| Autor |
Zpráva |
Pietra
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 22:54
- Nahlásit
no právě mě by ho bylo líto ho tam hnedka dát, měla jsem zatím jen psy, kteří byli doma - krátkosrstí, takže s tímhle nemám zkušenosti jak to udělat nejlépe
Ještě by mě zajímalo, bude-li jen bouda bez kotce a zahrada nemá úplně celistvý plot, bude utíkat ?
Zahrada je otevřená do polí je větší kolem 2000m.
Procházky, venčení apod. je samozřejmostí, ale jestli mám pořídit kotec, nebo by stačila bouda.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 23:00
- Nahlásit
Pietra
rozhodně bych dodělala plot, nebo zajistila, aby nemohl ven, než ho doděláte... otevřenej prostor bych fakt nenechávala, i když by se spíš třeba držel poblíž, ale rozhodně jen co zjistí, že může libovolně ven, tak bude chodit libovolně ven a pak se mu i může něco stát
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Úno 2014 23:51
- Nahlásit
Pietra
Rozhodně ti bude utíkat a je jen otázka času, kdy ti ho nějaký myslivec zastřelí nebo se mu stane něco jiného. A popravdě by sis koledovala i o problémy se zákonem, protože nesmíš nechat nikde pobíhat psa bez dozoru, ani ve vesnici, ani v honitbě, tedy na polích a loukách. Bez plotu si psa nepořizuj. Pokud ho budeš zavírat do kotce na dlouhou dobu, tak se ti špic akorát zcvokne, špic není pes do kotce, potřebuje být volně na zahradě, aby mohl hlídat, já měla psa v kotci nebo na úvaze dva měsíce po operaci a už na to byl psychicky fakt blbě.
|
Pietra
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 12:09
- Nahlásit
Tak to jo, díky za rady.
Ještě bych se chtěla zeptat, či i proti cizím psům špic dokáže zahradu ochránit? mě sem totiž lezou psi od souseda, kteří mu utíkají jsou to takoví malí podvratáci ale vlezli mi i do výběhu ke slepicím a udělali paseku.
Četla jsem že proti liškám kunám apod je špic bezva, ale proti cizím psům? Aby se nechtěl spíš kamarádit ).
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 19:41
- Nahlásit
Pietra
Špic stejně jako většina psů není žádný zabiják psů, prostě jen záleží jak si kteří jedinci padnou do oka, když budou se sousedovým psem v pohodě, tak bude ještě rád, že tam není sám a má kámoše. Ty si prosím nepořizuj žádného psa, ale udělej si plot a máš vyřešeno mnohem levněji než živit 15 let psa.
A taky nebudeš jednou nohou v kriminále, kdyby tvůj pes pokousal sousedovi psa i na tvém pozemku, budeš platit sousedovi nejen léčení psa, ale podle nového občanského zákoníku taky jemu psychickou újmu. A kdyby na tebe podal trestní oznámení, tak bys asi moc ráda nebyla.
Špic navíc není ani proti liškám nebo kunám, ten chytá tak akorát myši.
|
Pietra
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 21:03
- Nahlásit
No mě cizí pes zabíjet zvířata může, ale jemu se stát nic nemůže?
Asi to tak vyznělo, ale já nechci psa jen proto, aby zaháněl cizí psy, lišky, kuny, to jen že jsem to tak četla, tak se na to ptám, s těmi problémy nemám. Jen s těmi psy kteří mi lezou i za plot, protože slípky oplocené jsou a stejně je to prt platný, takže další plot by asi překonali taky.
Já psa chci už je to více než rok, co jsem musela dát uspat 15letého a už mi to prostě chybí, tak hledám nějakého a nechci něco s loveckým pudem, aby mi ty slepice nevraždil ještě můj pes.
A také chci psa, který bude venku a nebude mi ho líto že je venku, chci nějakého kterému to vadit nebude i v zimě. Neznamená to ovšem že ho strčím na zahradu a nazdar. To vůbec ne budu se mu věnovat jako kdyby byl s námi v domě.
Pročítám kde co a špicové mi prostě padly do oka, vždycky se mi líbili, prvního psa, kterého pamatuji měla babička byla to kříženka špice a byla naprosto bezvadná.
Pak jsme si pořídili krátkosrstého v domnění že to nechlupatí , což byl ovšem omyl, je to horší než dlouhosrstý pes.
