| Autor |
Zpráva |
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2012 09:20 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
Fifi
nas tedy hierarchii urcuje vesnicky rozhlas a sousedovic alfa Ben.
si to zabila úpa ted ))
|
Kajry
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2012 16:32
- Nahlásit
LucieS
Presne tak jsem to myslela i ja.Lepsi bude kdyz zustane u chovatele,ktery se o nej bude starat nez abych ja nemela tolik casu a neco skazila.Jinak co se týká socializace tak pokaždé tam byli nějaké děti a hráli si s nimi.Je to mamky známí a dobře ho zná a i jiný chovatel s kterým se známe nám ho doporučil.
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 20:54
- Nahlásit
Ahoj,
za měsíc si mám též jet pro štěňátko(fenku) německého ovčáka.O výběru štěněte jsem si zde už dost přečetla,zajímali by mě další věci:
1.)Četla jsem,že by se se štěnětem nemělo přetahovat a namáhat zuby do přezubení ,je to pravda?A vkolikátým měsíci štěňata přezubují?
2.)Od kdy mohu štěně začít cvičit,myslím sedni,lehni,popros,atd...?
3.)Od kdy mohu se štěnětem začít chodit na cvičák,skákat přes překážky,stopy,obrany apod...
4.)Až si ho přinesu domů,je nutné s ním první noc spát v boudě,nebo v garáži apod..Aby nebyl sám?Nepomohli by třeba plyšáci,aby se necítil sám?
5.)Kdy mu mohu na krk nasadit obojek(kovový stahovák)?Prý se štěňatům vytrhávají chlupy na krku z obojku...
6.)Máme velkou zahrady,ale máme tam nasázenné mále stromečky+rajčata,okurky,apod..,ale co jsem se bavila se sousedy a známými,štěně tak velkého plemene prý vytrhá malé stromečky,brambory a obecně zničí zahradu,než z toho ,,vyroste",protože se v noci nudí a je sám.Máme ho tedy na noc zavírat do kotce než z toho vyroste?
7.)Máme ještě fenku Jorkšírského teriéra,doufáme,že se snesou,ale zajímalo by mě ,jak je pomalu a postupně seznámit,naše jorkšírka Niki je totiž strašně protivná a ve svém revíru moc nikoho nesnese,o to víc to bude horší,když si koupíme ještě kočku,aby si na sebe zvykly všichni tři najednou...
Je to můj první velký pes ,tak se omlouvám za takovou neznalost.Předem všem díky za odpověď
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 21:27 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
Rybka305
Ahoj
co se toho přetahování týká, klidně si se štěnětem hraj a přetahujte se o měkký hadr (hadr na podlahu je ideální, stojí pár korun, nelezou z něj nítě a je měkoučký), měkčí pešky, balonky.Pokud s ním chceš cvičit, podporuješ tím nenásilně a zábavně i kořistnický pud a vůbec ti to hodně v budoucnu pomůže při výcviku. Jen až začne měnit zuby tak opatrně. Některým štěňatům to nevadí a mění zoubky prakticky na hadru (často i při obranách), jiné dásně bolí a kousat nechtějí, ty pak nemá smysl do ničeho nutit, raději počkat až trvalé zuby vylezou.
Štěně přezubuje cca od 4. měsíce a trvá to každému jinak dlouho, někdy měsíc, jindy třeba i 3.
Cvičit můžeš začít prakticky hned. Zase nenásilně, všechno hrou, hoooodně chválit, hooodně motivovat (hračky, balonky, pešky, pamlsky ...).
Na cvičák můžeš začít chodit třeba hned, spíš záleží na tom, jaká pravidla mají na konkrétním cvičáku, který jsis vybrala.
Nemyslím si, že je nutné spát se psem první noc v boudě, za prvé se do ní asi moc nevejdeš a za druhé štěně bude tvou přítomnost vyžadovat i nadále. Otázka je, jestli má být venkovní nebo domácí. Pokud venkovní, máš v podstatě dvě možnosti - buďto vydržet jednu, dvě ... noci možného pláče a opravdu důsledně ho neřešit - ono ho to přejde. Nebo si ho vzít na pár dní (týdnů) domů a učit pobyt v kotci postupně.
Ohledně kovového obojku - nevím, dávám ho štěňatům v okamžiku, kdy dorostou do toho nejmenšího, co máme doma ale asi tak od 3 měsíce, nemyslím, že s vytrháváním srsti je to nějak dramatické, štěně beztak brzy přelíná.
Ohledně zahrady, těžko říct, tohle je hodně individuální záležitost, ale určitě je lepší mít část zahrady se záhony zvlášť oplocenou, pokud to jde.
No a co se týká vašeho jorka, tak to taky hodně záleží na tom, jak se bude chovat štěně a jak na něj bude reagovat vaše jorkšírka. Obecně - dejte pozor, ať jí štěně příliš neotravuje, naopak nedovolte eventuální útoky starší feny na štěně. Neprotěžujte štěně, ať nemá starší pes pocit, že je odstrkován a mrně tak postupuje na jeho místo. Vzájemné hry podporujte, ale budďte obezřetní, štěně NO může i nechtěně tak malému psu, jako je jork ublížit
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 22:00
- Nahlásit
Super díky za radu..To kňučení první noci já přežiju,ale hlavně aby to přežili i sousedé :-D :-D.Jsem ještě studující člověk,takže se mu mohu věnovat celé dva měsíce prázdnin,tak se snad tak sám cítit nebude....Ovčanda bude určitě venkovní pes,do domu ho snad ani učit nechci..Jednou jsem domů vzala kočku a od té doby už nechtěla být venku ....Co se týká naší jorky,spíše bude ona jakoby zvýhodňovaná oproti ovčandě,protože bude bydlet doma s náma Zahrada je jeden velkej prostor s náhodně rozmístěnýma stromkama,takže nějak oplotit je nemožné....Leda opravdu ho zavírat přes noc,ráno ji pustit,pak zase zavřít a pustit až příjdeme ze školy a práce,aspoň to dělat takhle dočasně než z toho štěněčího níčení vyroste..Zase ale nechci,aby byla pořád zavřená v kotci
Každopádně moc mi ty tvý rady daly a moc děkuju!!
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 22:25
- Nahlásit
Rybka305
Hele, já bych ji na noc a klidně i na dobu tvojí nepřítomnosti nechávala zavřenou raději i z bezpečnostních důvodů. Nemusí to být zrovna kotec, klidně může mít svůj výběh, ať má prostor a na zahradě může být ve zbytku času, kdy nebudete třeba někde venku.
S tím náříkáním je to taky indivindy o některých štěňatech člověk ani neví, tak třeba budou mít sousedi kliku Pokud jí poskytneš dost možností se vyřádit, tak bude pravděpodobně po pár dnech v pohodě.
Na jorkšírku bacha, ať ji ovčanda nezašlápne, ale zase beh hysterie znám dvě chovatelky NO, které mají zároveň i jorkšírky a jedna čubina dokonce lítá s ovčounama ve výběhu a je děsně akční, druhá teda jen se štěňatama, ale taky to jde skloubit. Tak to snad zvládnete
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 23:25
- Nahlásit
Rybka305
1) přetahovat ano ale opatrně, přezubují od 4 měsíců do cca 6,5 měsíce, při přezubování ještě opatrněji, štěndo možná ani nebude chtít se tahat
2) cvičit můžete hnedka druhý den, ale pozitivně a vše přes pamlsky nebo hračku - bez nátlaku a vždy chviličku aby to mimčo stále bavilo
3) na cvičák cca ve 3 měsících tak 14 dní po naočkování vztekliny, obrany klidně hned stopy taky ale překážky dle mě až od jednoho roka až bude dovivinutá kostra a klouby, kromě kladiny tu můžete taky hned
4) já bych ho asi samotného nenechala, plyšáci by mohly zabrat, záleží taky jak byla štěnda odchována jestli v kotci s boudou nebo doma
5) kovovej obojek tak od 4 měsíců ale jen na výcvik na procházky nosit nylonový nebo látkový
6) no ohledně zahrady my to máme vyřesené na chatě plůtky kolem záhonů, a nanoc ani ne zavírat ale dát mu možnost si s něčím hrát takže míče a vůbec hračky na škubání
7) pejsky seznamte na neutrálním území což je třeba v ulici nebo někde na louce a to tak že štěndo už tam bude a jorkšírek přijde druhý a pak jděte domů všichni společně
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 07:26
- Nahlásit
Dobře dobře díky..Ještě se chci vrátit,co se týká obojku,chtěla jsem,aby obojek nosila stále,aby na něm měla placičku s telefonem a jménem,kdyby se ztratila,či nám nějak utekla...Právě proto jsem si myslela,že bude lepší kovovej stahovák,který bude normálně úplně volný na jejím krku.. Je to blbý?Byl by teda lepší nylonovej či látkovej?
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 07:43
- Nahlásit
AkkyHákky
Proč by jako nemohl mít na procházky řetízek? Je to ovčák a ne pudl.
Rybka305
Jinak mě běhá jorkšír s čtyřma velkejma psema i venku a jsou v pohodě. Občas ho trošku převálcujou, ale umí krásně uhýbat a nebo zalehne a čeká až přeběhnou a pak za nima vyrazí a seřve je, že se mu nevyhluli.
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 07:50
- Nahlásit
No to naše Nikinka je taková ustrašená a je hodně malá,pomalu jako Čivava.Na velký psy si vyskakuje jenom za plotem,když jí pustíme ke psovi,sklopí uši a bojí se...S fenama je to ještě horší,těch se bojí i za plotem....Modlím se ,ať se snesou
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 09:27
- Nahlásit
hele s tím obojkem "pořád" to není úplně dobrý nápad, já tedy z bezpečnostních důvodů psovi obojek sundavám, když ho nechávám někde na delší dobu bez dozoru (kotec, zahrada apod.) nikdy nevíš, kde se za co může zachytit a když se zachytí blbě, tak se taky může uškrtit, boužel se to stalo mojí známé, nechala v kotci psovi obojek a když se vrátila z práce pes visel na kotci uškrcený, to bych nechtěla zažít
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 10:45
- Nahlásit
Rybka305
Taky myslím, že obojek na stálo není úplně dobrý nápad. Pokud ti jde o možnost zaběhnutí a následnýho kontaktu na tebe, pak doporučuju čip. Sice není vidět, ale většina veterinářů má čtečku a i v útulcích už to dnes není tak nedostatkové zboží jako dřív. Jde samozřejmě o to chtít.
Třeba takový tetování je vidět docela dobře (i když nemusí být dobře čitelný na první pohled), pokud tedy chceš psa s PP.
Ale kdysi jsme měli z útulku psa, u kterýho jsem zjistila až doma při koupání, že má tetování ve slabinách, v útulku se tomu poměrně hodně divili, když jsme jim to řekli. Takže asi tak
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 11:40
- Nahlásit
Taky bych nenechával obojek pořád. Třeba já je musím sundavat, jelikož když si na zahradě hrajou, koušou se do krků a mohli by si vylámat zuby.
Rybka305
Tak to ten náš je poděs, vyrůstal s nima. Dokonce, když jsem ho přivezl, tak měla čuba čerstvě narozená štěňata a on se nasáčkoval k nim a upíjel mlíko přímo pod přední nohou. Fena ho nechala, je to hrozná dobračka.
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 13:49
- Nahlásit
No my právě budeme bydlet na vesnici,kde předsejenom čtečky čipů moc k vidění nejsou...Známka s číslem a kontaktem je předsejenom jednoduší i pro obyčejného člověka,co psa najde....Mimochodem jde očipovat i pes bez PP?
|
jira_hera
Člen |
# Zasláno: 1 Čen 2012 15:49
- Nahlásit
Očipovat jde každý pes, dokonce i tetovat, PP není podmínkou.
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2012 02:51 - Změnil/a: AkkyHákky
- Nahlásit
Rybka305
tak v čr máš i povinost, že pokud nemáš psa s PP který je označen tetováním, psa očipovat a přihlásit k damému městskému úřadu, pokud chceš na obojek aby měl známku nebo něco tak je nejlepší ten nylonový (látkový) obojek a na něm vyšité jméno a tel. číslo
pajda222
Proč by jako nemohl mít na procházky řetízek? Je to ovčák a ne pudl.
tohle je věc názoru, nevim proč bych měla psa na procházce mít na kovovym, prostě to mám rozdělený, a čuba ví že když beru do ruky stahovák jdem na cvičák, když nylon tak dem na prochajdu, když dám postroj tak jsou obrany
nevidim v tom problém a mám ovčáka!
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2012 19:50
- Nahlásit
Jojo,o těchto vyšívanejch obojkách jsem už přemýšlela,jsou pěkné,ale hlavně aby i vydržely...
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2012 21:48
- Nahlásit
Ještě se chci zeptat,je blbý dávat štěně do psího hotelu v době naší dovolené?Štěněti budou tak 3-4 měsíce a bylo by to max. na 10dní....
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2012 22:06
- Nahlásit
Rybka305
čéče, asi bych to nedělala v tomhle věku je dost brzy, ne, že by to v dobrým psím hotelu muselo mít na mrně nějakej negativní vliv, ale mě by to prostě bylo líto u takhle malýho štěněte
Co si naopak představit dokážu je, že bych štěně dala na dobu dovolený zpátky k chovateli, tedy do prostředí, kde bylo zvyklé a na které ještě nestačilo zapomenout. Slušný chovatel ti štěně pohlídá, má-li ho kam dát
|
AkkyHákky
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 05:27
- Nahlásit
Rybka305
vydržej, musíš koupit kvalitní nebo si ho vyrobit z pevného materiálu
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 07:54
- Nahlásit
Rybka305
je blbý dávat štěně do psího hotelu v době naší dovolené?
A nebylo by nejlepší vymyslet takovou dovolenou, kterou si s vámi v pohodě užije i štěndo?
Do hotelu bych takhle malé štěně nedala, i kdyby na něj byly sebelepší reference - jsou to cizí lidi a nikdy nevíš, co se tam může semlít. To už opravdu spíš domluvit se na hlídání s chovatelem.
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 08:09
- Nahlásit
AkkyHákky
tak v čr máš i povinost, že pokud nemáš psa s PP který je označen tetováním, psa očipovat a přihlásit k damému městskému úřadu,
Promiň, ale to je blbost. Co vím, povinný to maj minimálně v Praze, je to dáno místní vyhláškou. Další města nevím. Celostátně povinný čipování (bohužel) opravdu není.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 08:41
- Nahlásit
Rybka305
já se přidám k ostatním - tuhle dobu byste neměli propásnout, ani o jeden jediný den, jde o důležité období, kdy se štěnětem navazujete vztah, co do něj v těch prvních měsících nasázíte, to potom jako když najdete. Do hotelu vůbec ne a já se přiznám, že bych ani zpátky k chovateli v tuhle dobu nedávala, ba naopak bych si tu dovolenou udělala právě se štěnětem, kdy budu mít čas tím pádem učit ho nové věci, navázat ho na sebe a zároveň ho učit i samostatnosti (doma), rozvíjet ho. Vidím dneska rozdil mezi prvním a druhým pesanem, kdy u druhého jsem se měla možnost tomuhle období věnovat naplno.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 09:57
- Nahlásit
lamalucni
A nebylo by nejlepší vymyslet takovou dovolenou, kterou si s vámi v pohodě užije i štěndo?
PetraK
bych si tu dovolenou udělala právě se štěnětem
Jistě, tohle by byl samozřejmě ideální stav, to jsem nějak zapoměla napsat
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 10:27
- Nahlásit
Štěníka bych do psího hotelu nedal ani náhodou... Jednou jsem tam měl dospěláka a rvalo mi to srdce tak, že jsem na něj myslel celou dovolenou. A to bylo u renomované kynoložky a ne zadarmo...
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 10:44
- Nahlásit
jindra 22
Mě zase rve srdce, když si majitelé přijedou pro psa a on odmítne odjet. A nebo si psa vyzvedávám před barákem a on vesele kluše s vidinou hromady psích kámošů a po majitelích se ani neohlídne.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 10:56
- Nahlásit
Gi a smečka
Mě zase rve srdce, když si majitelé přijedou pro psa a on odmítne odjet.
Chápu, to je velice smutné. Co jim říct? Člověku se asi dere na jazyk ledasco, ale radši mlčí... Můžu každého ujistit, že když jsem si tenkrát po dovolené přijel pro pejska, mohl se zbláznit radostí. Stejně jsem měl výčitky svědomí. Ještě štěstí, že pes je tak tolerantní.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 11:10
- Nahlásit
Rybka305
Já mám zkušenost se psem u chovatele. Dávali jsme k němu cca 12ti týdenní štěně, bylo tam cca čtrnác dní a vrátilo se nám veselé, spokojené štěně, chovatelka přidala spoustu rad, na co si dávat pozor. Ale jestli nás poznala? To si nepamatuju, ale štěně z toho myslím žádná traumata nemělo, prostě si užívalo dětství.
Ale fakt to chce dobrého chovatele.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 11:25
- Nahlásit
kachna_
Jistě, štěně je spokojené všude, kde se o něj dobře starají. Dají mu napapat, mazlí se s ním, zabaví jej. Jenže socializovat se má u toho, s kým prožije zbytek svého života.
|
Rybka305
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2012 16:25
- Nahlásit
Tak chovatel nevím nevím jestli výjde,protože je štěně bez PP.Na dovolenou jedeme do Chorvatska,což vedro a dlouhá cesta,to by štěně asi špatně snášelo.Dovolená nejde odvolat nebo vymyslet jiná,už je rezervovaná+zaplacená záloha.Navíc by měl pes mít europas ne?Máme ještě jednoho psa-Jorkšíra a toho vždycky hlídala babička doma v bytě,což nebyl problém,ale štěně by jí počůralo všechny koberce a nehledě na to,co by zníčilo....Navíc máme ovčáka na zahradu ne do domu...A to ještě nevíme,jak se s naším Jorkšírem snesou...
|