| Autor |
Zpráva |
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 16:11
- Nahlásit
Ahoj všichni,
založila jsem toto fórum pro všechny milovníky Šiby Inu a hlavně proto, abych se o tomto plemeni dozvěděla od Vás všech co je chováte z praxe co nejvíce o jejich povaze, cvičitelnosti a vůbec všem, co se jich týká.
Já sama toto krásné plemeno nevlastním - mám choďáka a knírače...Můj přítel je ale platonicky zamilovaný do Šiby a moc rád by, abychom si, až se jednou přestěhujeme do svého domečku, Šibu pořídili. Chci se Vás proto touto cestou zeptat na zkušenosti a případně rady, zda máme o tomto plemeni uvažovat. Jak se snáší s jinými zvířaty v domácnosti, se psy.... Četla jsem, že je to hodně nezávislé plemeno, žádný velký mazel a že žije spíš "vedle člověka" než "s ním"....... Jelikož vím, že každý pes i v rámci jednoho plemene je osobnost - individualita - zkrátka, že každý je úplně jiný..... očekávám i různé názory.
Co mě ale zajímá především - lze Šibu cvičit "klasicky" jako např. ovčáky a společenská plemena, nebo je třeba nějakého speciál přístupu? Přítel má velké nároky na poslušnost psa a právě proto se obávám, že u šibíka by se 100%ní poslušností moc neuspěl....no nevím. Předem všem díky za rady a odpovědi.
|
vlk
|
# Zasláno: 31 Led 2005 17:52
- Nahlásit
Klasicky šibu rozhodně cvičit nelze a obávám se že by asi byl přítel velmi zklamán i když pár ( to je dvě) šiby vycvičené a poslouchající téměř na slovo jsem viděl na vlastní oči. Něco úžasného a před těmi lidmi hluboce smekám. Na šibu se musí spíš psychologicky. Chválit za každou sebemenší dobře provedenou věc a ty špatnosti víceméně přejít lehkým plácnutím. Šiba totiž trest bere jako momentální prohru a za chvíli stejně zase dělá to zač byla před chvílí proplesknutá.
3iba je opravdu velká individualita a s jinými zvířaty doma se snáší pouze za předpokladu že ona je jednička a venkovní zvířata (kočky, slepice a jiné) bere spíš jako kořist. Šiba je spíš pro člověka který netrvá na tom, aby ho pes poslechl na slovo, ráda rozhoduje sama a je třeba jí trochu vlastní vůle ponechat. My třeba když jdeme na procházku a nemáme zrovna určitý cíl necháme ji aby cestu kterou se půjde vybrala ona, vždycky vybere pěknou trasu a pokaždé trefí i domů. My ji máme spíše pro radost a jako společníka na toulky přírodou ne na výcvik takže jsme spokojeni.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 18:04
- Nahlásit
vlk
díky za podrobné info - dám to, co jsi mi o šibě napsal(a) příteli přečíst a snad to pochopí. On totiž na ten nápad si šibu pořídit přišel poté, co viděl šibu-fenu svého kamaráda, a strašně obdivoval, jak poslouchala na slovo, jak se k páníčkovi lísala atp.....a já se mu marně snažila vysvětlovat to, co jsem se o šibách dočetla. Názor zasvěceného člověka snad přijme a upustí od nápadu mít šibu doma... Jinak mě se všichni asijští špicové moc líbí, ale u toho musím zůstat, protože vím, že bych na výchovu takového psa nemám tu správnou povahu. Jelikož se považuji za trochu labilnější povahu - tedy nejsem vždy pevná v kramflecích, potřebuji psa, který se při prohlédnutí některé z mých "slabostí" nebude tlačit na místo "šéfa". Choďák mi v tomto směru zcela vyhovuje, naopak, když vidí nějakou mou nejistotu, dokáže mě podpořit a vrátit mi rovnováhu.
