Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Obrana
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Autor Zpráva
Sali
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 19:40
- Nahlásit

Víťa
nepojedeš někam na nějakou větší akci do Čech?

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 7 Úno 2005 20:05
- Nahlásit

Sali
Chtěl bych se jet podívat na Mitrovství německých ovčáků do Blovic (8. - 10.7. 2005).
Pokud se chceš podívat na dobrou akci, zvu Tě na celostátní přebor cizinecké policie. Pravděpodobně bude v Novém Městě pod Smrkem začátkem června. S ubytováním by neměl být problém.
Se psem ještě letos vyjet nemůžu. Jaso má rok, ale zatím se jeví velmi pěkně (nejen v exteriéru).
http://www.naspo.cz/img/jaso.jpg

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 20:10
- Nahlásit

Víťa
máš parádního vlkošeda...jak je příbuznej s Pasem Naspo? Po něm máme na cvičáku tři potomky,s Táňou z Blatenskýho zámku...
Jet na víc dnů nemůžem,nerada nechávám psy na starost tchýni...ale na otočku bychom jeli...

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 20:11
- Nahlásit

do Blovic teda určitě.
Aspoň dokoupíme balonky a návleky

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 20:20
- Nahlásit

Víťa
Pojedes se podivat na Pohar Kristyny do Hradku nad Nisou?

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 7 Úno 2005 20:30
- Nahlásit

Sali
Jestli je Paso bratr Peny, tak je Jaso jeho prasinovec. Rodokmen je k vidění u Juka Naspo (bratr) http://www.naspo.cz/juko.php .
Jaso je z linie Grima z PS. Andy Naspo (otec), Xero z PS (děda), Grim z PS (praděda).
Doufám, že se v Blovicích potkáme a dáme řeč.
Pokud si chceš přečíst něco dobého o obranách, zkus si sehnat knížku Der Schutzhund od Dr. Helmuta Raisera. Existuje i pár neoficiálních českých překladů.

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 21:00
- Nahlásit

Víťa
já to čtu v angličtině,přeložený Arminem Winklerem,i s jeho metodickými články...víš,pro anglicky mluvícího člověka je na americkým maliním a dobrmaním netu spousta dobrých věcí...

V Blovicích se potkáme určitě.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 22:28
- Nahlásit

Zdravim všechny přítomné.. Viťo, no... pokračuj v informacích.. Jak jsi řekl, praktické znalosti se velmi těžce shání a ty teoretické se neshání o moc lépe... mohl bys zase něco připsat z teorie... Osobně by mě třeba zajímalo, jakým způsobem odnaučíš psa aby chodil do lokte.
Pes je naučený chodit na loket a vyloženě si ho při protiůtoku vyhledává.. Pokud to udělám na probíhačce tak/ pokud to udělám rychle a pořádně jej před tím vydráždím, jde pěkně..
Ale u toho proti jde vyloženě za loktem. Nefiguruji dlouho, jak jsi sám napsal, najít někoho se psem, ochotného s nováčkem spolupracovat je kumšt.. tak se těším na další teoretickou spolupráci s tebou/ nejen s tebou, ale se všemi, kteří jsou ochotni se o své zkušenosti podělit...Je Vás málo...
Mějte se a ať se daří...

Tchor
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 01:00
- Nahlásit

ala_baionette
jakým způsobem odnaučíš psa aby chodil do lokte
Ja to vetsinou resim tak ze prestanu kousat na rukav a vracim se na klin a lano, pomucku psovi nastavuju az tesne pred zakusem aby nemel prilis casu si vybirat kam kousne. Na rukav jdu zase az kdyz pes spolehlivekouse na stred klinu jak prohozy tak uteky. Pri navratu na Frabo neni uplne spatny nandat na rukav navlek s vymezovacema. Paralelne stim ucim kousat psa na rukav typu vega jak na predlokti tak rameno, ale pokud cvicis psa na IPO nemuzu ti tohle doporucit ja cvicim narodak a TART.

Anonymní
# Zasláno: 16 Úno 2005 12:41
- Nahlásit

Výcvik k obraně přece není to samé, co výcvik k agresivitě - napadání? Jak by potom mohl celý tento rok, co zákon platí, fungovat TART?

Eny
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 13:23
- Nahlásit

anonym
to je reakce na co??

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 16 Úno 2005 19:51
- Nahlásit

ala_baionette
V podstatě bych Ti poradil to samé co napsal Tchor. Chtěl bych se, ale ještě zeptat kam až pes chodí? Kouše ještě do klínu rukávu, nebo už se zakusuje do ohybu, kde klín není?
Kouše do lokte, i když cvičíš kontrolák do "couvačky" tj. že před psem v pozici stejné jako při kontrolákovém střetu couváš?
Jak se ten pes chová jinak při obranách, je spíš podprůměrný, průměrný, nadprůměrný?

Někdy se může stát, že má obavu s přímého střetu s tělem figuranta. Pes se pak při zákusu co nejvíce tělu figuranta vyhýbá!

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 22:50
- Nahlásit

Zdarec chlapi..
Při obranách?
je to fena, neskutečně živá a temperamentní. U kousaček to chce, ona to chce neskutečně, ale je už tak naučená na ten loket/ jak kdy.. Při hladkém jde někdy pěkně, někdy loket..Při protiútoku jde jen na loket. Zkoušel jsem jí to tam i vyloženě nachystat, ale pomáhalo to tak první týden..je průměrná, kazí jí to ten loket... Nikdo ji u nás už něchtěl kousat, že je ztracená/ tehdy byla vyloženě pasivní.. Pak to začali dělat na mě a fenka se vyzdvihla co se týká živosti.. loket tam ale pořád kolísá..
Na klín chodí úplně super, jen ten rukáv... Myslíš, že by pomohlo kousat na tu Vegu??
Já jsem jen rád, že ji na mě občas pustí a že se můžu něco naučit.. Těch psů není moc, víš jak...

tak teď to zkusím nějak shrnout..
Na hladkém je to ještě jkaš takš/ ale už tam je náběh../... ale jakmile se k ní otočíš tělem... víš co...??

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2005 22:56
- Nahlásit

jakým způsobem zkvalitnit zákus?? obecně, jen tak, aby řeč nestála

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 17 Úno 2005 01:08
- Nahlásit

ala_baionette
Zdarec chlapi..
Nebuď takový mužský šovinista, chodí sem debatit i holky a některé co znám by nám to i obranách mohly pěkně nandat

No a teď k problému:
Jak je stará ta fenka?
Příliš nejsem chytrý z tohoto:
Na hladkém je to ještě jkaš takš/ ale už tam je náběh../... ale jakmile se k ní otočíš tělem...
jkaš takš není řešení, to hladké musí být dobré nebo ještě lepší. Nikdy se neuspokojuj se stavem jakš takš (nebo jak to píšeš). Pokud na to postavíš něco víc, základ se Ti rozsype a jsi víš kde...
Pokud chceš řešit nějaké technické problémy (kvalitu zákusu, místo kam kouše, rychlost, náskoky), musíš nejdříve docílit toho aby si pes 100% v obraně věřil, aby ho bavila a aby neměl nikde v obraně skrytý nějaký mindrák. To jen obecně.
V tom tvém případě bych zkusil jednoduchou věc. Pokud je fenka na obranách jinak opravdu v pohodě, uč ji systémem pokus - omyl.
Prostě kousne špatně - psovod v klidu příjde a bez jakýchkoli emocí ji z rukávu vyvěsí. A to tak, že figurant se nehýbe, psovod uchopí fenku za obojek a pouze za obojek ji vyzvedne všema čtyřma nohama nad zem. Bez křiku a dráždění ji prostě z rukávu sundáte. Naopak při správném zákusu ji dej hned bez boje rukáv za odměnu - od psovoda radostná pochvala, nošení rukávu atd...
Fenka by měla rychle pochopit, kde je to správné místo, které má trefit. Jako figurant se musíš co nejvíc snažit aby fenka měla přiležitost trefit správné místo.
Můžeš ji klidně zkusit dávat rukáv stejným způsobem jako peška.
Hlavně fenka musí být jinak na obraně naprosto v pohodě, jinak nic nevyřešíš a jen ji ještě víc vystresuješ.
Nerad soudím psa na dálku, když jsem ho ani neviděl a radši poradím přímo na place (když vím), ale v tomto případě bych tipoval opravdu tu snahu vyhnout se figurantovi co možná nejvíc.
Bývá to dost častý jev, ale psovod ani figurant to mnohdy "prostě nevidí"

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 17 Úno 2005 01:31 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

jakým způsobem zkvalitnit zákus??
Kvalitní zákus je hlavně potřeba budovat soustavně od začátku. Je mnohem jednodušší naučit psa kousat hned kvalitně, než naučit ho kousat "nějak" a pak chtít zákus zlepšovat. V podstatě jde už o odstraňování zlozvyků a vždycky moc těžká práce.
Prostě už od kousání na kůžičku musíš hlídat práci psa a ukazovat mu co je dobré a co ne.
Nikde jsem to nečetl, ale podle mých pozorování psů se kterými dělám, má část některých vlastností pes v sobě od narození.
Prostě někteří psi jsou mimořádně chtiví, rychlí, razantní ... (doplň co chceš) už od narození. Prostě mají to v sobě. Pokud to pes nemá alesoň trochu dáno, můžeš ho udělat kvalitně, že oněm řeknou "je to dobrý pes". Pak,ale příjde jiný a to hned vidíš, že z něho něco přímo strší... Pár tréninků a bác, vystřelí Tě z kopaček
To prostě nenaučíš, to má ten pes v sobě. No, ale stačí "odpovědný psovod" a "borec" figurant a pes může tak akorát hlídat autobazar.
Zrovna teď máme v práci jednoho takového psa. Čtyři roky, velký svalnatý, bystrý na pohled. Dozvěděli jsme se, že jako mladý býval snad "dobrý", ale pak to "nějak nešlo". Přišlo první kousání, zákus a bác... jako by mi na levou ruku spadl barák a zároveň mě tam koplo 220V. Ten pes má zákus rychlý jako kobra a silný jako krokodýl. Jinak na něm, ale bylo vidět, že je z obrany úplně zmatený a vůbec nevěděl co po něm chceme. Nevěděl co má dělat na rukávu, co s rukávem, co s figurantem atd... No ale stačilo pár tréninků a pes je úplně ready a jde neuvěřitelně dopředu, i ve stopách a poslušnosti. Jo toho kdybysme tak měli od štěňátka.
Ale to už jsem trošku odbočil, no na "svých" stránkách si to snad můžu dovolit

Sendy
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 03:23
- Nahlásit

Já se také přidám k ala_baionette......kousání na loket.
Uvědomuju si, že je to i mou chybou a nejsem si jistá, zda s tím ještě půjde něco dělat, ale třeba poradíte.
Cvičím dle NZŘ a TARTu, ne vrcholově. Letos, pokud trochu napravíme kousání, bych chtěla udělat ZVV2 (za rok třeba i ZVV3). Psa to velice baví, nemá reakce na klacek, naopak se spíš "nasírá", ale kouše převážně do lokte.
Prostě už od kousání na kůžičku musíš hlídat práci psa a ukazovat mu co je dobré a co ne
Už od štěněte kousal vše k ruce, ne na střed (hadr, kůže, pešek...). Možná proto, že byl na figuranty rychlý a oni mu nestačili dát střed (šel k rukám, ne po rukách...vyrobila jsem i ochranu na ruce, přece jen chtě nechtě zubem šmrncnul o prsty), jsme asi rychle přešli z peška na rukáv.
uč ji systémem pokus - omyl.
Prostě kousne špatně - psovod v klidu příjde a bez jakýchkoli emocí ji z rukávu vyvěsí. A to tak, že figurant se nehýbe, psovod uchopí fenku za obojek a pouze za obojek ji vyzvedne všema čtyřma nohama nad zem. Bez křiku a dráždění ji prostě z rukávu sundáte. Naopak při správném zákusu ji dej hned bez boje rukáv za odměnu - od psovoda radostná pochvala, nošení rukávu atd... Fenka by měla rychle pochopit, kde je to správné místo, které má trefit.

Toto jsme také dělali. Problém je v tom, že rukáv (pešek...) nenosí, ale okamžitě na místě "zabíjí". Takže buď se mnou musí běžet figurant a držet chvíli rukáv, pak to možná kousek poponese, nebo musím na vodítku vláčet vzpínajícího se zakouslého psa do rukávu nebo rukáv se psem. Takže odměna nic moc.
neni uplne spatny nandat na rukav navlek s vymezovacema.
To jsme měli taky. Párkrát si kousl do plastu, pak kousal na střed, ale jen do té doby, než kousal na normální rukáv. To okamžitě zjistil. Teď jsem mu výztuže dala dovnitř návleků, aby je neviděl. Tak snad se to trochu zlepší. Začli jsme také chodit na zkušeného a hlavně rychlého figuranta. Ale i ten má občas co dělat, aby pes kousl na střed.
Ja to vetsinou resim tak ze prestanu kousat na rukav a vracim se na klin a lano, pomucku psovi nastavuju az tesne pred zakusem aby nemel prilis casu si vybirat kam kousne.
Pes se mi totiž dokáže už v letu těsně před zákusem zlomit a kousnout do lokte. Většinou i když se mu rukáv dá na poslední chvíli.
Dřív jsme mohli kousat jen 2x týdně (nedostatek figurantů), teď budu mít možnost 4x týdně. Letos mu bude pět.
Díky za vaše rady a zkušenosti. Snad to ještě není zcela ztracené.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:04
- Nahlásit

Omlouvám se něžnému pohlaví... udělal jsem to z nedbalosti a mladické nerozvážnosti..
Ještě k tomu kousání do lokte..
Měl jsem pesana/ a teď to neberte jako návod na odnaučení loktového kousání/ a kousal jak ďas, ale chodil do loktů.. Zkoušeli jsme už všechno, nic nezabralo, on byl takový nebojácný cholerik..dobrman
jednou jsem se domluvil s kamarádem/ je to bývalý figurant/ aby si vzal rukavice a ve chvíli, kdy pes kousne na loket použil nepodmíněného podnětu směrem od ramene a ukázal mu tak,, že to nedělá dobře... Zkusili jsme to dvakrát a povedlo se to..
Dobrmánek potom kousal moc pěkně..
U pesana to zabralo, ale možností jak k tomu dojít je určitě dost..
U povahově slabších jedinců bych to nezkoušel, aby nepřestali kousat úplně..

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:06
- Nahlásit

ala_baionette
přesně co píše Víťa.

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:08
- Nahlásit

zafixovaný loket se snad ani předělat nedá...jak se to zafixuje a trvá to nějakou dobu,je to pak prudce individuálnmí a nedá se říct,jak na to...
Ideální je se k tomu problému vůbec nedostat,udělat pořádně základy...

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:12
- Nahlásit

Sendy
na tvém místě bych začala s uklidněním v kousačkách a s nácvikem klidnýho držení a nošení kořisti...dá se to,ale chce to sílu a udržet zvednutou hlavu...a jak začne rvát kořist,beze slova odebrat.Smí kořist mít jen když jí klidně nese.Začni na sebe.Ať není vytočený to psíče z cizího.Malý pešek,pobojovat,připnout na široký kožený obojek vysoko na krku a hned nosit,u nohy klusem hlava zvednutá a chválit....zastavit,rukou pod bradu,druhou pod břicho a chválit k držení v klidu...jak začne žvejkat odebrat vyvěšením.....

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:14
- Nahlásit

Sendy
A obávám sse,že pětiletýho loktaře nepředěláš...vem to tak-hlavní je aby se udržel pořádně kdykoliv kdekoliv,za utržení ztratíš víc než za loket...
NIKITA s VK má u staré čuby,co má celý zkušebák a startovala na Pětistovce,taky loket....taky ho nikdy neodstranila a taky se zas tolik nestalo....

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:16
- Nahlásit

zákus a bác... jako by mi na levou ruku spadl barák a zároveň mě tam koplo 220V. Ten pes má zákus rychlý jako kobra a silný jako krokodýl.
Víťo,moje roční malinuška Bobulka sundá na hladkým figuranta na zem a Vegu jí svlíknout nemůžeš,protože je přišpendlená na ruce....a ještě jí pořád zrychluju...k tomuhle se snažím dostat,aby se tohle o ní říkalo

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:43
- Nahlásit

Jak je to při hladkém když figurant neustále čumí po psu?platí, že čím vice po něm čumíš, tím více zatěžuješ jeho nervovoou soustavu??

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 11:05
- Nahlásit

ala_baionette
kontakt oko-oko není tyxpický pro lovenou kořist,nebo pro prohrávajícího podřizujícího se nepřítele,ti naopak odvrací pohled a prchají...proto se dělí kousání na defensivní(obranné) a "prey drive"-v kořistění.
Obranné je face to face,zatíženíím psa tlaky postojem, výrazem,zvukem......
V kořistění je odvrácený pohled,snížení výšky,shrbení těla,odklon od psa a pohyb od psa....

takže hladký bez zatížení je s předklonem,napdobením strachovýho úprku,zvuky strachu a BEZ kontaktu s okem psa...koukej po něm úkosem,ať máš představu kde je,ale NE vyzývavě.

Maruš
# Zasláno: 17 Úno 2005 11:10
- Nahlásit

Můj pes je taky lokťák,ba až rameňák U něj to ale pramení z nejistoty k figurantovi,je to měkoň,nechá se vyhnat.Ale přála bych vám ho vidět.Jeho "styl" kousání je oříšek pro leckterého figuranta.Už to neřeším,je mu 5 a dělám s ním,jen když on má náladu

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 11:25
- Nahlásit

já si ho kontroluji periferně.. do zorného pole se mi dostává tak dva až čtyři metry za mnou..

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 12:15
- Nahlásit

ala_baionette
to jo.

ala_baionette
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 13:26
- Nahlásit

myslíš si, že je lepší, když psa necháš na obranu vyzrát??..
dokud je štěňátko, tak se s ním o vše tahat a zhruba do toho roku ho nechat????tohle by mě zajímalo protože zatím jsem slyšel pár zcela odlišných názorů...

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2005 14:02
- Nahlásit

hele na tohle je několik krásných obecných metodik,mám to všechno v angličtině,pošli ti linky,jestli chcweš,ale z domova....
Jinak obecně nemůžeš pracovat s projevem,do kzterého pes ještě nedospěl....lov malé kořísti.,z něj lov velké kořisti a z něj výstup v konfrontaci do vnitrdruhové agrese....je proces na 4-5 let. Vem si jakém jsoui hranice pro zkoušky a jaká je skutečná věková hranice úspěšnýxch vylučovačejk....

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání