Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Foxteriér hladkosrtý
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>
Autor Zpráva
Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 29 Zář 2008 22:59
- Nahlásit

Haló, haló.....najde se tu někdo kdo má toto plemeno? Já jen...ráda bych si o tom čertíkovi taky pokecala a podělila se o své "zkušenostmi" s tímto divočákem! :)) Třeba takové přivolání...to je lahůka! :)

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2008 07:24
- Nahlásit

Mám foxátko - drsňátko. Jmenuje se Armageddon a dobře víme proč jsme mu to jméno dali

Třeba takové přivolání...to je lahůka!
Tvůj fox má nějaké přivolání? U Aríska jsem se smířila s tím, že buď přijde, nebo ne a buď cestou něco zakousne, nebo ne

Skypy
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2008 07:27
- Nahlásit

Čau, já mám foxlíka, sice drsňáka, ale to je jedno, ty povahy tam jsou úplně stejný. Ta má slečna má tři roky a aktivně lovíme, tak to přivolání je celkem v pohodě. Člověk to musí brát v jaké je to situaci.

Evicka
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2008 12:05
- Nahlásit

Cau, tak konečně něco pro mě. Jsem z www.pospichal.wz.cz, foxle chováme 15 let, tak snad budu umět na vše odpovědět.A jsem ráda, že toto plemeno zažívá svoji renesanci, i když, no ...

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2008 12:09
- Nahlásit

Evicka
A jsem ráda, že toto plemeno zažívá svoji renesanci, i když, no ...
Kde? . Arman je jediný fox v okrese, akorát ve městě asi o čtyřicet kiláků dál mají jednu fenečku

jana33
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2008 12:16
- Nahlásit

No mě teda nepřijde,že by zrovna foxové prožívali renesanci a zaplaťpánbůh za to. Foxové a terošové obecně potřebují zaměstnat a utahat a co si budeme povídat,dneska si většina lidí pořizuje psy jako domácí gaučáky,se kterým jdou v lepším případě na hoďku,dvě do parku na procházku. Pořizují si psy podle vzhledu (a teriéří kukuč je ten nejroztomilejší a nejčertíkovatější na světě) bez toho,aby se zamysleli nad tím,k čemu bylo plemeno šlechtěno a jaké bude mít asi tedy vlastnosti. Musím říct,že u nás teď dospívá první generace JRT a začíná to být docela hustý,protože lidi si pořídili roztomilého malého psíčka a teď neví,co s tím.
Jediný štěstí,že takový jagoši nebo bordeři nejsou vzhledově nic extra,protože jinak by to bylo za pár let fakt sadomaso

Skypy
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2008 12:39
- Nahlásit

No tak je jasný, že ta renesance není tak hrr, třeba jak objev JRT, ale myslím, že u hladkých foxlů to ten zvíšený zájem poslední dobou je. Naproti tomu hrubosrstý foxle nebo welše si každé nevezme, protože kdo by chtěl nejmíň čtyřikrát do roka trimovat medvídka. A k tomu patří ještě traktivita pro klíšťata, blechy, kudlačky a jiný plevele.
Než sem si foxlíka pořídil, tak sem snad ani živýho nikdy neviděl, až později sem si jich začal všímat, že je sem tam někdo venčí po i Brně. A když sem přišel prvně na norovačky, tak se na mě dívali jak kdybych došel s již vyhynulým plemenem

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2008 22:30
- Nahlásit

No teda! Já čučím kolik se vás všech ozvalo.....u nás těch foxů taky teda moc není!! A je to škoda, protože moje malá šelmička každého psa hned uštve a nějakého toho rovnocenného kámoše by jsme přivítaly! Co vím u nás v okolí Prostějova znám tři, z toho jednu fenu teď srazilo auto a pán který jí měl výhradně na chov a lov s jí teď bude asi chtít nadobro zbavit! Toto nepochopím! Jinak zdravíme rodinu Pospíchalovou.. ahoj Evi....a abych odpověděla Bilišce..ANO MÁME! Funguje na 100%, ale musí se mojí druhé fence Beaucerona chtít štěknout To Terka ví, že je akce a to máš vidět! No a tož ostatní..jaký fígl máte Vy? Pamlsky, pochvala, po dobrém ani po zlém, dlouhé vodítko, kráté vodítko - nic nefunguje,jakmile uvidí něco jiného než mou mališkost! To by mě fakt zajímalo...noooo. Janě33 nezlob se na mě, ale na foxe mi nechytej! Lepší, veselejší,tajtrlíka největšího jsem v životě nezažila a to mi různých ras prošlo rukama! I když uznávám, pro lidi gaučáky tato rasa rozhodně není!
Jen abych se uvedla do reálu, my zvládáme: 100%sedni, 85%lehni, v autě u utevřených dveří zůstaň, 80%ke mě(když nevidí psa dřív než já) 100% hop (skočit přes a na cokoli), nesmíš (víme o co jde, ale nelíbí se nám to) a teď mě už nic nenapadá. Je výborná společnice (zatím pomalu a krátké trasy - 10.října nám bude 7.měsíců)na kolčkáče jo a co nevidět jdeme zkusit agility - dostaly jsme pozvánku na cvičák...prý bude legrace tak nevím co tím mysleli.... Taaak co vy na to? Vaše hodnocení? Jsme ve výchově pozadu?

jana33
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2008 08:48
- Nahlásit

Klára Maráková
Já ti na foxe nešahám,teroši jsou super truper, prostě tajtrílci,člověk se s nima prostě nenudí jen si nemyslím,že by to bylo pro foxe a jiný teroše dobře,kdyby se moc rozšířili a pořizovali si je neznalci jen proto,že jsou hezcí

Evicka
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2008 16:31
- Nahlásit

Terieři obecně jsou obrovská skupina a každý si v ní najde to svoje. Foxterier je plemeno, které je schopné se podřídit jakémukoli řádu, výchově či využití, jen každý musí mít na paměti, že je to aktivní pes, a že může být sice příjemným společníkem doma na gauči, ale to až poté, co se nejlépe několik hodin pořádně proběhnul, vyblbnul a vybil svoji energii. Každému zájemci říkám, že je to aktivní pes pro aktivní lidi a je mu jedno, jestli bude lovit (což samozřjemě činí nejraději) nebo dělat agility, coursing, běh u kola, nekonečné aportování, prostě vyžaduje fyzicky náročný pohyb. Jeho tělo je k tomu naprosto ideálně stavěno, takže to by si měl každý zájemce uvědomit.
Klárko ahoj, vůbec jsem si neuvědomila, že jsi to ty a tvoje Terka, která dělá skvělé pokroky. Moc vás chválím a už si mi dlouho neposlala žádné foto.
Samozřejmě já jako chovatelka vidím ten boom, který v posledních letech nastal, ten, kdo má svého foxle a aktivně se plemenem nezabývá, žádný skok nemůže zaznamenat.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2008 20:05
- Nahlásit

Jééé, díky Evi za pochvalu, nikdo jiný nenapsal, co si myslí o našem "výcvikovém pokroku", teda dle zkušeností s těma svýma žihadlama. Já jen chtěla vědět, co už uměli i jiný foxi v jejím věku. Pořád si myslím, že jsme pozadu. S tím lovem to je pravda, myslím, že kdyby bylo u nás v lesoparku kromě veverek lovit co, tak bude. Chtěla bych jí to dopřát, ale nevím, kde a kdo by to v okolí Prostějova mohl trénovat a pomoct nám složit i nějakou tu zkoušku. U nás na cvičáku určitě ne..možná v Olomouci?

Evicka
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 07:03
- Nahlásit

Klárko, umí toho hodně, náš stejně starý Bertík umí jen přivolání a na místo. U nás je to tak, že rostou do jednoho roku tak nějak sami, se smečkou a jen se socializují. Výcvik začíná až kolem jednoho roku života, kdy už je pes připravený na náročný loveký výcvik, kde součástí je i poslušnost.
Jinak na tvém místě bych se do žádných loveckých aktivit nepouštěla. Pokud nemáš možnost s foxlíkem lovit, tedy jako aktivně, jako myslivec nebo s myslivcem, ta se do toho nepouštěj. Veškerý tvůj výcvik by byl pryč a malá by chtěla lovit pořád, utíkala by po stopách, prostě by jí stačilo 2x si to zkusit a geny by zvítězily, obzvláště u psů z naší stanice, kde je chováme právě pro tyto vlastnosti. Takže pokud chceš s ní něco zkusit, tak maximálně bezkontaktní norování, tam nemůžeš nic pokazit, ale o žádné povrchové práce se nepokoušej, když nemáš možnost je následně využít. Směřuj využití její energie jiným směrem než k lovu. Lovecký pud se dá výborně přesměrovat a jiné fyzické aktivity a pes bude stejně spokojený, jako kdyby mohl lovit.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:53
- Nahlásit

Tak to jsi mě uklidnila Máš pravdu v tom, že mě až zaráželo, že už úplně od začátku se vůbec nějak k nám neměla a byla spíš takové soběstačné psí mimino. To až teď poslední měsíc za mnou začala chodit jako ocásek a i při sprchování leží celou dobu u sprcháče a čeká na mě až vylezu a bude se něco dít a taky se mi zdá, že poslední měsíc se začíná líp cvičit, že začíná chápat povely a někdy je chápe (vidím jí to na očích) ale stejně to na mě zkouší, co vydržím! S tím lovem máš pravdu a poslechnu. Vidím to na ní jak s ní v lese šijí všichni čerti už teď a to si k ničemu takovému ani nečuchla! Nechávám jí schválně na volno a trénujeme přivolání, ale jen na místech, kde vím, že se moc zvěř nepohybuje. Protože se mi zdá, že čím víc jí držím na vodítku, tak když jí pak pustím, lítá jako utržená a přivolat ji je pak oříšek. Takže norovat budeme jenom v posteli. A co ostatní štěnata z našeho vrhu? Máš nějaké zprávy, nebo fotečky jako od nás? Že by jsi mi poslala, ať si můžu říct, že mám doma krasavici největší?!

Evicka
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 10:47
- Nahlásit

Jo, jednu fenku mám na fotce, to zkusím někde najít, další vidívám na živo a pes je někde v tramtárii, takže o tom jen telefonické hlášení.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 13:44
- Nahlásit

Tak to vidím, že jsem poctivý chovatel a dávám o nás pořád vědět! Mám jedno super video jak honíme a vrčíme na vysavač - pošlu jak budu doma i s nějakou tou aktuální fotkou. Ještě jsem se chtěla zeptat, normálně psi rotou do výšky do roku. Jak myslíš ještě moc vyrosteme? Mohla by už zůstat tak. Je taková malinká!
Pojedete tento měsíc vystavovat do Brna? Že by jsme se tam viděly? Jo a foxi jsou v sobotu?

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 18:53
- Nahlásit

Zrovna se nase erdelky divaji na vecernicek o Dasence. Tak hladkosrstakum mnoho zdaru!

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2008 09:25
- Nahlásit

Tady je fakt tak málo lidíček, kteří mají foxlíka?

Biluška
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2008 11:59
- Nahlásit

Foxlíkáři, jdu se vám pochlupit. Armánek v noci chytil zloděje Teda zahnal. A nejspíš ho i kousnul podle toho jak se tvářil spokojeně a jak chlap řval

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2008 16:15
- Nahlásit

Jeden náš kamarád, který měl od nás foxlíka bydlí blízko slovensko česko rakouských hranic. A jednou takhle šel s foxlíkem na procházku po lese a ten se najednou zastavil a začal tak temně vrčet. A ejhle, objevili zemljanku a v ní nějaké utečence, které si pak vyřešila policie. Foxlové jsou opravdu schopni a ochotni se naučit cokoliv. Mám kamarádku v Paraze, která nádherně cvičí s foxlem obrany a je nádhera dívat se, jak figurant točí s pejskem nad hlavou, ale vzhledem k pevnému zákusu se pes drží naprosto skvěle. Takže cvičte a trénujte s nima cokoliv, budou šťastní.

