| Autor |
Zpráva |
moth
|
# Zasláno: 26 Lis 2007 11:10
- Nahlásit
Ahoj Roxana!
O viekndu jsem natrefila na jeden docela fajn odkaz, pak ti ho poslu .. sice me osobne urcite poznamky vytocily (konkretne : cituji: Akita byla importovana do USA za ucelem krizeni s nemeckymi ovcaky a mastify .. konec citace . bla bla blabol)
Mozem aj ja dostat tu linku na e-mail - prosim!!!
Dakujem
Katka
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 11:17
- Nahlásit
Roxana
No vidis, ja ti rikala, ze bych to s Fajinou nevidela vubec cerne
Já teď už taky ne sem ještě zapoměla napsat že byla celou dobu bez koše a nechala se normoš hladit aniž by u toho vrkala
ze jsem se pustila do obsahlyho clanku na stranky ... tak uvidime, zatim je toho cca 6 stran a jeste neco chybi
6 stánek??? Tyy brďo ty si dobrá, já se tomu zatím vyhýbám jak čert kříži
mimochodem, mas moc sympatickyho pritele
Nooo myslíš??? Já dyž ho viděla poprví tak sem si v duchu říkala s tímhle? NIKDY! a už jsme spolu 12 let
Když to viděl tak trochu prskal, že na té úvodní fotce vypadá jak vožralej ale fakt neejni je abstinent jak já.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 11:27
- Nahlásit
moth
Ahojky do Blavy , je poslano!
Fajka
No vidiiiis , je to fakt super a mam moc radost i s tebou!!!
Jinak clanek zatim stoji a asi se hned tak nehne, hruby preklad je sice hotovej', ale ted to musim upravit jeste do lidsky podoby, coz bude horor
je abstinent jak já - coooze?? Lidicky, no to snad ne, to az usporadame nejakou vetsi akci, tak se mam pripravit, ze budete jako cucat sodovku, jo ???
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 11:39
- Nahlásit
Roxana
coooze?? Lidicky, no to snad ne, to az usporadame nejakou vetsi akci, tak se mam pripravit, ze budete jako cucat sodovku, jo
No jo no, když von je nemocnej a kvůli lékům by stejně ani nemohl pít a já toho moc neurvu, bo já sem skoro obstinent.
Poněvadž já dyž se napiju, tak mě pak děsně bolej nohy
Prostě nejsem zvyklááá nooo, ale nebuuj jenom prdlavky taky nepiju
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 11:53
- Nahlásit
Fajka
by stejně ani nemohl pít Tak to jo, to je jina, jasnacka
mě pak děsně bolej nohy - coooze?? To jsem teda jeste nikdy neslysela jakoze hlavinka - jo .. brisko - jo .. ale NOHY ..
nebuuj jenom prdlavky taky nepiju - huf, to se mi ulevilo
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 12:07
- Nahlásit
Roxana
ale NOHY
No si piš, normálně u mě snad zapoměli na bachor, čepec, atp. a mě to snad teče rovnou do nohou a ty hned bolej. Se napiju a hned to mááám v nohách místo v hlavě
Dyž mě to ale nikdá divný nepřišlo, protože tekutiny přece tečou směrem dolů
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 14:27
- Nahlásit
Fajka
tekutiny přece tečou směrem dolů To jo, ale cestou by se mely jaksi v prislusnych mistech prefiltrovat, ne-e??
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 14:36 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit
moth
Katko, koukla jsem na ty puvodni "vzorove" stranky, musim priznat, ze az teprve ted mi to doslo ... Booooze to je hruza (jeste mi chybi smajlik bijici se do hlavicky) .. myslite, ze dotycna pani, majitelka tech "vzorovych" stranek, to mysli vazne?? Rada bych videla tu americkou webovou stranku, nejvetsi zastankyne starych linii AA (opet smajlik bijici se do hlavicky) ...
Asi bych to nemela rikat, ale jsem hooodne rada, ze ziju tam, kde ziju ..
|
moth
|
# Zasláno: 26 Lis 2007 15:05
- Nahlásit
Ahoj Roxana!
