| Autor |
Zpráva |
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 13:04
- Nahlásit
borrasca
Člen # Zasláno: 24 Led 2011 18:03 - Změnil/a: borrasca
Citát
cernej caj: no já jednak kupuju takový ty květináčky co jsou v nich bylinky už vyrostlé (mají tuším meduňku, bazalku, pažitku, tymián atd...) mají to v každém marketu, pak pěstuju přes léto na balkoně saturejku, řeřichu, mátu a meduňku, ty mám vyzkoušené, že se jim tam daří. No a sušené kupuju majoránku, páč jsem četla, že má hoooodně vápníku a červenou papriku, oregano atd, prostě všechny ty voňavé, různě to střídám a dávám toho jen špetku, pokaždé něčeho jiného takže můžeš i sušené i vypěstované jo a bojínek je namražený z léta ze zahrádky a nať z petržele koupíš normálně čerstvou
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 13:16
- Nahlásit
stetisek123
plánuju něco pořídit aspoň v květináčích, tak děkuju za pěkný seznam. dobré je, že psi můžou prakticky vše, co lidi. a hlavně budu sušit kopřivy, těch máme na dvorku až až
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 13:39
- Nahlásit
cernej caj
To není vo de mě! To jsem jen zkopírovala borrascu z ledna letošního roku. Zmiňuje tam právě ten bojínek.
Tak mě zajímalo, proč zrovna on. Třeba na trávení moje holky okusujou raději srhu říznačku, než bojínek. Tak jako tak, bych to viděla jen jako balast?
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 13:50
- Nahlásit
stetisek123
nijak léčivý ho neshledávají, dle mě prostě tráva a s tou říznačkou máš pravdu - pro mě je to ostřice jako ostřice, nijak jsem to nezkoumala :-D
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 13:59
- Nahlásit
stetisek123
ajo uz sem to pochopila tak pardon
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 16:26
- Nahlásit
Yves
Bojínek kvete jako taková šištička, od psárky se pozná tak, že ho nestrhneš ze šťopky pomocí dvou prstů, utrhneš rovnou celou šišku i se stonkem. Srha je takový ten namodralý trs trávy, co dokáže říznout jako papír. Kvete ve více šištičkách na jednom stonku - u sebe. Laicky řečeno. Těžko se to popisuje. teda nechci vypadat, jako bych spala na rádiu, to já su jen blbé farmář :-D Jo, ostřice, to už je zase jiná tráva :-D
Jinak ale jeho význam v sušení za zimu je mi poněkud nelogický, protože bych řekla, že pes ho žere pro objem, aby do něj obalil obsah žaludku, když je mu zle a lepší se mu vyblél. Takže sušený= rozdrobený nebude tuhle funkci mít.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 16:27
- Nahlásit
cernej caj
Není důvod se vomlouvat. Tak jako tak je to přínosná informejšn, ale jen se mi nechtělo připsat si copírajt
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 16:33
- Nahlásit
stetisek123
nojó, to se to někomu machruje nad laikem, co zná rozdělení bylin - po kolena kytka, nad kolena keř, nad hlavu strom
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 16:42
- Nahlásit
Tak mě nech! Aspoň jednou v životě! Dopřej mi tu radost
(než sem vleze nějakej botanik a rozcupuje mě na maděru :-D )
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 16:52
- Nahlásit
Na gymplu nám jednou suploval biologii profesor Veverka - fyzikář.
Od té doby vím, že rostliny se dělí na kvetoucí a nekvetoucí.
Kvetoucí jsou pampelóchy, nekvetoucí jsou lopóchy
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 16:53
- Nahlásit
Baysha
lopuch ale kvete :-D :-D
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 17:31
- Nahlásit
taky myslím že lopuchy kvetou náhodou ta moje znalost je taky z gymplu a taky od fyzikáře!
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 20:40
- Nahlásit
No a moje z hnojárny. Tenkrát jsem nadávala na to, jak udělat herbář ze 150 druhů bylin a pak z toho byla dvoustovka. Ale dneska už člověk sotva pozná kostřavy od lipnice. Halt járy plynou a mozek je cedník.
Ale aspoň nemám problémy s pěstováním zeleniny, jako je to na začátku tohohle tématu. Bohužel jak tak koukám na Kačku, tak asi abych začala pěstovat i fenykl, nějak jí ten barfík nadýmá i bez nadýmavý zeleniny. Ona má díky chemo totiž dlouhodobě ATB a asi jí ty střívka moc nefachčej. Jestli zafouká, tam mi vodletí a bude dělat meteosnímky :-D
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2011 21:25
- Nahlásit
mě kupodivu neprdí ani po kedlubně, ani po zelí, ale někdy po něčem ano, někdy prostě ujde.. a pak venku, dyž se rozpohybují střívka před bobíkem, to jsou salvy že se i kolemjdoucí otáčej
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2011 12:37
- Nahlásit
stetisek123
šak já vím, že lopuch kvete, dokonce je s pampeliškou stejná čeleď či co - ale holt jsou to lopóchy a nenaděláš nic
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2011 12:51
- Nahlásit
Mel jste nekdo uz od falca ten filet s tunaka zlutoploutveho?
Je to fakt bez kosti? Jak to vypada?
http://www.sokolfalco.com/sokolfalco/eshop/3-1-AKC NI-NABIDKA
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2011 13:06
- Nahlásit
neměla, ale věřím, že tuňák je dost dietní, doporučuje se i lidem na dietě, takže pro psa co je jen na kuřecím, to může být dobrá obměna nemít v mrazáku 30 kilo jinýho masa, hned bych do něj šla!
příště právě chci zkusit maso objednat od falca, mají i zvěřinu a celé mořské ryby, takže za dva měsíce hodlám objednávat u nich, ať můžu porovnávat.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2011 13:21
- Nahlásit
Nebere tu někdo od Falca z Brna? Chtěla bych zkusit ty mořský ryby mletý, odkoupit...
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 11:31
- Nahlásit
Kdo tady sušíte bylinky? Rozhodla jsem se, že si taky něco nasuším.
Asi: kopřivy, pampelišky, jitrocel, řebříček, nějaký bylinky ze zahrádky a už nevím... Poraďte. Někdo psal břízu - jako listy?
Pak nám tady ještě roste hafo topinamburu. Napadlo mě ty hlízy nastrouhat a usušit...
Pak ještě nevím jak sušit. Kopřivy a tak dám do svazků a pověsím na půdu, to je v pohodě. Ale třeba ten topinambur nevím. Jedině v takové té spešl sušičce na ovoce? Tuším, že ji někde mají rodiče.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:02
- Nahlásit
pawLINka
Ale třeba ten topinambur nevím. Jedině v takové té spešl sušičce na ovoce?
neni to zbytečný? Neni lepší si ho vždycky prostě vyrejt ze země?
no a taky to prej nejde
http://ovoce-zelenina.atlasrostlin.cz/topinambur-h liznaty
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:06
- Nahlásit
kachna_
Já jsem vycházela z toho fitbarfu nebo co je to za zázrak a tam je.
To je divný teda.
Navíc jsem to chtěla hlavně na zimu a to nepůjdu vyrývat několik km daleko.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:10
- Nahlásit
kachna_
Ha, tak ony se suší ty zelené části rostlin a ty hlízy se dají uchovávat podobně jako řepa nebo brambory i přes zimu.
http://chov-kraliku.webnode.cz/topinambury/
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:17
- Nahlásit
pawLINka
Ha, tak ony se suší ty zelené části rostlin a ty hlízy se dají uchovávat podobně jako řepa nebo brambory i přes zimu.
to úplně jako teda nevim, na to musíš mít dobrou vlhkost (asi 100% prej). Ale na druhou stranu, jsem zapomněla kýbl topinambur (nemytejch, jen vytaženejch) a jenom seschly, nic víc se jim nestalo. Ta seschlotina je taková dost tvrdá.
Navíc jsem to chtěla hlavně na zimu a to nepůjdu vyrývat několik km daleko.
vyjedeš na pole, nakopat tam topinambure. Právě že v zimě je to skvělá, čerstvá zelenina.
http://www.zahrada.cz/forum/brambory/jak-uchovat-t opinambury-174306/?kotva=jak-uchovat-topinambury-1 74376
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:21
- Nahlásit
pawLINka
ale teď mě napadlo, nasušila bych pýr plazivý. Ty naše potvory jsou po něm jak divý.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:30
- Nahlásit
kachna_
Tak mě napadá - když tak rychle vysychají, tak přece nebude problém ty hlízy nasušit, ne? Jako normálka je nastrouhat a nechat usušit třá na podzim na topení?
nasušila bych pýr plazivý
Jj, naši ho taky milují. Má sladkou chuť. Píšu si ho na seznam.
Bude ze mě babka kořenářka.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:39
- Nahlásit
pawLINka
Jako normálka je nastrouhat a nechat usušit třá na podzim na topení?
první co udělá, tak zčerná, myslim. Otázka je, jestli neztvrdne natolik, že pak nebude použitelnej (jenom spekuluju ale)
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 15:42
- Nahlásit
kachna_
Hm, hm, hm. Asi máš pravdu. Ale vyzkouším a budu chytřejší. Nasuším aspoň to zelené.
Ten fitbarf jsi nikdy neměla? Zajímalo by mě, která část je tam nasušená - jestli to zelené...?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 16:11
- Nahlásit
pawLINka
Ten fitbarf jsi nikdy neměla?
tušim corgi, ho měla.
Ještě jsem teď, při pletí narazila na ostružiník a květ černého bezu
http://www.ordinace.cz/clanek/bez/
výcuc z toho článku, co jsem dávala link výše
List bezu černého lze použít k léčbě revmatizmu, kdy se bolavé klouby zabalí do čerstvých listů. List ve formě čaje čistí pokožku a je součástí čajů k léčbě akné.Z květu černého bezu připravujeme nálev (2 kávové lžičky na šálek nálevu).
K čemu je řebříček?
A všimla jsem si, že ve strašně moc granulích je rozmarýn.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 16:22 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit
kachna_K čemu je řebříček?
Ten mě napadl jen tak. Vím, že se dává taky hodně králíkům a rády ho vybírají na zahradě i kozy.
Ale mrkla jsem a:
Léčivé účinky:
Řebříček povzbuzuje chuť k jídlu, příznivě působí na trávení, střevní činnost, vylučování moče, ale i jako prostředek protirevmatický, dále mírně uklidňující a dezinfekční. Tato bylina také účinně tlumí krvácení a potlačuje křečovité bolesti při menstruaci a v trávícím traktu. Řebříček obsahuje silici s azulenem, připomínající silici heřmánkovou, která má protizánětlivé účinky. Řebříček je vedle kontryhelu hlavní bylinou pro ženy, pomáhá při rozličných onemocněních či upravuje pochody v ženském těle. Hořčiny obsažené v této bylině podporují léčbu při onemocnění jater, stimulují tvorbu žaludečních šťáv a vylučování žluče.
A všimla jsem si, že ve strašně moc granulích je rozmarýn.
Tak ten by mě nenapadl - je strašně aromatický. Ale je fakt, že třeba libeček je taky smradlavý a přitom psům nevadí. Tak můžu vyzkoušet i ten rozmarýn. Tý jo, to budu mít směs tisíce bylin.
Zrovinka kvetou kozičky, tak si nějaké taky nasuším.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2011 16:50
- Nahlásit
Zrovinka kvetou kozičky
To jako bršlice? Jiný kozičky neznám. Nebo ještě kozlík?
|