| Autor |
Zpráva |
datli
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 11:30
- Nahlásit
to si piš!
Migasovi zima nevadí,ale raslice se mi venku třese jak osika.Se jí nedivím,když zrušila zbytky zimní srsti.Už nahodila letní verzi,regulérní naháč.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 11:40
- Nahlásit
Taky pěkně mrzneme .... tfuj to je hnusný počasí!
Migouš je fešák i s oholenou nohou....
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 11:44
- Nahlásit
helps
on je takovej fešák, že jsem tu oholenou nohu úplně přehlídla
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 21:25
- Nahlásit
tu je taková kosa, že jsem vytáhla amundsenský oblek co nosím jenom fakt v těch největších mrazech. A co? A byla mi v něm zima Šelmyjím to bylo jedno, lítají furt jak magoři, nechápu, že jim taky není kosa Lilátku kosa je, dobrovolně si nechalo oblíct obleček a vzápětí s ním prolítlo křovím Dostalo na zobáček,aby vědělo, že ten hacafrak byl pěkně drahej a že ho trhat nebude Bylo jí to jedno Jediný rozumný pes je tady Oranečka, ta v zimě ven nechodí. Přeorientuju se na buldoky, jsou to dobří psi
datli
Migáč je fakt hezkej, vytáhnem ho někam na výstavu. Až zaroste. V květnu bývá krajská v Hlučíně, to by mohlo být tak akorát
|
datli
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 23:12
- Nahlásit
Bilušo,kolik je u vás stupňů?Ikdyž oni ty mrazy slibovali spíš v nížinách a údolí,což vy teda nejste ani jedno.
A zarůstání Migase?No pořídila jsem nějaký cosik CD vet na srst a vazivo-jak jinak,že-ale co chceš po 3 dnech užívání.Sem ráda,že den ode dne viditelně míň pajdá.
Sem si říkala,že šelmyje mají celkem dost hubený špidlatý nožičky.Že ty sirčičky,tedy ta jeho haxna nebude až tak atrofovaná,jak sem si myslela.Protože evidentně díky těm otlakům si myslím,že to svalstvo prostě i přes fixaci zapínal,zatínal.Jenže teď je to podtržené vystříháním,vypelicháním a místy s otlaky.Tak to tříská do očí.
Dneska jsem potkala babičku s vnučkou-neznám je a paní vnučce povídala:Hele hafáček je už uzdravenej,už nemá pacičku.
Jde poznat,že si nás lidi všímaj.Jak říkám,jsme tu jen dvě šeltky,další je až asi 15 km za městem.
A taky kombinace dva psi na jednom vodítku takovéhodle zjevení se často nevidí.Kór ,když za nimi vlaje Klárina.
|
datli
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 23:15
- Nahlásit
Hele jak je to s barvama při křížení.
Může se krýt merle se zlaťákem,nebo jen s těma tmavýma?
Biluš-ty máš teď vrh tmavých psů.Jak se jejich zbarvení říká?S jakou barvou je pak můžeš nechat krýt?
A zlaťáci se kryjí jen se zlaťákama?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 23:38
- Nahlásit
datli základní pravidlo:
černý můžeš krýt se vším a plesnivky jen s černýma
(takže: zlatá x zlatá ano, zlatá x plesnivá ne, plesnivá x plesnivá také ne)
|
datli
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 23:41
- Nahlásit
Tony děkuji.Jen mi ještě nejde dohromady-vypadá to jako černé,ale je to z merle krytí.To je taky černá a může se krýt s plísní?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2012 23:44
- Nahlásit
datli
Jinak barvy jsou zjednodušeně tyto:
Plesnivé - blue merle (mig), biblue - plesnivá bez hnědé barvy
Zlaté - ty jsou buď dominantní (takové rezaté) nebo s vlohou pro trikolor (hnědé s takovýma tmavýma zádama)
Černé - trikolor (taková ta berňákovská barva) nebo bi black (černobílé)
Aby byl pes bi (to znamená bez hnědých skvrn), měli by mít oba rodiče pro to vlohu, proto takových psů moc není.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 06:57
- Nahlásit
datli
S těma barvama je to celkem jednoduché. Nejvíc je tricolorů - to jsou ti klasičtí černo-hnědo-bílí (Bonka). Ty můžeš krýt naprosto s čímkoliv.
Pak jsou zlatí. Ti se dělí na dominantně zlaté (takové světlounké, bez příměsi jiné barvy) a na "zlaté s tricolorní vlohou", nebo se jim taky říká "medově zlatí". To jsou fšechny moje zrzky (Hessi,Nýna,Laila). Jsou zlatí, ale na zádech mají jakoby černý přeliv. Zlaté můžeš krýt zlatým, nebo tricolorem. Spojení zlatá x blue merle je zakázané.
Blue-merle (Migáč) . Ti tmaví co se na ně ptáš jsou taky blue-merle, jenom prostě jinak vybarvení. Třá jako Cabatec. Má podstatně méně toho merlování a více té černé, ale pořád je to blue-merle. Můžeš je krýt jenom s tricolorama, nebo bicolorama, s ničím jiným. Spojení blue merle x blue merle je zakázané.
Bi-color - černobílý bez hnědého pálení. S tím se taky může krýt cokoliv, stejně jako s tricolorama. Je jich poměrně málo.
Bi-blue (Lasičák) - blue-merle bez hnědého pálení. Je jich ještě míň než bicolorů a pro krytí platí stejné pravidla jako u blue-merle - takže jedině s tri,nebo bi-colorem.
Bohužel jsou mezi námi pseudochovatelé, kteří mají pocit, že pro ně pravidla neplatí, že jsou něco víc, nejlépe předurčení k tomu, aby vyšlechtili nové barvy a ti se snaží křížit blue-merle se zlatou = sable merle. Např. náš Kofík. Nádherná barva, ale tři miliardy vad návdavkem k tomu . Nebo blue -merle na blue -merle, vzniklá double merle - viz Kofík.
No a poslední "vadná" barva je kryptik merle - to znamená, že pes je prakticky tricolor, jenom někde na těle (nejčastěji na krku) má malý flek blue-merle. Pes sám o sobě by neměl mít žádné vady, ale měl by je nějak předávat, nebo co. Omlouvám se, ale nějak mi ta informace neuvízla v hlavě. Pamatuju si jenom, že je to špatně.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 06:58
- Nahlásit
datli
jo a je tu mínus devatenáct
|
petl
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 11:14
- Nahlásit
Biluška
K tomu poslednímu kryptic merle:
Je to vadné vybarvení merle. Pro výstavy je to jedno, pokud to není nápadné a rozhodčí ho posoudí jako pěkného trikolora je to OK. Špatně je to pro případný chov, protože ho majitel zlaté fenky může považovat za trikolora a pokud majitel neví, nebo neinformuje že pes jako trikoš pouze vypadá ale prakticky je to bluemerle - neštěstí zlatá x bluemerle je na světě...
|
datli
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 11:54
- Nahlásit
Holky moc díky za vysvětlení.To je tak ,když přijdete k psovi jako my.Strčíte děcka na nucený práce a oni si zamluví štěně.
By mě zajímalo,pakliže děti pustím zas na nucený práce(Filip to má sakra nahnutý!),co dovezou letos.Už teď se děsím.
ZAse budu muset něco študovat ,hledat info a měnit poklidný(?)život.
Tak koukám,že u nás nudných -14 po ránu.ALe cestou do školy ráno jsem koukala,jak už i ty nejotrlejší holky zapnuly bundy,daly si čepky,šály a rukavice.Já byla ráda,že mám šátek přes papulu,bo mě to úplně až dusilo.
Náš prasopes právě roztahal po bytě slezinu.Geniálně nechutné!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 12:46
- Nahlásit
datli
By mě zajímalo,pakliže děti pustím zas na nucený práce(Filip to má sakra nahnutý!),co dovezou letos.Už teď se děsím.
Tak Nýna bude mít mladý...morčata určitě taky....no a mám v plánu pořídit toho oslíka, tak třá kdyby se zadařilo a byla to oslice...Uvidíme, něco se tu určitě najde
|
datli
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 13:52
- Nahlásit
jako plešomorčata?To raděj toho osla!Už by byli s \fildou doma dva!A o Nýniných štěňátkách mi ani nemluv!Kdy máte cca termín?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 14:23
- Nahlásit
datli
nějak v půlce března myslím.
|
datli
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2012 15:46
- Nahlásit
Jé tak to do tábora naštěstí už budou pryč!
|
datli
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 09:54
- Nahlásit
Stále tu máme -16.
Psům začaly praskat pacičky.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 10:39
- Nahlásit
a já jdu na procházku, krásně svítí sluníčko, Koňan se nudí a nosí mi tenisák, tak vzhůru do mrazu! je tu jenom trapných -12! nejsme žádný máčky
|
helps
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 12:10
- Nahlásit
nevím kolik včera bylo, ale venku na kopci kde to foukalo mi málem praskla hlava a když jsem přišla domů, měla jsem pocit jako by mi někdo přejel ksicht a pak sešil k zpátky k sobě
|
datli
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 12:18
- Nahlásit
Helps tohle říkala včera známá,která dělá pošťandu na vesnici.Byla totálně vyřízená večer a říkala,že normálně plakala během dne,jak jí bolely ruce-nosí jemné prsťáky a ušmyknuté konečky,aby mohla listovat.A já včera zrovna myslela na pošťáky,že maj teď opravdu šílené podmínky.Chudáci.
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 12:40
- Nahlásit
tak my máme teploměr v závětří, kdybych ho vystrčila na ten vichr, tak je tak o 10 stupňů míň
jo pošťačku na dědinách dělá mama od mojeho přítele, koupili jsme ji k jedněm Vánocům rukavice, co jsou jakoby s ustřihnutýma konečkama, ale může si tam připnout ještě takovou příklopku že z toho má jakoby palčáky, takže jí normalně nemrznou prsty a když potřebuje vzít dopis tak je vystrčí...ale myslim, že je stejně nenosí a stejný jsem dala i mojí ségře a nenosí je, tak jsem si je zase přivlastnila na agi, kde taky potřebuju často prsty, ale asi by mi umrzli mít je pořád venku
|
datli
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 13:46
- Nahlásit
taky mám takové rukavice,ale jsou dost tenké v těch mrazech.
Hele psi se mi nechcou venku venčit.Žeby je ta zima tak stáhla a nepustila jim svěrače?Doma mi od rána pěkně prdí,ale bobany nevyhodí ani jeden.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 15:37
- Nahlásit
datli
Ty mě jednou zabiješ, fakt
Pokud teda dřív neumrznu
|
datli
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 16:28 - Změnil/a: datli
- Nahlásit
Biluškačetla jsem -pokud teda dřív nepřimrznu.Hned asociace-čůráš venku se psi a vono to zmrzlo cestou.
prostě příště piš čitelněji laskavě ,jo?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 16:38
- Nahlásit
datli
četla jsem -pokud teda dřív nepřimrznu.Hned asociace-čůráš venku se psi a vono to zmrzlo cestou.
To by se hravě mohlo stát . Radši nebudu čůrat venku
|
datli
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 16:49
- Nahlásit
i přesto umrzneš,si myslím.Když já nejsem schopna už zvládat -16,tak myslím ,že vaše -20 budou pro tebe to samé,he?
Seď a neprskej na monitor.Představ si Sáru,která se klepala tak mohutně,že to vypadalo,jakoby od radosti vrtěla chrustem(rádobyocáskem pahýlkoidním)!A to měla bundu pilotku!
Pouze jsme čekali u silnice na možnost přejití,žádné vystávání 2é minut s kámoškou.
Teda jak to ti rusáci mohou zvládat,nechápu.Taková Sibiř!
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 17:05
- Nahlásit
datli
nevím jak to zvládají rusáci, ale moji psi jsou pořád v pohodě. Bageta strávila na zahradě půl dne a domů šla velmi neochotně. Šelmyje jsou velmi nasrané, že nejdeme pytlačit, hulákají venku a honí se po parkuru. Oru jsem zaháněla domů násilím. Jediné Lilátko je yntelikentní a leží v křesle u krbu.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 17:11
- Nahlásit
že se vám sem vecpu -
... paní Trixinka apsolutně odmítá kadit, revoltuje. Hrozný, ale naprosto příšerný hovno vyprdne pouze jednou za dva dny a jinak chodí jen čůrat, schválně pouze a jedině pod strom, kde není sníh a jinak chodí jen po chodníku a co nejkratší cestou žene domů.
Zato Grin kdyby se nebál ker, pravděpodobně by se koupal v Berounce.
|
datli
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2012 17:20
- Nahlásit
a je to tady-zmražené svěrače jsou i jinde!
Vidíte paní.
Migas -nechápu v které kouli mu zas ruplo,ale od včerejška začal chodit lovit ptáky.Odkoukal to od Sáry.A ráno,když ptáci byli tam zmrzlí,že zvládali jenom sedět na zemi,se do nich s chutí pustil a Sára je naháněla do protisměru.Chudáci jen popolétli a kecli sebou zas dolů.
Hele sníh-kde se to bere?To jsem ještě letos u nás nezažila.
Jednou bylo prudké ochlazení,kdy vzdušná vlhkost najednou žuchla v podobě sněhu na zem.A to docela slušně,asi 10 cm.Trošinku bílo a jinak nic.
|