| Autor |
Zpráva |
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 10:01
- Nahlásit
Mira A
Nazdárek!
Já vím,už jsem to viděla.
Co střecha,už je komplet hotová?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 10:05
- Nahlásit
bilksa
Místo předsedání jsme se přetahovali a zdá se, že to drobet pomohlo.
Jakmile pochopí, že po příchodu s aportem k tobě nebude poslušnost, ale hra, bude z toho mít mnohem větší radost.
Až toho dosáhnete, začni kombinovat: příchod - předsednutí bez odebrání aportu - naopak "drž" a chvívíli vydržet - přetahování - odebrání (občas necháš psa na chvíli vyhrát).
Za chvíli ti bude ve vzorném předsednutí aport přímo cpát do ruky, protože bude čekat hru, která přece vždycky následuje a je tak super.
Když pak o něco půjde, třeba na zkouškách, nebo když si to prostě budeš jen tak někdy chtít zkusit, tak necháš psa předsednout, držet a pak rovnou odebereš. Pes sice bude překvapenej, co tě to napadlo, kde je hra, ale apiort bude nádhernej. Rozhodně se pak k přetahování vracej.
|
Mira A
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 10:15
- Nahlásit
Zuzana T
No byl jsem z toho vykuleny, vcera mi to Eva psala do mailu...
Jo strecha je hotova, byl to trochu boj. Ale udelal jsem co bylo treba. Ted se zednici uz 4-ty tyden perou s nahazovanim vnitrku, ale maji skluz, ted uz se melo instalovat podlahove vytapeni... Ale co ja na to zas az tak nepospicham, takze se nenervuju. Ono se to i hodi, musi se jeste totiz odizolovat strecha. No blazinec a do toho je ted obdobi vsemoznych svatku a narozenin, tak nevychazime z oslav
|
Mira A
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 10:28
- Nahlásit
Walda
Ahoj, s tim aportem to tak nejak delam take. Proste hrou. Ale nedavno jsem tu prosil o radu, jak naucit psa nosit kachny a pernatou vubec. Nechce mi ji brat do mordy. Chapu, ze je to pro ni (je to fenka) stale novinka, ale nevim jak na ni. Ostatni nosi bez problemu, i kdyz priznam se, ze kralika take jeste nemela v hube, protoze mame jen kralici kozi potazeneho dumika. Nemel bys nejaky tip?
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 10:54
- Nahlásit
Mira A
Když jsem měli seminář OB s rakouskou cvičitelkou tak nám říkala, že pokud pes pochopí povel aport tak potom donese cokoliv a většina potíží vzniká, že pes povel nechápe - názorně nám to ukazovala na svém psu, který nosil vše i kýbl. Stejně to platí pro všechny povely - předváděla nám sedni, lehni vstaň na vrcholu áčka ( sporťácká překážka) kde psa zastavila z povelu kterým přebíhal to áčko.
Takže teorie je jasná - ovšem jak budu z dumíků přeučovat na zvěř - nechám na výcvikářce
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 11:06 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Mira A
jak naucit psa nosit kachny
Prakticky zrovna tohle nevím, lovecký výcvik nedělám. Můj Indy má ale tohle v krvi. Když mu byly asi čtyři měsíce, vrazili jsme mu do huby kachnu, která byla určená na pekáč, a on jí hrdě nosil po domě a každému jí ukazoval. Teď před časem jsem to zkusil pro legraci zase, a fungolalo to i po létech: http://pesindy.rajce.idnes.cz/Bazant_je_stejne_nej lepsi_aport/#album
Já bych na to šel přes variabilitu aportů. Mít plný batoh různých věcí a ty na přeskáčku aportovat. Ono se to poddá.
Výborné je taky následující cvičení, ale dá se dělat jen jako docvičení s vycvičenými aportéry, u kterých to nevrátí výcvik zpátky. Na zem se do řady, pár metrů od sebe, položí různé aporty (dumík, činka, pešek, hadr, pták ...) tak 4 - 6 věcí. Pes se vezme na vodítko k noze a vyjde se podél řady. Aportů si musí nevšímat, dokud nedostane povel "aport". Pak musí sebrat ten, který má zrovna před sebou a jít dál u nohy. Pak následuje odebrání aportu, položení do řady a jde se dál. Vypadá to nudně, ale pes který pochopí, čeká, co bude smět vzít do tlamy a těší se. Tím se naučí sebrat cokoli, k čemu dostane povel.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 11:20 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Vlasta
většina potíží vzniká, že pes povel nechápe - názorně nám to ukazovala na svém psu, který nosil vše i kýbl. Stejně to platí pro všechny povely - předváděla nám sedni, lehni vstaň na vrcholu áčka
Tohle je pravda, ale podle mě se to týká spíš špatně vedených psů, nebo psů cvičených jen v jednom prostředí (cvičák), kteří mají poslušnost nacvičenou spíš jako divadýlko.
S aportem bych to moc nespojoval. Tam jde spíš o zkušenosti. Pes si musí různé materiály, včetně peří a srsti, "ošahat". S tím máme opravdu bohaté zkušenosti, naši psi aportují opravdu všechno od porcelánu a skla přes kov až třeba k syrovému vejci a mají z toho srandu.
Sednutí na áčku je taky něco jiného. To je zase variabilita tréninku. Děláme třeba SLV na kladině, na stole, na skruži někde na stavbě.... Mě k tomu před časem inspirovalo video s ovčounem Quattrem, co tu jednu domu kolovalo. Furt se mi to děsně líbí.
Edit:
Kdyby vás to zajímalo, první část je tady:
http://video.google.com/videoplay?docid=-611790120 0058698145&q=police+dog#
a má to ještě další tři části. Tahle spolupráce se psem a tehle lehkost výcviku (podle mě - bez křečí a zbatečného "řešení") je můj šálek kávy.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 11:28
- Nahlásit
Walda
SLV na stole je super k tomu, aby se pes při každém cviku neposunoval a aby když to otočíš 3x tak aby nebyl metr vpředu.
Učíte i žebřík??? U nás ho neumí žádný pes - tedy už není v IPU tak ho ani necvičí - můj pes umí kladinu v poho, ale žebřík je na přeražení - dám mu nahoru balonek a on jde do toho stylem co mě nezabije to mě posílí a po několikerém propadnutí mezi všema šprušlíkama tam vyleze - ale bojím se, že si zlomí nohu. Jak na to???
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 11:39 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Vlasta
Učíte i žebřík???
Na našem cvičáku žebřík nemáme. Nechápal jsem proč.
Částečně kvůli tomu jsem začal chodit do Břevnova a žebřík jsme chodili. Začli jsme, jako začátky na kladině, pomalu, jedna noha-šprušle, druhá noha-šprušle ... a postupně přidávali tempo.
Jenže pak jsem se doslechl od velice zkušených lidí o několika současných příbězích: ...bojím se, že si zlomí nohu.. ...přesně tak, a nejen to - jednomu psovi při výstupu propadla zadní noha, začal padat dozadu, noha se zaklínila, on dopadl na hlavu a zlomil si vaz .... Děkuji nechci.
Pochopil jsem, proč žebřík nemáme a už v tom mám jasno.
aby se pes při každém cviku neposunoval
Jo jo. My děláme SLV třeba tady:
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 12:11
- Nahlásit
Walda
To jsou pěkní hafani - na čem to leží?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 12:17
- Nahlásit
Zuzana T
na čem to leží?
Na tomhle:
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 12:29 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
Walda
hezké zátiší...
Občas stříhám helppesácké asistenční fenečky Xenu a Ajšu,znáš je?.Pán od Xeny o Helppesu moc hezky mluví.Já osobně jsem u Vás nikdá nebyla.Mám jednu odchovankyni jako asistenčního pejska,ale cvičila ji jiná organizace.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 13:09
- Nahlásit
Já teda nemám moc nárok radit,ale u většiny psů,co nechtěli zvěř to muselo jít přes povel "drží" v sedě,velký chválení a protahování času. Některým psům,prostě zvěř nevoní,no. Ale zkušenost s tím nemám, naši všichni byli do zvěře hrrr, naopak Sam,kterýho jsme začali cvičit až ve třech letech nechtěl dlouho normální dumíky nosit,protože to bylo pod jeho úroveň A mladá je magor, během procházek mi snese peříčky,kosti, chuchvalce chlupů (to je ještě dobrý),ale i vývržky dravejch ptáků a to už je teda eklhaft
Se vám sem budu vtírat,labradoři asi vymřeli
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 13:10
- Nahlásit
Walda
Btw jaký máš zkušenosti se "soukromejma" cvičitelema slepeckých apod. psů? Dělají to všichni jen pro kšeft nebo jsou mezi nima i výjimky?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 13:13 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Zuzana T
Xenu znám, je to goldena a má jí kluk na vozíku, tak asi 12-ti letý?
Ajšu neznám. Není to Asiya? Ale to je labroška. U paní ve středních létech, na elektrickém vozíku.
Já osobně jsem u Vás nikdá nebyla
Přijď v neděli, bude sranda:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/9_7370_11.html#5
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 15:42
- Nahlásit
Walda
JJ to jsou oni.
Vlastně si uvědomuji,že ta druhá goldenka k vám nechodí,tak ji znát nemůžeš.
So a ne je u nás bohužel oslavovací, narozeninová"
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 15:49
- Nahlásit
Mira A
Krásná fotka!! A nádherné umístění, gratulujeme!!
Walda
To s tim sbíráním různého aportu se mi líbí, zítra to vyzkouším - dneska už to nestihnu za chvíli odjíždím se Charlottkou polohovat.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 17:13
- Nahlásit
WaldaTo je krásná fotka!!! No tak to je hustý s tím žebříkem, tak na to tedy kašlu, to jsem vůbec netušila.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 18:32
- Nahlásit
Vlasta
My jsme tedy žebřík zkoušeli, ale jen tak, že ho máme položený na zemi.
|
Ančí a Žufrik
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 18:42
- Nahlásit
Walda
Nemáš na mysli procházku Šárkou ? Pamatuju si, jak si byl překvapenej, že můj pes nevydrží v odložení No, moc jsme toho tehdy neuměli (chodili jsme na retrívří cvičák )
Popravdě já mezi ty "retrívráře" jak píšeš, taky nezapadla (z podobných důvodů a ještě dalších...), a ani můj pes ne Někteří mně ani nepozdraví a koukají na nás skrz prsty, co všechno děláme... přitom jejich pes by to nedokázal
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 20:55
- Nahlásit
Ančí a Žufrik
Nemáš na mysli procházku Šárkou ?
Bingo!
Ahoj, ano mám na mysli samozřejnmě tu procházku Šárkou.
Tak zřejmě tušíš, o čem jsem psal.
|
Ančí a Žufrik
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 21:14
- Nahlásit
Ano, nic jiného se mi ani nevybavilo po přečtení a bylo mi to jasný Plně tě chápu.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 22:20
- Nahlásit
Dobrý večer vespolek
jana33 Se vám sem budu vtírat,labradoři asi vymřeli
Mně neutečeš
Zuzko dívala ses včera na Pohlreicha ve školní jídelně? I když už nějakej ten pátek v ŠJ nedělám, tak mě to zajímá, říkala jsem si jak se to za těch pár let ohromně změnilo k lepšímu, to vybavení - za mě jsme si o všech těch mašinách mohli nechat jen zdát... ale "moje" ženský skvěle vařily i v předpotopně zařízené kuchyni
Ad klasický cvičák - občas chodím, je to tam fajn, různorodá smečka všech možných plemen i neplemen... vlastně jsem tam začala chodit aby mě panáček vnímal i když vedle něj voní háravka, a docela se nám tam zalíbilo. Fajn lidi, kteří mě do ničeho netlačí, můžu si cvičit po svém jak chci a využít to rušivé prostředí. Borgo chodí kladinu i áčko (s činkou v hubě), žebřík se zatím nedostal dál než cca do půlky, chtěla jsem to nacvičit kvůli zajištěným trasám v horách, ale... po téhleté stóry se na to asi vykašlu
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2009 22:36
- Nahlásit
Ketrin
chtěla jsem to nacvičit kvůli zajištěným trasám v horách
Hele nemusíš litovat. Já to původně myslel taky nějak tak.
Letos ve Vysokých Taurách jsme šli po římse, psa jsem měl na úvazu u sebe, obešli jsme skálu a římsa končila žebříkem, přes kterej ještě navíc trochu tekla voda. A nejsem blázen - na ten žebřík nad srázem bych psa stejně nehnal, i kdyby tam nebyla ta voda. Tak jsem dal psovi lehni, cvaknul karabinu úvazu do skoby na skálu a šel hledat obchozí trasu. Naštěsí jsem jí našel.
Takže jak jsem zjistil, v praxi bych na skále psa na žebřík asi stejně nepustil.
Řekl bych, že lepší bude pořádný postroj a psa prostě ve dvou vytáhnout na laně.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2009 07:05 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
Ketrin
Já to neviděla neb jsem usnula dřív,ale holky mi referovali a také jsem četla diskusní příspěvky - síla,pí. ředitelka klasický případ vedoucího prac.,který nemá ponětí o čem mluví.Znám díky naší inspektorce i informace ze zákulisí.Ta kuchyně je nově zrekonstruovaná za 6 mega,takové tedy všechny rozhodně nejsou.Ale myslím,že nám tenhle díl opravdu hodně pomohl u laické veřejnosti.Jinak mi p.Pohlreich k srdci nepřirostl a ten slovník!
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2009 07:16
- Nahlásit
Dobré ránko ... Zuzana T
Ketrin
díky mojí kamarádce co je na MOravě taky ved.ŠJ trochu vím o čem mluvíte, ale pořad jsem tedy neviděla. Ona taky bojuje o vybavení, rozpočet a teď i o dodávky do okolních školek.... je to docela sranda jaké vlivy se tam dají využít zvlᡚt na vesnicích.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2009 08:55
- Nahlásit
Zuzana T Tak jeho slovník nekomentuji, - i když zrovna v ŠJ mezi ženami se držel a tuším ani jednou nebyl vypípán ale to je asi jeho image - pro mě nedůležité. Ale jeho názory a to co prosazuje se mi líbí. Párkrát jsem doma vařila podle toho co předváděl v těch různých hospodách - super, jednoduché, rychlé, dobré a nepře***ené
Walda Jj, díky za zkušenost, to je zřejmé že je něco jiného cvičák kde je žebřík 3m nad trávníkem a psa zezdola jistím, a něco jiného Priečné sedlo (například), kde mám s 15 kg batohem sama co dělat Ona se ta obchůzka většinou nějaká najde. Stále řeším, jaký postroj, resp. jestli se nedá třeba taky někde půjčit, protože ceny začínají někde na 5 tis. a já budu potřebovat časem dva - bereme do hor na střídačku psa i čubku a ona je oproti němu skoro poloviční
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2009 09:13
- Nahlásit
Ketrin
Ale stejně byl občas v koncích,jako když trval na tom,že nebude proplachovat špagety - u výdeje měl pak jednu velkou kouli.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2009 09:18
- Nahlásit
Ketrin
Stále řeším, jaký postroj...... ceny začínají někde na 5 tis.
Jo jo, myslíš třeba takovýhle:
http://www.dogoutdoor.cz/slanovaci-postroj-doubleb acktm-harness-strength-rated-harness.html
Já ho taky nemám. Když je to potřeba, používám místo lehkého dogtrekingového postroj na obrany. Věřím kovovým přezkám, ale na slaňování to není, špatně rozkládá váhu, je to jen nouzové zajištění.
|
Mira A
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2009 14:12 - Změnil/a: Mira A
- Nahlásit
Ahoj vsem.
Walda
Diky za tip. Urcite vyzkousim.
Bilksa Taky jsem na to vejral jak telatko na novy vrata...
|