| Autor |
Zpráva |
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:25
- Nahlásit
Fresh
no jo, ale genetika je sfiňa - a co se projeví třeba za 3 generace - to se bude třeba někdo divit.... i dnes se diví někteří, myslím, že by se to mělo fakt umět - přilévat tu krev opatrně a občas na jednu i druhou stranu- podle mě to je práce na celý život chovatele.
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:27
- Nahlásit
sice tomu nerozumím, protože už ani nechovám, ani nezkouškuju, ani nevystavuju....
ale míchání show x trial mi připomíná jednoho dobrého muže, co kdysi (show) fenu s netypickou úzkou hlavou nakryl tehdy populárním (show) plemeníkem s hlavou jako kýbl, v domnění že se to zprůměruje.
Nemluvě o tom, že obrovská část dnešních show je karikatura labradora, a trial to samé, jen opačným směrem.
Takže místo abychom řešili především! zdraví, tak si do***víme ještě i typ. Obliba LR je celosvětově na ústupu a ani se tomu nedivím. Přestože pro mě to vždy bude ten nej pes.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:33
- Nahlásit
Baysha
ono i nekteri show labradori uz nevypadaji skoro jako labradori. Asi 2 roky zpet mi kdosi rekl, ze si je vedom, ze ti psi maji pomalu molossoidni hlavy - ale kdyz je to trend a tem lidem se to libi...to je zajimavy pristup.
Ja si myslim, ze je jedno, co ten pes jde delat, ale primarne je to lovecke plemeno (stejne tak 90% jsou gaucaci, mozna vic, a pak tech par procent neco dela). Takze bud na to rezignujeme uplne nebo v tom budem pokracovat. Porad jsem presvedcen, ze jakykoliv "hybrid" je na skodu - to pak fakt pojdme udelat dve plemena. Coz samozrejme nepodporuji.
Navic pro uchovneni loveckou zkousku nepotrebujes. Co jineho je OVVR nez v podstate obecny test povahy. Je to takova sranda, kde pes ma prokazat pouze vlohy, nic vic. Pri spravne vychove (vychove, nikoliv treninku!) a spravnem posuzovani rozhodcimi by se to s nim melo bez problemu udelat, pokud ty vlohy tam opravdu jsou. Pokud ne, tak bohuzel.
Vetsina plemen dnes neni vyuzivana k ucelu, ke kteremu byla vyslechtena, ale porad se tak zkousi. Podle me je to spravne.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:34
- Nahlásit
Vlasta
vetsinou se sice rozhoduje jinde, ale obcas i ten dav dokaze mit nejake slovo...tak proc to nezkusit, treba se casem neco zmeni k lepsimu;)
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:41
- Nahlásit
Vlasta
v te genetice s tebou souhlasim, ale to by se pak nemohlo chovat vubec Vzdycky muzes rict, ze to nekde bouchne.
Ketrin1
hms, ja bych to takhle uplne nebral. Protoze ten extrem tam tak velky zdaleka byt nemusi, pokud si dobre vybiras. Samozrejme je uplne blbe nakryvat dva extremy a cekat, ze z toho vyjde neco mezi. Cim vetsi extremy spojis, tim vetsi extremy z toho muzes cekat.
Podle me je lepsi zdravy spojeni show x trial, kde u toho dotycni mysli, nez nektere show nesmysly, ktere se tady deji.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:46
- Nahlásit
Fresh
V tomhle s tebou souhlasím, také nejsem pro rozdělení na 2 linie. Vždyť retrívr je původně lovecké plemeno, a i když si ho pořídí někdo, kdo ho lovecky vést nechce, musí s tím počítat. Je přece přirozené, že začne sám slídit, když něco ucítí. Nebudu ho za to přece trestat, jako jsem už slyšela...
Ano, u ovčáků jsou také 2 linie a je to podle mě prostě blbě. Proč nemůže být zlatý střed, kdy pes bude na výstavých výborný, ale zároveň bude schopen pracovat?? Pokud se psem nechci nic dělat, pořídím si prostě společenské plemeno, které k tomuto účelu bylo vyšlechtěno.
Když jsem s feňulí dělala OVVR byla jsem v šoku "kvalitou" GR. Osobně bych minimálně 2 psy do chovu nepustila, protože vlohy tam prostě nebyly.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:49
- Nahlásit
Fresh
No a jsem na začátku - to je to ,co jsem se ptala - nemělo by se křížení trial a show linie dělat uváženě a s pomocí odborníka,který v tom umí chodit?
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:49
- Nahlásit
bilksa
mas naprostou pravdu. Je to o rozhodcich, oni rozhoduji, co pusti do chovu a co ne. Dokud oni nebudou soudni, tak to proste pujde porad z kopce - protoze majitel sam o sobe ve vetsine pripadu soudny nebude
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:50
- Nahlásit
Zuzana T
a kdo je to ten odbornik, ktery v tom umi chodit? Podle me v CR takoveho nesezenes, mozna jednoho, dva, ale to si nejsem jisty, nakolik se doopravdy a dalece vyznaji v pracovnich liniich.
Porad rikam, jakekoliv spojeni by se melo pak delat uvazene a za pomoci odbornika, proc jen trial x show?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:52
- Nahlásit
bilksa
Noo,docela mě vynervili,přitoma tam maj welshku,se kterou chtěli jít na podzimky (má jen vlohy), ale prej nepůjdou,když vidí Fany,tak ta má prej natrénováno a udělá to
Jinak jsme byli na šípkách na marmeládu a poté,co jsm je sešikanovala,že mi šípky z košíku krást nebudou, naučili se je sami spásat bez toho,aby se popíchali. No,nejsou šikovný
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:53
- Nahlásit
Fresh
Navic pro uchovneni loveckou zkousku nepotrebujes. Co jineho je OVVR nez v podstate obecny test povahy. Je to takova sranda, kde pes ma prokazat pouze vlohy, nic vic. Pri spravne vychove (vychove, nikoliv treninku!) a spravnem posuzovani rozhodcimi by se to s nim melo bez problemu udelat, pokud ty vlohy tam opravdu jsou. Pokud ne, tak bohuzel.
no tedy - dobrovolně se přiznávám, že i na ty blbé OVVR jsem cvičila a ne jen vychovávala
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:58
- Nahlásit
Fresh
Když si zvete odborníky na WT,proč nekonzultovat plánovaný chov s chovatelem,který se v tom léta pohybuje?A mluvíme tu prově o kombinaci Tr. x Sh. ne o stávajícím chovu u nás.Toto je u nás nové,zatím jen pár vrhů.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:10
- Nahlásit
Fresh
Je fakt, že majitel soudný nebude. Ten, kdo si pořizoval štěně s tím, že chce chovat si těžko přiznává, že to na chov prostě není. Sama jsem si slíbila, že chovat nebudu, pokud s feňulí nesvedu lovecké zkoušky, nemusím chovat za každou cenu. Ano, nevyhráváme výstavy, ale i tak tam jezdím, protože se sejdu se známými a pokecám. Stejně tak beru lovecké zkoušky - nevyhráváme, chci jen, aby jsme je měli a mohla jsem se v klidu věnovat praxi a občas vyrazit na ten "pokec". A stejně tak bychom (kdybysme tohle cvičili) mohli vyrazit na WT, není to přece o tom, že musím za každou cenu vyhrát.
Podle mne je prostě lepší mít psa, který na výstavách sice nesbírá tituly, ale při práci v praxi se mi psychicky nezhroutí. Ale je to můj osobní názor úplnýho laika, který má psa jako miláčka, ale zároveň pracanta.
|
Petra Bailie
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:16
- Nahlásit
Zuzana T
Pokud vím, tak zrovna výše zmiňované spojení trial x show paní Protivánková nedoporučila, přesto se uskutečnilo, takže názor odborníků u nás nikoho nezajímá, natož aby se podle něj zařídil.
O spojení show x trial jsem též hodně uvažovala, ale po tom, co jsem si dost podrobně zjišťovala jak to dopadá jsem si to rozmyslela. Z nějakého důvodu se silněji dědí trial tělo a show hlava, takže často z toho bývají šílené obludy se štíhlým tělem a hlovou jak kýbl. Trialák je sice podle dnešního výkladu nestandartní, ale k tělu má přiměřenou hlavu, prostě není to na pohled ošklivý pes, což se u těch míchanic často stává. První generace vyjde ještě přijatelně, ale druhá je dost spolehlivě průser. Takže mi přijde, že je lepší vybrat si buď to nebo to. U LR bych byla klidně pro rozdělení plemene, defacto už to tak stejně je, majitelům trialáků by odpadly problémy s výstavami a nemuseli by poslouchat řeči, jak je ten jejich pes děsný a nestandartní a jestli to fakt není kříženec. Ale to by stejně muselo vyjít ze země původu, kde to nikoho nežere, protože každý si chová co chce a jak chce.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:23
- Nahlásit
Petra Bailie
prosim te, ktere spojeni Bara Protivankova nedoporucila?
|
Petra Bailie
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:25 - Změnil/a: Petra Bailie
- Nahlásit
Fresh
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:27 - Změnil/a: Vlasta
- Nahlásit
Petra Bailie
já myslím, že by stačilo sjednotit chovnost jako teď udělali šampíka - s prac.zkouškou 2x CAC a nebo 5x CAC bez zkoušky - tak nějak podobně pro pracáky: třeba zdravotně stejně jako výstaváci a místo výstavy určitou vyšší úroveň WT na zahr.rozhodčího nebo něco v tom stylu a každý si yvbere podle čeho si uchovní - těžko půjdou výstaváci na WT M jenom kvůli chovnosti, ale pro pracáka to nebude až takový problém co? Problém budou mít ty nepovedení co neprojdou ani výstavou ani zkouškou. Stejně si chovatel pracáků nepustí do chovu výstaváka - naopak to asi je lákavější, ale to by se časem vyselektovalo.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:29
- Nahlásit
Petra Bailie
no a když to nedoporučila,tak někdo musel - druhý klub?
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:29
- Nahlásit
Fresh
kde u toho dotycni mysli
no právě.
Měla bych i něco konkrétního, ale to by se mohlo některých dotknout, což není mým cílem.
A k těm OVVR - samozřejmě že jsou snadné, lehké, sranda. Jenže pořád to jsou ty nejdůležitější!! zkoušky, zkuste si spočítat kolik chovných jedinců zůstane jen u nich. Pár let je pořádám a nepozoruji ani tak problém s agresivitou, jako mnohem víc s bázlivostí, u GR i LR. Jenže i se známkou 1 z chování po výstřelu lze jít do chovu, což je u loveckého plemene otřesné. A samozřejmě je celkem jedno, že většina těch psů stejně nebude nikdy lovit, ale není už jedno že se budou na ulici děsit papírového pytlíku letícího ve větru. Například.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:30
- Nahlásit
Petra Bailie
No, nebylo to nedoporučení spíš kvůli EIC? Nějak si nedovedu představit potomka trailáka s EIC.....
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:33
- Nahlásit
Marie Šustová
někde jsem četla, že nejvíce výskytu EIC je právě z těchto liníí - ale nevím kde to bylo..
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:34
- Nahlásit
Petra Bailie
hms, takze cituji od Petera, ktery to tady cte, ale bohuzel neni zatim registrovan:
"Konkretne kryti - Angel of Adamarden x Blackthorn Biham bylo s p. Protivankovou pre krytim dlouho diskutovano - e-mailem a telefonicky. NENI PRAVDA, ze nebylo doporuceno."
Takze by me osobne zajimalo, odkud tuto informaci mas a cim je podlozena?
|
Beenee
Člen |
- Nahlásit
Marie Šustová
No, nebylo to nedoporučení spíš kvůli EIC? Nějak si nedovedu představit potomka trailáka s EIC.....
Prosím vysvětlit, tomuhle nerozumím...
|
Ketrin1
Člen |
- Nahlásit
Nemyslím, že by to bylo kvůli EIC. pokud se nepletu tak Viky je čistý?
|
Vlasta
Člen |
- Nahlásit
a nebo to spíše bylo myšleno nejvíce zjištěného výskytu EIC - tam se asi mělo možnost projevit
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:36
- Nahlásit
Marie Šustová
nemohlo, Viky je EIC clear a Angie EIC carrier.
|
Marie Šustová
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:37
- Nahlásit
Ketrin1
Připravovala jsem jednu fenu na SZVP, bohužel cca 10 dní před zkouškama se mi zbláznila při těch bouřkách. A to jsem vzala všechny psy do domu. Po bouřce nebyla schopna udělat ani jednoduchý marking. Vrátila jsem ji pouze s absolvovanými OVVRkami s reakcí na střelbu za 2, které udělala tuším o dva týdny později. Kdo ji neviděl předtím a potom neuvěří.
Jiný pes z naší skupiny, bez problémů pracující, byl na OVVR v Sulicích. Po té, co mu střelec vystřelil za prdelí ránu, má pes reakci na střelbu. Také celá naše výcviková skupina viděla práci psa před a po.
|
Petra Bailie
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:38
- Nahlásit
Zuzana T
Omyl, chov LR je pouze evidovaný, nikoliv řízený, takže chovatel může spojení uskutečnit, i když to poradce chovu nedoporučí, je to jen názor, který může a nemusí brát v potaz. Však taky Bára byla dost naštvaná, že není nic jiného než přeposílatel papírů a že se na to vy....
O EIC nešlo, spíš o nesourodost rodokmenů - trialák na Tankaramáckou fenu, prostě ty největší extrémy.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:38
- Nahlásit
Petra Bailie
Navic ja jsem s Barou taky mluvil v te dobe, protoze jsem potreboval poslat kopie dokladu k uchovneni kvuli kopie PP, a taky se mi ani sluvkem nezminila o tom, ze by tohle spojeni nedoporucila.
Takze to, co tady tvrdis, me opravdu velice zarazi.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 14:39
- Nahlásit
Fresh
Petra Bailie
Hele účelem této diskuse není pranýřovat někoho konkrétního,ale zamyslet se,zda se dají stanovit nějaká pravidla. Myslím,že konkrétní lidičky tu není třeba jmenovat.
|