| Autor |
Zpráva |
brut
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2006 23:48
- Nahlásit
daliva
Pěkně napsáno. Díky.
Mucholabka
Tak mám pocit, že jsi celou diskusi nečetla. Jinak by jsi nemohla psát takové nesmysly ( Asi paní Kleinové nevyvrátíme její přesvědčení prodat štěňata do výkupu-však co, i kdyby jich tři pozdechaly a jedno přežilo, ono se jim to nakonec vyplatí-tady koupí za tři tisíce, nakreslí PP, otetujou, ve Francii na Nábřeží zlatníků prodají za 1200 EUR. A kdyby se to štěně nedalo prodat, nevadí. Obijeme ho o zeď a dáme hadům. A kdyby se hadi neprodali...
Prosím, nejprve pořádně čti a potom kritizuj. Může se jinak stát, že někomu bezdůvodně ublížíš. Nebo to umíš se psy lépe než z lidmi.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 08:12
- Nahlásit
brut
Mucholabka je trochu ostrá, to je pravda. Ovšem každého musí zarazit rozpor v tom, co zakladatelka tohoto fóra deklaruje - na jednu stranu naznačuje své velké kynologické zkušenosti atd., na druhou stranu uvažuje o výkupu. KAŽDÝ, KDO SE TROCHU ZAJÍMÁ A POHYBUJE V KYNOLOGII, PŘECE VÍ, JAKÝ HUMUS JE VÝKUP!!!
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 10:50
- Nahlásit
brut
pokud někomu přijde na mysl prodat štěňata do výkupu, jsem nekompromisní. Sama jsem viděla ty psy prodávat, je to hnus na entou a normálního člověka by to vůbec nemohlo napadnout-ani ve špatném snu.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 11:00
- Nahlásit
Ketrin
Jojo, rozpor tam trochu je. Ale to neznamená, že by to udělala.
Podle mého, je lepší se takhle zeptat ( nebo možná jen ujistit), než rovnou štěnda prodat. A aby jí hned někdo napadal, mi přijde trochu šílený. To by tady už nikdo nemohl říct žádný jiný názor a ani se na nic zeptat. V tu chvíli by celé fórum ztratilo smysl.
Já taky nehoruju pro šíření psů bez PP, ale dokážu pochopit, že jsou lidi, kteří si psa s PP koupit nechtějí. A pro ty vždy bude někdo, jako je zakladatelka tohoto fóra nebo žofka. Vždyť i já mám doma kříženečka a u ségry máme psa bez PP ( z čistokrevnýho chovu byli oba rodiče - jeden měl o pár cm víc než byl povolený standart a druhému chyběl zub). Proto tady tak trochu hájím i bez papírové odchovy. Nemyslím, že by na nich bylo něco tak moc špatného, pokud jsou vedený s rozvahou a budoucí chovatel zajistí veškeré potřeby, tak jako by byli s PP. A ještě jedna věta. Pokud se přestanou dělat svi****y u psů s PP, tak se zlepší i trh. V tu chvíli bude daleko méně tzv. množitelů bezpapíráků.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 12:02
- Nahlásit
žofka
Taky už naposledy, naše názory si navzájem asi nevyvrátíme.
Ano, moji psi jsou v soutěži na baby.cz a možná tam jsou nějací bez PP psi, které já nepoznám, ale v chovu přeci nejde o to, jak pes vypadá, ale hlavně o to, co má v genech, co předává dalším generacím. Ty víš možná, co tvoji psi předávají první generaci, ale co víš o jejich vnucích, pravnucích a prapravnucích atd.?
Ještě připomenu, že jsem tu psala, že nejsem proti chovům bez PP, ale proti tomu, aby chovatelé výsledky těchto chovů prezentovali jako určité plemeno. To, že něco vypadá jako něco, ještě neznamená, že to je něco.
To, že ti fenka přerostla nebo změnila barvu, to nechápu, o co ti jde, vždyť pořád je standardní a chovná, nebo ne?
Co se týká výstav, mě osobně se právě psi p.Černohorského nelíbí, a o tom to právě je.
Možná by se mělo najet na model v jiných zemích, kde členství v klubu je exkluzívní záležitost a člověk ví, že štěňata od těchto chovatelů jsou kvalitní a ostatní chovají sice s PP, ale bez klubu, a kupující hned ví, že kupuje horší kvalitu bez jakékoliv kontroly.
Každopádně jen lituju toho, že se oficiální názvy plemen nedají zaregistrovat jako ochranná známka, aby bylo zabráněno zneužití od lidí jako jsi ty.
Ale i tak přeju tvým štěníkům hodně štěstí do života a hlavně hodné páníčky.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 12:06
- Nahlásit
Maya
a jak se ti psi nazývají,ti co patří k plemeni...a nemají PP,ale historie je u nich jasná,pokud např.byl otec vyřazen z chovu kvůli zubu?a teda asi to nejsou vořeši ne??toho mám doma amíchá se tu moooc plemen takže jak je mají lidé prezentovat??
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 12:09
- Nahlásit
brut
Psi s chybějícím zubem se nevyřazují jen tak bez příčiny, chybění zubů se kumuluje, to znamená, že bez jejich vyřazování by dnes už byli psi bez zubů, což by asi nikdo nechtěl.
Ty odchováš štěnata po svém psu bez zubu, párk jeho potomků bude bez zubu, pár jich bude nositelem vadi se zuby, ti se spojí třeba zase s nositeli a během pár generací máš psi, kterým chybí 4 zuby atd.
Stejné je to s výškou, samozřejmě občas nějaký pes přeroste nebo nedoroste, ale kdyby se nevyřazovali, tak by dneska ve standradu většiny plemen bylouvedeno výška 20-60cm.
Pokud chováš na takových psech, za pár generací už s původním plemenem nemají nic společného, možná až na přibližný vzhled.
Připomíná mi to mého známého, který si koupil malinu bez PP a na mojí poznámku, že moc nevypadá jako malina, řekl, že sice má kratší nohy, menší hlavu, delší srst a jinak uši, ale je to malina bez PP. No comment.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 12:13
- Nahlásit
sarax
Pokud nemáš sama otce i matku doma a sama nekreješ, tak o otci nevíš nic, jen co ti řekne chovatel, cizí člověk.
Je to prostě voříšek, který vypadá jako nějaké plemeno. Taky jsem měla kdysi takového, vypadal jako bílý špic, ale nikdy by mě nenapadlo někomu říkat, že je to špic, vždycky jenom pes, co vypadá jako špic.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 12:23
- Nahlásit
Maya
Pes s chybějícími zuby nebo s malou či velkou výškou je pes neodpovídající standartu.Ale vůbec to neznamená,že štěňata po něm budou taky bez zubů,nebo malá či velká.Ano,může se po něm znovu vyskytnout takový jedinec.Ale to může i po jeho sourozencích a rodičích,kteří jsou v chovu nadále využíváni.Ty už z chovu nikdo nevyřadí.
|
Míša 79
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 12:55
- Nahlásit
Já tedy vůbec nechápu o čem tady polemizujete. Musíte mít asi málo rozšířený obzor, když řeknete, že takzvaný BEZPAPIRACI mají více nemocí. Psi s původem se kříží i příbuzensky a to je kámen ůrazu, to v genetice nadělá neplechu. Tam se potom potýkáme s mnohem větším výskytem nemocí!!! Rada zní, neprodávat štěňata do ciziny a hlavně ať mají kidný vyrovnaný život!!!!!!!
|
Míša 79
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 13:08
- Nahlásit
Každopádně Žofko tobě držím palce s tvým chovem, protože takových jako jsi ty je opravdu málo!! Musím říct, že jsi opravdu první návštěvník, který mě opravdu zaujal, jinak to ostatní je fakt k smíchu!
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 14:11
- Nahlásit
Maya
bavím se o něčem jiným jak nazveš psa kde víš jak vypadali a jací byli rodiče a jejich rodiče a jejich rodiče a tak?ale nemá PP..to je vořech jo???to teda neee!!! voříška mám,to jsem psala ale jako plemeno nevypadá..teda vypadá..je to KOPUK....a už vidím,že mám psa co vypadá jako špic a každýho na potkání morduju teotií že je to jen vořech co vypadá jako špic....co je komu do toho???a proč shazovat svýho psa,?nechápu....
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 19:18
- Nahlásit
Maya
To je ale blbost. Vždyť už jsou určitá plemena, která právě kvůli vyřazování jedinců vyšších mají problémy. A chybějící zub se nemusí projevit vůbec, protože v tomto případě se většinou jedná o jednorázový problém. Pokud nejsi schopná takovéto věci pochopit, tak se o ně začni zajímat a sleduj různé rasy a jejich problémy. Pak zjistíš, že daleko větším problémem je křížení příbuzenské, různé podvody při uchovňování.... A to mně budeš tvrdit něco o psech s PP. A jen tak mimochodem, co mám doma za psa, když jeho rodiče byli Irský setři s PP a on je bez PP? Podle tebe mám doma vořecha. Což je ale naprostá blbost. Je to irský setr. A je zdravější než spousta papírových. Ale to asi nemá cenu tobě vysvětlovat.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 20:04
- Nahlásit
Panebože, skoro se bojím, jestli ta kočka, co mám doma, je fakt kočka, anebo je to jen nějaké zvíře, co vypadá jak kočka.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 20:24
- Nahlásit
Míša 79
Už jsem se sem vracet nechtěla,ale tobě poděkovat musím. Fakt,to v téhle nefér debatě potěší. Před dvěma dny se mi narodily po dlouhé době krásná zdravá štěňátka. Vždycky jsem šťastná jak blecha,těšila jsem se jak se tady pochlubím a pokecám o porodu. Ale tak mě úplně přešla po tom všem tady chuť o něčem debatovat.Nikdo nemá páru o tom,kolik mě to stojí poctivého úsilí a to nemluvím o penězích,jak se ostatní tím rádi ohánějí,kdyby každý chovatel byl tak poctivý,jako já,nebylo by co řešit.
Teď po tom všem tady,sedím nad těmi našimi drobečky a jsem nešťastná z toho,jak škaredě o nich někdo může mluvit. Nikdy bych neuděla v chovu nic proti chovatelským zásadám. Na rozdíl od některých chovatelů.Jsem na své psy pyšná.
jsem z toho všeho tady vážně rozhozená. Tobě ještě jednou moc děkuji.Snad si pokecáme v jiných tématech,tady už ne.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 21:38
- Nahlásit
já sama jsem taky pro, aby se moc nepropagoval chov bez pp ač mám sama dogu? bez pp, ale PP opravdu nic nezaručuje.Vím o případech, kdy štěnata malých plemen odrodila jiná fena než ta, která je v rodokmenu uvedena jako matka.Tyhle kecy, že PP ti zaručí přesně to, co chceš je blbost a myslím si, že to tady spousta lidí ví. Je to o lidech [u][/u]a žofka
ty si dál chovej své mazlíky a dělej to jak to děláš.Já brala dogu od množitelky, které evidentně na štěnatech nezáleželo.Tihle by měli přestat.Tyhle debaty nemají smysl, ti, kterých by se to mělo dotknout si to nepřečtou a ti ostatní se jen zdravě naštvou.Pravda je někde uprostřed. Každý si bude obhajovat to své.Paní Klainová nikde nanapsala, že má v plánu dát mrňata do výkupu, jen se na to zeptala.Málem jste ji tady ukamenovali a to myslím není dobře.Je tady parta správných lidiček, kteří by si měli pomoct a spolu diskutovat bez emocí.Trochu se to tady změnilo.Snad je to tou dlouhou zimou a na jaře se nám bude dýchat líp a nebudem na sebe tak zlí.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 21:48
- Nahlásit
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 22:35
- Nahlásit
monika
žofka
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 22:36
- Nahlásit
žofka
Možná Ti připadá,že tady každý uznává jen chov s PP a jsi z toho zklamaná,že se k Tobě nikdo nepřidal.Ono se to tu nedávno řešilo a rozpoutalo to dost bouřlivou diskuzi.Asi jsi sem ještě nechodila.Když budeš chtít,můžeš si to najít pod názvem jack russell terier-štěnátko s PP či bez.Tam uvidíš,že názory jsou různé a některé podobné těm Tvým.Jenom se to už člověku nechce omílat pořád dokola.
Uvidíš,že pokecat se tu dá.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2006 23:30 - Změnil/a: žofka
- Nahlásit
Endy
Já tu dizkusi sledovala jen z povzdálí,zas tak moc se hádat nepotřebuju.
A zklamaná už nejsem,naopak,vždyť se tu zpousta lidí ke mě přidalo.
Nakonec,já jsem se sem hádat nepřišla.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 10:37 - Změnil/a: žofka
- Nahlásit
Tada,tohle téma,ikdyž jsem neměla v úmyslu se do něj až tak ponořit,mě natolik leží v žaludku,že musím ještě jednou zareagovat. Ale už jen proto,abych vypustila z hlavy to,co mi tam leží. Už nechci vyvolat žádné polemizace,ani hádky. Jen jste mě otevřeli oči.
Nikdy by mě nenapadlo vidět nebo dělat rozdíly mezi mími psy s PP nebo bez.Vždycky jsem brala radosti a starosti s nimi stejně.Až tyhle stránky a vaše názory mě nutí vidět to jinak a vidět rozdíly,které jsem nikdy vidět nechtěla.
Asi před dvaceti lety,jsem si pořídila psinu(stejnou rasu jako mám teď),s PP. Byla úžasná a krásná,byla jen na mazlení,ale pak jsme za zvědavosti absolvovali několik výstav. Všechno v pohodě až do té doby než začala občas kulhat na jednu nohu. Lékařský závěr byl: je zdravá,jde asi o zlozvyk. Pak následovalo čištění očních stále slzejících kanálků pod narkozou. Výsledek: slezení zůstalo,odůvodnění: nadměrně vypouklé oči(to byl podle mě nesmysl.
Vezmu to zkrátka,ať vás zase neunavuju dlouhým čtením,ale už bych o zkušenostech s psama mohla napsat knížku. Za můj život,doposud prošlo 9 psů,z toho jeden kříženec,3 z PP a 5bez PP.Bez PP problémy doposud žádné.S PP problémy se třemi psy ze čtyř(zatím a doufám,že to tak zůstane. Jedna fenka,jak už jsem tu někde psala je po operaci,druhá viz: v úvodu,třetí a nejhorší dosavadní zkušenost,pořídila jsem si štěndo pejska,z kterého se klubal nádherný pejsek,kterého jsem si přesně takhle představovala jako svého nového krycího psa. Ejhle,neměl by čím krýt,neměl v pořádku kouličky. Nikdy jsem to takhle v globálu neviděla,ale není to už náhod nějak moc ?! Poslední,zatím štěndo pejska,se zaplaťpánbůh taky klube přesně dle mích představ,takže doufejme,že už tu smůlu s papíráky přetrhne. Až mám strach,že to zakřiknu.No,jak sami vidíte,co se týče PP je to 1:4,to je dost málo,že. No a poměr kvalit mezi mými psy s PP a bez PP si už odvoďte sami.
A to klidně moho pokračovat. Moje fenky bez PP mi dávají krásná a zdravá štěňátka a světe div se i pokaždé stejné barvy. Dokonce,ale to se přiznám,že nevím,jestli to není běžné,rodí pokaždé stejný počet a každá má i svůj počet holek a kluků.
Moji nový papíraci mají v PP tak rozdílné barvy a výšky,že nemám páru,co z toho bude.A to sem si je pořídila jen proto,že jsem si právě myslela,že budu vědět,teda aspoň přibližně,vím,že to není tak jednoduché,co z tohoto spojení bude.Takže,dám příklad,křížení barev u PP došlo tak daleko,že když spojím dvě stejné,třeba černé barvy,vyjde z toho klidně bílá. To teda ať si říká,kdo chce co chce,tohle se mi nelíbí a nesnažte se mi to vymlouvat.
Tak už vás více svým kecáním otravovat nebudu. I tak vám děkuji za vaši trpělivost se mnou . Prosím už žádné diskuse vyvolat nechci,jen jste mě donutili přemýšlet a tohle je výsledek. Závěr si udělejte samy.
jedno si ale neodpustím,tohle mě přinutilo velmi,velmi přemýšlet,jestli si mám fenu s PP ještě pořídit. Doposud to můj úmysl byl.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 11:30
- Nahlásit
žofka
Nechci se dohadovat, jen moje zkušenost je naprosto odlišná - ve svém nejbližším okolí znám cca 20 "čistokrevných" psů bez PP, z nichž pouze tři odpovídají standardu plemene, za něž jsou vydáváni - co se povahy a exteriéru týče. A co považuji za závažnější - pouze jeden z nich (a to je zatím mladíček) dosud nemá vážné zdravotní potíže... Moje osobní zkušenost se psy, kteří prošli naší rodinou, je, že jsme vždy vybírali psy s PP, o kterých jsme měli možnost získat hodně informací a vždy od chovatelů, se kterými jsme se důkladně seznámili a na konkrétní štěně pak čekali i dva roky, ať už byly naše ambice chovatelské nebo jsme jen hledali ideální povahu k dětem. Patřilo k nám (a patří) i několik kříženců, kteří ve srovnání s našimi PP psy trpěli řadou zdravotních potíží, které ale nechci svalovat na to, že jim chybí PP, všichni k nám přišli zvenku, kde jistě neměli ideální podmínky a to je mohlo poznamenat... Zkrátka bych chov s PP nebo bez PP nehodnotila jen podle těchto individuálních poměrů, protože toho se pouze chopí nezodpovědní množitelé a kšeftaři, v jejichž podání je to dost nebezpečný argument a nahrává nesmyslným fámám o významu PP.
Pro mě je, jak už jsem tu zmiňovala, jednou ze základních
otázek v chovu PROČ... jedním z důvodů pro mě je i přínos plemeni jako takovému. Čímž nemyslím pouhé rozmnožení jeho řad, ale plemeno jsem si z nějakých důvodů vybrala (povaha, vzhled, využití) a ráda bych, aby tyto kvality zůstaly zachovány . Proto si kladu otázku, proč Žofko s výsledky, které se svými odchovy podle všeho máte (exteriér, zdraví), nechcete zasáhnout do oficiálního chovu plemene, které máte tak ráda a které podle vašich informací tak upadá?
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 11:37
- Nahlásit
žofka
Hezky popsáno.
Já když jsem začala uvažovat o koupi nového psa, tak jsem pročítala všechny možný dostupný materiály o různých plemenech ( jak tištěný, tak na netu a i různé webovky chov.stanic) větších psů a jezdila koukat na výstavy. K mému naprostému zděšení jsem zjistila různé nesrovnalosti a taky občas podvody v chovech. Neříkám a nikdy jsem neřekla, že u všech plemen a chovatelů. Začala jsem přemýšlet, jak je to možné, jak se může stát, že se "hazarduje" s rasama. Vždyť postupně ti nádherní psi, tímto způsobem vymizí. Tzv. množitelé nedělají dobré jméno rase a chovatelům. Najivně jsem si myslela, že se s tím dá něco dělat, ale opak je pravdou ( vždyť podvody se dějí i za tichého souhlasu poradce chovu).
V té chvíli jsem uvažovala o psu bez PP. Jediné, co mně odrazovalo, je u mnoha z nich nedostatek informací a taky naprostá nemožnost vidět rodiče štěňat. Nakonec jsem se rozhodla, že si vezmeme pejska z útulku. Po cestě do jednoho z nich jsme viděli australáky a u mně to byla láska na první kouknutí. Auto jsme otočili a jeli zjišťovat informace o této rase. Vyhrál a mám doma jednoho jejich představitele.
Tím nechci vyvolávat další debatu, ale jen poukázat na mé zkušenosti s výběrem psa.
A ještě jedna věta na závěr. I psi bez PP,kteří se narodí rodičům s PP ,jsou jedinci toho daného plemene a ne nějací voříšci. Mají právo na správné označení své rasy.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 12:01
- Nahlásit
daliva
no,na to ti odpovím velmi jednoduše. Důvodů k tomu mám hned několik.
Asi ten nejhlavnější je ten,že nechci být na nikom a na ničem závislá. Toho,že člověk něco musí,protože mu to zkrátka někdo nařizuje,už jsem si užila v životě dost.
Dalším a velmi podstatným důvodem je to,že chci lidem dopřát kvalitní psy za rozumnou cenu,protože musíš uznat,že si umím dobře zpočítat,kdo to dělá pro peníze a kdo to dělá jen tak pro radost. Víš ono i v mém oblíbeném plemeni se dá koupit pes s PP za míň jak 10 tisíc,ale i za 30 tisíc a to považuju za šílené tahání z lidí peněz.
Mě stačí,že noví majitelé štěňátek jsou spokojení,že se občas od nic něco dozvím,takže o svých odchovancích se občas i něco dozvím. A jsem takhle spokojená. Nepotřebuju aby mi do toho někdo kecal a ještě to šílené papírování kolem toho,proč ?! Věř,že moji zájemci o štěňátko se ode mně dozví víc,než z nějakých papírů.
Jsem nemocný člověk,který mimo svou rodinu,chovem pejsků žije a radost lidí,které moji pejsci obšťastnijou mi k životu stačí.
PS. Nedávno jsem viděla vnuka od mích pesanů,už to bude vypadat jako chlubení,ale ten JE. A tohle mi fakt stačí.
Mohla bych toho napsat mnohem víc,ale doufám,že takhle ti to stačí.
PS: jedna z věcí,co mě taky dokáže naprudit,je když někdo tvrdí,že na chovu psů se nedá vydělat a přitom celá rodina má na chov živnost,postavený tři baráky... Ale už fakt dost,každý na to máme svůj názor a můj se tu jen vytříbil a utvrdil. A po mích zkušenostech,nechápu,proč se tomu ještě divíš. Každý holt máme ty své a za těmi si stojíme a věř,že kdybych o psech PP měla odjakživa špatné mínění,nikdy bych neuvažovala o jejich pořízení.Jak už jsem psala,moje poznatky jsou víc jak špatné,tak se snad nikdo nemůže divit,že už o kvalitě psů s PP začínám pochybovat.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 12:04
- Nahlásit
brut
No a to je to co říkám,každý máme své zkušenosti a ty nám nikdo nevezme.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 12:09
- Nahlásit
Už mám z toho palici jak meloun,už to tu slohově nezvládám,je to tu horší jak ve škole,co výtvor,to větší hrůza.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 12:10
- Nahlásit
žofka
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 12:12
- Nahlásit
Jsem si čím dál jistější, že nezáleží ani tak na papírech, jako na zodpovědném chovateli.
Ráda bych se taky připojila k těm co tady Žofku rádi vidí.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 12:12
- Nahlásit
žofka
Tak to alespoń nejsem sama.Taky mám pocit, že píšu slohovky a ty jsem ve škole moc ráda neměla.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2006 12:16
- Nahlásit
Jo, a moc prosím: štěňátek je fakt už velmi mnoho. Přeplněné útulky a opuštění psi jsou rubem i sebekvalitnější produkce štěňat. Na stránkách inzercí mnohonásobně převažuje nabídka nad poptávkou. Prosím o zvážení, zda je dobré přivádět další pejsky na svět.
|