Janysek
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2008 22:49
- Nahlásit

Tady je jeden foxlík, co se ho majitelé chtějí zbavit.Náhodou jsem na to dneska narazila. http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=16685988&tab=0

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2008 22:44
- Nahlásit

Krásnej pejsek. Nechápu ty lidičky. Nikdy bych to tomu zvířeti neudělala. Vždy se hoooodně dopředu informoju a radím se s chovateli, co a jak ta daná rasa potřebuje a můžu s klidem říct, že mě Foxtlík stějně neutále překvapuje, co dokáže za věci a jak důslednou výchovu vyžaduje! Každopádně to není gaučář!!! Možná tak po 20km uběhaných za den, to pak jo! To spí a možná i by ani nevnímala toho zloděje - mimochodem chválím Armánka! To u nás pokud by se nespalo, tak by se zlodějovi donesli i všechny nejcenější hračky!!!!
To teď máme novinku! Nic se nechtělo jíst, za to teď sbíráme po venku úplně vše - od hovínka počínaje až po nějakou mrtvolu konče! vše zatím přešlo, ale tohle nevím....přece jen je to lovec?!

Biluška
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2008 07:17
- Nahlásit

Klára Maráková
To u nás pokud by se nespalo, tak by se zlodějovi donesli i všechny nejcenější hračky!!!!
Taky jsem si to myslela, ale kupodivu ne . Nejspíš mu zloděj hodlal sebrat přetahovací kroužek a to Armánka namíchlo

Nic se nechtělo jíst,
To zažívám každý den. Armiš evidentně četl Robina a hodlá se stravovat podle jeho příkladu . Ať mu dám do misky cokoliv, počínaje granulema, přes vařené maso až po syrové maso tak na to nedůvěřivě kouká a říká "to mám jako žrát? Si upadla, ne?" Pomáhá až když mu k misce vlítne jiný pes a chce mu to sežrat. To se teda překoná a než by to padlo do huby nepříteli tak to sežere

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2008 13:16
- Nahlásit

Naše osvědčená metoda, jak zničit foxla. Buď celodenní naháňka, to jsou fakt grogy i tři dny nebo když jedu krmit divočáky aj. naházím do kufru, na lesní cestě vypustím a běžíme celou cestu za autem až na místo, tam máme ještě dost energie intenzivně slídit a lovit kolem, ale zpáteční běh už nás zbaví přebytečné energie, alespoň na ten den. Je to tak zhruba 10km, ale v pohodě zvládnou i víc. Po měkkém se jim běhá krásně. Takhle běh i náš půlroční Bert, i když zatím jen jednu cestu. Reagují na zatroubení nebo písknutí a najednou takhle vyběhám i tři až 4 psy, což je jinak nemožné. Prostě super.
Jinak to žraní fujtajblů je prostě pro určitý věk normální, všechno se musé zkusit a ochutnat, takže důsledně zakazovat, lehce potrestat. Některý pes zůstane celý život čuě, jiný z toho časem vyroste. Je to zcela individuální, rozhodně se však velice rádi válejí po zdechlinkách, vývrzích a jiných čuňárničkách. Možná to skutečně souvisí s tím, že chtějí důsledně maskovat vlastní pach, tím i vlastní přítomnost, nevím, nějak jsem nad tím nepřemýšlela ani to příliš nesledovala.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2008 18:08
- Nahlásit

