| Autor |
Zpráva |
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 07:00
- Nahlásit
ž jsem dumala nad tím, úplně vypustit granule a jít do BARFu,
Alfréd byl krmen vařeným a granulemi a občas mu něco nesedlo a museli jsme startovat i v noci ven. Co krmíme syrovým, jsme celkem v pohodě. Dostávají ráno granule, večer zeleninu, obden i přílohu (rýži, těstoviny, kroupy, pohanku...), a syrové maso.
dneska byl ráno zase v parku blb (sorry, ale furt nejsem tak v klidu, abych řekla pan BBB) s třemi jezevčicemi v různém stádiu rozháranosti. Hádám se s jeho familii už druhý týden, že park s volným pobíháním psů není ideální pro jejich venčení. "Není čas" - mají to přes silnici, tak proč by chodili jinam (třeba podél bloku cca o 20-30 metrů dál). Nejsem zdaleka jediná. Dneska jsme už byli na odchodu, když se ti mí dva pytle hormonů vrátili ... takže když jsem konečně ulovila Alfréda, Níloušek využil odstranění konkurence a nahradil v opruzování Alfréda. Tak jsem toho uloveného odvlekla a zacvakla karabinu kolem stromu a vracela pro Nielse (mokro, klouzavo, slizko). No a Alfréd přerval karabinu a znova jsem odchytávala oba ... a přestaňte se chechtat... já měla pomalu pěnu u úst a temno před očima
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 07:17
- Nahlásit
Drakopes
... a přestaňte se chechtat...
Na obranu spoluobčana BBB musím poznamenat, že některé feny vábí nápadníky z mnohakilometrové vzdálenosti. Za ovčandou chodili psi i z vedlejší vesnice. Jestli jsou jezevčice stejně sexy, tak by třeba podél bloku cca o 20-30 metrů dál stejně nepomohlo. Ale že to je k vzteku, to věřím. Udržet metrák psů na ledě je sportovní výkon.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 07:42
- Nahlásit
Drakopes
Teda, až mě toto vypukne a začne to s nima natvrdo mlátit....jsem v pr.... Beruna váží stejně jako já a do toho ještě zabere Woriček a jedu. Pokud to neuřvu tak šanci nemám. A teďka na tom terénu - to mám vyzkoušené - to nejde ubrzdit ani Worču
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 07:50
- Nahlásit
O stravě psů jsem toho přečetla už hafl - od odborníků i zkušenosti lidí, ale nějak mi to nepomohlo - co člověk to názor. Naposled právě, že se to míchat nemá - granule a normální strava - ať už syrová nebo vařená - že psu dlouho trvá než se jedno naučí trávit atd......Mně se to nějak nezdá - tenhle názor Vždyť když dokáže strávit kosti, musí být přeci skoro jedno, co mu do té kyseliny v žaludku žbluňkne. Ať už je granule složená z čehokoliv. Vždyť i my taky mícháme jídlo páté přes deváté...a nemáme tam tu kyselinu tak silnou jako pes...
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 13:20
- Nahlásit
worick
Pokud to neuřvu tak šanci nemám.
No, ještě že máš EO. Máš to vyřešený.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 15:56
- Nahlásit
Strejda
No, ještě že máš EO. Máš to vyřešený -
Vtipnej....Myslíš ten EO, co je schovaný někde ve sklepě - tak ten mi nepomůže
Tak to, čeho jsem se obávala nejvíc tu nastalo - začalo lít jako z konve! Když jsem před hodinou z patra koukala na zahradu, říkala jsem si, že ten sníh mizí před očima. Tam kde jsme ho s klukama ušlapali, tam už je vidět trávník, i z těch kopečků už jede. Zrovna jsem chtěla jít prohlížet, jestli vykukujou sněženky a tak a začal ten liják. No, není dobré, aby to z hor kolem nás takhle rychle odtálo, zem to neveme, do potoka to nevleze
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 18:35
- Nahlásit
Pokud to neuřvu tak šanci nemám
neuřveš, na to zapomeň ... Níloušek, který normálně poslechne a když zvýším hlas, tak je přitulen u mé nohy, aby zdůraznil, že ON je ten hodný, na mé hulákání (a to že umím hulákat!!) se jen ohlédnul, co že vyrušuju ...
Koupila jsem novou karabinu, vyrážím venčit .... pěkný večer
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 19:08 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Tak, u nás je počasí, slušně se to popsat nedá - psa by nevyhnal - to přesně nevystihuje. Když jsme šli k babči, bylo to po větru, čvachtala jsem po kotníky ve vodě a pršelo mi na záda. Ovšem zpátky Popsala bych to jako vichřici s lijákem a teplota 2st - fakt paráda...Něco tak hrozného už jsem douho nezažila, jsem promočená až na pupku, psiska jako zmoklé slepice. Ještě, že je to jen kilometr. To píšu proto, že: Drakopsová, u vás se dá venčit????
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 19:41 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit
Tak jsem si dala oraz a už se před jménem můžu titulovat... Sice ještě ne ofiko, to až v dubnu, ale už se na to těším
K tahání saní (sice při oblevě - i když u nás to tak moc nevypadá - lehce opožděné)
Médi se strašně (to je slabé slovo) rád přetahuje, díky přetahování umí i bezva aportovat (což je prý u berňáků vyjímka). Sáňky netahá na kšírech, ale tlamou a běží podél saní (je schopen z kopce rozlačit saně, dva dospělé a dvě děti - víc se nás na saně nevešlo ). Takže sednem na saně, Médi se zakousne do vodítka (máme takové to tlusté pletené) a táhne. Určitě to není vhodné ani ergonomické, ale má z toho evidentně strašnou radost, protože stačí, když vytahujem sáňky ze sklepa a už chňape po vodítku. Sáňky stejným způsobem tahá i nahoru (bez lidí ).
Na kšírech loni tahal děti na lopatách a pekáčích a v pohodě, jen máme pak vždycky problémy s chůzí na vodítku, protože mu jaksi nedochází, že už není zapřažený a nemá tahnout....
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 19:50
- Nahlásit
K vystavování
Jediná moje "vychytávka" zatím je, že když byl Médi menší, tak jsem si myslela, že ho musím vodit na vodítku, ale to měl takové tendence vše očuchávat, zkoumat a moc výstavně neběžel. Ale koukala jsem, že ostatní drží psa prakticky za obojek, aby šel tak, jak chtějí... jen je to docela těžké na pro handlera, protože vyšší lidi u toho automaticky vypadají jako idioti...
Postoj je předepsaný, zadní nohy jsou natažené hodně dozadu (jedna by měla být více, jedna méně).
Se srstí nevím... Řekla bych, že čím víc se snažím, tím máme tu srst v reálu pak horší, navíc v těch halách je obvykle příšerné osvětlení, takže kolikrát hnědý pes vypadá jako černý a naopak. Řekla bych, že z těch chov. stanic, kteří se na výstavách běžně vyskytují to mají zmáknuté a něčím psy nastříkané plus profouknuté takovým tím fénovysavačem pro větší objem srsti...
Hlavně je asi důležité, aby se nechal pejsa kompletně (včetně zubů, etc.) ošahat od úplně cizího člověka.
Já ty výstavy zas tak nežeru, chtěla bych Médiho uchovnit, ale zas nemusí být nějaký inter-super-šampoin...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 20:09
- Nahlásit
Noemi
Tak jsem si dala oraz a už se před jménem můžu titulovat... Sice ještě ne ofiko, to až v dubnu, ale už se na to těším- jak jsi se dlouho neozývala, tak jsem si říkala:,,asi to holka projela , no neva, dá to příště.... A vidíš, přece jen to držení tlapek pomohlo
Tak velká gratulace
Ha a jakového máš tedy titula???
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 20:37
- Nahlásit
Noemi
A co teda s těma chlupama děláš? koupeš? češeš?
A je nějak daný která noha má být dál a která blíž? a nějaká fotka by nebyla?
Snad nebude s těma zubama problém - né že by byla čuba agresivní, ale je mladá a celkem bázlivá co se cizích lidí týče....
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 02:00 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit
Ha a jakového máš tedy titula???
Zatim jenom blbce (bc), byť věkově bych už mohla mít dávno mgr. nebo ing.,trošku přesluhuju.....
A co teda s těma chlupama děláš? koupeš? češeš?
Koupu (nekoupu psím, ale BIO lidským, z mého úhlu pohledu má lepší srst, ale chce to vyzkoušet), po koupání nechám lehce proschnout a pak až prakticky do uschnutí češu (jsme poměrně hodně kudrnatí, tak aby se srst narovnala, navíc při tomhle postupu nehrozí, že by si někde srst přeležel). Rozhodně nekoupat na poslední chvíli. Já ho ještě většinou až na výstavě nastříkám a přečešu svým Glisskurem ve spreji (kondicioner). Kupodivu i když to má docela výraznou vůni, tak nemá potřebu se pak vyválet v prní louži, kterou potkáme....
Snad nebude s těma zubama problém
To musíš cvičit. A hlavně i s cizíma, byť to asi vypadá divně, když požádáš třeba návštěvu, aby strkala ruce psovi to tlamy.. Většina lidí z toho fakt odvařená nebude
A je nějak daný která noha má být dál a která blíž? a nějaká fotka by nebyla?
To je jedno...
tímto se omlouvám za ukradení fotografie, ale tady bylo vidět nejlépe, že jsou nohy "zanožené"
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 02:20
- Nahlásit
Jinak jsem včera vyzvedla malé balení granclí Acana a Bédi se po tom může utlouct, normálně chodí kotrolovat prázdnou misku...
Jen děda tak suše poznamenal, že to není proto, že by mu to chutnalo, ale protože ty granule mají velikost větší čočky a Bergi si evidentně myslí, že jsme mu dali kocourovi granule, které naprosto miluje (jeho granule jsou přeci velké... ).
Vsadím se, že pokud vezmu těch 18 kg, tak mu to do týdne chutnat přestane
Nekrmili jste někdo Acanou? Bojím se, aby nerezl, dřív jsme měli granule tak cca 10 -12 000 jednotek vit. A, Fitmin, co krmíme teď má 15 000 a paradoxně mi přijde, že ta černá je černější (dřív měl nad kořenem ocasu takový flek zhruba 10 cm2, kde měl srst nahnědlou, ale teď nic...
Ale ta Acana má 18 000 jednotek. Není už to moc?
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 07:18 - Změnil/a: Strejda
- Nahlásit
Noemi
už se před jménem můžu titulovat
Gratuluju.
worick
No, není dobré, aby to z hor kolem nás takhle rychle odtálo, zem to neveme, do potoka to nevleze
U nás zatím odtává pomalu a moc do toho neprší. Padá vlhký sníh, ale jen tak aby to zakrylo ten špinavý. Kdyby tálo rychle, tak to dopadne špatně, asi bych se nedostal do práce.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 08:00
- Nahlásit
Dines
né že by byla čuba agresivní, ale je mladá a celkem bázlivá co se cizích lidí týče.... - zase sice kecám do toho, o čem nemám šajna (vystavování ) ale nedá mi to...Zrovna nedávno jsem někde četla, nevím jestli to nebylo v tom PPČ o berňákách a o tom, jak se začali u berňuch objevovat ,,bázliví" psi a je to nežádoucí vada a apelovali na neuchovňování takových to jedinců, aby se to nešířilo dál. Trochu si myslím, že si na to budou dávat pozor i na výstavách. Berry ne, že by se snad nějak bál cizích lidí, to yslím ani ne, ale celkově se mi zdá bázlivější, lekavější. No, nejvíc se bojí mě, že na něj houknu
Noemi
My krmili Acanou, protože to byli jedny z mála, co jim chutnali - je tam i dost výběr těch příchutí. Zrovna u Acany jsem si moc reznutí nevšimnula, ale není to směrodatné, protože to bylo skoro až v zimě. Přešli jsme na jiné z důvodu průjmování, ale Acanou to nebylo, průjmujem pořád
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 08:03
- Nahlásit
U nás je pět nad nulou, neprší, nefouká, je jen slizko a z každého kousku sněhu je ledový jazyk. V parku se zezadu pomalu nedá vylízt na kopeček, velký knírač Hutch dneska sjel po zádech ze svahu dolu .. dlouho nám pak nadával, že se mu smějeme
Ráno jsme odešli brzo z parku - dřív, než dorazí pan BBB - a vzali to velkým obloukem po všech Alfrédových poštovních schránkách. U pekárny měli ještě napůl zhasnuto, ale dveře otevřené (otvírají v půl osmé). Strčila jsem hlavu dovnitř, s dotazem, jestli už je půla. Nebylo, teprve čtvrt. Tak jsem poděkovala a šli jsme dál. Ani jsme nedošli na roh, když za námi volala paní prodavačka, co jsme chtěli. Dva rohlíky pro psy. Tak jsme šli zpátky. A kluci vyrazili takovým tryskem, že paní skočila dovnitř a přibouchla dveře .... rohlíčky byly obzvláště dobře vypečené ))
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 08:57
- Nahlásit
worick
se začali u berňuch objevovat ,,bázliví" psi a je to nežádoucí vada a apelovali na neuchovňování takových to jedinců, aby se to nešířilo dál
Máme bezpapíráky, protože nemáme žádné chovatelské ambice. Máme spíš opačný problém. Obě jsou důvěřivé a přátelské ke všem lidem. Se Salierou jsme před zkouškou BH dlouho cvičili "neutrální chování ve skupině osob".
Drakopes
paní skočila dovnitř a přibouchla dveře ....
Snad se těch dobráků nebála?
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 09:03
- Nahlásit
S tím průjmováním...
Nezkoušelijste nějaký probiotika? Třeba koupit bifi pangamin a fakt třeba měsíc v kuse? Co to psyllium? A pak mě ještě napadá, že jsem někde četla, že dávaj lidi heřmánkový čaj místo vody (když plánujete třeba kosti nebo tak), pejsům to chutná a je to prý dobré na žaludek a trávení...
berňuch objevovat ,,bázliví" psi
Mě přijde, že se to zkoumá pořád.
Já mám spíš opačné problémy, už nevím kde, ale jednou před nástupem do kruhu se prostě pes před náma zničehonic otočil a pustil se do Bergerona (Bergie mu fakt nic neudělal...měla jsem ho pod dohledem) a od té doby se potkáváme na všech výstavách a Bergie si ho pamatuje a neustále na něj vrčí (a to i když běžíme kolem v kruhu etc.). Tak pořád čekám, kdy nás někdo vyrazí z kruhu pro agresivní chování
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 09:06
- Nahlásit
worick
No, upřesním - ono bázlivost asi není to správné slovo - není to, že by stáhla ocas mezi nohy a prchala kdykoliv se někde něco objeví, stane nebo tak.... ale dost si vybírá koho poctí svou přízní (bohužel já jsem jedna z těch, kterou vzala na milost, takže se dostanu tak maximálně za branku a těch 10 metrů k baráku jdu půl hodiny
Noemi
Teda upřímně, nečekala jsem že to u berňáků bude tak složitý
Nevěděla bys o někom v Českých Budějovicích a bližším okolí (nějakých cca 20km) kdo by měl berňáka a s tímhle mohl pomoct?
Tchán si v létě pořídil berňačku - v podstatě jen jako kámoše/hlídače k baráčku se zahradou no a právě chce vyzkoušet i výstavy, když už jsem je překecala na čubu s PP.
Akorátže já nevystavuju ani svoje plemeno (u toho aspoň vím co a jak) - slíbila jsem , že je přihlásím - to ještě se svými znalostmi svedu - ale poradit - aby tam nešli jak burani z vesnice - nedokážu
Jinak za fotku děkuju, už mám alespoň představu
A koupeš teda kdy? Pár dní předem?
Takže pes by měl být "vyleštěný" s rovnou srstí a se zanoženým výstavním postojem....
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 09:09
- Nahlásit
Noemi
Jo, a Acanou krmím teď - právě druhý pytel
Vypadá to zatím celkem slušně - a raznout by neměli - to bylo prý po té staré receptuře.
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 09:23
- Nahlásit
V Budějicích nikoho s BSP neznám, ale koncem dubna je tam mezinárodní výstava psů, vyražte a okoukáte všechno potřebné...
Chodíte na cvičák? Tam se dá většinou najít spousta ochotných lidí pro trénink na výstavu.
Jinak se taky může stát, že se nebude zdát výška psa a vytáhne se měřidlo a pes se přímo v kruhu přeměří. Na to je taky dobré udělat nácvik - pokud půjdete na bonitaci, tak to budete potřebovat jako sůl...
|
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 10:38
- Nahlásit
Dines
no já musím říct,že naše fenka by v kruhu neobstála.Měla jsem možnost vyzkoušet to na jedné víkendovce a když se přiblížil rozhodčí(jakoby) a chtěl jí poměřit,prohmatat,stáhla ocas a za mě.Je od začátku dost bázlivá.Bohužel už do chovu nemůžeme a tak se nás už výstavy netýkají.Musím říct,že mě to ani moc netrápí.Moc by mě to asi nebavilo.I u nás doma,když příjde návštěva tak štěká a obíhá okolo,ale když se zdrží na kafe,pak se od ní nehne a umazlila by jí )Prostě si drží odstup,ale myslím,že by nás asi pro tu bázlivost stejně vyřadili z chovu.Ale pán na výcviku mi říkal,že se to dá odnaučit.
Možná by bylo ze začátku když je bázlivější,chodit s ní co nejvíc na výstavy jako doprovod aby si na ten šrumec zvykla.
Noemi
jinak gratulace k titulu ))
jinak Acanou jsem krmila prvního psa-labradora a super.I teď mi jí doporučoval vet,když jsem s ním řešila čím krmit.Jen mi u ní trochu vadí,že jsou moc malé ty granule,Bára to vždy zhltne,jen s těmi velkými jí to déle trvá.
|
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 10:56
- Nahlásit
Strejda
jinak se zase vracím k tématu druhý pes.Ty máš obě holky celoročně venku?A když jste si přivezli malou?Včera jsme zase doma řešili jestli druhý pes.Myslím,že tohle téma nepřejde dokud ho opravdu nepořídíme.Už teď vidím jak se na nás sesypou rodiny,že nejsme normální... ) ale to je jejich problém ) spíš to probíráme,jestli to zvládneme časově a finančně.Ale nejvíc to chceme kvuli barče,aby nebyla sama,myslím,že mít parťáka se vždy vyplatí.
Je Vás tu docela dost co máte dva,podělte se o vaše zkušenosti.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 11:33
- Nahlásit
Noemi
V Budějicích nikoho s BSP neznám, ale koncem dubna je tam mezinárodní výstava psů, vyražte a okoukáte všechno potřebné...
To je, to, že právě tam jí chceme už přihlásit
|
worick
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 13:06 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Ivisek77
Asi takhle:
nikdy, opravdu nikdy už bych nechtěla jenom jednoho psa. Je mi naprosto jasné, že pokud je pes jeden -neřkuli fenka -je mnohem víc na vás navázaná a z toho plyne, že i poslušnější, prostě proto, že má na celém světě jenom vás
Ale když vidím, jak jsou kluci spolu spokojení, jak si vyhrajou, i když já zrovna nemám čas nebo se mi prostě jenom momentálně nechce , tak si říkám, že by bylo sobecké mít jenom jednoho z důvodů, aby byl poslušnější a víc miloval jenom mě
Samozřejmě mít dva takhle velké psy je opravdu finančně náročné a koukám, že je máme převážně my, co nemáme děti a nebo už děti z domu Já to ještě nespočítala, kolik psiska vyjdou za rok, chci si vést náklady až tenhle rok (ale protože jsem bordelář, těžko se mi to povede ), taky proto, že když nás někdo zastaví, jeho třetí otázka po tom: ,,co je to za rasu" a jestli jsou hodní je ,,a na kolik to tak vyjde, mít takovéhle dva psy, ti asi i hodně sežerou, že jo?" Dost mě to udivuje, já to přepočítávání na peníze nepochopím, copak já na maminku tří dětí vyhrknu, hezké dětičky, ale taky toho dost sní, že jo?
|
Drakopes
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 14:25
- Nahlásit
ti asi i hodně sežerou, že jo?
já na tohle té mamině říkám, že na rozdíl od jejich dětí nechtějí peníze na lístky do kina )
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 17:54 - Změnil/a: Strejda
- Nahlásit
Ivisek77
Ty máš obě holky celoročně venku?A když jste si přivezli malou?
Druhého psa máme přesně ze stejného důvodu, jako worick. Než jsme si koupili Neli, tak jsem věděl, že budu mít na krmivo, veterináře a podobně. Nekrmíme tím nejdražším krmivem, ale celoročně přidáváme Gelacan nebo Chondrocan, Neli dostává Gelacan Baby. Ještě jsem potřeboval slib od sousedky, že se postará o dva psy, kdyby nikdo u nás nebyl doma. To funguje výborně a každý večer dostanu SMS se zprávou, co holky na zahradě zničily.
Holky jsou celoročně venku. Mají kotec, asi 12 metrů čtverečních a boudu na dva psy. Bouda má dvojité stěny a strop, na zemi je matrace krytá zátěžovým kobercem a na zimu tam dávám ještě slámu. Letos budu dělat dvě boudy, aby každá měla svoji. Přes den jsou na zahradě, na noc je zamykám do kotce.
Když jsme si přivezli Neli, tak jsem s nimi spal dvě noci v kotci. Pak už jsem viděl, že mně nepotřebují. Sally se jmenovala do funkce chůvy.
Náklady na psy nepočítám, protože jsem je nepočítal ani na své zlosyny a ani nevím, kolik mně stojí žena. Nikdo nám neříkal, že jsme blázni, když máme dva velké psy. Že jsme blázni, to už všichni vědí, zbytečně by se opakovali.
OT: Měl jsem kolegu, starého mládence. Chtěli jsme mu sehnat ženskou. Říkal, že na léto by pro ni práci měl, ale na zimu by se mu nevyplatila. Takhle racionální teda nejsem.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 18:12
- Nahlásit
Strejda
jé, hezky jsi nám to popsal, konečně napíšeš delší pojednání než já Ráda čtu i něco o tom, jak je to u vás, ne jenom pořád o sobě
Máte bezva sousedku, tu by vám mohla Noemi závidět! Akorát mi vrtá hlavou, proč je na noc zamykáš do kotce? Bojíš se, že by je někdo mohl ukrást nebo snad otrávit?
Že jsme blázni, to už všichni vědí - no, nápodobně....
Měl jsem kolegu, starého mládence. Chtěli jsme mu sehnat ženskou. Říkal, že na léto by pro ni práci měl, ale na zimu by se mu nevyplatila - - pán má pravdu!
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 20 Úno 2010 18:24
- Nahlásit
worick
Akorát mi vrtá hlavou, proč je na noc zamykáš do kotce?
Aby je někdo nesežral.
|