| Autor |
Zpráva |
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2006 23:05
- Nahlásit
Strany
Psa jsem učila strany stejně jako otočky, jejichž názvik mám popsaný zde: http://www.lerl.info/dogdancing/cviky.html#otocka. Psa jsem nejdříve naučila se točit na místě, a pak ho učila otáčet se na parkuru. Začínala jsem s jednou překážkou, říkala jsem povel pro překážku a při překonávání povel pro stranu. nejdříve jsem mu samozřejmě pomáhala tím, že jsem sama zatáčela na stejnou stranu, pak jsem ho nechala nabíhat na překážku na rovno a musel se řídit jen slovním povelem. Můj ideál je ten, že pes dokáže na povel zatočit i směrem ode mně (například pokud mám dvě překážky do pravého úhlu, první jdu se psem narovno a na druhou na povel zatočí, i když já pokračuji stále rovně).
Strany používám i jinde než na parkuru, například na rozcestích v lese nebo při hledání míčku. Můj pes je má natolik zažité, že nad jejich používáním už ani moc nepřemýšlí a nesmírně mně okouzlil, když šel nedávno na procházce po cestě daleko přede mnou, já mu diktovala zatáčky a on podle toho na rozích zatáčel.
Povely
Každý používá různé, záleží na tom, jak dokáže chápat strany. Mně v rychlosti nedělá problém rozlišovat pravou a levou z pohledu psa, takže používám "left" a "right" a někdo zase vnímá směr podle hodinových ručiček, takže používá povely se stranami nesouvisející, například "close" a "back" nebo "toč" a "kros".
Knihy
V České republice vím zatím o třech, zahraničních je mnohem více. Za ty české to jsou (uváděny od nejstaršího): Radko Loučka: Agility pro každého psa (1994), Alice Drábková: Agility skok za skokem (1999) a Karina Divišová, Martina Podešťová, MVDr. Jaroslav Benda: Agility - první krůčky (2003). Knihy by měly sloužit především k základní orientaci a měly by nastínit, kolik je možných metod vedení psa na parkuru a nácviku jednotlivých překážek. Časy jdou ale dál a spousta věcí posaných v knize je neustálým vývojem upravována. Vždyť v té poslední jmenované jsou jen tři nácviky slalomu.
No nic, dávám přednost zahraničním zdrojům, tam se sice ani dva lidé neshodnou na stejné metodě, ale alespoň nikomu nevnucují tu svojí, jen prostě říkají, že jim to takhle fungovalo. Ať se pak každý rozhodně, jak chce co dělat.
Katka Lerlová
|
Arguskaaa
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2006 14:13
- Nahlásit
Jé agilitáci, taky se hlásím. S moji nynější mladou fenou běháme v A2 a s devíti měsíčnám štěndem jsme už dokonce vyhrály neoficiální závod.
Jinak na pamlsek neučím vůbec, protožře se mi to nezdá vhodné, kvůli různým nácvikům otoček, přeběhů a vysílaček. Všichni moji psi, dokonce i jork se naučili na balon, který nadevše milují
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2006 18:53
- Nahlásit
Tak máme s Veverkou za sebou první závody, neoficiální a hend se nám povedl disk Ale v družstvech se nmám povedlo vyběhnout 3. místo a Veverka je nejlepší malej skokan I když teda nás tam na ty soutěže už moc nezůstalo...
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2006 19:39
- Nahlásit
Taky jsme v létě, to měl prcek půl roku, absolvovali sranda agi závody na LVT.A byli jsme na 2.místě:biglol
Docela sem koukala jak prcek valil.Celej týden jsme tam totiž spolu válčili, jestli vůbec bude ochotnej poslouchat, natož tak závodit
A vyšlo pořekadlo"těžko na cvičišti, lehko na bojišti"
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2006 19:51
- Nahlásit
Tak takhle lítal na táboře
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2006 13:12
- Nahlásit
Takc o agiliťáci, kdepak se všichni flákáte?
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2006 14:10
- Nahlásit
Eimy
v praci
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 6 Lis 2006 15:10
- Nahlásit
Orry
V práci a navíc s pravačkou v sádře,to se pak blbě píše! Jsem přepadla přes psa, vypadá to,že trénïnk chvilku nebude...No ale Art je v pořádku, takže bysme, Orry, někdy mohly dát tü Grébovku...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:02
- Nahlásit
Jaj , nějak tady to forum upadá, to necvičíte, neběháte?
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:02
- Nahlásit
Lucie od Arta
jasne musime se nejak domluvit ale mam ted honicku
Eimy
jdeme az v nedeli
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:23
- Nahlásit
Eimy
My taky až v neděli, s pravčkou v sádře sice, ale dlouho jsme nebyly, tak aby Art nezakkrněl, duševně a tak
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 17:43
- Nahlásit
Eimy: My necvicime,protoze nesnasime zimu.
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2006 08:18
- Nahlásit
Já teď akorát skáču kolem těch dvou mrňat. Ale i tak se chystáme v neděli něco málo hupsnout , a cvičí se mnou ti dva rarášci
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 09:03
- Nahlásit
Lucie od Arta
Ahoj, no to je teda něco, já nevěděla, že se stal takovej úraz.. Tak hlavně ať to brzo a ok sroste!!zdravim arta
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 09:04
- Nahlásit
Venuše
co dělaj pesani???chtělo by to nějaký novinky
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 09:11
- Nahlásit
a všech se chci zeptat, jak řešíte tohle počasí, který agi vůbec nepřeje??cvičák, kam chodíme, je dole u řeky a všechna voda z prahy tam steče , bahna spousta a neskáče se . no a už neni s jondou k vydržení, protože hlavní náš agicíl je lítání se psama a to s nim můžu chodit po lese celej den a stejně s tim neni spokojenej..
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 10:36
- Nahlásit
eva od jondy
Pesani řádí jak o život Ještě že má tryskomyš srst jak bernardýn, neb mu piraňa neustále visí na ocase a dělá si z něj kolotoč . To by jste nevěřili, jak je ten mrńous drzej.Kolikrát je mi tryskomyše až líto, jak před ním prchá se staženým ocasem,to ho musíme krotit, ale naštěstí venku si to zas pro změnu vymění, a prchá pirańa
Jinak zatím se nekonalo natáčení ftipného pořadu "neváhej a chyť" Ale musím to zaklepat, ťuk ťuk ťuk, ať to nezakřiknu.
On se naštěstí piraňa drží tryskomyše, a ten se předvádí jak umí krásně poslouchat, takže malej následuje většího
A doma? PARÁDA ! Už jsme bez tapet, omítka taky bere za své a domácí papuče od Ježíška jsou nefunkční, neb jsou rozcupované , a asi nás opravdu vystěhují neb ti dva vřeští jak blázni.
U nás naštěstí na cvičáku bývá většinou skoro sucho, ale je fakt, že když prší, tak je to nic moc, a na listí to klouže, takže víceméně pilujeme poslušnost, strany a tak.A já se hlavně snažím tryskomyš zpřesnit a zklidnit.Zrovna v neděli jsme si šly skočit, a byl to děs, byl jak střelenej a postřelenej, nějak sme se nemohli domluvit
Jo, a máme úplně nový áčko, kruh a jednu skočku heč! Jeden pan solventní podnikatel zapracoval , to máme hodné pány podnikatele co,
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 10:37
- Nahlásit
Ja jeste nevim, jak to budu resit , ale na cvicaku by byla mne a mozna i psikovi zima a do haly, kam pres zimu jezdi je to pro mne moc daleko MHD.Tak uvidime, jestli se odhodlam nebo si dame pres zimu pauzu.
|
Elen
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 10:43
- Nahlásit
ahoj, zdravim, taky se pridam do "klubu"
Ja zacinam agi s mopsici, vubec jsem to neplanovala, neb zname mopse, ale ta moje je takovy maly podes, rychla a neunavna. Zkusila jsem to s ni poprve na tabore ve Dvore Kralove, a ona se niceho nebala, na vsechno hned vlezla, fakt skvela. Strasne ji to bavi, kdyz treba chystam drahu, sama vyleze na kladinu nebo acko a rozlizi se, ma rada pohyb a behani. Navic je pro ni odmenou to ze ja mam radost, samozrejme si rada da piskot nebo neco dobreho, ale nemusi mit vubec nic, proste ji to bavi a raduje se z me radosti.
Tot muj zazitek, rada bych se zaptala, zda nekdo z vas taky nedela s Mopsem, nebo nezna mopsika co beha a taky zda nekdo cvici kolem Pardubic?
Dekuji ahoj
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 10:51
- Nahlásit
eva od jondy
Mi povidej,taky jsem z mokrych Komoran nestastna. Ödkud vlastne jsi,ze bysme nechali kluky,at se probehnou?Artik se Jonasovi docela libil,ne?
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 11:52
- Nahlásit
Venuše
no super, tak jsem se dočkala novinek!! úplně jsem se musela smát při představě toho malýho poděsa, jak se houpe na ocase . mám radost, že se kluci takhle sladili!!a pracujou společně na domovních úpravách a vylepšeních..neváhej a chyť přijít ještě může,ikdyž bych ho teda nepřála..ono ve smečce je odvaha ..jonáš je absolutně nezdrhací, ale když vidí psa, nebo mu jde nějaký příkladem, hooodně moooc přemýšlí, jestli poslechnout...
Zrovna v neděli jsme si šly skočit, a byl to děs, byl jak střelenej a postřelenej, nějak sme se nemohli domluvit -takovej pocit mám já z našeho snažení furt....
Jo, a máme úplně nový áčko, kruh a jednu skočku heč! Jeden pan solventní podnikatel zapracoval, to máme hodné pány podnikatele co, -no co na to říct, zbledla jsem závistí... kam se na takový pány podnikatele chodí???
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 11:54
- Nahlásit
Zany
já prostě nemám zimu ráda kvůli tomu, že je v první řadě brzo TMA, no když je sníh a zima, to se ještě dá..ale když je mokro a bahno...no brala bych osvětlenou krytou vytápěnou halu před barákem..
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 11:56
- Nahlásit
Elen
To bych chtěla nekdy zažít, aby tryskomyši stačilo k radosti, že mám radost já Je tak divokej, že ani nezaregistruje že se raduju, štěká totiž tak silně, že moje radostné hulajdání přehluší
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 11:59
- Nahlásit
Lucie od Arta
já pořád říkám, že bych KOMO přesunula na nějaký strategicky výhodnější místo .. jinak bydlíme na roztylech a kde vy dva?? artík se jonášovi moooc líbil jako parťák na blbnutí..znali sme totiž jednoho podobně starýho modrýho bělouše jako je jonda a zatímco ostatní psi většinou terorizovali jonáše, tenhle se od něj nechal terorizovat a to skoro dobrovolně ...no jonáš má rád všechny psy, ale labradoři a kokříci jsou ještě o třídu v jeho oblíbenosti výš..
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 12:00
- Nahlásit
Lucie od Arta
jo a ještě sem se zapomněla zeptat, jdete v pátek do zoo??!
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 12:06
- Nahlásit
eva od jondy
Chodí se na ně tak, že pan podnikatel má hafu, s kterým chodím sem tam cvičit za jedním výcvikářem a s vděčnosti nám to nechal pořídit.Dobrý ne?
Zato ale teď máme za úkol úspěšně repre náš cvičák, prej když se o nás tak hezky starají Tak to sem zvědavá jak, když moje tryskomyš je neřízená střela, kterou nestíhám, a druhej prcek umí akorát tak vylízt na postel, neb je to postelový povaleč
A co se týká smečkové odvahy, tak to je pravda pravdoucí. Od té doby co chodí spolu, tak "pouští hrůzu" na kolemjdoucí svými "silnými" pískláky a dělají nájezdy Pravda jen asi do blízkosti 2cm od "nepřítele", ale i tak je to nepříjemné, když se na tebe vyřítí dva poděsy se šíleným řevem. Ale stačí na ně huknout, a už je mám mezi nohama
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 13:33
- Nahlásit
Venuše
to má tak někdo štěstí na sponzory ...já dostávám jako dary z vděčnosti max. tak čokoládu a to je ještě lepší případ ...no tak asi jdu hledat nějakého podnikatele se psem
dyť sou to ještě prckové!!!v A3 budete reprezentovat až tak za rok-dva, trochu času vám dát přece musej
no kdyby na mě zaútočili 2 šeltiáci svým "příjemným" hlasem, tak mě neznat šeltie asi trefí...ale s jonášem je to horší...tváří se jako hodná plyšová hračka, ale jen do doby, než na něj v dobré víře někdo promluví...nedejbože se mě zeptá na cestu...pak už se jen tak zastavit nedá a je na sebe patřičně hrdej..veeeeeeelikej zlej hlídač
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 15:27
- Nahlásit
Biluška
Ahojik,tak se k vám chystám na ten trénink.Sice jsem monumentálně a na dlouhou dobu bez přibližovadla, ale to snad zvládnu zajistit, a nebo vláčkem kolejáčkem.Bu´d tento nebo příští týden bych se k vám chtěla vypravit. Pravda počasí nic moc, ale třeba to vyjde.Je to sice daleko, myslím časově, ale i tak se chci informírovat jak a kdy bys na nás měla čas? Dík
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 15:29
- Nahlásit
eva od jondy
No tak optimisticky bych ten časový horizont na běhání A3 neviděla , ale budeme se snažit, to víš teď sme pojištění víc na úraz, viď?Hmm.
Jsem zvědavá jak to budem zvládat s výcvikem jako takovým.Je to fakt časově náročný, když z těch dvou nechci mít nevychovaný křováky
|
Venuše
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2006 15:31
- Nahlásit
, to víš teď sme pojištění víc na úraz, viď?Hmm.
To je jako s tý reklamy, abyste mi rozuměli, aby ste si nemysleli, že jsem tak trochu padlá
|