| Autor |
Zpráva |
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 14:30
- Nahlásit
Evicka
Mas pravdu, jezevcici jsou nevypocitatelny potvurky.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 14:33
- Nahlásit
Evičko, na Slovensku se bude v květnu projednávat "kořistkův zákon". Mezi nebezpečnými plemeny je i RR a víš proč? Protože se přeci využíval při lovu lvů, tak musí být asi hodně nebezpečný. Nikdo se už neptá kolik lvů ve skutečnosti ulovil nebo jen napadl. Dokonce ani nikoho nezajímá jak moc byl na lov lvů využíván. Argument, že jen vyjímečně a že je nenapadal, ale náháněl střelcům, ještě k tomu ve smečce, si už pan Kořistka nezjistil a další jeho následovníci táktéž. Tak se nediv nad bulteriérem. Možné je všechno.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 14:58
- Nahlásit
Jo, RR je další plemeno, které mě zarazilo. Tak to je vždycky, když se lidé, kteří něčemu nerozuní do toho se..., tak to tak vždycky dopadá. Oni jen ví, k čemu se používali, ale jak ve skutečnosti lov probíhal a jakou roli tam pes skutečně měl, o tom už neví nic. O historickém vývoji plemene, jeho vzniku a vůbec tak kolem, neví nic. Použijí jen to , co se jim hodí. Bohužel.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 15:00
- Nahlásit
Jo, nefer, teď jsem si vzpomněla, že dnes si u nás zadali štěně lidičky, kteří mají taky RR a chtějí k němu veselého a temperamentního společníka. Tak na tuto kombinaci foxlík a RR jsem vážně zvědavá. Povahově si myslím budou sedět, uvidíme.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 15:40
- Nahlásit
Terri
To by mě taky zajímalo, co je to "tvrdá" výchova- takovýhle formulace miluju. Žádnej pes nepotřebuje tvrdou výchovu, jen důslednou, spravedlivou a rozumnou. A zaměstnat.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 15:43
- Nahlásit
Evička
My teď máme foxlíka na cvičáku, ale hrubosrstého. I tak je to ale krasavec. Myslím, že tvoje mimčo bude s RR spokojeno. Ale nevím co páníčci, když teď budou na vymýšlení volovin dva
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 16:39
- Nahlásit
Ebony
Tvrdou výchovu apliikuje Bobulka na mě.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 18:43
- Nahlásit
Ebony
No právě! Myslím, že takové poučky vedou právě k tomu, že lidi mají pocit, že jejich občasné sjetí psa "tvrdou rukou" je v pořádku, párkrát přetáhnout klackem no jedině tak na tvrdohlavého psa!
Mimochodem jsem na to také alergická (trochu ), protože si moc dobře vzpomínám, co nám do vínku štěněte fil-doga předal jeho majitel: výchova a ruka při ní musí být tvrdá, protože je to tvrďák pes. Žádný proutek ale pořádný klacek, jinak tu bolest neucítí!
Nemusím pokračovat, že?..
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 22:04
- Nahlásit
K tomu "slovenskýmu" zákonu. Můj přítel má část (většinu) rodiny na slovensku. Jeho bratranec ale studuje v Brně a včera jsem si z něj právě dělala srandu, co to tam u nich vymýšlí poslanci za blbosti. Vedla jsem s nim o tom docela dlouhou diskuzi. Při které mi on, jako laik vysvětlil jeho postoj k celýmu problému a musím uznat, že na tom bohužel něco je....
On v opdstatě souhlasí, že psi za nic nemužou, že za to mužou majitelé. Jenž jak zajistit, aby si psa koupil vždycky jen člověk, kterej mu rozumí a kterej ví, jak se k němu chovat? Právě k tomu je podle něj dobrej ten zákon. Problém byl v tom, že já fakt nevěděla, jak na tenhle argument odpovědět....
Protože ne všichni pejskaři budou 100% svědomití a budou dávat na psa pozor a dokud tohle nenastane, tak bude víc pokousání psem... Je tady spousta lidí, kteří popisujou, že jeich pes nevyjede po dítěti, který mu skočí kolem krku... Proč by potom musel být problém to naučit většinu psů? Pokud se pak člověk chce ohánět tim, že ten jeho pes prostě nemá rád děti, tak ať ho vodí s košem...
Jenže to se zas dostaneme k svědomitosti a zodpovědnosti majiteů psů...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 22:33
- Nahlásit
FiSt
No on navrhoval, aby lidi, co chtějí velkýho psa, dělali zkoušky... Otázkou je, jestli by to pomohlo nebo uškodilo... Pokud člověk neznalej psí etologie dokáže udělat ze psa "potvoru", co by ten stejnej člověk udělal, dkyby těch znalostí o psech měl spoustu nebo alespoň ty nejduležitější základy....
Je fakt, že by to některý lidi třeba od pořízení psa odradilo.. Kdo ví, bohužel nikdo to nezjistí, dokud se něco takovýho neprosadí v praxi...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 08:06
- Nahlásit
Jo, já bych řekla, že ten zákon sám o sobě by nebyl špatnej. Narozdíl od Kořistkova nenařizuje koš a vodítko pro určitá plemena všude. Ale pořád v něm jsou stejně velké díry. Už jenom to, že o povolení budou rozhodovat úředníci a nikde jsem se nedočetla, co se psem, na kterého ti povolení najednou nevydají. Možná to tam někde je a přehlídla jsem. Stejně to zase nahrává jen prachatejm. Takhle - v Bratislavě už funguje vyhláška o bojových psech, ignoruje i, že ten a ten pes je dle zákona speciální a má být odprostěn od poplatku. Za takové bojové plemeno se platí tuším 2000 ročně. Do toho budou platit další tisíc za povolení, popř. tisíců pět....kdo na to bude mít, zaplatí, popř. uplatí, ukáže třeba bytelný kotec a na výchovu se stejně vykašle. Zatímco normální člověk, s normálním platem bude mít smůlu, byť by ze psa vychoval milionového.
A Eimy, jasně že psi musí být zvyklí na děti, ale děti se musí vychovávat taky a neprovokovat. To dítě, o kterém psal FiSt mělo velké štěstí. On by mu jiný pes mohl pořádně namlátit i s košíkem a byl by marél. Já osobně tyhle děti nemůžu ani vidět. Ono to zranění na krku mohlo být třeba čerstvé a pak by vystartoval i sebelíp vychovaný pes.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 08:21
- Nahlásit
nehledě na to, že každý nevychovaný pes je nebezpečný. tak se tímhle zákonem zajistí, aby byli stafordi jen ve vybraných rukou a začne tu běhat další vlna šílených NO jako jejich náhražka. tohle je prostě nekonečné, NO se přidá na seznam a najde se jiné plemeno, ze kterého bude za chvíli nebezpečné. tady by spíš pomohlo využívat dosavadní zákony. zavolejte si na policii, že se vám v ulici neustále potuluje pes. udělají s tím něco? ne - dokud někoho nepokouše. přitom má každý povinost svého psa zajistit tak, aby neohrožoval. stačí chtít a začit mastit pokuty jedna báseň podle současných zákonů. stejně tak nebrání nikomu uvést v platnost podobnou vyhlášku jako ve Zlíně, a to, že pes bez vodítka bude muset prokázat svou poslušnost. a už vidím tu hysterickou vlnu až poslanci rozhodnou, že ta a ta plemena jsou nebezpečná a je na ně dokonce potřeba zvláštní povolení
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:25
- Nahlásit
nefer
nikde jsem se nedočetla, co se psem, na kterého ti povolení najednou nevydají. Možná to tam někde je a přehlídla jsem
přehlídla jsi....bohuřžel...přečti si znova,bu´d se to celý převede na jinýho člověka kdo má šanci povolení dostat,nebo zvíře prodá osobě co povolení už má,nebo nastane nějakým jejich zákonem povolená likvidace zvířete...jsou tam i lhůty....
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 11:35
- Nahlásit
Sali
díky...takže když nestihnu včas zvíře prodat, tak ho zlikvidují, byť s ním nikdy nebyl problém.
mě se tam zákon ale prostě nelíbí....kdyby si radši poslanci jednou sedli s kynology a vymysleli něco pořádného za jejich pomoci, udělali by líp, než když pořád předělávají jeden a týž model
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 13:07
- Nahlásit
A další otázkou je odbornost úředníků. Já sama jsem státní úředník, v etologii, kynologii a podobných oborech se orientuji velmi dobře, ale jsem natolik soudná, že nevím, jestli bych byla schopna danou věc správně posoudit. A kolik odborně fudovaných úředníků je nebo bude? Spíš bych se hodně bála této stránky věci. Že to bude zase jen o byrokracii nikoliv o objektivním stavu věci.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 13:14
- Nahlásit
Evička
To je přesně to, o čem jsem mluvila
|
VIK
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:20
- Nahlásit
Když jsem napsala, že výchova musí být tvrdá, tak kdo prosím vás tam vyděl napsaný, že našeho psa mlátíme!!!!!!??????
Když jde maminka se svým malým synkem do obchoďáku, víte, jak by to děcko vypadalo a chovalo se, kdyby mu matka koupila a dovolila vše, na co si vzpomene? Tak asi tak podobně je to i s výchovou psa. Pokud si ho necháte přerůst přez hlavu, už nebude poslouchat on vás, ale vy jeho. A co se týká občasnýho "výprasku", jsem zvědavá, jestli svoje dítě taky nikdy neuhodíte. A pokud bullterriera budu vychovávat jako pudla, jezevčíka nebo maltézáka, tak se dočkám akorát toho, že budu mít doma psa kripla, kterej nic neumí.
Já mám totiž pocit, že tady si pořád někdo myslí, že když to tomu psovi dám písemně, že on tomu porozumí.
A kdo tady mudruje s takovýma blbostma, tak ať si nejdřív takovýho psa pořídí, vychová a pak se zapojuje do debaty!
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:45
- Nahlásit
VIK
plně s tebou souhlasím.Já si postupně čtu dozadu hodně diskusí a nikde jsem nenašla odkaz na to že by se každý měl zabývat nejdříve jak pes vnímá pána a naopak.Prostě něco o nervové soustavě psa a jaké se dají vytvořit podněty a pod.To by měl být základ vědomostí člověka který se chce stát majitelem psa.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:49
- Nahlásit
tady jde spíš jen o to slovo "tvrdá" - je hodně zavádějící. já si pod tím třeba také představím, že budu psa řezat řezat a řezat a jsou lidé, kteří se toho rádi chytí a pak je malér. tak asi tak. myslím, že nikdo otázku: co si pod tím pojmem představuješ, nemaslel ve zlém a že se má psovi všechno nechat projít
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:55
- Nahlásit
nefer
i to je idividuální.Máš člověka který i kdyby byl sebetvrdší tak je měkkej.A druhý je zas naopak.Ale "tvrdá" snad tady neznamená použít násilí.Stačí kdo neví se optat jaká že tvrdost.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:13
- Nahlásit
stremka
no, ale vždyť se třeba Terri úplně normálně zeptala
Zasláno: 12 Dub, 2005 09:11:58
A co bereš jako tvrdou výchovu?
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:25
- Nahlásit
nefer
sorry.To jsem přehlédla.odbíhám a tak nestíhám.Ale i tak_tvrdá neznamená řezat,řezat,řezat.Jinak O.K.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:28
- Nahlásit
stremka
já teda nevím, ale pro mě tvrdá znamená dost nepochopitelný termín
VIK
proto jsme se ptali, co znamená tvrdá, když si to přečte začátečník, tak co si z toho má vyvodit, když si to nevyvodím já, a to snad nejsem žádnej amatér, mimochodem jezevčík není pes s jednoduchou výchovou. Mám doma dost velký a sebevědomý psy, ale nikdy bych nenapsala, že mají tvrdou výchovu,. Protože jí nemají
a jsou v pohodě. A umí toho spoustu.
Co se týká dětí, maj být vychovaný a na cizí psy nesahat bez dovolení, to je snad bez diskuze. Nevím, proč by měl být každý pes zapřisáhlý milovník dětí.
|
VIK
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:43
- Nahlásit
Nebudu popírat, že náš pes občas neschytá. Schytá, to víte, že jo. Ale ne proto, že v předsíni udělá nepořádek z kostí nebo roztahá své hračky po bytě. On se právě nachází v pubertě a tak zkouší, co si může dovolit. Dostal za to, kdyz mi roztrhal anglický slovník, koženou bundu za 8.000Kč, materiály vztahující se ke studiu atd. Nikdy takovou spoušť nedělal. Kdyby mu to jen tak prošlo, za chvíli budeme mít z bytu kůlnu na dřevo a už ho nikdo nikdy nepředělá. Vůbec mi to nědělá dobře, když musí dostat, ale to se prostě nedá nic dělat. Jinak mu to prostě nevysvětlíte.
Snažte se mě za to neukamenovat...prosím.
Omlouvám se za tu předchozí reakci. Asi jsem to trochu přehnala. Prostě mě jen naštvalo, že tam někdo napsal, že je dementní mít na výstavách psy bez náhubku a nechat mezi nimi běhat malé děti.
No, možná se někdo nemůže smířit s faktem, že tito psi opravdu nejsou žádní agresoři. Pravdou však zůstavá, že na výstavách máte téměř jistotu, že pes vám neublíží. Ale když někoho potkáte na vycházce venku, tak tu jistotu už mít nemůžete - nevíte, jak toho psa vychovávají a k čemu ho vedou. Proto se ani nedivím lidem, že mají s toho našeho psa strach.
Člověk se aspoň nebojí, když ho jde večer venčit
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:53
- Nahlásit
No ja si ale pod tvrdou vychovou (a to vetsina lidi) predstavim spis mlaceni psa. Sama mam jednoho bulika doma a tak vim ze chce "pevnou ruku" a trpelivost, ne tvrdost...
|
VIK
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:54
- Nahlásit
Tohle mi příjde jako obyčejný slovíčkaření. Nezlobte se na mě.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:56
- Nahlásit
vik
však to také je slovíčkaření
ale smiř se prostě s tím, že pod pojmem "tvrdý" si většina představí něco jiného než ty. tak jsi to vysvětlila a dobré, hej
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:58
- Nahlásit
VIK
každej pes to "občas schytá" to je nám jasný, jen to prostě vyznělo trochu divně, ta "tvrdá" výchova. Každý si pod tím představí něco jiného.
Většina mých psů děti miluje, ale stejně pořád vyžaduju, aby se zeptali, jestli si můžou pohladit. Přinejmenším je to slušnost.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:59
- Nahlásit
VIK
je to psaný slovo, bez možnosti ústního dovětku, tak to bohužel na netu chodí, proto zde vzniká tolik nedorozumnění, ale vše se dá vysvětlit, mělo by
|
VIK
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:09
- Nahlásit
Zeptat se, jestli si můžou psa pohladit, je určitě slušnost. S tím plně souhlasím.
Chtěla bych vám ještě říct, co se nám nedávno stalo:
Jeli jsme takto na výstavu do Ostravy a po cestě jsme zastavili na jednom odpočívadle. Vypustili jsme našeho psíka, aby se vykakal. Bohužel v dálce zahlédl jakési dvě osoby (muže), on si ale myslel, že jsou to naši známí z jiného auta (chovatelka, od které ho máme a kterou do slova a do písmene miluje) a tak se za nimi rozběhl. Tohle byl první okamžik a první zkušenost s tím, že absolutně nereagoval na přivolání a běžel dál. Ti muži už z dálky poznali, že se něco děje a začali pred ním utíkat. Bylo to docela srandovní, ale ne pro ně. Museli se hrozně bát. Schovali se před ním do auta. Jak ten náš neposlušník zjistil, že to nejsou oni (asi 3m od nich ), na přivolání se vrátil k nám.
Tohle byla situace, aby dostal hodně velkej výprask, bohužel, dali jsme mu povel ke mně. Kdyby dostal, myslel by si, že dostal za to, že se k nam vratil... a prošlo mu to
|