| Autor |
Zpráva |
Dines
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2010 20:37
- Nahlásit
MartinaBarney
No, já krmím jen jedno denně, takže mě tahle starost odpadla....navečer jsem jim dala dohromady kilo masa+350g zeleniny (rozdělené v poměru k velikosti psů) a bylo... za dvě minutky nakrmeno, misky čistý a pséci nažraný
|
LuckaM
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2010 20:51
- Nahlásit
Dines
vím vím, psala jsem že o barfování ANI o vaření neuvažuju. Vaření je vůbec pruda, ale i s rozmražováním, porcováním a krájením zeleniny je víc práce než s nasypáním granulí
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2010 20:57
- Nahlásit
LuckaM
Není Aspoň né o tolik, aby to za to vymlasknutí misky nestálo
Ale na to si každý přijde sám...
|
MartinaBarney
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2010 21:06
- Nahlásit
LuckaM
To já radši budu porcovat, rozmrazovat a krájet...hlavně když se na dlouho dobu zbaví Barney těch zažívacích potíží.
Ale jinak máš pravdu, že vaření je pruda...taky to není zrovna moje oblíbená činnost. Proto vařím jen občas, ale zato s chutí
|
LuckaM
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2010 21:13
- Nahlásit
MartinaBarney
no kdyby měl můj Barney průjem a já věděla, že mu to pomůže, tak taky neváhám, ale vzhledem k tomu, že na granulích prospívá dobře, tak zatím lenost výtězí Občas mě to chytne a taky s radostí něco uvařím, ale taková ta každodenní rutina, to mě teda zatím vůbec neláká...a nejhorší je, že se to po mně začíná vyžadovat Zatím se držím a oponuju tím, že začnu vařit, až budu mít vlastní bydlení s vlastní kuchyní...
|
MartinaBarney
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2010 21:33
- Nahlásit
LuckaM
Kdyby Bárňochovi granule seděly, tak se jich taky držím, to víš, že jo
|
LuckaM
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2010 22:12
- Nahlásit
Ježiš, teď jsem si všimla, co jsem to napsala za patvar...výtězí...no fuj...hamba mě fackuje!
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 06:22
- Nahlásit
MartinaBarney
Myslíte, že by ty průjmy zpravilo častější odčervování??? Odčervuju 1x za půl roku (četla jsem to někde na netu).
Určitě NE. Raděj hledejte příčinu průjmu, než preventivně odčervovat. Já radím odčervovat pouze na základě pozitivního rozboru trusu.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 07:00
- Nahlásit
Evey
Já radím odčervovat pouze na základě pozitivního rozboru trusu.
To mi přijde rozumné, ale nevím jak na to. Bez ironie. Bobky kontroluju, protože chci vědět, jestli není průjem, krev, apod. Ale červy pohledem nezjistím, laboratoř nemám, atd. Jak na to?
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 07:16 - Změnil/a: Evey
- Nahlásit
Strejda
To mi přijde rozumné, ale nevím jak na to. Bez ironie. Bobky kontroluju, protože chci vědět, jestli není průjem, krev, apod. Ale červy pohledem nezjistím, laboratoř nemám, atd. Jak na to?
Něco se dá zjistit i pohledem, např. články tasemnice.
Rozbor udělá veterinář či vet. technik za malý poplatek...
Odebírá se malý vzorek do vhodné vzduchotěsné ( ) čisté nadobky. Vzhledem k tomu, že se cizopasníci, anebo jejich části nemusí nutně vylučovat každý den je dobré udělat vzorek směsný. Tzn. odebírat první, třetí, čtvrtý či pátý den. Vzorečky uchovávat v chladu, nejlépe lednici. Takže dobře popsat, popř. odlepit originální značení, pokud budete používat např. skleničku od hořčice...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 07:23 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Evey
Strejda
No, já jsem ten zoufalec, co průjem taky v prvé řadě řeší odčervováním i když se mi to nelíbí ani trochu Jenže vzhledem k tomu, že celá ,,partička" (Berry asi ne) se krmí myšama a Berry si s Woričkem stejně vyměňuje sliny a olizuje kocourovi zadek tak všichni. A čtvrtletně
P.S. dnes jsem se probudila ještě skoro potmě, venku jinovatka jak blázen (už kolem půlnoci bylo -2st ) a z chodby koukám - kluci leží před barákem na trávníku (jejich hřišti) rozhození jak postřílení Musím říct, že jsem se celkem vylekala, přišlo mi dost nepravděpodobné, že by si tam v takové zimě jen tak ustlali Naštěstí, než jsem propadla panice, jel na kopci vlak a oba zvednuli hlavu - viděla jsem, že jsou na živu První, co mně napadlo, že jsou otrávení..
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 07:54
- Nahlásit
worick
Evey
No, já jsem ten zoufalec, co průjem taky v prvé řadě řeší odčervováním
Sally má vzorné bobky a průjem snad ještě nikdy neměla a žere doslova všechno. Neli má někdy řídkou stolici, ale zatím jsem to vždycky zahustil hovězí kostí. Zdá se, že Evey má veterinární vzdělání nebo aspoň dobré znalosti, tak mi to třeba neschválí.
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 07:59
- Nahlásit
přidám se zase s našim krmením - krmíme syrovým masem a zeleninou a přílohami - přešli jsme ze dne na den. Druhý den sice váhali, jestli mají tu zeleninu sežrat, takže jsme museli přidat lžíci oleje, ale dlabou, až se jim dělají boule za ušima. Maso jim kupuju normálně v masně - hned doma to rozdělím do sáčků a strčím do mrazáku. tím pádem nemusím mít extra velký mrazák jen na maso pro psy. Ráno jen vytáhnu balíček a ten do večera romrzne. Kupuju hlavně důbež, včera mě na osm večeří stehen, křídel a hřbetů přišlo na 170 korun (pro oba). U nás vaří Jirka, a ten si je hýčká, takže jako přílohy to jsou kromě rýže a těstovin také kroupy, jáhly, pohanka,.. a o zelenině a ovoci ani nemluvě (třeba lehce podušený pórek s jablky )
Musím zaklepat, že nevím, co je průjem.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 08:27
- Nahlásit
Strejda
Sally má vzorné bobky a průjem snad ještě nikdy neměla a žere doslova všechno. Neli má někdy řídkou stolici, ale zatím jsem to vždycky zahustil hovězí kostí. Zdá se, že Evey má veterinární vzdělání nebo aspoň dobré znalosti, tak mi to třeba neschválí.
Ne, ne veterinární vzdělání nemám, tedy bohužel, byl to můj sen. Chtěla jsem na střední jít na veterinárního technika, ale to byla tenkrát jen jedna škola v republice, naši mě tam nechtěli pustit.
Tak jsem šla na zemědělku a taky fajn. Převážná část třídy kluci. Nás pár holek si opečovávali.
No a vysokou veterinu bych tedy fakt nezvládla, tak jsem se ani nepokoušela. Tak se vzdělávám samostudiem.
Hovězí kosti jsou určitě super, schvaluji.
Jen je třeba být opatrný, pokud krmí člověk granulemi, aby se pesan moc nezabetonoval. Takže dát kosti třeba ráno a granule večer...
Snažím se být zadobře s řezníkem, aby mi schovával takové ty velké mamutí.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 08:58
- Nahlásit
Evey
Snažím se být zadobře s řezníkem, aby mi schovával takové ty velké mamutí.
Jo jo, to je ono. Chtěl jsem po řezníkovi H kloubní hlavice na čištění zubů. Zahuštění výsledného produktu metamorfozy potravy v psím těle byl druhotný efekt, ale přehodnotil jsem priority.
Z hlediska správné výživy krmím divně, ale psi se nezabetonují. Ráno cvičíme poslušnost, u toho holky sežerou sýr (kupujeme nejlevnější šmejd, tzv. alternativní, není z mléka) a salám (výrobní). Odpoledne cvičíme stopy. U toho holky sežerou vařené maso a droby se zeleninou. Večer mají granule s Gelacanem a pangaminem.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 09:05
- Nahlásit
Strejda
Ráno cvičíme poslušnost, u toho holky sežerou sýr (kupujeme nejlevnější šmejd, tzv. alternativní, není z mléka) a salám (výrobní). Odpoledne cvičíme stopy. U toho holky sežerou vařené maso a droby se zeleninou.
Pro tyto příležitosti neznám nic lepšího než játrové řezy.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 09:17
- Nahlásit
Evey
Pro tyto příležitosti neznám nic lepšího než játrové řezy.
Pečeme tzv. játroví (játra, vločky, mouka, vejce, česnek, majoránka). Střídáme to s jinými pamlsky na stopě.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 09:34 - Změnil/a: Evey
- Nahlásit
Strejda
Pečeme tzv. játroví (játra, vločky, mouka, vejce, česnek, majoránka). Střídáme to s jinými pamlsky na stopě.
- to je přesně ono, jen já tedy bez česneku
Dá se to krásně dělat i z masa. Mám odzkoušeného kapra, hovězí maso, kuřecí prsa, dá se tam přidat i rýže, mrkev, spirulina, kopřiva, len...
Už to pomalu učím i kolegy na cvičáku, když se jim psi dusí a plivají piškoty. Při nasátí vůně z malého kousku játrovky, kterou mám v ruce vždycky vykulí oči.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 09:52
- Nahlásit
Evey
Dá se to krásně dělat i z masa.
Jistě by to šlo i z argentinské svíčkové, ale používám hovězí játra. U řezníka jsou za Kč 12/kg, do školních jídelen je dodávají dokonce zadarmo.
U nás na cvičáku o játroví taky projevili zájem, ale koupit párek a nakrájet na kolečka je rychlejší.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 10:16
- Nahlásit
Strejda
U nás na cvičáku o játroví taky projevili zájem, ale koupit párek a nakrájet na kolečka je rychlejší.
Smutné, u nás bohužel to samé... Vždyť je to přece tak jednoduché, přebytky narvu do mražáku a už jen odebírám potřebné množství.
Po tom, co jsem jim řekla, že se to peče, tak chlapi ztratili velmi rychle zájem a nadšení, že se jim pes může za ten kousek přetrhnout. Ženy projevili zájem o recept, ale u těch co doma nevaří to skončilo na tom, že přece nemůžou vařit psovi, když nevaří ani chlapovi...
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 10:50
- Nahlásit
Evey
Smutné, u nás bohužel to samé...
No, mně to je docela jedno, jak kdo cvičí psa. Naopak mi na cvičáku vyhovuje, že když někoho požádám o pomoc nebo radu, tak pomohou a poradí, ale jinak se nikdo nevnucuje. O řadě lidí vím, že by ani neměli podmínky, aby dělali něco jinak. Někdo má víc zájmů a na psa třeba už víc času nechce dát.
|
MartinaBarney
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 12:27
- Nahlásit
Pečeme tzv. játroví (játra, vločky, mouka, vejce, česnek, majoránka).
Že bych to zkusila? Jaký je postup?
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 13:46
- Nahlásit
MartinaBarney
Jaký je postup?
Jednoduchý
Ofic. recept z Internetu:
Játrové řezy
Přísady: 450g jater, 5 velkých vajec, špetka majoránky, 3-4 stroužky česneku, 450-500g ovesných vloček
Vše semlít dohromady a upéct.
Moje postřehy a vychytávky:
- nic nevážím
- předem si připravím ovesné vločky,mám takový ten tyčový mixér s přídavnou nádobkou se sekacím nožem (jestli nemáš, tak lze i na obyč ručním mlýnku na maso, ale bolí z toho ručičky...)... takže tam vločky nasypu a nadrtím je do podoby mouky, udělám si klidně i víc, nasypu do sáčku a schovám na příště
- sem tam dám přidám i jiný druh vloček - ječné, špaldové, pohankové...
- pak si do té nádobky dám játra a vejce (těch dávám klidně i míň, na 0,5 kg jater si myslím, že stačí i 3, víc vajec dávám jen když mám obavy, že by mě to nedrželo po upečení pospolu)
- plus přidám třeba olivový olej
- rozšlehám to na kaši do které přimíchám ty nasekané vločky, dávám dle oka, aby to mělo takovou polotekutou konzistenci, třeba jako piškotové těsto
- česnek nedávám
- ale dávám třeba spirulinu, někde jsem četla, že jsou dobré i sušené kopřivy, napadl mě třeba i špenát, mrkev atd...
- upeču (na pečícím papíru tak cca 1 cm silná vrstva), nedělám to moc vysušené, aby je to neškrábalo při hltání a dobře se to krájelo
- máš jistotu, že je to bez soli, a různých chemických sajrajtů a mooc to chutná
- v lednici si nechám množství na 2-3 dny, zbytek dám do mražáku
Tak snad jsem to moc složitě nepopsala, je to fakt jednoduché..
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 13:55
- Nahlásit
MartinaBarney
Evey
Dělám to skoro stejně, ale:
-- Dávám česnek, protože ho holky milují a výrobek je aromatický.
-- Přidávám mouku. Je jedno jakou, beru tu, co je ve skříni nakraji. (Protože nemixuju vločky, tak by se hotové dílo bez mouky drolilo.)
Ovšem nejdůležitější je pečící papír.
|
MartinaBarney
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 14:01
- Nahlásit
Evey
Strejda
Díky za rady Tyčový mixér mám, tak to půjde jako po másle. Dneska nakoupím a zítra se do toho pustím.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 14:16
- Nahlásit
Drakopes
třeba lehce podušený pórek s jablky - možná se hluboce mýlím, ale nedovedu si dost dobře představit, jak tohle naše psiska žerou Nic to nemění na to, že manžel je borec a ráda bych ho měla na vaření doma
Strejda
Evey
Pečeme tzv. játroví - aháááá - kupuju játra a jdu tvořit, snad se chytí
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 14:26
- Nahlásit
worick
Nic to nemění na to, že manžel je borec a ráda bych ho měla na vaření doma
Taky vařím.
|
Evey
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 17:20
- Nahlásit
MartinaBarney
Tyčový mixér mám
samotným tyčákem to nepůjde (nebo mě to alespoň nešlo :smirk , to by sis ho odvařila, buď v té nádobce se sekacími noži, anebo v klasickém mlýnku na maso.
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 17:57 - Změnil/a: Drakopes
- Nahlásit
ráda bych ho měla na vaření doma
moje, nedám
Teď jsme přijeli - vzali jsme hafany do ZOO. Úžasný zážitek pro všechny tři - Jirka tam nebyl snad desítky let. Hned první setkání s ledním medvědem. Ten překvapen, kdo to na něj zírá, se vyhoupnul z vody předními tlapami na rantl u skla a čenich na sklo. A hafani couvali málem na opačný konec zahrady. U většiny zvířat bylo vidět, že lidi berou jako normálku, ale naši hafani jsou něco jiného, takže reagovala, lachtani připlavali pod vodou, vydra zbystřila pozornost a stočila se naším směrem ....
A pro lidi okolo naši psi pomalu větší atrakce než ty za plotem - tuhle se dali hladit a mazlit ...
Samozřejmě fotky jsem nestíhala, pokud se něco povedlo z mobilu, přihodím časem
|
MartinaBarney
Člen |
# Zasláno: 27 Říj 2010 18:54
- Nahlásit
Evey
Nádobku se sekacími noži jsem v kuchyni taky viděla, jak jsem dělala pořádek
|