Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výchova a výcvik pomocí pozitivního upevňování
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 59 . 60 . >>
Autor Zpráva
Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 17:11
- Nahlásit

dorotka1
Já si myslim, že o "přebrání" psa se bát nemusíš Pořád je to tvůj pes, i když nemáš klikr.. Může sice projevit zájem o spolupráci s jiným cvičitelem, ale pořád je tvůj a tvoje slovo je rozhodující
Když myslíš...

Takže ty si myslíš opak? Nebo cos chtěla naznačit tím když myslí? Trochu teda rozveď tvojí teorii...

dorotka1
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 17:24
- Nahlásit

Gerda
Kolemjdouci2
Lucie Kratochvílová

Ok. Nemám nic proti klikru, když se používá jako doplněk či zpestření, věřím, že to psa baví a člověka taky. Ale pokud to má někdo jako základ vycviku a výchovy, tak mě by dost rozvrkočilo, kdyby mi někdo odklikal psa kdykoliv, kamkoliv, jen proto, že drží v ruce pomůcku jménem klikr a na to jsem se ptala, jestli tohle je možné.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 17:34
- Nahlásit

dorotka1

Tak na to by ses asi měla spíš zeptat Katky Lerlový, má svoje stránky a tam i e-mail, i občas chodí i sem a kliká dost.

No jo, ale pes přece není stroj, kterej jde jen tak odklikat od páníčka jako čudlíkem na ovladači ))) Ale třá sem ta Lenka pak napíše až zajde

Kolemjdouci2
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 17:36 - Změnil/a: Kolemjdouci2
- Nahlásit

dorotka1
kdyby mi někdo odklikal psa kdykoliv, kamkoliv, jen proto, že drží v ruce pomůcku jménem klikr

To je takový nesmysl, že ani nevím, jak ti to mám vyvrátit

Pochop, že klikrem nedáváš žádné povely. Klikr je prostě něco jako pochvala, stejně jako když řekneš "dobře, tááák je hodný" - jen s tím rozdílem, že klik trvá jen zlomek sekundy, takže psovi ukáže velmi přesně to, za co je chválen a odměněn. Navíc zdrojem odměn jsi ty, takže po kliknutí se pes otočí automaticky k tobě.

Gerda
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 17:43
- Nahlásit

dorotka1
Ta pomůcka je jen označovač správnýho chování, tzn když je tvůj pes společenskej a nemá nic proti cizím lidem, klidně bude reagovat na označení správnýho chování od cizího člověka, přičemž věřim tomu, že si pro odměnu půjde k tobě, nebo se pro odměnu na tebe otočí, nebo prostě bude očekávat odměnu od cizího člověka. Klikr neni vodítko, aby byl krz něj odveden cizím člověkem. Jen jasně krátce a ve správnou chvíli (když ho ve správnou chvíli zmáčkneš) řiká - dobrééééé, šikovnej pes.

Hyena
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 18:06
- Nahlásit

dorotka1
tak mě by dost rozvrkočilo, kdyby mi někdo odklikal psa kdykoliv, kamkoliv, jen proto, že drží v ruce pomůcku jménem klikr
Tohle je možný jen u psa, který by se stejným způsobem dal " odcvičit"klasicky" kýmkoliv na balonek či jinou odměnu" Klikr je cesta, stejně tak jako motivace na balonek, pamlsek podávaný klasickým způsobem apod. Výhoda je, že při něm není pes pasivní hmota, kterou člověk tvaruje, ale aktivní partner, který sám může rozhodovat o tom, zda odměnu dostane či ne. Zároveň to ale není žádný ovladač, který způsobí, že pes ztratí svojí vůli a stane se strojem fungujícím na klikr tlačítko.Tvůj dotaz na klikr je stejný, jako kdyby se někdo ptal, zda se při použití standardních povelů např. ke mě, nemůže stát, že někdo tímto povelem odvolá jeho psa k sobě. Jsou psi,které takto odvolá kdokoliv a jsou psi, kteří reagují jen na svého pána. Ale tohle není o povelech, ale o nastavení vztahu s pánem.Stejné je to u klikru.

Gerda
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 18:22
- Nahlásit

Hyena
Ale tohle není o povelech, ale o nastavení vztahu s pánem
nemyslim si, že je to v špatnym vztahu, psi, co mají rádi lidi a důvěřujou i cizím, cizího klidně poslechnou, a nemusí to být známka toho, že maj špatný vztah s tím svým člověkem...

Hyena
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 18:29
- Nahlásit

Gerda
Hyena
Ale tohle není o povelech, ale o nastavení vztahu s pánem
nemyslim si, že je to v špatnym vztahu

Já tím ale taky neříkala, že je to o "špatným vztahu" jen o jeho nastavení....

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 20:43
- Nahlásit

dorotka1
jestli se mu klikr nepřehází myšlení.

ne, nepřehází. On slouží jen jako označovač chování, jestli bude pes člověka poslouchat a respektovat klikr neovlivní, ovlivní to ten člověk

PetraK
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 20:45
- Nahlásit

dorotka1
Ale pokud to má někdo jako základ vycviku a výchovy,

ano já mám.

tak mě by dost rozvrkočilo, kdyby mi někdo odklikal psa kdykoliv, kamkoliv,

ne, psa mi fakt nikdo nikam neodkliká, toho se bát není třeba, klikr není to co pes poslouchá. POslouchá přece mě.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 10 Led 2012 21:13
- Nahlásit

dorotka1

Ok. Nemám nic proti klikru, když se používá jako doplněk či zpestření, věřím, že to psa baví a člověka taky. Ale pokud to má někdo jako základ vycviku a výchovy, tak mě by dost rozvrkočilo, kdyby mi někdo odklikal psa kdykoliv, kamkoliv, jen proto, že drží v ruce pomůcku jménem klikr a na to jsem se ptala, jestli tohle je možné.

Určitě by to bylo možné, stejně jako to je možné s pamlsky nebo hračkou. Jsou psi, kterým stačí vidět u někoho klacek a už by dělali kotrmelce, kolikrát se mi stalo, že si pro bígla musel jeho psovod dojít, jinak by se mnou klidně odešel jen proto, že mám v kapse pamlsky. A clicker se podmiňuje stejně jako jiné formy upevnění, takže pak pes může zareagovat na jakýkoli clicker, pokud není naučený něco jiného.

Protože ve výsledku to je o tom, co člověk psa naučí, že má dělat a jak reagovat na rušivé podněty. Pokud bych například dělala chůzi u nohy, a někdo by šel vedle mě, volal na mého psa jménem a ukazoval by mu pamlsky, odešel by pes proto, že při učení chůze u nohy byly použity pamlsky (nebo by mával hračkou, kdybych učila jen na hračku)? Pokud by měl za sebou historii odměňování za to, že odběhne od nohy za cizím člověkem, který ho volá, tak by skutečně odešel. Vždyť proč ne? Psi dělají to, co se jim vyplatí, odměna je pro ně informace, že toto chování je placeno. Ale zároveň neodměňováním psovi dám informaci, že dělat něco jiného je zase zbytečné. A klikající cizí člověk je jen další rušivý prvek, který bych psa musela naučit, že má ignorovat.

dorotka1
Člen
# Zasláno: 11 Led 2012 08:56
- Nahlásit

Kolemjdouci2
Klikr je prostě něco jako pochvala, stejně jako když řekneš "dobře, tááák je hodný" - jen s tím rozdílem, že klik trvá jen zlomek sekundy, takže psovi ukáže velmi přesně to, za co je chválen a odměněn.
Jestli to nebude tím, že "dobře, tááák je hodný" jsem nikdy nevypustila z úst. Ale to je jiná kapitola.
Lucie Kratochvílová
Hyena
Gerda
PetraK
KaTachyon
Holky moc děkuji za vysvětlení, mě se výsledky s klikrem líběj, tak jsem zkoumala jestli to podmiňování klikrem není už přes čáru. Tohle jsem chtěla vědět. Přiznám se, že na některej videjí mi připadá některé zvíře trochu nepřirozené, ale to je fakt jenom můj dojem.
KaTachyon
Protože ve výsledku to je o tom, co člověk psa naučí, že má dělat a jak reagovat na rušivé podněty.
OK naprostý souhlas.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Led 2012 09:48
- Nahlásit

dorotka1
Přiznám se, že na některej videjí mi připadá některé zvíře trochu nepřirozené, ale to je fakt jenom můj dojem
hele můj názor je,že nic se nemá přehánět,klikr je fajn,sama vidim posuny a to klikám tak,že by skutečné klikaře ranila mrtvice..btw mám stejnej dojem jako ty totiž,ale to se dá aplikovat na různý postupy a metody a pomůcky,nejen na klikr.Třá esi budu mít ještě někdy štěně,určitě klikr taky zapojim a možná daleko víc,ale určitě dřív..taky asi bude rozdíl v práci se štěndem úpa nezkaženým od začátku a v práci se 6letým psem co má zažitý různý zlozvyky(u mě třeba obrana)prevence je vždy lehčí než náprava.Ale u tebe nemám strach,ty to máš v hlavě v pořádku myslim,takže nehrozí,že postavíš klikr na piedestal a vše jiné pro tebe přestane existovat..určitě si to zkus,je to zajímavý a i přínosný,ale dle mne to neni samospásný a já osobně to tak nikdy brát nebudu..možná blbej názor,ale můj..Pro mne to představuje nějakou jako berličku,pomocí které se mi ani nevim jak povedlo vysvětlit psu to ,co mi jinak tak dobře nešlo..teda to je můj dojem z mých aktivit s klikrem.

Hyena
Člen
# Zasláno: 11 Led 2012 18:31 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit

davidkova renata
Jako ostatně všechno je to o zdravým selským rozumu a důvěře ve vlastní intuici

Gerda
Člen
# Zasláno: 11 Led 2012 18:40
- Nahlásit

davidkova renata
dorotka1
Mýmu psovi třeba kliknutí pomohlo porozumět aportu - KaTachyon ví moc dobře, protože to učení probíhalo pod jejím vedením. Osm let jsem nebyla schopná vysvětlit psovi, že když něco hodim a řeknu aport, má pro to jít, vzít to, bez přežvejknutí přiběhnout, posadit se, držet a počkat, než si to odeberu. Vlastně za osm let se mi nepodařilo vůbec přesvědčit psa, aby vyběhl a přinesl ))) jakkoli ))) pomocí postupnýho učení a označení správnýho chování...každýho krůčku ke správnýmu chování jsme se dopracovali k celkem uspokojivému aportu ohodnocenému 10 body v rámci poslušnosti ZZO. Dříve naprosto nepředstavitelná věc...Takže šlo o změnu metody učení, která Mařce sedla jako pr...l na hrnec. I díky této metodě je schopna učení věcí, které by sama od sebe nikdy nedělala, viz ponoření čumáku do misky s vodou. Šlo tedy o metodu, která psovi sedla lépe a byla pro něj jasnější a jednoznačnější. Není to tedy nic magického, co by psa očarovalo a přeházelo mu myšlení.

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Led 2012 21:04 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

dorotka1

Jestli to nebude tím, že "dobře, tááák je hodný" jsem nikdy nevypustila z úst. Ale to je jiná kapitola.

? to jako konkrétně tuhle frázi, nebo jako že nikdy nepochválíš? to asi ne?

všichni

A co dělat, když si mi čokl bude chtít řešení vyřvat? ještě jsem tedy nezačala, ale vím, že to zkusí, páč on je takový, když je netrpělivý, tak prostě začne nabízet páté přes deváté (i u povelu, co zná velmi dobře) a hulákat.
Nechat ho, ať pochopí, že to není nic platný, že když řve, nevšímám si ho? V podstatě to tak dělám, pokud to není situace, kdy musím poručit ticho, jenže on je tak vytrvalej, když na to přijde, že pak si nezacvičíme...

Asi vrátit se k jednoduššímu krůčku, i když jde o jednoduché věci už tak?

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Led 2012 22:19
- Nahlásit

Vero
Nechat ho, ať pochopí,
Asi vrátit se k jednoduššímu krůčku, i když jde o jednoduché věci už tak?

to je těžko říct, je to asi pes od psa a taky páníček od páníčka. U nás někdy funguje věta "Špatně" což nevím, jak se mi podařilo aby pes pochopil, ale je to takový to "Ne, tohle nechci!" což zastaví jeho blbnutí a začne odznovu. Případně "zhrouceně nespokojenej člověk" (nebo jak bych svůj postoj v ten moment popsala) a k tomu přidaný zklananý "ale neeee!" což psovi bez stresů a napomínání řekne, že tohle prostě nechci a nepomůže si tím. Když blbne moc, otočím se od něj zády, nevěnuju mu pozornost a zkřížím (ani nevím vlastně proč ) ruce na prsou. Když přijde tvářím se v tomhle postoji "nespokojeně" . Tak si pak sedne přede mě, zašmdrlá ocáskem a začnem odznovu.

Hyena
Člen
# Zasláno: 11 Led 2012 22:40
- Nahlásit

[b]Vero[/b]
to je otázka, kterou by ti spíš zodpověděl někdo zkušený přímo při činu...někdy je dobrý počkat a naopak odměnit první malinkatý krůček správným směrem, někdy je to o zamyšlení nad tím, jak jsem srozumitelná, jestli je cvik dobře rozkrokovaný, někdy může být problém v timingu-tj. že klikáš o malilinko později a opět nejsi srozumitelná a tak.Ale to ti takhle po netu asi nidko nezodpoví.

Radecha
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 00:26
- Nahlásit

Doporučila bych jet na seminář ke Klimešce. Na vlastní kůži to člověk pochopí mnohem snáz, než vysvětlovánim po netu. Ovšem člověk musí počítat s tím, že zjistí, že toho dělá strašně moc blbě...

dorotka1
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 09:23
- Nahlásit

davidkova renata
určitě si to zkus,je to zajímavý a i přínosný,ale dle mne to neni samospásný a já osobně to tak nikdy brát nebudu..možná blbej názor,ale můj
Můj taky.¨
Tak vznesu další dotaz, kdybych to chtěla zkusit. Holky asi bych odklikala v pohodě, kdybych se to dokázala naučit.
Ale co pes - jednak je pomalejší ( ND ) a druhak, když mu venku dám dobrůtku, tak si ji sice veme do huby, ale velkým obloukem ji vyflusne mezi feny. Co mi tím říká, je mi jasný.
To by asi vadilo, ne?
Vero
To bude asi přesně to, co říká Renata, že klikr není všemocný. U mě by určitě zafungoval respekt, ale to nejsem ve správném tématu.. A jak se ptáš na ty "nepochvaly" - v 90% nechválím, neříkám nic, jsem spokojená a to musí být pro ně odměna, za předpokladu, že vědí, jak to vypadá, když spokojená nejsem. Pochopitelně, když učíš něco nového, situace je jiná. Já říkam - pašák! a poplácám po boku.
Gerda
Co píšeš o klikru, tak mám z toho dojem, že je pro vás přesně vyrobený. A to je dobře. V téhle souvislosti mě ještě napadlo, jak píše Petra, že na klikru má základ vychovy a výcviku, což chápu, že použije i při vycházce např. přiřazení k noze, což by asi u smečky nešlo, ne?

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 10:43
- Nahlásit

dorotka1

ak píše Petra, že na klikru má základ vychovy a výcviku, což chápu, že použije i při vycházce např. přiřazení k noze, což by asi u smečky nešlo, ne?
no já mám na tom klikru vlastně ale všechno (chůze u nohy, přivolání, čekej na dálku, stůj, sedni, lehni, vstaň, lehni na dálku, obíhání překážek po směru, proti směru a tak) aport třeba taky - jsem si tím opravovala překusování, plus různý blbinky, hry - oblíbená je kýblovaná (čtyři kýble na louce na nich pamlsky -jeden na každým, a pes běhá do směru do kterýho ho pošleš). U smečky by ta chůze měla jít taky udělat. Asi tak, že nejdřív to nacvičíš s jedním, pak přidáš dalšího... až dojdeš nakonec. ale byla by to šichta.

Grin
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 10:53
- Nahlásit

dorotka1
Ale co pes - jednak je pomalejší ( ND ) a druhak, když mu venku dám dobrůtku, tak si ji sice veme do huby, ale velkým obloukem ji vyflusne mezi feny. Co mi tím říká, je mi jasný.
To by asi vadilo, ne?

no tak nepoužívej pamlsek ale hračku nebo tak. Já to u grina střídám a někdy když fakt potřebuju něco upevnit, použiju jenom tenisák. sice se tim trochu zdržuje výcvik (můj pes miluje honění tenisáku, takže mu ho musim hodit, on ho musí přinést a pustit) ale zase maká jak blázen. mám ty tenisáky dva, abych to celý zrychlila.

použije i při vycházce např. přiřazení k noze, což by asi u smečky nešlo, ne?

já mám teda jenom smečku dvou psů ale používám to, nejen to, dělejí spolu takové kousky a cviky (jeden druhého přeskakuje, obcházejí se, jeden druhému slalomuje mezi nohama - jeden je krysařík a druhý bšo, tak to jde ) a tak. a používám klikr na oba zároveň, na každého mám jiný.

Vero
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 18:51 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

dorotka1

klikr není všemocný. U mě by určitě zafungoval respekt

ale no dyť, u mě taky...
jsem to možná blbě napsala... nemám potíž, co se psem, když začne zbrklit u cvičení, ale řeším hypoteticky, jak se to udělá s klikrem a klikací metodou, když začně zbrklit.

K těm pochvalám - tak mýho psa všecko začlo zřetelně víc bavit, když jsem se začala radovat a chválit i u těch "samozřejmostí".

PetraK

U nás někdy funguje věta "Špatně"

To máme přesně taky A ještě "pořádně", když dělá správný cvik, ale chce ho odflinknout. Taky nevím, jak jsem mu to vysvětlila, ale chápe to.
Akorát někdy, když se nemůže trefit, začne zbrklit a hulákat, místo aby dál hýbal mozkem. No a já ho v té situaci holt vždycky zklidním a ukážu mu, jak dál. Takže vlastně zlozvyk, kterým jsem si pokazila start, pokud budem klikat. Zkoušela jsem si i zjistit, co nastane, když neukážu, jen se budu tvářit otráveně, nebo se odvrátím. Otráví se taky a řve ještě víc. Tak na to kašlu, pokud náhodou na něco takového přijde, ukážu mu, akorát jsem to z hlediska klikání pokazila, myslím, a tak o tom uvažuju předem.

Ale třeba stahuju gatě před brodem a když začnem klikat od začátku, tak pochopí, že jde o něco jiného, že to fungá jinak? Hm.

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 19:55
- Nahlásit

Vero
když začnem klikat od začátku, tak pochopí, že jde o něco jiného, že to fungá jinak? Hm.
Ano, pochopi.
Ja klikam od nedele. Jsem svazarmovska fosilie, cube je 6,5 roku, doted byla cvicena klasicky - ale pozitivne, balonek, odmena, pochvaly, jasny uceni jasnyho cviku.
Jsem naprosta lajka v oblasti klikru, ale libi se mi to. Cuba pri prvnim naklikani od kamosky rvala, jecela, ukazkovej revir predvedla - absolutne nechapala, jak to, ze je ticho, nikdo nic neukazuje a nenaznacuje pohybem, nemluvi, neradi ji a nepoveluje, Pepooo, co mam delat?? - byla hodne na nerv, ale tak jako jinym zpusobem, kdyz ji opravujes klasicky, tvaris se otravene nebo se odvracis.. Ona proste premyslela.

A ted? - jen se usmivam, nadale mlcim, nehybu se, zapojuju par povelu, ktery uz ma zmaknuty. Otravit se s klikrem pes nemuze, fakt to funga jinak, na cely to premysleni psa. Nenechas ho v depicce, ze mu neco nejde, pamlskem ho rozhybes a kliknes za neco uplne jinyho - v pocatcich, tak jsme to delaly a delame my. Cuba dnes - tedy 5. den klikani (i se vsema svyma zazityma povelama, drilem a sportovkou) nabizi uzasny chovani, sama vymysli, tape na prepravku, stridave prednima, najednou obema prednima, vymyslela si uz aj cela na ni vlezt.. Tohle bych klasicky nikdy nenaucila, je proste uvolnenejsi a premyslivejsi. Klikame zatim jen doma, venku fungaj klasika povely, necekam, ze by se pretransformovala v telepata.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 20:08
- Nahlásit

Fifi
Ona proste premyslela
na todle bacha,pani..aby za chvíli nebyla vo kus před váma..

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 20:09
- Nahlásit

davidkova renata
aby za chvíli nebyla vo kus před váma..
Dam si majzla!!

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 20:16
- Nahlásit

Fifi
Dam si majzla!!
bude to stačit,myslíš??

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 20:23 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

davidkova renata
bude to stačit,myslíš??
Premyslim o tom. (krasa, ty slovesa myslet a premyslet )
A esli chces nenapadne naznacit, ze sem blpka, tak to napis rovnou a je to.

Fajka
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 20:28
- Nahlásit

Fifi
davidkova renata
co řešíte??? no tak se prostřídaj a klikr veme do packy čuba a premyslet bé Fifi

Fifi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2012 20:32
- Nahlásit

Fajka
klikr veme do packy čuba a premyslet bé Fifi
A odmenu mi sezere, tuudle nuudle.
Ja neresim nic, ja si jen tak psala na zaklade hmmm-ovity Vero otazky.

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 59 . 60 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání