| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2007 06:26
- Nahlásit
jj, u nas tiez len blato. Ja som ho vcera pochvalila, ze aky je to fesak s nohou a uz to FAKT nikdy nebudem robit (hoci to vravim furt). Vcera vecer (doobeda mu nic nebolo, ani sa nejasil, ani dlha vychadzka, nic) zacal strastne zase krivat Ho uz zabijem, prichlostim, vykucham a este si nieco vymyslim. Zahada to je, mozno pocasie
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2007 14:31
- Nahlásit
pigie
Jeho problémy jsou jasné, jakákoliv větší námaha tomu ještě nepomůže, ale radosti a energie už má dostatek. Je to v této nemoci poměrně blbé období. Navíc i chvilka prochlazení je špatně. Pamatuji si, že nám Marjánka začala "lupat" v dubnu, když jsme ji místo jednoho kolečka ve vodě nechali z radosti plavat dvě. Byla ještě studená voda a my měli 2 dny velký problém. Prostě teˇmám rozum za ni.
Zkus požádat tvého veterináře o objednání Prescription diet J/D Je to určeno pro psy s artrozou, ale dává se to i po operacích kloubů apod. Jen musíš vydržet cca 3 týdny, než je vidět první výsledek. A teď po tý operaci by to měl jíst asi 5-6 měsíců. Je to vlastně krmení upravené pro poškozené klouby.
Držím pěstičky především jemu, ať má co nejdřív po bolestech.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2007 16:43
- Nahlásit
Mary Lou
Diky, len Hugo ma aj velke zazivacie problemy. Jedine, co ako tak stravi bez toho, zeby ho prehnalo su rybacie granule A aj to sme dlho hladali, ktore mu sadnu. Akekolvek obycajne mu len urobia bud hnacku, alebo kasovitu stolicu. A v konecnom dosledku s nim len stale chodim von... Takze tieto diety, hlavne ak obsahuju kuracinu uz vynechavame. Vlastne s krmivom uz vobec neexperimentujem. O tej diete som pocula. Bola mi odporucena, ale vzhladom na jeho zazivanie sme ju s tym istym veterinarom zamietli.
Stav sa od rana zmenil o dost k lepsiemu - ale to som nepovedala! Pssst. Lebo ked sa to dozvie, zas bude vecer zle
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 13:03
- Nahlásit
Ahoj, zdravím všechny majitelé fundlů a Pigie ,
taky se přidávám, s našima dvouma cvokama, Hagi a Indy )
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 13:07
- Nahlásit
Mimochodem, koukám že se asi potkáme na výstavě? s někým z Vás...
my jdeme do puppy, Indy Indiana Jones od TS, a budeme tam sami
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 13:34
- Nahlásit
hagyna
Zdravím nově příchozí.
Na výstavě v Praze se 100% s nikým z nás nepotkáš (určitě ne ve výstavním kruhu), max. se Sylvadogačkou, ale ta jde pokud vím jenom na čumendu a pro Apačku.
Jsou totiž ROZHODČÍ a "rozhodčí"
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 14:41
- Nahlásit
to nějak nechápu, ale to je fuk...
jsme tu proto, že nás spojuje láska k nf
já jsem uplný začátečník, bude to moje první výstava, chci si to zkusit.
jak jste prožívaly vaší první výstavu?
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 15:17 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
hagyna
Naše první výstava byla skvělá a nadmíru úspěšná. Měli jsme hodně natrénováno z akcí, které pořádá KNFP (školy štěňat, společné dovolené), taky nám hodně dalo vyprávění dalších členů (dnes už kamarádů), jak to na takových výstavách chodí. Napoprvé jsme se přihlásili na krajskou výstavu, sice jsem byla trochu nervózní (ale to jsem pořád ), ale Gauni je správný parťák, tak jsme to spolu zvládli až do záverečného finále a získali BIS.
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 15:21
- Nahlásit
koukala jsem, že máte krásné ČB štěně, je úžasný!
ve štěňatech stejně o nic nejde, dostaneme N nebo VN, ale jednou bych si taky chtěla sáhnout na něco lepšího
no čeká nás hodně práce, zatím trénujeme postoj a zuby, ostatní neovlivním... a hlavně jsem začátečník, ještě se rozkoukávám.-)
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 15:42 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
hagyna
Ve štěňatech sice nejde o nic (aspoň co se výsledku týče), ale vlastně jde o hodně. Pokud si napoprvé odnese štěně nějaký špatný zážitek...., proto je důležité, aby to štěně bralo jako hru, která je zábavná a byly pro něj výstavy od začátku velká legrace s páníčkem.
Proto Booby vystavuji od malička, v podstatě od chvíle, kdy jsme si ji přivezli, aby si zvykala na různé prostředí, hluk, psy jiných ras a hlavně na to, že na výstavě se dá potkat spousta různých kamarádů , se kterými si může hrát.
Booby absolvovala dlouhou cestu z Itálie autem a na podruhé se jí do auta moc nechtělo. Jakmile jsme ale jeli na druhou výstavu, tak se do auta nadšeně hrnula, protože věděla, že jí čeká na konci cesty nějaká zábava.
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 17:24
- Nahlásit
hagyna
Připojuji se k Leo Gauni. Ve štěňatech jde opravdu o hodně. Jde o celý společný život s miláčkem, který je sice zatím maličký, ale už prochází fázema, kde se mu vtiskuje mnoho nových věcí a bohužel průběh tohoto vtiskování se projeví až se získaným sebevědomím, tzn. cca v roce a půl. Tehdy je slyšet to báječné - náš pes(fena) teď dělá to nebo ono a nikdy to nědělal. Ano to je pozůstatek toho vtiskování a teprve zde se ukáže zda to bylo dobře nebo špatně.
Pro mne třeba jsou věci které určitě ne jako je:
nebo
Staráme se a vychováváme i ty, kteří neuspějí na výstavním nebo chovatelském nebi, nabízíme jim zábavu, ale V RÁMCI JEJICH PŘIROZENOSTI.
Toto je asi to, co se nám ve většině líbí nebo k tomu máme blízko,
ale znovu KAŽDÝ pes má právo na spokojený život a udělám pro něj co je v mým silách
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 17:26
- Nahlásit
Aňulka
Tak kde jsi? Machra dělat, že tě nepoznám to jo, ale co "včil" ?
Už jsi se odhalila, tak tě to nebaví? Počkej, až přijedeš, to bude facek!!
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 17:38
- Nahlásit
Já to chápu, že te´d je potřeba ho hodně socializovat, na výstavě jsme už byli na čumendu a jezdíme na cvičák. Mám už třetího nf. po výstavní stránce ale začínám. že o nic nejde jsem myslela jako ocenění.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 18:26
- Nahlásit
hagyna
Ahoj, zdravím všechny majitelé fundlů a Pigie,
Ty si tomu dala Ja mam doma akoze civavu? Inak, ahoj
Mary Lou
Mozem sa opytat, ci nazor na obranu je len kvoli tomu, ze psi by mohli mat silnejsi stisk?
|
hagyna
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 18:31
- Nahlásit
na tom obrázku je Katka s Lenny, co Pigie?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2007 18:41 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
hagyna
veru mas pravdu, ja som si to ani nevsimla
Cvicenie obran je vec nazoru. Ja osobne proti nim nic nemam, je rozdiel vsak s akym psom sa obrana robi a aky typ obrany
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2007 11:32
- Nahlásit
pigie
ci nazor na obranu je len kvoli tomu, ze psi by mohli mat silnejsi stisk NE
Za svůj krátký život mezi novofundly jsem potkala tolik ZKAŽENÝCH psů a fen díky obraně a pouze JEDNOHO, kterému obrana pomohla. Zažila jsem dobu, kdy končila zvířata, jejichž rodiče měli ještě obranu povinnou. Ve většině případů jejich povaha vůbec neodpovídala standartu novofundlandského psa.
a navíc jsem toho názoru, že každé plemeno bylo a má být šlechtěno podle standardu, a novofundland je ze standartu určen pro tažné a záchranné práce. Proč mu tedy podsouváme něco k čemu nebyl nikdy šlechtěn? Děláme z něj universálního psa? Ale takových tu je údajně již dostatek.
Dalším důvodem je jeho vodní práce. Ano, zaslechla jsem již mnohokrát od "zkušených" výcvikářů, že pes rozezná nebo ho to naučím stisk rukávu a stisk ruky ve vodě. Nevím, zažila jsem takového psa jen jednou (od tý doby ve vodních pracích není nikdo, kdo cvičí i obranu) a když pokousal tři vodní figuranty, jeho zkušený výcvikář odvětil, že je přeci lepší být zacháněný a pokousaný než utopený. Tomu asi nerozumím.
Další důvod je povaha jednotlivce. Ano v konkurenčním klubu existují lidé, kteří poznají povahu psa během 10 minut. I když se zabývám již několik let psí psychologií a společně s manželem jsme pomohli napravit desítky zkažených povah cvčákem nebo nezkušeným majitelem, netroufnu si to tvrdit, neboť vždy povahu odhaduji nejdříve po několika hodinách a v různých (ne naučených) situacích. A viděla jsem již mnoho novofundlandů, po výcviku obrany na méně sebevědomějším jedinci. Pes začne žít systémem nejlepší obrana je útok.
Mohla bych popsat mnoho ošklivých případůale spíš se ptám, ano ten obrázek jste poznali, je z akce, o které psali jako vodní výcvik a obranu (a ještě s klackem) si udělali jen tak pro zpestření. Na té samé akci bylo NĚKOLIK novofundlandů s náhubkem. To je třeba věc, kterou možná "cvičáci" mají zažitou jako běžnou, ale my jsme obrovsky šťastni, že na našich akcích nemusí mít ŽÁDNÝ novofundland náhubek.
A ptám se - kdo v Evropě s těmito psy cvičí tak obrovsky obranu? Vždyť je tu dnes takových obrovských možností, jak psa zabavit a dát mu práci, že si myslím že novofundlandský obranář je buď o komplexu nebo o neschopnosti vychovat psa bez svazarmovského návodu.
Možná se to zdá tvrdé, ale věř že pouze můj první fundl byl zpočátku vychováván pomocí svazarmovských rad a byl taky jediný, který nemohl být bez vodítka mezi ostatními psy. Ostatní již nebyli cvičeni, ale vychováváni, zprvu podle francouzských a vlámských rad a všichni byli a jsou schopni chodit ve smečce bez náhubku a bez vodítka, ovládám je hlasem stylem, prosím tě, neřeš to a pojď, vykašli se na to, a podobné povely. Systém dominantní pes nesmí ležet na pohovce, mám dominantní dvě feny a obě leží se mnou na pohovce a nedovolí si vůči mně vůbec nic. Jsem po infarktu a přesto mohu tu starší (pubertu ještě moc ne) vodit s sebou na vycházky neboť vím, že zabrat za těch ýé kgy není nikdy třeba.
Nelze všechno vypsat, jistě by se o tom dalo diskutovat dlouho, ale základ pro mne je PROČ když je šlechtěný k něčemu úplně jinému.
|
Lea_Gauni
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2007 11:51 - Změnil/a: Lea_Gauni
- Nahlásit
pigie
Hodně toho, co bych k obranám řekla já, napsala už Mary Lou a mě nezbývá než souhlasit.
Když se na to podívám z druhé stránky, souhlasím, že novofundlanďan je pracovní pes, vyplývá to ze standardu, kde se ale taky píše hned na druhém řádku - tažný pes pro těžké náklady, vodní pes. Nikde tam nevidím hlídací a obranářský pes, jako je uvedeno např. u kavkazáka. Pokud chci takového psa, tak si snad můžu vybrat z velkého množství jiných plemen a nedělat s fundlákem něco, co pro něj není přirozené a pro co nebyl po staletí šlechtěn.
Poskytněte psu práci, ale práci odpovídající jeho vývoji a zaměření, vždyť je jí spousta - vodní práce, tahání, canisterapie.
Fundlák je výborný společník dětí, když s ním bude někdo cvičit obrany, jak ten pes pozná, že běžící dítě s klackem není hrozba??? Všichni, kdo si vybrali fundláka jako svého společníka si ho vybrali především pro jeho povahu, tak proč přetvářet něco, co se nám na tomto plemeni nejvíc líbí?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2007 14:30
- Nahlásit
Ja len pozeram. Hm, neviem, aku vy mate obranu na mysli, ale obrana na rukav by mala byt pre psa hrou. A dieta s klackom vo vyrovnanom psovi s vycvikom vzbudi akurat to, ze ide na neho dieta s klackom. Mam tomu rozumiet, akoze so psa, ktory cvici obranu sa pre vas stavaju krivlacne bestie? Snad nie :eek
Co sa tyka vychovy, moj pes bol vychovavany tiez s laskou, ale pevnou rukou, i ked mamm na neho slabost, lebo bol tak dlho ocakavany. Nie s kazdym psom sa da obrana robit a nie je vhodna pre kazdeho majitela.
To, co tu pisete, by znamenalo, ze fundlak NIKDY nemoze robit agility, lebo to nie je nikde napisane a nie je tak rychly ani ohybny.
To je třeba věc, kterou možná "cvičáci" mají zažitou jako běžnou, ale my jsme obrovsky šťastni, že na našich akcích nemusí mít ŽÁDNÝ novofundland náhubek.
Ono, je to len o vychove, nie o obranach Poznam ludi, co cvicia aj obranu so psami a v zivote o nahubku ani nepoculi Ja zastavam ten nazor, ze obrana v pohode, len treba na to psa a majitela. Nie kazdy pes a nie kazdy majitel sa hodi na cvicenie obran. Pre vyrovanenho psa ide o hru, kde vitazstvo je nie skolenie cloveka, ale ziskanie rukavu.
|
paces
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2007 20:24
- Nahlásit
pigie
A dieta s klackom vo vyrovnanom psovi s vycvikom vzbudi akurat to, ze ide na neho dieta s klackom.
Takto to bohužel nefunguje. Je potřeba znát rozsah jednotlivých vzdáleností, ve kterých pes reaguje různě na potenciální ohrožení. Ta nejméně "vhodná" a nejkratší znamená pro psa bezprostřední ohrožení a je možné, že zaútočí. Pokud je k tomu veden (a v případě výcviku k obraně JE K TOMU VEDEN), je tato možnost vysoce pravděpodobná. Dítě zcela určitě nerozezná jednotlivé mimické výrazy a postoje psa tak, aby se vyhnulo tomuto nebezpečí. Navíc mají děti jednu "špatnou" vlastnost a tou je přiblížení se ke zvířeti a jeho obejmutí - toto dává psovi najevo svou nadřazenost, kterou si cizí pes líbít nenechá (pořád tu mluvím o psovi vedeném ke "kousací" obraně). Je známo velmi mnoho případů pokousaných dětí a nejen dětí, ale i dospělých.
Je hezké mít důvěru ve vlastního psa, ale je potřeba také vědět, že je to "jen" zvíře a jeho pudy nakonec mají vždy navrch. Jste si tak jistá, že víte jak se váš pes zachová v různých nečekaných situacích? I když je vycvičený??
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2007 21:25
- Nahlásit
paces
Jste si tak jistá, že víte jak se váš pes zachová v různých nečekaných situacích? I když je vycvičený??
S tym si nie je nikto nikdy isty, i ked to chceme asi vsetci dosiahnut Pochybujem, ze i clovek sam si nemoze byt isty, ako zareaguje v jednotlivych situaciach a moze zareagovat rozdielne i v tych istych.
Ta nejméně "vhodná" a nejkratší znamená pro psa bezprostřední ohrožení a je možné, že zaútočí. Pokud je k tomu veden (a v případě výcviku k obraně JE K TOMU VEDEN), je tato možnost vysoce pravděpodobná.
Suhlasim, moznost zautocenia sa zvacsuje so skracujucou sa vzdialenostou. Ale my sme tu od toho, aby sme toho psa predsa viedli, nie? A hlavne, viedli nase deti a okolie k tomu, ako sa ku psovi treba spravat Okrem toho, obrana na rukav nie je ten typ obrany, pri ktorej sa pacifikuje clovek ako taky. Je to asi taka obrana, ako ked mi pes i"de odhryznut ruku", lebo skace za loptickou a jedine, co chce je ta lopticka a nie pohryzt ma...
Je známo velmi mnoho případů pokousaných dětí a nejen dětí, ale i dospělých.
Toto percento je urcite vyssie u vobec necvicenych psov, nez psov cviciacich obranu. To je viac ako iste
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 08:48
- Nahlásit
pigie
Nemyslím si, že se automaticky stávají z NF výcvikem obrany krvelačné beštie. A hlavně souhlasím s tvým výrokem Nie s kazdym psom sa da obrana robit a nie je vhodna pre kazdeho majitela. Bohužel VE VELKÉ většině se k tomu u našeho plemene jeden z nich nehodí, ve většině případů majitel. Je všeobecně známé, že psa si člověk pořizuje ke svému naturelu. Pokud se mu to podaří, vzniká obrovská souhra dvou osobností, které dávají dohromady vynikající celek. Fundlák je svoji duší zachránce, člověk útočník je opak tohoto. Proto byla moje otázka hlavně PROČ obrana? Na to mi dodnes nedokázal nikdo odpovědět. A jsem přesvědčena, že nikdo z těch, kteří obranu s NF dělají si to opravdově nedokážou zdůvodnit ani sami sobě. Odpověď byla že pes to dělá rád. Ale fundlák dělá vše rád se svým pánem, ovšem něco více něco méně.
Okrem toho, obrana na rukav nie je ten typ obrany, pri ktorej sa pacifikuje clovek [i]
Asi nerozlišuješ výcvik obrany a hra na obranu. (Pravdou je, že já nemám ráda u NF žádnou obranu, neboť NE pes, ale majitel je pro mne potencionálně nebezpečný člověk) Záměrně jsem vybrala fotografii jako důkaz, kde byla cvičena obrana s útokem - ten výcvikář drží v ruce klacek, ne jako hra kdy jde víceméně o uchopení rukávu. Úkolem tohoto psa je opravdu zpacifikovat útočníka.
Mám celou svoji rodinu a spoustu přátel na Slovensku a to je možná důvod, proč ti rozumím. Bohužel český pozůstatek svazarmu je zakořeněný daleko více než u vás. Víš, ani u vás neznám nikoho, kdo s NF cvičí obranu nebo dokonce obranu s útokem. Vždy si k tomu vyberou plemeno daleko vhodnější. Což u nás tak není Já chci kvůli impozantnímu zjevu NF, ovšem na cvičáku všichni s NO cvičí obranu, tudíž to musím skloubit dohromady, abych uspokojil obě svoje ega. Máš pocit, že tenhle člověk je vhodný k výcviku obrany. A znovu se musím ptát PROČ obranu s NF?
[i]To, co tu pisete, by znamenalo, ze fundlak NIKDY nemoze robit agility, lebo to nie je nikde napisane a nie je tak rychly ani ohybny
Tuhle agility jsem poprvé u NF viděla v roce 1995 v Dánsku. Ovšem překážky MUSELY být upraveny pro naše plemeno. NIKDY by nemohl dělat NF agility na dráze pro střední plemena. Myslíš že někdo upravuje výcvik obrany k naturelu NF? ANO to je ten, který tu obranu cvičit může, znám za ty roky JEDNOHO výcvikáře, to už jsem tu napsala, psovoda žádného, neboť výcvik neupraví, ale použije vžitou šablonu.
Co sa tyka vychovy, moj pes bol vychovavany tiez s laskou, ale pevnou rukou
Můj první pes byl vychováván podle svazarmovských modelů a rad a špatně. Ostatní rovněž s láskou, rovněž s pevnou rukou a obrovskou důsledností. NIKDY jsem neřekla, že NF nesmí být důsledně vychován, ale to nemá s obranou NIC společného. A s výrokem pokousaných dětí a lidí u NF bohužel ti musím oponovat. Za tu dobu, co se pohybuji u fundlů došlo-li k pokousání byl to právě "cvičákový" pes, který takto reagoval, pouze v jednom případě to byl pes necvičený. A navíc od té doby, co se generačně vyměnili psi v našem klubu za povahově odlišné jedince necvičí nikdo obranu a tudíž NEDOŠLO už k žádnému pokousání. Předtím při mých začátcích nebylo téměř akce, kde by nebyl pokousaný člověk, dítě nebo smečka mezi sebou.
Znovu připomínám, je to o porozumění a vědomí o čem mluvím, protože paradoxem je, že já mluvím o psech, jakého ty máš doma a jakoby "odsuzuji" (je to špatné slovo, nemám teď vhodnější) ty ryze české povahy psů a jejich páničků. Ty náhubky tomu měly jen napovědět, ale asi se nepovedlo.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 09:07 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Bohužel VE VELKÉ většině se k tomu u našeho plemene jeden z nich nehodí, ve většině případů majitel.
Naprosty suhlas.
A znovu se musím ptát PROČ obranu s NF?
Pretoze na vacsine akcii je poslusnost, obrana, stopa. A ked chces ukazat, ze tvoj pes, hoci vypada na velkeho a neobratneho dokaze to iste, co ostatni psi. Ja tu nemam moznost cvicit s vlastnym psom specificke veci. Milerada by som bola, kebyze mam skusobak, ktory obranu vynecha a keby bol nejaky skusobak sity na mieru fundlakom. Preto obrana. Chcem so svojim psom systematicky pracovat a vidiet vysledky svojej prace v zlozenych skuskach. Samozrejme, len v tom pripade, zeby to mna i psa bavilo.
Víš, ani u vás neznám nikoho, kdo s NF cvičí obranu nebo dokonce obranu s útokem.
Ja u nas nepoznam nikoho, kto so psom cvici
ten výcvikář drží v ruce klacek, ne jako hra kdy jde víceméně o uchopení rukávu. Úkolem tohoto psa je opravdu zpacifikovat útočníka.
Nesuhlas, ide o to, aby pes aj napriek tomu, ze sa clovek napriahne bude stale chciet svoj rukav
Ovšem překážky MUSELY být upraveny pro naše plemeno.
Pochybujem, ze pre nase plemeno. Boli upravene pre velke plemeno.
Za tu dobu, co se pohybuji u fundlů došlo-li k pokousání byl to právě "cvičákový" pes, který takto reagoval, pouze v jednom případě to byl pes necvičený.
Toto je prave skor vypoved o majiteloch!
Ty náhubky tomu měly jen napovědět, ale asi se nepovedlo.
Ja stale rozumiem, o com sa tu rozprava. Len potom som bola trochu sklamana, ked napr. na Fed Cupe, vecernych hodinach som tam nestretla jedneho psa, ktory by sa volne pohral s Hugom. Vsetci boli na voditkach a drzani od seba. Pohral sa len so psami, ktorych majitelov som predtym poznala dobre z fora.
A este k vycvikarom, dobry vycvikar upravi vycvikovy plan na kazdeho jedneho psa samostatne a to sa tyka aj obrany. T.j. neexistuje sablona na psov. Nech su takeho, ci onakeho plemena. Ku kazdemu a NAJMA na obranach sa musi pristupovat samostatne
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 09:47
- Nahlásit
pigie
Boli upravene pre velke plemeno ne byly opravdu upraveny pouze pro naše plemeno, neboť to byl GOLG CUP v roce 1995 a tam jiná plemena nebyla.
A znovu se musím ptát PROČ obranu s NF?
Pretoze na vacsine akcii je poslusnost, obrana, stopa
Mám tomu rozumět, že děláš obranu, protože jinou možnost nemáš?
Toto je prave skor vypoved o majiteloch!
Ale to s tebou souhlasím, a je to totéž, co jsem říkala, ti lidé nebyli vhodní k výcviku obrany a přesto jej cvičili, neboť se to mezi společenstvím lidí ve kterém se pohybovali "nosilo" Vždyť i ty tvrdíš, že ji cvičíš, protože nemáš jinou volbu.
na Fed Cupe, vecernych hodinach som tam nestretla jedneho psa, ktory by sa volne pohral s Hugom
Pigie, to je o něčem jiném, to je výstavní akce, na které se sešli všichni co chtějí uspět. Psa budu opravdu na FED Cupe opečovávat a držet v poklidu, neboť jsem přijela "zvítězit". Ale akce jako je voda, dovolená.... tam jsou volné aktivity.
Ale mohu se zeptat? Na které akci si s tvým Hugem pohráli ostatní PSI na volno? Víš to je opravdu PRVNÍ jedovatá otázka, kterou jsem položila. Přiznávám, neboť diskutuji ráda, nemám nic proti jiným názorům, ale NEJSI pro mne kretén, protože máš jiný názor. A není rád odsuzován nikdo ani já za to, že má názor opačný.
Ku kazdemu a NAJMA na obranach sa musi pristupovat samostatne
Opět s tebou souhlasím, jen tvrdím, že se to v praxi NEDĚLÁ. Používají se šablony a modely, neboť je to jednodušší a člověk si rád vybírá tu jednodušší cestu. A pokud se to nepovede je tu spousta důvodů jak vysvětlit neúspěch:
např:
- právě tu hárá fena, proto neposlouchá, nesoustředí se apod
- je to v povaze po matce (většinou po otci)
- on nemá rád, když .....
Oč těžší je pojmenovat SVOJE milované a vypiplané pravým stavem věci. Je to těžké, to chápu, ale chci-li něco dobře udělat či napravit, NIC jiného mi nezbývá. A o tom to je.
Chci-li mít na své feně lepší štěňata než je ona, MUSÍM být schopna si přiznat její nedostatky,(Já ji přece nepřestanu milovat), abych mohla vybrat jedince k ní nejvhodnějšího. Nepovedlo-li se mi něco ve výchově nebo v chovu MUSÍM si to alespoň v sobě přiznat, jinak tu chybu udělám znovu a mým výtvorem budou trpět další a další lidé či zvířata.
Ovšem jednodušší je najit JINDE PRAVÉHO viníka.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 10:33 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Mary Lou
Mám tomu rozumět, že děláš obranu, protože jinou možnost nemáš?
Obranu nerobi, kvoli zdravotnemu stavu psa. Inak, ano, pretoze ina moznost tu nie je. Rada by som cvicila "na urovni" bez obrany, ale ked som k tomu nepriamo nutena, tak viem, ze ten pes aj tu obranu zvladne. Mna napr. vobec nebavia stopy Ale ak mam za niecim systematicky ist, tak sa naucim aj milovat stopy
neboť se to mezi společenstvím lidí ve kterém se pohybovali "nosilo" Vždyť i ty tvrdíš, že ji cvičíš, protože nemáš jinou volbu.
Robit nieco preto, ze to robia ostatni je ine, ako robit to preto, ze chcem so psom nieco dokazat
Ale mohu se zeptat? Na které akci si s tvým Hugem pohráli ostatní PSI na volno? Víš to je opravdu PRVNÍ jedovatá otázka, kterou jsem položila. Přiznávám, neboť diskutuji ráda, nemám nic proti jiným názorům, ale NEJSI pro mne kretén, protože máš jiný názor. A není rád odsuzován nikdo ani já za to, že má názor opačný.
Tento odsek ma trochu sklamal. Neviem, kde som vystupovala jedovito, alebo s tym, ze sa mi nepacite pre svoj nazor. Ja som tu kvoli diskusii, rada pocuvam ine nazory, aj z opacnych nazorov sa da poucit. Pre mna nik nie je odsudzovany za svoj nazor, pokial ma chut o nom diskutovat a nie si len zarputilo tvrdit svoje. Tam potom uz niet o com rozpravat a ja som velmi rada za tuto diskusiu Tak sa ospravedlnujem, ak som sa niekoho dotkla, ci na niekoho zautocila, nebolo to mojim cielom. Len som velmi nerada, ked niekto hanlivo rozprava o inych psoch. Je mi jedno, ako dany pes vypada, je to milacik svojho majitela a krasa je vecou osobneho vkusu
Co sa tyka volnosti, tak napr. mne sa velmi pacia akcie tuto cz-psa Kazdy si je vedomy, co jeho pes znese a su tu pokope naozaj uplne odlisne psi i ludia a mne sa to moc paci. A psi navolno
Chapem, ze na vystave je to ine, len ja som asi taky blazon, ktory, aj keby mal prihlaseneho psa, tak ho vecer ide do tej vody vymachat a nechat pobehat s kamaratmi a bude verit, ze do rana preschne. Nasli sa tam aj taki, len zase mali problem pustit psa navolno
Opět s tebou souhlasím, jen tvrdím, že se to v praxi NEDĚLÁ.
Kto hlada, najde. Je to o trpezlivom vyberani figuranta a vycvikara, ktory pomoze. Urcite nepojdem robit obrany niekde, kde sa mi nepaci sposob akym sa tam cvici
Ovšem jednodušší je najit JINDE PRAVÉHO viníka.
No a s tymto suhlasim uplne ale uplne neuveritelne. Drviva vacsina tak vystupuje, aj ja sa mam niekedy tendencie utiekat k tomu, ze moj pes sa lisa, lebo to ma v povahe, ze vsetko olizuje, lebo je mily, hoci ma to obcas stve, ze vtedy vypina mozog a celu energiu venuje danemu cloveku. Ale ja viem, ze to je len a len moja vina, ze som nemala dost odvahy zakrocit v stenacom veku, kedy pre kazdeho bol najmilsie stena na svete a kazdy mily hlasok znamenal, ze dostane odmenu vo forme hladkania a blaznenia. Na druhu stranu som 100x radsej, ze je prave takyto, nez keby mal na cloveka co len raz zavrcat a nie pri obrane mojej osoby
A ospravedlnujem sa, ze tu kazdemu z Vas tykam, ale tak som naucena po rokoch v internetovej komunikacii, hoci v osobnej komunikacii by som si to voci mnohym z vas nedovolila
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 11:25
- Nahlásit
pigie
Tento odsek ma trochu sklamal
Asi ano, zřejmě to byla moje chyba, neustála jsem to jedovaté napadání na tvé "mateřské" diskuzi, kdy tě chválili za to, jak jsi nám to nandala. Omlouvám se, asi jsem na chvíli o tobě zapochybovala (respektivě o sobě, že jsem tě špatně odhadla). Jsem rovněž ráda za diskuzi a tykání mi vůbec nevadí, neboť u nás v klubu je to běžně zvykem. My nejsme zvyklý kastovat a nějakým způsobem rozlišovat svoje členy podle zásluh či věku. Vykáme jen tam, kde si to daný jedinec žádá.
Robit nieco preto, ze to robia ostatni je ine, ako robit to preto, ze chcem so psom nieco dokazat
Ale mám pocit, že stejně jak před nedávnem mluvíme obě dvě o tomtéž, jen si opět nerozumíme v termínech. Plně s tebou souhlasím, ale pořád tvrdím, že VELKÁ VĚTŠINA majitelů NF cvičí obranu, protože to dělají ostatní nebo jim to někdo vřele doporučil jako báječný prostředek k nápravě, či z jiného důvodu.. Jejich naturel tomu neodpovídá, takže zákonitě ji budou dělat špatně.
Víš já zažila dobu (naštěstí jsem tehdy NF neměla, jen jsem jej závistivě sledovala) kdy každý chovný NF MUSEL složit zkoušku obrany a jejich povaha se opravdu s každou novou nastupující generací o hodně odsunula od standartu. Protože zkoušku jednodušeji splnil choler než flegma, spojovali se více či méně choleričtější jedinci a tak se to stále "zlepšovalo" .Na konci 80 let byl pak stav dost nešťastný a najít povahu fundláckou byl u nás dost problém.
Znovu podotýkám - nemluvím o obraně typu vem si rukáv jako aport.
len ja som asi taky blazon, ktory, aj keby mal prihlaseneho psa, tak ho vecer ide do tej vody vymachat a nechat pobehat s kamaratmi a bude verit, ze do rana preschne
Víš tam už je to o tom, co od tý výstavy očekavám a jakou má můj pes kondici. Ve většině případů má za sebou chlupáč poměrně velký záhul - cesta, výstava - a raději si zdřímne. Navíc pokud mám psa, o kterém vím že se někde umístí, asi to tolik neřeším, jako u psa, o které vím, že má šanci na umístění, to pak už majitelé do toho dají víc. Jenže to je změna, kterou každý z nás projde, až tu situaci prožije sám na sobě. Pravda, že někteří opravdu se vykašlou na nějaké ocenění a půjdou si se psem zaplavat i po tom, co ví, že mají "budoucího" šampiona, ale takových, kterých se změna nedotkne je opravdu hodně málo.
som velmi nerada, ked niekto hanlivo rozprava o inych psoch. Je mi jedno, ako dany pes vypada
Tento stav je bohužel poměrně velký problém, který má svoji podstatu ne v tom, jak daný pes vypadá, ale jak jej někdo prezentuje. Nevím, jak to dobře napsat, aby jsi to pochopila, neboť ty máš doma opravdového fundla,i když nemocného. Ale povahu i exteriér má tam, kde by ho měl mít. Jsou chovatelé, které nepotkáš na seminářích, nepotkáš je na evropských výstavách, ale tvrdí o sobě že znají a ví a pak prodají štěňata lidem (potkali jsme jich za život obrovské množství) jako budoucí EXTRA zboží. A ty se bezmocně díváš, jak ve většině případů mladí lidé, s obrovskou chutí chovat a chovat dobře dostali do rukou "materiál" který je do budoucna řekněme nic moc a oni mají cíle a ambice vystoupat na tom chovatelském nebi co nejvíš. Ze zkušenosti vím, že potom v budoucnu zklamaně odejdou i od plemene. Navíc všichni z nás víme, že v zahraničí se chovu v České republice říká "ONKL FIDO", "PINOCCIO" JERRY, KROKODÝL apod...Z této podstaty někde vzadu pramení podstata toho, že lidem opravdu mnohdy uklouzne věta, kterou by za normální situace asi neřekli. Všichni víme, že ne vždy se vrh povede, ne každý jedinec může být krásný, a já jsem mnohokrát řekla, to není o tom, že jej nemiluji, ale jestliže prodávám BMW, musím BMW i vyrobit, jestliže prodávám Trabanty, mohu vyrábět trabanty. Ale nemohu vyrábět Trabanty a prodávat je lidem neznalým věcí jako BMW. Vím, že se ti jedná o tu Sany, ale to je právě o tom. Nemohu to vysvětlit úplně naplno, neboť vím, že tato diskuze má i svoje odpůrce a ti opravdu čekají na chybu, kterou bych udělala a byla možnost mě hnát před nějakou zodpovědnost za to, že urážím jejich "výrobek". Snad je to trošku pochopitelné.
|
Aňulka
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 11:41
- Nahlásit
Mary-Lou
jestli mě budete ubližovat tak nepřijedu.
|
Aňulka
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 11:53
- Nahlásit
pro všechny účastníky poslední diskuse
Já osobně bydlím v hodně malém městě a jinou aktivitu než cvičák bych tu určitě taky nenašla, ale na druhou stranu bych tam ani nikdy nešla.Jsem členkou super klubu který mi nabízí spoustu aktivit které mohu se svým psem provozovat. A já osobně dám raději přednost příjemné procházce třeba s aportem před uštěkaně a nervózně vyhlížejícím cvičákem.Je to samozdřejmě jen můj názor.
Teď např. protože mám malé dítě plánuju psa zapřáhnout za sáňky a myslím, že si užijeme všichni spoustu legrace.
|
Mary Lou
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 14:26
- Nahlásit
Aňulka
jestli mě budete ubližovat tak nepřijedu
Jestli nepřijedeš, tak ti ublížím, jasný?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2007 14:36
- Nahlásit
Mary Lou
Znovu podotýkám - nemluvím o obraně typu vem si rukáv jako aport.
o tejto obrane som sa tu nikdy ani nezmienila. Iny typ obrany ako tu, kde rukav je odmena robit nemienim a myslim, ze na taky typ obrany fundlak naozaj nie je. TART s fundlom urcite robit nebudem
nebo jim to někdo vřele doporučil jako báječný prostředek k nápravě
No, spanom bohom
Pravda, že někteří opravdu se vykašlou na nějaké ocenění a půjdou si se psem zaplavat i po tom, co ví, že mají "budoucího" šampiona, ale takových, kterých se změna nedotkne je opravdu hodně málo.
Ved vravim, ze som hodne divna, i ked teda toho sampiona nemam
Z této podstaty někde vzadu pramení podstata toho, že lidem opravdu mnohdy uklouzne věta, kterou by za normální situace asi neřekli
No, o to mi tu ide predovsetkym Priznam sa, ze mne rozprava o Sany trochu ufrnkla, inak by som sa prejavila ihned. Tiez podotykam, ze viem, o co tu ide, len je to proste milovany pes a jeho majitela isto zaboli, ked sa k tejto diskusii nahodou dostane. Mne sa tiez isty fundlaci pacia viac, niektori menej, ale najma sa mi pacia podla povahy. Moze byt akykolvek nadherny jedinec, ale ked na mna zavrci, tak u mna skoncil ako fundel. Tak isto, ked je niekto mimo standardu, alebo nie podla idealu, ale ma dobre srdiecko, tak sa mi paci ovela viac. A ano, je to presne o tej prezentacii. Na vela vystavach som si vsimla, ako strasne vela ludi sa zastavuje u mojho psa. Hoci nebyva tak vystrihany, ale vzdy je upraveny, tak aby sa pacil mne. Niekedy ho vezmem viac, inokedy menej. Prekvapuje ma obcas, ako obidu sampiona a zastavia a fotia si tohto domaceho maznaka. Najprv som si myslela, ze je to len tym, ze zvacsa stavam opodial a sama ako zena som lepsi "ciel" pre ludi tuziacich sa dotknut tohto plemena, pripadne sa s nim vyfotit. Ked som vsak zacala na vystavach fotit a Hugo zacal viac casu travit s priatelom, tak som zistila, ze tym to tiez nebude, pretoze on mal s nim uplne rovnaky ohlas. Je to podla mna hodne o vystupovani majitelov, o tom, ako ten pes pohodovo na tej vystave vypada a kto ho kam uprace po predvedeni. Aspon tak to vnimam ja. So mna proste nikdy nebude ten clovek, co bude nahanat tituly, aj ked prostredie vystav si vzdy pojde aj so svojim psom pozriet zblizka.
Nemohu to vysvětlit úplně naplno, neboť vím, že tato diskuze má i svoje odpůrce a ti opravdu čekají na chybu, kterou bych udělala a byla možnost mě hnát před nějakou zodpovědnost za to, že urážím jejich "výrobek".
Rozumiem a vynimocne nebudem ziadat o vysvetlenie
Aňulka
inou aktivitu než cvičák bych tu určitě taky nenašla, ale na druhou stranu bych tam ani nikdy nešla
To je to, o com sa tu bavime cely den. Ani ja by som nesla cvicit obranu na cvicak, ktory mam pod nosom, ale nesedi mi metoda. Radsej sa na to vykaslem, alebo budem dochadzat x kilometrov raz za tyzden, aby moj pes bol pripraveny na skusky tak, aby som sa nemusela hanbit, co som si to vychovala
A já osobně dám raději přednost příjemné procházce třeba s aportem před uštěkaně a nervózně vyhlížejícím cvičákem.
Suhlas Treba proste najst spravnych ludi a cvicenie je potom uplne ina kategoria. Len ja tu svoju este tu na slovensku len hladam a raz dufam, ze sformujem
|