| Autor |
Zpráva |
worick
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 16:08
- Nahlásit
Maya
Nooo, chodit u nohy, jak se to veme Když mu normálně řeknu ,,Wori k noze", tak to nejde. Pokud ho stáhnu k noze vodítkem, u nohy částečně jde tak, že co krok to zrychlení, zařvu, stáhne se a pořád dokola. On tak chodí totiž i normálně na vodítku, je jak na gumičce. Popoběhne dopředu, napne vodítko, ucítí tah a zastaví. Udělám dva kroky, on tři , škub a stojí a tak jdem Ovšem před nedávnem se mi stalo, že jsem s ním potřebovala ujít cca 30m po cestě a jelikož to není frekventovaná cesta nechtělo se mi ten kousek ho připínat a hned zase odepínat, zkusila jsem mu dát ,,k noze" a přejít to ,,navolno" A ejhle, s troškou korekce to hezky odšlapal u nohy - což jsem považovala za malý zázrak Soustavný tah má, jenom když ho v dálce něco zaujme (kočka přes cestu) tak to začne táhnout za ní a přestane se kontrolovat úplně. Nevidím-neslyším - než ho náležitě seřvu Změny směru a vlčení jsem zkoušela, když byl menší, tak kolem roku. Chodili sme tak, že jsem měla vodítko přepnuté a zapnuté tím způsobem, aby cítil a kontroloval každý můj krok. To se trošku snažil, ale si myslím, že to bylo spíš kontraproduktivní, protože pak asi usoudil, že je pohodlnější držet se metr a půl ode mně a nebude ho nic moc omezovat
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 19:36
- Nahlásit
worick
No tak ho musíš naučit chodit u nohy normálně na povel, nevěřím,ž e by to nešlo. S tím přepínacím vodítkem jestli mohl jít metr a půl od tebe, tak jsi to dělala blbě, vodítko si musíš hodit přes rameno a na druhý bok tak, aby když tam psa přpneš, bylo tak akorát k obojku a pes nemohl jít jinde než u tvý nohy.
Pak se jdi na hodinu projít do lesa mezi stromy, rychle, kličkovat mezi stromy, psa si nevšímat, ať si tě sleduje on a to opakovat nejmíń měsíc, pak ti bude šlapat u nohy hned.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 19:37
- Nahlásit
cernej caj
Jsem četla na granulích, že ti Tim blije, je on vůbec odčervený? Fakt zkus tu pastu Probican, je to na úpravu zažívání.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 19:43
- Nahlásit
worick
JInak mě kdyby takhle každých pár kroků zatáhl, tak bych neškubala, ale obrátila bych se a šla zpátky, i kdybych místo procházky chodit před barákem sem a tam, dokud by nepochopil, že jak tahá, nikam nedojde.
A nebo nezkoušela jsi flexi? Možná by mu ten větší rozběh stačil., já vodím psy na flexi pořád, už mají tu míru vodítka v oku, vždycky se začuchají, já jdu, oni se pak přeřítí okolo mě na konec vodítka a zase zůstanou vzadu a tak pořád dokola, ale netahají teda ani na normálním vodítku, tak nevím, jak by to bylo s takovým psem.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 07:26
- Nahlásit
Maya
odčervený, to nevím... v lejstru z utulku má jen vzteklinu. Přiobjednala jsem teda probican ke granulím, po práci to vyzvedneme. K vetovi nevím, zda jít hned, aby ho prohlíd a tak, nebo počkat, až si na nás zvykne.
Zere ale jak prase, ne že by ty granule žvýkal, nebo něco... on prostě zaboří čumák do misky, udělá mlask a granule sou pryč... ani to nekouše. Tak zkusíme dávat denní dávku na 2-3... protože možná blil z toho, že to polkl vsechno.
Jak ho naučit žrát tak, aby to i pokousal a nespolkl naráz?
Jinak... změřit ho přes chlupy bylo celkem obtížný, pořád se mlel a taky ta vrstva chlupů dost ztěžuje určit, kde že vlastně má ty lopatky tak sme ho oměřili zhruba na 48 cm.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 08:09
- Nahlásit
cernej caj
Jak ho naučit žrát tak, aby to i pokousal a nespolkl naráz?
těžko. Buď je to jen stresem a upraví se to, nebo to tak prostě zůstane. Existují protihltací misky (pekelně drahý).
Někdo dává velké granule (ale naše šeltie vdechne i kuřecí křídlo), četla jsem i postup, že krmili granulku po granulce (tomu moc nevěřím, že funguje). Já bych prostě krmila dvakrát denně, zatím odděleně, pak bych to zkusila společně, ona by se feri mohla pěkně rozežrat.
Pitbula mi přestala hltat, když jsem jí nechala nažrat opravdu dosyta. Ale to je kolkovaná žádost o torzi, touž bych neudělala
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 08:19
- Nahlásit
cernej caj
K vetovi nevím, jeslti mu jinak nic není, tak mu dávej podle návodu ten Probican a k vetovi bych s ním šla asi až za týden za dva. Stejně by se měl očkovat kombinací a to při průjmu nejde.
Jestli zvracel hned po jídle, tak to by mohlo být tím hltáním, rozdělením dávky určitě nic nezkazíš, jak ho to odnaučit netuším, Kim teda žere tak dost rychle a granule nekouše, ale že by je vcucnul najednou, to zase ne.
Asi byl chudinka naučený, že co si nesežere hned, tak to nemá, třeba se srovná časem až pochopí, že dostane do misky každý den a nikdo mu to nevezme.
Na 48 cm je ta váha kolem 20 kg myslím tak akorát, takže vyhublý nebude, tak to je dobrý, stačí mu k jídlu tedy běžná dávka a nemusíš ho vykrmovat.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 08:21
- Nahlásit
kachna_
jo, nas seltiak vdechne to kridlo taky klidne cely ) a to ma proti vlcim tlamicku mensi...
jinak zatím jsou krmení odděleně, Tim má hostinu v chlívě, feri doma... jenže včera přijeli naši, tak sme zrovna do pokoje pustili i Tima, když sem chvili predtim nasypala Ferince veerni davku... tak tu Tim celou rovnou vdechnul...
Takže zustanem tima asi krmit 2x denne zatim a muzem akorat doufat...
PS: necha se uplne v klidu cesat akorat sem na nem znicila hreben, bo se me to s "dratkama" vytrhlo ze hrebenu, a hrebilkem ho tam nevemu do hloubky
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 08:46
- Nahlásit
cernej caj
Tak to je paráda, že je zvyklý na česání. Jinak hřeben je nejlepší řídký s dlouhými hroty, nebo hrabílko s otočnými hroty a když kartáč, tak musí být hodně tvrdý, aby se drátky neohýbaly, ale to moc neporadím, já kartáč nepoužívám.
Jaký máš hřebílko, že ti to tím nejde?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 09:19
- Nahlásit
Maya
Ne že nejde, jde to... ale ten kartáč měl delší hroty, tak se mi zdalo, ze to lip cese, tim hrebilkem to jde ale taky.
Takže i odčervení, až nebude průjmovat? S probicanem mi psali, ze nemaji, zkusim o pauze obvolat zverace v dobry dostupnosti...
Kdy zvracel, to bohuzel nevim... protoze polovicka mu nasypala naraz rano 1.5 davky (sem mu zapomela rict, ze mu nesmi dat vse naraz, takze moje chyba;( a pak asi sel neco kutit, takze hromadu objevil az pozdej. ALe prej to byla smes v podstate nestravenejch granuli, takze je asi vyhodil hned kdyz je sezral.
Není hubenej naštěstí, sice je mu trochu víc cítit třeba žebra, ale myslím, že je celkem ok. Jako kilco dve, když přibere, bude akorát. ale na to mu nemusím zvedat dávku, to dožene mlsikama )
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 10:00
- Nahlásit
cernej caj
No já s tím nemám zkušenosti, ale já bych ho asi odčervila hned, přece jen kdyby něco měl, nějaký červíky, aby to nechytla i Feri, po průjmu bych počkala s očkováním.
Jinak kromě tý pasty bych tem průjem a blití asi zatím moc neřešila, máte ho dva dny, tolik změn pro něj, asi bych počkala minimálně týden, kdy bude mít pravidelný režim a stejnou stravu, jestli se to bude lepšit nebo ne.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 10:02 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Samojed zase pro změnu žere tak, že vrazí hlavu do misky, pět minut se ozývá chroupání, vytáhne hlavu a ubylo asi 10 granulí On je poctivě rozkousává, nadřený je z toho jako hovado, takže po chvíli už toho má dost - ne ovšem jídla
Češe se taky celkem rád - je to pro něj součást mazlení. Drátkama. Hrablo nemá moc rád, myslím, že ho to víc tahá. Do hloubky ho,ale sem tam, použít musím.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 12:00
- Nahlásit
Me feri taky moc nezere a nejak prestava nabirat na vaze a sou ji celkem dobre nahmatat kosti nad zadkem nabo na hrudniku... zebra sem nezkousela. Nerikam, ze je moc hubena, ale kdyby neco zrala, byla bych radsi...
I kdyz timovi taky z misky ochutnala, co ma dobreho tak jediny, co je nejak ochotna zblajznout je konzerva... Koupili sme v jihlave ve zveracu APETIT bo jinou znacku nemeli a ta teda byla celkem hnusna... tak tu taky nechtela
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 15:10
- Nahlásit
cernej caj
Zkus jim časem dát misky vedle sebe, Kim se mi taky rozežral až když viděl jak to Dorin luxuje.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 16:03
- Nahlásit
Maya
ale vazne az casem, nechci, aby se z ferinky stal vysavac... myslim, ze je zdravejsi jist min ale pomalu nez to vdechnout ale akorat davku...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 16:14
- Nahlásit
cernej caj
Ty bys chtěla nějaký ideál, ale těch moc není.
Myslím, že by se ti líbil bráchy borderák, ten sice žere čtvrt hodiny, protože každou granulku přežvejká, ale vždycky sežere všechno. Ale takových je fakt málo.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 16:22
- Nahlásit
vidim to u seltii... sorbos to vdechne, ellie to zhltne o neco pomaleji a obcas kousne a bella si nosi granule po jedne z kuchyne pryc a u 5ty ji to prestane bavit a nekterej z vysavacu ji to sezere, kdyz se zavcas miska neodenda na pozdej...
Tim je s tim fakt desnej... a nechci to praktikvoat aj u maly probican dneska nebude, asi az ve ct, kdy nasi jedou k vetovi s seltickama, nechapu, ze sem obvolala celkem asi 6 zveracu a nikde to nemaj... ze zoufalstvi sem byla i v lidske lekarne
chtelo by to veta nekde po ceste, ale do ctvrtka holt musi vydrzet. Idealne si asi reknu nasim, at mi vemou jeste odcervovac, jinak k vetovi az v sobotu na to...
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 17:05
- Nahlásit
cernej caj
Měla jsem labradorku, která "vdechovala" granule a pak se dusila a blila...byla na ní hrozný pohled...vet mi doporučil jí krmnou dávku rozsypat na tác...musela granule "sbírat", nemohla je nabírat do držtičky a zlepšilo se to. Možná zkus tenhle postup :-d
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 17:11
- Nahlásit
Fík
hm, to zkusim...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 19:35
- Nahlásit
cernej caj
Já myslím, že vet v sobotu určitě stačí, alespoň si u vás zatím trochu zvykne.
Ten tác je dobrý nápad, to by mě nenapadlo, musím si to pamatovat, člověk nikdy neví, kdy co bude potřebovat.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2010 20:52
- Nahlásit
tak veceri mel tim na 3x, zatim neblil a feri veceri jedla malinko rychlej a snedla o par granulek vic nez bezne... krmili sme je dnes zaraz... sem zvykla ji nechavat misku dyl, ale bojim se, ze kdyz je nebudu hlidat, sezere ji to Tim.
jinak feri uz nezere nohavice a neokusuje nohy... ma jinyho boxovaciho panaka;) a tim si necha vsechno libit. Dneska asi zkusime ze by spal s nama, protoze asi mrcha nechce spat v chlive a celou noc sedi u dveri do dvora a ceka az nekdo pude...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 07:14
- Nahlásit
Rano doslo k premerovani Tima a zmerila sem ho na 49. Uz taky stal klidneji a dalo se tuzkou zamerit celkem vodorovne a v klidu srst ma hustou, peknou, merila sem ho 3x, abych nejak vyloucila, ze ho merim aj s tou srsti, ale fakt tesne nad kuzi...
Jinak se zda, ze Feri bude peknej tyran, protoze ho furt pokousi a nad ranem sla zlobit taky, a chudak se pred ni nema kam schovat
ale porad vyskakuje a porad se chce mazlit, s feri si hraje relativne ochotne, aj vcera chvili zuzlal gumovou kacenu... sem fakt rada, ze sme si ho vzali, protoze je suprovej.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 07:33
- Nahlásit
Maya
S tím chozením na vodítku, si to špatně pochopila My jsme chodili na tom přes rameno krátkém - to chodil, taky mu nic jiného nezbývalo, že? Ale on je prostě vychcánek: když mu povolím delší, cca máme to 1,3m, tak prostě je vepředu. Proč by šel u nohy - kde si musí dávat pozor na mně, abych ho nezašlápla, když může táhnout vpředu a starat se o svoje blbiny No, měla jsem být s tou chůzí u nohy důslednější, jsou situace, kdy člověk potřebuje, aby slušně šlapali po chodníku. Jenže to si člověk říká:,,vždyť je to jejich prochajda, tak je nebudu buzerovat"....a tady je pak výsledek
Včera jsme byli na ,,musherka" v lese a museli jsme prokličkovat přes těžbu. Worča byl v postroji, tak se snažil táhnout, pak zjistli, že ale neví kudy míním jít, protože cesta tam nebyla, tak se v klidu přiřadil ke mně a šoural se mi s Berrym za patama. Vzpoměla jsem si na tvou radu s tím kličkováním mezi stromy Oficiálně to zkusím někdy jindy, tady už jsme měli všichni ,,dost" - byli jsme rádi, že pletem nohama
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 08:28
- Nahlásit
cernej caj
Tak to je skvělý, že jste s ním spokojený. Asi je Tim takový trdlo jako Kim, že si taky nechá všechno líbít, ale třeba to Feri toleruje jen že je štěně, Kim je takový trdlo, že to Dorinovi toleruje i jako dospělému, až je mi někdy Kima fakt líto jaký je otloukánek, Dori ho kolikrát kouše, Kim ječí, ale nic neudělá, ale moc se jim do toho radši nemotám, jinak jsou kamarádi.
S tím měření, ono doma to tak přesně nezměříš, myslím, že tedy má 48 +- 2cm, což je vlastně ideální míra.
worick
Aha, tak to se omlouvám, já nevím, asi bych být tebou zkusila to flexi, Kim je taky hodně čuchací a chodit na takhle krátkém vodítku jak píšeš celou vycházku by se mu asi taky nelíbilo, mám 8m flexi, to už je rádius kolem mě 16 m a na něj to stačí, ale jak na samíka, to fakt netuším.
Vždycky když to čtu o Worickovi, tak si vzpomenu na samíka, co jsem ho vídala z autobusu na sídlišti, tlustá koule valící se co noha nohou mine, nevím, možná už starší, třeba se taky jednou dočkáš.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 10:18
- Nahlásit
psala jsem na cislo o ztracenem jednookem rexovi z lonska... ptala jsem se na stari a jestli vidi na jedno oko od narozeni, ze sem si vzala toho utulkace a ze se snazim najit odkud je kvuli veku...
a psali, ze ma cca 8 a ze ho pred 4 roky srazilo auto... takze tohle je slepa ulicka, bohuzel asi neni realne mozny zjistit, odkud je a jak je teda ve skutecnosti stary
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 10:26
- Nahlásit
cernej caj
No jo, to asi ne, ani jsem nikde neviděla, že by někdo nějakého vlčího hledal, taky ho mohl někdo vyhodit, i když pravda ten vlčí z útulku v Troji byl nakonec ukradený někdy před půl rokem a majielé už hledání vzdali a navíc byl celkem zdaleka, takže i tak hledali jiinde, ale ten měl čitelný alespoň kus tetování.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 10:54
- Nahlásit
Maya
je to holt těžký, hlavně u takovýho psa, když je to třeba ještě vrh někde z vesnice, na internetu nenajdeš nic... necháme ho načipovat co nejdřív, doufám, že mu to nebude na starý kolena vadit...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 11:08
- Nahlásit
Maya
tak si vzpomenu na samíka, co jsem ho vídala z autobusu na sídlišti, tlustá koule valící se co noha nohou mine - nééé, díky, to radši ne, to ať je radši podivočená vychrtlina, než tohle Lidi, co udělají psovi tohle, bych střílela na potkání Omluva je jenom to, že to bývají staří důchodci, co takhle vykrmujou i vnoučata..... mám tetu, která je mladá, moderní, sama ovšem korpulentní. Vidí, že je vnuk tlustý jako prase, ale sama mu cpe v jednom kuse čokoládinky a Monte a nevím co ještě a když se jí ptám, proč to dělá, jen se nablble směje.... Co by pak člověk chtěl po starouškách se psem...
Tu flexinu jsem hledala na Vánoce, ale 8m se mi zdálo pořád málo, tak jsem to nakonec nechala být. A první budem stejně asi muset vypilovat tu chůzi u nohy, pak může i na flexu. Náš Alfík na ní chodil roky taky v pohodě. Teď už po městě na prochajdy nechodí, beru ho navolno s klukama pole-les. Tři na vodítku na chodníku: jeden hluchoslepý, jeden tahač a Berry - co začne brzdit ve chvíli, kdy okřiknu Worku ať netahá...... to bych skončila v blázinci
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 11:10
- Nahlásit
cernej caj
Jasně, kdy byl někde z okolí, tak by se majitel snad v útulku zeptal, může být odkudkoliv a nebo vyhozený, u útulkáče se to člověk nikdy nedozví, špicové nejsou útěkáři, tak se mi moc nezdá, že by sám utekl, čip je dobrý nápad, vadit mu to určitě nebude, čip si zaregistruj na sebe a bude už napořád váš.
Zkus ještě vašeho veta, kolik by mu podle zubů odhadl věk, někdy podle šedivění se to dá poznat, co bradu zespoda má černou nebo šedivou?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2010 11:13
- Nahlásit
worick
No jo, není to jednoduchý. Já jsem ráda, že jsem si druhého psa koupila malého, taky mají něco do sebe, ten když táhne, tak to ani nevíš.
|