Já zvířata miluji, takže budu mít ráda jakéhokoliv, ale když už vybírám a mám tu možnost tak chci zvolit nějakého který by měl předpoklady k tomu vyhovět naším podmínkám a tak.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 21:57
- Nahlásit
Pietra
Tak špic ti slepice fakt nevyvraždí, mě psi choděj ke slepicím do výběhu se mnou, obvykle užírat a venku v zimě v zateplený boudě rozhodně být může, ale fakt není dobrý nápad pořídit si jakéhokoliv psa bez oplocený zahrady a pokud špice zavřeš do malého kotce na většinu dne, bude z něj akorát agresivní potvora. Ono to ostatně z většiny psů, ale špicové extra to maj holt v genech monitorovat celý pozemek a hlídat.
Samo cizí pes ti taky zvířata zabíjet nemůže a pokud bys chtěla, můžeš sousedovi zatopit taky dost, akorát holt slepice nemaj takový postavení dle zákona jako pes a na psychickou újmu to u slepice asi neuhraješ. Stejně tak škoda je mnohem menší, protože zabitá slepice nestojí zdaleka tolik jako léčení pokousaného psa.
Prostě oploť si tu zahradu tak, aby pes rozhodně nemohl nikam utíkat a pak si pořiď štěně a bude všechno v pohodě. Však stačí jen nějaký normální pletivo nebo kari sítě, špic zase není z těch psů, kteří by se nějak dobejvali plotem ven.
|
Pietra
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 22:14
- Nahlásit
Jo jasně, však pro něj nejedu zítra, ten plot musí být tak jako tak.
Já bych stejně to štěně nemohla nechat na zahradě bez plotu a odjet, bych se bála že ho někdo může odvést.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 08:13
- Nahlásit
Pietra
to bych se bála i toho, že pes pude zkoumat cestu za zahradou a někdo ho přejede, zastřelí, nebo se ztratí, něco se mu stane...
někteří můžou mít tendence se podhrabávat, takže nevím, jestli by nestálo za to dát betonový základ pod plot, jinak pletivo pro špice stačí si myslím stejně jak maya
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 08:14
- Nahlásit
Maya
kteří by se nějak dobejvali plotem ve
vytisknu to Batynce a dám jí to na plot
Pietra
mně špice vždycky vylezla plotem ven a obešla ho ke hlavní bráně, kde čekala až jí pustim dovnitř. Ale u nás je "móda" nechat kolemjdoucí psy blafat na psy za plotem, no a jak jich mám víc. tak to ten plot úplně nepřežil.
bych se bála že ho někdo může odvést.
no třeba i ti psi
Maya
Špic navíc není ani proti liškám nebo kunám
taky myslím, že ne. Ale asi by se naučil, žeje má vyhánět z pozemku.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 08:18
- Nahlásit
Mimochodem, známá, co jí vozim s dítětem do školky mi říkala, že potkala včera ve vsi lišku na dva metry.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 08:20
- Nahlásit
Pietra
Tak určitě by štěně mohl někdo ukrást, ono špicí štěńata jsou fakt dost roztomilý a lidi se na ně vrhaj běžně.
S tím podhrabáváním nevím, mě se teda nikdy u plotu hrabat nesnažili, ale třeba to někteří dělají, nevím.
Pokud to máš tak, že nejdřív plot a pak štěně, tak to jo, ty tvoje příspěvky prostě vyzněli tak, že chceš mít psa na neoplocený zahradě a to je prostě pro toho psa vo hubu.
Jinak podle toho co píšeš, tak určitě špic je dobrá volba, do takových podmínek se hodí dost dobře.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 08:26
- Nahlásit
kachna_
taky myslím, že ne. Ale asi by se naučil, žeje má vyhánět z poze
já si spíš myslím, že jde o to, že pokud je pes na pozemku, tyhle zvířata tam ani nepolezou a jistý je, že špic je bude minimálně vyštěkávat a honit, což na odrazení asi stačí, alespoň teda u nás to stačí třeba na cizí kočky
, no a jak jich mám víc. tak to ten plot úplně nepřežil.
to je ale něco jiného, u nás nepřežil plot k sousedům, který měl 3 labíky, ale i když tam moji taky řádili, tak ten plot zničli ti labíci už jen svojí váhou ho tak zprohýbali k nám, že ten plot to nedal a psiska prolejzali k nám, od tý doby, co má labíka jen jednoho, tak je klid a plot vyspravenej a psiska si tak maximálně na sebe poštěkaj a daj si sprint kolem
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 08:50
- Nahlásit
Maya
já právě chtěla Pietru uklidnit, že se to Batuška nenaučila úplně sama od sebe ze své "špicí podstaty", ale jako logický důsledek života vesnického .
Jinak jsem si teď všimla rozdílu, jak se moji psi chovají ke slepicím. Baty je prakticky ignoruje, když jde, tak jde a co je v cestě je placatý, Mája se normálně zastaví a hledá cestu, aby nevyplašila slepice
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 08:58
- Nahlásit
kachna_
Mája se normálně zastaví a hledá cestu, aby nevyplašila slepice
si je nechce vylekat, kdyby mela chut, to je jasny
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 09:40
- Nahlásit
kachna_
je prakticky ignoruje, když jde, tak jde a co je v cestě je placatý
to je přesný i když u Kima mi někdy přijde, že schválně jde cestou do hejna slepic a pak dělá jakože nic, ale naše slepice jsou na něj už zvyklý, jen ukročej stranou a udělaj mu uličku
Dorin občas naběhne k plotu u výběhu a štěkne, ze začátku tak párkrát ty slepice vyplašil a asi se mu to zalíbilo, sice už je to před lety a slepice už dááávno nereagujou, ale občas to zkouší furt jako asi co kdyby
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 10:14
- Nahlásit
Maya
schválně jde cestou do hejna slepic
to zas dělá Milča
|
Pietra
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 13:46
- Nahlásit
Tak já jsem rozhodnutá, bez plotu je to samozřejmě blbost, ale jak jsem již psala doted jsem měla jen "vnitřní" psy a tam plot potřeba nebyl, protože ti byli venku jen se mnou.
Jenže bydlíme ve starém baráku, který postupně předěláváme k obrazu svému a na plot se stále nedostává času, když to tak nehoří, zahrada je otočená do polí, odkud krom zajíců nic nechodí :-D.
Akorát se ted naučili ti psy, ale ti chodí směrem z vesnice vchodem do zahrady kudy jezdíme autem. Ale už jsem sousedům řekla, co mi provádí a vypadá to že snad je trochu zajistili a za posledních 14 dní jsem je venku neviděla.
Postupně se prokousávám tou vaší diskuzí od začátku, praktické zkušenosti s těmito hafíky jsou pro mě přínostné.
díky
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 14:31
- Nahlásit
Pietra
Postupně se prokousávám tou vaší diskuzí od začátku
to se tady dočteš pěkný věci
|
worick
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 14:35
- Nahlásit
Tcháni, co měli vlčího špice(byl hodně velký, byl to bezpapírák, možná šmrcnutý NO) tak tomu bylo totálně šumák, že mu slepice dáví tu kuna, tu liška, ani neštěknul. Ale jsem jim říkala, že problém byl možná i v tom, že byl na odděleném dvorku, do oddělení drůbeže se nedostal, možná je proto nebral za své...
|
Pietra
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2014 16:05
- Nahlásit
no naštěstí s liškama kunama problém nemám jen jsem to prostě někde četla je dokáže odehnat )
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 15:29
- Nahlásit
špic v útulku
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 15:50
- Nahlásit
birma
díky, přidán
kdybyste někdo věděli o mladém velkém černém špicovi, tak známá shání něco takového ke své starošpičce.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 16:38
- Nahlásit
další
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 17:37
- Nahlásit
a ještě špic v útulku
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 18:17
- Nahlásit
birma
a ještě špic v útulku
škoda, že není velká, myslím, že by si Helča dala říct
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 18:30
- Nahlásit
kachna_
škoda, že není velká
to poznáš z fotky? mně ta hlava na středního moc nepřijde, ale já se v tom prt vyznám...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 19:23
- Nahlásit
kachna_
a mysliš, že středáka by nechtěla? mě se podle fotky zdá, že by to mohlo být velký skoro jak ferina
birma
problem je asi v tom, ze ty stredaci se dost krizi s malejma a vubec nekdy ten stredak je spis prerostlej malej nez klasika pekne stavenej stredak...
|
birma
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 19:27
- Nahlásit
cernej caj
problem je asi v tom, ze ty stredaci se dost krizi s malejma a vubec nekdy ten stredak je spis prerostlej malej nez klasika pekne stavenej stredak...
to já chápu, ale mně u tohodle zvířátka nepřijde, že by mělo tu vypouklou hlavu střeďáků a velikost jsem právě tipovala taky tak nějak podobnou Ferince, proto mě kachna s tou malou velikostí překvapila...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 2 Bře 2014 19:42
- Nahlásit
birma
si právě myslím, že pěknej střeďák vůbec tu hlavu vypouklou mít nemusí, ale je fakt, že na typickýho střeďáka bych to z fotky taky netipovala, ale pokud by kachní známá chtěla fakt velkýho psa, tak je fakt, že tenhle je spíš menší na velkýho ale moc pěknej teda. Jenže ona ferinka se svejma 14ti kg není úplně reprezantativní vzorek běžnýho vlčího
|