Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Foxteriér hladkosrtý
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>
Autor Zpráva
younglady
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 10:21
- Nahlásit

Ajamaja
V pohodě Jj psíček bude v bytě (ale pro jistotu už maj ode mě půjčenou klec ), ale první pes to není, ona už má RR a přítel pointra

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 10:24
- Nahlásit

to je hustý, všechno v bytě jo, tak to bude veselo. Já obdivuju když má někdo více psů, asi bych si netroufla. A nejsem si jistá, jestli bych dokázala rozdělit lásku mezi dva psy

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 10:25
- Nahlásit

a ty máš jakého psa?

younglady
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 11:39
- Nahlásit

Ajamaja
No ty dva starší už jsou vychovaný, takže doma tak akorát chrápou, většinou

Já mám Parsona a australskou ovčandu a u rodičůl ještě velkou kníračku, taky vše v bytě Myslím, že když oboum psů věnuješ stejný čas, tak ani jeden nepřijde zkrátka

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 13:16
- Nahlásit

Jé ty máš Parsona, ten se mi taky vcelku líbí. Taky to musí bejt pěknej drak co?

younglady
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 18:54
- Nahlásit

Ajamaja
Už ne, bývala, ale už je "stará" Drak je spíš australanda, tý je sedm měsíců

apanaci
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 19:29
- Nahlásit

Hoyda holčiny, hele scháním někde na netu hodnocení krmiv - granulek pro Dandýna, přešli jsme z K9 na Calibru a moc nám to nešmakuje, nevíte, kde se dá nějaký info najít, dík....

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 26 Led 2009 09:08
- Nahlásit

Klára Maráková
Jé Klárko, sie tě neznám, ale čtu, že ty jsi nechala kastrovat.....povíš mi více o tom?

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 26 Led 2009 22:28
- Nahlásit

Ajamaja
Ahojky. Nevím co by jsi o kastraci chtěla vědět? Mám ještě jednu fenu (křížence RTW + labrador) a taky jsem ji nechala kastrovat. Myslím si, že pokud člověk nechce štěňátka, po zdravotní stránce a ve finále i pro člověka, je to vše lepší a jednušší. Terezku bych nekastrovala, kdyby jsme na klubové výstavě, nedopadly jak se bohužel stalo a chovná nikdy nebude. Máme hodného pana doktora, který nám to moc pěkně zašil a vše proběhlo bez problému. Bolelo mě to teda za ni, ale už jsem přišla kvůli rakovině pohlav.orgánu o jednoho pejska a víc už jsem to zažít nechtěla. Fenka, která nemá aspoň jednou do roka štěňátka, má k tomuto předpoklady (alespoň co jsem stihla nastudovat). I když foxi jsou od přírody zdravá zvířátka, tak jsem to nechtěla riskovat. Týden a Terka začla lítat, jakoby nic. To jsme ji museli až krotit! Je to naše divočanda.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 26 Led 2009 22:42
- Nahlásit

apanaci
Nazdárek. Hodnocení krmiv nevím kde najít, ale u nás, dle hodnocení naší Terky, je dobré Royal Canin pro teriéry - teda nevím jestli ten název mám dobře, nechce se mi vstávat od PC a nemám to ani dovoleno, jelikož si na mě ustlala Terezka. Zdá se mi, že jí to dost šmakuje a vcelku povšech stránkách (bobky, srtst, náladička, atd.). Jestli někde něco najdeš písni, taky bych mrkla!
A jak válčíte s Dandynkem? Už Terce obíhám a zjišťuju ten cvičák, ale nevím, který vybrat! Málo kde berou malé psi na vědomí! A taky ta má prac. doba - dělám i přes víkendy a ono se cvičí hlavně o víkendech! Takže nevím, jak to nějak zkloubit?! U nás v PV je cvičák, kde je i partička, která tam trénuje agility, ale my se nejdřív musíme přádně naučit poslouchat a taky jsem slyšela, že na tomto cvičáku, poslušnost malých psů je v celku boj! Preferují prý hlavně velká plemena - hlavně NO. Tak fakt nevím, ale asi se tam zkusím zastavit.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 27 Led 2009 07:29
- Nahlásit

Klára Maráková
Děkuju, děkuju. My bychom právě chtěli fenku, sice s PP, ale štěňata bychom v úmyslu nejspíš neměli. Takže o tom dost uvažuju. Ikdyž donedávna jsem byla zásadně proti. TAky mě každý bebíčko bolí za ně. Takže o tom dost uvažuju, přece jenom asi bude fenka pro mě lepší než pes (ikdyž kdoví jak to dopadne). Ale zas ji nechci zbytečně dávat pod kudlu.

apanaci
Člen
# Zasláno: 27 Led 2009 10:01
- Nahlásit

Klára Maráková

Ahoj, mno ohledně těch krmiv, mluvila jsem s jedním ochotným prodavačem, a ten mi říkal,(ptala jsem se totiž na eukanubu), že jí teď začali hodně vycpávat obilím no, a doporučil mi Brit Care,tak nevim nevim, royala asi taky vyzkoušíme no...i tu eukanubu nabízej na netu kupon na 3kg zdarma tak proč ne...

Jinak jak se máme, mno je to hlava tvrdohlavá a hlavně pubertální, dávám mu teď dost čočku, aby nezapoměl kdo je doma pánem, snažím se ho učit chodit na vodítku aby tolik netahal...myslím, že miniaturní pokrok tam je,ale máme co pilovat...pak jsem si tedy opatřila stopku (z prádelní šňůry) byli jsme zatím jen jednou, vyjít s ním někam kde se to dá použít, mno to je sednout do auta, prostě výlet na celé odpoledne, jinak co se týče přivolání tak to nám pořád nejde, jen v neděli dva úprky a včera jeden na cvičák už jsem přihlášená, ale začínají až na jaře až bude lepší počásko,ohledně složení týmů nevím, snad nás tam neušlapaj hihi...

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 27 Led 2009 21:38
- Nahlásit

Ajamaja
Jo, jo - fenka je výborná volba! Ale jesti můžu radit,tak sehnat chovatelskou stanici, kde se nezabívají vyloženě lovením. Terka je fakt super fenka, ale to lovení má prostě v krvi a to z ní budu těžko dostávat. Taky je pravda, že já když si vybírala odkud foxe, šla jsem hlavně po zbarvení. Měla jsem jasnou představu, která se mi víc než na sto procent splnila. Taky jsem chtěla, aby byla co by jako štěně, nejzvědavější - tudíž tzv. akční a to je až nad míru dodnes, takže příště bych si vybrala toho největšího audsidera z chovu, který bude ťuňta uťápnutý, i když ani to není záruka toho, že mu to vydrží i v dospělosti. Do foxtlíků jsem se zamilovala, jsou to kašpárci a velmi veselí, běhací pejsci. Zřejmně u tohoto plemene zůstanu. Jen to chce opravdu zvážit čas, který mu člověk může věnovat a opravdu jeho temperament zvládnout. I když jsem se půl roku dopředu informovala všude možně, realita byla stejně jiná a stejně (jak už zde bylo uvedené) jsem z ní byla nešťastná a zaskočená. Je to s ní jako na horské dráze - celý měsíc vše super - přivolání, odvolání, poslušnost a z toho je týden úplně nezvladatelná a nepomáhá nic. Třeba poslení týden - vše úplně super i odovolání ze hry s ostatníma psíma kámošema a dokonce už chodíme bez vodítka u levé nohy, ale stejně bude období, kdy to zase zkusí a já budu zralá tak akorát na chocholouška.

Evicka
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 08:40
- Nahlásit

Klárko, pokud radíš ajamaje, aby si nevybírala pesjak ze stanice, kde se loví, tak to není tak zcela pravda. Na aktivně využívaného loveckého psa jsou kladeny daleko větší nároky než na psa pasivního, nevyužívaného. Aktivně pracující pes musí samostatně přemýšlet, dostává se do různých složitých situací, které musí vyřešit zcela samostatně, protože pán je prostě někde mimo. Musí umět věci, které pes jen tak pro radost neumí, např. perfektně se orientovat v terénu, umět se na velké vzdálenosti vracet po vlastní stopě, aktivně vyhledávat cokoliv nemusí to být pouze zvěř, musí taky umět v přírodě sám přežít, najít potravu, úkryt, vodu. Občas se totiž stane, že v těžkém lesním terénu se prostě ztratí a něž se ho podaří najít, trvá to i několi dní. Tudíž tohle všechno rozvíji přírozenou inteligenci psa, formuje jeho povahu a další vlastnosti, které u nevyužívaných psů postrádám. Je mnoho majitelů psů, kteří mají psa z pasivní stancie nebo aktivní. Sami popisují obrovský rozdíl v povahách a chování psů. Inteligence, smostatnost, aktivita, chuť pracovat, to jsou všechno kvality, které jsou u psů třeba ocenit. Sami máme doma super fenu, špičkové zahraniční krytí dvou super psů. Ale je to blbec, naprostý a totální. Nebýt té skvělé chovné hodnoty už by byla dávno z domu. Nebude z ní nikdy nic. Je z chovu, kde po x generací jsou psi chování pouze k výstavním účelům ve svých zvingrech a vytahují se pouze na tyto výstavy. Takže výstavní postoj a preentaci na výstavě jsoem ji nikdy nemusela učit, ale to je všechno. Jste začátečníci a neumíte ještě dostatečně ocenit kvalitů foxlí povahy, kterou máš. Pošlu ti mailem kontakt na Pavlu Bohunovou, jednak cvičí agility a jednak má přesně to, o čem píšu výše. Fenu z chovu, kde se nikdy nepracovalo, prostě se odchovávala štěńata bez nějakého požadavku na psy a potom má fenu ze stejného spojení jako je tvoje Tera, tj. ImarxEmili. Sama ti může napsat, jaký je mezi holkama rozdíl a co je lepší. Proto tě nechám, ať si to probereš s ní. Měla bys být ráda, že Terka je taková, temperamentího psa můžeš vždykcy usměrnit, převést jeho aktivitu na nějakou činnost, můžeš s ním pracovat. Zatímco pes klidný, bez valného sebevědomí, nijak zvlášť akční je vždycky problém. Srazit jde vždycky, ale vytáhnout málokdy nebo s velkým úsilím.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:03
- Nahlásit

Klára Maráková
Já teda mám taky představu zbarvení, jaký bych chtěla u pejska a až si řikám ty jo já jsem nějaká náročná. Ne prostě bych chtěla psa s více flekama, ne aby byl hodně hodně bílej. Ale to už je pak detail. A pak teda ještě nemáme jasno v tom pohlaví. Ale to asi ve finále moc řešit nebudem, protože každej pes je pravdu individualita. A ikdyž se o fenkách říká, že jsou tvárnější a klidnější, tak si stejnak můžu pak domu přivíst pěkný treštitrdlo . Ale u fenky by asi určitě došlo ke kastraci.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:34
- Nahlásit

Já si myslím, že na vzhled si dá zvyknout, na povahu, která ti nesedne nikdy.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:37
- Nahlásit