Pro přítele by tudíž šiba taky nebyla, protože on výchovu psa staví bohužel hlavně na "trestech" - (našeho choďáka vychovávám naštěstí já - metodou pamlsky, láska,důvěra a přítel je rád, že pes poslouchá...ale jeho metody mu stejně nevymluvím a pokud je uplatňuje na našem choďákovi, vždycky se mu to vymstí - pes se ho trochu bojí. Takže se šibou by se asi pořád prali.....
|
vlk
|
# Zasláno: 31 Led 2005 18:11
- Nahlásit
to je fakt u šiby by se se zlou potázal šiba dril nesnáší a hlavně pes, fenka je ještě občas ochotná pro páníčka něco udělat pro klid v chalupě, ale dobře ovladatelná šiba je spíše vyjímkou a rozhodně ne po zlém. Jak říkám na šibu platí hlavně móóóře pochvaly a odměn než tresty to se zatvrdí a tím spíše se s ní nic nepořídí. Já jsem necvičil, spíše vychovával takže dneska je z ní bezmála roztomilá společnice která s námi spí v posteli a jí u stolu. Koukni do galerie Moje šiba a ovčoun.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 18:13
- Nahlásit
Ahojky ja mam sice petimesicni Shibu, ale mazel je to cim dal vetsi. Uz si ani nedokazu predstavit ze by mela byt jina. Sice ted co jsem se vratila z nemocnice tak si ji udrzuju od bricha, protoze mi na nem moc rada spi. Jinak co se tyka poslusnosti tak trvam na 100%tnim privolani coz se nam zatim dari, ale vim ze nikdy nebude poslouchat jak NO na ktere jsem do ted byla zvykla. Ale je to prijemna zmena.
Jinak ja Kairo trestam spis tim ze si ji chvilku prestanu vsimat a nebo na ni zvednu hlas. Kdyz nechce jit domu tak staci zavirat dvere a okamzite prileti. Tez kazdou chvilku vymysli ruzne blbosti pro pobaveni takze se s ni nenudime a jsme radi, ze jsme se rozhodli prave pro shibu.
|
vlk
|
# Zasláno: 31 Led 2005 18:15
- Nahlásit
černy Rex
máte ji od paní Hošťálkové???
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 18:17
- Nahlásit
Vlk ja taky Kairo necvycim jen vychovavam a kdyz neco udela dobre tak ji moooooooc chvalim a vzdy dostane neco dobreho. Se shibou to asi opravdu jinak nejde ale to mi nevadi.
|
vlk
|
# Zasláno: 31 Led 2005 18:20
- Nahlásit
Rex mě to taky nevadí brali jsme si ji právě pro tu povahu jakou má já mám vlastně stejnou taky nemám rád když mi někdo poroučí a snaží se mě komandovat. A je fakt že se šibou se člověk rozhodně nenudí.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 18:27
- Nahlásit
vlk
ano Kairo mam od pani Hostalkove. Ja taky nemam rada kdyz mi nekdo rika co mam delat. Jako jsou plemena co vylozene poslouchat musi, coz ale neni pripad shiby ta spis musi mit vymezena pravidla co se muze a co ne a pak bude spokojena a pan taky. To je aspon muj nazor co jsem od te sve potvurky pochytila. Smim vedet odkud mas ty tu svoji? Koukala jsem na galerii a je taky moc pekna
|
vlk
|
# Zasláno: 31 Led 2005 18:34
- Nahlásit
Rex - já ji mám ze Šenova ale tatínek je pes paní Hošťálkové, který bohužel už nežije. O těch vymezených pravidlech to je fakt, i když občas se ta malá příšerka pokouší je trochu pozměnit. Ale jinak nám to spolu vychází a celkem pochopila kde je mez za kterou už jít nemůže. Jak s oblibou říkám já už vždycky budu mít šibu.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 18:49
- Nahlásit
vlk - aha takze tatinek je Aikido Lee? Ja jeste nedavno rikala ze porad budu mit jen NO, ale co jsem poznala shibu tak uz to netvrdim proste si me ta shiba tak ziskala, ze uz bych taky jineho psa nechtela. Jinak me ted Kairo dost rozesmala. Ja sbiram plysaky a mam je v posteli, ji nikdy nenapadlo si s nima hrat i kdyz ma na hrani plysovou mysicku. No a ted se rozhodla ze se ji libi plysovy krtek a tak jsem se ji snazila vysvetlit ze myska je jeji a krtek muj. No vypadalo to ze to pochopila, kdyz s myskou odesla. Zachvilku koukam, ze si hraje s krtkem na zemi. Kdyz jsem ji chtela vynadat tak jsem si vsimla, ze mi na misto kde byl ten krtek dala svoji mysku . No v tu chvili jsem to proste nevydrzela a vybouchla smichy. Ale stejne jsem ji vratila mysku a krtek je dal v posteli . No je to proste shiba a takove veci jsou u ni na denim poradku
|
vlk
|
# Zasláno: 31 Led 2005 20:38
- Nahlásit
Rex ano tatínek je Aikido Lee. Naše čurifinda plyšáky přímo miluje a má to štěstí že co jdeme na procházku do lesa najde nějakého plyšouna co zřejmě vypadl z kočárku nějakému dítěti, takže má doma už docela slušnou sbírku různých pejsků, medvídků a jiných příšerek. A pak taky miluje polštářky, ne na trhání ale jen tak se na něj rozvalit, pohodlíčko to je její.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 20:58
- Nahlásit
Vlk to ta nase taky pokud zrovna nelezi nekomu na brise tak se rada rozvali na polstar a nebo pres postel. Jinak z hracek ji nejvic zajimaji piskacky, ale mysicka je jeji oblibena proto me prekvapila tim ze byla ochotna ji vymenit za krtka. U ni vylozene vime jakou ma naladu podle toho s cim si hraje. Pokud si chce jen hrat tak si bere piskacky a kdyz chce radit tak uz ma v tlame mysku a ta pak lita ve vzduchu a ted uz i na televizi, kterou mame skoro u stropu .
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 07:07
- Nahlásit
vlk a cerny Rex
no jak tak čtu, se šibou se člověk rozhodně nemůže nudit, ale já si budu muset nechat zajít chuť. Do galerie jsem se dívala-super pejsci. Já tu mám v galerii toho svého choďáka taky, kdybyste se chtěli juknout (Akíčita Indian z Luční záře).
A víte, že by mě nikdy nenapadlo, že šiba se bude s takovou chutí válet v polštářích???Vždycky jsem si myslela, že to je pes "do nepohody", že může býc "celoročně" venku (pokud je zahrada) a on je to takový "lenoch"? O choďácích se říká, že jsou raději venku na zahradě než doma, ale taky to není pravda - když můžou za páníčkem, tak třeba i do postele. Ten náš spí na pelíšku v chodbě a je spokojený.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 11:28
- Nahlásit
Evik
no jako ta nase potvurka se rada rozvali na polstarku, ale jakmile se jde ven tak je schopna litat i tri hodiny a porad ma malo. Podle me by venku byt mohla, ale potrebuje mit neustaly kontakt s panem. Jinak pelisky ma dokonce dva, ale pouzivala je jen kdyz byla mala a nedokazala do postele vyskocit. Chvilku jsme ji vyhazovali a pak to vzdali. No a ted spi s nami nebo teda presneji my s ni. Protoze si tu postel uz krasne privlastnila a nejen ze si do ni nosi svoje hracky, ale neni problem tu najit i granule nebo maso
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 13:41
- Nahlásit
cerny Rex
no to je dobrý můj choďan do postele nesmí a i když spal se mnou v kempu v chatce, na postel se taky netlačil...ale potřebuje být taky pořád se mnou - proto spí doma.
Jinak jak tak čtu, připadá mi, že šiba má taky tak trochu kočičí povahu... Když jsem měla kočku, taky jsem se jí snažila naučit, že nesmí do postele, ale nakonec jsem to vzdala a pravidelně jsem ráno otvírala oči s pohledem zívající kočce přímo do chřtánu
doufám, že Tvojí šibině nesmrdí z tlamy jako páchlo mé kočce..... Jinak co se týče plyšáků, ty moje kočka taky milovala..........(bůh ví, jestli ty šiby nemají někde v hluboké historii kočičí předky )
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 15:03
- Nahlásit
Evik
no ja ji strikam do tlamy sprej na cisteni zubu takze ji nastesti z tlamy nepachne. Jinak se tez probouzim s pohledem do jejich oci . A hned jakmile zjisti, ze uz jsem vzhuru tak mi udela dukladnou ocistu obliceje hlavne oci. I kdyz je pravda, ze me oci olizuje i tehdy kdyz jeste spim a ona si chce hrat.
|
vlk
|
# Zasláno: 1 Úno 2005 15:26
- Nahlásit
Někde jsem čet že když pán bůh stvořil psa a kočku tak z toho co mu zbylo uplácal šibu. Fakt má takovou kočičí nezávislou povahu. Jinak ta moje taky čeká až rozlepím oko nadšeně mi pustí do obličeje gumového ježka a pak mi čistí uši. Míval jsem často záněty ale co mám šibu jsou moje uši naprosto v pořádku. Šiba rozhodně lenoch není venku vydrží v pohybu i celý den, ale pohodlí má ráda (ostatně kdo ne?) a když je venku hnusně a leje tak to by nejradši ani nešla čůrat a povalovala by se celý den.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 15:38
- Nahlásit
vlk
Tak tohle jsem cetla na strankach pani Hostalkove . Jinak Kairo by mohla byt venku za kazdeho pocasi, ale jakmile dostane neco dobreho co nemuze hned rozkousat tak to by i prochazku obetovala . Zrovna ted se snazi rozkousat praseci ucho a tak o ni ani nevim coz u ni nebyva zvykem .