Tak to já taky jednou zkoušela, že si z ní udělám srandu a že jí ujedu v autě......a dopadlo to tak, že jí to bylo úplně fuk a pokračovala si klíďo píďo ve své cestě a čmuchání všeho možného!
Onehdá si našla v parku kde se venčíme stáhlou kočku z kůže, už několik dní pěkně uleželou, nejdřív se v ní krásně vyválela a pak se s ní přiběhla pochlubit!! No já myslela, že půjdu do vývrtky a dát mi tu mršinu nechtěla a mohla jsem jí honit a vztekat se, jak jsem chtěla. Je to takové moje malé prasátko!!! Ale jak jí to odnaučit, toď otázka!! Mám strach, aby mi jí nějaký dobrák neotrávil!!

Biluška
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2008 20:37
- Nahlásit

Evicka
Kamarád takhle před lety přišel o fenku pudla. Taky vyběhával psy za autem, v zatáčce musel zpomalit, fenka tu zatáčku střihla, dostala se na úroveň auta. Zrovna jak na potvoru tam rostl obrovský dub a trčeli mu ven kořeny (takové ty jak jsou napůl v zemi a napůl hladká kůra nahoře), pudlici uklouzla noha (nebo možná zakopla) a spadla přímo pod zadní kolo
Od té doby nějak nemám odvahu pustit psy za auto, i když se tím fakt ušetří spousta času při vybíjení energie.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2008 20:51
- Nahlásit

Biluška
To mi raděk dlouhé procházky a jízda na kolečkových bruslích! I když jsem si už pohrávala i s myšlenkou jízdy na kole. Jen se bojím, že já pojedu na jednu stranu a Terka poběží na druhou! Chtěla jsem to nechat až na jaro, že bude jako starší a rozvážnější, ale když teď bívají tak krásné dny..hned bych to střihla přes lesopark přímo na Plumlovskou přehradu! Ale co ti zajíci po cestě......

Evicka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2008 07:55
- Nahlásit

Všechno se dá naučit a psi si musí dávat na kola auta pozor, učí se to odmalička, ale je fakt, že když jsme vykoupili jednoho dospělého psa z naší stanice od majitele zpět a zkusili jsme to, byl zblej a nevěděl co dělat a taky ho lehce šourlo kolo, ale od té doby si dával pozor. Navíc naši psi zásadně běhají za autem, nikoliv před nebo kolem, tak nějak se naučili, že takhle je to správně. A když náhodou jsou rychlejší, uhnou stranou a počkají a zase běží za autem. Starší to tímto způsobem učí mladší a funguje nám to výborně. Ovšem ne pro každého je to vhodná varianta. Běh u kola nebo na kolečkových bruslích je taky moc dobrý, ale pro člověka už ne tak pohodlný.

Evicka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2008 07:57
- Nahlásit

Klárko, přímo v Plumlově je bratr tvojí Terky, Uragán, tak třeba je tam někdy potkáte.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2008 22:57
- Nahlásit

No, vidíš Evi a to mi říkáš až teď!!! To bych je tam naháněla už od začátku. Jezdíme tam hodně často holky vylítat, sice autem, ne za kolem, ale to taky přijde. To jsem zvědavá, jestli se tam potkáme.
Dnes měla Terka 7.měsíců a tak zlobila!!!!!! Já myslela, že ji přerazím! Už jsem si libovala, jak nám to poslední dva týdny pěkně jde (až na to bufetění a válení se ve všem možném) až do dneška! Fakt jsem na ni byla už ostrá. Večer dolízala, ale já se na ni nemohla ani podívat! A to jsi říkala, že se to uklidní až po druhém roce? Tak to abych do té doby nepotřebovala doktora chocholouška!!!

Evicka
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2008 12:23
- Nahlásit

Klárko, tak dnes jsem dala p. Vymazalové Evě z Plumlova na tebe telefonní číslo, takže se ti určitě ozve a s vašema hafíkama se můžete potkat.
A vydrž, bude líp.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání