| Autor |
Zpráva |
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2009 10:39
- Nahlásit
Noemi
Teď jsem v knihovně zapůjčila takovou tenkou publikaci o BARFU
faktis?? Co je to za titul, že bych se koukla taky. Já mám všechno z netu a od lidí. A přibral... až moc
u nás vije jen Níloušek na záchranku, hasiče a tak. Ale jak povyrostl, přestal a občasné zavití už nemá takových kvalit
|
worick
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2009 11:54
- Nahlásit
Proti BARFu jako takovému nic nemám, sama po přečtení těchto diskusí psiskám syrové maso dávám aspoň 2x do týdne, spíš jako dobrotku a uberu granulí, ale mezi tím mají granule. Jak už jsem psala: ráno vývar s nastrouhanou zeleninou do granulí a tam bývají nějaké kousky vařeného masa (tento týden vepřová žebra a kuřecí skelety), odpoledne a večer granule namočené vodou, jednou s rybím olejem jednou chondro v prášku. Někdy vylepšené psí taštičkou či rybičkama z konzervy. Jestli se po BARFu skutečně přibírá nevím, ale jestli, tak ho pak budu muset nasadit samojedovi. Už pěkně papal a tento týden zase začal nimrat. A co jsem vlastně chtěla říct je to, že mě zaráží spíš ta skutečnost, jak skalní příznivci opěvují úžasnost a přirozenost BARFu a přitom tam píší, co všechno (jakové vitamínové doplňky a všechno možné) k tomu masu nakonec přidávají, aby měli jistotu, že má pejsa (hlavně ve vývinu) všechno potřebné. Proto si říkám, že do dospělosti vydržíme v základu na snad kvalitních granulích a pak možná budem dávat víc masa. I teď, když to porůznu střídám, nemám pocit, že by jim granule chutnali nějak míň. Hlavně Berča se cpe se stejnou chutí, ať je to co je to.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2009 11:56
- Nahlásit
Bože, vidím po týdnu slunce!!! A to nám prosím včera lilo tak, že už jsem myslela, že snad nepřestane a dnes ráno dokonce sněžilo. Tak sláva
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2009 20:53
- Nahlásit
Drakopes
Ta kniha je od Schafer, s.; Messika, B.: Zdravá výživa psa - syrová strava BARF. Jestli máte doma průkazku do městské knihovny, tak jsem ji sehnala v pobočce ve Školské ulici, určitě ji budou mít i v jiné pobočce...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2009 21:45 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit
Tak jsme se dnes byli u sousedů zvážit, protože nastal čas na předjarní odčervení a jsem z toho trochu rozpačitá...
Jestli dobře měřím, tak máme akorát tu střední "chovnou" výšku a vážíme 40 kg ... Jsem ho tipla na 43 kg, tak jsem se zase tolik nesekla. Je fakt, že vypadá na berňáka hodně hubeně, ale zase si říkám, že ročního psa je lepší kvůli kloubům držet spíše na nižší váze, než aby byl obézní. Na druhou stranu nevím, jak bychom ho donutili jíst více, protože Bergeron se zásadně nepřežírá... I když dostane maso, tak často nechává zbytky... Je 40 kg málo?
|
worick
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2009 23:15
- Nahlásit
Tak to máte zcela opačný problém než my. Bergeron je tuším dva měsíce mladší než Berry a ten má teď cca 48kg. A sežral by volka! Určitě je lehčí lepší a vždyť vás na výstavě ohodnotili dobře, tak bych se neděsila. Já se snažím mu granulí ubírat, ale on se nad tou vylízanou miskou tváří jako ,,boží umučení" a smutně kouká na Woričkovu plnou misku a jak on se v tom nimrá... Pořád ji olizuje dokola, až ji má jak zrcadlo - do posledního kousku nastrouhané mrkvičky. Jak a čím měříte správně tu výšku a kolik má být? Někde bych to našla, ale vidím že ty to víš, tak prosím tě, poraď. Teda vím, že v kohoutku, ale technicky nevím čím to správně změřit, máte nějakou pomůcku?
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2009 08:30
- Nahlásit
Velikost: Kohoutková výška u psů činí 64 – 70 cm, ideálně 66 – 68 cm; u fen 58 – 66 cm, ideálně 60 – 63 cm.
Já ho normálně měřila příložníkem (velký,dřevěný, metrový krejčovský metr...)v kombinaci s druhým obyč. pravítkem. Měřila jsem ho, kde krk přechází v záda (na nejnižším bodě). Nevím jestli je to tak dobře...
Tenhle týden jsme slavili první narozeniny, tak se utěšuji, že má ještě čas "dokynout"...
Jezdíme na dovolenou na Lipno, máme tam karavan a naši sousedé mají také Berňáka a má 60 kg , a to je po dietě...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2009 11:37
- Nahlásit
Stejně starý má 60?! To snad ne...? To by jsme byli i my ,,lunt". Teď jak hodně běháme s tím Woričkem, tak si říkám, že aspoň může papkat víc, že to vyběhá. Tom sice nadává, že mu tím lítáním zničím klouby, ale já si myslím, že běhání je určitě prospěšné pro každého psa, neřkuli člověka - já ho nesnáším, ale myslím tím prostě pohyb. Já jsem jako děcko byla takové rozlítané ,,dítě ulice" (v televizi nic nešlo a počítače nebyly)a myslím, že díky tomu přirozenému pohybu jsem nikdy neměla nic zlomeného ani podvrknutého ani nic podobného. Prostě se tím zpevní svaly, šlachy atd. Nemyslím vrcholový sport, to je spíš cílená likvidace. Přišla nám od klubu ta pozvánka do Rožnova a přemýšlím jestli Berču přihlásit. Tom říká, že to bude ostuda, že je trdlo a nosí ocas na jednu stranu. Mě jde spíš o to, aby se dostal taky mezi ,,své"a viděl, jak se má správně chovat (pořád vypadá, že každý povel je útok na jeho osobnost )
|
worick
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2009 08:06
- Nahlásit
Psala jsem teď u ,,samojedů" - to jelito Berrynové se mi včera pustilo za srnou! Naštěstí je asi i sám natolik soudný, že sám přijde na to, že to teda těžko a přiběhl hned zpátky. Já jsem na něj pochopitelně taky příšerně ječela fuj, nesmíš, ke mně, jelikož už taky byla skoro tma a nevím, jak bych ho hledala. Ještě že Worick byl v postroji!!! Ani nechci domyslet....
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2009 17:53
- Nahlásit
Mně připadá cca 40 kilo v roce normální - a pokud nechává jídlo, jedině dobře, znamená to, že má dost. U Bergerona je stejný problém jako u našich psů - jsou dva. Takže "ať raději puknu, jen aby to nesežral ten druhý" - My byli zvyklí od Alfréda, že snědl jen tolik, kolik měl hlad a nechal a nebyly žádné problémy s hmotností. A teď to musíme hlídat ...
Dneska Níloušek vystartoval za háravkou tak, že táhl Michala (18letý kluk, žádný drobeček) metr po zemi, pak strhnul obojek a zcela ztratil obě známky (obecní i z veteriny). No, hlavně chyba Michala , že nedával pozor a pak jeho šok, aby Nielse ulovil.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2009 18:16
- Nahlásit
Drakopes
Ty mně vždycky potěšíš! Se mi ulevilo, že ne jenom já jsem neschopa co si neuhlídá a není sto podržet psa...Ale že to prostě občas nejde. Ve chvíli, kdy se hoši rozhodnou najednou, že se pustí za psem, mi chvíli trvá, než je bržděním a řevem spacifikuju, ale hanba mně vždycky fackuje. A jen si říkám, že nebude dlouho trvat a po vsi půjdou řeči typu: koza blbá, pořídí si dva obr psy, prcek je a nemá na to aby je srovnala....A půjdu na Obecní úřad na kobereček - jestli mi teda zdrhnou či tak něco. A budu muset prodat barák a odstěhovat se na Aljašku...
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 06:40
- Nahlásit
worick
po vsi půjdou řeči vždycky )
kamarádka Vanda s námi nechce chodit venčit, protože pokaždé, když se k nám přidá, nás někdo označí za debily, dementy,... bacha, jen v souvislosti s našimi inteligentními, krásnými psy )
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 09:22
- Nahlásit
pořád vypadá, že každý povel je útok na jeho osobnost
Já poslední dobou pozoruji naprostou "vyčůranost", když je Méďa na vodítku nebo na zahradě (oplocené), poslouchá jako hodinky, přetrhl by se, aby člověku udělal radost... Jakmie ho pustím na volno (ne vždy, ale poslední dobou se to stává pravidelností), tak se tváří, že je venku sám a jde si po svém... Ignorant jeden! Už mám na netu objednanou 10m stopovačku, doma máme sice 6m, ale tu nosí děda jako vodítko, tak mu ji nechci špinit
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 09:31
- Nahlásit
po vsi půjdou řeči vždycky )
kamarádka Vanda s námi nechce chodit venčit, protože pokaždé, když se k nám přidá, nás někdo označí za debily, dementy,... bacha, jen v souvislosti s našimi inteligentními, krásnými psy )
Takhle máme problém se sousedem... Pes ho pořád údajně budí... Já mám okno přímo nad výběhem, vzbudil mě snad jednou za celou dobu,v noci také spí. Minulý týden jsem se musela smát, protože v 11 večer se jdu podívat z okna, pejsa chrápal v boudě a zhruba 2 metry od něj se pásl srnec...Nemáme oplocenou zahradu, jen výběh je oplocený, takže se k nám v pohodě dostal, ale Bergerona to evidentně nechávalo klidným...
Ve vsi má ještě jedna rodina berňáka, ale je jemně řečeno "nesocializovaný"... Takže nás občas hází do jednoho pytle, což mě trochu štve, protože pokud by Bergeron utekl a někoho potkal, tak na něj rozhodně nebude spouštět hrůzu...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 19:10 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Po zimě ase začínám děsit, že to bude v zahradě tragedie. Musím si trošku pohonit triko, ale měla jsem opravdu hezkou zahradu a štěňátka měla zákaz chození přes kytičky a dařilo se. Jenže s podzimem se nad tím trochu mávlo rukou - vždyť na jaře budou nové a v zimě se už nechávali tak, protože mi sami měli občas problém zjistit kudy vlastně vedou cestičky a tráva a kde už začínají záhony. Bohužel psiska zvlčili - což se dalo předpokládat a teď lítají přes kytky jenom fukot. Ještě nic tak neraší, ale až začne, stačí jedna Berrynkova ,,procházka" a je to v pytli! Začínám je buzerovat jenže: čistím záhon - Woriček leze přes něj rovnou ke mně. Zařvu Wori - musíš na trávu nebo cestu, do kytiček nesmíš! Sem můžu jen já! Což má za následek, že Woriček se po tom záhonku ke mně málem připlazí a hněte všechno metr kolem sebe a Berča vystřelí z té cesty, co na ní doposud v klidu ležel a s výrazem : neřvi na Worička, on nic neudělal! letí za náma a začne kolem ,,tancovat" a skákat na mně. Výsledek? Totálně zdevastované 4m2 kytek! Ach jo
Noemi
To s tím sousedem je pech, to ti fakt nezávidím. Proto já pořád usiluju o vykoupení ještě sousedních pozemků, abych měla případné sousedy v uctivé vzdálenosti. Stačí ty hrůzy se sousedy, co jsou věčně v televizi...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 19:30
- Nahlásit
worick
U nás je to podobné, pozemek máme svažitý a je upravený formou terasa-svah-terasa-svah etc. Mezi jednotlivými úrovněmi jsou propojovací cestičky, příp. schody... Bylo by ideální, kdyby Bergeron chodil pouze po cestách, protože pokud běží přímo po svahu, tak to svah nevydrží a "ujíždí" pod ním a táta se může po****... Takže s ním prostě často "procházíme terén" a vcelku to funguje, ale jen do chvíle pokud ho něco/někdo zaujme, tak se sebere a běží hlava nehlava...
S tím sousedem je největší sranda v tom, že ani babičku s dědou Méďa v noci nevzbudí a troufám si tvrdit, že jako obstarožní důchodci mají poněkud horší spaní... Resp. problém není ani tak v noci, jako spíše ráno... Sousedka dlouho do noci pracuje a ráda by si přispala, takže když jdeme ráno kolem 8 ven a pejsa vesele štěkne na pozdrav, tak zas čekám problémy...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 19:35
- Nahlásit
Ta naše obludka je normálně jako malé dítě... Dnes jsme šli s bráchou na procházku (je mu 6, mě 25 - máme doma takového výškrabka... ) A šli jsme okolo jednoho baráku, kde mají nově strašně pěkného vořecha, protože nebyl přes živý plot vidět, tak jsem bráchu zvedla, aby lépe na pejska viděl (malí šmíráci, hadr...), postavím ho zpátky na zem a koukám na Bergerona, který seděl a měl obě přední tlapky zvednuté nahoru (stejně jako předtím Kryštof) a čekal až ho táké zvednu, aby se mohl podívat...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 23:49
- Nahlásit
Noemi
A zvedla jsi, joooo?
To jsou vždycky takové hevty, že mně pak jenom mrzí, že se to nefilmuje!!!
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 06:52
- Nahlásit
Ano, zvedání !!!
V Grébovce je nad vinicí zídka a od ní výhled do daleka. Povětšinou k ní dojdeme, opřeme tělo a zíráme ... A hafani se vyhoupnou, opřou tlapky a taky zírají ... )
A s těmi zákazy - ve městě je to přeci jen jiné, ale park u nás je na dvě části. Jedna je oplocená a psy tam mohou jen na vodítku a v druhé části je volné pobíhání psů povolené ...
A naši psi při čmuchání a brouzdání za vzkazy vědí, že tam nesmí. Stačí na ně zavolat, že tam ne, a naberou vzduch a metelí ven. Ale včera, zrovna, když spustil slejvák s ledovými krupkami a sněhem, nabrali to rovnou do parku - musela jsem pro ně a Nielse jsem nemohla najít, neb se chovával za každý strom a keř ...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 07:54
- Nahlásit
Drakopes
V Grébovce je nad vinicí zídka a od ní výhled do daleka. Povětšinou k ní dojdeme, opřeme tělo a zíráme ... A hafani se vyhoupnou, opřou tlapky a taky zírají ... ) - a já bych, jelikož jsem trochu magor vykládala: a tam kluci vidíte domečky a tam jede vláček - ten je ale malinký, že? To proto, že je daleko...Tímto stylem s nima mluvím a pak se divím, že normálním povelům nerozumí...
Áano, on Woriček taky chodí způsobně po cestičkách a po trávníkách, ale nesmí vyletět kos, to to bere s hlavou nahoře a štěkáním skrz, jen mu lítá za patama.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 09:25
- Nahlásit
worick
a já bych, jelikož jsem trochu magor vykládala: a tam kluci vidíte domečky a tam jede vláček - ten je ale malinký, že?
Jakej magor? Já takhle taky všechno Salince vysvětluju a ona mně pozorně poslouchá. Jako magor se necítím, ale ostatní si to jistě myslí.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 10:26
- Nahlásit
Strejda
Já už psala u samojedů, že s lidma moc nemluvím a začínám si připadat trochu jako Mauglí...Pokecám si jenom s kočkama a psama (a v lese mluvím na ty srnky a zajíce a ptáčky...) zatím teda po ,,našem", ale všeho do času...
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 12:11
- Nahlásit
worick
Pokecám si jenom s kočkama a psama (a v lese mluvím na ty srnky a zajíce a ptáčky...) zatím teda po ,,našem", ale všeho do času...
Na tom se dobře pozná, že zvířata jsou chytřejší než lidi. Oni naší řeči rozumí - když chtějí. My jejich moc ne i když chceme.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 13:30
- Nahlásit
Drakopes
Můžu se zeptat jestli ještě pořád dáváte pangamin kvůli klíšťatům? Dnes jsem byla trošku v šoku, protože jsem našla přisáté klíště a druhé lezlo po srsti , ale nechci hned dávat ampulku za krk, protože si myslím, že zase bude zima a zalezou... Tak bych ráda zkusila pangamin... Kolik dáváte a kde kupujete? Díky
Dnes byl velký odčervovací den, kocour dostal půl tabletky (asistovali jen dva lidi, asi není kocour v kondici ), Bergeron 4 tabletky. Dvě sežral dobrovolně, další dvě s kouskem kočičí konzervy a dosud se nepozvracel, tak jsme to asi v pohodě zvládli...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 14:27
- Nahlásit
Drakopes
Fakt pangamin funguje, máte vyzkoušený? A nedáváte ani ampulky? Jestli jo, jdu taky do toho, lepší než ta chemie. Dávala jsem teď kapky teatree na obojky i hřebínek při česání, ale asi to flákám, včera jsem tahala Berušovi klíště z čumáku. Kocourovi už dvě - ještě byl částečně sníh! Myslím, že ty prognózy, že vzhledem k pořádné zimě klíšťat letos ubude - opět nevyšly. U nás bylo týden -17st a to je myslím dost, evidentně ne na klíšťata. Chyba nejspíš bude někde jinde... Asi špatně čtu, ale kdo je vlastně přirozený nepřítel klíšťat? Nějak jsem to nezachytila. Ten nejspíš zmrznul!
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 17:24
- Nahlásit
Fakt pangamin funguje
vloni jsme pořád odkládali ampule, protože na ně budď nebylo počasí nebo jsme zapomněli a byli jsme bez klíšťat - snad Alfréd jedno, Niels ani to ne. A není to tím, že jsme ve městě - lítají v trávě a křoviskách a mívali jsme je bestie přisáté ...
Frontlain občas dáváme, ale to hlavně, když začnou zběsile vyskakovat a kousat se - blecha!!
kupujeme tzv. zelený pangamín (asi podle zeleného sáčku) a dáváme dvě tablety večer po večeři. Chutná jim, žerou ho rovnou bez nějakého přesvědčování.
jo, psům taky pořád něco vykládáme, taky jsme švihlí, zvláště naše "kluci čekáme, jede ZLÝ auto"
|
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2009 20:42
- Nahlásit
Ahojky všem Už jsem tu dlouho nebyla a chybělo mi to Konečně nám předali dům,tak makáme ať se můžem co nejdřív přestěhovat a na zábavu nezbývá čas.Koukala jsem ny ty story se sousedy a taky jsme se děsili,koho chytneme . Ale vypadá to dobře.Obě strany jsou pejskaři...uf a dokonce sousedka,když jsem řekla,že máme berňáka..."jé to jste mi udělali radost,já je mám moc ráda,moje sestra je chová "a taky budou mít pejska...škoda,že né berňáka,ale jak řekla:to si lecos odpustíme....spadl mi kámen ze srdce.Tak držte palečky,ať to vydrží.Jak člověk chytne blbý sousedy...to je horší jak mor
Jinak o tom pangaminu jsem taky neslyšela,ale najedeme na to A v 7 měsíci vážíme 30kg.
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2009 06:36
- Nahlásit
Nám ten pangamín poradil někdo při venčení, když jsme si stěžovali že mladičký Alfréd po přečetení modních časopisů mizerně žere.
Ne, že by se to žrádlo pronikavě zlepšilo, ale jako druhotný jev mají oba krásnou srst a ta klíšťata nějak vyplynula (dokonce říkal pan doktor na veterině, že holku na tábor posílají s Bkomplexem)
|
worick
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2009 07:11
- Nahlásit
Drakopes
Jo, s tím Bkomplexem jsem to slyšela taky. Na mne teda (ťuk, ťuk, ťuk), klíšťata taky moc nejdou. Na to, že jsem celý rok v zahradě a cárám po louka - les, jsem loni měla zakouslé jenom jedno. Nějak jim sama smrdím. Říkáš ,,zelený pangamin" - v lékárně nebo z NETu?
|
worick
Člen |
# Zasláno: 13 Bře 2009 07:24
- Nahlásit
Ivisek77
Tak už jste šťastní majitelé, gratuluju a hlavně ať se vám tam hezky bydlí!
Schválně jsem byla kouknout, kolik měl Berry v 7 - rovných 35kg. Ale ptala jsem se chovatelky, jestli není moc ,,vyžraný" a řekla,že on byl největší, nejtěžší a nejpomalejší štěňátko, takže takový určitě zůstane. Jen občas zkusit, jestli cítíme žebra. To jo, to má....Cizí malé berňáčky jsem bohužel neměla možnost ochmatávat, ale on trochu vypadá, jako by měl i kůže ještě na jednoho....
|