Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Obrana
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Autor Zpráva
Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 12:35
- Nahlásit

V Jinonicich jsem sice nikdy nebyl, ale slisim na ne jenom chvalu a FiStovi nazory jsou mi hodne blizky.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 12:37
- Nahlásit

Evik
Jinak se klidne ptej i tady pokud budu moct rad poradim

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:01
- Nahlásit

díky, ty jsi výcvikář na jiném cvičáku? Já než jsem se trvale usadila v Jinonicích jsem si obhlídla i jiné cvičáky, ale nakonec jsem dospěla k závěru, že Jinonice budou pro nás nejlepší - máme to blízko a jsou tam dobří a slušní k lidem. Na jednom nejmenovaném cvičáku jsem pořád slyšela jen kritiku. Kritika mi rozhodně nevadí, pokud to ten kdo kritizuje umí podat tak, aby dotyčného nenaštval.... na "tamtom" cvičáku to výcvikářka neuměla...Taky se mi vůbec nelíbilo jak moc tam propagují ostnáč. (dostala ho tam i chudák ustrašená boxerka) Ostnáč odsuzuju. Málokdo s ním umí zacházet tak, aby si psa nezkazil a neublížil mu fyzicky i psychicky - já bych se toho bála. Navíc jsem přesvědčena, že každého psa lze zvládnout bez tohoto donucovacího prostředku.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:09
- Nahlásit

Evik
Vycvikar oficialne nejsem ale psy cvicim uz cca 16let a 12 delam figuranta. Mi mame takovej atypickej cvicak je tam asi 15 clenu z toho je 6 figurantu, bohuzel nemame od noveho roku plac takze cvicime kde se da, mame dohodu s fotbalistama ze si muzem zatrenovat na fotbalaku a snad se povede spoluprace s ZKO ve Pcherach.

Ten ostnac je slozitejsi problem, ale v kazdem pripade nepatri do ruky zacatecnikovi. U nekterych cviku, u nekterych psu a v nekterych situacich je prinosem,ale je to pomucka se kterou se musi umet zachazet stejne jako treba s elektrikou a pod.

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:13
- Nahlásit

Tchor
No, já si myslím, že u správně vedeného psa, nemusí na ostnák ani elektriku dojít řada a dle mého, by se měl opravdu dobrý výcvikář i při převýchově obejít be těhle "pomůcek"...nemyslíš?

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:19
- Nahlásit

nefer
pokud je pouzit spravne a ve spravny okamzik je silnejsi a jednorazova korekce pro psa lepsi nez casta slabsi. Pes se nestaci znervit a uz ma spranej projev za ktery ho uz muzes jen chvalit. Je to prisne individualni, rozhodne odmitam ostnac jako prvni volbu,ale taky odmitam nazory typu nikdy ho nepouzit. O elektrice tvrdim to same pri spravnem pouziti muze v nekterych pripadech psovi zachranit zivot.

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:26
- Nahlásit

silnejsi a jednorazova korekce pro psa lepsi nez casta slabsi
to je bez debat - otázka je, jestli se to nedá i jinou metodou. hl. mi vrtá v hl. ta elektrika. To je pro mě přijatelnější pochopit ten ostnák ve správných rukou, ale elektrika se mi nějak příčí mnohem víc. A co říkáš na ohlávky? Poslední dobou je vídám na internetu v nabídkách a přitom dokážou by podle mě neměly v nezkušených rukách také co dělat.

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:26
- Nahlásit

Tchor

s tím ostnáčem s tebou plně souhlasím, ale současně i s Nefer. Můj názor je, že pokud má člověk psa od štěníka, ostnáč ani elektriku by nikdy (pokud se psovi opravdu věnuje) neměl použít.
Něco jiného je asi totálně nezvládnutý a agresivní "pitbul", kterého má někdo převychovat....v těchto případech bych ostnáč úplně neodsuzovala. Ale na tom cvičáku, kde jsem se párkrát byla podívat ho dávali i čubičce, které bylo něco málo přes půl roku a byla to chudinka ustrašená. Za to by měl výcvikář dostat pěkně přes prsty, souhlasíš??

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:30
- Nahlásit

Za to by měl výcvikář dostat pěkně přes prsty, souhlasíš??
Hlavne by nemel delat vycvikare

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:36
- Nahlásit

jo, to by neměl - tedy neměla...

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:49
- Nahlásit

Jeste k tomu ostnaci dneska se pri vyssim vycviku pracuje se psy jez jsou extreme motivovany do prace, bezne korekce temer neciti a nereaguji na ne, u nekterych psu je pak pouziti ostnace docela na miste. u psu jez jsem prevychovaval jsem ho nikdy pouzit nepotreboval a u svych psu jsem ho zatim pouzil dvakrat, ale zrovna u mlade maliny co mam ted urcite nastane doba kdy ho budu muset pouzit je to zvire jez ma ohromnou chut delat a z korekci si nic nedela, zatim je mlada a dela se na motivaci, ale na upresneni bude ostnac potreba.

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 13:59
- Nahlásit

Hmm...pak se ale podle mě na první místo dostává něco úplně jiného než vztah mezi psovodem a psem.
Ale to je asi u služebáků normální.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 14:05
- Nahlásit

Terri
Ten vztah tam alespon u vetsiny je velmi dobrej.
Sledovala jsi nekdy jak se k sobe chovaj psi v uzavreny smece. Korekce mezi nima rozhodne nejsou o nic jemnejsi presto ti psi bez sebe nedaj ani ranu. Pokud je korekce pouzita ve spravnem, pro psa pochopitelnem okamziku a s psovi odpovidajici intenzitou (u kazdeho psa je uplne jina) rozhodne zvtah s psovodem nenarusuje. A samozrejme musi byt plne vyvazena odmenou pro udrzeni motivace.

Nikita
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 14:26
- Nahlásit

Terri
Ono jde o trochu jiný princip, dost lidí tak cvičí. Já si třeba psa rozjedu na motivaci, začnu to postupně přeměňovat na cviky a tu přesnost provedení tam průběžně dávám. Není to tak kontrastní, vypadá to v podstatě tak, že u některých věcí psa do špatného provedení "nepustím", jindy zpočátku toleruji větší škálu projevu a pak to svádím do toho jednoho žádoucího. Je to delší cesta. Rizika jsou v upevnění špatných návyků (když tu "přechodnou" školu nechám moc dlouho a ona se upevní).

Pak je jiná cesta - psa rozjedeš na maximální motivaci, uděláš v ní základy a pak doděláváš přesnost provedení rychleji na základě velkého kontrastu.

Příklad - třeba odvolání k noze z vyštěkání v maketě. Mladý pes, kouše na vodítku s důrazem na razanci a "chuťovost" v projevu, za maketou dostává za štěkání kousnout:
ad 1) Dělám to pořád na vodítku, po povelu "k noze" si psa přitahnu do požadované polohy, použiji přitahnutí až cuknutí.
- Bude mi to trvat dost dlouho, ale bez nebezpečí strachové reakce na příchod psovoda ze strany psa.

ad 2) Silné cuknutí na ostnáči a posazení psa k noze.
- Při nesprávném odhadu korekce nebezpečí reakce na psovoda, nervů apod.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 14:31
- Nahlásit

Nikita
Bude mi to trvat dost dlouho, ale bez nebezpečí strachové reakce na příchod psovoda ze strany psa
No strachova moc nehrozi pri spravnem pouziti nehrozi ani u toho ostnace (lepe receno u psa kde by hrozila nema ostnac co delat), ale pomerne hodne u nekterych psu hrozi reakce nervozni z castych drobnejsich korekci.

Při nesprávném odhadu korekce nebezpečí reakce na psovoda, nervů apod.
Nesouhlasim to hrozi prave mnohem vic kdy pouzijes castou mirnejsi korekci.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 14:55
- Nahlásit

Jeste bych rad dodal ja ostnac nepropaguju, pouzivam ho opravdu vyjimecne, jen nemam rad vyroky typu nikdy neni potreba, on je opravdu kazdej pes jinej a u dvceti psu ho clovek nepotrebuje a u dvacateho prvniho ho potrebovat bude.

Nikita
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 15:13
- Nahlásit

Tchor
strachova moc nehrozi pri spravnem pouziti nehrozi ani u toho ostnace
Při správném použití negativní spojitosti nenastanou nikde, to jistě, pokud se bavíme o ideálním stavu. Píšu o možných nebezpečích při ne ideálním použitím.
Ty jsi snad neviděl nikdy psa, co dostal drbu na ostnáči a poté přesně poznal, kdy ho má na krku a rozklepaně lezl po břiše neschopný jakékoliv činnosti???

jen nemam rad vyroky typu nikdy neni potreba
Přesně tak. Co já nemám ráda, když je to bráno jako všelék, jako jedna z prvních metod, když něco nejde,.....

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 15:14
- Nahlásit

Nikita, Tchor
Rozumím - tedy na základě vašich popisů více rozumím. Mi se prostě ostnáč příčí jako takový - proč ho na psa používat (myslím svého psa, nikoliv, pokud Ti, Tchori, prochází pod rukama víc psů). Je mi jasné, že někdy by to stálé "upevňování" mohlo vyvolat něco negativního, ať už na strachu nebo na cviku, víc, než jedno pořádné. Ale tyhle prostředky (ostnáč, elektrika) mi už přijdou neúměrné. Teda elektrika obzvlášť - děcko taky takhle nebudu trestat, i když by to byla asi mnohem rychlejší výchova, ne? (blbej příměr, já vím, že pes není člověk).

Ten vztah tam alespon u vetsiny je velmi dobrej
Snad i větší než u ostatních plemen (lovečáci..)?

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 15:23
- Nahlásit

Terri
Ja elektriku nevlastnim, ale umim si velmi dobre predstavit jeji pouziti u psa jez lovi zver nebo honi auta apod. To jsou cinnosti jez primo ohrozuji zivot psa a je potreba tuhle cinnost rychle a ucine odnaucit. Ale zase mel by ji pouzit pouze clovek ktery dobre vi kdy a jak ji pouzit.
Nikita
V tomhle se schodnem v obojim. Nekolikrat jsem zduraznoval ze tvdsi donucovaci prostredky (nejde zdaleka jenom o ostnac nebo elektriku) by mel pouzivat pouze ten kdo moc dobre vi co dela, kdy a proc.

Sali
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 15:24
- Nahlásit

Terri
nejsou neúměrné obecně...jsou jen neúměrné některým situacím.
Nelíbí se mi představa doladění vysílačky ´tuknutím do elektriky,aby pes rychleji zaleh,takové připomenutí,že pán má ruku dlouhou a umí si ohlídat takový provedení,jaký vyžaduje na blízko,na skutečný dosah,
ale zrovna tak neznám lepší metodu jak zastavit habituálního štváče zvěře než v momentě,kdy se napne a chystá se odpálit,mu se zařváním pustit do objku takovou,že hodí záda....

Ebony
# Zasláno: 19 Led 2005 15:34
- Nahlásit

by mel pouzivat pouze ten kdo moc dobre vi co dela, kdy a proc
jo, jenže takových je setsakra málo,
to hrozi prave mnohem vic kdy pouzijes castou mirnejsi korekci.
to se mi nikdy nestalo, používám vlastně jen mírnou korekci a nemám žádné strachové reakce u psů, abych pravdu řekla, ani jsem to snad neviděla, za to jsem viděla tolik psů zničených ostnáčem, že ho nesnáším už jen kvůli tomu, že ho používá každý blbeček a ten ho musel někde vidět, že
Já si třeba psa rozjedu na motivaci, začnu to postupně přeměňovat na cviky a tu přesnost provedení tam průběžně dávám- přesně tak, je to delší, ale pro mě férovější a přijatelnější

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 15:43
- Nahlásit

jo, jenže takových je setsakra málo
V to mas bohuzel pravdu je jich rozhodne min nez kolik jich tyto prostredky pouzivaji.
ani jsem to snad neviděla, za to jsem viděla tolik psů zničených ostnáčem
ja videl oboje a podle mne kazda dobre provedena a vybrana metodika ma sve dobre vysledky a spatne provedena miva spatne.

Ja si vetsinu problemovych pousteckya hlidacky,reviry doprvody atd delam uz se stenetem na sobe a pak nemivam problemy s prevedenim do obran. takze to upresneni z toho na obranach prijde nejak samo, ale na poslusnosti jsou obcas korekce a to i pomerne citelne nutny k upresneni rozdovadenyho zvirete.

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 15:58
- Nahlásit

zrovna tak neznám lepší metodu jak zastavit habituálního
Připadá mi to nastejno, jako když nám chovatel řek, že když to bude takhle, dejte mu pořádnou ránu klackem.

obcas korekce a to i pomerne citelne nutny k upresneni rozdovadenyho zvirete.
Souhlasím, ale záleží jaké.

No asi se neshodnem , ale díky za rozšíření obzorů.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 16:05
- Nahlásit

Souhlasím, ale záleží jaké.
To zalezi na psovi na nektereho se stci krive podivat a na jineho je malo i ten ostnac.

Připadá mi to nastejno, jako když nám chovatel řek, že když to bude takhle, dejte mu pořádnou ránu klackem.
Kdyz budu psa ktery lovy loveni odnaucovat pouziju vsechny dostupny metody abych ho to odnauci a to tak ze rychle a spolehlive. Teri ty jsi nikdy o psa neprisla ze ne.

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 16:30
- Nahlásit

Tchor
psovi na nektereho se stci krive podivat a na jineho je malo i ten ostnac
Snažila bych si z vrhu štěňat vybrat tak, aby to ten druhý nebyl. Takového prostě nechci (ani toho prvního, nejlépe něco mezi). Kdyby se tím majitelé řídili.. a chovatelé jim uměli dobře poradit s výběrem..

Teri ty jsi nikdy o psa neprisla ze ne
Ne. I když jsem měla i štěstí (do NO nám ťuklo auto, ale nic se nestalo a od té doby nikdy na silnici nešel. Fila zase zdrhla za zvěří - vrátila se po dvou hodinách - ale to si myslím, že byla chyba našeho vztahu).

odnaucovat pouziju vsechny dostupny metody abych ho to odnauci a to tak ze rychle a spolehlive
Víš, mám velmi dobře v paměti, když otec rychle a úspěšně odnaučil Filunu lovit naše slepice - opravdu to už nikdy neudělal, ale za takovou cenu? Vím, že tady to není ohrožení života, ale i já mám své meze v odnaučování. A také si myslím, že ten pes byl kvůli tomu hodně nešťastný a šlo to udělat jinak. Stejně to bylo když nám sežral 30 vajec šikula - vždyť to byla naše chyba mu je nechat na očích.
A zvěř to samé.
Asi bych se přiklonila k tomu ,že je to hodně o vztahu psovoda/psa - a byla bych pro postupné odnaučování, než to tvrdé. Ale také to záleží na povaze a nervech člověka , asi jsou v tom chlapi "lepší".

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 16:43
- Nahlásit

Ja prisel o psa vlese na verejne ceste a nic nelovil akorat tam byl diky moji blbosti bez dozoru. Proste v lese se pes nesmi vzdalit od psovoda vic nez na nekolik metru a tak aby byl kdykoli privolatelny. proste zvere si vsimat nebude. jinak to opravdu ohrozuje jeho zivot.
To se slepicema bych resil oddelenim slepic od psa a nad vejcema bych mav rukou zvlast kdyz bych ho pri tom nechyt.

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 16:45
- Nahlásit

akového prostě nechci (ani toho prvního, nejlépe něco mezi).
oni takovy psi ale bejvaj pro praci nejlepsi proste je nic nezastavi akorat je to takova F1 mezi psama tu taky nemuze ridit kazdej.

Sali
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 17:02
- Nahlásit

Terri
ad meze v odnaučování-no comment,tady se taky neshodneme.

Terri
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 17:08 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Ja prisel o psa vlese na verejne ceste
Tak to je mi líto - a je mi jasný, že (i jak) takový zážitek ovlivní i výchovu dalších psů.

oni takovy psi ale bejvaj pro praci nejlepsi proste je nic nezastavi akorat je to takova F1 mezi psama tu taky nemuze ridit kazdej.
Tak s tím souhlasím na 100 %. Však nám chovatel řekl, takovýho si neberte (když ho na výcvik nechcete - otci se takový typ samozřejmě líbil nejvíc z vrhu, já zase myslela na naše požadavky - a "vyhrála jsem" - naštěstí)

ad meze v odnaučování-no comment,tady se taky neshodneme
To bude tím, co psal Tchor o F1. Já totiž F1 nechci, chci teréňáka a k tomu se i budu moci chovat (korektury) jinak.
V tom si rozumíme, ne?

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Led 2005 17:25
- Nahlásit

Terri
Unas maj psi proste nastaveny mantinely a za ty se nesmi. ty mantynely nejsou nijak moc uzke, vetsina "domacich mazlicku" si zdaleka nesmi doma dovolit to co nasi psy. Spi s nama v posteli koukaj ze stolu z okna pretahujou se o prosteradla atd. ale na druhou stranu taky vedi ze kdyz se na ne houknu konci zabava a proste se posloucha.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 15 . 16 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání