Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / pro agiliťáky :-)
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 77 . 78 . >>
Autor Zpráva
Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 11:08
- Nahlásit

KaTachyon
O.K., nic se neděje. Jenom mě štve, když češi pro samou světovost zapomínají kde jsou. Čeština je krásný a bohatý jazyk a stojí za to ho umět

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 12:24
- Nahlásit

KaTachyon
Přimlouvám se za Bilušku pro české vysvětlování I to rčení si budu muset dát někomu přeložit Jó, kdyby to bylo rusky, tak to zvládnu, z toho sem i maturovala
Ale jinak díky

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 12:47
- Nahlásit

"Kdyby bylo agility lehké, říkalo by se mu obedience (poslušnost)." Je to z MS v agility (tuším). Borderáři mají podobných hlášek spoustu, například "Nepotřebuji přátele, mám svoji border. "collii nebo "Když to není border collie, je to jen pes."

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:04
- Nahlásit

KaTachyon
To je hezký, díky, ušetřila sem za překladač
Tak to já si přemenuju na šeltie
Ale zase aspoň bez základní poslušnosti nejde ani to agility, že jo.Je to fakt zábava a práce dohromady, ale vo tom to je.
Taky mě zaujalo to klikátko, to bych taky ráda zkusila při výcviku. U staršího pro zrychlení a přesnost při poslušnosti, u mladšího pro učení. Teď už jen vymyslet jak to zkloubit
Hlavně to učení stran je pro priorita, ten starší je na mě moc rychlej, a i ten mladší není žádnej slimák, tak si myslím, že by mi to zjednodušilo skákání.

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:09
- Nahlásit

KaTachyon
Prosím Tě, mohla bys mi po lopatě vysvětlit funkci klikeru? Chápu dobře princip - pes udělá něco dobře, já kliknu, on to bere jako pochvalu?

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:12
- Nahlásit

Biluška
Já to tak zhruba pochopila, jen po tom kliknutí je ještě odměna.Že jako hafa ví, že TOHLE bylo dobře a bude odměna.
Ale ráda si to přečtu taky, mám na to svůj pohled a dotazy.

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:13
- Nahlásit

Venuše
Nezjednoduší. Pes se prioritně řídí tvým pohybem těla. Takže i když ho naučíš povely pro zatáčení do stran, pak poběžíš parkur, vydáš povel "levá" ,ale tělem poběžíš rovně - pes poběží také rovně. Stejně musíš ramena a tělo otočit vlevo. V tomto případě ti pes zatočí i bez povelu. Těch situací kdy si můžeš pomoci povelem je tak 0,0001 % . V životě jsem povel "levá" použila mnohem častěji v běžném životě než na agility. A i tam ho dávám spíš pro svůj psychický pocit,že jsem udělala maximum pro to, abych psa dostala na správnou překážku.
Pokud jsou na tebe moc rychlý tak musíš natrénovat vysílačky, vedení psa "ob jednu překážku" (že mezi tebou a psem jsou další překážky, např. tunel) a podobné věci. Ale nácvik zatáček do stran ti v tomto případě fakt nepomůže.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 13:55
- Nahlásit

Biluška

Clicker (promiň za ten anglický přepis) nefunguje přímo jako pochvala a skutečně po něm musí následovat odměna. Doporučila bych ti k přečtení něco málo na mých stránkách www.lerl.info/dogdancing/clicker.html a nejlíp uděláš, když si tam projdeš souvsející odkazy (jsou v pravém sloupečku), u některých jsou i videa a to se pak chápe dobře.

Jinak kliknutí v podstatě znamená "Ano, chtěla jsem přesně tenhle pohyb, můžeš si přijít pro odměnu". Mám teď DVD z Ameriky o napravování častých chyb ve slalomu a na zónách, kde se používá jenom clicker (a v závislosti na něm i další pozitivní metody jako například targeting - vodění psa za hůlkou/rukou/jiným předmětem) a byla jsem výsledky naprosto nadšela. Pokusím se pro názornost popsat, jak odnaučovali psa překračovat zóny (skutečně je překračovat, byl hrozné tele).

Nejdřív ho učili dotknout se packou plastového kolečka (target). Pes, aby získat odměnu, se to snažil udělat co nejrychleji, takže na povel přicválal ke kolečku a předními packami ho zadupl, přičemž v okamžiku, kde se dotkl kolečka, se mu kliklo.

Dál to pokračovalo tím, že se target dal na sestupnou zónu kladiny (ta kladina byla ještě hodně nízko, cca 2 stopy nad zemí?). Trenárka postavila psa těsně nad zónu a nechala psa, aby si na povel doběhl ke kolečku a šlápl na něj (stále s klikáním). Postupně se kladina zvyšovala, musel za kolečkem postupně běžet delší a delší kus, nestála s ním pokaždé u zóny a podobně.

Zlomový okamžik, který by se bez clickeru neobešel nastal, když po psovi chtěla, aby se zastavil na zóně, i když tam už target není. Dala tedy target na zem za zónu (tak metr daleko), psovi dala povel ke šlápnutá na target jako obvykle, ale klikla už v okamžiku, kdy pes měl přední na konci kladiny. protože pes s clickerem byl zvyklý pracovat, záhy pochopil, že nemusí dobíhat až k targetu, ale stačí si doběhnout na konec zóny.

Nejnádrernější na tom bylo, že ten kříženec dogy a mastifa (nebo podobných obrovských plemen), který se normálně pohyboval nanejvýš klusem, při vydání povelu k doběhnutí na zónu zrychlil do cvalu.

Sorry za překlepy, asi jich jedost, hrozně spěchám a neměla jsem čas je zkontrolovat.

Káča

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 14:14
- Nahlásit

KaTachyon
a nebylo by stejné, kdyby místo používání cliceru prostě chválila? Ne nějakou sáhodlouhou pochvalou, ale třeba "hodný"?
Mě prostě pořád není jasné, proč mám napřed kliknout a pak chválit, když můžu za splnění povelu rovnou chválit? Předpokládám, že v tom bude nějaký háček, který mi stále uniká.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 17:00
- Nahlásit

Biluška

Předpokládám, že odpověď na tenhle argument sis na mých stránkách už přečetla, tak se ho pokusím ještě trochu doplnit.

Nejčastější vysvětlení, proč je klik lepší než slovní pochvala, je v tom, že slovní pochvala se nemusí trefit přesně do okamžiku, který po psovi vyžaduješ. U zóny na kladině potřebuješ označit, dejme tomu, když pes šlápne na poslední příčku; s clickerem máš větší šanci, že se trefíš. Třeba "hodný" je v porovnání s kliknutím už moc dlouhé. Američani navrhují jako slovní náhražku "yes", český jednoslabičný ekvivalent by tedy byl nejspíše "jo".

Clicker je totiž tzv. event marker - označovač správného chování. Klik sám pro psa není pochvalou, jen znamením, že to, co udělal, bylo dobře. Existuje ještě tzv. clicker word - clickerové slovo, které má stejnou funkci jako klik = používá se pro označení správného chování. Psovodi ho používají v případě, že u sebe zrovna nemají clicker.

Já mám zkušenost takovou, že pes mi sice reaguje na pochvalu pozitivně, ale vnímá ji spíše jako povzbuzení, ne jako klik, takže když cvičím něco bez clickeru, postupy nejsou tak rychlé. Asi by sis to musela ověřit sama, jak to funguje.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 20:07
- Nahlásit

Venuše
No taky jsem zažila, že jondu nechávaj někteří velcí psi na sebe machrovat..Ale je to jasný, tyhle tryskomyši, piraňi, jondové jim prostě při vší dobrý vůli doslovně přes hlavu nepřerostou..
Stejně ze psích hraček mám nej radost já

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 20:11
- Nahlásit

Altcha
hele a vzít ji ssebou asi zatim nejde,co??že bys jí vzala třeba nějakou tašku, aby jí nebyla tu hoďku zima a nemusela na pacce stát a hajnout si, by ti na ní někdo dohlíd..
no tak půjdete kdyžtak příště

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 20:21 - Změnil/a: eva od jondy
- Nahlásit

Venuše
no já vás furt navádim,ať zkusíte klikat

Biluška
chodím teď chvíli ke katce-KaTachyon na tanec se psem a klikám sice taky teprve chvíli, ale je to výborný i na normál. vycházkách, pesan mě mnohem víc sleduje a vnímá a sám se zkouší zavděčit, když sem dřív jen chválila a odměňovala, tak to takhle nefungovalo..a zlepšili jsme nějaký cviky poslušnosti..fakt to chce vyzkoušet..katka ví, že třeba při tanci se mi zatim dost často povede kliknout v blbej okamžik, ale dá se to zas hned opravit.. fakt si ale myslím. že nám to docela v rámci možností funguje...i když jsme v tanci i klikání veliký začátečníci, to jo
No jen mě mrzí, že nejsou nikde články v češtině o použití clickeru právě při agility, protože to bych docela ráda vyzkoušela, ale bez návodu si netroufám

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 22:13
- Nahlásit

KaTachyon
eva od jondy
Hodně sem o tom četla, i tady na fóru, a taky to třeba spousta lidí používá třeba jen na přivolání. A jak to používat při dvou psech? Samozřejmě že cvičit budou samostatně, ale nebude to nějak narušovat toho druhýho co sedí a čeká? V našem případě teda vřeští a čeká?

Venuše
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 22:18
- Nahlásit

Biluška
Ajo, tak to si mě moc nepotěšila.Leda bych měla nadprůměrně inteligentního hafu, který rozumí lidské řeči že jo

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2006 23:08
- Nahlásit

Venuše
No asi bych ze začátku opravdu zkusila se psy cvičit samostatně s clickerem úplně-např. druhého zavřít do pokoje atd..do doby, než se naučí, že click-dělám něco správně-pamlsek.. pak klidně, když přichází oba na přivolání a běží ke mně, tak kliknout oboum najednou..no a jinak si myslím, že by nemělo vadit, když bude druhý haf čekat na cvičení a slyšet klikr, já si opravdu myslím, že jsou schopni rozeznat, že když se mu panička teď nevěnuje a necvičí s ním, tak klikání není na něj..
ale na tohle téma toho určitě ví mnohem víc katka..
jonda zatím na cizí clicker nikdy nereagoval,nebo jsem si reakce nevšimla, ale opravdu neklikáme dlouho.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 07:09 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit

Venuše

Najdi si vlákno "clickery ve velkých skupinách". http://www.pandora.idnes.cz/conference/dogdancing/ 2006/11

Jinak Way reagoval na clicker, když jsem klikala kamarádčinu psu, zcela jednoznačně po mně čuměl, co dostane, tak jsem ho prostě krmila po každém kliknutí, byl konec konců hodný.

Venuše
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 16:13
- Nahlásit

KaTachyon
Už sem to prolítla, takže není problém, ale taky by mě zajímalo, jak třeba rozdělit při přivolání kliknutí a odměnu, když jeden přilítně okamžitě a druhej se ještě někde na moment zasekne, ale v podstatě přijde taky.U prvního je to jasný, klik odměna, ale druhej, kterej ještě nedorazil to kliknutí taky přece uslyší, ale povel vlastně provede, ale ne tak dobře jako ten první.
Z 90% se zatím oba snaží přiběhnout co nejdřív, páč je čekají piškotky, ale stane se, že přece jen ten mladší má něco zajímavějšího, nebo naopak ten starší

Venuše
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 16:15
- Nahlásit

eva od jondy
pak klidně, když přichází oba na přivolání a běží ke mně, tak kliknout oboum najednou, jojo tak jsem to např. myslela, ale to v případě že pudou oba stejně.Každopádně jdu zítra do hračkářství a nadělím si Ježíška. A v podstatě klukům taky. To bude radosti na starém bělidle

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 18:09
- Nahlásit

Venuše
no tak prostě když se první náááhodou úplně zapomene, tak druhýmu bych dala pamlsek bez kliknutí..asi..a aspoň velikou slovní pochvalu..a prvnímu bych houkla do ucha, aby pohnul..já jonášovi klikám, když je tak na půli cesty ke mně, takže pak ještě zrychlí pro pamlsek..možná by bylo dobrý piraně a tryskomyši kliknout, hned co se oba na zavolání otočí a popoběhnou k tobě, protože tim dostanou potvrzení, že tak to má bejt a když budou mít zafixováno klik-pamlsek, neměli by se snad už nikde zapomínat a metašit si pro odměnu..ale to si myslim, se nejlíp vyzkouší v praxi a uvidí se, co oni na to..
teď když jonda už na přivolání letí, tak mu klikám až po předsednutí, ale když vidim, že je rozptýlenej, tak mu kliknu dřív, aby ho to nesvádělo ještě někam zahnout a něco dovyřídit..a pro pamlsek on si zas pán dojde, to jo
jee, to se kluci budou mít!!!o já už nikam minimálně do vánoc nesmim

Altcha
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 19:00
- Nahlásit

eva od jondy
Tak máme obvaz ještě minimálně do středy - a dneska dostala Šira i injekci proti zánětu a bolesti.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2006 19:05
- Nahlásit

Altcha
chudinka maličká..to je na houby..a jak vůbec snáší ten obvaz?? chjo...si toho ty psi navymýšlej..by mě zajímalo, jak si to udělala..

Venuše
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 10:47
- Nahlásit

eva od jondy
Teď máme bohužel odskákáno, tryskomyš kulhá čím dál víc. vet na nic nepřišel, dal mu jen injekci pro jistotu a klid na lůžku
To bude zajímavé.Ale poslušnost při při "klidných" prochajdách zvládnem.Jdu si pro to klikátko, doufám že ho seženu.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 11:09
- Nahlásit

Venuše
teda, to je divný, doufám, že to nebude nic vážnýho!!chudák tryskomyšička.. to snad joo-aspoň nějakou bude mít tryskomyš radost- klikátko za bolístku..tak budu čakat na vývoj situace-jak s nožičkou, tak s klikátkem

Venuše
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 11:23
- Nahlásit

eva od jondy
Hele, tvůj Jonda taky nezahálí co? Děláš s ním spustu věcí což?
To je super.A odkud vlastně jsi?

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 11:46
- Nahlásit

Venuše
ne, to on nezahálí, furt ho s něčim otravuju..ale to on mě taky, takže sme vyrovnaný...když ona se teď dá dělat taková spusta věcí a člověka to nutí furt něco zkoušet a zkoušet...ale nic neděláme pořádně, to zas ne..tryskomyš s piraňou sou taky multifunkční,ne??Jsem z halvního města práglu a ty??

Venuše
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 11:54
- Nahlásit

eva od jondy
Jojo, multifunkční, to je to správné slovo A i kdyby ne,tak já se to z nich snažím dělat
Od každýho něco zkoušíme, teda hlavně z tryskomyší, piraňa má zatím klid, ale ne na dlouho
Já jsem z Moravy, konkrétně Prostějov.Máme tu v okolí taky něco málo agility, ale všude bych musela dojíždět, a na to néni peniz a čas.I když jednou za čas to zvládám, ale spíš tak zkouším amatérsky sama sobě a dle instrukcí tady i jinde.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 12:03
- Nahlásit

Venuše
přesně, taky je ta hlavní snaha na mě a běda když se jí začne vzpírat..piraňa je ještě mimi, ale on už určitě zjistil, co ho v budoucnu čeká..ho tryskomyš určo už očkuje dopředu.. No my máme štěstí, že v Praze je to s agility celkem dobrý, že je kam chodit..jako to je stejně jedno, jestli amatérsky, nebo neamatérsky, stejně pesani dělaj, jak uznaj za vhodný, u jondy na tom odbornej dohled nic nezmění

zuska
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 14:32
- Nahlásit

KLIKR

a nebylo by stejné, kdyby místo používání cliceru prostě [b]chválila? Ne nějakou sáhodlouhou pochvalou, ale třeba "hodný"?
Mě prostě pořád není jasné, proč mám napřed kliknout a pak chválit, když můžu za splnění povelu rovnou chválit? Předpokládám, že v tom bude nějaký háček, který mi stále uniká

... Dovolím se vám do toho vložit.
Taky cvičím na clicker. Svého psa jsem pomocí něho naučila 100% zóny (i když jsme trénovali trochu odlišně než jak zde bylo popsané). A je pravda, že lidi klikru stále moc nevěří. Nechápou proč klikat? Chtěla bych říct svůj názor na věc(-:. Lidi vidí většinou jen konečný krok: klik - odměna a řeknou si proč mám klikat? Vždyť je to krok navíc. Je ale důležité, co kliknutí předchází? Jde hlavně o to, že princip klikru spočívá v úplně jiné metodě výcviku - nepoužívají se žádné donucovací prostředky (tim myslím žádný kontakt, ani např. tlačení na zadek, když chci aby si pes sednul), v první fázi se hlavně nepoužívají ani žádné povely. Je to metoda zdlouhavější, ale máme jistotu, že pes opravdu pochopí, co má dělat a proč to dělá. A to pochopí díky tomu, že on sám bez jakéhokoliv nátlaku, ale jen např. letmým naznačováním (např. dívám se upřeně na předmět, který chci, aby pes přinesl, nebo se ho dotknul) musí přijít na to, co po něm chceme.(navíc to zlepší vnímavost psa vůči vám) Je to vše založené na tom, že pes nám své chování musí nabízet a teprve když je to co nabízí opravdu to, co chceme, dostane klik. Výsledkem je, že pes zvyklý cvičit na klikr, když vidí, že máte klikr v ruce, okamžitě začne přemýšlet - aha, za co si zasloužím pamlsek, co mám udělat? Kdybychom neužili klikr jako takového prostředníka, tím, že zprvu nepoužíváme povely, pes by těžko pochopil, kdy se po něm něco chce. Klikr psu hlavně řekne - přemýšlej a dostaneš za to odměnu.

Venuše
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2006 15:27
- Nahlásit

eva od jondy
zuska
Hele, tak já už ho mám, ten klikr teda. Klasickej klikr to není, vypadá totiž jako krokodýl, ale zvuk to má stejnej, říkala paní v hračkářství, a účel by to splnit mělo ne?
Už sem natěšená jak budem trénovat.
Ještě mi pomožte s tím, jak teda u staršího, kterej základní povely zná.Prostě řeknu povel, kterej zná, on ho provede, a pokud bude správně kliknu a pochvala. Pokud ne, nekliknu a žádná pochvala, znovu zopakuju povel, a až ho provede, tak klik a pochvala. A co v případě, že hafka se mi bude chtít zavděčit a zopakuje všechny povely co zná, jen aby mi vyhověl?tzn.sedne, lehne, vstane, znovu lehne, ale nebude to ten povel co chci já, takže nekliknu a nepochválím.A až se trefí tak kliknu? On to totiž někdy dělá, že zopakuje všechno co umí, a to by v tom byl čert aby se netrefil.Když tak nad tím přemejšlím, a čtu to po sobě,tak on možná vlastně ty základní povely nezná, on jen tuší co kterej znamená a prostě se trefuje

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 77 . 78 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání