| Autor |
Zpráva |
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 14:21
- Nahlásit
kachna_
na těch -6 to vydrzi treba 2 mesice? skorotchanovci maj velkej mrazak, mozna bych se s nima mohla domluvit, ze by mi 25kg schovali... jak to vozi zabaleny? v jednom pytli? nebo nekolika pytlikach? 25kg muze byt objemove plna igelitka? (ptam se asi jak debil
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 14:27
- Nahlásit
cernej caj
většinou je to balený po kilovkách nebo dvoukilovkách - salámy jako tlačenka, kusovky po kilech.
add těch -6 nevím, kde to zjistit, já myslím, že hovězí ano, rybu kuře bych nenechávala.
ještě zkus na vetamixím nebo tady na fóru vyhodit, jestli by někdo třeba nebral s tebou jako se třeba domlouvají na "maso z vetamixu - praha"
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 14:30 - Změnil/a: cernej caj
- Nahlásit
kachna_
ok, to zkusim zjistit. z toho masa... nemusim se bat mletyho treba? co jatra, srdicka? (vim ze treba o jatrech se rika ze nejsou uplne zdravy) + k tomu staci sparit ty vlozky, uvarit testoviny atd?
edit: a jak narocna je priprava? proste uriznu kus masa, k tomu sparim vlocky a posypu roboranem?
mam ted problem s tim, ze moje kuchyne vypata jako kamna na dreveno/uhli, hrnec a maly stul v rohu, to vse v loznicoobyvaku... tak premejslim, jestli by se fakt vyplatiolo s tim zacit uz ted nebo pockat na trochu podminky
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 14:43
- Nahlásit
cernej caj
nemusim se bat mletyho treba?
krmim ho skoro tři roky a nestěžuju si (krmim hovězí směs, vepřový s drobama a kuřecí s drobama, kuře mleté když je v akci, telecí, hovězí, vepřový hrubomletý)
kuřecí křídla mají celkem drahý, často seženeš lepší kuřecí v potravinářský kvalitě. V praze třeba mají kuřecí kostry - hrudní kost s chrupavkou za pár korun, mrkni po kuřecích rájích
Koukni na vepřový a aujezskyho chorobu a stanovisko zaujmi podle sebe (já se ho nebójim)
+ k tomu staci sparit ty vlozky, uvarit testoviny atd?
já melu nebo strouhám mrkev, jablka, zelí, špenát. Těstoviny nedávám (pšenice), rýži, vločky když jsem líná, nebo vařim nám rýži.
Vnitřnosti tvoří tak 10% celkové dávky. Játra dávám, protože našim chutnají a nemají problémy. Vajíčka dávám, když mám hodně. Jogurt dávám tak jednou týdně k snídani.
třeba ti to pomůže
http://chov.plivnik.cz/ - odkaz krmení
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 15:00
- Nahlásit
kachna_
No Kim je asi komunista velikej, ten mi udělal díru v peněžence už velikou, a nejen tímto. Ale jinak teda teď se tomu směju, ale fakt jsem myslela, že umře jak to byl hroznej tejden, takže za mě psovi kosti už nikdy, ani syrový.
A popravdě, byli jsme u tří vetů a všichni 3 tvrdili, že psy s ucpanýma střevama tam mají často a není to tím, že by těch kostí sežrali hodně, ale prostě se to občas stane a všichni tři veti nezávisle na sobě řekli, že psovi kosti v žádném případě nepatří. Teď už s nima souhlasím. Ale chápu, že toto je věc nepřenosná a kdo nezažil ten nepochopí.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 15:10
- Nahlásit
Maya
všichni 3 tvrdili, že psy s ucpanýma střevama tam mají často
chtělo by to aby vedli trošku statistiku co do druhu kostí
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 15:31
- Nahlásit
kachna_
To jo, to by mohla být zajímavá stastistika, ale pochybuju, že to v tu chvíli někdo zkoumá.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 17:01
- Nahlásit
kachna_
tak ten tvuj jidelnak prozkoumam az doma, mas to "blbe" udelany a nemuzu cist web v pidi okynku v praci ty psi hlavy mi seberou cely okynko a v tom posuvnym dole uz si nic neprectu (ja vim, neni to delany na pidi okynka;)
nicmene udelam si predstavu, co by bylo treba objednat z tveho jidelnicku a kdyz nekdo bude brat... prece jen o vanocich bude asi dost casu na pruzkumy. celych 5dni v kuse doma... huraaaa
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2010 17:25
- Nahlásit
cernej caj
Jo tady si mas reply v mailu.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 07:52
- Nahlásit
Fifi
jojo, tady. diky moc
kachna_
takovej dotaz... mam pocit ze si mela v prikladu jidelnicku kureci kridla a stehna... odnekud mam ale zazitou predstavu, ze kureci kosti se lamou a nejsou tedy pro psa vhodne.. jak to teda je? na baronu v tom clanku taky pisou kureci kridla...
myslis, ze 5x granule a 2x snaha o syrove ze zacatku muze byt ok a nemusi se nijak podepsat na psu?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 08:34
- Nahlásit
cernej caj
No možná to kachna upřesní, ale mám dojem, že syrové kuřecí kosti se můžou dávat, že zákaz platí na vařený, pečený.
Jinak střídat granule a syrový se většinou nedoporučuje, ale můj názor je, že spíš záleží na psu jeslti to snese, já teda spíš to míchám, když mám maso nebo tak něco, tak dám menší dávku granulí a zamíchám to dohromady.
Ale když to psům nebude vadit, tak proč ne i střídání.
A nebo maximálně se ti pokaděj nebo poblijou a nebo nastane další varianta, že ti granule nebudou pak chtít a skončíš u syrového na furt.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 08:44
- Nahlásit
cernej caj
myslis, ze 5x granule a 2x snaha o syrove ze zacatku muze byt ok a nemusi se nijak podepsat na psu?
já přecházela rovnou, ale myslím, že u psa s ukončeným růstem by to neměl být problém. Ale neumím to, nevím.
kureci kosti se lamou a nejsou tedy pro psa vhodne..
syrové se smí dávat, ale pokud se bojíš, tak dávej skelety.
Maya
nebo maximálně se ti pokaděj nebo poblijou
dyk černej čaj dává konzervy, tak by to mohlo projít, ne?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 08:53
- Nahlásit
jojo, pridavam obcas konzervu a obcas dostavam od kolegyne srdicka, zaludky (neji vnitrnosti) takze davam vetsinou povareny jen lehce. uvareny hodne davam jen kdyz to tak dostanu rovnou. takze normalne jim tak 1x tydne micham trochu masa s granulema a nijak se to na nich nepodepsalo. je fakt ze tim obcas ma ridkou ale nevypozorovala sem, cim to je. jakoze ji ma i jen po granulich, s tim masem to souvislost nema...
ja mam prave strach z toho, ze to neodhadnu, ze to bude blbe a tak... kachna dava sardinky, jogurty. nekde zas nepisou vubec ze by to davali. ja vim, moc to asi resim, ale myslim ze metodou od oka muze pouzivat az clovek, kterej opravdu chape co dela
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 09:12
- Nahlásit
kachna_
dyk černej čaj dává konzervy
A no jo, na to jsem zapomněla. Navíc jak čtu jsou zvyklý na povařený, tak tam určitě problém nebude, jedině snad, že by to syrový nežrali, mě Kim syrový taky moc nechce, jeden den to jo, ale druhý den už se toho ani nedotkne a chce granule a to fakt odmalička na maso zvyklej a je popelnice, sežere všechno, asi mu to prostě nechutná nebo co, to Dorin by to žral zase pořád, jak dostane kus syrový flákoty, tak je v sedmým nebi
cernej caj
Hele zase to tak moc neřeš, když nebyly granule, krmil vařeným každý, mám knížku z 80.let kde je psí jídelníček a pak jsme jeden dostali ke štěněti a to bylo všechno, co člověk dostal za informace a bral to prostě selským rozumem a psi to přežili v pohodě a ve zdraví všichni, to jen dneska se z toho dělá taková věda a podle mě celkem zbytečně, proč by pes nemohl sardinky nebo jogurty, taky dávám vylízat kelímky od jogurtů a když bratránek přinese kapra, tak dostanou hlavu k ohlodání, podle mě hlavně pestrá strava je základ.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 09:28
- Nahlásit
cernej caj
ja mam prave strach z toho, ze to neodhadnu, ze to bude blbe a tak... kachna dava sardinky, jogurty. nekde zas nepisou vubec ze by to davali. ja vim, moc to asi resim, ale myslim ze metodou od oka muze pouzivat az clovek, kterej opravdu chape co dela
ale třeba mamča krmí naprosto odlišně. Maso ovařuje, jinak to Milče nesedí, nedává kosti (dává jen kosti "od stolu", takže statistické riziko asi neklesne), dává rýži a zeleninu. Kuřecí dává jen ve směsích a jogurty nedává, kvůli alergenům. Z jara (po cca roce krmení) dělala testy a pes je naprosto zdravej.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 10:01
- Nahlásit
takze kdyz nebudu davat kosti, tak to treba taky nevadi, staci proste kus masa, trocha zeleniny... nekde vubec nepisou ani o vlockach ci ryzi... tak obcas hodim vlocky ci ryzi, proste co mi prijde po d ruku a obcas posypu roboranem a kdyz pes nebude vykazovat znamky potizi tak ok?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 10:31
- Nahlásit
cernej caj
vydrž, zkusím pohledat v nějaké starší literatuře. Nebo jestli má něco Maya .
svalovina = moc fosforu, málo vápníku, takže musíš nějak dodat vápník.
Když to budou žrát, tak bych jim dávala syrový (je to jednodušší a levnější)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 10:50 - Změnil/a: cernej caj
- Nahlásit
kachna_
no ja mam doma ten irish cal co nabizim v jiny diskuzi... tak ten bych mohla asi pridavat, je to smes vapniku a mineralu. jinak pomalu procitam to vlakno o krmeni klasickou stravou...
edit: zasadni dotaz.. jak se sparujou vlocky? google mi rika jen ze potrebuju spareny ale ne co to je to jen proleju horkou vodou?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 10:59
- Nahlásit
cernej caj
já nevim, já je dávám tak jak jsou . Mamča je přelívá horkou vodou, tak asi jo.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 11:50
- Nahlásit
cernej caj
Vločky se spařujou vroucí vodou, jen prolejt.
JInak na vápník co si pamatuju se dával tvaroh a sejry a na srst syrový vejce nebo jen žloutek, už přesně nevím.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 12:03
- Nahlásit
Maya
bílek má bejt spařenej. ten krmný sýr z vetamix je dost slaný, ten bych nedávala.
cernej caj
http://www.deutsche-dogge.cz/bonoda/rozhlas.html
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 12:24
- Nahlásit
kachna_
No náš Aran se kdysi něco nažral sejrovech trojúhelníčků, já zase tu sůl tak striktně neberu, ale když tak může černej čaj strouhat tvarůžek, mám to ještě v živý paměti jak se to dřív dělalo - rozmrazila denní dávka masa a příloh, to sem měla napytlíčkovaný v mrazáku, protože se toho vařilo víc najednou a nebyly mikrovlnky, tak aby se rozmrazovalo jen na jeden den, na to nastrouhal tvaroh nebo mrkev, rozkleplo vejce, zasypalo roboranem no a tak nějak. A náš vlčí špic celej život zdravej a umřel skoro v 16 letech.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 13:14
- Nahlásit
Maya
taky budu muset asi pytlickovat a rozmrazovat... to si asi dam celou davku klidne i s nastrouhanou zeleninou ci uvarenou rejzou? nebo jen maso a zbytek cerstve
kachna_
dik, to nastuduju
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 14:18
- Nahlásit
cernej caj
Bylo to maso s nastrouhanou zeleninou a rejže nebo vločky se dělaly čerstvý.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 14:24
- Nahlásit
cernej caj
tak na to, dělat to jako ty bych byla moc líná. To bych zůstala asi u granulí
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2010 14:32 - Změnil/a: cernej caj
- Nahlásit
kachna_
no a to kazdy den porcujes jak, kdyz je to zmrlzy?
kdyz ja su strasne lina kazdy den strouhat a krajet a tak
edit: pro zacatek bych vzala drubezi orez, veprova jatra, kureci stehna, praseci rypacky, veprove susene kosti, hovezi kousky (hovezi ohanka??? to je normal maso?) - aby teda meli trocha vnitrnosti a ne jen kure... doufam, ze mi to bud schvalite nebo budou nejake objektivni pripominky (z diskuze se syrovym su na strane 10 a uz mi z toho hrabe
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2010 07:31
- Nahlásit
tak jsem si vcera na kocicim bazarku koupila knihu o psech... Jaroslav Weigel: Malá psí kuchařka z roku 92. pise se tam treba ze "Potrava naseho stravnika by mela mit podobu huste, vlahe, a dobre promichane kase". nicmene davam jako ukazku recept c1:
pes 15kg, 220g hovezi, 180g ryzem 70g mrazene zeleniny a 2 vejce: maso varime 30-45minut ve velmi mirne osolene vode, zeleninu povarime (rozmackame). Hovezi maso pokrajime na tak velke kousky jak je nas pes zvykly. vejce rozlehame ve vyvaru a vlijeme do smesi v misce, pridame davku vitaplastinu a roboranu.
tak si rikam, ze i pred tema skoro 20ti rokama ti psi asi nezrali nejhur...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2010 08:41
- Nahlásit
cernej caj
ohanka je maso na kosti(ocásek).
Jater bych vzala tak kilo a uvařila. Brala bych spíš hovězí, vepřové, telecí hrubomleté + třeba to mleté kuře. Kromě toho mletého kuřete jsou to směsi bez kostí. Přeci se s tím nebudeš ještě obírat, až to uvaříš . Nepotřebuješ tak kvalitní svalovinu jako si plánuješ.Taky bych vzala dršťky, ale ty asi budeš dávat syrové, protože hrozně smrdí při úpravě. Jsou to neprané hovězí drštky, takže ti zaprvé nahradí nějaké vnitřnosti a zadruhé obsahují natrávenou zažitinu, fakt je to super. Esli máš pinktlich muže, doporučuju manipulaci v rukavicích, hned tak to nesmeješ. Já tím straším Michala .
ten jídelníček se mi líbí. Jen bych nevařila v osolené vodě.
Kolikrát denně chceš krmit?
a když schudnete můžeš jít ještě "o třídu" níž i v kvalitě masa
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2010 08:53
- Nahlásit
kachna_
tak ja to jeste prozkoumam, to hovezi hrubomlete sem nenasla, jeste to projdu poradne jednou. Sem myslela ze se to vubec nevari ale dava syrovy... takze se vari? ted si me zmatla.
(sem myslela teda ty stehna jakoze cely rovnou..., tak jak sou prave bez vareni)
az teda projdu znova, jeste dam ke schvaleni (ps: chyba lavky, mrazak ma 64l, sem se spletla se starym... takze asi s uskladnenim by extremni problem byt nemel
ted krmim 2x denne, premyslim asi u toho zustat. akorat rano davam vetsi davku, tak bych asi davala vetsi vecer, by bylo mozna lepsi
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2010 09:12
- Nahlásit
cernej caj
no nemusíš vařit, já tě pochopila, jakože chceš . Ale co si vzpomínám, začala bych na těch pomletinách, protože ze začátku se mi psi dívali na kusová masa podezřívavě . Rýže je z tesca levnější než jejich, vločky mají nejlevnější.
Já krmím dvakrát denně, ráno menší, večer větší.
V e-shopu máš nahoře rozšířený výběr, tak si zaškrtni jenom vetamix
Vetamixí uši jsou po desíti, neber nestandard, standardní jsou ale krásné. Lopatku beru poprvé zítra, tak poreferuju.
Rybu zkoušej po kilovkách, mně třeba nežerou lososa (od té doby, co mi ho narvali do sedačky ho nekupuju), ale žerou kapra sumečka.
když budeš mít dost peněz, dá se od bosche koupit i hotová přílohová směs.
uffff
|