|
vlk
|
# Zasláno: 1 Úno 2005 15:46
- Nahlásit
Rex máš pravdu je to na jejích stránkách. Tak naše šibina do deště neé. Před každou vycházkou letí na balkon aby zkontrolovala jak je. Jestliže leje musíme ji doslova vynést a to honem dřepne na nejbližší kousek trávy, čůrne a honem letí domů. Mokrý kožíšek nemá ráda. Jinak prasečí ucho je taky naše oblíbená pochoutka jako vůbec všechno co se dá žvejkat a pozřít.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 15:59
- Nahlásit
Vlk no ty nasi dest nevadi, ale kdyz pada snih tak to nemuze uz vubec odolat . Jinak u baraku nam vubec curat nechce to se s ni musi v jakymkoliv pocasi chodit na pole, aby na to mela klid. Jako kdyz uz s ni jdem "pozde" ven tak se u baraku vycurne, ale okamzite leti na pole. Tez jsme zjistili ze nam na voditku nechce kadit. Preci na ni nebudem koukat , takze ji musime pustit aby si mohla nekam zalest do krovi .
|
Fan
|
# Zasláno: 1 Úno 2005 18:38
- Nahlásit
Tak to Šimákovi nevadí, dokonce mu dřepím u zadku když "to" dávám mu totiž pod zadek kapesník, aby kadil rovnou na něj a já to potom nemusela sbírat, ale jen dám rohy kapesníku k sobě a odnesu do popelnice
Co se týče plyšáků, tak ty taky může, hlavně ty plyšákové papuče, v posteli už s náma přestal spát dobrovolně, spí sám na gauči, asi podle nálady, někdy v noci doleze
Chodím s ním každou neděli do školky, aby si zvykal na ostatní psy,(a taky s ním chci potom dělat agility), ale spíš si čím dál víc fouká, jsou tam kliďasové, takže ještě žádný Šimákovi nevyťal. Jen jednou po něm šla bíglice, a to potom filmoval, jak ho to strašně bolí jako by měl v kožichu díru jako vrata. Posledně když si z něj udělala kořist dobrmanka, tak se zastavil otočl se proti ní a začal na ni vrčet a štěkat, aby toho nechala, ale místy to znělo jako, že je tam náznak strachu v hlase, ale maskoval to dobře.
Jak ty vaše reagují na psy které potkáváte na procházkách? Šimák celkem dobře, až na to, že je pořád pokouší a zakousává se jim do stehna a ocasu. V sobotu jsme byli na výšlapu s labradorem, se kterým chodíme normálně venčit a s ani ne roční fenkou křížence labradora a vlčáka, a ta byla chudera,Šimák ji pořád otravoval, pořád jí pokoušel a chytal za ocas, ale nechala si to od něj líbit, bohužel po něm nešla,aby mu dala najevo, že ji má dát už pokoj, takže zase měl navrch
Když se ve školce někdo z dospělých psů do sebe pustí hned se k nim taky hrne, při přetahování se starším psem o hadr se nedá, i když na něj staší pes vrčí... Ale když na něj ječela na procházce čivava, tak jen pobíhal kolem ní a povrčával z odstupem, asi mu ten její řev rval uši, protože to bylo opravdu šílené
JInak je to strašná popelnice, a od včerejška se mu stalo osudným stopovací vodítko, potkal na zemi prasečí kost, a to byl konec přivolání a odchycení, i když jsem se mu schovala, nic, byla jsem mu fuk, hlavně, že si něco na zemi ukořistil a já mu to nemohla sebrat, musela jsem docílit toho aby při útěku přede mnou kost upustil, a já ji sebrala dřív než on a na ni ho nalákala zpět, ale než se podíval na mě, chvilku to trvalo, pořád ji hledal a mě dál prděl...
