| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 16:43
- Nahlásit
Lea_Gauni
Dik Tak to sme sa videli aj na Fedcupe, a tam som odfotila totoooo. Dalsia priradena tvar k menu. Ja obcas tapem a tu som sa trochu sekla v priradovani tvari
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 16:45
- Nahlásit
pigie
Jojo, tyhle dvě patří k sobě.
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 16:48 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
hagyna
Příklad psů, kteří se dle ného názoru blíží standardu.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 16:49 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Lea_Gauni
Lenka, sekla som sa pri pisani, nemyslela som cloveka, myslela som psa. Pardon. Proste hovorit o psovi, ked nevieme, ako to chyti jeho majitela. Jeden sa na tom zasmeje, druheho to bodne pri srdci. Chapes, ako to myslim. Proste ja som ten typ, ktoremu by to nevadilo, ale niekto si to berie privelmi osobne, ako to tu uz bolo povedane. Nechcem sa do toho montovat, ja to vidim trochu tiez inak nez zucastnene osoby. Ale pardon, este raz. Bol to trochu preklep. Nejde o kritiku osoby, teda majitela. Ta tu naozaj nepadla
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 16:54
- Nahlásit
pigie
sekla som sa pri pisani, nemyslela som cloveka, myslela som psa.
Už jsem se lekla, žes to myslela váženě s tou kritikou člověka
Chápu, že někdo je citlivější, ale to přece neznamená, že se pustí do osočování všeho a všech.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 16:55
- Nahlásit
Lea_Gauni
osobny nazor - ten prvy pre mna nic moc (aj ked vsetko moze byt fotkou), ten druhy sa mi paci, hoci u mna vzdy bude viest cierna. Co to je za hafana?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 16:59
- Nahlásit
Lea_Gauni
Už jsem se lekla, žes to myslela váženě
No vies, ze az, ked si to napisala, mi doslo, co som tam napisala? Obcas, ked sa ponahlam, tak pisem aj to, co mne potom nedava zmysel
někdo je citlivější, ale to přece neznamená, že se pustí do osočování všeho a všech.
zas take zle to myslim nebolo. A pod slovom citlivy sa skryva tak citlivy clovek, nez ja som si vobec niekedy dokazala predstavit.
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:03
- Nahlásit
hm...ten ČB je nádhernej!
jo tohle je podobný standartu, ale je taky cíleně upravený...on né každý se s tím takto vystřihuje...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:09 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
hagyna
Ked ides na ples, tiez si upravis vlasy, nie? No, niekto viac, niekto menej. Niekomu netreba vela (je krasny aj tak), niekto musi s tym stravit hodiny Ale ide o to, aby vysledok stal za to, v tomto pripade majitelovi. Ja tiez fikam a nie moc. Napriek tomu ja som so svojim vysledkom len obcas spokojna a chyba v psovi nebude Nemam v tom prax
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:11
- Nahlásit
pigie
osobny nazor - ten prvy pre mna nic moc (aj ked vsetko moze byt fotkou), ten druhy sa mi paci, hoci u mna vzdy bude viest cierna. Co to je za hafana?
No já netvrdím, že se musí líbit, ale blíží se standardu, nebo snad ne?
První je Skipper's Impress You - majitelem je rakouská chs Of Apachee's Home
Druhý je Thickish Newfoundland Neck Or Nothing - majitelem je italská chs Thickish Newfoundland
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:15 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
hagyna
jo tohle je podobný standartu, ale je taky cíleně upravený...on né každý se s tím takto vystřihuje...
Ale no tak, ani střihem se nedá příliš změnit tvar hlavy!!!
A to že jsou psi upravení, to je snad samozřejmé, jsou na výstavě. Pokud to někdo odsuzuje, je to jeho právo, ale těžko pak může pomýšlet na nejvyšší místa (myslím evropský, světový vítěz, ne BOB na našich českých výstavách ). Viz výše to, co napsala pigie.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:15
- Nahlásit
Lea_Gauni
No já netvrdím, že se musí líbit, ale blíží se standardu, nebo snad ne?
Noooo, ten druhy pre mna viac
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:20 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
pigie
No byl to jen rychlý pokus najít nějaké psy, kteří se podle mě blíží standardu, netvrdím, že jsou ideální. Mě osobně, přestože se mi víc líbí černbílí, se líbí víc ten černý z těchhle dvou konkrétně.
A svého favorita jsem tady už jednou vkládala, byl to ten černobílý z chs Rose'Wanted
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:38 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
hagyna
Strašně mě mrzí, že když už lidé nemají argumenty, tak se ohánějí stříháním. Stříháním se dají vyzdvihnou přednosti každého psa a skrýt drobné nedostatky, ale nikdo nedokáže z ničeho nastříhat standard i kdyby to byl kdoví jak zručný střihač, to si snad nebudem namlouvat. A zkušený pozorovatel dokáže např. v pohybu odhalit i ty schované drobné nedostatky.
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:43
- Nahlásit
pigie
Ta citlivost mě dostala:
Tady je třeba pes TORNADO od Faundlanda z Mezinárodní výstavy psů Brno 13.2.2006....kde jsme se účastnili. Teda až na to, že byl velký a jinak hezký, tak ostatní psi měli alespoň rovné nohy...ovšem posuzuje rozhodčí, že.... - převzato z ifauny Novofundlanďani 18 - ptám se - na druhé straně nestojí citlivý člověk, nebo někdo konzultoval nohy Tornada s panem Polgárem?
Katy2
Několik koeficientů: omlouvám se neumím do počítače kreslit ani neumím dát tento výklad na web a pak jej vložit sem.
- šířka čenichu (měřeno uprostřed) se rovná hloubce a zároveň i délce a zároveň je polovinou šířky hlavy - vše samozřejmě cca Šířka hlavy se měří posuvným měřítkem pod nasazením uší
délka čenichu je 1/3 a délka hlavy 2/3 celé hlavy, měřeno posuvným metrem od kořene nosu k týlnímu hrbolu - v době štěněte cca 5-6 měsíc může být délka o něco delší, ale pak se musí začít srovnávat
index kostnatosti se vypočítá obvod nadprstí děleno výškou v kohoutku x 100 přičemž hodně kostnatý pes nebo fena mají index alespoň 24. v době "nohatého" klacka (cca kolem 6 měsíce)je možné s indexem klesnout, ale nemělo by to klesnout pod 20 a hlavně by se to mělo začít velice brzy srovnávat (u souměrně rostlých psů a fen to téměř neklesne
Další koeficienty najdete v knize paní Emmy Bruno, italská chovatelka a rozhodčí, jinak kniha byla přeložena z italštiny do angličtiny i němčiny. Vydaly ji snad všechny větší státy světa a ještě dnes se dá na internetu sehnat. je to velice chytrá a užitečná kniha, která již v době svého vydání předstihla dobu.
Pár citací z výkladu ke standardu tak jak se na tom domluvili chovatelé v minulém století.
Vykrojení stopu je mírné, ale protože OBOČÍ je dobře vyvinuté, může z profilu vypadat strmě. Morda je čistě řezaná, široká v celé své délce a hloubce. Hloubka a délka jsou přibližně stejné, délka od špičky nosu po stop je menší než od stopu po temeno.
Morda by měla být vyvážená, nikdy dlouhá, špičatá nebo ořezaná. Standart vyžaduje hlubokou a čtvercovou mordu.
Vzdálenost od kohoutku po loket je cca 50%, celkové výšky.
Krk je silný.... a DOSTATEČNĚ dlouhý pro hrdé nesení hlavy
Vady hlavy: dlouhá hlava, nízký stop, slabá morda, úzká morda, příliš plochá lebka....
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 17:48
- Nahlásit
1katka1
Katko, za prvé: ta ,,debata" byla bohužel bez Vaší přítomnosti, tudíž to nemohlo být ,,z očí do očí". Za druhé: stále si stojím za tím, že se nejednalo o pomluvu, ale o vyjádření mého názoru, za n ímž si stojím a který Vám kdykoli do očí ráda řeknu. Věřte mi, že upřímnost pro mě není problém! Pokud někdo má psa, jezdí s ním po výstavách a je tudíž ,,vidět", musí počítat s tím, že se o něm lidi budou bavit a nebudou Vám pokaždé volat nebo mailovat, abyste se s nimi zapojila do diskuze. Stejně jako Vaše fenka, tak i moji hafani a hafani mých přátel a jejich přátel atd. nejsou dokonalí, všichni mají své klady a zápory a ovšech se mluví a mluvit bude a nevidím na tom nic zlého. Pokud budete mít jakékoli dotazy, zapojte se do diskuze.
|
Katy2
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 18:00 - Změnil/a: Katy2
- Nahlásit
Mary Lou
Děkuji za výklad.
Ale stále jste mi neřekla, zda tou fenou která podle Vás dává lištičky, jste myslela Lenny od Celpaku.
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 18:03 - Změnil/a: Sylvadogačka
- Nahlásit
1katka1
Tak musím opět reagovat:
,,Hm, a ruku na srdce ?? Ako vravim , keby som bola clenkou Vasho klubu, a mala by som psa od Vas verim tomu, ze takato situacia by sa nestala"
Katko, zaručuji Vám, že by Vám v našem klubu nikdo nemazal med kolem pusy a nikdo by Vám neříkal, že Vaše fenka je ta nejúúúúžasnější jen proto, že Vy si to přejete slyšet. Ale gararntuji Vám, že byste se dozvěděla mnoho užitečných a UPŘÍMNĚ míněných rad a věřte,že vím o čem mluvím. A já znovu děkuji a to veřejně na této diskuzi Lídě, Radkovi, Lence, Honzovi, Klárce a ostatním za to, že jsem tam kde jsem, za všechny informace a za dobře míněnou kritiku mé osoby i mojí Elzinky (a jak jsem se navztekala, než jsem to vstřebala.. a za to, že díky vám všem mám doma TOTO NÁDHERNÉ MIMI!!!
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 18:26
- Nahlásit
sylvadočka
Katko, zaručuji Vám, že by Vám v našem klubu nikdo nemazal med kolem pusy a nikdo by Vám neříkal, že Vaše fenka je ta nejúúúúžasnější jen proto, že Vy si to přejete slyšet
taky se tací najdou....nejste svatí.
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 18:27
- Nahlásit
mluvím ze zkušenosti o jedné CHS, ale je pravda, je to věc chovatele, ne klubu.
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 18:37 - Změnil/a: Sylvadogačka
- Nahlásit
pigie
Mrkněte se na mé stránky www.sylvadog.wbs.cz do sekce ,,novinky", tam jsou její rodiče i s fotkama.
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 18:44 - Změnil/a: Sylvadogačka
- Nahlásit
pigie
Lea_Gauni
Jejda, to jsem já s Elzou na Fed Cupu! To bylo ještě takové sladké miminečko....ale už tehdy pěkně nabubřelé a sveřepé. Hééérečka je to hnědá, chlupatá !!!
|
Katy2
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:04
- Nahlásit
Mary Lou
Tak jsem se teda pokusila své štěně změřit.
Šířka čenichu - 8 cm
Hloubka - 8 cm
Délka - 8,5 cm
Šířka hlavy - 16 cm
Celá hlava - skoro 26 cm
Obvod nadprostí - 14 cm
výška - 60 cm
Věk 6 měsíců
Teď prosím od Vás názor, zda jsou její míry v pořádku.
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:21
- Nahlásit
Katy2
Ale stále jste mi neřekla, zda tou fenou která podle Vás dává lištičky
odpověděla jsem na straně 16
Teď prosím od Vás názor, zda jsou její míry v pořádku.
Jste opravdu dobrá, že jste tak rychle a podle mého výkladu se naučila měřit a hlavně sehnala posuvnou míru. Nebudu a NECHCI konzultovat míry Vaší feny, neboť měříme každý jinak a navíc co chcete hádat se? Já ne, já mám život jenom jeden a ten mi stejně visí od května na vlásku, takže nemám zájem o něj přijít kvůli několika uhádaným ženským. Jsem ochotna pouze věcně diskutovat.
Pokud Vám to pomůže - máte nádherné štěně, ovšem já bych si jej nepořídila.
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:22 - Změnil/a: Sylvadogačka
- Nahlásit
1katka1
hagyna
Tak se pokusím ještě názorně ukázat rozdíl ve stavbě lebky u fundláků a aby někdo neměl pocit, že mu haním jeho psího miláčka, tak na fotkách uvidíte pouze MOJE dvě fenky.
Toto je má Elza - Harriet Brown z Horpu ve věku cca 5 měsíců , u níž je čenichová partie o dost delší než u mojí 12ti týdenní importované Anetky
Chci tím pouze říci, že tvar lebky nemá nic společného s tím, zda je či není pes v línání! Pouze může bohatá hříva hlavu jakoby opticky roztáhnout do šířky, ale to fakt nepatrně, hlavně je k tomu podstatná další u fundláka důležitá věc a sice VÝRAZNÝ STOP. A ten bohužel u dosti pejsků v ČR chybí.. Takže Katko, chci tím jen říci, jak jste se oháněla tím, že Sanynka byla na dané fotografii vylínaná, že línání a kondice srsti NIC NEZMĚNÍ na tvaru hlavy! A prosím, neberte to znovu jako urážku. Vždyť já sama umím zkritizovat i svoje zlatíčka. Ale i pochválit - tak krásnou rovnou, lesklou, hustou a sytě tmavou hnědou srst jakou má moje Elza jsem dlouho u fundláka neviděla!
|
Aňulka
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:24
- Nahlásit
Sylvadog
proč nás pořád dráždíš? Nestačí, že to víme, ještě nám ho pořád ukazuj
Myslím, že to byla hodně dobrá volba.
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:29
- Nahlásit
jo jo, Elza má krásnou čokoládovou barvičku
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:35
- Nahlásit
Aňulka
Sylva totiž ví, že přijde doba, kdy i my jí ukážeme! Tak nás teď co nejvíce dráždí. Vrací nám to plnými doušky, ale jen počkej zajíci! Na nás taky přijde řada!
Alespoň tomu věříme, viď?
|
Sylvadogačka
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:48
- Nahlásit
Aňulka
Mary Lou
Jo, jo, holky moje zlatý, provokovat - to já ráááda! Ale v dobrém, vždyť mě znáte Ale je fakt krásná! Každý den se mnou jezdí do ordinace, můj pan doktor je taky pejskař, takže kvůli Anetce možná dojde i na přesun nábytku, hlavně aby ona měla hodně pohodlí, až povyroste. Chová se tam vzorně, pacienti ji zdvořile překračují, když ona spinká uprostřed ordinace a jak s panem doktorem tvrdíme - je to oboustranně prospěšné: pro Anetku je to výchovné a socializační prostředí mezi lidma a na pacienty působí Anetka jako úspěšná canisterapeutka!
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 20 Lis 2007 19:53 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
Nevím, kdo se tady sháněl po výsledcích z mezinárodky v Praze, takže Pro všechny
Výsledky včetně posudků najdete na stránkách Novofundlandklubu ČR
|