| Autor |
Zpráva |
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 11:31 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Nelka
To tučně psané jméno se udělá tak, že ťukneš myší na tučně modře psané jméno před příspěvkem, na který odpovídáš. Ve Tvé zprávě se to jméno objeví uzavřené v takových muřích nohách, ale až to odešleš, bude to správně tučně.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 11:33
- Nahlásit
Nelka
DRžím palečky at je všehcny udáš a hlavně musí být krásní
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 11:34
- Nahlásit
Nelka
Na ty zájemce z řad známých taky pozor. Kamarád, od kterýho mám svou feňuli měl taky zájemce z řad kamarádů a všechny čtyři štěnda v podstatě zadaný a nakonec většina těch zájemců odpadla a dva štěníky nakonec šli na inzerát...
Spousta lidí naslibuje, ale jak se začne schylovat k tomu, že by si měli štěndo vzít, tak couvnou...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 11:39 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Eimy
To mám podobnou zkušenost, to jediné štěně, co jsem musela vzít zpátky, bylo právě u mojí kamarádky. Ona je jinak docela bezva, ale se psy to neumí, podlehla tehdy jen loudění synáčka. A synáček brzy přišel na to, že utírání loužiček není až taková zábava a že vlastně raději hraje fotbal.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 15:57
- Nahlásit
aren
Chci jenom doplnit, že plemena psů, která člověk vytvořil, jsou
v podstatě kulturní dědictví lidstva a to se udržuje právě cílevědomým chovem (nikoli pouhým množením) . Nechat toto kulturmí dědictví zaniknout, by bylo stejné barbarství jako neudržovat např.architektonické památky.
A k těm penězům a označování štěňat za "zboží" - nevím, zda si vůbec uvědomuješ, o čem mluvíš. I kdybych pominula to, že odchovat kvalitní vrh stojí spoustu peněz, tak pořád je tu fakt, že lidé si neváží toho, čeho nabyli levně nebo zadarmo (čest výjimkám). Tak to bohužel je. Proto např.já svá štěňata prodávám poměrně draho a ještě si mezi zájemci vybírám. Sice tím riskuji, že mi zůstanou doma déle, ale zase se tím zvyšuje šance, že se dostanou opravdu k lidem, kteří vědí co chtějí a dokážou si takového psa vážit.
Jen jednou jsem udělala výjimku a podlehla soucitu k lidem, kteří se mi zdáli super a ne vlastní vinou nebyli v nejlepší ekonomické situaci, a štěně jsem jim dala levně, v podstatě za hubičku. Už to nikdy neudělám. Výsledek: při prvním banálním problému spojeným s psí pubertou se ho lehce vzdali a vrátili mi ho.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 16:41 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Ketrin
Jo, já Tě chápu, máš určitě v mnohém pravdu. Ale stejně, nechtěla bych, aby mé štěně bylo u někoho, kdo je má rád jen proto, že stálo spoustu peněz. Lidé jsou různí a tak, jako může existovat někdo, kdo si pořídí psa levně aby ušetřil peníze za užitečnou věc a když ji nepotřebuje, tak ji vyhodí, může též existovat někdo, kdo si pořídí drahého psa s PP ze snobizmu a vpodstatě ani neví, co s ním. Vím, Ty si zájemce vybíráš, čest takovým.
plemena psů, která člověk vytvořil, jsou v podstatě kulturní dědictví lidstva a to se udržuje právě cílevědomým chovem (nikoli pouhým množením) . Nechat toto kulturmí dědictví zaniknout, by bylo stejné barbarství jako neudržovat např.architektonické památky.
To by mohlo být diskutabilní, protože především architektonické památky nemohou mluvit a nic necítí. Udělat si z živé bytosti kulturní dědictví může být viděno jako bezohlednost k živému tvoru. Ptal se někdo toho psa, jak se mu líbí postávat na výstavách, jak se mu líbí, že má třeba tak kratičké nožičky že nemůže ani běhat, dlouhé tělo že má problémy s páteří, krátkou nebo žádnou srst takže je mu zima, nebo srst dlouhou nade všechny meze, která když se mu nestříhá a nečeše, tak přes ni nevidí a nemůže ani chodit, já nevím, když někdo vysochá umělecké dílo z mrtvého kamene, tak budiž, ale sochat živé zvíře, tvarovat ho podle svého přání? Není právě to bezohledné barbarství?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 17:08
- Nahlásit
aren
Trošku chytáš za slovo s tím kulturním dědictvím, anebo nevím jestli jsem se vyjádřila jasně.
jinak se šlechtěním extrémů na úkor zdraví také moc nesouhlasím, já mám a chovám LR a to je pokud jde o vzhled a stavbu těla vlastně úplně normální, obyčejný pes.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 17:11
- Nahlásit
Ketrin
Schválně jsem chytila za slovo, abych ukázala jiný pohled na věc. Jinak ohledně LR určitě souhlasím s Tebou.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 17:18
- Nahlásit
Mínila jsem, že kulturním dědictvím není konkrétní živý jedinec, ale jedinečné vlastnosti plemene, pro které bylo vyšlechtěno. Např.pracovní vlohy loveckých psů. Za tím je spousta práce mnoha generací. A nechat toto zplanět a zaniknout je špatné. Už nevím, jak to jinak vyjádřit. Samozřejmě nesrovnávám psa s kamennou sochou.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 17:30
- Nahlásit
Ketrin
Pochopila jsem to tak, jak to píšeš, že kulturním dědictvím jsou ty vlastnosti plemene. Ale trvám na tom, že plemeno se skládá z živých cítících jedinců, na nichž je pácháno násilí, aby si člověk ukojil své estetické či jiné ambice. U pracovních a takových těch "normálních" plemen je to snad v pořádku, ne tak u mnoha dalších.
Nechci tady plošně zatracovat veškeré šlechtění plemen. Jen chci ukázat, že nemusí být tak úplně pozitivní, jak si aktéři mají tendenci namlouvat.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 18:06
- Nahlásit
No tak jsme se -zdá se- v něčem shodly a Tys doufám aspoň o kousek odcouvala ze svého původního tvrzení, že by se mělo přestat cíleně chovat, aby se lidé raději ujímali opuštěných, nechtěných atd.psů.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 18:25
- Nahlásit
Ketrin
To Ti připadá tak hloupé, aby si lidé rozmysleli, jestli fakt potřebují čistokrevné cosi s PP, jestli by nemohli dát raději domov pejskovi, který trpí opuštěný v útulku? Psů jako takových je strašně moc, proč mají přicházet na svět další a další. Na jedné straně stojí jakási "kulturní tradice", na druhé straně ale skutečné utrpení opravdových živých psů. Otázka zní, co chceme vidět jako důležitější.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 18:32
- Nahlásit
V klecích útulku se psi jen třepou na někoho, kdo by si je vzal ssebou, koho by mohli mít rádi, mnozí čekají marně měsíce a měsíce a mnozí se nedočkají. Pak slyším někoho, kdo řekne:
Já MILUJU psy, a PROTO CHCI dlouhosrstou čivavu (německou dogu, francouzského buldočka atd atd) a to jedině ŠTĚNĚ S PP, aby bylo přesně takové, jako JÁ CHCI a abych ho mohl vychovat aby dělalo všechno to co JÁ CHCI a nedělalo nic co JÁ NECHCI.
A naskýtá se mi otázka, co si vlastně lidé představují pod pojmem "miluji".
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 18:54
- Nahlásit
Stačí se podívat na stránky kteréhokoli útulku. Co se tam nabízí? Převážně voříšci, kříženci a "čistokrevní bez PP". Psů s PP je tam minimum. A proč asi? Protože ti prvně jmenovaní jsou snadno k mání - jednak levně nebo zadarmo, jednak se jejich "chovatel" příliš nezajímá kam jdou, hlavně aby byli z domu... Lehko nabyl, lehko pozbyl.
Takže kdo tedy nejvíc přispívá k plnění útulků?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:05
- Nahlásit
Sama za sebe můžu říci , že můj 1.pes byl s PP, druhý byl bez PP a nemilovala jsem ho o nic méně i když byl opravdu zadarmo ( a to jsem tenkrát psa ani nechtěla) . V půl roce se mi otrávil u koní, vzala jsem si kvůli němu dovolenou , krmila ho vývarem injekční stříkačkou , píchala mu sama injekce , na cenu léčby jsem fakt nekoukala , povedlo se, přežil bez následků ...věřím tomu, že podobně by se chovaly i mé děti .A kvůli tomu pejskovi bez PP mám teď 2 příslušníky jeho plemene ( s PP ) , protože byl úžasný. Špatná společnost,kde člověk zachází se zvířetem podle toho,kolik ho stálo peněz, špatná společnost , kde se to bere jako normální ,
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:11 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
O tom by se dalo též diskutovat.
kdo tedy nejvíc přispívá k plnění útulků?
Bezcitní a nezodpovědní lidé. Nemysli si. Je mnoho lidí, kteří mají křížence nebo oříška a absolutně by je nenapadlo, že by ho měli dát do útulku, když nebyl dostatečně drahý. Je to o bezcitnosti. Člověku, který si váží psa jen proto, že má rodokmen, exteriér a PP a stál mnoho peněz, bych nesvěřila ani rybičky.
Mimo jiné k plnění útulků kříženci přispívá též módní vlna, že pes bez PP je póvl a fuj. Spíš bych se přimlouvala za osvětu v tom smyslu, že pes není věc a že každý živý tvor si zaslouží úctu a lásku a místo na světě.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:12
- Nahlásit
mac1
Špatná společnost,kde člověk zachází se zvířetem podle toho,kolik ho stálo peněz, špatná společnost , kde se to bere jako normální
Svatá slova.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:16
- Nahlásit
aren
Mimo jiné k plnění útulků kříženci přispívá též módní vlna, že pes bez PP je póvl a fuj.
Tomuhle fakt věříš? Víš, prostě psů je fakt hodně a pokud ty říkáš, že by se neměli chovat ani psi s PP, tak proč na druhé straně obhajuješ (a sama jsi přece i svojí fenku nechala štěňata mít) množení psů bez PP a kříženců?
Chov psů s PP aspoň má smysl, ale nechávat fence štěňata jen proto, aby je měla je podle mě nesmysl....
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:22
- Nahlásit
Eimy
Jo, tomu věřím. Co se týče mých štěňat, nikdy v životě jsem předtím psa neměla, ani moji rodiče, a vůbec jsem netušila, jaká je třeba situace v útulcích. Kdybych věděla jen desetinu toho, co vím dnes, štěňátka bychom neměli. Taky jsme měli jen ty jedny.
Chov bez PP a kříženců zde neobhajuju, jen se stavím proti jeho zatracování. Říkám, že by se měla omezit produkce všech štěňat, i oříšků, i bezpapíráků, i s PP. Ne aby někdo zatracoval křížence a sám sypal z chovné stanice davy.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:25
- Nahlásit
Moje štěňátka se mají zaplaťpámbu dobře. Ale poté, co dnes vím, jak se lidé umí ke psům stavět, bych si další bezbranné čudlíky do takového světa přivést netroufla.
|
jira_hera
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:30
- Nahlásit
aren
V klecích útulku se psi jen třepou na někoho, kdo by si je vzal ssebou, koho by mohli mít rádi, mnozí čekají marně měsíce a měsíce a mnozí se nedočkají. Pak slyším někoho, kdo řekne:
Já MILUJU psy, a PROTO CHCI dlouhosrstou čivavu (německou dogu, francouzského buldočka atd atd) a to jedině ŠTĚNĚ S PP, aby bylo přesně takové, jako JÁ CHCI a abych ho mohl vychovat aby dělalo všechno to co JÁ CHCI a nedělalo nic co JÁ NECHCI.
A naskýtá se mi otázka, co si vlastně lidé představují pod pojmem "miluji".
Znamená to snad, že jako správný lidumil mám pojmout za zákonného chotě a nastěhovat si do bytu prvního chlapa, co se na to jen třepe? Vždyť pod mostem spává taky spousta lidí, co si to ne vždy zavinili sami. Proč hledat někoho, kdo mi bude vzhledově, povahově a názorově vyhovovat, když na ulici je spousta chlapů, co by mi za střechu nad hlavou a teplé jídlo ruce utrhali.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 19:52
- Nahlásit
jira_hera
To nechám na Tobě . Také zvaž, jestli chceš trvat na tom, aby Tvůj budoucí manžel měl například modré oči, oba rodiče světlovlasé, správný poměr šířky ramen k výšce postavy, jestli oba jeho rodiče uběhli 300m v limitu, jestli nebyli bázliví nebo agresivní a tak podobně.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:01
- Nahlásit
Myslím, že už se to úplně zvrhlo někam jinam a končím.
Jenom prostě odmítám, že chov psů s PP "ubírá" ´šanci útulkáčům. Lidi co mají ode mě štěně, chtějí labradora. Nic jiného.
A ať mi prosím nikdo nepodsouvá, že jsem tvrdila, že miluju psy podle toho kolik stáli peněz. To je překrucování a je to NEFÉR!!!
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:05 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Ketrin
Ne, promiň, to Ti myslím nikdo nepodsouvá. Akorát se z Tvých příspěvků zdá, že soudíš, že lidé, co si berou štěňátka, je budou mít radši, když za ně dají hodně peněz.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:10
- Nahlásit
aren
Ne budou mít radši, ale budou si takového psa -možná- víc vážit, hledět si ho a nebude jim zatěžko do něj investovat další a další peníze. A samozřejmě čas atd. Cítíš ten rozdíl?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:13
- Nahlásit
Ketrin
Já Ti rozumím. Vím, že bys chtěla pro svá štěňátka to nejlepší a toto je jedna z pojistek. Ale nelíbí se mi to. Zdá se mi, že to dělá ze psa věc. Drahou věc, která stála peníze a proto na ni buďme opatrní ať nemáme škodu.
|
Dalibor
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:16 - Změnil/a: Dalibor
- Nahlásit
Čaute já osobně záměrné krytí kříženců neschvaluji.Sama mám
ovčáka kříženého s chrtem,kterého někdo vyhodil a ještě ke všemu mu přerazil čumák.Dalo mi velkou práci,aby nechytala
zvěř.Převažují tam lovecké pudy,a až teprve v pěti letech můžu říct že projde kolem zvěře sniž by za ní běžela.poznala jsem to podle honění zvěře a podle toho,že se řídí očima jako chrti né čichem.Bylo hodně problému na stopách ji přimět nesledovat a větřit okolí,ale stopu.Proto už bych si křížence nepořídila a záměrně už vůbec né!Jedna povaha převažuje nad druhou né souměrně.Těď bude mít 8 let,ale pořád jsem v postřehu.
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:48 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
sarax
Naprosto souhlasím. Záleží na majiteli, jestli vnímá svého psa jako živého tvora s jeho projevem a trochu přemýšlí. Protože každý pes má klady i zápory. Jako každý člověk, rostlina, věc,..
U čistokrevných psů se sice kupující můžou dovědět i o povaze rasy, ale zajímá to málokoho. Naprostá většina lidí kupuje psa jen proto, že se jim líbí a aby byli "in". Viz spousta obézních, nepříjemných kokrů, jezevčíků, teď už i labrošů atd.
Je ale bohužel pravda, že hodnotu má pro většinu lidí to, co stálo dost peněz. Teď je prostě svět takovej a lidi mají chaos v prioritách.
P.S. Ze všech psů, které jsem měla dočasně doma, když jsem jim hledala domov, byl nejhorší povahy labroš s PP. Ne proto, že se narodil horší, ale proto, že majitel přecenil tzv. čistokrevnost. Nebyl jediný, nebo jeden z mála lidí.
Nelka
Část zájemců určitě odpadne. Těch zbývajících se ptej, co to znamená "dobře starat"? Víme, že dobře neznamená jen žrádlo, ale taky dostatek aktivity psa a výcvik! Trvej na cvičáku a možnosti zpětného odebrání psa. A to vše, tzv. jen pro ujasnění na čem jste se dohodli, napište a podepište. Nebudou li ochotni se zavázat, myslím, že to mluví za vše. A štěňátek se nezbavujte co nejdřív. A při příštím hárání tvé fenky ji dobře hlídej! Držíme packy Haf
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 20:59
- Nahlásit
aren
hele Ketrin ze psa nedělá věc...ale mluví o tom,že lidi jsou prostě bohužel horší jak zvěř a každej se líp chová k autu za 250000 než k vraku za 500kč a to samé mnohdy fungá se psy...je větší šance,že když takový štěně koupěj,tak ho nenechaj chcípnout nebo nedaj do útulku,páč jim bude líto peněz,ne každej to tak bereme,ale spousta lidí jop...teda nemyslím,že někdo taky..
|
aren
Člen |
# Zasláno: 14 Kvě 2006 21:03 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
sarax
Já tomu fakt rozumím, věř mi. Vím, že Ketrin nedělá ze svých psů věci a že chce pro ně to nejlepší. Ale fakt se mi nelíbí lidi, co si váží psa jen proto, že byl drahý. A nechci s takovými ani kamarádit a štěně bych jim nedala. Já vím, že Ketrin k nim nepatří. Snad to píšu srozumitelně.
|