| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 12:09
- Nahlásit
undefined
mám zkušenosti jak se šeltií, tak se špicem a můžu říct, že mi ta něžná vílí povaha šeltiček nevyhovuje zdaleka tak, jako špic.
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 12:19
- Nahlásit
kachna_
no práááávě.. mě se šeltie líbí jak vzhledově, tak tou širokou využitelností..takovej v podstatě ideální všestrannej pejsek na všechno možný.. ale to jak jsem tolikrát četl, že člověk jenom zvýší hlas (ani to nemusí být přímo na psa) a šeltie už klopí uši, to mě docela odrazuje
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 12:32
- Nahlásit
tak už se mi ozvala jak poradkyně chovu, tak paní Budínská z Kyjské zahrady.. v Kyjské zahradě mají naplánovaný vrh, pojedou krýt za psem do Berlína, očekávají hárání teď v únoru.. což je docela brzo, odběr by byl někdy v létě.. chtěl jsem sice až po prázdninách, ale tak asi to stojí za úvahu, bůhví kdy bych potom sehnal další vrh..
z Moravské chaloupky prý taky asi budou krýt, tam ale podrobnosti nevím.. tak to nakonec vypadá nadějně
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 12:53
- Nahlásit
undefined
no vida, takže určitě jeden vrh a možná i dva
pokud budou krýt teď v únoru, tak odběr štěnat je za 4 měsíce, tedy cca červen
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:06
- Nahlásit
no prááávě, to by bylo dřív než jsem plánoval.. ale ta jejich fenka je krásná a ten berlínskej pejsek taky vypadá dost dobře
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:22
- Nahlásit
undefined
no a hlavně mají vyšetření kyčlí, což se taky moc často nevidí a chovatelka je propagátorka VB, byla s nima i v tv před časem, jediný "mínus" ale fakt v uvozovkách vzhledem k příbuznosti všech velkých navzájem a taky mínus jen pro někoho, že ten pes je poloviční reigstr, tudíš štěňata budou mít trochu omezení do chovu a na výstavách, ale to fakt naprostý většině lidí nevadí
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 13:49
- Nahlásit
pardon, ale to znamená co?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:23
- Nahlásit
undefined
no rodice maji seltie (na stredni to byli i 4kusy) tak je fakt, ze i kdyz nektery nereagujou tak moc, tak sou silene empaticky a hodne navazany zas na tu komunikaci se clovekem... coz zas castecne povazuju za fajn, na druhou stranu pokud na ni clovek zvysi hlas jen kdyz je fakt potreba a bezne je normalni majitel, tak by to tak zly byt nemuselo...
ale me se moc nelibi ty maly na spodni hranici vysky a ty ted sou dost, pac sou v jiny tride na agi myslim nez ty vetsi
a co tak stoji stene?
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:26
- Nahlásit
u šeltií? nevím přesně, ale z doslechu myslím 6-10 tis. v průměru..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:27
- Nahlásit
undefined
myslíš registr? ve stručnosti je to pomocná plemenná kniha, která se u špiců používá pro zápis psů bez PP, samozřejmě existujou i jiné důvody pro zápis do registru, ale to se využívá zas u jiných plemen, používá se to jen u velkých špiců a velice zřídka z důvodu, že všichni chovní jedinci (celosvětově) jsou už tak příbuzní, tak k oživení krve a tím ozdravění, protože negativní důsledky příbuzenské plemenitby jsou dost velké, jako ono většinou se o původu těch psů ví všechno, ale nemůže se to oficiálně napsat, tak se dají do registru, samozřejmě takový pes musí mít u nás tuším 2x hodnocení z výstavy a bonitaci, v postatě ještě přísnější podmínky než běžný špic s PP a pokud si dobře vzpomínám, u nás jsou v registru 2 velcí černí a 1 velký bílý na Slovensku.
Pro majitele to nic neznamená, pes má normálka PP, jen s poznámkou Reg. a neuvedením těch neznámých předků - viz ten pes Bruno a jeho matka je z registru, tudíž nemá uvedené předky, takto všichi potomci jsou zapsaní v registru až do doby, než jsou známy 4 generace předků a další potomci jsou už pak zapsaní v normální plemence.
Omezení na těch výstavách přesně netuším, jestli nemůžou získat mezinárodního šampiona jako národní plemena nebo tak něco, ale jistě to fakt nevím, určitě mají omezení do chovu v tom, že logicky nelze spojovat dva jedince z registru, tudíž jedinec z registru smí být do páru jen s jedincem s plným PP
tvůj potencionální pes by měl fenu z registru za babičku tudíš neznámých 7 předků z 30 jestli to dobře počítám, fakt prkotina a pro toho, kdo nechce špičkově vystavovat a chovat je to spíš taková informace pro zajímavost než nějak praktická
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:40
- Nahlásit
jo tak.. to je zajímavý, to jsem vůbec netušil.. díky za vysvětlení a asi by to problém opravdu nebyl.. výstavy bych možná zkusit chtěl, ale na nějaký mezinárodní šampiony si nepomýšlím
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:47
- Nahlásit
undefined
samozrejme sem myslela bilyho spice velkyho
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 14:53
- Nahlásit
cernej caj
áá sorry no tajná informace to snad není, takže paní psala 8tis. za psa a 10tis. za fenku..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 15:02
- Nahlásit
undefined
za takovou raritu je to pakatel
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 15:10
- Nahlásit
no to jo, jako když jsem přemýšlel o té KK tak jsem počítal s tím, že minimálně 15 to bude.. takže toto je krása..
tak uvidíme, musím to ještě nějak probrat doma, přecejen to pořád bylo tak nějak hypotetický, a najednou by to měl být červen ale bylo by to fajn.. třeba se tu k vám v červnu přidám už jako šťastnej majitel
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 15:17
- Nahlásit
undefined
jo, to by bylo fajn, velkýho tady nikdo nemá a vůbec štěně tady neměl nikdo už dlouho
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 15:32 - Změnil/a: undefined
- Nahlásit
jů tak to bych byl fakt originální to musím teda pořešit..
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 16:24
- Nahlásit
undefined
tak to je supr cena, cekala sem I vic.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2014 18:58
- Nahlásit
cernej caj
já ani ne, oni by se za víc neprodali, draho se prodávaj akorát pomíci a keesové, protože o ty je větší zájem, holt je to takový začarovaný kruh u velkých a středních, že se prodávaj levně a pak nejsou prachy na importy nebo krytí venku
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 09:08
- Nahlásit
Maya
bych prave cekala, kdyz ten vlci je tak kolem tech 8mi (a to jestli kachnu nestala batynka dokonce o neco min, nez me ferina) a to je dost rozsirenej, tak u tech bilych prave kvuli tomu, ze uz jich je malo by byli drazsi aby se s tim dalo neco jeste delat...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 09:17
- Nahlásit
cernej caj
no jenže když není o ně zájem, tak za draho by je nekoupil už vůbec nikdo, holt je to vobyčejnej špic a ne exotická lapina, že jo
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 09:28
- Nahlásit
Maya
hm, pokud o ne neni zajem, nedivim se, ze to s nima de z kopce
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 10:59
- Nahlásit
cernej caj
to je prostě ten začarovanej kruh, není o ně zájem, nelze tedy dělat chov na úrovni na vylepšení povah a exteriéru, aby o ně byl větší zájem atd.atd.
protože co si budem povídat, exteriérově jsou hezčí vlčí a nebo když už tak černí, kteří se vylepšili vlčíma
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 11:49
- Nahlásit
Maya
me se treba ti bílý taky docela líbí
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 12:09
- Nahlásit
Maya
tak to přece nemůžeš takhle generalizovat, kdo je hezčí můžeš říct oblíbenější.. ale pro mě je třeba velký bílý o kus před vlčím nebo černým..
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 12:29
- Nahlásit
undefined
nemůžeš takhle generalizovat, kdo je hezčí
tak jako můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory a můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeme dělat
(Když to je z Cimrmanna, tak to musí být pravda!)
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 12:39
- Nahlásit
né tak jako ono je to fuk, všichni jsou krásní ale když je velkej bílej, kterej je trochu mohutnější stavby, tak je to pro mě numero uno
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 12:50
- Nahlásit
undefined
tak ono je to o tom, že obecně se většině lidí i laiků líbí víc toto
a ne toto
míněny jsou samozřejmě hlavně chlupy a celkový typ a kostra, je to prostě markatní rozdíl
a bohužel lidi jako já, černej čaj a nebo asi i ty jsme holt v menšíně
|
undefined
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 12:58
- Nahlásit
tak je fakt že ti bílí mají i hodně rozdíly ve výrazu, mě se třeba víc líbí taky takový ty medvídkovitější typy viz třeba:
ten je krásnej
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2014 13:03
- Nahlásit
undefined
velcí a zvláště bílí jsou typově dost rozdílní díky variabilním PP, tento pes je moc pěkný jak v srsti, tak v kostře, protože má většinu předků černých a černí jsou na tom v tomhle mnohem líp a tím pádem někde vzadu i vlkošedé, ale to neznamená, že takhle vypadají i všichni jeho sourozenci, klasický bílý z bílé linie vypadá holt jinak a proto se dělají ta barevná křížení k vylepšení typu a srsti, i když Němci na to koukaj skrz prsty
|