| Autor |
Zpráva |
helps
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2011 17:57 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
Grin
Přesně, co je pro jednoho čéka problém třá může bejt pro jinýho přínosný.
Tak tak.... je dobře, že ses na to vyprdla, lidi se nemají co starat o tvýho psa a jesi se s nima nechce mazlit nebo štěká. Je to spíš opravdu o tom, jestli tobě to vadí nebo ne a jak moc to obtěžuje. Ale pokud je to v mezích, tak v tom problém nevidím, prostě každej je jinej
Vero
a tuším, že takovýho psa už prostě mít nikdy nebudu, páč takový věci se neopakujou ...
mám taky takovej pocit.... sice jsem přesvědčená, že třeba až jednou koupím k němu kamaráda dalšího, že je budu zbožńovat oba stejně, ale tohle zvířátko je prostě fakt dokonalost. vypadá to, že na všechno je od přírody talent, hrozně rychle se učí, miluje lidi a život, pořád se tlemí hubu dokořán, s ocáskem nahoru si kráčí životem a nic ho moc nerozhází... ) lidi se na něj taky usmívají a kdekdo ho obdivuje a zastavuje se s ním a to on je nejspokojenější... zvědavějšího, šikovnějšího a veselejšího tvorečka bych si mohla těžko přát, takže tak nějak si nemaluju, že bych měla stejný štěstí dvakrát.... ale kdo ví
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2011 18:21
- Nahlásit
já mám třá oba psy naprosto výjimečný, jsem přesvědčená, že se už opakovat nebudou, a jsem za to ráda - nehodlám srovnávat, ta individualita a odlišnost od jinejch psů je pak zapamatovatelná a jak nedávno poznamenal dobře jeden člověk kterýho si vážim, tak ten pes se pak po smrti stane legendárním - a i když pak budeš mít dalšího, milovat ho stejně a bude ti připadat, že se pro tebe hodí stejně jako ten první, tan první vždycky bude mít něco "legendárního" - viz mamka davídková a její dětižeroucí čubís
fakt jde jen o to toho psa mít rád takovýho jakej je
|
helps
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2011 19:28
- Nahlásit
no jasné, tak to je důležitý, jako asi každej člověk je jinej, každej pes má něco žejo.... o tom žádná, však sem psala, že druhýho budu mít určitě ráda stejně. ale prostě to zvířátko, co mám teď doma je prostě jeden z těch mála, kterej je "legendární" už teď pomalu. jo samo že má člověk mít rád psa takovýho jakej je, ale u tohohle si vlastně ani nemůžu stěžovat, protože je ve všem co dělá úžasnej ) jeho malý dementní výmysly, jeho životní optimismus a nadšení do všeho co dělá.... to je prostě boží
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2011 20:02
- Nahlásit
helps
rozumim
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2011 20:37
- Nahlásit
helps
mám to podobně
|
helps
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2011 20:38
- Nahlásit
Grin
ale je fakt, že sem počůraná z kdejakýho pejska, takže vlastně.....
|
Phoebuška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 14:05
- Nahlásit
Ahoj pejskaři, mám problém. Adoptovala jsem si 2letou fenku LabradorXRidgeback. Je velmi milá a trašný mazel. Je ma mě až bolestně fixovaná a problém nastane, jakmile jí odložím. Z auta mi udělala kulničku, takže tam na mě počkat nemůže. Před obchodem má takovou paniku, že je nemožné jí tam proště nechat. Na mamku , když jí chtěla ukonejšit aby netesknila, mírně zavrčela..to asi dej mi pokoj, teď pláču. No a včera jsme jí nechaly doma na hodinu. Vyla, štěkala a zničila čalouněné hlavní dveře....TZN: nemužu se od ní hnout ani na krok. Mám jí 4 týdny. Budu ráda za všechny rady. Děkuji
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 14:45
- Nahlásit
Phoebuška
je u vás hodně krátce a k tomu je na vás opravdu hodně fixovaná. Začněte jí hned teď nenápadně a postupně učit samostatnosti a to tak, že jí budete nejdřív nechávat samotnou po chvilkách v jiné místnosti. Když bude v klidu, přijdete a klidným hlasem jí pochválíte, odměníte. Začněte opravdu po pikosekundách, které postupně prodlužujete,tak jak je to fenka schopná zvládnout až bude v klidu zvládat být v jiné místnosti než jste vy, začnětě s tím stejným po pidichvilinkách tak, že odejdete z bytu. to stejné procvičujte venku - uvažte ji u lavičky, stromku a poodejděte na takovou vzdálenost, aby dokázala být v klidu aspoň malou chviličku, pak se hned vraťte a klidným hlasem jí pochvalte. Pamatujte vždy na to, že je nutné situaci nastavit fence tak, aby jí ještě zvládla, pokud ne vraťte se o krok zpět do situace, kterou zvládala a tu procvičujte a pak zkuste o fousek větší zatížení. Snad jsem to napsala dobře?? Nevím jak to proběhlo, když jste si jí přivedli domů - zda jste si vzala dovolenou a fenku zvykala na nový domov a vaše odchody. Postup je stejný, jako když se učí malá štěňata být doma samostatně - ale kapek těžší, protože pes už za sebou má nějakou tu špatnou zkušenost. Snažte se fence vytvářet situace, které povedou k její samostatnosti. Počítejte s tím, že si budete muset vzít dovolenou, je to časově náročnější, pes musí získat jistotu, samostatnosti se musí naučit každý pes. Držím palce
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 15:30
- Nahlásit
Phoebuška
já bych se v tomhle případě )kro toho co píše petra K a má pravdu) dokonce ani nebála klece - udělat to v ní psovi hezký, aby tam měla hračky a místečko, nejdřív ji tam nezavírat ale učit ji tam chvíli bejt, pak třeba zavřít a hned otevřít, pomalu polehoučku, hlavně učit že klec = super místo kde je pes rád a odpočívá tam. Do klece jde pes vždy unavený, můžete jmu tam dávat i nažrat. Pak až bude s klecí ok a budete ji moct zavřít a nechat ji tam zatímco volně chodíte po pokoji, tak pak i odcházet z pokoje na chviličku..
pomalu, postupně, citlivě. Držím palec, chápu že to je těžký, ale chce to čas a práci.
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 16:46
- Nahlásit
Phoebuška
Souhlasím, co píšou holky. Bůhví, co ten pes zažil, proto bych začala opravdu po pikosekundách doma. Jestli za tebou chodí po bytě, nenechat jí. Třá jakoby omylem ji zavřít dveře před nosem, pobýt v jiné místnosti minutu a zase zpátky a zase jít třá na záchod. Můžeš ji dát něco na kousání ( vepřové ucho ) a jít vedle a ještě, když bude kousat se vrátit. Prostě se procházet po bytě bez ní. Tohle všechno bude fungovat, když jí nebudeš litovat, když na to ani nebudeš myslet. Spíše ignorace a neřešit. třeba si v duchu plánuj Vánoce a nemysli na psa.
Co vlastně děláš se psem, když jančí za tebou?
Asi bych celé své chování trochen změnila, méně pozornosti psoj, zatím bych se s ním mazlila velmi vlažně a jenom, když chci já, když by chtěl on, tak poslat pryč, tím ho taky učíš samostatnosti. Pochopitelně, až pomine závislost, tak pak ji necháš se mazlíkovat do alelůja.
A na závěr to nejdůležitější - máš ji opravdu krátkou dobu, takže velkou trpělivost. Až zjistí, že ji nechceš opustit, tak se uklidní...
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 16:58
- Nahlásit
jo a eště jsem zapomněla dvě jednoduché poučky pro separačku které jsou sice jako by kraviny ale ve skutečnosti jsou veledůležité:
NELOUČIT SE, NEVÍTAT SE !!!
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2011 23:23
- Nahlásit
Děkuji všem za rady, je to fajn, když se můžu poradit
Tak, když za mnou ocáskuje, moc ji nevnímám. Spíš ji ignoruji, to jen když zrychlí a uklouzne, pak se neubráním smíchu.To se pak raduje se mnou Přijela jsem z Anglie na začátku listopadu, nemám práci, takže jsme spolu nonstop. Jinak to nejde. Navíc jsem na 4 týdny u mamky v Karviné, a po Vánocích si bude zvykat konečně doma na baráku. Jinak to nešlo. Budeme jí stavět kotec, a po dobu mé budoucí práce, bude čekat tam. Pak si ji vezmu domů. Byla jsem i na cvičáku, tam mi dali spoustu konstruktivních rad a některé názory se mi hodně zamlouvaly. To s tím časovým dávkováním zkusím.
Dneska jsem jí nechala na hodku s mamkou v autě! Sama nebyla, i přesto naříkala. Ani na hlazení a pamlsky nereagovala. Ale pokrok, dnes večer si poprvé lehla mamce do klína (na zemi, nikam výš nesmí). S tím odchod příchod: taky moc cavyků nedělám, jen jí řeknu:"Zůstaň, já příjdu". a vítám jí střídmě. Pohladím, ale nekvíkám:-D
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2011 23:34
- Nahlásit
Phoebuska
takže jsme spolu nonstop. Jinak to nejde
jak nejde? proč by to nešlo, využij právě týhle doby, kdy máš volno k tomu, abys jí naučila být samostatnou. Když nechodíš do práce, je to ideál, po troškách jí můžeš učit. Když to neuděláš, tak pak když půjdeš do práce, bude to peklo pro ní a potažmo i pro tebe až se vrátíš. Protože dobře, dáš jí do kotce, ale myslíš, že tam nebude dělat vyrvál? že to sousedům nebude vadit?? ale hlavně to bude hodně velkej záhul na její psychiku. Využij tý doby, kterou teď máš, abys jí to naučila.
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2011 09:56
- Nahlásit
PetraK
Ale jasne, ze takové chvilkové odlozeni v jinem pokoji, ci odejit na chvili a vratit se, to delam. JJde o to, ze cokoliv delsiho nedopadlo dobre. Takze na vcerejsi tridni sraz musela holcicka se mnou. Mamka by nemela nervy ji 4 hodiny poslouchat, jak kvika.
Nejde, bylo mysleno, zajit si v klidu na urad, ci skocit do obchodu. Ty malinke chvilky, zvlada vcelku dobre.
Dneska jsem mela uspech, pri rannim venceni jsem ji opet zkusila na 5 min. privazat u obchodu. Vydrzela, po mem prichodu me vitala jako kazdy jiny pes. Uz nebyla vystrasena a nehnala zpet domu. Takze delam asi neco dobre!
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2011 10:08
- Nahlásit
Snazim se, jen to chce trpelivost. Ale musim rict, ze na to, ze jsem mela problem dostat ji po schodem kamkoliv a do vytahu, udelala velke pokroky. Je sikulka:-D
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2011 10:19
- Nahlásit
Phoebuska
JJde o to, ze cokoliv delsiho nedopadlo dobre.
Holt nesmíš začínat na hodinách, ale na minutách. Vylez ven z bytu třeba na těch pět minut, bez účelu někam jít, jen proto, abys ji tam na CHVILINKU nechala. Fakt využij tu dobu, co jsi teď doma a máš na to čas, pak už to nebude tak jednoduché.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2011 09:06
- Nahlásit
Phoebuska
ze cokoliv delsiho nedopadlo dobre.
no tak prostě musíš přidávat po těch pikosekundách no , máš velkou výhru, že jsi teď doma, tak ji na stoprocent využij, co by za to jiný dali. To že byla s tebou na srazu to taky není špatný, aspoň se naučí být ve větší společnosti lidí
Vydrzela, po mem prichodu me vitala jako kazdy jiny pes. Uz nebyla vystrasena a nehnala zpet domu
no vidíš, ono se to ochodí, postupně, nechce to spěchat a mít velkou trpělivost, nevíš co má za sebou. Jen teda u obchodu bych jí bez toho, že bych na ní stopro viděla a měla jí pořád na očích nenechávala. Psi se dneska dost kradou.
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2011 10:59
- Nahlásit
PetraK
No fakt se lepší A vím, nechtěla bych o ní přijít. Ani nevím jestli by se ukrást nechala, či by na cizího vrčela. Ale naštěstí to neriskuji víc, než na 5 min. Je to takový maličký krámek. Akorát máme dost špatného souseda, když štěkala či vyla, okamžitě si štěžuje, možná i proto se bojím pokračovat s tím odkládáním. Abych mamce neudělala zlou krev v paneláku. No, budu muset té šance využít Děkuju za podporu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2011 11:16
- Nahlásit
Phoebuska
Akorát máme dost špatného souseda,
Abych mamce neudělala zlou krev v paneláku.
to chápu.
zkus za ním zajít /vem třá úplatek v podobě domácí bábovky / a řekni mu, jestli by ti nevěnoval pět minut, žes fenku zachránila z útulku že má za sebou kdoví co, že si musí zvyknout, že na tom pracuješ, ale že to chvilku bude trvat.Že ti je jasné,že to je otravné, ale jestli by neměl trochu trpělivosti , překousni se a s úsměvem i kdyby s tebou vztek cloumal.
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2011 19:55
- Nahlásit
PetraK
No, to si vystihla pěkně:-D To by se mnou fakt cloumalo. Spíš si počkám až bude v práci Dneska jsem měla dva mini úspěchy, vydržela pokaždé okolo 3-4 min a neslyšela jsem, že by knučela...Hurá hurá Na odpolední procházce jsme pak trénovaly odložení. Kroužit okolo ní mě nechá, a dnes mě nechala dokonce odejít i rovnou čarou, ne tak daleko, jako když jen kroužím. Ale i tak mám radost. No a pak to zakončila, řádným posmýkáním, když uviděla číču...hahaha
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2011 19:59
- Nahlásit
PetraK
Ten máš povedený soused, nechal mamce uhradit škrábanec na autě. Prý od naší kočky, chatovala jsem s majiteli koček, a ani jednomu se to nestalo. Jasně, mohlo se stát. Já si prostě myslím, že takový člověk by měl žít v domě bez sousedů. Snad by našel svůj klid a mír bez psů a koček.
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2011 19:52
- Nahlásit
No, tak jsme sly o krok zpet. Zase jsem zkousela na 5 min odejit. Knucela, skrabala....no nevim. A dnes mi vzala kramle a pul km mi utekla, videla kocku a tadaa na lov! No volala jsem, ignorace na plne care Pak nakonec na volani dobehla, cela vesela.....tak jsem ji pochvalila, ze teda prisla. Chvilku lezela a vnimala me, pak ale kocicka seskocila ze stromu, no a nez jsem ji chytla za obojek byla zase na lovu...Na volno ji mam vzdy jen na polich, kde muze behat a dovadet, prece ji nebudu mit porad na voditku..Ale dala mi zabrat, myslela jsem, ze se zabehne Tak nevim, jakou mate zkusenost s lovcema a ignorací???
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2011 09:08
- Nahlásit
Phoebuska
No, tak jsme sly o krok zpet.
tak nějakou dobu budete muset být na těch 3-4 minutách no. a prodloužit až později, máš čas, tak buď v klidu. Nechávej jí i když jsi sama doma v té jiné místnosti jo?? a tam to taky prodlužuj, ona si zvykne, že se nic neděje, já nevím kde má pelíšek, tak tam jí po procházce odvel, dej jí tam třeba něco žvejkat, zavři jí tam a jdi si chvíli něco dělat. Pak tam zcela bez emocí vlez, když bude na pelechu, popleskej jí, pohlaď, řekli klidně jak je šikovná holka a pak jí k sobě zavolej a pohrajte si a pak si jdi zase po svém, dveře nech otevřené, ale nezabývej se s ní, dělej si svoje a tak několikrát za den, plus ty kratičké odchody z bytu.
.Na volno ji mam vzdy jen na polich, kde muze behat a dovadet,
a kde jí může před čumákem vyletět zajíc za kterým se požene se stejnou intenzitou jako za tou kočkou a už jí třeba nikdy neuvídíš, protože se zaběhne doopravdy, porazí jí auto, zastřelí myslivec.... tohle není dobrej nápad.
Tak nevim, jakou mate zkusenost s lovcema a ignorací???
musíš ji na sebe navázat - pamlsky, hrou, společným cvičením. Tím cvičením, ač se to nezdá, tak jí na sebe navážeš právě hodně. protože budete něco dělat spolu, ona se naučí tě vnímat, očekávat co bude...zajdi na nějakej dobrej cvičák. Odkud jsi?
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2011 12:17
- Nahlásit
Dekuji za rady, momentalne v Karvine, ale od ledna v Chebu. Byla jsem dvakrat v karvine, tam me radily zacit s jejim sebevedomim. Byla velice ustrasena. Uz je mnohem lepsi, ale prave zacala byt az moc ulitana. Takze si poridim stopovaci voditko a na poli je s nim? Ja vim, trpelivost Dobre jdu trenovat!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2011 13:04
- Nahlásit
Phoebuska
Takze si poridim stopovaci voditko a na poli je s nim?
jo, abys jí měla pod kontrolou, ale nechávej ho courat volně, drž ho v ruce, pokud by jí vylítnul zajíc před rypákem nestačíš zareagovat, budeš-li mít stopku v ruce, stíháš, máš jí pod kontrolou.
Byla velice ustrasena. Uz je mnohem lepsi, ale prave zacala byt az moc ulitana.
už se otrkala
Nezapomeň všechny cviky vč. přivolání uč nejdříve v klidovém prostředí na krátkém vodítku, pak přidávej rušivé vlivy, prodlužuj vodítko až se přesuneš na stopovačku, POvel (jakýkoliv) nedávej nikdy, když víš, že tě nevnímá. Naučila by se tak velmi rychle že POVEL = NEMUSÍM POSLECHNOUT. Když jste na procházce, vždy po krátkých chvilkách v klidovém prostředí na tom vodítku udělej 3x nebo třeba 5x (podle toho jak se dokáže soustředit) "přivolání", za dobře provedené nezapomeň moc pochválit a odměnit něčím moc dobrým - třeba párek nakrájený na malé kousky smíchaný s piškoty (párek piškoty ovoní, smíchají se atraktivní a míň atraktivní odměny, tzn. ona nebude vědět, kdy která přijde, a navíc piškoty nejsou pak tak suchý ) Ze začátku odměňuj hned, pak můžeš chvilku pamlsek "dolovat" aby se na tebe soustředila dýl a nečuměla, kde co lítá , udělejte tu sérii 3--5x přivolání, poblbněte a jděte dál a takhle třeba 5 sérií malých za procházku - vždy v tom klidovém prostředí ze začátku. Taky můžeš udělat to, že koupíš nějakou pískací hračku, pokud je má ráda, přines jí domů ale! nedávat, dělat s ní drahoty, co to máááš a šup s tím do kapsy a ukázat zase venku až, a pak až si dáte tu sérii jí to můžeš za odměnu hodit,
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2011 13:27
- Nahlásit
PetraK
pak až si dáte tu sérii jí to můžeš za odměnu hodit,
pokud ráda aportuje, aby to nevypadalo tak, že si Phoebuska bude po sérii cvičení chutě aportovat hračku.
Phoebuska
neházet moc daleko!!! Partner takhle hodil, běžel, běžel, běžel, letěl, ležel (nicméně vodítko nepustil)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2011 13:32
- Nahlásit
kachna_
pokud ráda aportuje, aby to nevypadalo tak, že si Phoebuska bude po sérii cvičení chutě aportovat hračku.
tetkon sem mimo jako že by to vadilo?
neházet moc daleko!!! Partner takhle hodil, běžel, běžel, běžel, letěl, ležel (nicméně vodítko nepustil)
taky dobrý, taky dobrý, to je velmi důležitá připomínka
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2011 13:43
- Nahlásit
PetraK
Phoebuska majitel, ne Phoebuska pes. Mně třeba Mája na hračky venku kašle.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2011 14:16
- Nahlásit
kachna_
a tak. už sem doma. no tak to se halt vidělo, příště by se na to halt vybodla.
Mně třeba Mája na hračky venku kašle.
Ešus jak kde jak co. Zkazil mi to Brtnik kdysi, prej že nebude chodit s balonkovo/hračkovým maniakem, tak to máme tak napůl.
|
Phoebuska
Člen |
# Zasláno: 16 Pro 2011 23:43
- Nahlásit
kachna_
To je supr...hahaha
|