| Autor |
Zpráva |
worick
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2013 11:23
- Nahlásit
Maya
cernej caj
My musíme mít plechovou kvůli popelu, sice ho tam dávame vychladlej, ale stejně... - moje drahá polovička mi ještě vloni propálila popelem z krbu díru v origoš kyblíku, na tříděný odpad, co jsou přímo udělané do linky. Od té doby ho vystýlám před sypáním zbytků z kuchyně celý (i se stěnama)novinama, aby se mi dírou bordel nesypal ven A taky jsem zjistila, že se mi alespoň od kdejakých zbytků tak nezamatla a nesmrdí. Do kompostu se noviny dávat můžou, tak to pěkně celé vykydnu a hotovo - kýblík je čistý Po Vánocích to tuším bylo, vidím kyblík vyhozený před pracovnou, nachystaný na odnos do kompostéru. Jdu kolem za 10minut a z kyblíku stoupá dým Rychle jsem tam chrstla vodu jiným kýblem...a nadávala jsem, co zase vyváděl. Když ho přinesl od kompostu zjistila jsem, že má další novou díru a dvě skorodíry Má štěstí, že alespoň ne ve dně Prý se mu ten popel horký nezdál. A jak tam přihodil vyčesané chlupy od kluků, tak to blaflo
Popel z uhlí se do zahrady nesype! protože je plný těžkých kovů a síry. Naopak popel ze dřeva je do těžkých půd žádoucí, lehké by ale už byly prakticky neúrodné, jelikož moc vysýchavé...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2013 11:33
- Nahlásit
worick
Taky dobrý musíš pořídit plechový kyblíky
V uhlí jsou těžký kovy a síra? Já myslela, že je jsou zkamenělý přesličky nebo jak jsme se to učili.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2013 11:40
- Nahlásit
Tak mi to nedalo a jsem si to vyhledala, co popel z uhlí a zahrádka, fakt to moc nedoporučujou, jen do hodně jílovitých zemin, že to dodá minerály a provzdušní.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2013 11:46 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Maya
V uhlí jsou těžký kovy a síra? - nevím jestli už v uhlí, nebo až v popelu tím spalováním...jelikož v chemii jsem úplné jojo...ale je to tak. Minimálně ta síra (odsiřujou se komíny na tepelných elektrárnách). Prostě to každý zahrádkář ví
|
worick
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2013 11:48
- Nahlásit
cernej caj
Dobrá fotka - tak jestli budeš takhle chodit s tou popelnicí, tak to budou tu cestu frézovat na etapy, aby si to chlapi užili
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2013 12:05
- Nahlásit
worick
a ten komposter - je to dobra vec? u nas v obci je ted akce na kompostery, ze je za malou kacku pronajmou kvuli nejakymu experimentu a pak po par letech budou tvoje ci co... tak ja o to zajem nemela jeste, protoze zatim zahradku vubec neresim, ale treba da se tam davat trava a urezany vetve? kdybych to koupila, aby to nebylo plny travy po tretine osekany zahrady a pak bys musela pul roku cekat, nez to zetleje?
tak to me ani nenapadlo, ze popel ze dvera a uhli se lisi...
tak to budou tu cestu frézovat na etapy, aby si to chlapi užil
|
worick
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2013 13:51 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
cernej caj
my máme kompostér vystavěný vlastní, superkapacitní dvoukomorový a přesto nestačí Tráva se tam dávat dá, větve jen nadrcené. Ty myslíš ale asi nějaké ty plastové? Tam bude tlení asi rychlejší, ale zase si musíš líp hlídat skladbu (nesypat najednou moc mokrého a pak zase suchého materiálu) jinak to blbě zetlí a místo toho hnije
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2013 07:42
- Nahlásit
worick
aha tak to je vyborny teda. Pac ja bych potrebovala vymyslet, co s travou ze zahradky kdyz se sece, pripadne s plevelem... jestli v rohu zahradky vybetonovat "bazenek" a hazet to tam a priroda si s tim nejako poradi?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2013 08:14
- Nahlásit
cernej caj
Ve vybetonovaným ne, maximálně ohrádku, ale když to bude ležet na zemi a pršet na to a tak, tak pak přes zimu to zmizí. Teda posekaná tráva. Plevel malý možná taky, ale něco vzrostlýho asi ne.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2013 08:36
- Nahlásit
Maya
tak treba ohradku, ale proste at to nemusim hazet do popelnice zbytecne, a aby se to jen nekupilo
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2013 08:45
- Nahlásit
cernej caj
u nás nabízeli svého času placený svoz trávy, tak se zkus mrknout, jestli to nenabízí i vaše obec.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2013 09:14
- Nahlásit
kachna_
Copak tráva, to je sranda, nejhorší je s těma ostatnima věcma ze zahrady, vytrhaný kytky, ostříhaný keře, stromy..
|
worick
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2013 10:16
- Nahlásit
cernej caj
kachna_
Maya
Máme vybetonované (postavené z bednicích tvárnic) ohrady dvě. Jedna se plní, v druhé to ,,pracuje". Dno musí být volně přístupné žížalám a spol. Buď si jistá, že přes zimu nezmizí nic V zimě to netleje, až se oteplí
Naše Obec rostlinné zbytky sbírá po vsi, na pro tento účel vyhrazených místech a kompostuje. Je to zadarmo a kompost jen za 100Kč celá fůra.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2013 10:07
- Nahlásit
tak timicek uz snad skoro cely vylinal...ferine se zacinaji uvolnovat chlupy. Proc aspon nemuzoulinat zaraz
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 1 Bře 2013 10:10
- Nahlásit
cernej caj
Mě už taky línaj, zima snad už nebude, tak je můžu už snad končeně i vyčesat.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2013 15:28
- Nahlásit
Maya
Ta opera mini ma v nastaveni :nacist vse v jednom sloupci: a muzes na czpsu surfovat tak, ze vidis prispevky i jmena
Jinak u nas dneska luxusni jaro, na slunicku je krasne, ve stinu fuci jak svina, ale uz bude teplooo
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2013 17:12
- Nahlásit
cernej caj
Tak to se kouknu, díky.
U nás taky slunečno a ani moc nefoukalo, konečně jsem byla venku jen v tričku a bundě, paráda.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2013 16:56
- Nahlásit
uz je u nas na koupani
u nas teda ve stinu jeste zas tak upne teplo neni a je fakt, ze to dost balamuti. Slunko uz hreje, ale ten vitr, to je furt des
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2013 23:09
- Nahlásit
cernej caj
Kim už mi taky leze do vody ale dneska jsme nikde nebyli, přišel brácha sponkovat síť na strop, tak jsem dělala zásobovače jídla a pití
Jinak zabít nějaký idioty z Povodí Vltava, kteří sem poslali nejen kácet stromy, ale i bagr, který v týhle všude nacucaný půdě udělal kolem potoka tankodrom a navíc strhli břeh na straně k barákům, takže při každý velký vodě by šla voda na baráky místo na druhou stranu na louku, už proběhla stížnost na obecním úřadě, tak jsem zvědavá jestli s tím něco udělají a taky jestli ten tankodrom uvednou do původního stavu, jinak se k vodě ani moc nedostanem
|
worick
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 00:23 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
cernej caj
Vy máte ,,potok" na silnici?? Se nediv, že ti tam pes leze, když musí
Maya
Jinak zabít nějaký idioty z Povodí Vltava - toto máme od povodé Moravy každou chvíli.... Vykáceli už co mohli a hádala jsem se s nima jak pes, o každý strom Krom toho taky rozjezdí všechny břehy. Vždycky s velkou slávou naplánujou opravu jednoho z jezů (každoročně je velká voda různě postrhává ) a jeho okolí celé zničí těžkou technikou
To co popisuješ ty, nám nyní udělali (respective mamce s bráchou) na poli E-ONňáci. Začali minulý týden měnit betonové sloupy. Aniž by naši na poli nějaký měli, zrovna jim nejvíc pasovalo na to, aby tudy projeli. A jelikož je půda totálně rozměklá, tak tam vyjeli hnusné koleje. V sobotu na mne strýc volal, ať to zajdu nafotit a požadujem uvedení do původního stavu. A to si mamka 14dní před tím pochvalovala, že jim tam farma (za pronájem jiných polí) zasela nový jetel a krásně to tam pučí - bude pro králíky Teď když to viděla, málem ji kleplo
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 07:07
- Nahlásit
Maya
tak to je fakt vyborny, tak snad s tim neco udelaj...
worick
ta polnacka ma tvar takovy, ze prostredek je mirne vyduty nahoru a okraje jsou dolu takovy "rovny kopec", tohle je treti takovy misto na cca 600metrech useku, takze kdyz hodne prsi, pripadne hodne taje, tak se tam ani nedostanu, pac uz tak 50metru za zacatkem je prvni takovy misto, kde muzes jit suchou nohou po stredovym vyviseni a obklopuji te mega kaluze, pak druhy takovy a tady je voda prakticky pres celou silnici, ale ze ji je tak "malo" tak je stredova vyvysenina jen mokra, ale da se tam jeste projit... kdyby bylo o neco vic, uz tu neprojdem
no tak to se teda mam na co tesit, az nam odfrezuji celou silnici... pres obec... aby nam u toho taky nespad barak ale ejhle, nezacinaj dnes, ale az pristi tyden.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 08:26
- Nahlásit
worick
Tak koukám jsou hovada všude.
cernej caj
Tak při frézování ti asi barák nespadne, ale silničáři jsou taky občas machři, u nás když před pár lety dělali kus cesty nový, tak si asi chtěli ušetřit práci a místo odfrézování a nového asfaltu ten nový kydli jen navrch, takže z obou stran na začátku a na konci byl cca 10 cm schod, jsi měla slyšet ty nadávky od řidičů a až na urgence to přišli alespoď nafrézovat do ztracena.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 08:32
- Nahlásit
Maya
no nevim, oni budou delat komplet novou silnici, chodniky, dokonce i nejaky opravy na IS... tak su zvedava...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 08:41
- Nahlásit
Maya
silničáři jsou taky občas machři
myslím, že teď pracují na Mělníku
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 09:42 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
kachna_
Nezávidím.
Tak jsem se teď objednávala k zubařce, protože mě od soboty bolí zub a jsem se dozvěděla, že místo to mojí jedný jsou tam teď 3, k tý mojí, co tam chodím 20 let, objednávají s bolavýma zubama na červen!! fakt paráda, takže jdu zítra k nějaký jiný, to fakt nesnáším a to ještě v takovou blbou dobu, že budu muset být zítra celý den doma, teda ne že by mi to nějak vadilo, ale až to začne vadit někomu v práci, tak to bude horší taková vymoženost jako dřív, že z bolavým zubem přijde člověk ráno, tak to prý neexistuje, ještě že jsem tam dneska nešla, prej by mě stejně nevzali, zdravotnictví naše fakt na pikaču, ani se nedivím bráchovi, že zdrhnul k soukromýmu zubaři, jenže on na to má na rodzíl od mě má
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 09:54
- Nahlásit
Koukám, že u tvorby jízdních řádů se taky nacházejí machři, teď si hledám jak zejtra pojedu k tomu zubaři a ono kolem půl jedný, kdy snad nejezděj ani děti ze školy, jedou tři autobusy po 10 minutách, zato kolem 4-5 odpoledne nebo 6-7 ráno, kdy i jezděj lidi do a z práce, jezdí 1 za hodinu. To jsou fakt magořiny všude.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 10:00
- Nahlásit
Maya
no u nás to jezdí jednou za dvě hodiny...
ani se nedivím bráchovi, že zdrhnul k soukromýmu zubaři, jenže on na to má na rodzíl od mě má
hele ale ono to o tolik dráž nevyjde. Jako teď na mateřský ne, ale jinak se to dalo zvládnout i ze silně podprůměrnýho platu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 10:16
- Nahlásit
kachna_
Ale na počáteční investici, kdy ti řekne, že máš všecno blbě a musí se to předělat, musíš mít podle infa od více lidí co mám cca 50 tisíc. Ta údržba potom už by se asi z platu dala. A dost záleží na věku, ve 20 to samo dáš, v 50, kdy máš hubu samej můstek a korunku, už moc ne.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 12:07
- Nahlásit
jenze to bys skoro platila i u normalniho zubare, pokud by ti to rekl. prece tu korunku napriklad platis uplne stejne tak jak tak... nicmene sem se teda taky prave konecne objednala k zubarce na kontrolu, i kdyz teda po roce...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 12:45
- Nahlásit
cernej caj
Korunku u zubaře ti splácá laboratoř a vyplázneš za ní ní 7 tisíc, u soukromníka ti jí udělá robot na míru a na počkání a vyplázneš 20 tisíc nehledě na to, že u normálního zubaře máš spoustu věcí zdarma a to včetně práce zubaře, u soukromníka dáš prachy i za, že se ti jen koukne do huby. Tím nechci hanět soukormý sektor, ale myslím, že když už pak je člověk starší a fakt furt má s tím nějaký problémy, tak z běžného platu to nedá.
|