Evicka
Musím s tebou určitě souhlasit, hlavně co se týče posledního odstavce. Práce s pasivním psem bez temperamentu je určitě mnohem horší a někdy to opravdu ani nemá cenu zkoušet. Na druhou stranu pro nezkušeného pejskaře je to myslím docela n áročné takového temperamenťáka usměrnit a může to nadrobit víc neplechy.
Pokud ajamaja chce jen společníka a dělat s ním nějaké sporty pro zábavu, asi není nutné jít po špičce v chovech a bude jí stačit i nepracovně vedený chov. Nějaké ty triky i takového psa určitě naučí a o to jí myslím jde především. Nebo se pletu a chcete se vydat i závodní cestou, ajamajo?
Bohužel už jsem viděla spoustu skvělých temperamentních psíků v nešikovných rukou a ani jeden nebyl šťastný.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:46
- Nahlásit

PeKrato

na závodní dráhu zatím nepomýšlím. Chci chodit na nějakej základní výcvik. Určitě to bude lepší jak pro pejska, tak pro mě. Aby se nám pak nestalo, že budeme mít doma neovladatelnýho divočáka. Určitě na cvičáku bude i někdo, kdo mi poradí apod. Pak bych hctěla zkusit agility. ale šla bych do toho s tím, že to budem dělat pro radost. Když se to pejskovi i mně bude líbit a nebudem se trápit. Vidím v tom i dobrou možnost, aby si pejsek zvykl na ostatní psy a nebyl z něho "poseroutka". Když by se jooo dařilo, může se zkusit i něco víc. Ale závodního šampiona opravdu mít nemusím

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:50
- Nahlásit

Teda ale víte na co bych se ještě chtěla zeptat? Jsou foxlíci uštěkaní??

PeKrato
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:53
- Nahlásit

Ajamaja
Myslela jsem si to, že to je jak říkáš Všechno co píšeš bude určitě pro pejsa i pro tebe super aktivita a vyblbnete se. Protože ale nemáš nějaké vysoké ambice být v něčem opravdu nejlepší a závodit o 106, tak bych šla do zlatého středu. Tzn. dobré rodiče, ale asi není nezbytně nutné, aby to byli šampióni. Přeci jen chceš s pejsem pracovat, tak bych asi jak radí Evička šla spíš do chovatelky, kde mají lovečáky a z vrhu bych vybrala zase ten zlatý střed Ani žádného ňoumu, co sedí v koutě, ale ani největšího rváče z vrhu. Aby šťendo bylo zdravě sebevědomé (jak si vybrat štěně a testy povah při výběru jsou všude možně na netu, stačí se tím jen pročíst )
Na barvu kašli, povaha je důležitější I když mě teda barva taky zajímala, ale nemám foxe ale sbt a tam je těch barevných variant opravdu hodně.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:58
- Nahlásit

PeKrato

Jj, tak nějak to vidím. Takže si tak různě hledám chovatelský stanice kde budou mít štěnda. Nechci to uspěchat, takže až otevřu stránku nebo se někde dopracuju ke štěňatům a budu vědět, že tohle chci, tak to bude. Za každou cenu to štěně nehci teď hned.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:59
- Nahlásit

Mě se tohle dělení plemen na pracovní a výstavní nelíbí, proč si teda pořizovat foxe? Kam ten chov pak spěje?

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 13:59
- Nahlásit

Noa nevíš jak ta uštěkanost? Mám se třást?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 14:02
- Nahlásit

Ajamaja
Dobře děláš, já jsem si na tu svoji psí slečnu čekala rok A ani chvilku nelituju.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 14:06
- Nahlásit

PeKrato

Jé a nechceš sem hodit foto?Že by na ni mrkla?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 14:06
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Ono to dělení není tak jednoduchý. Opravdu některé CHS chovají psi jen do kruhu a pracovně je navytěžují a holt to po nějakém čase na těch psech je znát na povaze. To už bych ale psala to stejné co Evička. Takže to nikdo nerozděluje, ale spíš se do jedné nebo druhé roviny u jednotlivých chovatelů spěje.
To je ale na dlouhou diskuzi nejen u foxů. Je pro chov a další vývoj plemeno důležitější povaha a specifické schopnosti nebo vzhled vůči standardu? Na co se při chovu zaměřit a proč? K tomu by mohl každý z nás napsat román a stejně se k ničemu nedobereme myslím

PeKrato
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 14:09
- Nahlásit

Ajamaja
Ale nemám foxinu, jen mě zaujal názor Evičky a chtěla jsem reagovat
Tady je můj drobek 6ti kilový ve 3,5 měsících (je to celá její historie, nejaktuálnější jsou fotky u koní): http://picasaweb.google.cz/polus.michal/RedyFenka#
Vložit jen tak fotku do textu bohužel neumím

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 14:27
- Nahlásit

PeKrato
Jé ta je roztomiloučká . Fešanda je to. já ted koukala na youtube na vide s pejskama a úplně jsem se tady málem něhou rozpustila celá , to jsem zas něco objevila

Evicka
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 14:28
- Nahlásit

Já jsem nedělila na výstavní a pracovní, já jsem dělila na aktivní a pasivní. Já v tom vidím rozdíl. My taky chováme výstavní, máme doma nejvyšší tituly včetně CWC z loňské světovky.Ale i ti výstavní musí něco předvést v práci, ukázat co v nich je. Jakmile plemeno přestane být užíváno k tomu, k čemu bylo původně určeno, slevuje se z nároků a zmˇírňují se podmínky pro chov, plemeno se posouvá jinam a krní až degeneruje. U foxlů je to tak, že jsou mraky stanic, které mají jednu průměrnou fenu a na té odchovávají štěňata. Neznají různé linie, moc toho neví o genetice, nesledují příliš, co se v českém nebo zahraničním chovu děje. Také jedinci z těchto stanic jsou zcela průměrné kvality co do exterieru i povahy. Také bývajívýrazně levnější. Potom jsou stanice, které chovají skutečně pouze pro výstavy, povaha či rozvoj plemene po stránce pracovní je příliš nezajímá a nezabývají se tím. Samozřejmě noví páníčci těchto štěňat jsou schopni s nimi složit zkoušky a lovecky je upotřebit, ale rozhodně kvalita výkonu těchto psů není tak vysoká. Na těchto stanicích je třeba vyzdvihnout, že sledují trendy, neváhaj jet na krytí ven či zapůjčit nějaké psy ze zahraničí. No a pak jsou stanice, které sice chovají také na exterier, ale snaží se foxlíka využít pracovně a makat s ním, a to rozhodně není na úkor kvality exterieru. Občas obětují špičkový exterier pro páření kvalitních povahově vynikajících a lovecky prověřených jedinců. Maximálně se snaží skloubít exterier i vlohy. To je někdy úkol velice náročný. Štěˇata jsou z těchto stanic také dražší.
Takže ajamajo, měla by sis nejdříve zcela přesně ujasnit svoje požadavky na pohlaví, využití, i barvu, proč ne a teprve potom vybírat. Taky by tě mělo zajímat zdraví, čistota, a jiné obecné věci. Nebo je také možnost (u většch stanic, které mají více chovných fen) říct chovateli svoje požadavky a on je ti schopen vybrat štěně na míru. Já to třeba takhle dělám. Jenže většina lidí si chce vybrat sami, takže vybírají většinou podle zbarvení a jiných nesmyslů aniž by respektovali komentář chovatele k jednotlivým štěňatům. No a někdy mohou být rozčarováni, že chtěli milého a hodného psejska a přitom si vybrali nejsilnější a nejdominantější štěně z vrhu a moje řeči ..... Ale řeči se mluví a voda teče....

Evicka
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 14:30
- Nahlásit

Jo jinak uštěkaní, co to je. Když jsem měla špice trpasličího, ten štěkal pořád a nekonečně, když jsem měla akitu, ta poprvé štěkla až kolem 8. měsíce a to bylo jediné HAF a zase dlozho nic. Myslím, že jsou tak nějak normálně uštěkaní, ani moc ani málo.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání