| Autor |
Zpráva |
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:14
- Nahlásit
Zuzana T
ano, jak jsem psal, u goldenu je to castejsi. Ale podle me je to i problem toho, ze ten trenink pro psa neni dostatecne zajimavy. My nad treninkem hodne premyslime, snazime se ho "vystavet" od nejjednodussich k nejslozitejsim vecem, ale aby ten pes porad presne chapal, co po nem chcem a aby ho to porad strasne bavilo. Pokud tohle funguje, pak se i s timhle problemem da pracovat. Ale faktem porad zustava, ze u golden proste tohle je bezny jev a jsou k tomu vice nachylni...
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:17
- Nahlásit
Já tedy nevím proč se tady dohadujete - vždyť i Německý ovčák u nás už má dvě linie a sice se potkávají a taky s některýma výstavákama chodí na zkoušky, ale málokdy pracák porazí výstaváka v kruhu a naopak výstavák těžko bude roven bodově na zkouškách pracákovi a to není jediné plemeno. Myslím, že i u nás to bude za čas ostře rozdělené u retrieverů na dvě linie - stejně jako venku - řekla bych, že jsem moc malí na to abychom to udrželi v jiném stavu než má okolí.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:23
- Nahlásit
Petra Bailie
to uz pak muzes rovnou rozdelit plemeno.
Ja si fakt nemyslim, ze by dojit 20m se psem na volno u nohy, odhodit dummik, odejit 20m zpatky a poslat ho byla naprosto neprekonatelna disciplina. Je treba si uvedomit, ze rychlost neni zdaleka vse a zkuseni rozhodci to tak berou.
U nas porad prevlada nazor, ze si vezmu na rozstrel stopky a rychlejsi vyhrava. Neskutecna blbost, s prominutim
Konkretni situace z rozstrelu na WT v Madarsku v Mkach nekdy dva roky zpet. Marking v tezkym terenu na cca 80-100m. Jedna fena cca trileta, raketa, presne tam a zpet. Druha fena cca 6-7mi leta, zadna raketa, ne uplne pomala, ale fakt zadny rychlik. Presne tam a zpet. Cas tak dvojnasobny - jake prekvapeni, remiza a slo se na dalsi rozstrel. Ten prekvapive taky dopadl remizou a ve tretim kole ta starsi fena porazila mladsi - prestoze byla pomalejsi, rozhodly zkusenosti. Neco, s cim se u nas hlavne na loveckych zkouskach nemas skoro sanci potkat. A na WT to byvalo podobne, taky jsem zazil situaci, kdy byl v rozstrelu labik a golden, rozhodci nechal hodit cca 50m marking s prechodem do tezkeho terenu cca na 30ti metrech a vzal si do ruky stopky a nic jineho jej nezajimalo.
Ja nevim, me fakt prijde, ze je to hlavne o zkusenosti rozhodcich a ne o tom, udelat dve urovne WT. Dobrej rozhodci postavi discipliny tak, ze maji sanci vsichni psi. Ale problem je, ze u nas fakt ti psi nemaji naproste zaklady - praci u nohy, kontakt s vudcem. Pokud tohle pes ma, pak byt je to show, ma velkou sanci uspet i na normalnich WT - hlavne v posledni dobe to nekteri lidi zacinaji ukazovat.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:24
- Nahlásit
Fresh
Stejné,jako když má běloch dítě s černoskou - je to něco mezi.....Ježiš nejsem rasistka,jen dávám příklad
A u nás se uváženým krytím řídí velmi málo " chovatelů" ( já nepovažuji za chovatele ani sebe se 4 vrhy ) a těch opravdu chovatelů u nás zase tak moc není.Navíc poradce chovu v podstatě pouze vydá krycí listy,zapíše vrh.O výběru vhodných jedinců co vím, si rozhoduje každý sám.Neříkám,že by se mělo nařizovat kdo s kým- bože chraň!!,ale nějaká pravidla by být měla.Jsou obecné chovné podmínky ,co jsem vyčetla ze zpravodaje a zaslechla,tak Trial.pes má pouze na požádání vyjímku na výstavy.Myslel někdo na to,co z tohoto spojení vyjde - jak povahově,pracovně,tak i exterierově - zná tu někdo tyto kombinace v praxi?Vždyť jsou známy případy,kdy např. agresivita u psa se nesla několika generacemi.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:24
- Nahlásit
Vlasta
se nedohadujem Takova diskuse je vzdy prinosna, treba se z toho lidi dozvedi veci, ktere jim drive nebyly jasne - berme to jako takovou osvetu.
Jasne, neni to jen u ovcaku, bordery to samy, takovych plemen je vice. Jenze my se porad snazime neco vymyslet jinak...
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:29
- Nahlásit
Zuzana T
no tak ma beloch dite s cernoskou, a co
Jakou vyjimku maji trialaci na vystavy? To nechapu?
Jak rikam, domnivam se, ze u kazdeho spojeni by mely obe strany myslet na to, co z toho vyjde. A je jedno, jestli je to show x show, trial x trial nebo show x trial.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:31 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
Fresh
Jenze my se porad snazime neco vymyslet jinak...
A vo tom to je.....Proč napodobujeme chovatele a cvičitele se zemí původu jen v něčem a ne ve všem - když přísaháme jen a jen na ten jejich správný způsob?
Čestla jsem článek v posledním zpravodaji KCHLS od přispoěvovatelky,která byla loni na Cruftu omrknout špringly.Seznámila se a pozdějí zpovídala místní velmi úspěšnou chovatelku,která i snad ten Cruft vyhrála,to nevím přesně.Když se jí ptala jak s prací,tak prý se hrozně divila proč,že oni práci nepotřebují - tu že si dělá ten,který chce. A špringl je vyložený lovecký pes - to je snad bez debat.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:35
- Nahlásit
Zuzana T
jasne, ze nepotrebuji, proc by? Zase mas show linii a pracovni linii, stejne jako u kokru
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:38
- Nahlásit
Zuzana T
s tim neco vymyslet jinak jsem to myslel tak, ze nikde nemas zvlast souteze pro pracovni linie a vystavni linie?
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:39
- Nahlásit
Fresh
NO - a proč tedy nééé u GR a LR???
jinak jsem v nějakém zápisu KCHLS četla vyjimku na trial. spojení,že byla odpuštěna podmínka 2x VD z toho na jedné výstavě vyššího typu.
|
veronique12
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:41
- Nahlásit
Petra Bailie
Nedovedu si predstavit, ze by se udelaly napr agility zavody pro bordery a pro zbytek plemen, aby si kazdej pekne zasoutezil Musi byt prece kazdemu jasny, ze na show psu necham spoustu prace pred nejakym solidnim vykonem a kdyz se do toho nekomu nechce, tak mu pujdem naproti otevrenim zkousek pro nej a jemu podobny? A nebyla v tom navrhu i poznamka o zkraceni uloh?
Pokud nekoho narocnost odradi, tak mu asi nejde moc o psa a o to, aby delal, co ho bavi, ale o svoje ego.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:41
- Nahlásit
Zuzana T
Ad vyjimka: hms, tak to se tak nekdo ma, kdyz si to umi zaridit. My jsme si to obesli bez pardonu, nenapadlo by me jit si pro vyjimku. Navic mi prijde, ze kdyz uz vyjimky, tak aspon nejak pevne dane a ne, ze si nekdo zajde a nejak si to zaridi...to se mi nelibi.
A co ne u GR a LR?
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:42
- Nahlásit
Bych to viděla stejně jak v politice - než by ti naší chytří politici v zákonech obšlehli to, co jinde spolehlivě funguje tak to udělají po našem jakože po česku, 10x to změní a stejně je to na..... už jsem to slyšela i v tématech zkušebních řádů u nových sportů - ne my nepřeložíme zkušební řád někde kde to funguje - néé - my si uděláme český - ten bude nejlepší. A když se potom jede závodit ven podle jiného zkušebáku tož jsme v řiti, ale neva, máme to svoje.... mluvím o Obedienci ne o WT...
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:43
- Nahlásit
veronique12
navic si myslim, ze ta narocnost tam nijak vyrazna proste neni...
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:47 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
Fresh
No vždyť jsem to psala - že by na trial linie LR,myslím,že GR tu ani nejsou,by měly být danné odlišné podmínky ,než jsou nyní na show - nebylo v tom nic zlého - ale pokud se má něco v chovu zlepšovat,něco cíleně tvořit,nejde to bez pravidel- ne!
