Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Výběr štěněte
<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 20 . >>
Autor Zpráva
Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:02
- Nahlásit

lamalucni
Mimochodem, mají rodiče štěněte aspoň rentgen kyčlí a loktů? NO je v tomhle směru velice dědičně zatížené plemeno, tak aby ti fenka v půl roce nezačala kulhat, mít bolesti a abys nemusela vydávat desetitisíce za operace...

To jsem vydala já a pes je s PP a rodiče jsou "údajně" zdraví... , jinak toho psa bych si taky nevzala, jen varuju, že různá překvapení nemilá můžou nastat i se psem s PP...známe víc případů že...z chovek i dá se říct renomovaných...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:11
- Nahlásit

Sízra Milanová
To jo, pořád je to jenom živý organismus - do genů a do melounu nevidíš. Ale ta pravděpodobnost je přece jen o něčem jiném, zvlášť pokud má člověk možnost zjistit si informace i o dalších předcích a příbuzenstvu.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:16
- Nahlásit

lamalucni
To jo, pořád je to jenom živý organismus - do genů a do melounu nevidíš. Ale ta pravděpodobnost je přece jen o něčem jiném, zvlášť pokud má člověk možnost zjistit si informace i o dalších předcích a příbuzenstvu.

Podle veta prý 40% šance že bude mít špatný klouby i když nemá rodiče vůbec nemocný... což mi přijde dost teda procent. Jinak nejzdravější bývají kříženci, takže nej řešení je pejsek z útulku ale samozřejmě jsou i vyjímky..

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:20
- Nahlásit

Sízra Milanová
Jak říkám, nedá se řídit jen čistě podle rodičů - i nulový pes může přenášet vlohu pro dysplazii. Ale pokud měli převážně nulky i prarodiče, sourozenci rodičů a potomci rodičů z předešlých vrhů, tak je pravděpodobnost dysplazie mizivá.

Němci mají tohle propracované mnohem víc jak my - každému psu se počítá takzvané "Zuchtwerte" (něco jako "chovné hodnoty"), kde se právě berou v úvahu i hodnoty příbuzenstva. A pokud člověk vidí, že oba rodiče mají nulky a Zuchtwerte hodně pod 100, tak si může být téměř jistý, že štěně bude zdravé.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:22
- Nahlásit

lamalucni
Němci mají tohle propracované mnohem víc jak my - každému psu se počítá takzvané "Zuchtwerte" (něco jako "chovné hodnoty"), kde se právě berou v úvahu i hodnoty příbuzenstva. A pokud člověk vidí, že oba rodiče mají nulky a Zuchtwerte hodně pod 100, tak si může být téměř jistý, že štěně bude zdravé.

tak to je dobrej systém to by mělo být i tady....

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:25
- Nahlásit

Ale v každém případě u bezPP štěněte (o kterém je tu řeč) by aspoň ty RTG rodičů byly daleko lepší než vůbec žádná informace.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:29
- Nahlásit

lamalucni
Ale v každém případě u bezPP štěněte (o kterém je tu řeč) by aspoň ty RTG rodičů byly daleko lepší než vůbec žádná informace

a je určitě bez PP?, jako vypadá to že jo,ale nevim jestli to tazatelka zmiňovala....

by aspoň ty RTG rodičů byly daleko lepší než vůbec žádná informace.

pokud je bez PP, tak pochybuju že vůbec takové rentgeny třeba i jen existujou...nevim a vzhledem k infu o očkování bych toho už moc neočekávala spíš

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 10:30
- Nahlásit

Sízra Milanová
tak to je dobrej systém to by mělo být i tady....

Ono to primárně vyžaduje, aby byla zrentgenovaná (s oficiálním vyhodnocením) aspoň polovina všech psů - tedy i ti, kteří nepůjdou do chovu. Do čehož máme v Čechách bohužel ještě daleko...

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 13:46
- Nahlásit

lamalucni
Ono to primárně vyžaduje, aby byla zrentgenovaná (s oficiálním vyhodnocením) aspoň polovina všech psů - tedy i ti, kteří nepůjdou do chovu.
To je určitě dobrý systém, mě říkal jeden veterinář, že ve Finsku (aspoň doufám, že to bylo Finsko)platí u PP štěňat pravidlo, že všechna PP zvířata jsou zrentgenována. Tedy, i člověk, který si bere psa už u chovatele pouze na mazla si ho bere s tím, že ho na roce nechá zrentgenovat a výsledek mu zapsat do rodokmenu. Pak je samozřejmě mnohem větší možnost spočítat si procentuální možnost dysplazie u vybraného rodičovského páru. Jenže tohle od českých majitelů nikdo nemůže ani očekávat. Tady většina lidí přistupuje k tomuto stylem - je to můj pes, tak si s ním budu dělat co chci ... To, že tímhle byť nepřímo pomáhá zlepšovat stav DKK v celém chovu daného plemene se jen těžko vysvětluje.
Na mě třeba koukali lidé, kteří si přijeli pro nestandardně zbarvené štěňátko jako na magora, když jsem je požádala, jestli by nenechali po 15. měsíci pejska zrentgenovat aspoň na DKK. Jiní to ovšem pochopili a ihned odsouhlasili. Prostě je to ZASE jen o lidech a nic jim nakázat nemůžeš.
Konkrétně u tohoto štěňátka bych se opravdu bála, moc se mi nezdá jednání chovatelky, tak jak to tu zadavatelka píše, asi bych se opravdu porozhlédla raději někde jinde.

Maya
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 13:58
- Nahlásit

Eldoguero
Tak ono to není jen o dobrovolnosti nových majitelů, v zahraničí je spíš běžnější, že je to součást smlouvy s pěkně mastnou pokutou za nedodržení, viděla jsem třeba australskou a pokuta za nedodání rtg byla 100 tisíc AU dolarů. U nás by to samozřejmě šlo úplně stejně, akorát jako místní specifikum by chovatel pokutu vysouditl možná tak v době, kdy by příslušný pejsek byl už v hrobečku, takže na to většina kašle. Ale rozhodně to není o tom, že za hranicema jsou nový majitelé lepší než naši, spíš ten systém jim tam funguje líp.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 14:02
- Nahlásit

Eldoguero
Na mě třeba koukali lidé, kteří si přijeli pro nestandardně zbarvené štěňátko jako na magora, když jsem je požádala, jestli by nenechali po 15. měsíci pejska zrentgenovat aspoň na DKK. Jiní to ovšem pochopili a ihned odsouhlasili.

To by mě zajímalo kolik procent lidí u nás by bylo ochotných nechat udělat psovi preventivní nebo informativní rentgen za několik tisíc...

Maya
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 14:09
- Nahlásit

Sízra Milanová
Viděla jsem jednou webovky chovky, kde psali, že po dodání rtg vrátí tuším tisíc nebo 2 tisíce z kupní ceny štěnete, se vsadím, že tam jim rtg dodalo hodně nových majitelů.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 14:11
- Nahlásit

lamalucni

to je něco jako plemenná hodnota u hospodářskejch zvířat, ne? V každý učebnici zootechniky to píšou, že by se něco podobnýho mělo zavést i u oblíbených zvířat. Jenže to by pak bylo mnohem těžší vydělávat na šmejdech, takže to asi neprojde...

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 14:14
- Nahlásit

Maya
Viděla jsem jednou webovky chovky, kde psali, že po dodání rtg vrátí tuším tisíc nebo 2 tisíce z kupní ceny štěnete, se vsadím, že tam jim rtg dodalo hodně nových majitelů

To asi jo, ale proč ne,když to splní účel,aspon je pak vidět že to chovatel myslí vážně....

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 14:15
- Nahlásit

Maya
Viděla jsem jednou webovky chovky,

hm, to je dobrý nápad, obojí, jak požadavek na rtg odchovů , tak to že pak chovka i peníze vrátí by mi u chovky signalizovalo určitou solidnost v přístupu k chovu.

Maya
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:01
- Nahlásit

PetraK
Jj, pro mě je to taky signál, že se chovatel zajímá o zdraví svých odchovů, ale hlavně taky toho, že o tom alespoň něco ví, ono chovatel, co sice má vyšetřený rodiče, ale pak tvrdí, že když rodiče jsou 0, tak štěnata budou stopro zdravá jako taky nic moc.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:04
- Nahlásit

Maya

ono chovatel, co sice má vyšetřený rodiče, ale pak tvrdí, že když rodiče jsou 0, tak štěnata budou stopro zdravá jako taky nic moc.

ale nejlepší je chovatel, kterej tvrdí, že matka má 2/2 protože jako štěně spadla ze schodů

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:07
- Nahlásit

Maya
rozhodně to není o tom, že za hranicema jsou nový majitelé lepší než naši
Mno, tak to jsem jaksi nikde neřekla, jenže problém je v tom, že u nás jsou lidi na tenhle přístup zvyklí. Je to stejný, jako když je na silnici cedule s padesátkou, český řidič bude spekulovat proč tam ta cedule je, a že by se dalo jet i 70 a v reálu pojede kilo. A třeba zrovna v tom Finsku, když je někde třicítka, tak tam prostě všichni jedou 30 a nikdo to nijak neřeší.
Jistě, že je to systémem (u nás je padesátka na silnici ještě měsíc po dokončených pracech kupříkladu). Podobné je to i v kynologii, princip je stejný.
Sízra Milanová
To by mě zajímalo kolik procent lidí u nás by bylo ochotných nechat udělat psovi preventivní nebo informativní rentgen za několik tisíc...
To jsem nikdy nezjišťovala, řešila jsem jen pro mě řešitelné, tedy svůj odchov, těžko můžu ovlivnit majitele psů z jiných chovek. Mimichodem - několik tisíc? Mě třeba u feny vyšel rtg na DKK koplet na 1900,- kč a to mi přijde jako docela snesitelná částka za prevenci ...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:15 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Eldoguero
Ta cena vyšetření je děsně relativní. U nás je veterinární péče poměrně drahá (vzhledem ke kupní síle obyvatelstva) a pořizovací cena psů zase u mnoha plemen šíleně laciná. Když si to vezmu zase v porovnání s Německem, tam štěně s PP (běžného plemene, u nás cena už od 5000) stojí dejme tomu kolem 1000-1500 euro a rentgen komplet (kyčle i lokty) kolem 200 euro. To už pro majitele není tak zásadní položka jako u nás, kde se cena rentgenů může blížit pořizovací ceně štěněte - zvlášť třeba u těch NO.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:20
- Nahlásit

Eldoguero
To jsem nikdy nezjišťovala, řešila jsem jen pro mě řešitelné, tedy svůj odchov, těžko můžu ovlivnit majitele psů z jiných chovek.

já jsem taky nečekala že předložíš tabulky s výpočty,ale že řekneš kolim myslíš že to je...názor

Mimichodem - několik tisíc? Mě třeba u feny vyšel rtg na DKK koplet na 1900,- kč a to mi přijde jako docela snesitelná částka za prevenci ...

určitě velmi snesitelná, to mě nemusíš řikat, já rentgeny dělala několikrát...když je to potřeba že jo, ale jsem si jistá že spousta lidí by se na to vykašlalo...změna nastane pouze změnou pravidel, ať jsou lidi jakýkoli...

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:20 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Maya

no přesně, fakt super nápad, protože pro majitele štěňat je to pozitivní signál, pro chovatele následně výborná možnost, sledovat, jak se daří a nedaří

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:25
- Nahlásit

lamalucni
porovnání s Německem, tam štěně s PP (běžného plemene, u nás cena už od 5000) stojí dejme tomu kolem 1000-1500 euro a rentgen komplet (kyčle i lokty) kolem 200 euro. To už pro majitele není tak zásadní položka jako u nás, kde se cena rentgenů může blížit pořizovací ceně štěněte - zvlášť třeba u těch NO.

to je myslim taky dost rozumný...nevim proč je to u nás obráceně

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:29
- Nahlásit

Sízra Milanová
nevim proč je to u nás obráceně

já jsem to už několikrát řikala, že by se mělo chovat na kvalitních psech, pak by psů bylo míň a byli by dražší samozřejmě. Ale bylo mi řečeno, že to nejde, že chovatel musí vydělávat na nekvalitních štěňatech, aby kvalitní mohl prodávat za dostupnou cenu všem..

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:34 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

lamalucni
Ta cena vyšetření je děsně relativní.
To určitě, jen si nemyslím, že by se dalo mluvit řádově o tisicích. Je mi jasný, že třeba u toho NO se vyšetření může rovnat i půlce pořizovací ceny štěněte.

Sízra Milanová
ale že řekneš kolim myslíš že to je...názor
Hele, ale to já si vůbec netroufám odhadnout.
určitě velmi snesitelná, to mě nemusíš řikat, já rentgeny dělala několikrát
Však já vim, ale pokud se nebudeme bavit o zdravotních obtížích, pak psa na dysplázku rentgenujeme jednou a máme klid (pro stanovení stupně myslím), rtg ze zdravotních důvodů už jsou pak holt více či méně běžnou součástí života
změna nastane pouze změnou pravidel, ať jsou lidi jakýkoli
To jo, jenže ty pravidla zase určujou lidi a pokud je zde zavedenej určitej pohled na svět, pak se prostě nenajde nikdo, kdo by ty pravidla změnil
Já teda doufám, že najde ... někdo ... jednou a to nejen co se zdraví, ale i třeba povahy týče.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:37
- Nahlásit

Eldoguero
jen si nemyslím, že by se dalo mluvit řádově o tisicích
Nemám přehled - kolik teď zhruba stojí RTG kyčlí i loktů s oficiálním vyhodnocením? Protože bez ofiko hodnocení to moc velkou vypovídací hodnotu pro chov podle mě nemá.

Adiddaska
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:40
- Nahlásit

Eldoguero

Já teda doufám, že najde ... někdo ... jednou a to nejen co se zdraví, ale i třeba povahy týče.

hele a kdo to má vlastně v kompetenci toto??

lamalucni
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:41
- Nahlásit

Adiddaska
kdo to má vlastně v kompetenci toto?
Chovatelské kluby. Je to jen o tom, co si členové na schůzích odhlasují.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:42
- Nahlásit

lamalucni
Však jsem psala kolik jsem platila já za DKK, kamarádka před měsícem nechávala dělal DKK a DLK a platila 2000,- za malinu a 2500,- za labradora (plus minus nějaký drobný korunový položky). Včetně vyhodnocení samozřejmě.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:45
- Nahlásit

Adiddaska
Ale bylo mi řečeno, že to nejde, že chovatel musí vydělávat na nekvalitních štěňatech, aby kvalitní mohl prodávat za dostupnou cenu všem

Aha,to je zajímavá filosofie

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2012 15:47
- Nahlásit

Adiddaska
hele a kdo to má vlastně v kompetenci toto??
Tohle jsou věci hlavně klubů. Samozřejmě pokud půjdeme úplně od vrchu, pak největší a ve všech členských zemích platící změnu by mohlo vydat FCI, u nás pak ČMKU, potažmo ČKS a MSKS. Ale tyhle střešní organizace se takovýma věcma zabývaj jen velmi málo ...
Změna by musela vyjít zřejmě přímo od klubů.
Problém je v tom, že některý klub udělá třeba vyloženě hon na nějakou vadu, kdežto sto jiných vad nechává bez povšimnutí. Muselo by se to řešit tak nějak globálně - ty vady myslím. Tedy, ne že půjdeme po psech, kteří mají DKK a nevšimneme si, že je půlka populace řekněme hluchá, nebo bázlivá, nebo flekatá ...

<< 1 ... 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 . 16 . 17 . 18 . 19 ... 20 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání