Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Obrana
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Autor Zpráva
FiSt
# Zasláno: 6 Led 2005 19:51
- Nahlásit

Sali Já ti věřím, že to jde. Ale to co jsem viděl já s tím nemělo nic společnýho.
Tchoř O negativním vlivu biče na střelbu psal i pan Dubový z TARTu. Co je to aktivní střelba?

Tchor
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 19:54
- Nahlásit

Co je to aktivní střelba
Celem presne to popsala Sali Proste pes jde po výstrelu ulovit strelce.

FiSt
# Zasláno: 6 Led 2005 20:04
- Nahlásit

Tchoř
Aha, a to jste vymysleli, nebo je to nějaký termínus technikus? Podle mě to teda nedává smysl, když to "aktivní" se týka projevu psa. Aktivní reakce na střelbu to už by bylo smysl dávalo.

Tchor
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 20:07
- Nahlásit

no ono se slovo reakce kapku vynechava aspon u nas.

Tchor
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 20:08
- Nahlásit

jenze ta reakce neni strachova, ale agresivni.

FiSt
# Zasláno: 6 Led 2005 20:09
- Nahlásit

hmmm tak to je jiná

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 20:26
- Nahlásit

FiSt
Reakce je agresivní nebo lovecká,to už je jedno,ale je tam a je to orientace na střelce,která vede k bůhvíčemu...mě chtěla Bobulka utéct plotem na střelnici si odlovit zdroj těch zvuků....

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 20:27
- Nahlásit

když se vede obrana v duchu Nááástup na bičováááníííí,tak to nemůže dobře skončit.

FiSt
# Zasláno: 6 Led 2005 20:34
- Nahlásit

Sali Nic proti Že může pes začít reagovat na střelbu, když se na obraně pořád práská bičem, to snad chápe každej.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 6 Led 2005 23:03 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

tak se dívám, že se nám ta obrana pěkně rozjela
Jinak k tomu školení figurantů, to, co jsem zažil já probíhalo takto: zaplacení poplatku, napsání testu, předvedení obrany podle IPO3, vyhlášení a ukončení
Jo to mi mluvíte z duše. Byl jsem vloni na jaře na školení klubových figurantů MSKS a byl jsem z toho co jsem viděl hotový tak měsíc.
Nechci se nikoho dotknout, ale viděl bych to asi takto:
Jeden den je na takové školení hrozně málo. Cca dvě hodiny teorie, co se dá za tu dobu vysvětlit? Pár základních ukázek práce od figuranta a pak už každý předváděl co umí. Lektor pan Šimek i figurant Gruna dělali asi maximum možného, k jejich práci jsem neměl žádné výhrady a byli oba dobří.
No ale bylo tam cca 50 až 60 zájemců o figurování, mnozí neměli naprosto žádnou představu o tom co vlastně mají dělat, koordinace vlastních pohybů veškerá žádná, o nějakém přizpůsobování psovi nemohlo být ani řeči. Kvalita přítomných psů byla hrozně kolísavá a hrozně špatně se na nich cokoli předvádělo. No a když se potkal "řádný" figurant a "řádný" pes, bylo vymalováno. Z toho množství lidí, bylo asi tak pět na výši, byli opravdu dobří, zvlášť mi utkvěl v paměti takový 17-ti letý klouček, vypadal skoro jako děcko, někteří borci se nad ním na začátku ušlíbali, ale jen do doby než nasadil rukáv na ruku No ale co chcete, když byl z Křepice a jejich cvičák chodí i Mistr světa pan Tomáš Strouhal. Ten kluk se jmenoval Konečný (jméno bohužel nevím) a byl opravdu moc moc dobrý. Asi budeme mít ve figurantské špičce dva Konečné
Ale těm slabším klukům se nechci v žádném případě vysmívat! Ale co můžou dělat, jedno dopoledne za rok je moc málo na získání zkušeností. Svazoví figuranti si hlídají komu co poradí, dobrá literatura o obraně a figurování v češtině žádná neexistuje, zkušenosti prostě nejdou získat. Prostě máme naprosto špičkové svazové figuranty (alespoň některé), ale základna je mizerná. Alespoň já to tak vidím.
Proto je důležité si dobře vybrat figuranta, než k některému půjdete. A proto si můžou dobří figuranti vybírat, koho vemou a koho ne. Proto můžou chtít peníze, když chcete špičkového psa, prostě za nimi musíte. Pouze pokud jste výborný psovod (výcvikář) můžete se pokusit vychovat si figuranta vlastního.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 6 Led 2005 23:30 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

No aby nebyl jeden příspěvek moc dlouhý tak jsem ho rozdělil.
Když jsem psal o tom školení, zkusím teď popsat jak funguje školení figurantů u Policie ČR. Kurz figurantů trvá dva týdny (10 pracovních dnů, 8 hod. denně), z toho cca polovina je obsáhlá teorie, polovina praktický výcvik, žáků je asi tak 10 (max 12). Psů k dispozici 30 až 50, všecho pracovní policejní psi. Každý kdo chce si zafiguruje dosyta pod dohledem přísného oka Renka Konečného. Před figurantským kurzem musí mít každý absolovovaný základní kurz pro policejní psovody (10 týdnů). Přesto stačí tento kurz pouze na základy, k pokročilejší práci se skoro nedostaneme Přesto jen malé procento účastníků (profesinálních psovodů) uspěje natolik, že dostanou oprávnění figurovat policejní zkoušky, závody a svody. Někdy byl součástí kurzu seminář Jiřího Ščučky - byl super Přesto se někteří "figuranti" tvářili, že tam jsou za trest.
Všimněte si toho nepoměru času a podmínek v civilu a u policie.
Jak pak může někdo chtít, aby byli ti kluci co to dělají ve volnu, bez informací a zkušeností špičkoví? Prostě figurant se "neudělá" za odpoledne ani za čtrnáct dní, snad za rok, spíš ale za tři za pět. Musí sám chtít, shánět informace, okukovat ty lepší, mít možnost kousat na dobré psy. Přesto je pro mnoho psovodů, jen ten debil co tam poběhá s rukávem a pak mu (profíkovi) zkurví (Dámy prominou) zkoušku.
Proto sem píšu, proto píšu o obraně (když čas, žena, dítě, psi a práce dovolí), aby byly alespoň nějaké modernější informace k dispozici, aby se diskutovalo, aby lidi, kteří ctějí, pochopili základy obrany, co to znamená, o čem to vlastně je! Klidně pište jiné názory, oponujte, podiskutujeme, možná se i lehce zhádáme, ale alespoň si bude někdo něco konečně moci přečíst a najít si alespoň trochu informací o obraně. Když už má dnes už všechno cenu peněz
PS: pokud vládnete němčinou, sežeňte si knížku od Dr. Helmuta Raisera Der Schutzhund, to je opravdu bible obranářů

FiSt
# Zasláno: 7 Led 2005 00:40
- Nahlásit

Víťa
Napsal si to skvěle
Jenomže, ono je to někdy ještě horší. Na tom "školení" o kterém jsem psal, nebyla teorie naprosto žádná a ukázka, také ne. Prostě každý napsal test a pak předvedl IPO3 se psem, kterého si sebou měl přivést. Prosto, to bylo všechno, jen ne školení
Ona je vadná celá myšlenka, teoreticky by v ZKO neměl figurovat nikdo bez II. třídy, ale jak může někdo získat II. třídu během jednodenního školení spojeného se zkouškou
Dobrých psů je i tak málo a najde se pár jen hodných duší, kteří svého psa pustí na někoho, kdo se to teprve učí, a jistě jim za to patří velký dík.
Tvoje články o obraně jsou výborné, všechny jsem je přečetl a naštěstí jsem zjistil, že to co dělám/děláme na cvičáku, je vcelku stejné jako tvoje návody.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 7 Led 2005 09:52
- Nahlásit

Na tom "školení" o kterém jsem psal
No tedy to naše školení bylo alespoň školení. Lektoři se v rámci možného opravdu snažili!
ale jak může někdo získat II. třídu během jednodenního školení spojeného se zkouškou
To tedy rozhodně nemůže, psal jsem výše...
Ona myšlenka školení není úplně špatná, pro lidi co dělají všichni podle stejné (podobné) metodiky a o obraně něco vědí, je občasná konzultace s okolím a zhlédnutí práce jiných schopných přínosem. Ale pokud je někdo zatím úplný laik nebo je dokonce ovlivněn názory "parkových a cvičákových odborníků", těžko ho jedno dopoledne navede na dobrou cestu. No a takové "školení" jak ho popsal FiSt mu nedá vůbec nic.

Denisa
# Zasláno: 7 Led 2005 10:08
- Nahlásit

Když jste psali o tom biči a střelbě, já jsem začátečník, ale právě tady toto se stalo, že si mě teď psice, velice temperamentní, se silným kořistnickým pudem... spojila bič a s obranou, a střelbu s obranou, utužilo se to ještě jednou věcí a to tím, že na jednom LVT - měli být psi v odložení... všichni jsme napochodovali na plac a figurant, který figuroval celý týden na LVT, střílel a do toho řval Ke mně! My měli přinutit psy ležet. No ostatní flegmoši leželi, odloženi, ovšem co dělala ta moje, to bych vám přála vidět, nebo radši ne. Byl jí rok a něco, poslušnost jsem neměla upevněnou (stále máme co dodělávat)Tak nevím, ale nepřišlo mi to o.k. Jenže co s tím teď. Moje má teď reakci na střelbu jak prase. To se stalo v létě a teď v prosinci jsme to na cvičáku zkoušeli (myslela jsem třeba že to vyhaslo už :confused a ono nee. Výcvikářka řekla, že prostě musí ležet, že neposlouchá. Jak to mám trénovat? Střílet a trénovat odložení asi že?! Jinak samozřejmě strach z petard, dělbuchů ničeho co vydává rány nemá vůbec. Celkově se nikdy nebála ničeho, do všeho se hrne po hlavě, je totálně splachovací co se týče nepříjemných zážitků nebo bolesti... A vymínit si nepoužívaní biče při obraně že?! Dravá do obrany je až moc, tak na co bič?! a nápřahy, ani rány ji vůbec nevadí, zakousne se ještě pevněji. Poradili byste mi jak na to teď? Děkuji.

Denisa
# Zasláno: 7 Led 2005 10:09
- Nahlásit

teda chtěla jsem napsat, že bič má jako střelbu, zní hodně podobně... určitě to chápete

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 7 Led 2005 11:08 - Změnil/a: Víťa
- Nahlásit

střílel a do toho řval Ke mně!
Provádět toto s ročním psem je nesmysl absolutní... No teď budeš opravdu mít co dělat
Zkus normálně cvičit poslušnost, ale něco kde je pes na vodítku, chůze u nohy, obraty na místě, sedni, lehni, vstaň atd. a u toho si nechej ve větší vzdálenosti párkrát vystřelit. Snaž se aby pes byl při tomto cvičení na tebe hodně namotivovaný (aportek, pamlsky, hodně pochval). Pokud se pes při výstřelu nějak projeví, snaž se ho v klidu opravovat a dbej na provádění cviků. Prostě snaž se aby pes byl zaměsnaný jinými úkoly a byl namotivovaný je provádět. Pokud pořád bude střelbu hodně vnímat, posuň střelce ještě do větší vzdálenosti.
Ono to není jen o tom, že pes si spojí střelbu s obranou. Pes se musí naučit, že teď je obrana, tak se kouše, teď je poslušnost, tak se cvičí, teď je stopa, tak se stopuje. U psa není možné budovat jen vzruchy, ale i útlumy. Pomáhá i cvičení poslušnosti, např. chůze u nohy, S.L.V. obraty na místě a za pochodu, při kterém je na place figurant s rukávem, který se klidně prochází. Prostě musíš psovi vysvětlit, že se kouše, jen když ty chceš a ne kdy si to pes přeje.
Tohle se samozřejmě provádí jen u psů, kteří jsou na obraně dobře namotivovaní nebo přemotivovaní, flegmatikům by to ještě víc ublížilo. Je to dobré podpůrné cvičení i pro ovladatelnost při obranách.
Bič na obraně můžeš omezit, ale nemusíš ho úplně vypouštět, když se na něj pes dobře dráždí. Spíš se snaž psa naučit, aby byl nereagoval na podněty z obrany, když není na obraně. Není to jen střelba. Viděl jsem i služebního psa - vynikajícího obranáře, který však byl naprosto neovladatelný, když mu při výcviku poslušnosti jen někdo prošel kolem makety (vzálenost psa od makety byla víc než 50 m) Prostě vzruch na obraně musí být v rovnováze s ostatním výcvikem. Není možné psa jen dráždit a dráždit...

Denisa
# Zasláno: 7 Led 2005 11:47
- Nahlásit

Díky, já si myslela, že takový by měl být postup. No moje psice je dost přemotivovaná na obraně. Je do ní šílená, je až moc dráždivá. Vzruchy vůbec u ní dost převažují nad útlumem. No prostě velice temperamentní psice s šílenou chutí do práce v rukou amatéra navíc je to můj první pes. Psal jsi, že v klidu opravovat a ta motivace... jasný, ale můžu ji i zpérovat pokud furt bude reagovat, otáčet se atd. nebo to má být jen o pozitivní motivace na sebe a klidu??? Když by to nefungovalo, tak můžu použít vycukání nebo zákazový povely jako ne! fuj! nebo přísnou intonaci jako No co to je! Ona je dost tvrďas. Když se dělá nácvik na střelbu, tak to má být jakože např. jde u nohy, výstřel, psovod nic jakoby nic neslyšel, pes taktéž. Nevím, jslti jsem to dobře napsala. Tak ještě příklad, např. pes jde u nohy, výstřel, otočí hlavu, já cuknu NE!, K noze! pes se otočí na mě a jde, já: Tááák je hodnýýý! Šlo by to takhle? Nebo bez toho cukance a NE!??? Nebo vyzkoušet? Já jen abych neudělala nějakou metodickou chybu, když už se do toho pustím. Díky.

FiSt
# Zasláno: 7 Led 2005 17:19
- Nahlásit

Víťa
No, jo co se dá dělat, s obranama to není v ČKS nijak slavný

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Led 2005 18:49 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

No mi mame na figuranty stesti z cca 15 clenu nasi ZKO je 5 figurantu za toho 4 II tridy a jeden v nacviku

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Led 2005 18:53
- Nahlásit

No mi mame na figuranty stesti z cca 15 clenu nasi ZKO je 5 figurantu za toho 4 II tridy a jeden v nacviku

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Led 2005 18:58
- Nahlásit

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Led 2005 18:59
- Nahlásit

Omlouvam se ale nejak to neslo odeslat a najednou je to tu trikrat

FiSt
# Zasláno: 7 Led 2005 19:44
- Nahlásit

No, to máte dobrý, to jste spíš soukromej klub figurantů

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Led 2005 19:50
- Nahlásit

Nojo ale zase od novýho roku nemame plac takze cvicime kde se da vetsinou v Trebichovicich na fotbalaku.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 7 Led 2005 20:49
- Nahlásit

jasný, ale můžu ji i zpérovat pokud furt bude reagovat, otáčet se atd. nebo to má být jen o pozitivní motivace na sebe a klidu???
Pokud bude její chování "nežádoucí" použij nepodmíněný podnět (cuknutí vodítkem, tlak rukou při lehni atd...) adekvátní jejímu chování. Prostě její nežádoucí činnost musíš přerušit přměřeným způsobem.
otočí hlavu, já cuknu NE!, K noze! pes se otočí na mě a jde, já: Tááák je hodnýýý! Šlo by to takhle?
Takhle by to myslím šlo, když nebude cukanec neuměřený jejímu "provinění"

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 08:01
- Nahlásit

Jůůů, tak koukám, že se to tu opravdu rozjelo. Všem díky.
FiSt:
já přece vím, že cvičení obrany se nerovná cvičení agresivitě. To bych se ostatně neptala na ty věci, které jsem uvedla.
Ale pokud se pes povede špatně....o to mi šlo.
Já bych třeba rozhodně nechtěla dojít tam, co psala Sali ohledně výstřelu. Aby si čubina spojila výstřel bezvýhradně s obranou a okamžitě šla po tom, co ten zvuk vydalo. Proto jsem chtěla vědět, co se má a co ne

Sali
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 08:30
- Nahlásit

nefer
rozhodně se nemá bič používat celoplošně jako pomůcka první volby,a pak souběžně s obranou se musí budovat ovladatelnost,vždy přiměřeně nervovému typu psa!

Sali
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 08:34
- Nahlásit

nefer
a za určitých okolností se výcvik v obraně výcviku v teritoriální a vnitrodruhové agresi rovná...a to občas i ve sportu,a´t si zákony říkají co chtějí,dost lidí tuhle cestu volí.Ano,je v civilní sféře zakázaná,ale vede k vyšší razanci a větší opravdovosti v krizových situacích...rozuměj-pes loví jen když chce,ale bránit se musí...
Dá se to krásně pojmout i tak,že kožist zahnaná do kouta se zoufale obrátí proti psu a pokusí se zachránit třeba i tím,že je v tu chvíli psu opravdu nebezpečná...ale to je dost práce pro figuranta,musí používat hlavu a být dobrý herec,ono je jednodušší psa vyvázat a točit a práskat a dloubat ho ledrštokem až do zelenech očí a pěny u huby,a pak ho pustit do zákusu....

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Led 2005 08:35
- Nahlásit

No, je to věda. Jak a na co se ten bič vůbec používá? Jde jen o ten zvuk, který má psa vydráždit?

Anna
# Zasláno: 10 Led 2005 10:13
- Nahlásit

Ahojky, trošku Vám odbočím o tématu. Co si myslíte je lepší cvičit revíry(běhačky) na sucho-bez figuranta a vyštěkání zvlášť nebo najednou?.
Myslím nácvik se štěňatama a pesama, kteří revíry nikdy nedělali. Trochu jsme se nemohli dohodnout.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání