Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výchova a výcvik pomocí pozitivního upevňování
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 59 . 60 . >>
Autor Zpráva
Vero
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:18 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Barbucha
Např. nevím, jak formou pozitivní motivace přerušit nežádoucí chování psa (např.,když žere nějaký blivajz)

povelem, co má udělat místo toho, a následnou odměnou třá?
ale nevim, esi to naplňuje význam té pozitivní motivace.

Edit: třá já tohle nemám dotažený... když dám přivolání, tak si veme kus toho blivajzu s sebou, což není ten ideál. vyhozenou kost atd. mi prostě odevzdá, ale kus chleba stihne polknout.
já jinak teda nevím, proč lidi vyhazujou kvanta jídla po parku.

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:24
- Nahlásit

Vero
jakože ho třeba přivolám a pak mu dám odměnu? Tzn, ž evůbec nepoužívám povel "fujů? A jak ten pes ví, že to nemá dělat? Toho přeci nedocílím tím, že mu dám ten povel, tím docílím přerušení tý činnosti,ale ne toho, aby to už nikdy neudělal. Já jsem z toho právě jelen, že nevím, o čem ta pozitivní motivace je, ale když Grin podle toho vychovává, tak snad bude vědět

Vero
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:26
- Nahlásit

Barbucha

jakože ho třeba přivolám a pak mu dám odměnu? Tzn, ž evůbec nepoužívám povel "fujů? A jak ten pes ví, že to nemá dělat? Toho přeci nedocílím tím, že mu dám ten povel, tím docílím přerušení tý činnosti

Aha, to máš pravdu. Tak to asi poz. mot. není v tom smyslu... Ale Grinová nepíše, že vychovává výhradně tak, nebo jo?

JInak já fůj používám, resp. povel "ne"... v pohodě. (Takže to naše sbírání žrádla je o tom, že jsem nevypilovala, že to nesmí nikdy, a funguje, jen když vidím včas a zapoveluju. Nebo pak chci odevzdání.)

Dáška
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:27 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

Jé konečně hezké téma

U nás funguje žrádlo, odměna a zvlášť u Enynky je pozitivní motivace to, že když se slušně chová k morčátku, může ho pak pročuchat od hlavy k patě
Kdybych měla morče v ruce při chůzi u nohy, máme ípo lepší než mistři

Adiddaska
psy zklidňovat a učit je vnímat. Takže, když otevřu kufr auta, nevyskakovat, čekat, uklidnit se, odměna a pak volno. Když se de na procházku a začnou kravit, tak zas chvíli povel lehni třá, pak volno, pak u dveří sedni a čekej a na volno vyběhnou na zahradu
Tohle je dobrý, ale nedělaj ti to, že čím dýl musí čekat, tím jsou pak šílenější? Třeba kdybych u nás čekala, až se Eno uklidní, než ju pustím z auta, tak je pak eště šílenější než normálně po tom vypuštění. To teda nevím, co s tím

Vero
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:27
- Nahlásit

Barbucha
Ale třá by to fungoval tak, že když činnost přeruším vždycky, pes si automaticky spojí, že když se někde válí žvanec, běží se k paničce a dostane se ňamka?

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:29
- Nahlásit

Vero
No snad mi to někdo osvětlí,jak to s tou pozitivní motivací je. jsem sice něco četla,ale ptostě jsem to nepochopila. Mě prostě přijde, že na trestu (odpovídajícím dané povaze, což platí jak u psů,tak u lidí) není nic špatného, ale třeba mi to tu někdo vyvrátí

Gigi
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:32
- Nahlásit

Toho přeci nedocílím tím, že mu dám ten povel, tím docílím přerušení tý činnosti,ale ne toho, aby to už nikdy neudělal

Mám přesně takovou zkušenost. Zkoušeno na očmuchávání bordelu kolem popelnic. Můžu stokrát odvolat, ale příště tam jde znova. Myslím, že použití fuje má svůj význam, vždyť není řečeno, že musí znít jako sprdunk, stačí "věta" oznamovací ve smyslu "tohle ne".
Pozitivní motivace je bezva věc, ale ocaď pocaď. Nebo aspoň já zatím nedospěla do stádia, že by šlo fungovat výhradně jen po dobrém... Jestli někdo jo, tak se ráda přiučím.

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:33
- Nahlásit

Vero
No, je to možný, vyloučit to nemůžu,ale některý pes to třeba sežere apak teprv přijde a já mu ještě mám dát odměnu za to, že přišel?????????? No nevím,mně třeba pes nechce přijít od háravky, ve chvíli, kdy kk němu jdu,abych mu jako vynadala, tak on se vydá směrem ke mně a já mu nemůžu vynadat, když teda přišel, tak já pak nevím,jak docílit toho, aby věděl, že něco dělá špatně. Jak mám pozitivní motivací docílit toho,aby to prostě vůbec nedělal,kdjyž pro něj je největší motiv v tu chvíli háravka pro jinýho zas kuž žrádlůa na zemi? Jako jasně, že mi někdo může namítat, že největší motivací mám být pro psa já, ale ...

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:35
- Nahlásit

Gigi
Pozitivní motivace je bezva věc, ale ocaď pocaď. Nebo aspoň já zatím nedospěla do stádia, že by šlo fungovat výhradně jen po dobrém... Jestli někdo jo, tak se ráda přiučím.

Jojo, souhlas se vším.

Vero
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:48
- Nahlásit

Já mám ale pocit, že Grinová řeší trochu jiný věci. By mě to taky zajímalo, jestli se dá - někdo umí - s poz.mot. fungovat bezvýhradně- ale asi jsme už kapku OT.

Barbucha z Prahy
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 16:50 - Změnil/a: Barbucha z Prahy
- Nahlásit

Vero
Grin
a když sem nakoukne i někdo kdo třeba hledá jenom jiný způsob jak se svým psem cvičit, nebo ho vychovávat, bude to úplně super

Nejsme úplně OT snad, mě by to fakt zajímalo a ráda se něčemu přiučím

Gerda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 17:00
- Nahlásit

Vždyť i trest je pozitivní :

http://www.kirican.com/clanky_2009Pozitivka3_M.htm

stetisek123
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 17:21
- Nahlásit

Grin
Grinečková ne! Já tě nechtěla nasrat, to ne! To je prostě o tom, jak se píše a psaný slovo vyzní jinak. Já jen si všimla pár situací, že už by asi mělo být správný zakročit trošku ráznějc. Myslím, že snad bělouš může přerůst přes hlavu jen -tyvíškomu-. Jen mám pocit, že už ti to miminko trošku vyrostlo a začíná zkoušet, co smí, tak abys to chytila v čas. A o mejch zkušenostech to byla asi jen sranda, ne
K téma tu nic neřeknu, já samozřejmě psi nebiju od rána do večera, ale řvu jak na lesy a pamlsků a pochval využívám taky hojně. Takže sem asi kříženec

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 18:07 - Změnil/a: Sízra Milanová
- Nahlásit

stetisek123
Hale, ale co sem tak viděla v neděli, tak ti brzo ta tvoje bílá pozitivní motivace přeroste přes hlavu
Krapet mu vyrost hřebínek a nemá z tebe respekt

to mi vůbec nepřijde teda..nevim co dělal v Jílovym,bo jsem byla dost tý slivky a všechno jsem nestačila sledovat ,ale jak někdy chodíme venčit s Grinovejma,tak mi přijde dost poslušnej Griňák...jen je prostě jinej a některý věci mu vadí, co jinejm nevadí..tak třeba řve, ničeho jinýho co by dělal a neměl jsem si nevšimla a přijde mi,že naopak na něj platí pouze to pozitivno...

Grin

Prosim tě jak bys tou pozitivní potivací psa odnaučila vyjíždět na cizí psy, protože já zkoušela klasicky...cukat(to mi poradili na cvičáku), pak s ní odejít třá na druhou stranu,to jako dá,ale pokud je pes moc blízko je v v pr...pokud je v dálce řešit to poslušností že jí přivolám a připnu,ale prostě to aby si ho nevšímala zatim nedokážu dosáhnout, jak víš je tam problém,že ona se bojí, ale taky myslim že ne vždycky...jak by se tohle řešilo "pozitivní motivací" jen dodávám že hračku nebo pamlsek na který krásně příjde normálně ve chvíli kdy jde po psovi fakt nechce, když chce útočit má zatmění a nic nevnímá...

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 18:15
- Nahlásit

Barbucha z Prahy
jak formou pozitivní motivace přerušit nežádoucí chování psa (např.,když žere nějaký blivajz)
No je víc možností a víc situací, jak to použít takže neexistuje právě univerzální odpověď ale třeba blivajz dejme tomu takhle:

Buď psa naučíš povel fuj, který znamená pusť to, co máš v puse. Naučíš ho to tak, že mu na zem doma třeba položíš něco co je např pepřený nebo stroužek česneku, nebo něco hořkýho... někdy to třeba ani nemusí bejt k jídlu jenom se to tak tvářit, a jak už se to chystá plivnout tak řekneš FUJ a dáš mu něco lepšího - za to, že to pustil. Pak zvyšuješ náročnost.
Nebo druhá možnost je třeba hodit směrem na něj míček s tim "fuj" - on otevře pusu aby chytil míček, ty klikneš, odměníš... no a těch možností je spousta, jde o to, co ti bude fungovat...
A pak je druhá metoda a to je přerušení nežádoucího chování tak, že ho nahradim jinym chováním - např. pes na tebe po příchodu dom skáče - tak ho místo toho naučíš dobře sedni a jakmile vejdeš do dveří a on se na tebe bude snažit vyskočit, řekneš sedni - když sedí, nemůže skákat.
Jenže je to hodně o tom toho psa to pořádně naučit, tak, aby to opravdu uměl, opravdu zvládal. Spousta lidí si neposlušnost vysvětluje tak, že ten pes prostě nechce, ale vesměs je to způsobený tim, že ten pes to jenom neumí a nebo jsou ty kritéria okolo moc vysoký - moc psů, lidí, vjemů...
Ale já to nemumim tak vysvětlit, spíš třeba jestli tu někde zabrousí někdo zkušenější...?

A neměla by být výchova o důslednosti? Ten pes přeci nechápe, že v neděli to jako nevadí,ale v pondělí to zas bude vadit
Ale to je právě ono - kdybych ho trestala pokaždý když na někoho zaštěká, tak ano, más pravdu, trest musí teda logicky přijít pokaždý.
Ale já ho odměňuju když neštěká a nebo tomu štěkání předcházim jinym povelem vydanym před štěkáním. Takže když on štěká a já nic nedělám (jakože jsem ho teda o víkendu okřikovala protže už jsem měla hlavu jak pátrací balón a velmi mi to nefungovalo protože to na něj prostě neplatí) tak taky nemůžu nic podělat - a v pondělí, v pro něj lehčí situaci (ne mezi třiceti psama a ještě víc lidma, kdy je celej vzrušenej a nesoustředěnej, kdy štěká prakticky i jenom z čirý radosti ale třeba na ulici, když je v klidu a u nohy) prostě zase budeme dál odměňovat za neštěkání a přivolávat když štěkání bude hrozit...
Je to prostě úplně jinej přístup, no.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 18:31
- Nahlásit

Dáška

nene, právě že mi to funguje, přerušit to jejich šílení natěšený, třeba jsem už oblečená a oni začnou štěkat, že dem do auta. Tak jim dám lehni, zůstaň a třeba minutu nechám ležet. Pak jim dám volno a jdu si třeba ještě sednout na chvíli ke stolu. Pak teprv dem. Te'd už si sami před odchodem sedaj přede dveřma v klidu, před kufrem do auta a tak.

Grin
ještě se mi osvědčilo nedávat jim nic, ale fakt vůbec NIC ZADARMO. a to ani misku s jídlem, to dám třeba jen blbý sedni nebo dva tři kroky pěkný chůze u nohy s očním kontaktem. Manžel mi to sice kazí, ale i tak to má nějakej efekt.

Nevim už kdo to tu psal, že při pozitivní motivaci je trest neodměna je to logický, ale jak v praxi? při výcviku jasný - flusne aportpůl metru přede mnou, nekliknu, neodměnim. Ale třeba dejme tomu venku - jdeme a zasekne se na domečku pro kočky, kde jsou koťata (vysoko, nedosáhne na ně), zavolám , nejde, čili by neměl dostat odměnu. Ale ta odměna je v tu chvíli to, že může zírat na ty koťata. Takže mám jít a odtáhnout ho a tim mu tu odměnu vzít? neni to málo? A je to dostatečně výchovný pro příště? A když náhodou ho osvítí duch svatej a s největším sebezapřením od těch koťat přijde, tak bych ho asi měla odměnit tim, že mu dám volno, aby mohl jít zírat na ty koťata....no a sem tam kde sem byla, ne?

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 18:39
- Nahlásit

stetisek123
Grinečková ne! Já tě nechtěla nasrat, to ne! To je prostě o tom, jak se píše a psaný slovo vyzní jinak. Já jen si všimla pár situací, že už by asi mělo být správný zakročit trošku ráznějc. Myslím, že snad bělouš může přerůst přes hlavu jen -tyvíškomu-. Jen mám pocit, že už ti to miminko trošku vyrostlo a začíná zkoušet, co smí, tak abys to chytila v čas. A o mejch zkušenostech to byla asi jen sranda, ne
K téma tu nic neřeknu, já samozřejmě psi nebiju od rána do večera, ale řvu jak na lesy a pamlsků a pochval využívám taky hojně. Takže sem asi kříženec

ale dyt já nejsem načtavná vůbec já vim že pan Grin je prostě - nesytdim se to říct - pubescentní hovado, hormonální, nevycválaný, ale furt to s nim může bejt i horší. Ono s tou nedělí je to dost zkreslený, protože jsem se víc než psovi věnovala vám a mušovi, tak jsem na něj srala a on se pěkně rozjel, s tim štěkámím mě krkal nejvíc protože mě bolela hlava a on to nějak nezlepčoval. Ale ber to tak, že to pro něj bylo strašně náročný, takovejch pesanů, takovejch vjemů prostě, že mě přes ty bušící hormony ani nemohl pořádně slyšet Pro to zase mám jako pochopení
Ale je fakt že zkouší, a jak říkám, pro mě je jediný podstatný to, že VŽDYCKY dosáhnu toho, co já chci, prostě vždycky. A všecko ostatní je už pak míň podstatný, dokud mu nepřestane puberta - třá ať si sedí jak cyp, ale ať sedí a tak

Sízra Milanová
to mi vůbec nepřijde teda..
děkuji ti náčelníku, že jsi se mě zastal

jak bys tou pozitivní potivací psa odnaučila vyjíždět na cizí psy
hale u Nyx je to podle mě primárně strach, ale třeba i taky trochu vysírá, což je těžký ale spousta psů to tak má - zaútočit první aby to ten druhej nestih.
Neni to lehký a je to na delší dobu, to upozorňuju. Ale řekla bych že to musí fungovat. Já bych teda asi použila klikr (ať už nástroj nebo princip), protože je potřeba fakt vystihnout ten okamžit toho dobrýho chování. Vzala bych jí spoustu žrádla a hračky a šla bych - nejdřív s ní na vodítku - někam kde vim že jsou psi, kde ona to zná a má to ráda, ale šla bych k těm psům jen tak blízko, aby na ně neštěkala, a pokaždý kdy by se na toho psa podívala, ale se zájmem, beze strachu, třeba jako "co se to tam hejbe" tak bych klikla, odměnila. A zase by se podivala na čokla, klik, odměna.
Když by to zvládala, šla bych blíž, zase totéž, a pak zase blíž... a měnila bych místa kam s ní chodim, měnila bych pozice (vsedě, vleže, vestoje, ty stojíš, ty sedíš... ) a postupně by se jí měnila vlastně ta zkušenost, ten přístup, teď to je pes=strach, nebo i to škubnutí třá, potom by to bylo pes=odměna, něco fajn, něco dobrýho, něco super. A to funguje i na strach i na agresi nebo teritoriální chování - když ji mimo tenhle trénink budeš vystavovat psům (což bys měla!) tak když vyjede, tak neškubej, nenadávej, neutěšuj, prostě ji nech bouřit (je koneckonců na vodítku) a jdi dál. Ať už bude vyjíždět ze strachu nebo z čehokolif, tak tim že ji budeš při nežádoucím chování ignorovat vlastně nemůžeš nic pokazit, proto je to tak dobrý

Ale tak třeba ti někdo poradí něco jinýho nebo tak, přece jenom jsem právě jenom začátečník taky...

Myslim že nejčastější argument PROTI tomu co jsem napsala by byl že pak uděláš vlastně z toho potkávání čoklů něco děsně spešl, a že by to tak bejt nemělo. Já jsem tenhle argument nikdy moc nepochopila, takže ti nevysvětlim proč je to blbě..

Obecně je to asi o tom, že když se pes bojí neměla by se mu věnovat pozornost, ale ty ji budeš dávat ve chvíli, kdy ona bude v pohodě, a když nebude, tak ji dávat prostě nebudeš.

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 18:45 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit

Adiddaska
se mi osvědčilo nedávat jim nic, ale fakt vůbec NIC ZADARMO

jj, taky to dělám, teda pokoušim se

Nevim už kdo to tu psal, že při pozitivní motivaci je trest neodměna je to logický, ale jak v praxi? při výcviku jasný - flusne aportpůl metru přede mnou, nekliknu, neodměnim. Ale třeba dejme tomu venku - jdeme a zasekne se na domečku pro kočky, kde jsou koťata (vysoko, nedosáhne na ně), zavolám , nejde, čili by neměl dostat odměnu. Ale ta odměna je v tu chvíli to, že může zírat na ty koťata.

joooo a tohle přesně je moje problematická část, tady taky troskotám.

Vlastně jde o to (poloodborně řečeno) jak zamezit chování, který je SAMOUPEVŇOVACÍ - lovení, zírání na kočičky, žraní něčeho hrozně dobrýho, ráchání se v rybníce...

no to je právě ten oříšek. Ale u toho fuj jsem to třeba si myslim zvládla tim důkladnym cvičením povelu FUJ, ale na ty ostatní existuje jenom jedna jediná věc a to je jít na to přes poslušnost, mít 100% přivolání - u pubescenta nelze

EDIT: a když vim, že mě neposlechne, tak ale nepřivolávám, prostě si pro něj dojdu nebo mu odvedu pozornost. (V případě koťat spíš dojdu.. )

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 18:58
- Nahlásit

Grin

já si myslim, že útočí ze strachu,ale někdy i jen bosní...bohužel to nejde uplně stopro rozeznat, ten pamlsek zkoušim když projde kolem psa na pohodu,tak k tomu přidám ten klikr,kterej ale jinak skoro vůbec nechápu a vždycky si ho nechávám vysvětlit a pak to zas za chvíli už nevim vono to možná nebé pro momentálně zavostalý lidi asik

helps
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:00 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

Adiddaska

Nevim už kdo to tu psal, že při pozitivní motivaci je trest neodměna je to logický, ale jak v praxi?

mrkni na link od Gerdy, je tam celkem dobře vysvětleno, jak je to s trestama...
takže jako není to fakt tak, že by všechno bylo po dobrém, jak si hodně lidí myslí.

Sízra Milanová

mě pes vyjížděl na vodítku po ostatních kolemjdoucích psech .... a vyřešila sem to s klikrem, bylo to celkem časově náročný, šlo taky hlavně o mě a mojí nervozitu. teď pes nevyjede ani po psovi, kterej jde dva metry od něj na napnutým vodítku a vrčí na něj

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:06
- Nahlásit

Sízra Milanová
Pani ste mi připoměla kámošku s malinou vona taky razila heslo,že nejlepčí vobrana je ůtok na velký psy bo z nich podle malé malinky de strach a ta kámoška jí dycky z prdele zakryla voči a říkal velmi klidným tonem"Nic nevidíš žádný nepřítel tu není nepřemejšlej"vobčas byl ten pes tak překvapen,že jako zhaslo vokolí,že někdy zapoměl vyjet no a někdy ju kous do tý ruky tak vod toho jaksi upustily vod tý doby už pozitivný ale nebyly no

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:11 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit

Sízra Milanová
počkej, ty jeteli, když nechápeš klikr tak ho nepoužívej ne nech ségru ať ti ho vysvětlí, je to jednoduchý děsně, nebo až se uvidíme tak ti to vysvětlim já to je fuk..

hrozně důležitý je začít tam, kde ona to může zvládnout a postupně s ní procházet ty jednotlivý úrovně. A když to nebude dávat, tak s ní prostě zase běž dál, tam, kde to zvládala.

A jak říkám, v tuhle chvíli ti může bejt jedno jestli má strach nebo bosní, ty chceš aby ti nevyjížděla po psech, takže když nevyjede - odměna, když vyjede - ignorace plus odchod pryč (nenechávej ji řvát na jednom místě)
Ještě bych s ní být tebou cvičila "koukni na mě" a až by to uměla, chtěla bych po ní aby koukala na mě když jde kolem cizího psa... ale to až potom, co se fakt naučí ten povel a taky bude trochu víc v komfortu kolem psů třeba na 3 metry. Dřív bych to ani nezkoušela..

helps
jako není to fakt tak, že by všechno bylo po dobrém, jak si hodně lidí myslí.

jj přesně, ale já třeba mám stráááášnej problém uvěřit tomu, že ten pes si ten negativní trest fakt spojí, že mu to fakt bude připadat jako trest.. nevim proč mám tenhle blok... asi zřejmě je ještě pořád ta představa o trestu ve mě hodně tradiční.
Ale snažim se to praktikovat, i když v hloubi duše nevěřim, že mi to k něčemu bude...

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:14
- Nahlásit

helps
mě pes vyjížděl na vodítku po ostatních kolemjdoucích psech .... a vyřešila sem to s klikrem, bylo to celkem časově náročný, šlo taky hlavně o mě a mojí nervozitu. teď pes nevyjede ani po psovi, kterej jde dva metry od něj na napnutým vodítku a vrčí na něj

hele a jak jsi to dělala?? Něco podobnýho jako co jsem psala já, nebo úplně jinak?? Poděl se, mě to fakt zajímá, já tyhle metody svoje většinou taky sama vymejšlim nebo se inspiruju, tak nevim ani jestli to dělám dobře

Pakunobecny
někdy ju kous do tý ruky tak vod toho jaksi upustily vod tý doby už pozitivný ale nebyly no

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:15
- Nahlásit

Pakunobecny
Pani ste mi připoměla kámošku s malinou vona taky razila heslo,že nejlepčí vobrana je ůtok na velký psy bo z nich podle malé malinky de strach a ta kámoška jí dycky z prdele zakryla voči a říkal velmi klidným tonem"Nic nevidíš žádný nepřítel tu není nepřemejšlej"vobčas byl ten pes tak překvapen,že jako zhaslo vokolí,že někdy zapoměl vyjet no a někdy ju kous do tý ruky tak vod toho jaksi upustily vod tý doby už pozitivný ale nebyly no

no jo, když mě na ní nefunguje to v uvozovkách negativní, řvaní,cukání,dloubnutí,plesk....fakt jí nechci a nebudu mlátit, navíc když se těch psů bojí,takže mě moc jinejch možností nezbývá, musim na to nějak vyzrát prostě...musim se naučit ten klikr používat, já bych tomu celýmu taky nevěřila,ale vidim na šamponech jak jsou uplně jak vyměněný ty zvířata...

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:21
- Nahlásit

Sízra Milanová

když mě na ní nefunguje to v uvozovkách negativní, řvaní,cukání,dloubnutí,plesk.
tady kopíruju úryvek toho co sem dala Gerda a já jsem ti to posílala vlastně už mailem:

Na co asi myslí?

Zřejmě největším rizikem trestu je jeho špatné vyložení zvířetem. Dejme tomu, že psa učíme chůzi u nohy. Na obzoru se objeví čtyřnohý kamarád a náš cvičenec s nadšením vyráží kupředu. Škub! Pes udělá kotrmelec vzad… Trenér je přesvědčený, že svého psa právě potrestal za opuštění správné pozice. Ale co když to pes pochopil jinak? Co když si pes nepříjemné škubnutí spojil s přítomností druhého psa? Nikdo samozřejmě nemůže zodpovědně říct, na co pes v dané chvíli myslel. To poví až čas. Problém ovšem je, že odpovědí může být velice nepříjemné chování. Kupříkladu „naprosto nepochopitelná“ agresivita na vodítku („Musím toho psa zahnat dřív, než to zase schytám!“).

Je možný, že se prostě s Nyxlou misinterpretujete..

Gerda
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:26
- Nahlásit

Sízra Milanová
vidim na šamponech jak jsou uplně jak vyměněný ty zvířata...
myslim ale, že to neni v klikru, ten k tý metodě neni potřebnej, v tuhle chvíli tam slouží jako to podmíněný upevnění nebo jak se tomu řiká, že vyrobíš reflex na něco jasně srozumitelnýho, co ale normálně nemá s požadovanou akcí žádnou spojitost, ej to jen zvuk, kterýmu teprve přiřazuješ význam. Myslim, že je to celý tou metodou, která je jasná, srozumitelná, pochopitelná, pes se toho může chytit, pro tu hvíli seš pro něj jasně čitelná, jasně mu označíš, co je dobře a neoznačíš, co je špatně, označuješ jen dobře,. Ono i to nekliknutí je vlastně nějaký to negativní upevnění, protože odebíráš pozitivno, tzn ten klik, tzn tu odměnu. Když je člověk jasnej a srozumitelnej a pes je štonc ho pochopit, lze asi použít jakoukoli metodu. Základem je pochopitelnost a srozumitelnost. Kliknutí neni ani nervózní, ani nezvyšuje hlas, ani se nehoupe v nějakejch tóninách, kliknutí je furt stejný, za jakýchkoli okolností. V tý klikací metodě se postupuje krok za krokem, po jednotlivejch jasnejch krocích, který pes zvládá postupně. Tuhle metodu můžeš využít i bez spojení se zvukem klikání, jde o to nastavit si ty stupně výcviku tak, aby šly za sebou, aby nejnižší stupínek střídal ten o něco vyšší. Příklad - můj pes neaportuje, nenosí, nehraje si, nechce brát do huby, takže začnu tim, že ho naučim pracovat hubou, věci držet jakkoli, věci držet v sedě, věci držet v sedě přede mnou, věci zvedat, věci poponýst, věc donýst až ke mě, věc donesenou až ke mě podržet v sedě...atd....takhle to chápu já, proč jsou teď šampusky "vyměněný". Je jim srozumitelně řečeno, co se po nich chce, stylem, který chápu.

Sízra Milanová
Člen
- Nahlásit

Grin
počkej, ty jeteli, když nechápeš klikr tak ho nepoužívej ne nech ségru ať ti ho vysvětlí, je to jednoduchý děsně, nebo až se uvidíme tak ti to vysvětlim já to je fuk..

hrozně důležitý je začít tam, kde ona to může zvládnout a postupně s ní procházet ty jednotlivý úrovně. A když to nebude dávat, tak s ní prostě zase běž dál, tam, kde to zvládala.

dyk ho ani nemám a nepoužívám simtě tak jo, ukážeš mi to ty dík ,ségra mi to už ukazovala...ale nevim prostě

A jak říkám, v tuhle chvíli ti může bejt jedno jestli má strach nebo bosní, ty chceš aby ti nevyjížděla po psech, takže když nevyjede - odměna, když vyjede - ignorace plus odchod pryč (nenechávej ji řvát na jednom místě)
Ještě bych s ní být tebou cvičila "koukni na mě" a až by to uměla, chtěla bych po ní aby koukala na mě když jde kolem cizího psa... ale to až potom, co se fakt naučí ten povel a taky bude trochu víc v komfortu kolem psů třeba na 3 metry. Dřív bych to ani nezkoušela..

to zní logicky....problém je,že když je na volno a z dálky jde pes,musim jí přivolat a dát na vodítko a tudíž je to pro ní asi trochu trest když se má potkat se psem,protože chce bejt na volno, jenže přivolat a připnout jí musim, jinak na psa letí ho zabít(ikdyž s košem)...což je blbý podle mě.

Pakunobecny
Člen
- Nahlásit

Grin
Ale co když to pes pochopil jinak? Co když si pes nepříjemné škubnutí spojil s přítomností druhého psa? Nikdo samozřejmě nemůže zodpovědně říct, na co pes v dané chvíli myslel.
No ale proto to škubnutí mockrát zvopakuješ i jindy když tam není žádnej pes aby pochopil,že posr..ten cvik nikolif přítomnost psa jako proto se to furt vopakuje a piluje za jedenkrát prostě nic nevznikne(teda mimo dětí a ščenat to jo)

Vero
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:29 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Gerda

Moc hezký článek. Myslím ale stejně že to všecko asi i teoreticky znám a spoustu prvků tu tam uplatňuju. Třeba štěkáš- balonek nehodím. Hodím, až to nebo ono uděláš bež štěkání. Atd.
Ta moje otázka ale byla, co v situaci, jak je vejš ten příklad s koťátkama. Prostě jak se vyhnout v téhle metodě tomu posílení, kdy se pes odmění víc tím, že udělá, co chce. Kdy zmizení pozitivna pro něj není tak podstatný jako to, co si získá. Tohle mi v praxi není prostě úplně jasný...

Edit: je mi to jasný na příkladu, jak píšeš, třeba to učení aportu, je mi to jasný na situaci, kdy chci odnaučit psa vřískat na lidi atd., ale třeba situace, kdy zírá na koťata nebo je v lovekým transu? jestli to fakt takto jde udělat výchovu celou. celou jen touto metodou. teoreticky s každým psem.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 14 Lis 2011 19:44
- Nahlásit

Grin

EDIT: a když vim, že mě neposlechne, tak ale nepřivolávám, prostě si pro něj dojdu nebo mu odvedu pozornost. (V případě koťat spíš dojdu.. )

ale on mě poslechne, ale právě na to velmi chrčivý a absolutně nepozitivní "RRRRRRRRambooo ke mně!" a jde prostě proto, že ví, že když nepude, má průser. A já chci, aby šel pro to, že jako hurááá, panička mě volá, nějaký koťata mi můžou bejt ukradený, když mě má úžasná milovaná panička poctila svou pozorností, honem za nííííííí!

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 59 . 60 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání