Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / !!!DARUJI ŠTĚŇÁTKA - JEN DO DOBRÝCH RUKOU!!!
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 16 . 17 . >>
Autor Zpráva
Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:37
- Nahlásit

Tchor
Bingo ! není co dodat.

Hafina
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:38
- Nahlásit

aren
Protože se vždycky najde někdo, kdo bude na svém psu nezodpovědně množit
Ovšem musel být na počátku někdo, kdo dal štěně do nezodpovědných rukou

A nebo jsou to tihle lidi, který obhajuješ
2. Další skupina jsou lidé s láskou ke psům a ke svému plemeni, kteří v mašinerii uchovňování a přidělování PP nějak narazili na nespravedlnost nebo korupci a jsou znechuceni a nechtějí s tím mít nic společného. Přesto můžou vychovat kvalitní štěňata, protože budou vybírat za rodiče kvalitní a zdravé jedince. Též jim může záležet na osudu jejich štěňat zrovna tak, ne-li více, jako těm, které na str. 2 Tchoř definuje jako „chovatele“. (Od těchto lidí pocházejí „čistokrevní psi bez PP“, Tchoři).
nebo tihle
3. Pak jsou lidé, kteří prostě nepotřebují psa jako nástroj k nějaké práci nebo k nějakému konkrétnímu hobby, kde by potřebovali nějakou přesně definovanou povahu. Mají psa, jakéhokoliv, jako přítele a společníka, chodí s ním na procházky, hrají si s ním, mají v úctě a v lásce jeho duši takovou, jaká je. Když budou chtít štěňátka, nebudou tak praštění, aby vybrali za rodiče jedince nezdravé nebo příbuzensky spojené. Štěňata vyrostou v láskyplném prostředí a dostane se jim všeho co potřebují. Tato štěňata bývají darována zadarmo nebo za náhradu prvního očkování „do dobrých rukou“ a troufám si tvrdit, že takovým lidem mnohdy víc záleží na dalším osudu jejich štěňat, než „chovatelům s PP“.

A všichni budou množit na čistokrevných psech bez papírů u kterých na 100% znají rodoklmen několik generací nazpět, u kterých znají povahy, genetické vady...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:40
- Nahlásit

aren
Vady a nemoci jsou schopné vyprsknout i z osmé, deváté generace dozadu.

Hafina
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:41
- Nahlásit

aren
Ty asi víš o gentice hodně, co? Myslíš, že ke znalosti dědičnosti stačí znát rodiče a prarodiče?

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:42
- Nahlásit

aren
A pro zdraví štěňat není nutné znát podrobně předky do xtého kolena, stačí rodiče a prarodiče,

Prosim te vis aspon neco malo o genetice? na to aby jsi mohla aspon ramcove odhadovat co z toho spojeni vyleze musis znat predky docela daleko a pokud mozno i vetsinu sourozencu tech predku. U povah je velice dulezity aby ty povahy byly ustaleny nekolik generaci zpatky jinak je to vzdy mix povah. Mimochodem u psu bez PP nemas jisty ani rodice.

Pro lidi kteri si chteji vzit voriska bude vzdy dost zvirat z kategorie 4) Takze cilene chovat pro ne nema cenu.

Mirka2
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:43
- Nahlásit

Hafina
Ono uchovnění není ani zdaleka jednoduché a stojí spoustu peněz. Třeba v našem plemeni jsou potřeba nejen výstavy, ale i zkoušky. Potom krycí pes, krmení, očkování,... Nic levnýho. Ale na to ti spíš odpoví někdo, kdo aktivně chová.
Já si myslím, že to není tak horké. Třeba u labíků jsou zapotřebí 2 výstavy, OVVR a rentgen DKK. Navíc by mělo být chovatelství koníčkem, takže podle mě by štěně mělo stát tolik, kolik činily náklady na krmení a očkování štěněte + náklady na krycího psa + speciální strava pro březí fenu + dejme tomu malý zisk. To je řekněme dohromady 5.000 Kč. Proto nechápu proč se štěňata s papírama prodávají za 15.000 Kč. Prostě je to obyčejnej bysnys, nic víc. Docela by mě zajímala metodika stanovení ceny.
I když uznávám, že v porovnání s výdaji na psa v budoucnu (mám bez papírů a jeho krmení, zdravotní péče, cvičák mě přídou tak na 20.000 Kč ročně) je to vlastně jen pakatel. Ale to si bohužel ne každý v okamžiku pořizování psa uvědomí.

aren
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:49
- Nahlásit

Tchor
Prosim te vis aspon neco malo o genetice?
Prosím Tě, snaž se taky trochu chápat co čteš. Píšu o genetice ne z hlediska určení povahy a exteriéru, jen pro zdraví. Taky některé dědičné choroby specifické pro přešlechtěná plemena u kříženců a oříšků odpadají.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:50
- Nahlásit

Mirka2
Tak si zkus spocitat co stoji vsechny veci kolem chovu a pokud si to zpocitas tak ti vyjde ze aby se vyrovnaly naklady na zodpovedny chov (nejen odchov) u vetsiho plemene musela by jsi za stene chtit cca 20tisic velka vetsina chovatelu chov dotuje z jinych zdroju. To co popisujes je typicky postup mnozitele rychle uchovnit a pak jen sekat vrhy.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:52
- Nahlásit

Mirka2

V ceně štěněte je mimo toho co bylo řečeno:
* dvouměsíční nonstop péče o matku a vrh (samozřejmě chovatel v tu dobu nechodí do práce a je na něm, jak se zařídí)
* veterinární péče
* administrativa (poplatky klubu, plemenné knize)
* doživotní servis pro majitele štěněte při jakémkoli problému, včetně toho že chovatel vezme štěně zpět a vrátí peníze pokud o o to majitel požádá
* mimoto se do ceny prostě promítá, jak si ten který chovatel cení svých štěňat, své feny, své práce a jestli chce mít štěnda co nejdřív z domu anebo má na nové majitele nějaké větší nároky.
A tak dál, dal by se pokračovat.

Hafina
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:53
- Nahlásit

Mirka2
Můj pes mě stál 7000,- a vůbec si nemyslím, že by cena byla přehnaná. Proto, že se s chovateli dodnes stýkám a myslím, že se z nás stali i přátelé, tak si myslím, že si nevydělali téměř nic.

Ano, chovatelství musí být koníčkem. Živit se tím možná dá, ale asi už to potom není to správné chovatelství.

Někdy ale opravdku kulík oči, kolik stojí např. takový RR. 25 000,- se mi popravdě taky zdá celkem dost. Ale taky se můžu mýlit, protože do chovu tohodle plemene nevidím.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:54
- Nahlásit

Ani nemluvím o tom, že chov na jedinci po splnění pouhého minima do chovu (OVVR, RTG, 2 výstavy) také o něčem vypovídá.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:55
- Nahlásit

aren
Taky některé dědičné choroby specifické pro přešlechtěná plemena u kříženců a oříšků odpadají.Tak to se pletes, akorat u vetsi manifestace ten pes neprezije.

Mirka2
Kdo chce trochu zodpovedne chovat nemuze mit doma jen jedno zvire. Tak typicky mas doma 3-5 chovnych fen, mas doma knim dve tri odrostly stenata, a mas doma nekolik zvirat v duchodu. Kazdy zvire te mesicne stoji cca 1000kc a to jsou taky naklady na chov.

Hafina
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 09:59
- Nahlásit

aren
Ale ony se i ty choroby dědí několi generací nazpět.

Ardi
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:07
- Nahlásit

Vypadá to, že Mirka2 žádný vrh neodchovala. O probdělých nocích u štěňat nebo pokud nedejbože fena po porodu onemocní a štěňata se musí přikrmovat nebo jsou štěňata závislá jen na krmení od chovatele, protože fena kojit nemůže, lítat s fenou každý den na veterinu a být rád,když mi jí zachrání..........ona to není vůbec žádná sranda.

Mirka2
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:11
- Nahlásit

Tchor
aha, takže je to něco jako důchodový systém u nás. Jedinci v produktivním věku vydělávají na štěňata a seniory

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:14
- Nahlásit

Mirka2
A jak to chces delat? Tak jak to bezne delaj mnozitele ze fenu ktera uz nemuze rodit (u psu sPP po 8 roce zivota) proste v lepsim pripade prodaj nebo v horsim rovnou nechaj utratit?

shiba
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:16
- Nahlásit

Mirka2
Chtěla jsem něco napsat, ale není třeba - přesně to vyjádřili už Tchor a Ketrin. Skoro nemám co dodat.

Mirka2
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:16
- Nahlásit

Ardi
To máš pravdu, neodchovala, proto se na to ptám, to není myšleno zle. Já mám fenku bez papírů, takže štěnda neplánuju. Ale chtěla bych jí v budoucnu pořídit kámošku labinu s papírama. Tak by mě zajímalo jak to, že někde koupíš štěně za 8.000 a někde za 15.000, když péče je srovnatelná (teď neuvažuju, že třeba dovezli krycího psa z Anglie).

Mirka2
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:19
- Nahlásit

Tchor
to určitě néé. Ale to je povinnost chovatele postarat se o psa. Zrovna tak pokud třeba zjistíš, že na psovi chovat nemůžeš (třeba pro vysokou DKK). Já se taky o svého psa starám a vždycky starat budu a nikdo mi na to nedá ani korunu.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:25
- Nahlásit

Mirka2
Jenze zodpovedny chov psu je prace na plny uvazek a mela by byt taky ohodnocena a kdyz musi slusny chovatel dotovat chov tak je neco spatne. Nejak si neuvedomujete ze tim ze to dotuje vam jaksi vlastne dava se psem i vlastni penize. Realne ceny stenat jsou v zahranici o cca 30-50% vejs nez tady a slusny chov ma naklady temer stejne jako jinde ve svete.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:29
- Nahlásit

Mirka2
Až budeš pořizovat štěně, tak se neukvap, navštiv víc chov.stanic, koukej se pořádně okolo sebe a vyptávej se. Pak si nejspíš na své otázky odpovíš sama. Hodně štěstí.

Mirka2
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:32
- Nahlásit

Tchor
Ceny jsou možná ve světě vyšší, ale také proto, že je mnohem vyšší koupěschopnost poptávajících (měřeno třeba veličinou průměrného platu). A jak známo, cena je průsečíkem střetu nabídky s poptávkou.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:33
- Nahlásit

Mirka2
Proto taky vetsina chovatelu kteri prodavaji tady dotuje chov ze svych jinych prijmu.

Mirka2
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:44
- Nahlásit

Tchor
a není pak teda jednodušší prodávat štěnda zahraničním zájemcům za vyšší ceny?

brut
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:54
- Nahlásit

Tchor
Kdo chce trochu zodpovedne chovat nemuze mit doma jen jedno zvire. Tak typicky mas doma 3-5 chovnych fen, mas doma knim dve tri odrostly stenata, a mas doma nekolik zvirat v duchodu. Kazdy zvire te mesicne stoji cca 1000kc a to jsou taky naklady na chov.

Mohl by jsi mi vysvětlit, proč by člověk s jedním psem doma nemohl být zodpovědný chovatel? Nějak nechápu tvoje uvažování.......a bohužel v téhle diskusi ne poprvé.

i přesto, že jsem se už nechtěla zapojovat, tak prosím o vysvětlení a pokud možno tak, aby se nedalo vykládat několika způsoby. Díky

brut
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 10:58
- Nahlásit

b]Tchor[/b]
Prosim te vis aspon neco malo o genetice? na to aby jsi mohla aspon ramcove odhadovat co z toho spojeni vyleze musis znat predky docela daleko a pokud mozno i vetsinu sourozencu tech predku. U povah je velice dulezity aby ty povahy byly ustaleny nekolik generaci zpatky jinak je to vzdy mix povah. Mimochodem u psu bez PP nemas jisty ani rodice. .......................tvoje odpověď aren

Nevím, co ty víš o genetice, ale možná by jsi mohl malinko ubrat s tím dohledáváním...třeba u zahraničních krytí nebo u jedinců získaných v zahraničí se takhle daleko nedostaneš....

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 11:16
- Nahlásit

brut
Nevím, co ty víš o genetice, ale možná by jsi mohl malinko ubrat s tím dohledáváním...třeba u zahraničních krytí nebo u jedinců získaných v zahraničí se takhle daleko nedostaneš....

Treba u dobrmanu najdu informace o vsech vyznacnejsich zviratech na netu docela bez problemu.

Mohl by jsi mi vysvětlit, proč by člověk s jedním psem doma nemohl být zodpovědný chovatel? Nějak nechápu tvoje uvažování.......a bohužel v téhle diskusi ne poprvé.

No mozna jsem to napsal az moc radikalne, muzes na jednom zvireti zacit, ale urcite na nem dlouho nezustanesneb se budes snazit ziskat kvlitni chovny material, ne vzdy se to povede takze ti doma zustane zvire co chovny neni, z tohohle spojeni si nechas fenku protoze je to prinos atd. zkoncis s deseti psy ani nevis jak.

Ja osobne temer nechovam, cvicim a stejne jsem zkoncil se sesti psy na gauci (ctyri duchodci, jedna kupirovana fenka, a jedna sverena fena) na dve zvirata se kterymi delam. U toho chovu se k tomu driv nebo pozdejc dostanes uplne stejne.

aby se nedalo vykládat několika způsoby

PS: nemam pocit ze bych psal prilis dvojsmyslne.

brut
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 11:29
- Nahlásit

Tchor
Díky.....
PS: nemam pocit ze bych psal prilis dvojsmyslne dvojsmyslně ne, spíš občas nesrozumitelně

Eimy
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 11:37
- Nahlásit

Píšu o genetice ne z hlediska určení povahy a exteriéru, jen pro zdraví.

Aren, myslíš, žre povaha u psa není důležitá? Pro mě je povaha u psa asi na stejným stupínku jako zdraví... Protoze pes, kterej je sice zdravej fyzicky, ale povahu má mizernou je i jako společník v podstatě k ničemu...

Bent
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2006 11:45
- Nahlásit

Eimy
Zlatý slova. I lidské kamarády si myslím vybíráme podle povahy. Přece se nebudu kamarádit s kdejakým hajzlíkem.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 16 . 17 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání