| Autor |
Zpráva |
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:47
- Nahlásit
Eldoguero
OK, díky. To už podle mě v podstatě spadá do kategorie "tisíce", ale nebudeme se hádat o slovíčka
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:50
- Nahlásit
lamalucni
To už podle mě v podstatě spadá do kategorie "tisíce", ale nebudeme se hádat o slovíčka
Ok, já to beru ještě v řádu stovek mám tak nějak podvědomně, že tisíce jsou až od 4 - 5 tis., asi jako lovci mamutů - víc než 5 je hodně
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:57
- Nahlásit
lamalucni
Eldoguero
Mě by zajímalo jestli by se dalo zjistit kdo si kupuje psy s PP, jak moc třeba dejme tomu tzv. kynologů, nebo lajků, nebo někoho kdo se chce ukazovat že má drahýho "značkovýho" psa...což platí jen u některých plemen, protože třeba zrovna NO může být teoreticky drahý jako kdejaký bezpapírák... a kdo vlastně rozhoduje o ceně psa, jen chovatel...poptávka,nabídka... nebo jak to funguje vlastně?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 16:08 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Sízra Milanová
To je různý podle plemen. Jiný to bude u jorkšírů (kde jsou lidi za vořecha vzletně označeného třá "biewer" schopní vysolit čtyřicet tisíc) a jiný třeba u NO.
Ale hodně lidí si podle mě kupuje bezpapíráky, protože si myslí, že psi s PP jsou desetkrát dražší (přitom u hodně plemen je cena skoro stejná) a že PP má hlavně ten význam, že se se psem musí povinně chodit na výstavy. Kdežto psa s PP si koupí člověk, který je aspoň trošku informovaný.
O ceně rozhoduje trh. Jako u všeho. Pokud je nabídka větší než poptávka, jde cena dolů.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 16:09 - Změnil/a: Jimmi
- Nahlásit
Sízra Milanová
a kdo vlastně rozhoduje o ceně psa, jen chovatel...poptávka,nabídka... nebo jak to funguje vlastně?
poptávka/nabídka..
někdy chovatel, který si myslí, že má lepší rodičovskou dvojici, tak si zvedne cenu, ale třeba právě jenom na 1 vrh a potom když se štěnda prodají tak už cenu nechá...už jí nesníží, je to všechno indi vindi
navíc chovatelé s PP dělají strašný tajnosti s cenou, maj pocit, že jejich úroveň jde dolů, pokud přiznají cenu štěňat.....něco prodávaj, ale cenu ti řeknou až když potencionálního zákazníka prověří CIA
což je samo hovadina, kdyby měli ceny jasně daný a na veřejným místě lidi by si sami udělali obrázek, jestli se vyplatí koupit vořecha nebo psa s PP
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 16:14
- Nahlásit
lamalucni
To je různý podle plemen. Jiný to bude u jorkšírů (kde jsou lidi za vořecha vzletně označeného třá "biewer" schopní vysolit čtyřicet tisíc) a jiný třeba u NO.
Ale hodně lidí si podle mě kupuje bezpapíráky, protože si myslí, že psi s PP jsou desetkrát dražší (přitom u hodně plemen je cena skoro stejná) a že PP má hlavně ten význam, že se se psem musí povinně chodit na výstavy. Kdežto psa s PP si koupí člověk, který je aspoň trošku informovaný o problematice.
O ceně rozhoduje trh. Jako u všeho. Pokud je nabídka větší než poptávka, jde cena dolů
To mi taky přijde ta cena s PP a bez PP mnohdy srovnatelná právě.
někdy chovatel, který si myslí, že má lepší rodičovskou dvojici, tak si zvedne cenu, ale třeba právě jenom na 1 vrh a potom když se štěnda prodají tak už cenu nechá...už jí nesníží, je to všechno indi vindi
takže relativně můžu koupit psa stejných kvalit za uplně rozdílnou cenu nebo psa nižžších kvalit za naopak vyšší cenu...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 16:15
- Nahlásit
Sízra Milanová
takže relativně můžu koupit psa stejných kvalit za uplně rozdílnou cenu nebo psa nižžších kvalit za naopak vyšší cenu...
Jo. Stejně jako dejme tomu tričko - u něj taky cena nevypovídá vždycky o kvalitě.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 16:18
- Nahlásit
lamalucni
Jo. Stejně jako dejme tomu tričko - u něj taky cena nevypovídá vždycky o kvalitě.
No to je pravda...ale to můžu v případě závady nakonec vyhodit, no psa vlastně taky, bohužel
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 16:25 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Chudák Rybka, jestli tohle dočte, tak z toho bude mít hlavu do čtverečku Ale vlastně jsme furt v tématu - "výběr štěněte"
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 16:57
- Nahlásit
lamalucni
Chudák Rybka, jestli tohle dočte, tak z toho bude mít hlavu do čtverečku Ale vlastně jsme furt v tématu - "výběr štěněte
tak si třeba nakonec koupí štěně z důvěryhodný chovky...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2012 23:03
- Nahlásit
Sízra Milanová
Souhlasím v zásadě s lamalucni
jestli by se dalo zjistit kdo si kupuje psy s PP, jak moc třeba dejme tomu tzv. kynologů, nebo lajků, nebo někoho kdo se chce ukazovat že má drahýho "značkovýho" psa
Zjistit by se to asi dalo, kdyby si člověk začal dělat cílenou anketu u chovatelů, jinak těžko. Každopádně záleží hodně na plemeni, třeba NO nebo BOM si určitě koupí procentuelně víc kynologů majících chuť cvičit, než lidí co hledají psa "na gauč".
Jinak souhlas s poptávkou/nabídkou. Je to trh jako každý jiný, jen na skladě nejsou trička, ale psi ...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 09:06
- Nahlásit
Eldoguero
Je to trh jako každý jiný, jen na skladě nejsou trička, ale psi
Podle mě je to pěkně špinavej trh a čím míň pravidel je,tím víc špinavostí se děje...prodávání a množení psů s vadou(nebo nositele vady) apod. Ani neni nijak ošetřeno jak často a kolikrát by fena měla mít štěňata...takže pak chovatelé mrskají jeden vrh za druhým...to je taky špatně podle mě.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 09:21
- Nahlásit
Sízra Milanová
Ani neni nijak ošetřeno jak často a kolikrát by fena měla mít štěňata...
Pleteš se. Řády ČMKU -Řád ochrany zvířat při chovu psů. Konkrétně:
Článek 8
Podmínky pro chovné psy a feny
Základní podmínky pro chov psů jsou následující:
a) reprodukce chovných zvířat je přípustná u:
- malých plemen do 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného 14. měsíce věku až do dne ukončeného 8. roku věku u fen, ode dne ukončeného 14. měsíce až neomezeně u psů.
- velkých plemen nad 50 cm kohoutkové výšky ode dne ukončeného 17. měsíce věku až do dne ukončeného 8. roku u fen, ode dne ukončeného 17. měsíce až neomezeně u psů.
Pokud se tedy fena malého plemene narodila např. 1.ledna 2009, může být poprvé kryta 1.března 2010.
- u fen, které ukončily 8. rok věku, je možné zabřeznutí pouze na základě potvrzení veterinárního lékaře o vyšetření zvířete na začátku říje s dobrozdáním, že zdravotní stav březost umožňuje bez nadměrných rizik,
b) fena kojí pouze takový počet štěňat, který odpovídá její zdravotní kondici podle posouzení veterinárním lékařem, ostatním životaschopným štěňatům musí chovatel zajistit náhradní výživu,
c) maximální počet vrhů u chovné feny je 3 za období 24 měsíců, včetně vrhů, kdy fena porodí pouze jedno štěně, ideální počet je jeden vrh ročně,
d) minimální věk pro odběr štěňat od feny je 50 dnů.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 09:29 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Sízra Milanová
Ani neni nijak ošetřeno jak často a kolikrát by fena měla mít štěňata...takže pak chovatelé mrskají jeden vrh za druhým...
To není pravda. V chovu s PP je to přesně dané a kontrolované - a ty podmínky ČMKU, které vypsala výše Baico, má řada klubů ještě zpřísněné. Jeden vrh za druhým můžou mrskat jen množitelé bez PP.
Nikdo netvrdí, že v chovu s PP je všechno perfektní a sluníčkové, pořád to dělají jen lidi. Ale rozhodně je to stokrát lepší, než naprostá anarchie v množení zvířat bez PP, kde nekontroluje nikdo nic. Navíc u PP zvířat má člověk možnost dohledat si spoustu informací o chovce, o předcích zvířete apod. a na základě toho si vybírat. U psa bez PP vidíš jen, jak je štěňátko ťuťu loztomilounké, nic víc se nemáš šanci dozvědět.
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 09:30
- Nahlásit
Sízra Milanová
Ani neni nijak ošetřeno jak často a kolikrát by fena měla mít štěňata...takže pak chovatelé mrskají jeden vrh za druhým...to je taky špatně podle mě.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:07 - Změnil/a: Sízra Milanová
- Nahlásit
Gi a smečka
nevim jestli se směješ tomu že množíš bez PP, je to spíš smutný...
Baico
lamalucni
Od roku a půl do 8mi let? To je strašný ale,nepřijde vám to jako týrání tý feny? Celej život rodit? Zrovna jsem natrefila na inzerát kdy někdo dával pryč 8mi letou chovnou fenu... .. A 3 vrhy za dva roky??? jako to je peklo...nezlobte se na mě,vy byste chtěli takhle rodit jako ten pes pořád?(samozřejmě v závislosti na reprodukční schopnosti člověka)
edit: je třeba nějak ošetřený že jí po osmi letech chovu nesmí ten člověk dát pryč? Že nesmí to zvíře využívat/zneužívat pro svoje obohacování a pak odkopnout...to asi neni,nebo je?
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:13
- Nahlásit
Sízra Milanová
Jen ti vyvracím tvé tvrzení, že to není regulované.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:15
- Nahlásit
Sízra Milanová
Jako nechci nic říkat, ale ženský neroděj jako ti psi pořád tak posledních cca 50-100 let a to ještě jen v euroamerický zóně a Číňani. Co je to v historii lidstva?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:15 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Sízra Milanová
Však nikdo neříká, že chovatel MUSÍ krýt třikrát za dva roky. Navíc jak říkám, u mnoha plemen je to ještě zpřísněno - třeba u výmarů je to tuším jeden vrh za kalendářní rok a v případě, že se narodí víc štěňat, tak ještě za dýl. Osobně bych si každopádně vzala štěndo jen od chovatele, který kryje fenu tak třikrát, maximálně (v krajním případě) čtyřikrát za život. Výhoda chovu s PP je, že mám možnost tohleto zjistit a množitele s PP nepodpořit.
Těch osm let je děsně relativní, doga je v šesti už důchodce, jorkšír je v osmi v nejlepších letech...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:17
- Nahlásit
Sízra Milanová
je třeba nějak ošetřený že jí po osmi letech chovu nesmí ten člověk dát pryč? Že nesmí to zvíře využívat/zneužívat pro svoje obohacování a pak odkopnout...to asi neni,nebo je?
tohle je dost diskutabilní, je dost států na zeměkouli, kde se naopak to ponechání starých nechovných jedinců u chovatele ve smečce považuje za týrání a jak super chovatel se bere ten, kdo takovému jedinci najde nový domov, kde bude opečovávaným a hýčkaným jedináčkem
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:18
- Nahlásit
lamalucni
Nikdo netvrdí, že v chovu s PP je všechno perfektní a sluníčkové, pořád to dělají jen lidi. Ale rozhodně je to stokrát lepší, než naprostá anarchie v množení zvířat bez PP, kde nekontroluje nikdo nic
Já jsem neřekla že je to horší, jsou to aspoň nějaký pravidla,ikdyž některý nevim jak jsou kontrolovatelný a vymahatelný, ale pořád to neni nic moc....
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:24
- Nahlásit
Maya
Jako nechci nic říkat, ale ženský neroděj jako ti psi pořád tak posledních cca 50-100 let a to ještě jen v euroamerický zóně a Číňani. Co je to v historii lidstva
ted nevim jestli myslíš že roděj pořád nebo neroděj ženský...moc nechápu tu větu jak myslíš.
lamalucni
Osobně bych si každopádně vzala štěndo jen od chovatele, který kryje fenu tak třikrát, maximálně (v krajním případě) čtyřikrát za život. Výhoda chovu s PP je, že mám možnost tohleto zjistit a množitele s PP nepodpořit.
Souhlasim...
Těch osm let je děsně relativní, doga je v šesti už důchodce, jorkšír je v osmi v nejlepších letech...
Já myslim že je hrozný kdyby ta fena rodila od roku a půl do osmi let 3x za dva roky nebo i jednou za rok...to by taky mohlo být přísnější ta pravidla.
Maya
tohle je dost diskutabilní, je dost států na zeměkouli, kde se naopak to ponechání starých nechovných jedinců u chovatele ve smečce považuje za týrání a jak super chovatel se bere ten, kdo takovému jedinci najde nový domov, kde bude opečovávaným a hýčkaným jedináčkem
já kalkulovala s tim, že má chovatel psa 8let,tudíž je to jeho pes a těžko by ho potom co mu dosloužil dal pryč, protože ho prostě má rád...ale pokud je to pro něj jen nástroj na štěňata, opět jsme u toho co se mi na chovu nelíbí...je třeba ošetřen nějak počet těch chovných fen co může chovatel mít?
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:30
- Nahlásit
Sízra Milanová
jsou kluby kdy fena může mít za život jen tři vrhy což už neni tak strašný.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:35
- Nahlásit
laguna
jsou kluby kdy fena může mít za život jen tři vrhy což už neni tak strašný.
to ne,to zní dobře, tak by to bylo dobrý kdyby to bylo všude...nechápu proč nejsou ta pravidla sjednocená, nějak s ohledem na plemeno samozřejmě že by tam byly nějaký odchylky že jo..
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:42
- Nahlásit
Sízra Milanová
hele, pokud chovatel má nějaký chovatelský záměr, tak si těžko vystačí s jednou fenou... prostě to tak je
jak bys to chtěla limitovat??? to už zavání regulací, diskriminací a já bych byla rozhodně proti
jinak fena nemusí rodit každý rok, ale jakmile ta fena má víc jak čtyři odchovy, třeba i rychle za sebou a je krytá tím samým psem, vlastněným chovatelkou...tak já dávám ruce pryč...tam je záměr chovatelky jasnej...vydělat
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:44 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Sízra Milanová
nechápu proč nejsou ta pravidla sjednocená,
Je to vždycky o lidech. Když si dost lidí dá tu práci podat si přihlášku do klubu, zvednout zadek a jít na členskou schůzi, tak se změna pravidel může odhlasovat. Problém je, že většina lidí to bere jako třeba ty (nic ve zlém, prosím) - sedět a nadávat, jak je to blbě.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:44
- Nahlásit
Sízra Milanová
ted nevim jestli myslíš že roděj pořád nebo neroděj ženský
že ženský celou éru lidstva až na pár let taky rodily jedno dítě za druhým a nikoho to nijak nepohoršovalo a nepohoršuje jako u fen
já kalkulovala s tim, že má chovatel psa 8let,tudíž je to jeho pes a těžko by ho potom co mu dosloužil dal pryč, protože ho prostě má rád
jistě, jenže chovatel má těch psů vždycky víc a je pak poměrně diskutabilní, zda je psovi lépe u chovatele, který ho má sice rád, ale ten pes je tam jen jedním z mnoha a nebo v nové rodině, kde bude jediným hýčkaným psem, u nás se preferuje první způsob, tak jsem chtěla jen říct, že jinde zase druhý a podle mých zkušeností většina psů se změnou majitele nemá nejmenší problém a postup ze smečky k jedináčkovi většina bere jako polepšení, tak bych si prostě netroufla říct co je lepší
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:46 - Změnil/a: Gi a smečka
- Nahlásit
Sízra Milanová
Ani neni nijak ošetřeno jak často a kolikrát by fena měla mít štěňata...takže pak chovatelé mrskají jeden vrh za druhým...to je taky špatně podle mě.
nevim jestli se směješ tomu že množíš bez PP, je to spíš smutný...
Brilantní logika. Ano, přesně v tomhle kontextu byl ten smích myšlen.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:47
- Nahlásit
Navíc všechny tyhle informace se dají dohledat právě jen u čoklů s PP...všechno ostatní je vořechiáda ...keci jak z lidí dostat prachy...."moje fenka je s PP.....,ale my nechtěli chodit na ty výstavy......"...nesnášim to
lidi jsou všeobecně líná hovada, která si nic nezjistí a pak brečej na forech, že maj takovýho a makovýho čoklíka...nejlépe s nějakou chorobou
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2012 11:48
- Nahlásit
Sízra Milanová
Já myslim že je hrozný kdyby ta fena rodila od roku a půl do osmi let 3x za dva roky nebo i jednou za rok...to by taky mohlo být přísnější ta pravidla.
To jsi úplně nepochopila asi.
Kupříkladu od letoška se molossi už nesmí krýt 3 krát za 2 roky (to je možnost, ne nařízení, drtivá většina chovatelů především velkých plemen ji stejně nevyužívala), ale už jen 2 krát za dva roky, resp. 1 krát za rok. Jinými slovy, fena může mít štěňat maximálně jedenkrát za kalendářní rok.
Plus první vrh může mít nejdřív až ve 2,5 letech, poslední vrh do ukončeného 8. roku a teď si spočítej kolik reálně vrhů může mít a to pořád kalkulujeme s ideálním případem, kdy zabřezne na každé krytí, bude se hárat víceméně stejně ...
Uvažuje se i o omezení počtu vrhů, což některá plemena už mají (tuším, že vlkodavové například).
Další věcí je, že chovatel - ne množitel, nebude takovýmhle tempem mrskat štěňata, takže praxe je taková, že většina fen molosských plemen má za život skutečně třeba jen 3 - 4 vrhy, některé třeba jen 2.
je třeba ošetřen nějak počet těch chovných fen co může chovatel mít?
Ne a nemyslím, že by měl být. Záleží na podmínkách, jaké feny, ale i psi mají.
Min. podmínky odchovu a stav feny a štěňat by měl být kontrolován kontrolorem vrhu při každém vrhu. Aspoň taková je praxe u nás.
|