| Autor |
Zpráva |
paces
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:00
- Nahlásit
pigie
psal jsem, že NE VŽDY...
|
paces
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:01
- Nahlásit
Mary Lou
no ano, u Tebe jsem ochoten připustit, že ten titul máš právem...většinou...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:12 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Mary Lou
sa nechapeme asi. On ked sa dotkne nohami dna, tak mi to pusti, ci poviem pust alebo nie, ci poviem drz alebo nie. Ked vydam povel aport, tak pes vybehne do vody, zobere aport, priplava k brehu, dotkne sa dna, pusti, otrase sa, vezme aport, vyjde z vody, predsadne a poda aport (veeeeeelmi malokedy z vody vyjde este s aportom, pusti, otrase sa, zobere ho, predsadne a poda).
Ja ho nechcem preaportovat. Preto aport ako taky cvicime malo, lebo ho miluje a chcem, aby to tak aj zostalo. Ja mu veci len hadzem a on mi ich nosi a nedavam ziadne povely. Povel aport pre nas znamena vziat danu vec a prinies ju pred psovoda, ci je sucho, alebo voda.
No, a presne ako pises, teraz v novembri mu naproti nepojdem
Jo a s tym Mgr. si robim srandu ;) Som to nebrala vazne, je mi jasne o co tu ide ;)
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 14:17
- Nahlásit
pigie
Opravdu si nerozumíme, nejlépe bude až se potkáme, ale nedá mi to, ještě jednou to zkusím říci jinak, asi to říkám moc obecně, protože u nás to tak platí. Zkusím se vžít do jiné situace.
Já s tebou souhlasím AŽ na to vyjde este s aportom predsadne a poda). Já nepotřebuji předsednout a podat. Já potřebuji aby mi aport donesl a v okamžiku pusť jej pustil, ať je to hocikde. Ani nepotřebuji a často ani nechci, aby mi aport vynášel na břeh a někde předsedal a čekal až pustí. On není cvičená opice, on je záchranář. Proč to tak chci? - Zkus se vžít do praxe - někdo se topí a já jako záchranář než se převleču či nachystám mohu vyslat psa pro tonoucího, vydám povel a teď bych správně měla čekat, až mi ho (třeba po kamenech) vyvláčí na břeh, předsedne a odevzdá. Blbost, běžím mu přeci naproti a společně jej zachraňujeme. Proto stále dokola opakuji, že aport pro mne není svazarmovský, zažitý rituál, ale přinesení a odevzdání čekokoliv a kdekoliv.
Či-li v zásadě, já dělám totéž co ty, jen k tomu vydávám povely a proto milujeme vodní práce já i moje feňulky. A to čemu ty říkáš aport (s předsednutím) my vůbec neděláme. Snad jsem to vysvětlila už lépe. Čauky
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 15:16
- Nahlásit
Mary Lou
jj, uz som pochopila My sme chceli ist na "svazarmovske" skusky, preto taky aport No a to druhe, co hovoris, to je to, co robime 99% casu a to 1% je ten povel aport. Co sa tyka pustania, to mame vyborne Pes pusti aj klobasu No, snad sa niekedy uvidime a vyskusame to nazivo. Ak zoberem aport tak, ako ho specifikujes (přinesení a odevzdání čekokoliv a kdekoliv
), tak s tym mame problem. Pes nevezme do papule iste predmety - ako napr. kluce. Ale predpokladam, ze podobne predmety ako aport nepouzivate.
|
paces
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 15:42
- Nahlásit
pigie
Možná je dobré si uvědomit, že NF lezoucí z vody má nějaké to kilo navíc. V srsti se voda zadrží. Není divu, že má snahu se této "zbytečné" zátěže zbavit a to dříve, než vyleze nebude již nadále vodou nadlehčován. Dávám návrh: zkuste si zaplavat ve vlněném svetru. Až si takto odplavete dejme tomu 100 metrů, klidně běžte z vody a zapisujte si pocity...Možná to bude to pravé vysvětlení. Já Vám garantuji, že ten svetr budete proklínat a bude tím prvním, co si budete chtít svléci, vyždímat atd.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 15:48 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
paces
Ja mu v tom ale nebranim Ja som sa prave preto pytala, ci to vadi, ked ten aport pusti a otrasie sa Neviem, ake su skusobne poriadky vodnych prac, kedze sa nepripravujeme na skusky. Preto sa pytam
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 18:41 - Změnil/a: Sylvadogačka
- Nahlásit
Lea_Gauni
Mary Lou
Ahoj holky! Tak jsem teď dostala zprávu z Rakouska, u ,,Apačíků" byla dnes hlavní poradkyně na kontrole vrhu a ze štěňat byla prý úplně odvázaná. Všichni se jí moc líbili, celý vrh bude zapsán jako vynikající bez výhrad, u mojí princezny byla nadšená ze síly kostry, mohutné hlavy a především z krásného pohybu Pouze se u malé trochu změní její jméno, takže nebude Diamond Forever Sylvadog, ale ,,DIAMOND FOR SYLVA OF APACHEE´S HOME (kvůli délce jména). A včera byli na podrobné prohlídce na veterinární klinice a celý vrh je naprosto zdravý. Tak mám obrovskou radost!
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 18:48
- Nahlásit
A toto je maminka ,,Diamond Nixie For Apachee´s Home Wichrowe Laki":
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 06:30
- Nahlásit
Sylvadogačka
Ježíš, myslíš, že se jim vejde do huby jeden královák ?
Je to nádhera, fakt jsem zvědavá na medvídě
|
paces
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 07:08
- Nahlásit
pigie
tu jsou odkazy na zkušební řády:
http://www.klubnfpes.com/vychova_vycvik.asp?site=z rady
jinak je to na opravdu hodně dlouhou diskuzi.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 07:19 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
paces
Dakujem, ja ich poznam a prave preto sa pytam.
3. Aportování z vody na břeh (15 m) praktického předmětu odhozeného psovodem 30
4. vyslání pro cizí předmět klidně plovoucí po hladině 30
Ako spravne ma ten cvik vypadat, ci svazarmovsky, alebo su povolene veci, o ktorych pisem. Nic ine.
A tiez k tomuto som sa chcela opytat
2. Přivolání ze člunu na břeh na 50 m (pes suchý) 30
Ja to chapem tak, ze pes je suchy, predtym, ako skoci do vody, je to tak? Alebo sa mu nesmie pri plavani ponorit chrbat? Prapacte za sproste otazky, ale ja som proste detailista
jinak je to na opravdu hodně dlouhou diskuzi.
Ved od toho sme na diskusnom fore, nie?
A tiez neviem, preco RH skusky musia mat toto:
e) Nesení psa a jeho předání 10
|
paces
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 08:58
- Nahlásit
pigie
Zkušební řády, bohužel, obsahují Svazarmovská rezidua. Pozůstatek dob nedávno minulých. Nutno vědět, že NF byl ze služebních plemen přesunut do pracovních plemen a dále již nebyl pro činnost jemu vlastní využíván. Nekousal, nehonil prchající "zločince", spíše naopak. To samozřejmě vedlo k nevyužití NF k činnostem jemu vlastním. Prostě soudruzi nepotřebovali zachraňovat, ale "trhat"!
To jen tak na úvod. Dále se mi jeví, že zkušební řády jsou nastaveny tak, aby jejich splnění bylo možné pro "všechna" plemena. A "bafuňáři" se nepozastavují nad tím, že stěží mi poskytne záchranu pražský krysařík, zato však zcela jistě splní na plný počet bodů "Nesení psa a jeho předání" (prosím, byl by jste tak laskav a vytáhl z kapsy pejska?). S NF je to horší. Jeho hmotnost (zvláště s kožichem plným vody) dosáhne v mnoha případech přes 80kg (i více: má fena měla 75kg když ji bylo 18 měsíců. A to nebyla tlustá!). Nesení a nakládání na valník tedy prakticky nepřipadalo v úvahu. Nejsem svalovec ani kulturista! Kdysi jsem psal do Zpravodaje článek o vodě, kde jsem se snažil vysvětlit, že v zásadě jde všem o to, aby se z našich pejsků stali potenciální zachránci, jen bez těch "Svazarmovských" idiocií. Opravdu nechodím na procházku kolem řeky a z legrace nakládám psa na valník, který si samozřejmě beru na procházku ssebou. Mám jej uvázaný na opasku za oj. Co mi to udělá, ne? 2 tuny utáhnu snadno, zvláště na břehu rybníka či řeky. Též je mým hobby chodit na procházky se surfovým prknem. To nosím nad hlavou (proto tahám valník za opasek...). Pokud se někdo topí, utíkám domů pro motorový člun, který ještě cestou nafukuji a dolévám benzín. Samozřejmě je jen věcí tonoucího, aby tu chvilku posečkal a řádně šlapal vodu.
Nu, dosti jízlivostí. Faktem zůstává, že ne všichni mohou a mají chuť vycvičit NF k profesionálnímu využití. Není to možné časově. Tohle je denní (téměř denní) cvičení, trénování a to nejen psa. Je však možné mít psa připraveného poskytnout pomoc. Není to tak jednoduché, ale jde to. A majitel (psovod) by měl vědět, že pes je PRODLOUŽENÁ RUKA ZACHRÁNCE, nikoli zachránce sám. Má to své důvody. Jedním z nich je nutnost si uvědomit, že tonoucí se stébla chytá a málo připraveného psa vám velmi lehce utopí. Je to opravdu na dlouhý článek a ten se mi nechce psát. Patří do něj kondice psa, psovoda, teplota vody a z ní možný hypotermický šok.... Tohle se u nás v klubu dělá na Vodních pracích. Tam si můžeme povídat.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 09:31
- Nahlásit
paces
No, k tym skuskam. Oni su skor nadstavene ako vsade skor na pozeranie (okrem TARTu), tak ani tu sa tomu nevyhnes. Musi to dobre vypadat, ked sa so psom cvici, hlavne preto, aby sa mohli hodnotit, kto je lepsi.
