| Autor |
Zpráva |
Strejda
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 08:42 - Změnil/a: Strejda
- Nahlásit
Jajanina
nedaří se mi v tomhle foru vkládat fotky
Jó, fotky může vkládat je PHd nebo alespoň Dr. Z každého fotoalba to nejde.
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 12:57 - Změnil/a: rogersova
- Nahlásit
|
Jajanina
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 14:46
- Nahlásit
Dííky
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2008 10:37
- Nahlásit
Jajanina
To je ale roztomilej drobeček...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2008 10:38
- Nahlásit
Používáte někdo stahovací kovový obojek?
Na cvičáku jsme dostali za úkol ho koupit, tak jsme ho koupili, ale jsem z něj trochu v rozpacích...Pejsana mi přijde hrozně líto...
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2008 12:37
- Nahlásit
Noemi
jiný obojek Berni nenosí - ať už cvaknutý na stahování nebo nestahování ... proč ti přijde pejsana líto?? snad ho na něm nebudeš věšet a jinak je to jedna z nejpoužívanějších výcvikových pomůcek - samozřejmě ji musíš používat jako každou jinou s rozmyslem
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2008 18:06
- Nahlásit
Jajanina
nedaří se mi v tomhle foru vkládat fotky
listni pár stránek zpátky, dávala jsem podrobný popis postupu ...
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 6 Zář 2008 20:25
- Nahlásit
Jajanina
já ho dávala konkrtétně na straně 12
Drakopes fotka ve formátu v jakém byla ve fotoalbu, zkopírovat nešla
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 13:26
- Nahlásit
Noemi
V řádech je povinný řetízkový jednořadý obojek. Tak se bez něj na cvičáku neobejdete. Nikdy ho nepoužívám zapnutý na stahování, protože BSP není dobrman nebo malina a po zlém se ničeho nedosáhne.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 14:05
- Nahlásit
Strejda
Já ho mám dle instrukcí (to byla taky akce, jak to nandat, aby to drželo na krku ) na stahování, ale přijde mi to naprosto zbytečné, protože nemáme žádné problémy (max. když potkáme cizího psa, tak se ten náš ťulda jde hned seznámit, ale doufám, že se to časem zlepší).
Stahovák
Největší problém mám ale s tím, že když odepnu Bergerona z vodítka a potřebujï ho např. odtáhnout pryč ze sousedčiných záhonů, když se tam s Bobem zatoulají při hře, tak vezmu za obojek a zůstane mi v ruce (samozřejmě bez psa).
Nejlepší sranda byla ale dnes ráno...Poslední dobu nám přišlo, že máme pejsana pořád na vodítku, takže jsme v bezpečných končinách vyrazili na volno, zhruba půl hodiny naprosto bez problémů (jsem se blahem tetelila, jak máme bezva vychovaného psa ), jenže pak jsme dorazili k místnímu megakompostu, který je sice asi 100m od cesty kde jsme šli, nicméně Méďa si tam odběhl pro uleželou rybí hlavu , pak jsme se asi půl hodiny (mimo jiné i kvůli tomu obojku...)hodily stylem Bergie odběhl, položil rybu, pak počkal až ho doběhnu a hňapnul rybu a odběhl..Když jsem ho konečně doběhla, hlavu samozřejmě pustit nechtěl (kam se poděl ten vychovaný pes?), takže jsem mu ji musela doslova vypáčit z tlamy (červi mi lezli po ruce a to nepočítám ten smrad, ještě že jsem z rybářské rodiny a něco vydržím, i když dnes jsem to tedy dlouho rozdýchávala...). Tak asi zase budeme mít vodítkové období...
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 15:28
- Nahlásit
Noemi
jak potěší, že i ostatní mají občas nevycválané psy
Ale dneska byli za vzorňáky - chodí na volno pražskými ulicemi zcela běžně a šli jsme do parku. Je to lehce do kopce a oni přidali do kroku, já funěla za nimi, ale kde mě byl konec, když mizeli za rohem. Sice ta ulice tam není frekventovaná,ale přeci jenom. A hned na druhé straně jejich milovaný trávníček. Nějaké volání a povely .. ani náhodou. Dorazím na roh a hned za ním na kraji chodníku seděli naši dva psi a kde že jsem tak dlouho, že oni by už rádi přešli
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 15:44 - Změnil/a: Janiii
- Nahlásit
Strejda
já ho na stahování používám, klidně se k tomu veřejně přiznám a nepřipadám si jako psovod tyran, a rozhodně bych můj styl výcviku nenazvala, že jdu na Berni po zlém ... ale to by se asi muselo vidět, to popisem nepředvedu
Noemi
Největší problém mám ale s tím, že když odepnu Bergerona z vodítka a potřebujï ho např. odtáhnout pryč ze sousedčiných záhonů, když se tam s Bobem zatoulají při hře, tak vezmu za obojek a zůstane mi v ruce (samozřejmě bez psa).
zkuste chytnout - alespoň v tu chvíli - za očko, kterým se z obojku stává stahovák - pes se nevyvlíkne a vy ho pak zas hned můžete buď pustit, nebo přicvaknout na vodítko
veliká chyba při té prochajdě pejsan to musel mít za úúúúžasnou hru, jednak měl mňaminku a panička se s ním u toho bude honit, no to je bezva!!!
pokud byl jinak v pohodě, tak bych stopovačku nasadila speciálně k tomu úseku s kompostem, resp. vydala bych se tam na speciál procházku ... a pokud tam tři dny před tím pohodíte rybu, ještě líp ideální jak naučit psa, že něco nesmí, a víte, že ho při tom přistihnete ... a pokud ne, tak co je lepšího než pochvala "to je šikulkááááááá, táák je hodný, když si toho nevšímá, pojď jdeme si hrát..."
ještě by mě zajímalo, jak se vám ho povedlo nakonec chytit než rybu sežral?
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 15:51
- Nahlásit
Drakopes
teda, uplně mě zamrazilo. já bych si netroufla mít ve městě psa na volno, ikdybych věděla že sebevíc poslouchá ... prostě jak je provoz ... brr. ale u vás to dobře dopadlo, kluci jsou lepší než dvounozí chodci
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 16:40
- Nahlásit
Noemi
vezmu za obojek a zůstane mi v ruce (samozřejmě bez psa).
Proto nosíme stahovák jen na cvičák a na vycházky máme obojek z polyesteru. Ten se z krku nesvlékne.
Janiii
zkuste chytnout - alespoň v tu chvíli - za očko
To bych radši nedělal. Když pes někam spěchá, tak jde o prsty.
vydala bych se tam na speciál procházku
Kousek od domu má sedlák hnůj, kde jsou ty pravé delikatesy. Salina mi tam vždycky utekla a degustovala. Tak jsem tam vyslal svého zlosyna, aby číhal, přistihl ji při činu a odvrátil od nezákonného jednání. Podotýkám, že šel jinou cestou než my.
Začalo to hned tam, kde se cesty dělily. Salina chtěl jít po stopě synáčka a byla neodbytná, jak ta ženská z navigace. Pořád tvrdila, že by se vyplatilo vrátit a jít jinudy. Když jsme se přiblížili k hnoji, šla najisto, vyhledala synka a hnoje si nevšimla.
Tak okolo chodí na vodítku.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 18:11
- Nahlásit
Janiii
ještě by mě zajímalo, jak se vám ho povedlo nakonec chytit než rybu sežral?
Jsem v kondici (P.S. Je mu teprve půl roku, takže ještě není tak vychytralý jak já, mám pár let náskok:lol . S tou super hrou souhlasím...Já pro tyhle případy pejsana cvičím tak, že když si s ním hraju, tak s plním nasazením, aby to oba fakt bavilo, takže když pak začne třeba tahat vodítko a chce se o něj přetahovat, tak nereaguju a rychle pochopí, že tady něco nehraje a nechá toho (většinou), takže ráno jsem jen naštvaně supěla, ale nějak to nezabralo...
Ad kompost
Já jsem ráno vůbec neočekávala nějaký problém (v tom asi byl ten problém ) . S komposty jsme měli hrozný problém, dřív jsem Bergerona musela buď prostě vzít a odnést (dokud jsem ho unesla ) nebo připnout a odtáhnout násilím, jinak prostě z hnoje nešel. V poslední době ne že by kompost nevyhledával, ale většinou stačí zavolat a v poho přijde (jen mi poslední dobou přijde, že čím máme vychovanějšího psa, tím jsou psi v okolí nevychovanější, protože spousta lidí kašle i na základy výchovy... ) . Ráno jsem zkrátka vůbec neočekávala, že by se na hnoji, kde se běžně vyskytuje posekaná tráva a schnilá jablka, něco takového ocitlo...Příště budu chytřejší
zkuste chytnout - alespoň v tu chvíli - za očko
Také se bojím o prsty, ale hlavně v té rychlosti, aby člověk trefil to očko (zvlášť když ho má věršinou pod krkem). Asi budu muset trénovat...
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 18:26
- Nahlásit
Když pes někam spěchá, tak jde o prsty.
nemyslela jsem strkat prst do očka, jen chytit za ten "konec" aby se to stáhlo - ale možná mi to přijde jednoduchý, mam v tom cvik
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2008 21:46 - Změnil/a: Dana01
- Nahlásit
Ahoj, tak se hlásím po delší době...a vidím, že máme nové přírůstky a nové zážitky
Noemi
add stahovák - i když u Méďi taky násilím ničeho nedosáhnu, tak ho taky používám a klidně ho mám i na stahování, ale řekla bych že je dobré se ho nejprve naučit používat pod dohledem, aby psa nezranil a taky aby neztratil svůj účinek... takže je např důležité, aby se se stahovákem ve správnou chvíli a v přiměřené intenzitě "cuklo" a hned povolilo, pes by se na něm neměl na vycházce půl hodiny táhnoucí škrtit. Možná je proto dobré ho používat, když pes už zvládá základy pohybu na vodítku a jen se důrazně upozorní na to že něco nesmí. Pokud se obojek vyvlíkne znamená to, že a) může být příliš dlouhý a volný, b) byl špatně zachycen - protože právě stahovák má tu ideální vlastnost, že se z něj pes prostě nevyvlíkne, ani v nejkrizovějších situacích (sama ho používám např. když se Meguška v nové situaci zdráhá někam vejít - lákám na piškot, ale pro jistotu jí mám na stahováku, aby neutekla (třeba když se učila do výtahu) u normálního obojku mám problém, že se vyvlíkne, protože má poměrně mohutný krk a tak jí ho nedotahuju a když hodně zabere, je fuč). Takže bych doporučila třeba navázat na to správné "stahovací" očko například 20 cm provázek (nebo existují krátká vodítka tzv. couračky).
PS: Taky nechápu jak se nám na sídlišti v posekané trávě objevily vepřová žebra i s páteří???!!!
Janiii
Jojo hárání nám udělalo divy s povahou a Meguška se nám nějak přestává tvářit přátelsky na přehnaně aktivní štěňátka (v pátek se nám poprvé solidně poprala s maminou jednoho takového) a taky je značně razantnější v odhánění hyperaktivních nápadníků, dneska jednoho seřvala i s páníčkem...tak doufám, že se tady vývoj zastaví a třeba vrátí do původního stavu
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2008 07:08
- Nahlásit
Dana01
PS: Taky nechápu jak se nám na sídlišti v posekané trávě objevily vepřová žebra i s páteří???!!!
Alfréd tuhle objevil za plotem parku rybu - krásně pečená, jen trochu obraná, voněla normálně ... vracela jsem se pro něj už s pěnou u úst, tak nechal rybu rybou a vzal roha ...
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2008 08:54
- Nahlásit
Dana01
ahoooj paní jse ráda že tě tu zase vidím
add povaha, no takhle nějak to vznikalo u Berni, taky to bylo po hrání - několikátém, myslím že třetím? a šup šup, já jsem ta důležitá teď si myslím, že se zase srovnává, je to trošičku lepší - nechci to zakřiknout ... a dneska ráno když přišla mírova máma s tou Bárou (9týdenní NO), tak byl poprvé náznak hry!!!
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2008 09:33
- Nahlásit
Stopa a poslušnost
Chtěl jsem vyzkoušet, jakou máme naději na zkoušky BH a FPr1, tak jsme se Salinou startovali v místní záhumenkové lize.
Stopa se mi líbila a rozhodčí říkala, že je překvapená, protože poprvé viděla berňáka stopovat. Neuznala nám jeden předmět, protože ho Salina označila pozdě a přes rameno hodila pohled: „Tak tady je ta fuska, ale není pod ní žrádlo, tak se s ní nebudeme zdržovat.“ Jinak docela dobrý.
Poslušnost byla katastrofální. Psovod udělal všechny myslitelné chyby a na psa bylo moc teplo. Poučení: Nestartovat, když je 31 ve stínu. No a možná vyměnit psovoda.
|
Dana01
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2008 23:16
- Nahlásit
Janiii
Taky jsem si na tebe vzpomněla, když jsem začala pozorovat první "příznaky". Teď si nejsem jistá, jak se mám ideálně zachovat. Méďa začíná být celkově lehce vztahovačná a zpruzelá (když se přijde pomazlit cizí pes, tak se hned nasune mezi mě a toho psa, ale to je ještě zticha. Pak je hodně uštěkaná na psí samce, kteří se jí snaží očichávat "v intimních partiích", no a o znechucení nad aktivními štěňátky jsem už psala. Cizí psy si samozřejmě hladit nepřestanu, do honění se štěňaty jí nedonutím a v zájmu jejich zdraví se o to ani nebudu pokoušet a s těmi psy, tak chápu, že jí to může být nepříjemné, takže jí držet u hlavy, aby po něm nevyjela a on si mohl v klidu "čuchnout" mi tak nepřijde fér...ale byla bych ráda, kdyby se dalo nějak "výchovně" zabránit tomu, abych měla doma uštěkanou psí dámu co se jen tak s někým kamarádit nebude a ke známým co mají feny budeme chodit s košíkem...tak nevím, jestli jí nějak intenzivně pokárat, případně cíleně snížit její pozici (jakože by se zase z ložnice na noc stěhovala na chodbu a jedla by až po mě, atd.), aby si nevyskakovala nebo to brát jako přirozený vývoj a čekat až hormonální bouře ustoupí...
Strejda
Ty tepla jsou pro berňáky úplně zhoubná co se výcviku týče, ale zase nám by se taky nechtělo běhat po place v norkovém kožichu, to takový dobrman s tím semišem vůbec nezná ). Hlavně že má dobrý základ na stopy a poslušnost se zlepší s klesající teplotou .
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 09:15
- Nahlásit
Dana01
Zdárek Jsem ti zrovna psala sms - doufám, že došly...
Já osobně psa v tomhle respektuju - nechce si hrát ani se kámošit, no tak holt to neděláme. Jeho "pozici" bych mu snížila jen kdyby moc machroval, kdyby něco chtěl řešit. Ale proč ho nutit do hry nebo očuchávání že. Co se týká fen, tak se jim nedivím A já pokud vidím, že to feně příjemné není, tak psa odvolávám. A být majitelkou feny co to "nemusí", tak ji taky nenutím . Add štěňata - Zorras měl období, kdy bylo "pod jeho úroveň" - v pubertě - se zaobírat štěňaty, zejména stejného pohlaví. Teď je zase ochoten se nechat obírat a něco štěníka naučit .
Takže - prostě bych to nehrotila. S kontaktem ani s řešením nekontaktu.
Pokud by žárlila, že Ty hladíš cizí psy, tak to bych ji odkázala na místo (tedy "lehni a zůstaň" - například) ale každopádně v klidu - já jsem tu pán, já si dělám co uznám za vhodné, ty hezky lež a čekej....
Pokud by štěkala a Ty to nechceš, tak totéž. V klidu ji ukázat co má dělat. (Řvát "drž hubu" se neosvědčuje )
Rozumíš jak to myslím?
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 09:19
- Nahlásit
Dana01
jak to řešíme my, jsi asi na táboře zjistila ... se psem samcem ji nechám, ať si to vyřídí sama - tzn. ať ho klidně seřve. Je holt dospělá, tak je jasný že si nenechá už všechno líbit. stejně ho většinou sprdne, jen když je na vodítku, když byla s klukama puštěná na volno po cvičení na louce, "seřvala" je sice taky, ale už spíš formou hry - ona holt je ta uštěkaná, a nikdo s tím nic nenadělá ...
se štěňatama - a teď má holka tvrdej trénink na to dohlížíme, to že třeba z malý Báry nebyla nadšená beru, když se po ní výchovně ožene, když malá hodně otravuje, tak to taky nechám, a když je moc hrrr nebo se ohání trochu bezdůvodně tak to jen korigujem "hele, nic ti nedělá, kašli na ni ... je malá, pomalu musíš" atd. ...
no a s holkama, o tom jsem myslím povídala na táboře ... ale lepšíme se
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 09:25
- Nahlásit
Pokud by štěkala a Ty to nechceš, tak totéž. V klidu ji ukázat co má dělat.
tyjo, asi někdy poprosím o názornou ukázku kdo nás nezažil, neuvěří a kdo nás zažil tak volá "kde se to vypíná??"
zkoušeli jsme to přes poslušnost - jakože štěká, tak "sedni, lehni, sedni, k noze ..." to funguje, do doby než dám volno ... nedělali bysme 24hod. nic jinýho ona má prostě radost, nebo se nudí ... chjooooo
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 14:00 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Janiii
Je holt dospělá, tak je jasný že si nenechá už všechno líbit. stejně ho většinou sprdne, jen když je na vodítku, když byla s klukama puštěná na volno po cvičení na louce, "seřvala" je sice
hele, a Ty se vůbec nebojíš, že by ji to nějaký nepříliš galantní samec vrátil?
tyjo, asi někdy poprosím o názornou ukázku
no klidně ovšem stálo mně to taky minimálně rok života - zvládnout ho v pubertě Teď, když přijde něco cizího, s čím by si nehrál a já si hrát chci, tak ho prostě odložím a čeká až mu dám volno. Kdybych ho nechala na volno, jistě že bude žárlit a dělat si "po svém". A buzerovat ho taky nemá smysl.
Jinak - máš naučené povely "štěkej" a "ticho"?
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 14:50
- Nahlásit
hele, a Ty se vůbec nebojíš, že by ji to nějaký nepříliš galantní samec vrátil?
ona na samce nevyjíždí že by šla do rvačky ... je to takový to oštěknutí stylu "dej pokoj!" a jen když ji očuchává, a to jen když se potkají na vodítku
a tu názornou ukázku jsem myslela u toho že když nechci aby štěkala tak že jí to řeknu ... povel Štěkej máme úúúžasný, u toho funguje i Ticho, ale v ostatních případech "Ticho" prostě neplatí, nefunguje nic ... ono se to blbě popisuje a možná to vyznívá jinak než to doopravdy je, nás člověk fakt musí vidět, aby pochopil
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 14:56
- Nahlásit
Janiii
nás člověk fakt musí vidět, aby pochopil
jj jakej pán takovej pes
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 15:01
- Nahlásit
Fajka
no tys mi tu chyběla ale uznej, ty nás znáš ... viděla jsi někdy něco uštěkanějšího než Berni? kromě její paničky
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 15:06
- Nahlásit
Janiii
ne e ste super dvojka
PS: jináč dle mýho psa já sem zákeřná potfora... tož bacha na mě
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2008 17:20
- Nahlásit
Jo, dovedu si to představit - naši psi respektují, že doma se neštěká, a to důsledně. Nepamatuju, že bychom někdy doma řešili jejich hlasité projevy. Zato si to vynahrazují venku - a když chtějí říci svůj názor, tak se nedají zastavit A navíc Alfréd je žárlivý a byl i v dobách, kdy byl jedináček, a to jen a pouze na mě. Páníček a další blízcí si mohou kamarádit s kým chtějí, já mám povolené jen některé feny )
|