| Autor |
Zpráva |
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 14:20
- Nahlásit
jejdajaja
klíííííd, však nehoří, pokud se nezadaří teď, tak na další výstavě už bude otrkaná a ve větší pohodě
Já nebyla ani na kočkách ( určitě bych chtěla nějakou domů...jedna nám zatím stačí ) ani na andulkách ( to by dopadlo stejně) .... doma by se mnou už vůbec nikdo nemluvil
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 14:23
- Nahlásit
Ahoj, majitelé mnou obdivovaných hafů, já je konečně viděla na živo a i dospělý a musím říct, že jsou pěkně malincí, super, prostě akorát. Tak snad jednou ... ale nejlíp křížence z útulku, když se objeví
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 14:32
- Nahlásit
reneeska
myslíš křížence australáčků? O těch nevím, ale o bezpapírácích jo
Zrovna já nemám malého psíka nýbrž obříka
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 14:36
- Nahlásit
brut
Já viděla kříženku jednou v brně v útulku. jenže to už se mi dom nevešla. bezpapíráčky jsem ještě neviděla nabízet, to já bych nechtěla, buď polohonák, nebo s PP. Ale až za dlouhooo
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 14:54
- Nahlásit
brut
Byla jsem tuhle s Diazem venku. Máme u nás hodně černou hlínu. Na Diazovi nebyla vidět jediná zrzavá skvrna. Jo a když se napil z kaluže, tak měj černou u hubu. Takže vypadal jako takový ty černoši jak je jim vidět jen bělmo. Byla to fakt sranda
reneeska
já můžu australáčka jedině doporučit. Ale zkus pouvažovat spíš o papírákovi nebo o bezpapírovým, ale z osvědčené stanice. Křížením ti mohou vyvstat vlastnosti, které třeba nejsou zrovna žádoucí. U křížence s ACD už nemůžeš mít určité předpoklady povahových rysů, které dělají z australáka právě tak úžasné plemeno a parťáka. Taky záleží na tom co s ním chceš dělat. Vůbec nezavrhuji kříženečka a je určitě výborné, že chceš podpořit útuláčka , ale v tom případě byl volila kompletní pouliční směs se všým možným i nemožným
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 14:56
- Nahlásit
reneeska
Úplně jsme zapomněla tě tady uvítat mezi námi
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 15:01
- Nahlásit
Helvan1
já mám zatím dvě kříženky bulteriera a nějak mě ti poloněco uchvátili. Povaha je pak taková, jaká je. Já mám psa spíš jako paráťáka a baví nás dogtreking, na což si myslím, že ACD taky je vhodný ne?
Ale jak říkám, další pes bude za dlouho, tak za 5 let. Zatím jen zjišuju o těch, co mi učarovaly vzhledem.
A děkuji za přivítání, já už docela často nakukovala, ale mlčela
Máte australáčky někdo i v bytě?
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 15:10
- Nahlásit
reneeska
No jasně, dogtreking ho určitě bude bavit.
Kdyby si chtěla nakouknout ještě někam jinam, tak je jedno živější forum zaměřené na ACD na ifauna.cz (ACD6 je nejaktuálnější)
Tam je i více účastníků a pár pěkných fotek
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 15:27
- Nahlásit
Helvan1
ty jo na ifauně je toho moc a moc rodinný, tam neproniknu ani. Ale fotky krásný. Já su taky na ty modrý, jak tam píšete, že většina chce modrý.
A jsou to hyperaktivky jo? Ty jo, budu se muset s nějakýma seznámit
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 15:38
- Nahlásit
reneeska
Když se ti nechce jít třeba ven, tak ti to toleruje tak den, ale nejspokojenější australák je unavený australák. Já myslím, že to je vše vypovídající. Možná důležitější než ho vyšťavit totálně, je mentální zabavení. Potřebuje nějakou zábavnou hru nebo úkol kde se může sám aktivně podílet. (strašně miluje flyball) Ale to vyšťavení taky není od věci pokud chceš mít třeba večer klid. Diaz například furt chodí večer s balonkem nebo s dekou, nebo s nějakou vypreparovanou hračkou, abysme se přetahovali, házeli, atd. Prostě švanda. Odpověď zní, je to aktivka
Super je, že s ním můžeš dělát fakt cokoliv a ve všem je velice dobrý. Je totiž mrštný, rychlý, inteligentní a strašně nadšený. Já s ním dělám flyball, agility, obrany a teď jsme začali s coursingem. Ještě bych ráda trochu to pasení a kolo.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 15:55
- Nahlásit
Helvan1
takže je to vlastně magor jako ta jedna moje, doma sice pěkne spinká, ale po dni bez únavy už bude otravovat a zlobit.
To zní dobře, zatím se mi tedy líbit nepřestávají. My coursing taky zkoušeli, ale mě u toho čuba kolabuje dřív než se dostane na řadu, takže jsme s tím přestali.
Jinak bych asi dělal klasickej výcvik, ale nemamám žádný super ambice, to ne, spíš jen pro zábavu, pokud vidím, že to psa baví. Obranu, stopy. Já su taky tvárná a co mě a psa nadchne, do toho jdem.
A s tím bytem jak, může to být byťák, nebo raději venku?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:04
- Nahlásit
reneeska
taky jsem tě nepřivítala ... se omlouvám
Dogtrek by jsme letos taky chtěli absolvovat, stejně jako pasení
Jinak je to přesně jak píše Helvan1. Utahaný australáček je spokojený australáček
U nás převládají balonky, kolo, coursing a dlouhatánské procházky, kdy Brut "tahá" buď mně nebo páníčka ( zkrátka trénink na trek). No a pak taky hry... vyhledávání pamlsků či hraček, přetahování, přeskoky přes překážky atd. , zároveň neustálá výuka poslušnosti ....
Zase na druhou stranu je ale schopný pár dní vydržet v klidu, když je potřeba. Ovšem, pak si to zpětně vybere
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:05
- Nahlásit
reneeska
Já ho mám přes den venku a v noci je doma. Ale znám dost lidí, kteří ho mají v bytě, takže to určitě jde. Jen je to holt náročnější na čas, nic víc.
My jsme s Diazem dělali poslušnost, ale moc ho to nebavilo. Ale myslím, že chyba byla spíš ve mně. Neuměla jsem ho patřičně namotivovat. Jo, to obrany, to je jiná kapitola. Diázek není moc na pomalé pohyby. Má rád sporty, kde se může adrenalinově vyběhat nebo mít něco vraženýho v držce jako je balonek nebo rukáv (nebo mojí ruku, kterou furt žužlá (jemně okusuje :biglol
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:06
- Nahlásit
reneeska
A s tím bytem jak, může to být byťák, nebo raději venku?
znám australáčky bydlící v paneláku a zároveň i venku u baráku. Ten náš je přes den většinou venku ( nebo spíš tak půl na půl) a v noci spí na verandě, kde má stálou teplotu ( takže chladno)
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:07
- Nahlásit
brut
já když vás tady čtu, nebo i na tý ifauně, tak mám přesně tohle doma. Takže fakt paráda. Moc se mi to líbí. Kvůli aportku by se přetrhli, to je přesný. A řve a řve a řve doku jí ten balon nedám. :-D
A loví zvěř? Nebo takle, zdrhají za ní? S tím mám trošku u svých holek problém.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:12
- Nahlásit
reneeska
no, Brut za zvěří uteče, ale chce mi jí nahnat Ovšem většinou se jedná o zajíce, kočky a jen občas o vysokou ( tu ale v chatě, kde to zná a ví, že mu utečou)
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:23
- Nahlásit
reneeska
Diaz měl tendence, když byl malý, ale už se mi daří ho zarazit včas. Když náhodou zdrhne, tak to otočí během pár sekund. Vysokou vůbec, jen zajíce a kočky
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:26
- Nahlásit
Helvan1
Brut začal nahánět až jako větší....když vidím zvěř první, tak ho uřvu, ve chvíli kdy mu vystartuje před čumákem, tak mám zatím smůlu....ale je fakt, že se vrací během tak 30vteřin
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 16:38
- Nahlásit
Helvan1
jak to máte s háravkama? My trénujeme doma na babče.... doma dobré, venku o fous horší
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 17:57
- Nahlásit
brut
Pokud myslíš tím, jak začne magořit?? Upřímně řečeno, Diaz se ještě vůbec nechová jako chlap, ale spíš jako štěně. Takže sice je trochu vyšinutý, začne strašně slintat a čumět jako magor, ale myslím, že nás čekají ještě horší časy . Zatím to ještě jde...
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:08
- Nahlásit
A co australáci a ostatní hafani, jaký mají styl hry? Jak je berou? koukala jsem, že někteří mají australáky i jiný hafy, někteří víc australáků, takže asi pohoda že?
Si nemůžu pomoct, zatím jsem nadšená
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:18
- Nahlásit
Helvan1
jj, myslela jsem magoření
reneeska
styl hry? Trochu tvrdší ......
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:19
- Nahlásit
reneeska
Ještě aby si nebyla nadšená, vždyť jsou prostě úúúúúžasnýýýýýýý Tomu se říká být "plemenosoustředný", že?
Nevím, jestli Diaz není v tomhletom atyp, ale Diázek je prostě "vítací typ". Miluje všechny a všechno a s každým se hned vítá. On je prostě šťastný. Zatím nemá tendenci se rvát a bitky nezačíná. Je fakt, že když ho nějaký hafan vyzve, tak se nedá zahanbit a vrátí mu to. Ale znám spoustu ACD, kteří jiné psy nemusí. Když jsme byli na sraze australáků, tak všech 5 se k sobě v podstatě nemohlo ani pustit. Feny bez problémů. Ale myslím, že ve vlastní smečce jsou v pohodě.
brut - co vy na toto téma??
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:23
- Nahlásit
Helvan1
Aha no moje čuba je docela rvavá mrška, neumí si hrát (chyba v socializaci, jak vyrostla, už s náma moc nikdo nekamarádil).
Tvrdší styl hry je dobrý, to znám.
Domácí smečka věřím, že se dá ukočírovat, to většinou jo. Spíš mi jde o společný venčení. Ale to je asi dost na jedinci a výchově co? a jak si sednou s tím druhým psem.
Kolik průměrně váží fenečka?
No asi si najdu standard, ať vás neotravuju něčím, co se dá najít
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:38
- Nahlásit
reneeska
Dobrý parťákem na hraní pro ACD je třeba Ridgeback. Styl hraní je docela tvrdý jak říká Brut, takže tvoje čuba bude určitě spokojená. Společné venčení bude asi fakt otázka každého jedince. Při nejhorším prostě nafásne košík.
Velikost je velice individuální, že Brute
My jsme s Brutem poloviční bráškové a Brut má okolo 32kg a Diaz má 24 kg. Žádný australák není stejný (už díky zbarvení) a velikost se taky dost liší. Nevím přesně kolik určuje standart, ale předpokládám že feny by mohly mít okolo 18kg. Psy okolo 22kg. Myslím, že posuzování ACD je velice benevolentní v ČR a záleží na osobní vkusu. Osobně mám raději větší ACD než ty valibuky.
Dobré info o ACD najdeš na cidabro.cz (poradce chovu)
|
Helvan1
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:40
- Nahlásit
- psi, psi, psi - píšu rychleji než přemýšlím...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:42
- Nahlásit
reneeska
jukni na naše stránky, tam máš standart popsaný
Brut se nechá vyprovokovat, ale zase na druhou stranu po velmi důrazném upozornění ( tak trochu lítací upozornění ) psa ignoruje, s fenkama je to bez problémů. U nás je to způsobeno několika napadeními.
Fakt je to o výchově, socializaci a taky o zkušenostech.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:46
- Nahlásit
Helvan1
Zrovna na ten web koukám. Já raději atletičtější hafany, ale ne žádnýho obra, ale když bych stejně chtěla fenku tak to je v pohodě.
Jako 32kg to už je na mě moooc To bych neunesla kdyby něco. Stačilo mi nosit do 6. patra 15kg feňulku se zlomenou nohou, ufff. Pan veterinář říkal, nosit, nosit, nosit, až do vyhřeznutí mé plotýnky Naštěstí záda vydržely.
Uááá má někdo kolem Brna australáky? Sice o jedné paní vím, ale raději bych nový známý
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:48
- Nahlásit
My chodíme s košíkem, jistota je jistota
S tou velikostí a váhou je to dost ošemetné. Přesně jak píše Helvan1....Brut je tak trochu mastodontík a Diázek v mezích. Záleží na velikosti rodičů. Ovšem standart říká velikost,ale ne váhu. Taky mám raději vyšší než tlustší
Helvan1
to nic, já těch překlepů a chyb mám taky dost....raději to po sobě nečtu ( synáčka peskuju a sama sekám chyby)
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2008 18:51
- Nahlásit
reneeska
Helvan1
Brut má 33,8 kg.... mu ubíráte , ale on je opravdu vyšší než většina australáčků
Říkáš okolo Brna? Pokud vím, tak okolo Ostravy je jich docela dost, v Praze a blízkém okolí taky, pár jich je na jižní Moravě, ale okolo Brna....?
|