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 19:03
- Nahlásit
Fan
No Kairo si rada s pejsky hraje, ale s vetsimi jak ona se to obcas zvrtne a ona mu pak jde po krku a po cenichu. Jednou takhle pokousala setra do cenichu tak moc az mu tekla krev a nikdo si toho nevsimnul i kdyz psy byly na voditku. Ta pani mi jen rekla ze mam stene a to si proste chce hrat, jen ji zajimalo jestli je ockovana. Od te doby ji vzdy pri hre hlidam.
Jinak venku papa fuj veci jen kdyz je s panickem, aby ho rozzlobila, u me si to nastesti nedovoli.
Fan jedes ted na nejakou vystavu? My mame v planu 12.3 Nitru a o tyden pozdeji Ostravu tedy pokud me do te doby uschopni.
|
vlk
|
# Zasláno: 1 Úno 2005 20:42
- Nahlásit
tak to naši piraňu musím venku hlídat protože každý cizí pes i fena která je o kapku větší než ona je potencionální kořist kterou je třeba ulovit a zlikvidovat. Jak zalehne a začne číhat většinou ji vezmu na ruce protože je schopná jít si to rozdat i s dogou. Takže v rámci její bezpečnosti ji kousek poponesem. Se psy s kterými vyrostla se kamarádí bez problémů a našeho ovčáka co máme doma vyloženě terorizuje ale on je naštěstí velice tolerantní povahy a tak předstírá že je mu to jedno.
Na agility jsme taky zkoušeli chodit, ale tam dávala očividně najevo že cvičení ji nebaví a brala to jen jako záminku ke rvačkám s ostatními psy, tak jsme toho radši nechali. Jezdíme spíš na vandry, couráme přírodou a to ji baví nejvíc, lítat po lesích a loukách je její oblíbená činnost.
Jestli jedete někdo na výstavu do Ostravy tak se uvidíme já sice vystavovat nebudu, ale určitě dojdu kouknout.
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 21:30
- Nahlásit
vlk
No ja do Ostravy jedu vystavovat. Tedy pokud uz budu v poradku. Jinak ta moje potvurka taky uz zacina utocit na vsechny co jsou vetsi jak ona. Vetsinou u toho zacne chrochtat a to vim ze je zle.
|
Fan
|
# Zasláno: 2 Úno 2005 06:47
- Nahlásit
černý rex
vystavovat nebudem, nějak se mi do toho nechce je to spousta penež, spíš se přihlásím do toho shiba klubu a dojedu na tu klubovou výstavu do zbraslavi u brna.
No já jsem sama zvědavá jak to mezi mnou a šimákem bude vypadat až bude v pubertě, nemáme zrovna vyrovnaný vztah což mě mrzí, ale snažím se s tím něco dělat, ale jako shiba navíc dominantí mi to moc neulehčuje, ale musíme to zvládnout
Nejvíc mě trápí ten jeho strach z lidí a prakticky ze všeho, na všechno se hned hrozně rozeřve (což prej shibi nedělají, jen jemně upozorní, že se něco děje, ale to neznají šimáka) a žádné doumlouvání nepomáhá, v té chvíli je úplně bez sebe a nerauguje na nic
|
cerny Rex
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 07:39
- Nahlásit
Fan
No Kairo taky dost steka na lidi, ale nastesti jen doma. Venku je v pohode. Spis to vypada, ze doma si svoje brani a taky se ji moc prestat nechce. Venku na sebe uz i obcas necha sahnout, ale je na ni videt ze se ji to nelibi tak uvidim jak zvladne tu vystavu.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 13:56
- Nahlásit
Fan
jéé vy máte klubovku Shiby ve Zbraslavi u Brna? Náš klub chodských psů tam každý rok pořádá cvičení choďáků....to je náhodička.
|
Fan
|
# Zasláno: 2 Úno 2005 14:07
- Nahlásit
Evik
to musí být ve zbraslavi samý milovník psů. když tam přežívají tolik střetnu se psy, asi se tam odstěhuji
cerný rex
šimák to dělá hlavně když jdem ven po probuzení, je potom hrozně nevrlej (jako každej chlap, když ho ženská vzbudí a nutí něco dělat) , když jdem ven co přijdu z práce tak je v poho, ale jak ho vzbudím v 21 na poslední venčení a potom ráno v 5 to je konec, ráno ho z toho gauče musím nutit skoro násilím, ani piškt před čumákem nepomáhá a než ke mě dojde tak se po cestě ještě 10x protáhne
|
Fan
|
# Zasláno: 2 Úno 2005 14:09
- Nahlásit
... tak nevím jestli se po tom probuzení v tom rozespání víc leká...nebo co, no chlap...škoda slov
|