| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:18
- Nahlásit
No ono je zajímavé i to, že tyhle boje vyvolaly zrovna bojová plemena
Ale aby tu nezapadl jeden podle mě plodný názor:
co muset absolvovat nějakou základní poslušnost? Teda aspoň u některých plemen. Nevím sice jak a kdy.. ale to by mohlo být námětem pro diskusi..
Na druhé straně - četla jsem o těchto zkouškách pro "bojáky" v Německu a podle tamního článku je to teda dost velká ubohost. Ale nevím, zas to mohlo být jen "napsáno".
Co si o tom myslíte?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:20
- Nahlásit
Terri
V nemecku se jednalo o perfektne a odborne pripravenou genocidu plemen ty zkousky byli pripraveny opravdovymi odborniky tak aby je v podstate zadny pes nemohle slozit.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2005 20:50
- Nahlásit
Tchor
nemecku se jednalo
Přesněji bych to nenapsala - smekám. A to je právě to - takhle teda ne!
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 10:16
- Nahlásit
Ano ja jsem taky pro nejake zakladni zkousky ale kdyz tak pro vsechny plemena a ne pro vyber urcitych plemen. Zbrojni pas si klidne necham udelat.
Problem je v tom ze v CR je dost veci o penezich a lidi co je maj by ty zkousky klidne zazracne slozili. Koupit se da totiz temer vse
Bulteriera a stabula ma plno zacatecniku a krome jednoho, ktery ma radost ze jeho pes napada ostatni psy neznam nikoho kdo by toto plemeno nezvladl.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 10:29
- Nahlásit
Coral
V tom bude asi ten problem ja znam dost lidi co sve psy neyvladaji a v pripade podobnych plemen je pri nespravne vychove muze by dost problem. Je to opravdu asi o zkusenostech s lidma ja diky tomu ze jsem daval dohromady docela dost nezvladutejch psu tak jsem dost skeptickej k tomu ze zacatecnici zvladnou svyho psa za kazde situace.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 10:36
- Nahlásit
no, já znám dva začátečníky, kteří mají pitbula a amstafa - u obou to byl úplně první pes a určitě si tohle plemeno pořídili z části jako frajeřinu. pit je naprosto bezproblémový k lidem i ke psům - podle mě měl dotyčný hodně velké štěstí, páč štěndo nebylo zrovna z dobrého chovu - bezpapírák a podvyživený, odebrán od matky mnohem dřív než měl...
s amstafem to dopadlo o něco hůř. páníček by to MOŽNÁ zvládl, ale jeho přítelkyně zastává tvrdou výchovu. ještě nikdy jsem neviděla takhle submisivní čubinu a touhle výchovou se z ní stala jen stresovaná hromádka, která neví, co vlastně smí. Jestli se to už zlepšilo, netuším. Holčina si ke mě chodila hodně pro rady, kterými se stejně neřídila, tak jsem od toho dala ruce pryč...
je jasné, že začátečník, který má dar od přírody, může i takové plemeno dobře zvládnout, ale jaksi i ten musí být "pod dozorem" a myslím si, že těch kteří svoje síly v tomhle ohledu přecenili, je mnohem víc - bohužel
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 10:40
- Nahlásit
ještě k té tvrdé výchově: nejspíš jsem to měla napsat jinak, páč si pod tím pojmem představí každý něco jiného - povely se standardně řvou, když přijde panička domů, s čubinou se samozřejmě nepřivítá - nejdřív zkontroluje, co roztrhala nebo shodila a pak dostane vynadáno (a jasně, že si ji nejdřív přivolá k sobě). když jsem se s ní chtěla pozdravit alespoň já, plížila se ke mě se sklopenou hlavou...nestihla to, byla odkázána na místo, kde musela ležet. ležet=ani zvednout hlavu se nesmí....
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 10:50
- Nahlásit
nefer
no tohle už spíš vypadá na léčení si nějakých vlastních komplexů
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 10:51
- Nahlásit
jo a ještě jedna věc, kdybyste dotyčnou někdy měli jako chovatelé před sebou. věřím tomu, že jí s klidným srdcem prodáte i to nejmilejší štěndo...
...takže jsem stejně skeptická jako Tchor...
|
Karolinka
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 10:53
- Nahlásit
Ano, uznávám, že moje bulinka není můj první pes a rozhodně bych si ji nepořídila jako svýho prvního psa.
Přiznám se, že při jakékoliv procházce ji bedlivě hlídám a chápu i maminky, které své ratolesti zvedají ze země, když ji jen z dálky zahlédnou. Já bych byla úplně stejná.
Do hlavy své fenky skutečně nevidím. Tak jako může přeskočit jezevčíkovi, tak může stejně přeskočit bulíkovi. Její sílu zkusu si rozhodně uvědomuji. Zatím ho nikdy nepoužila, dokonce ji není možné zvednout za přetahovací uzel ze země, protože ho okamžitě pustí. Ale to neznamená, že ho jednou nepoužije. Tomu se ale snažím předejít a vymačkat z ní jen a pouze její pozitivní vlastnosti.
Snažím se, aby byla každý den plně socializovaná a myslím, že to je otázka celého jejího života, nejen období štěněte a mládí. Celý život je učení, proto se jí plně věnuji každou minutu, kdy jsem s ní.
Kdykoliv jen trošku naznačí negativní chování, okamžitě to řeším. Nechci z ní mít obranáře nebo agresora. Mám ji pro bullí kvality jako jsou milující, hravý a komický pes, který nedá dopustit na svou rodinu.
Vím, že tohle všechno jde z větší části ovlivnit, ale také si uvědomuji, že je to pořád zvíře a myslím si, že je nutné takové zvíře umět zvládnout.
Bohužel, v posledních 10-ti letech se ve světě zvedla davová psychóza díky medializaci. Jeden nebezpečný pes, vedený debile extra ultra, napadne dítě a hned to má každej majitel podobný rasy denně na talíři.
Ale s tím se prostě musíme smířit a vychovat ze svýho "zabijáka" opak.
Toť vše - je to prostě tak nějak boj s větrnými mlýny.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:07
- Nahlásit
Ghianika, ano, je to tak - mohla bych ti vypsat všechny ty komplexy, ale to je zbytečné. Žádný komplex neopravňuje člověka k takovému jednání. Tohle není ani tak o komplexech, jako o nechuti si přiznat, že mám problém já a ne ten pes.
Ale proč jsem to popsala - zakomplexovaný člověk má potřebu si pořídit plemeno, vzbuzující obavy. Potřebuje prostě ukázat: já na to mám a pak vzniká ohromné nebezpečí, protože na to samozřejmě nemá. A takového člověka chovatel těžko odhadne. Víš, můj přítel je potetovaný po velké části těla, je to slušný hromotluk a je holohlavý. Rozhodně to ale není žádný primitiv a podobnou věc by nikdy neudělal. Zatímco tahle dívčina je hodně sympatická a na první pohled inteligentní a jaksi slušná. Takže řeči kohosi, že je jasné že neprodá štěně člověku, který je potetovaný a propíchaný, jsou hodně zavádějící a omezené.
Proto by se mi také zamlouval jakýsi řidičák na psa. A rozhodně ne podle německého modelu - tam je to o něčem jiném
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:17
- Nahlásit
nefer
přesně si to dovedu představit i já jsem již měla čest s podobnými lidmi
Je to jak píšeš, jenže se obávám jak už tu byloněkým zmíněno že ani ty "řidičáky" nepomůžou, protože ti co by to nejvíc potřebovali si to zaplatí a budem je dělat jen my, co stejně něco děláme. Klasický začarovaný kruh
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:20
- Nahlásit
Karolinka
Takhle s tebou plne souhlasim.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:24
- Nahlásit
si to zaplatí a budem je dělat jen my, co stejně něco děláme. Klasický začarovaný kruh
CKS kdysi navrhoval ze udela zkousky ve sve rezii podle reguli CKS ne ze by to bylo uplne neprustrelny, ale proti korupci je to chraneny docela dobre tim ze to vse jsou verejne akce s divakama co o tom neco vedi.
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:42
- Nahlásit
Tchor
ja jsem skepticka i vuci tomu jestli zkusenej za kazdy situace zvladne sveho psa. Vsichni mame sve meze a nejsme dokonaly.
Nefer
Bavim se pouze o bulikovi a stafbulovi ne pitovi a amstafovi. Nezvladnuty amstafy znam taky a je jich dost. Jsou mnohem horsi plemena nez je bulik a stafbul. Je to treba brazilska fila, argentinska doga ale plno dalsich plemen.
Jinak o tom vzhledu - mam v usich 14 der po nausnicich, jednu v nose. Sice uz v nich nejsou nausnice ale neni to tak davno co tam byly. Striham se strojkem (ne dohola, tri milimetry) a dredy jsem driv nosila taky. O sveho psa jsem se vzdycky postarala, navic patrim mezi ty co sveho psa nenechava behat k ostatnim i kdyz vim ze nic neudela. Jsem tolerantni vuci ostatnim lidem, sve psy si prichytavam kdyz vidim bezce, cyklistu nebo maminku s detmi na prochazce. Na sidlisti je vodim na voditku, protoze vim ze bulina nema stoprocentni poslusnost a ze se ji lidi boji i kdyz vrti ocaskem div si ho neukrouti.
Problem neni v tom jestli si zacatecnik poridi hur zvladatelne plemeno, problem je v tom ze si nekteri lide nenechaji poradit a take to ze kdyz je pes zly tak nekteri z toho maji radost. Muj pritel neni zacatecnik ale psa si moc polidstoval do te doby nez po nem vyjel (argentinska doga). Pak mu doslo ze nechat si strkat hlavu do talire kdyz ji a podobne nebude to prave a ze rady co jsem mu davala nejsou jenom kecy a buzerace jak si predtim myslel.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:44
- Nahlásit
a jaké zkoušky? možná tě jen špatně chápu, ale ty bys zkoušel ovladatelsnost a povahu psa? já si to představuji trošku jinak: a to odzkoušení člověka ještě před tím, než si psa pořídí. jako: prokaž znalosti a schopnosti a dostaneš řidičák - prokaž znalosti a schopnosti a dostaneš povolení na psa. chápu - je to hodně idealistické, už proto, že ne na každém cvičišti jsou lidé, kteří psům skutečně rozumí
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:47
- Nahlásit
coral, ale tohle fórum není jen o bulicích, ale i o pitech a dalších plemenech, takže si dovoluji tvrdit, že můj příspěvek byl opravdu k tématu
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:47
- Nahlásit
nefer
jak by se to provadelo?
ja ti teoreticke znalosti v pohode odrikam a stejne se porad na svych psech ucim. Vzdyt pes neni stroj a ja taky ne
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:49
- Nahlásit
a podle toho, co jsi napsala o svém příteli bych řekla, že začátečník je (byl), jinak by si psa nepolidšťoval. protože začátečník není jen ten, kdo má prvního psa....
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:52
- Nahlásit
Bohuzel to dela plno zkusenych pejskaru. Myslim ze skoro kazdy sveho psa v nekterych situacich polidstuje, vcetne me.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:52
- Nahlásit
coral, vždyť říkám, že to je hodně idealistické
ale budiž - trochu snění: nahnat je všechny do učebny, kde se dozví teorii a pak na plac, kde se dostanou do praxe a ke zkouškám. přesně jako řidičák. ostatně - i když dostaneš řidičák, není to záruka, že nenabouráš .... jsem prostě snílek
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:54
- Nahlásit
Bohuzel to dela plno zkusenych pejskaru
ale ti z mého pohledu nejsou zkušení. začátečníkem může člověk zůstat celý život. já také neumím německy, přestože mi to ve škole nalévali 8 let do hlavy
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 11:57
- Nahlásit
No jenze v tom pripade vlastne nikoho zkusenyho neznam
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:00
- Nahlásit
tak to máš smůlu, protože já ano a jsou to lidé, které mám v úctě
|
Karolinka
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:02
- Nahlásit
Já tedy svého psa polidšťuju, ale poslouchat musí.
A s tou "školou" před pořízením si psa bych souhlasila. Myslím, že já sama bych o takovou výuku (před pořízením si čtyřnohého přítele na kus svého života) zájem měla.
A potřebovalo by to hodně lidí. Nejen milovníci tzv. "bojových" plemen, ale i těch nejmenších, protože často se chyb dopouští majitelé malých plyšáků... Víte, o čem mluvím...
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:05
- Nahlásit
Nemam smulu ja mam taky plno lidi v ucte ale i oni psy polidstuji
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:14
- Nahlásit
Presne o tom to je - vetsina lidi sveho psa v nekterych situacich polidstuje ale i presto musi poslouchat. Nekteri si to akorat asi nedokazi priznat
Pripravny kurs by byla dobra vec jenze jenom pro ty kterym chybi teorie. Muj pritel teorii zna a taky se podle ni nechoval.
To srovnani s autoskolou neni to prave orechove protoze v autoskole s autem jezdis. Tezko by byl nejaky pes na kterym by sis mohla zkouset co a jak - neni to stroj. Myslim si ze mnohem lepsi funkci zastavaji cvicaky - ale musi byt kvalitni a musi ti poradit.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:19
- Nahlásit
jenomže ono je polidšťování a "polidšťování". já si s čubou taky povídám a chovám se k ní vlastně jako k člověku. ale pořád je to pes a nebude mi rozumět, když dostane vynadáno hodinu po činu atd. atd. - tam moje "polidšťování" končí. rovni si nikdy prostě nebudem. člověk, který tohle ještě nechápe, rozhodně nemůže být považován za zkušeného pejskaře, ale to už je zase jiné téma
|
Coral
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:30
- Nahlásit
no vidis a muj pritel se choval presne tak jak pises ty - se psem si povida akorat mu daval jidlo kdyz jedl, coz se mu vymstilo protoze argentina je hodne dominantni pes kterej to na majitele bude zkouset pokud v necem ustoupi. U bulika by se mu to kvuli kusu zvance s nejvetsi pravdepodobnosti nestalo. Rozhodne to neni zacatecnik. Problem je v tom, ze mame doma bulterierku ktera je starsi a ktera jidlo od stolu dostavala a on videl ze tim nevznikl zadny problem. Proto argentine (i pres me rady at to nedela) jidlo daval. Velice rychle se poucil.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:40
- Nahlásit
no, dohadovat se tady o tom, co tvůj přítel dělá a nedělá a jestli je podle tebe začátečník nebo ne, nemá vážně smysl. já to posoudit nedokážu - nikdy jsem ho neviděla. jen jsem ti popsala můj pohled na to, co se dá považovat za zkušeného.
|