Inak, ja mam referencie, ze fundlaci boli zanechani aj preto, nie kvoli tomu, ze nehonili prchajici zlocince, to oni dokazu, ked chcu, ale prave preto, ze v lete sa im moc nechcelo Pokial neboli mokri a netykalo sa to vody
Ja zachranar moc nie som a plavec uz vobec nie. Psa som si kupovala aj preto, ze som cakala oporu vo vode - dovtedy ma nik nedostal do vody hlbsej, nez mne po krk. A tu oporu som si s kupou psa aj "kupila". Strach z vody ma pri mojom psovi uplne opustil, pretoze ma verne nasleduje a v pripade, ze uz si neverim, ma ochotne potiahne na breh. Prvy krat som si s nim poriadne zaplavala az toto leto a milo ma prekvapil. Bol v podstate strazcom v pravom zmysle slova. S mojim priatelom, ktory je ovela vacsi plavec si sice vysiel zaplavat, ale po par desiatkach metroch sa vratil za mnou ku brehu a pozoroval ma. Ked som vysla plavat ja, plaval so mnou a drzal sa velmi blizko, a akonahle som to stocila k brehu, isiel za mnou. To sa mi na nom paci, ze tie veci je vidno, ze maju v sebe, pretoze som ho to nikdy neucila, kedze nebola taka prilezitost. A ako moje sebavedomie vo vode narastalo, tak sa menilo aj jeho rozhodovanie "co so mnou". Prve moje pokusy vo vode s nim boli take, ze akonahle som sa ho chytila, pes sa stocil a plaval so mnou k brehu. Neskor, ked pochopil, ze moje tempa su iste a ze plavam s nim, tak v podstate plnil ulohu, aku vykonava slepecky pes svojmu panovi. Nasledoval moj smer a az ked som mu "ovisla", tak to stocil k brehu. Ja toto plemeno vlastne celu dobu len spoznavam a nevychadzam z uzasu. Fakt si neviem predstavit, ze by som mala niekedy ine plemeno
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 11:35
- Nahlásit
Fík
To víš, že vejde! Elza umí krásně ,,ožvýkávat" šicunky, tak zvládne i Cipíska Mám co dělat, abych u prcků udržela srst na dobré úrovni a aby nevypadali jako puli nebo komondor.... Největší pochvalou od německé rozhodčí na klubovce shih-tzu pro mě bylo, když mi řekla o Lejdyně, že má ,,velice kvalitní a pevnou srst" a že i s Redíkem jsou ve vynikající výstavní kondici..." A až přijede malá Rakušanka a uvidí šicunky, tak se vsadím, že jí nebude dlouho trvat zjištění, že jejich srst je bezvadná na hraní...Ale teď mi došlo, že pudla ještě Elza neožužlávala, tak to v úterý musíme napravit!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 15:43
- Nahlásit
No, ako bolo v Nitre? Sem sa, pocuvam, som same ucho!
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 20:05
- Nahlásit
pigie
V Nitre bolo blaze, ale nijakú slávu sme netrhli.
Rozhodčí byl fajn, z typu neuhnul, jen byl až moc velký pedant na zuby a pohyb. No a tím to odnesli feny, psi to byl ještě mírný, ale u fen si vzpomenul na horší známky a už jsme jeli za VD. Jen Soňa dopadla dobře. No co se dá dělat, není každý den posvícení. A my musíme do Trenčína, chybí nám 1 CAJC. Výsledky by už měli být na netu.
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 20:11
- Nahlásit
Sylvadogačka
Držím ti pěstičky, ať ti to utíká a mimčo už je tady. A už se těším na vánoce, protože jsi mi slíbila, že jej UVIDÍM !!! A sliby se mají plnit. To doufám víš nebo ti budu říkat bejvalá kamarádko.
Jinak pokud bys chtěla radu, jak s Brežněvem, protože ta malá Apačka je taky permanetně nas...., mohu ti jen říci: nauč se žít z malých radostí a říkej si větu: Ona bude jednou hodná, ale ještě o tom neví. Fakt to funguje.
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 20:49
- Nahlásit
Mary Lou
Už pomalu stříhám metr, už se jí nemůžu dočkat Právě jsem Klemensovi zařídila ubytování v jednom krásném pensionu asi 2 km od Letňanského výstaviště a 7 km od mého domova.
Neboj, nikdy nebudu tvoje BÝVALÁ kamarádka, sliby se mají plnit a nejen o Vánocích... ...proto tu taky jako šílená Viktorka u splavu řvu a vztekám se nad tím šíííleným překladem... Ale já se nevzdávám, já ten boj vyhraju!!! Jsem sakra Lev, ne?
O Vánocích budeme v noci asi jezdit Anděla, ale Silvestra jsem již nahlásila volno, takže pokud nás stále budete chtít mít na Silvestra u sebe, tak my s tím počítáme!
A za tu radu děkuju, snažím se ji aplikovat na svou vznětlivou povahu už nyní u Elzy - a kupodivu se mi to docela daří!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 08:00
- Nahlásit
Mary Lou
jj, videla som vysledky, som mala pocit, ze u fien, tie VD daval akosi pricasto. V Trencine sa bohuzial tiez neuvidime, priatel robi a ten si dovolenku kvoli nam s Hugom a na vystavu nezoberie (ledaze by moji rodicia sa nad nami zlutovali). Ja to vidim az na ten Fed Cup, tam si ju zobrat bude musiet
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 09:09
- Nahlásit
Sylvadogačka
Silvestr samozřejmě paltí. A to ostatní opatrně, rozčiluj se jen když je to opravdu nezbytné, nebo to bude jistit kardiovaskulární rehabilitace a to v lepším případě!!!
pigie
Já ten pocit měla také, že byl u fen přísnější, ale nedá se říct, že by jim ubližoval, ne spravedlivé to bylo, jen nepoměrně tvrdší než u psů.
Fed Cup se včera již dohodl, robíme ho 31.5. a 1.6.2008 už se těším a doufám, že si jej tentokrát užiji a nebudu ho prožívat v křesle (i když jsem vděčna lékařům, že to šlo alespoň tak).
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 09:47
- Nahlásit
Lea_Gauni
Čauky, tak jsem se podívala opět na Pražáky a co to nevidím - opět autor Mgr. Soňa Belzová. Autor dvou kláves Ctrl + C. To je drsný, ale zákonité. Ryba smrdí od hlavy, jen mě dnes mrzí, že když vykládala, jak jí v Praze ubližují, že chce přejít k nám, tak jí to lidé uvěřili. Já už snad mám pocit, že oni ty ublížené "vyslance" vysílají záměrně.
Opět tvrdím, nejde mi o rozšiřování informací, to je v pořádku, ale vadí mi to slovo AUTOR.
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 10:22
- Nahlásit
pigie
Zdravím všechny, tak se musím taky pochlubit.
V Nitře jsme dopadli parádně, Gauni Výborný 3 a Booby Velmi nadějná. Booby si odpoledne zaběhala ještě v závěrečných soutěžích, ale nepostoupila, přestože paní rozhodčí v Polsku posuzuje fundláky, tak tady vybrala do užšího finále samá malá společenská plemena, největší z nich byl asi střední pudl.
Výstavy byla pěkná, rozhodčí přísný, ale otituloval psy, kteří si to zasloužili, trochu klouzala podlaha, ale většina psů se s tím s přehledem vyrovnala a nečinilo jim to žádné zvláštní potíže (dokonce i naše Booby, která byla v hale na výstavě úplně poprvé ).
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 10:24
- Nahlásit
Mary Lou
Viděla jsem a už nevím co dodat, za Ctrl+C by měli některým lidem asi utrhnout ručičky
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 11:08
- Nahlásit
No, musim sa veru priznat, ze toto ani mne ctrl+c hlava nebere. Ja tiez, ked nemam spolahliveho informatora, preberam vysledky ale! PREPISEM ich do vlastnej sabolony, ale takto sprosto kopirovat... Miesto AUTOR by tam malo byt PREVZATE OD alebo Z...
A blahozelam k vysledkom Nie kazdy den je nedela
Diky za info o Fed Cup, musim donutit draheho, nech si vyrata, ci vtedy robi a ked ano, tak nech si uz teraz zajedna dovolenku
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 11:26 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
Gauni
Booby
Gem
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 12:23
- Nahlásit
pigieLea_Gauni
helejte, fundláci mužou mít ja jinou barvu než černou? jestli jo, tak jakou?
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 12:35
- Nahlásit
Mar
Standardní barva je černá, hnědá a černobílá.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 12:51
- Nahlásit
Lea_Gauni
vo černobílé slyšim prvně - to je nějaká uznaná "novinka" anebo jich prostě je málo,takže to člověk běžně nevidí?
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2007 12:57
- Nahlásit
Mar
Novinka to v žádném případě není, bohužel jich v ČR je zatím velice málo. Hodně je chovají v Belgii a Itálii.
|