Myslim, ze tu je vyborne vystihnuta historia AA:
http://www.kchmpp.cz/plemena/velky%5Fjaponsky%5Fpe s/
Je to napisane strucne, vystizne a hlavne pravdivo. Ten posledny odstavec je najdolezitejsi!
... nejvetsi zastankyne starych linii AA ...
§to mam byt akoze ja§ teda hodili to na mna, ze ja som autor tych nezmyslov ...
Pozdravy
Katka
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 15:24
- Nahlásit
moth
to mam byt akoze ja - cooooze??? no nemam slov !!! Ja to totiz pochopila, ze prelozili nejakou webovou stranku z AJ ..
ad odkaz - ja vim, ten znam skoro zpameti - vzdyt je to temer jedina informace v CJ .. ale myslim, ze se jedna o prilis osekany a zkraceny vytah .. mi to proste takhle nestaci
zdravim!!!
|
moth
|
# Zasláno: 26 Lis 2007 15:38
- Nahlásit
Roxana
Tie "Fakty" vznikli totiz tak, ze vybrali z mojho clanku nejake casti viet a upravili / doplnili si to na svoj obraz. Clanok bol uverejneny v roku 2001 v casopise Kynologicka revue.
Potom sa nejak dozvedeli, ze najvacsie nezmysli z "ich Faktov" som uverejnila tu v diskusii.
Nasledne na svoje stranky na uvod "ich Faktov" doplnili to uzasne alibisticke "ospravedlnenie" a zaroven aj priznanie, ze zdroj ukradli ...
Nedavno som zistila, ze aj tato chov. stanica http://vodneudolie.sk prepisovala moj clanok a doplnila o ich slang (alebo to niekto urobil este predtym?!). Tento bol uverejneny v casopise Pes a Macka roku 2004. Pytala som si vysvetlenie od majitela stanice / stranok, dodnes nemam odpoved ...
Tu su nahlady stranok s clankami, ktore boli uverejnene v tlaci, zatial ich bolo osem http://www.moth.host.sk/oaa.html
Takze im taketo veci nerobia problem a preto su tam kde su ... Dodnes neboli schopni napisat nic o plemene a v spravodaji neuverejnili ani len standard plemena - ved naco, ked maju vlastny standard
Pozdravy
Katka
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2007 15:49 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit
moth
ze zdroj ukradli ... ach jo, dneska je mozny vazne uz vsechno
Tu su nahlady stranok s clankami - ja vim, mam je doma primo od vas v tisteny verzi, byly tehdy prilohou korespondence s vami
Buh nas chran pred podobnymi chovateli .. vite co, je mi dost lito vsech majitelu, co maji takoveto psiky doma .. ale zas na druhou stranu - dobre jim asi tak, meli si alespon neco zjistit ..
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 15:33
- Nahlásit
Fajka
Cau Fajko,
jak je, slysela jsem, ze doma zase snezi, Ariska pry zvlalela celou zahradu, co u vas? Vytahla jsi uz ty nove lyziny?? Co treba nejake foto?
Koukla jsem na vylet na Susky, moc hezky foto .. doufam, ze priste tam pridas ten Jested
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 19:45
- Nahlásit
Roxana
Ahojda
No jo, něco nám zase nasněžilo na běžky ideální, akorát ta práce už mě nerví. Chodím domů pozdě večer a to se mi s baterkou na lýže nějak nechce. Tak snad víkend, vlastně jen neděle, v sobotu už zas mám naplánováno
Koukla jsem na vylet na Susky, moc hezky foto
Jééé díííky ty mi zvedáš pravidelně návštěvnost
Ještě mám pár výletů co jsme byli v záloze. Jsou k nim i fotky tak to tam postupně hodím a pak už bude ten aktuální Ješteeeeeeeed
Já se těším
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 20:06
- Nahlásit
Fajka
no kdyztak zakup celovku stejne mame v planu do budoucna par treku, ze jo, vona se urco sikne, neboj
Vidis, ja mam vikend volnej a budu domaaaa se taaak tesim!!!
tak to tam postupně hodím - sup sup, uz se tesim!!!
aktuální Ješteeeeeeeed - no sak, vono to taaak leti ale se tesim taky moc moc
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 20:19
- Nahlásit
Roxana
no kdyztak zakup celovku
No co si myslíš že su?? Žabař? Tu už mám přece dááávno doma
Akorát prostě potřebuju vidět při prvních jízdách kde mám psa, kde lyže, kde hůlky a po tmě si na to všechno fakt ještě netroufám.
Vidis, ja mam vikend volnej a budu domaaaa se taaak tesim to jo, to se máš ti to přeju, když seš pořád někde v luftě.
tak to tam postupně hodím - sup sup, uz se tesim!!!
ja ja ja se snažím
Dneska sem málem z vlkodlaka udělala fašírku.. nebo vona ze mě
tak nějak se to propojilo
Ale takhle mě už dlouho nevytočila
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 20:25
- Nahlásit
Fajka
Tu už mám přece dááávno doma - tak to sem teda zabar jaaa
po tmě si na to všechno fakt ještě netroufám - dyk joo, ja te jen zlobim
Ale takhle mě už dlouho nevytočila - co se delo, prosim te?? ze ty ji zase trochu pomlouvas, co ?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 20:39
- Nahlásit
Roxana
dyk joo, ja te jen zlobim
dyť já to potřebuju, jináč se k ničemu nedokopu
ze ty ji zase trochu pomlouvas, co
No to bych fakt ráda, jenže fakt ne
Hele vona má chvíle kdy u ní pudy převládají nad mozkem a to tak, že velmi, že je úplně bez sebe a neví co dělá
Dneska ráno našla pod stromem lůj, který věší babička sýkorkám. Asi ho shodil vítr prostě ležel ve sněhu a nebyl vidět zato cítit ano. Fajka na vodítku bez koše pa něm chňapla dřív než jsem se na cokoliv zmohla, a narvala si ho do huby. Bylo to velký takže to nemohla spolknout (naštěstí protože na tom byla uvázaná ještě taková tkanička na které to celé bylo pověšené)
No hupnula jsem na ní řvala fuj jenže čím lákavější blivaz tím víc si ho brání. Tak sem ji zalehla rvala za kůži vzadu na krku střídavě řvala ať to pustí a snažila se votevřít držku. No trvalo to asi 10 minut než sem jí to za ten tkaloun z tý huby vyrvala.
Problém u ní je že jakmile jí takovýho něco seberu normálně okamžitě jak má tu držku práznou tak na mě útočí a chce to zpátky
Něco dělám blbě, nevím jak jí tohle odnaučit. Furt s košem jí taky nechci trápit. Nejsem pro ní prostě asi dostatečná autorita pro takovíhle krizovky no ...
Přitom do misky se žrádlem normálka můžu.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 21:13
- Nahlásit
Fajka
hele, no to je blba situace ja asi moc neporadim, protoze Arisa mi fakt da vsechno a bez kecu, ale myslim, ze mozna je problem v tomle - No hupnula jsem na ní řvala fuj jenže čím lákavější blivaz tím víc si ho brání. Tak sem ji zalehla rvala za kůži vzadu na krku střídavě řvala ať to pustí a snažila se votevřít držku vis jako ze cim vic ty na ti tlacis tim vic je zabjecena ... jakoze mozna bych zkusila ji dat sedni nebo lehni, (pritom samozrejme drzet to, co ma v tlame, napr. ten provazek), chvili takle bejt a pak dat FUJ! treba nabidnout vymenou piskotu nebo tak neco .. ??
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 21:22
- Nahlásit
Roxana
No celý to bylo na prd v tom že jsem věděla že to fakt musím sebrat kvůli tomu špagátu.
jakoze mozna bych zkusila ji dat sedni nebo lehni,
To už sem zkoušela, jenže ona má naprosto zatemníno a nereaguje na jakejkoliv povel
treba nabidnout vymenou piskotu
No jo to pomáhá, jenže sem zrovna jak na sviňu neměla u sebe už nic
Hrozně blbý je že ona fakt nevnímá je úplně mimo. Přitom vteřinu po tom co na mě zaútočí se ke mě lísá, voblizuje mě a ví že to bylo špatně a něco provedla. Jenže je to nějak silnější než ona.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 21:36
- Nahlásit
Fajka
Tak ji pomoz v tom splneni sedni treba zatlacenim na zad, ale ne nejak agresivne, a mezi tim jen ten "hnus" drzet a nenutit ji to pustit nasilim okamzite, ale zase nedovol ji to spolknout ... myslim, ze prave potrbujes ziskat cas, to je asi napul vyhrano .. a az bude sedet, zkus pak lehni, treba popotazenim ruky dolu ... a chvili zase vydrz tak ... pak bych zkusila treba PUST! jasne, durazne, ale klidne .. skoda, ze uz nezbyla ta piskotka ...
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 21:48
- Nahlásit
Roxana
Tak ji pomoz v tom splneni sedni treba zatlacenim na zad, ale ne nejak agresivne, a mezi tim jen ten "hnus" drzet a nenutit ji to pustit nasilim okamzite
No jo jenže v jedný ruce držíš vodítko, aby ti s tím hnusem nezdrhla protože má tendenci vždycky zdrhnout a druhou rukou držíš dva cenťáky toho špagátu aby to nemohla spolknout. Víš že nemůžeš vodítko pustit, protože za ten špagát ji celou neudržíš. Pak už nemáš další ruku na tlačení na hřbet aby si sedla nebo lehla
A do toho máš ještě zmrzlí ruce vod sněhu a mokrejch rukavic.
Prostě všecko špatně no
Máš pravdu v tom že čím dýl to jakoby natahuju tak tím se jakoby mírně uklidňuje a mozek se jí trochu odtemňuje.
Jenže tohle natahování si zas protiřečí s tím, že by měl člověk pokud chce dělat nějaké korekce chování, tak mají být rychlé jasné razantní. A ne že jí budu půlhodinu přemlouvat že ten blivajz se nepapa.
Tohle ti je jedna z posledních věcí, který mi prostě nějak nejdou zkorigovat
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 22:11
- Nahlásit
Fajka
vis co, tak to voditko prislapni nebo tak ..
Jenže tohle natahování si zas protiřečí - no ja nevim, ale me to prijde trosku neco jinyho, korekci bych jako videla spis, ze jdete kolem blivajzu, a ty razne a jasne trhnes voditkem s FUJ!!! kdyz se chysta k tomu cuchnout, ale ne ve chvili, kdy uz ma pulku v zaludku .. ale mozna se pletu, nevim, netvrdim, ze tomu rozumim nejlip .. Ja nevim no, me fakt prijde, ze je potreba ji to potom vysvetlit "v klidu" , ze se tim pretlacovanim pak vzajemne nervite obe...
Ale je jasny, ze mi se to keca, kdyz tady sedim u stolu, ze jo ..
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 22:28
- Nahlásit
Roxana
Ale je jasny, ze mi se to keca, kdyz tady sedim u stolu, ze jo
Sim tě naopak, já sem ráda, že se mi na to můžeš kouknout z jinýho úhlu pohledu a řekneš co si myslíš.
Já se přece potřebuju dobrat k jádru pudla..
Vidíš s tou korekcí co píšeš to zní celkem logicky a já si to spíš vysvětlovala blbě
Když si vzpomenu na minulý podobný incident tak to jsme šli potmě a v trávě ležel kus chleba kterej opět nebyl vidět. Když ho narvala do huby tak sem ji mohla i chytnout za tu hubu a při přemlouvání ať to pustí že je to fuj si tu hubu nechala pootevřít až jí to vypadlo. Dostala hned píškůtek moc velkou pochvalu a bylo po ptákách. Jenže čím lákavější je její objev tím víc si ho zuby nehty brání, no a dneska ráno to stálo asi obzvlášť za to.
Ještě přemýšlím nad tou mojí asi ne uplně dostatečnou autoritou, ale třeba přítele bere jako autoritu větší než sem já. Jemu třeba stačí na ní houknout a ona to něco normálně pustí z huby okamžitě. Jenže když tenkrát našla nějakou olezlou kost co taky asi stála za to tak se do něj pustila taky když jí to sebral. Přitom jsme to od mala vysvětlovali podobrým že takhle ne a vždycky když pustila byla odměna pochvala atd.
Možná musím spíš zapracovat na tom, aby to do tý huby ani nevzala než se sní pak přetahovat.... co myslíš?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 22:34
- Nahlásit
Roxana
Ja nevim no, me fakt prijde, ze je potreba ji to potom vysvetlit "v klidu" , ze se tim pretlacovanim pak vzajemne nervite obe...
na tom taky něco bude....
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 22:52
- Nahlásit
Fajka
holka, ja ti nevim, jako jak na to, aby nezrala blivajzy, kdyz je na to vysazena ... urcite je lepsi takovejm situacim predchazet, to je jasny, ale ne vzdycky to jde (viz neni to v tme videt apod.) a holt se to asi sem tam stejne stane .. prave bych si myslela, aby ses s ni pak nepretahovala, ale resila to pokud mozno "v klidu" ..
a s tou autoritou taky tezky .. napr. kdyz na Arisu houkne pritel, kdyz nekde lita, tak treba taky poslechne "lip", na stranu druhou je schopna na nej vrknout, kdyz vohlodava kost a on ji to chce "sebrat" (do misky ji klidne sahat muze) ale me ji vyflusne na ukazani a v zivote si na me za zadny situace nedovolila "votevrit hubu"...
Mozna bych do budoucna videla fakt snazit se resit podobny pripady co nejvic bez vytoceni, pak ji pochvalit, odmenit a treba to cvicit .. polozit nejakou humusku na zem (mej ji na voditku, tak aby na to nedosahla, kdyz k tomu bude chtit cuchnout, tak FUJ! + skub), a potom odmena - samozrejme pokud mozno jeste lakavejsi, nez je ta humuska ..
Ale lehky to teda neni, to je mi jasny ..
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 23:06
- Nahlásit
prave bych si myslela, aby ses s ni pak nepretahovala, ale resila to pokud mozno "v klidu" ..
U ní je to tak že třeba dvakrát třikrát v klidu a po čtvrtý je to na krev. A hlavně to závisí na tom co je to za humus
ale me ji vyflusne na ukazani a v zivote si na me za zadny situace nedovolila "votevrit hubu"...
To můj první pes taky ne, ani sem si neuvědomoval jak byl zlatej. Až teď ve srovnání zpětně.
Mozna bych do budoucna videla fakt snazit se resit podobny pripady co nejvic bez vytoceni, pak ji pochvalit, odmenit a treba to cvicit .. polozit nejakou humusku na zem (mej ji na voditku, tak aby na to nedosahla, kdyz k tomu bude chtit cuchnout, tak FUJ! + skub), a potom odmena - samozrejme pokud mozno jeste lakavejsi, nez je ta humuska ..
Tak nějak bych si asi představovala to trénování aby se neodvážila to vzít do huby a tím tomu celému předcházet.
Jenže mám strach aby jí to ještě víc nenervovalo a nemělo to nějakou jinou odezvu Buď je ona prostě moc komplikovaná povaha nebo já moc jednoduchá že na ní nestačím
Když si vzpomenu že jsem chtěla fenku že jsou jemnější a přítulnější a hodnější než samci, bych si někdy nafackovala.
Na druhou stranu si říkám dobře mi tak....
Kdyby tě ještě něco napadlo tak to písni, mi je každá dobrá rada drahá. Nebo třeba Month a Bubu taky něco napadne.
Já už dneska padám. Tak dobrou a ještě jednou díky.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2007 23:29 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit
Fajka
no muzes to trenovat cilene nenapadne - ze to treba nekde naraficis a pak pujdete "nahodou" kolem ... nevim, myslim, ze takovej trenink by na ni nemel napachat nejaky skody, ale uvidis .. podle prubehu, to holt musis odhadnout sama ...
Když si vzpomenu že jsem chtěla fenku - hele, to ti nikdy nikdo nezaruci, ze to nakonec dopadne podle tvejch predstav a mozna kdyz to takhle je , tak to taky asi melo tak bejt, jakoze osud, no
prostě moc komplikovaná povaha nebo já moc jednoduchá že na ní nestačím - hele, uz mi ne*er, kolikrat jsem ti rikala, ze na psovi jsi udelala fakt kusanec prace a zvlast na to, jak je tvoje cuba mladinka!!! takze mas este hooodne moznosti pred sebou, tak uz si takovyhle reci nech od cesty, jo
Doufam, ze obe Katky taky neco pripisou Mimochodem, snad neni Bubu porad nemocna, uz tu celkem dlouho nebyla, tak hlavne aby byla v poradku ..
taky uz jdu spat, takze dobrou !!! A zaspi to
kdyztak se koukni jeste tady na tu diskuzi - mozna to neni presne ono, ale nevim, mam pocit, ze prece jen nejaky dobry info bys tam mohla objevit .. (tak poruznu, ale zvlast ten onec tyhle stranky)
http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_984_2.html
|
moth
|
# Zasláno: 28 Lis 2007 08:59
- Nahlásit
Ahoj Fajka a Roxana.
Rozprudili ste tu zaujimavu nocnu diskusiu.
Myslim, ze Roxana poradila spravne - aky bude nasledovny efekt, to zalezi od povahy konkretneho psa. Malokedy sa da univerzalne poradit. A Fajka, je jedno, ci sa takto sprava pes alebo fena - zalezi od povahy, a aj mierna povaha moze prekvapit
Fajka, mala si stastie, ze to bol len loj pre sykorky a vyhoda bola, ze bol na spagate Uplne najhorsie je ked ma pes v hube nejaky hnus ako napr. zdochlinu, alebo ulovi "sympatickeho" hlodavca - tak to je koniec, hlavne s tymi mladsimi rocnikmi v puberte. Myslia si, ze ich treba za to korunovat a vyhlasit za hrdinov. Ale podla mojej skusenosti, akonahle pes dostane rozum - skoncia pubertalne napady - tak po druhom tretom roku. Aspon teda moje psy zistili, ze s koristou sa treba pochvalit a doniest ju panovi "ved vodca svorky by mohol mat tiez chut na taku smradlavu specialitu" Tak sa uz niekolkokrat stalo, ze mi psy doniesli "maskrtu" rovno pod nohy, alebo ju starostlivo polozili pred dvere, ked to vsak hrdinsky doniesli az do domu, to ma vobec nepotesilo, preto musim davat pozor, co nesu v hube, ked idu do domu
Takze rady od Roxany su urcite spravne, ale co zaposobi na Fajku pri takejto neziaducej cinnosti, to musis zistit sama. Skutocne moze byt niekedy nemozne vybrat psovi z huby super zaujimavu korist, ked preziva hrdinske emocie - s tym suhlasim! Vzdy si vsak zachovaj chladnu hlavu a nerob nieco, co by mohlo narusit vas doterajsi spolocny vztah - nekric a ziadne nasilie, pes je dost inteligentny na to, aby pochopil, aj ked to nemusi byt hned na prvy krat - Akita je psia osobnost s vlastnym rozumom, ale to vies
Pozdravy
Katka
|
moth
|
# Zasláno: 28 Lis 2007 10:07
- Nahlásit
Ahoj znova, dnes mam vybornu naladu, dostala som perfektne spravy z Ruska, preto pre vylepsenie aj vasej nalady posielam jeden super vtip:
"V Kanade sú Japonské Akity a štandard nás nepustí, v štandarde je aj povaha, čo by robili s našimi psami na cvičáku. Americká Akita bola tak dlho preštepovaná s Nemeckým ovčiakom, dokonca aj v USA, služobne cvičiteľná je každá jedna, my ho musíme viesť ako sprievodného psa. Nemôžeme ho viesť ako exteriérového psa."
Pa Pa
Katka
|