No to dělení na show a trial,přeci.Mám za to,že by jste vy příznivci trial linii měli apelovat na... asi kluby a ČMKU,aby se přičlenily k výstavým třídy trial a také si myslím,že požadavky na prac.vlohy by měly být odlišné pro obě linie.Na co jsou trial.linii pouze OVVR
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:53
- Nahlásit
Vlasta
eh, ted jsi to vystihla naprosto spravne
Kdyz se vratim k loveckym zkouskam. Ja treba nechapu, jak u nas funguje MFTR - existuji mezinarodni pravidla pro zkousky v poli, ale nas mi prijde, ze je proste nejak upraveny a jiny - aspon mi to tak pripada. Uz jen to, ze muzes vest psa na voditku (sice za min bodu, ale muzes). Na trialu! To by melo byt to nejvic, co existuje.
Navic venku, kdyz projdes trial, tak automaticky na WT musis do nejvyssi tridy S. Protoze trial je proste nejvic! U nas? To bychom si asi nemohli dovolit...
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:58
- Nahlásit
Zuzana T
tak tohle si zrovna vubec nemyslim, ze by se melo delit. Jak rikam, potom udelejme dve plemena.
Porad jsou to vse jen retrieveri, a je jedno, zda-li show nebo trial.
Treba na vystave - neni to o tom, ze labrador musi mit 40kg, aby byl mohutny. Myslim si, ze je to o vykladu standardu - jsou i trial psi, kteri jsou v pomeru ke sve postave silne staveni s mohutnym hrudnikem atd atd. Kdyz se kouknes na standard viszly, tak myslim, ze za tim bys viszlu nehledala vubec Zas je to podle me o zkusenosti a soudnosti rozhodciho - kdyz ma pred sebou uplnou hydru, tak ji to VD dat proste nemuze, ale stejne tak se uplna hydra muze najit mezi show, nejen mezi trial. V posledni dobe se tady najdou show, kteri se tak zacinaji vymykat standardu, asi jako trial na opacnou stranu...bohuzel.
No a kdyz pes neodpovida standardu a to VDcko si nevybeha, tak pak se muzeme bavit o tom, ze pokud je to pes s naprosto vyjimecnymi pracovnimi vlohami (upozornuji, naprosto vyjimecnymi, i mezi trial), tak by mohl dostat nejakou vyjimku.
|
veronique12
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 12:58
- Nahlásit
Zuzana T
Jsou obecné chovné podmínky ,co jsem vyčetla ze zpravodaje a zaslechla,tak Trial.pes má pouze na požádání vyjímku na výstavy.Myslel někdo na to,co z tohoto spojení vyjde - jak povahově,pracovně,tak i exterierově - zná tu někdo tyto kombinace v praxi?Vždyť jsou známy případy,kdy např. agresivita u psa se nesla několika generacemi.
Ne kazdy, je tu i trial, co ty 2 VD ziskal Tak ono par spojeni trial x show uz probehlo a to nejen v CR, takze nejaky vysledky jsou A neni to nejaka novinka, jeden z prvnich vrhu probehl v CR uz pred 4mi lety a mam dojem, ze i posledni kryti v CR vypadaji zatim pomerne optimisticky. Nechapu, kde se tam vzala ta poznamka k agresivite, tu bych predpokladala spis u show, trialovi psi jsou nesmuírne empaticti a nevidela sem zadnyho agresivniho. Coz se neda rict o show psech a vyhaneni agresivity elektrikou a jinyma lahudkama.
A jak to tady ctu, tak ziskavam dojem, ze chov show je absolutne bez poskrvnky, zadna agresivita, zadna epilepsie, zadny kryptorchismus a nejvic chov kazi spojeni zdravy show x agresivni trial
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:00
- Nahlásit
Zuzana T
proste si myslim, ze cim vic to budeme delit, tim je to hur. To je uplne spatna cesta. Meli bychom se snazit chovat psy, kteri budou vypadat jako labradori a zaroven hezky pracovat. Ale ne si davat z obou stran vyjimky a jeste vic ty nuzky rozevirat...
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:01
- Nahlásit
veronique12
a jedno Dcko k tomu, kdy se Anglicanka omlouvala, ze kdyby vedela, ze potrebujeme na chovnost VD, tak ho samozrejme dala. Dala D, protoze si myslela, ze se fakt jdeme ukazovat jak jsme krasni - do posudku napsala, jak je pes hezky, ze odpovida atd atd...a na zaver, ze toto je soutez krasy a proto davam D
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:07
- Nahlásit
Fresh
veronique12
Já jsem agresivitu dala jako obecný příklad ,ne konkrétně na trial LR ,pardon,jestli to tak vyznělo.
Fresh
No a to se bude dít pořád,rozhodčí v Čechách jsou jací jsou a zahraniční nebude chápat,že je tvůj pejsek trial,když v patřičné třídě nebude - je to soutěž krásy - bohužel občas hraničící se standardem.Když bude třída trial,tak tě např. Angličan bude posuzovat podle toho.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:10
- Nahlásit
Zuzana T
No pozor, to je prave to, ze ten zahranicni, a hlavne Anglican, tohle chape Nepotrebuje mit trialoveho psa v trialove tride, aby to poznal a podle toho posuzoval
Ta Anglicanka samozrejme vedela, ze to je trial, ale nemela ani paru o tom, ze tady potrebujeme VD z vystavy, kdyz chceme uchovnit pracovni linii. V Anglii holt nepotrebuji nic, pes se narodi s PP a bez cehokoliv dalsiho muzou chovat...ale to byla vyjimka, ostatni rozhodci o tech VD na kontinentu vedi...
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:11 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit
Fresh
Se zájmem sleduji tuhle debatu a ráda bych se vmísila svým pohledem absolutní lajky
Jistě, retrívři jsou původem lovecká plemena - ale na druhou stranu, kolik retrívrů je dneska lovecky využíváno? Naprostá většina "pracujících" retrívrů (nemluvím o domácích mazlíčcích) se myslím využívá v jiných oborech - jako psi slepečtí, asistenční, canisterapeutičtí, záchranáři, hledači drog... Dalo by se argumentovat, že není důvod, aby i tito psi měli loveckou zkoušku, když tyto vlohy vůbec nepotřebují. Proč by tedy nemohla být linie trialová (lovecká) a linie "nelovecká" jen s nějakým obecnějším testem povahy?
Na druhou stranu se mi zdá, že se u trialáků už na exteriér nehledí prakticky vůbec a často opravdu nevypadají jako labradoři...
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:12
- Nahlásit
Tady se někteří tak rozohňují, že získávám dojem, že vyrazíte na barikády - až vyrazíte tak řekněte, půjdu fandit se svým výstavákem co taky chodí na WT - aby mě žádná strana nemohla lynčovat
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:13 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
A neni to nejaka novinka, jeden z prvnich vrhu probehl v CR uz pred 4mi lety a mam dojem, ze i posledni kryti v CR vypadaji zatim pomerne optimisticky.
4 roky v chovu neznamenají nic.
Optimista musí být každý, kdo jde do štěňat,protože ani ty nejlepší informace o zdraví atd nezaručí problémy. A jseš si jistá,že to byly všechno promyšlené kombinace? Jak běžné je to v Anglii a Rakousku?
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:16
- Nahlásit
Zuzana T
bych do takového štěnda v první generaci nešla - při mé smůle by bylo ošklivé a ještě nepracovní....
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:16
- Nahlásit
Zuzana T
to je otazka, jak casto se to deje, protoze tam maji velke populace show i trial jedincu. Ale deje se to...je par idealistu, co se na to zameruji s tim, ze chteji opravdu chovat ty prave dual purpose, takze to takhle michaji a hledaji ten idealni standard...
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:20
- Nahlásit
Vlasta
Vlasti tak doufám,že z čirého kamarádství přejdeš barikádu na mou stranu
Ale to není žádná vélečná zóna,všem nám prospěje znát názory druhých.
|
Fresh
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:21
- Nahlásit
Vlasta
uvidis pristi rok. Mely by snad pravidelne jezdit minimalne dve stenda po Vikym a po Angie - fenka, ktera skoncila tusim treti v L a M. Osobne jsem videl 3 stenata v pul roce veku myslim si, ze se moc povedly - skvele z hlediska povahy a chuti k praci, hezke v exterieru. Peter videl vsechny a neni tam pry zadny ustrel.
Z druheho vrhu jsou ty stenda mohutnejsi. Videl jsem jedno v pul roce, dalsi snad uvidim co nevidet. Taky myslim nic, co by bylo mimo.
Samozrejme pri techhle vrzich se muze stat, ze budou nevyrovnanejsi, s tim se musi pocitat.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2010 13:23
- Nahlásit
Zuzana T
no já plánuju být mírové sbory - my totiž můžeme - nevynikáme ani na výstavách ani na WT tož nikomu nevadíme ne??
Ne akorát sem nakukuju mezi problémy v práci a připadá mi to tady na té půdě zbytečné plýtvání energií, bo rozhoduje se někde jinde - si myslím...
|