Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / bernský salašnický pes
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 734 . 735 . >>
Autor Zpráva
rogersova
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:07
- Nahlásit

máte někdo berňáka doma? Uvažuji o jeho koupi,ale sháním nějdřív rady.Napište mi své osobní zkušenosti.Už jsem o nich hodně četla,ale zajímá mě spíš ten skutečný život s nimi.
Jsou opravdu takový mazlové jak se píše,mají rádi děti,jak vás poslouchají?Hodí se na canisterapii...?

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:24
- Nahlásit

Je to jen můj dojem - ale zdá se mi, že trpí na všechny možné i nemožné nemoci a dožívají se velmi krátkého věku.

rogersova
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:27
- Nahlásit

s tím věkem asi ano,četla jsem,že je to 8-10 let.Zatímco jiná plemena i 15 let..

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:31
- Nahlásit

No, on to není žádný zázrak ani u těch ostatních... 15 už zdaleka ne... ale berňák ještě míň, je hodně případů, kdy pes odešel už ve 4 nebo 6 na něco vážného.

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:32
- Nahlásit

Jestli chcete chlupatého mazla oddaného člověku, pořiďte si bílého ovčáka . To je takový můj soukromý tip.

rogersova
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:33
- Nahlásit

to je vážně trochu brzy

rogersova
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:36
- Nahlásit

ovčáka asi ne,měla jsem 3 favority- hovawart,retrívr a berńák.Retrívr není na hlídání,tak vypadl ze hry,hovawarta mi nedoporučilo několik chovatelů.Chci psa kvůli dceři,je mentálně postižená,tak pro ní chceme kamaráda.

Eda
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:48
- Nahlásit

rogersova
píšete, že chcete k dceři kamaráda, retrívr ideální (tedy pokud se budete alespoň trochu zajímat o jeho povahu, rodiče apod.). ale má být zároveň i hlídač?

rogersova
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:52
- Nahlásit

no,měl by alespoń vzbuzovat respekt,když už ne hlídat

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 16:55
- Nahlásit

Požadavek obrovského mazla a zároveň hlídače je ošemetný. Splňují ho například pastevci (středoasiat atd.). Jenže ten by vaši dceru bránil do roztrhání těla, navíc držení takového psa vůbec není jednoduché.
Pokud nechcete hodně času věnovat výcviku a výchově hlídače, asi bude lepší nějaké to společenštější plemeno. Ten bílý švýcarák v dlouhosrsté varietě by byl fakt dobrý . Bývají to závisláci a používají se i na canisterapii.

rogersova
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 17:01
- Nahlásit

já četla,že to splňuje i berňák.U středoasiata bych to nečekala.Jsem doma,mám na psa čas a chci s ním chodit na cvičák

LucieS
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 17:31
- Nahlásit

Středoasiat je k vlastním lidem úžasný, ale je fakt, že to není takový ten vťurající se závislák, co vám bude stále za zadkem. To ne. Je to taková "klidná síla", která je schopná se z "tvrdého spánku" vymrštit a jít zakousnout narušitele. Bude přesně vědět, kde jste, bude vás hlídat a občas přijde podat vám packu nebo si položit hlavu na klín. Je to velmi velmi velmi specifické plemeno a cvičák je to poslední, na co se hodí. Musíte mít cit pro psy, fungující vztahy v rodině, nebýt hysterka, cholerik či machírek.
Možná by pro vás byla fajn varianta pyrenejský horský pes atd. - prostě pastevec, ale méně náročný.

pigie
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 17:37 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

novofundlandan. Mazel, ale odstrasuje len vzhladom. Aj ked poznam novofundlandanov, co svoje uzemie vedia obhospodarit, je to vsak skor vynimka. Moj je mazel, ale cudzi ludia, ked ho zbadali, skakali cez plot spat na ulicu

inak, bernak je dobra volba. Len treba vyberat zodpovedne ako inak u kazdeho plemena

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 17:41
- Nahlásit

Já bych přidala SBT-stafordšírský bulteriér. Je to menší a historicky trochu jiná varianta těchto na první pohled odstrašujících psů. SBT má ale úžasnou povahu k dětem, není tak veliký a na pohled dokáže budit respekt, oproti AST nemá problém s cizími psy. K lidem je opravdu úžasný, je to hodně nedoceněné plemeno, používá se i pro canisterapii.

Eda
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 18:05
- Nahlásit

rogersova
no,měl by alespoń vzbuzovat respekt,když už ne hlídat
tak to je LR ideální plemeno Eda za plotem bafá na kolemjdoucí lidi, psy, kola i auta... respekt budí do té doby, než jí někdo osloví jménem ale svůj prostor si hlídá, to zase ano!

brut
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 18:20
- Nahlásit

rogersova
Já bych ještě uvažovala podle stupně postižení holčičky. I když máme známý a ti mají takto postiženého syna....ten miluje všechny psy a oni jeho, velmi dobrou zkušenost udělali s ovčákama ( měli polského nížinného), dále s kerribluteriérem, bulteriérem, boxerem......

Danča
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 20:04
- Nahlásit

rogersova
Ahoj, mám kolegu co má berňáka a podle jeho vyprávění usuzuji, že je fakt vhodný k dětem svojí hravostí a hlavně mazlivostí a zároveň je dobrým hlídačem, který vzbuzuje respekt. Je to ale aktivní pes, který potřebuje hodně prostoru a pohybu. Na takového psa, pokud nechcete mít zahradního ,,odležence,, je potřeba hodně času na sport a procházky.

rogersova
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 21:10
- Nahlásit

s tím počítám,bydlíme na kraji města,příležitostí k procházkám je tu dost.A dopoledne s ním chci chodit na cvičák.

Janiii
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 11:24
- Nahlásit

Tak já se přidám do debaty - berňačku mám už přes dva roky, mamina má taky fenku, pětiletou - mimochodem čeká štěňátka A naši známí kolem dokola jsou všichni "berňáčkáři". Berňáka bych jako společníka doporučovala, znám několik berňáků canisterapeutů - ikdyž třeba já mam doma pořádnou divošku Co se týká hlídání, myslím, že splňuje tu podmínku, že odrazuje vzhledem od toho, aby se někdo šel podívat na váš pozemek - chodí k nám dost lidí, naši BErni znají, přesto když štěká u plotu, čekají u branky, až někdo vyjde ven ...
rogersova
pokud chcete, podívejte se na www.bernice.unas.cz - to je moje Berni, a pokud budete mít zájem, můžu to s vámi probrat

Janiii
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 11:27
- Nahlásit

Ještě, co se týká těch nemocí a nízkého věku, jak poznamenala LucieS, nemyslím, že by to bylo horší než u jiných plemen. Znám berňačku, která odešla ve třech letech na selhání ledvin, a znám taky 10tileté berňáky, kteří se těší dobrému zdraví a ten věk byste jim nehádali ani náhodou.

abby
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 11:35
- Nahlásit

rogersova

Jsme zastáncem retrívrů,takže doporučuju GR nebo LR.A když vyberete černého LR,bude vzbuzovat i respekt,protože si je lidi hodně pletou.K postižené holčičce by byl podle mě ideální.

Berňáci jsou moc hezcí a co jsme měla možnost vidět i úžasní mazlíci a na vychovu taky super.

Vybírala bych to hlavně s ohledem na holčičku.To,že pes vzbuzuje respet,je jen bonus a na každého tohle stejně neplatí.

Janiii
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 12:49 - Změnil/a: Janiii
- Nahlásit

rogersova
ještě vám sem dám odkaz na jedno canisterapeutické sdružení, abyste viděla berňáky canisterapeuty v akci - www.auracanis.wz.cz - teda berňáky a jednu retrievří slečnu,abych Sandynku neopomíjela

mag
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 14:59
- Nahlásit

rogersova
Ty zrádče, já myslela, že už máš vybranýho labradora

rogersova
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 19:34
- Nahlásit

Janiii - na vaše stránky jsem koukala před pár dny,uložila jsem si je do oblíbených.Jsou pěkné a co vítám jsou rubriky "jak to začalo" a "zážitky"
na stránky o canisterapeitických psech jsem se koukla a s paní Hyklovou jsme si včera psaly.Má teď štěňátka.

abby - retrívři se mi taky moc líbí,uvažovala jsem o nich a byla téměř rozhodnutá,ale BSP nás okouzlil

ahoj mag - na labradora jsem nezanevřela,ale přece jen,po zkušenosti,kdy nám vlezl na zahradu zloděj,jsem se rozhodla pořídit psa,o kterém není všeobecně známo,že je dobrák od kosti .Jinak jsem ve Starém Plzenci našla i CHS berňáků.

Janiii
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 20:19 - Změnil/a: Janiii
- Nahlásit

rogersova
souhlasím s vámi, my taky dlouho vybírali, jaké plemeno si pořídit - pak jsme viděli na vlastní oči prvního berňáka, pak druhého ... a už nešlo jinak, srdíčko si prostě řeklo samo a teď bych už do jiného plemene nešla, ikdyž každá rasa má něco do sebe a všichni psi jsou skvělí - berňák prostě bude už navždy moje srdeční záležitost...
pokud budete chtít, můžu vám dát odkazy na weby spousty našich kamarádů, abyste si mohla počíst o těhle tříbarevných medvědech, jak umějí potěšit a jaké dovedou lumpárny - ikdyž o lumpárnách už jste si udělala asi obrázek u naší Berni

rogersova
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2007 21:39
- Nahlásit

díky,pokud znáte někoho v jižních,nebo západních Čechách,bylo by to fajn.

rogersova
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2007 12:58
- Nahlásit

myslíte, že je lepší, vzít si štěně z méně početného vrhu?
Přece jen se narodí větší a silnější..

LucieS
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2007 13:02
- Nahlásit

Štěňata se stejně musí od určitého věku dokrmovat. Já bych dala přednost průměru. Přece jen, když se narodí třeba jen dvě štěňata, může to znamenat nějaký problém.

Janiii
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2007 14:57
- Nahlásit

Porodní váhy štěňat berňáků jsou si podobné, a je většinou jedno zda jsou štěňata čtyři nebo jich je devět - taky záleží na tom, jak jsou stavění rodiče - souhlasím s LucieS že pak se štěňata stejnak přikrmují, takže na početnost vrhu bych se nedívala. S čím moc nesouhlasím je to, že by dvě štěňata mohla znamenat nějaký problém, početnost vrhů je dána podle mě geneticky ...
rogersova
s odkazy jsem nezapomněla, napíšu vám je sem večer

rogersova
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2007 16:49
- Nahlásit

jak si vlastně máme vybrat štěně? manžel v legraci říká,že první,které k němu přiběhne bude jeho.
štěňátka se mnohdy zadají před narozením,ale povaha se dá určit až kolem 6týdne,to už obvykle bývají zamluvení všichni.Co když si vyberu nesprávného?
Ptám se asi blbě,ale jsem začátečník a také si chci dobře vybrat a neponechat nic náhodě.

Janiii- kolik dáváte v dospělém věku granulí,tak 0,5 kg denně,nebo víc?

dá se koupit nějaká dobrá kniha o BSP?

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 734 . 735 . >>
Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání