| Autor |
Zpráva |
Janiii
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 10:03
- Nahlásit
za ním v těsném závěsu sexuchtivá Méďa s vilným pohledem, že jednou pes prostě padne vyčerpáním a pak jí bude po vůli a za tím vším běhám já a volám (spíš pro ten efekt, abych něco dělala a s marnou nadějí, že to třeba vyjde) na psa "zůstaň" a "lehni" a pak občas blekotnu na babku něco jako "ona mu nic neudělá" a snažím se psa odchytit...
díííky, za zpestření nového dne!!!
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 10:24
- Nahlásit
Dana01
Můžu se zeptat na dávkování toho masa? A dáváte k tomu ještě nějaké výživové doplňky (vitamíny, minerály, chondro a tak)?
Masa asi 0,5 kg/den. Do granulí zamíchám Chodrocan nebo Gelacan a 1 polévkovou lžíci lněného semene.
Důvody:
Chondrocan a Gelacan je kvůli DKK. Sice se vyhýbáme skokům a nikde nebudeme dělat obranu, ale chodí bez bolestí, běhá a chodí na přiměřeně dlouhé tůry.
Lněné semeno je na srst při línání. Dřív jsem na to kupoval vitamíny, ale k ničemu to nebylo.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 14:21 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
super:-D, tak mi prosím řekněte, co konkrétně kupujete za maso a z dovolím se pak budu ptát ještě průběžně
Kupuju od Falca, Grand, Jeseničan a další. Teď zkusím i Vetamix.
Konkrétně: kuřecí čtvrtky, krůtí ořez, hovězí kousky, celé ryby atd. Na mého cca 45 kg (achjooo) psa -v zátěži- je to 1 kg/den + přílohy (rýže, těstoviny, občas trochu vloček, krup...) a zelenina. Přidávám vitamíny a pangamin. Lněné semínko nemám, páč pes je taky trochu háklivější na průjmy . Jinak, někdy tam dám lžičku sádla. Jogurt či tvaroh ale dávám zvlášť, jednou týdně - po ránu. Přidávám jitrocelový sirup.
Dana01
Teda Tvůj zážitek fakt parádní
Jinak, to maso - aby byl pes "alergický" na maso už je silné kafe, ale bohužel i to bývá. Každopádně si myslím, že u Tebe to mohlo být spíš tím, že krmíš granulemi (žaludek je na to zvyklý) a najednou náhlá změna. Šak víš co udělá s člověkem vegetariánem pořádný řízek
Takže pokud se bojíš, začala bych s vařeným - a spíše kuřecím než hovězím, s rýží a mrkví. A postupně do toho přidávat. Ne naráz a ne velký kus. Žaludek je sval a musí si na zátěž zvyknout.
Taky se říká, že spousta velkých plemen má díky granulím, tj. ochablému žaludku apod. sklony k torzi.
Add háravá fenka/psi. No coby majitelka samce s velkým S oceňuji, že když jde háravka, tak mi majitel prostě oznámí že hárá. To stačí abych si psa připla na vodítko, než pak něco řešit. Nevidím důvod pro to, aby můj pes fenu obtěžoval, a stejně tak nevidím důvod pro to, aby háravka nemohla ven.
Ovšem už jsem zachránila krásná štěňátka - byla by černorezatá fousatá, když k nám háravice vnikla domů a dvořila se Zorrovi. Ještě že ten má rád delší rituály, pokud je fena hravá Se na mně pak těžce urazil když jsem ji odvedla domů a jeho jsem "jen" vychválila za přivolání
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 15 Srp 2008 08:17
- Nahlásit
Terri
No coby majitelka samce s velkým S oceňuji, že když jde háravka, tak mi majitel prostě oznámí, že hárá.
přesně to samé uvítám a zachovám se stejně - vezmu psy na vodítko a jdeme opačným směrem. Nejhorší je, že nechají fenu na volno a na dotaz, jestli fena nehárá, jsou až sprostě agresivní ....
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 09:31
- Nahlásit
Jsem zvědavá, kdy nám také začnou tyhle starosti....Bergie akorát zatím občas zvedá nožičku ...(no nevím, jestli je u 35 kg psa nožička adekvátní výraz... ) a to ještě stylem "viděl jsem to na cvičáku, nechápu proč to dělají, ale chci být frajer a budu to dělat teké (tedy když si vzpomenu, že mám frajeřit... ).
Já jsem od kamárádky, co učí v Brně na veterině, dostala typ, že mám dávat ORTOPRIM, že je to sice lidská výživa, ale mají s ní výborné zkušenosti a neplatíš za reklamu, jako v případě Alavisu etc. Plus dostává vápník (ten už ale psí... .
Předtím jsem mu v dobré vůli dávala vařené prasečí nožičky bez kostí, ale bylo mi řečeno, že je to pro štěndo krajně nevhodné, že bych moc podporovala růst svalů na úkor kostí a měly bychom problémy. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.
Pejsan by určitě maso uvítal, ale zatím se nedostává času a skladovacích prostor. Navíc mám obavy, že u štěněte neodhadnu, co všechno potřebuje...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 09:39
- Nahlásit
Z jiného soudku....
Zkoušeli jste frisbee?
Bergeron zatím nechytne ze vzduchu ani pamlsek , což tedy všichni psi v našem okolí bravurně ovládají... Na druhou stranu jsem teď na nějaké diskuzi objevila odkaz na stránky o chytání talíře a jak to pejsana naučit...a docela mě to zaujalo.
Ne, že bych ho rovnou učila chytat, protože ještě nesmí skákat (ale vysvětlujte mu to :lol , ale nějaké přípravné cviky?
Nicméně nevím, jestli je to pro tak velkého psa s robustním tělem vhodné.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 11:23
- Nahlásit
Noemi
Navíc mám obavy, že u štěněte neodhadnu, co všechno potřebuje...
Když k tomu dodáš vitamíny... (k masu, zelenině, příloze)
Zkoušeli jste frisbee?
Myslím si, že není.
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 14:09
- Nahlásit
Zkoušeli jste frisbee?
Myslím si, že není.
pro berňáky není vhodné nic, kde by příliš skákal, proto se nedoporučuje agility ani některé prvky dráhy na cvičáku.
Chytání pamlsku ze vzduchu je něco jiného, Alfréd to zvládne v sedě, Niels má občas smůlu, že je pomalejší
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 15:08
- Nahlásit
Drakopes
ani některé prvky dráhy na cvičáku
To mi povídej...Jsem na cvičáku marně vysvětlovala, že nenechám 4 měsíční štěně skákat přes dvě prkna
|
Fája
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 21:18
- Nahlásit
ahoj,
tak s tím skákáním, ze začátku jsem se strašně snažila, ale teď když chodíme na procházky, nevím jak jí vysvětlit aby nikde neskákala a šetřila si klouby. Vždy vyběhne nějaký svah a ne že by ho opatrně slezla, ale v plné rychlosti se rozeběhne a tak metr i více nad zemí ještě skočí. A moc jí to baví. ty dopady mě uplně bolí za ni a ještě víc, když pomýšlím na možné následky. Ale zakázat jí to nemohu, to by musela být stále jen na vodítku.
Dále k jídlu, také máte tak hladové psi? Fája je z jídla úplně pominutá, v dení dávce dostává tak akorát, ale jak někde na něco přijde, hned to žere, příjde mi až nemocná, normálně mě poslouchá, ale jak někde něco objeví, začne to žrát a nevnímá mě a ještě hůř, když jí chci odvolat, či jí to sebrat, začne to hltat a soukat do sebe, jen abych jí to nesebrala, jednou jsem byla svědkem toho, jak do sebe rychle nasoukala namočenou čtvrtku chleba, když nám utekla ke slepicím, kdybych jí to nevindala tak se udávila. Už jsem také byla svědkem toho, že má ve výkalech kousky hadrů a trápila se tím, že jí to hned nevyšlo ven. je jí 7 měsíců, tak doufám, že s toho vyroste dřív než z ní vyrostu já
a ještě nejedete někdo na slavnosti švýcarských salašnických psů?
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 07:49
- Nahlásit
v denní dávce dostává tak akorát
problém je v tom, že denní dávka je teoretický pojem, každý pes je jiný. Dokud jsme měli jen jednoho psa, tak často i nechával v misce, když měl dost. Pokud vypadal, že by ještě něco, dostal granule (kterých se mimochodem ani nedotkl) a my věděli, že hladem neumírá. A venku se ničeho ani nedotkl, i upadlou koblihu obcházel obloukem.
Samozřejmě dva pi jsou o něčem jiném - proboha, aby to nesežral ten druhý, takže misky vymetené a, což je horší, žere venku. Ví, že nemá, tváří se zkroušeně a provinile, ale ruku do ohně při příštím pokušení za něj nedám. Teď jsme mu začali dávat do zadní místnosti, kam mladej nevkročí (prej divný lino misku s granulemi. Občas si dojde zobnout.
Teď ale ke krmení syrovým ... Prosím vás - jak často dáváte rýži, těstoviny, ovoce a hlavně, jak jim vysvětlíte, že to mají sežrat! Naši psi nejsou žádní malí blbci, takže třetí den se už v rýži jen porýpali a čekali na maso. Včera k těstovinám s brokolici jen čuchli a šli se dívat, kde že je to maso. Alfréd to nakonec pochopil, snědl těstoviny a následně tedy i maso, mladej byl bez večeře (plnou misku celou noc k dispozici) a celý večer trucoval v předsíni u dveří
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 08:00
- Nahlásit
Fája
tak s tím skákáním, ze začátku jsem se strašně snažila, ale teď když chodíme na procházky, nevím jak jí vysvětlit aby nikde neskákala a šetřila si klouby.
Však sama ať si koriguje (skáče) pohyb jak chce. Horší je nucené skákání přes překážky, agility nebo talíř, balonky ve vzduchu atd.
Drakopes
čkej, nechápu, proč jim to dáváš zvlášť?? Já prostě vmíchám rýži (těstoviny¨) a zeleninu do masa! Můj pes je navíc vybíravka, tak ta zelenina musí být na hodně pidi kousky a dobře vmíchaná, takže jak máme kuřata, zelenina zůstane. Ale nevidím důvod ho krmit přílohama
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 09:13
- Nahlásit
Terri
když jím dám flák syrového masa s kostmi a tak, tak si ho vyloví a odnesou a chroustají vleže mimo misku. Dokud bylo vařené, tak bylo na kousky smíchané a bylo to bez řečí a dočista do čista.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 09:17 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit
Drakopes
Rozhodně zamíchat, ale ten náš moula sežere i samotnou rýži (když měl průjem a doma zrovna nebylo po ruce kuře...)
Fája
S tím skákáním je kříž...V lese chodím pří zpáteční cestě z vycházky takovou vymletou cestou, tak cca 1,5 pod úrovní okolního terénu, a Bergeron celou cestu přebíhá a skáče z jedné hrany koryta na druhou, ale má z toho takovou radost
Plus teď má období, že jakžtak přestal kousat, ale zase začal po všech šíleně skákat (takže místo pokousaných rukou máme šrámy na zádech, stehnech atd.). Sobotní přivítání bylo na foto, protože jsem byla kompletně od bahna, včetně obličeje...
Kde jsou ty slavnosti?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 10:06
- Nahlásit
Drakopes
když jím dám flák syrového masa s kostmi a tak, tak si ho vyloví a odnesou a chroustají vleže mimo misku.
Jo to znám Psisko mi taky vybírá a na podlaze pak udělá pořádný bordel. A zbytek dle hladu sežere a nebo nechá. No tak to maso krájej, nebo kupuj hrubomleté či kousky abys do toho moh všechno zamíchat, vč. vitamínů. A občas dej celé bez všeho.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 12:34
- Nahlásit
Jak ho mám odnaučit požírat zvýkačky ?
Donedávna pokud našel kdesi cosi v pangejtu, tak vesele žvýkal (mohl by dělat reklamu , žvýkajícího psa jsem ještě neviděla) dokud jsem ho nedohnala a žvejku z pusy nevytáhla... Poslední dobou však žvejku prožvejkne a když vidí, že mu ji jdu sebrat, tak žvejku bleskurychle sežere...(ale jak mu pak pěkně voní z tlamy )Obávám se, aby z toho neměl nějaké zdravotní potíže...
Plus dnes cestou do krámu našel nedolízané lízátko i s tyčkou a samozřejmě si hned posloužil...Kdyby lidé nebyli prasata, oč by to měl člověk jednodušší...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 14:09
- Nahlásit
Noemi
Ze sem lezu, na zvykacky, obzvlaste ty "sugar free" velkyho bacha! Narazila jsem na zajimavy clanek - nahradni sladidlo xylitol muze psum zpusobit velke problemy ba i k selhani jater. Takze zvejky schovavat a venku mit oci na stopkach!
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 17:22
- Nahlásit
tak na žvýkačky jsme ještě nenarazili a tedy chráním tělem obrazovku, aby si to nepřečetli )
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 18:16
- Nahlásit
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2008 18:23 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit
No tak zkušební foto zrovna nedopadlo, ale alespoň to není jen červený křížek...
Fifi
Proboha neděs mě (už tak mám stíhu, že nám pejsan moc čůrá, ale protože s tím nemám zkušenosti, tak nevím...).
Se žvejkama je problém, že v 15 cm vysoké trávě nejsou vidět a já je na rozdíl od médi necítím (ta dnešní byla ovocná, ale to jsem cítila až z Bergeronovi tlamy... :lol
Drakopes
Moc díky za návod k fotkám
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2008 09:39 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Noemi
Naučit povel "fuj". A nejlépe s vyplivnutím daného (teoreticky ).
Jinak ono to štěně časem přejde. My taky měli problém s všelijakými blivajzy. Nejúčinější je ale košík...
Fifi
Njo, to byl jakýsi článek, ale ten pes žral žvýkaček hodně
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2008 09:59
- Nahlásit
Drakopes
ahoj, jedete v říjnu na svod mladých?
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2008 17:33
- Nahlásit
určitě ne, nebudem pajdu Nílouška nikam tahat )
|
Jajanina
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2008 13:42
- Nahlásit
Zdravím všechny finančňáky
Po dlooouhé době se nám konečně snad splní sen a budeme mít doma taky jednoho berňáčka. Tohle plemeno se nám líbí už několik let, ale jaksi pořád nebyla příležitost (naplno nás zaměstnaly děti a rekonstrukce),tak teď to snad konečně vyjde Máme předběžně zamluvené jedno štěňátko fenečku z Valašského vrchu http://www.valasskyvrch.com/?page=55&id=65. Doufám, že se trefíme do zdravého štěňátka, nejvíc mě straší dysplazie, to riziko je tady v podstatě vždycky. Nemáte někdo štěně z A vrhu z této CHS???
Zajímalo by mne, máte pro berňáky boudu a využívají ji??? Plánujeme nějakou boudu připravit, pro jistotu, kdyby tam přecejen chtěla spát.
Janiii... měli jsme už jednou zamluvené štěně (asi týden na podzim 2004,než jsme zjistili mé těhotenství, velmi rizikové) a shodou okolností to byla sestřička tvé Bernice
A vůbec, máte nějaké rady a tipy pro nováčka?
|
rogersova
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 08:40
- Nahlásit
gratuluji k přírůstku do rodiny
u nás byla bouda zbytečnost.Taky jsme chvátali, aby byla dřív, než si Aboru přivezeme, ale byla v ní jen dvakrát a to omylem.Vběhla tam a ven.Tak jsme ji přestěhovali na druhý konec zahrady.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 10:09
- Nahlásit
Jajanina
zdravím, jé to jsme mohli být rodina
taky gratuluuju k plánovanému přírustku, žádné štěně asi neznám - nebo o tom nevím, ale myslím že se zdravím je to risk trochu vždycky, takže bych se tím předem netrápila ...
a co se boudy týká, dodělávali jsme ji až když už byla Berni pár dní u nás, jako malá v ní nespala vůbec, bylo to taky dáno tím, že nebyla na strategickém místě. když jsme boudu přestěhovali k domu vedle hlavního vchodu, už si dala říct, a teď se tam v létě schovává před sluníčkem a večer v ní chrápe téměř pravidelně - pokud není s námi v obýváku ale pak jde ven, a zase si do ní vleze. takže co kus psa, to originál
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 10:37
- Nahlásit
Jajanina
máte pro berňáky boudu
Máme boudu s plochou střechou. Fena NO do ní vlezla jen když byl tuhý mráz, jinak spala na boudě. BSP na boudu nikdy nevyskočila a spí jen v boudě a to i ve dne. Když je na zahradě a má z něčeho radost, běží to oznámit do boudy a pak se zase vrátí.
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:45
- Nahlásit
my máme psy pokojové, neb bydlíme téměř v centru Prahy. Mají po bytě několik pelechů, které používají jen na předvádění, a jinak spí tam, kde jim upadne tělo
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2008 15:37
- Nahlásit
U nás je bouda plně využívána, ale jsem zvědavá, jak to bude do budoucna...Zkušenosti ostatních ukazovaly,že bude bouda nevyužitá, tak jsme (částečně inspirace z jednoho nejmenovaného časopisu o bydlení) místo boudy použili starou velkou komodu, jedny dveře jsme prakticky vyřízli a celou komodu nově natřeli (jen z venku) a dali "střechu"...Toto řešení je pouze dočasné, protože komoda má cca 55x100cm...
Teď se chystáme vyrobit novou boudu, tak uvidíme...
|
Jajanina
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2008 07:22 - Změnil/a: Jajanina
- Nahlásit
Tož vidím, že je to s boudou padesát na padesát No podařilo se nám sehnat jednu nevyužívanou boudu za odvoz, tož to naštěstí nebude nějaká hrozná investice, takže bouda bude
Dovoluji si Vám představit Báru z Valašského vrchu
http://www.valasskyvrch.com/img/d7sn0ley.jpg
.... nedaří se mi v tomhle foru vkládat fotky, tak prosím někoho o vložení, díky
|