| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:07
- Nahlásit
Maya
mít nové nemocné zákazníky
tak dramaticky bych to neviděla to spíš ten velký vejvar z jejich prodeje
Jinak teda rodičů špic má po šesti letech na proplanu docela velké autoimunitní problémy (alergické reakce na nejrůznější podněty). Ale abych byla spravedlivá, nikdo nemůže s jistotou říct, jestli za to můžou ty granule.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:17
- Nahlásit
Maya
urco nehledam nahradu za Acanu, dokud ju zere, roste a bobky dobry, tak neresim. Spis celkove, v tech granulich se za mak neorientuju. Nasi kupujou Bosh a Eminent a seltie v poho, po proplance jim zhedvabnela trochu srst, ale to se jim kupuje vyjimecne
pawLINka
jak rikam, to byl vazne odhad, ale ja jim vsecko musim zatim kupovat, i kdyz ted sem natrefila na zdroj sena zadarmo, kde koupit slamu, to teda netusim ale pokud balik slamy vyjde levnej nez ta podestylka, tak zkusim pohledat.
a navic morcata sem porizovala v dobe, kdy sem nesmela mit psa, mela pidi najem a vetsinu vejplaty sem mohla rozfofrovat. Ted bych se jich zbavila, kdyby to nebyli mazlici... takze dalsi urco ani neplanuju
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:30
- Nahlásit
cernej caj
balík slámy 30 kč a to jakt u šejdíře, jestli máš dost sena, zkus podestýlat senem
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:35
- Nahlásit
kachna_
sena mam bohuzel zatim malo, spis tak na papu... Dost se me stavalo ale, ze sem koupila seno a ono bylo plesnivy a to sem teda ani nepodestylala, aby ho nezrali a nenadmuli se, kdyz na to muzou umrit
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:41
- Nahlásit
kachna_
Bráchy pes, celý život na RC, má taky problémy. Já taky krmím granulemi, ale jsem zastáncem pestré stravy a myslím, že ty problémy mívají psi krmení dlouhodobě jednou značkou a ničím jiným.
Já granule střídám, dávám do nich alespoň trochu masa, někdy i zbytky - těstoviny nebo rýži, občas klidně i polívku nebo omáčku, plus občas psi dostanou syrový maso, když doma něco zabíjíme, zeleninu, ovoce, to si často i sami sklidí ze zahrádky.
Jo, pravověrní zastánci jednotvárné psí stravy asi mají osypky, ale moji psi nikdy žádný zažívací nebo jiný problémy, alergie, imunita a tak, neměli. Jako já bych nedovedla krmit psy jen a pouze výhradně granulemi a ještě jednou značkou celý život.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:45
- Nahlásit
Ty jo, teda počítat na kolik mě měsíčně vyjde morče, to mě ještě nenapadlo.
I když teda musím říct, na to jak je mrňavý, tak toho sežere hodně a když jsem kupovala věci, co morče MUSÍ mít, tak mě omejvali, byly to pěkný pálky, ale stejně nakonec jsem mu koupila i králíkárnu a v létě půjde ven.
Asi to bylo tím, že já morče nikdy nechtěla, ale synovec ho vyhrál v tombole, domů to vzít nemohl, takže pak jít a druhý den koupit všechno najednou bylo něco.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:46
- Nahlásit
cernej caj
Já myslela, že bydlíte někde na vesnici? U nás se teda seno rozdává, každý se toho snaží zbavit, protože neví, co s tím.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 10:02
- Nahlásit
Maya
to bydlime, ted cca mesic, barak sem koupila na vesnici tesne pred koncem roku, jinak krome roku a pul v blansku jsem z brna paty nevytahla a na vesnici teda bydlim az ted od ledna.
takze nemam svoje ani seno, ani slamu a ani zatim nemam ocihly, kde by neco takoveho u nas meli. kralikarnu planuju poridit, aby byli taky venkovni az casem
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 10:10
- Nahlásit
cernej caj
Aha, no to je jednoduchá rada, až naroste tráva, tak buď si očíhni nesekaný pozemek, zjisti u starousedlíků čí je a zkus se domluvit s majitelem, že byste si to posekali a usušili a nebo počkej, až budou lidi sekat a sušit, tak se přímo s někým domluvit, aby ti něco odprodal nebo přenechal za kafe nebo flašku. Když si vyhlídneš někoho, kdo nemá králíky, tak ti to pravděpodobně s radostí nechá i zadara, ale pak většinou se předpokládá, že si to sama usušíš.
|
zajda007
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 10:52
- Nahlásit
Kdyby ses v neděli o morčatech zmínila, bych ti řekla, že mám na zahradě přes 500 m naší kvalitní eko vojtěšky. Jaro je na obzoru, klidně ti ten lán přenechám, jen si ho musíš chodit otáčet ;)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 11:53
- Nahlásit
zajda007
no to zni fakt dobre ale nejsem zemedelec, jak casto se to musi otacet? ;)
|
zajda007
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:01
- Nahlásit
Pokosíš, otáčíš dle počasí. Na jednu usušenou várku tak 2 až 3 otočení. Když nezaprší tak celý proces je hotov tak za týden. Nebo si pak můžeš přijet i pro čerstvou. Za sezónu můžeš sklízet min 4krát-bys těch morčat musela mít celý regiment. Ale ta jarní vojtěška mi přijde kvalitou nej.
Ze záčátku si to bral chlápek pro koně, pak už nechtěl, že má dost.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:15
- Nahlásit
zajda007
ale teda nevim, jak to posekat ) srpem by me asi slehlo, kosu sem nikdy nedrzela
|
zajda007
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:21
- Nahlásit
Kosu máme,můžu půjčit;) V nejhorším řeknu manželovi, aby to posekal, ale otáčet a hrabat budeš sama;)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:21
- Nahlásit
jeste me napadlo ... co treba psi konzervy? jsou nejake lepsi/horsi? jako cemu se urcite vyhnout ?
|
zajda007
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:24
- Nahlásit
Já se vyznám v kočičích, psovi je nekupuju. Radši mu dám maso. Ale měla bych jeden tip .....kdyžtak mailem
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:27
- Nahlásit
Týden je dlouho. Když je hezky a parno, tak když otáčíš, usušíš i za den, když je hezky a teplo, tak za dva dny, ale večer musíš zkopit a ráno zase rozházet, aby ti na to nenapadalo rosa. Když se do toho rozprší, tak musíš kopit a rozhazovat podle toho jak prší nebo svítí slunce, takže to klidně i ten týden.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:29
- Nahlásit
cernej caj
Já kupuju konzervy, jako samozřejmě se vyhnout těm, ve kterých není maso, ale zbytky, což jsou ty ve zveráči apod. Jako kvalitní konzerva z masa stojí 400 g přes 50 Kč, no nevím, to by se ti pěkně prodražilo krmit jen tím.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:38
- Nahlásit
Maya
Nemyslim jen konzervama. spis ze by obcas dostala konzervu, chutna ji to vic nez granule.
Jinak jak si psala ze taky psum obcas das neco ke granulam, z domu su tak taky zvykla. Ale ze by si psi sami sklizeli zeleninovej zahon, to sem u nich nikdy nevidela )
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 13:39
- Nahlásit
cernej caj
No co já vím, zahrádku sklízí hodně vlčích špiců. To víš, to se pozná selský pes.
Jako Kim si sám sklízí maliny, jahody, rybíz, už i mrkev se mu povedla a okurka, jabka to ani nepočítám a tak. Normálka, to si zvykneš.
Zajímavý, že Dori, ten na to sám nepřišel, ale okoukal to od Kima, akorát že chodí víceméně jen na jahody, tam se to naučil, zbytek asi sklízet Kima neviděl.
|
zajda007
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 13:42
- Nahlásit
a nemusí to být ani špic U nás se přes léto ušetříme za granule
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 14:11
- Nahlásit
nam pes akorat okusoval listy durmanu kdysi ) Ale ani jednu selticku sem nikdy nevidela zrat zeleninu... ale slysela sem o psech, co jim chutna, tak to sem zvedava, az z jara neco zasadime, co budeme sklizet )
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 15:20
- Nahlásit
cernej caj
No asi spíš ne CO sklidíte, ale JESTLI vůbec něco sklidíte.
Kim mi jako štěně sklidil 10 čerstvě zasazených růží, položil je hezky na hromádku doprostřed dvora.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 15:22
- Nahlásit
Maya
Ano, nakrmím. Psala jsem tam v současné době... Máme farmu a mám dostatek vlastních zdrojů a dokážu si i hodně poshánět za hubičku a podobně...
Vetamix je u mě okrajová záležitost...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 19:26
- Nahlásit
pawLINka
Jo vlastní zdroje, tak to jo, jenže takovou možnost má fakt málokdo, takže se to nedá porovnávat s tím, když někdo kupuje granule, když by maso a všechno k tomu musel taky kupovat.
|
jessiie
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 20:16 - Změnil/a: jessiie
- Nahlásit
Maya
Dík za test. Snaha se cení, ale ten test je hrůza. Opravdu mě pobavil . Je to nic neříkající blábol o tom, které krmivo obsahuje více či méně soli a sóji. Ale o cizorodých látkách a bezpečnosti těchto krmiv ani zmíňka. A to ani nemluvím o mase, které v takovém krmivu naprosto chybí - nahrazeno drůbežím odpadem - střeva, zobáky, hlavy, krev, pařáty, peří.
To třeba Belcando, zde zmiňované, a kterým já krmím, je podílem skutečného zdravého masa, které prochází přísnou kontrolou na špičce mezi krmivy.
A proč toto krmivo je málo známé?
Už jsem tady o tom jednou psala - protože to je krmivo nekomeřční. To znamená - není propagováno reklamou a jinou masovou propagací jako krmiva komerční, pejskařům velice známá.
Acana také bývala před lety neznámá.
- Podíl masa u Acany je nižší než u Belcanda. U Acany - průměrně 46% bílkovin v krmivu je původem z masa.
- U FirstMate a Belcanda - průměrně 80%.
Na mých stránkách o tom píšu a naleznete tam i odborné články na toto téma.
http://vendeesky-basset.jmnet.cz
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 20:29
- Nahlásit
Maya
Když se chce, tak se dá sehnat leccos...
Třeba "dvojkový" kuřata v drůbežárně za pár kaček... A nebo vyřazená zvířata z chovu často zadarmo... Jen je to o tom, že je to z vlastní porážky no...
Ale i kdybych měla maso kupovat z Vetamixu a z jatek v okolí, tak je to pořád levnější než granule... To mám spočítané u jednoho psa, který má citlivé zažívání a když jsem přecházela na maso, tak jsem mu kupovala jen mletý vetamix, protože nebyl schopný nic jiného strávit. A i tak to vyšlo mnohem levněji než granule... Konkrétně Acana.
Ale ke granulím...
Já k nim prostě ztrácím důvěru. V jedněch je to, v druhých hento... To je sice hezký, že je to na pytli a že tam napíšou různý kraviny, ale jak mám vědět, že třeba maso, které tam je, nebylo zelené...? Jak to poznám? Jak poznám kolik ho tam skutečně je? To jsou otázky, které mě vedly právě k masu - ty finance ani tak ne...
jessiie
To třeba Belcando, zde zmiňované, a kterým já krmím, je podílem skutečného zdravého masa
A kde máš ten důkaz? Protože je to napsané na pytli?
|
jessiie
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 21:00 - Změnil/a: jessiie
- Nahlásit
pawLINka
přečtěte si tento článek - od MUDr. Karly Dvořákové a
Ing. Gerharda Steina
http://vendeesky-basset.jmnet.cz/jak_krmit_pejska. html
A také se podívejte sem:
http://www.belcando.cz/k1-krmivo-pro-psy-&-i49-o-b elcandu.html
Na svých stránkách přímo píšou, že podílem živočišných bílkovin (až 90% bílkovin je v krmivech Belcando původem z masa, což je mnohonásobně vyšší hodnota, než tomu bývá zvykem) v krmivu splňuje Belcando nejpřísnější kritéria pro dlouhodobě bezpečnou výživu psů!!!
Tímto opravuji výše zmiňovaný údaj z průměrně 80% na dnes již už 90% bílkovin původem z masa.
Tuto firmu mám prostudovanou skrz na skrz a vím o ní toliko, že jí důvěřuji a vím proč jejich krmivem krmím
Mají krmiva levnější a dražší - odstupňováno podílem masa a dalšími surovinami. To už záleží na páníčkovi jakou formuli zvolí...
Pro mě momentálně dostačující Multi croc - Optimální stravitelnost - vysoký podíl masa (70% živočišných bílkovin – 35% hovězí, 30% drůbež, 5% sleď)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 22:52
- Nahlásit
pawLINka
Ale každý nemá drůbežárnu za rohem, kdyby se pro to mělo jezdit, tak se to zase prodraží. Ale jinak souhlasím, že krmení masem vyjde o něco levněji než granule, je to celkem logický, odpadá tam ta výroba a distribuce granulí.
jessiie
Belcandem bych nekrmila ani omylem. Když vyjdu z toho, že dle zákona se musí uvádět ingredience sestupně, takže hlavní složkou granulí je tak prvních 5 ingrediencí, tak v tom tvém slavném Muti croc je to hlavní složka pšenice - je tam 2x, pak rýže, pak kukuřice a pak teprve sušené maso. Napsat si může kdo chce co chce o podílech bílkovin, ale tyhle granule jsou pro mě pšeničnokukuřičné a pro psa tedy nevhodné.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 22:55
- Nahlásit
Jo a to 35% hovězí, 30% drůbež, 5% sleď je pěkná blbost, neboť hovězí je tam jen jedna složka, kdežto drůbeží tři, tak těžko ti může dát více bílkovin hovězí. Jo letáky propagující granule, to je kapitola sama o sobě, kdekomu to stačí k informacím, ale kdo si dá tu práci a přečte složení, tak ví, jak v letácích umí výrobci pěkně kamuflovat.
|