Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Foxteriér hladkosrtý
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>
Autor Zpráva
Dasha
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 22:49
- Nahlásit

apanaci
už to vidim, z Jičína

apanaci
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 22:52
- Nahlásit

z jičína...město pohádky...prej

apanaci
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 22:55
- Nahlásit

teď ještě taková otázka chrápe vám pes v posteli? a co si o tom myslíte? myslíte, že mu tím "zvyšuju" jeho důležitost ve smečce? jako nadřazenost?

Dasha
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 23:04
- Nahlásit

apanaci
všichni čtyři!!! nemyslím, že mu tím zvyšuješ důležitost, pokud se k tomu stavíš prostě tak, žes mu to dovolila...hele, správný "vůdce" smečky je spravedlivý, v mnohém benevolentní, ale důsledný. Chci říct, že jeho respekt si získáš i tím, že mu třeba dovolíš spát u tebe.
Něco jinýho je, když by tě tam nechtěl pustit, že. Nebo když by nechtěl jít dolů, když mu řekneš.
Zářný příklad: náš nejstarší má odjakživa zakázáno lozit na postel u mamky doma. On to ví a slušně leží vedle postele. Nezkouší to. Maminka se někdy slituje a jen klidně řekne "no tak poď teda", na čež on plavmo vpadne vedle ní a čvachtá blahem a je vidět, jak je šťastnej a jak k ní v ten moment vzhlíží a rozhodně si nemyslím, že by mu stouplo sebevědomí, spíš důvěra a respekt k mamce.

Evicka
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 08:05
- Nahlásit

Takže děvčata, foxl potřebuje pevnou ruku hned odmalička, nepovolit, vyžadovat splnění přiměřených povelů a požadavků, získávat přirozenou autoritu, nepovolit, přivolání trénovat již od věku , kdy si štěně přivezete domů, zpočátku možno i za pamlsek, i když u nás se to příliš nepoužívá. Výchova foxla není nijak mimořádná, pokud se dodrží tato základní pravidla. Je to pejsek velmi rychle učenlivý, inteligentní, cviky a povely pochopí velmi rychle. Již naši půlroční pejskové umí perfektně přisedat k levé noze, a to naprosto nenásilnou formou. Teď, ve věku, když dospívají, je už na tyhle základy pozdě. prostě jste to podcenili a teď se to bude podstatně hůř napravovat, ale nezoufejte, mladí psi jsou tvární a přizpůsobiví a půjde to.
Máme doma 12 foxlů od 14letého dědka s 13letou babičkou, přes 8,4,2,1 rok, nejmladší psi mají 10 a 4,5 měsíců. Jsou v pohodě. Feny jsou až tak vzorné, že je otevřená brána dokořán a je ani nenapadne někam utéct a to jsou třeba venku sami bez dozoru. Psi taky nemají potřebu někam vyrazit, ale ty už je třeba pod dozorem mít. Každý kdo k nám příjde se ptá, jestli se nebojíme, že utečou. Ne, je jim u nás dobře, jsou spokojení, milují ná, mají dostatek pohybu a volnosti. Musím říct, že naši psi poprvé poznají obojek a vodítko až kolem jednoho roku života, do té doby si žijí volně a svobodně, ovlivněni staršími jedinci a funguje to. Pokud potřebuju mládě nějak utlumit, přenesu, přivolám, vezmu do náruče. Důležité je u foxlů nejen procházet se, třeba i několik hodin, to není to pravé, chce to se např. schovávat, aby vás pes hledal, házet aporty, vzít s esbou jiného psa, ukazovat mu zajímavé věci, atd. Běhání bez cíle není úplně to ono ke spokojenosti. Takže mi jim např. taháme po zahradě vlečky, házíme k aportování kozlíky nebo gumové hračky, přetahujeme se s nima, atd. Venku se jim schováváme, ukazujeme stopy zvěře nebo zvěř samotnou, což ovšem u těch, kteří je nebudou lovecky využívat nedoporučujem, prostě jim děláme činnosti zajímavější. jednak je to víc baví a jednak se upevňuje pozitivní vztah s člověkem.
A ke spaní v posteli. Proč ne, pes je rád v kontaktu se svým pánem, utužuje to jejich vztah, jen pokud pán rozhodne, že pes půjde dolů, musí to být zcela bez protestů ze strany psa, jinak je něco v nepořádku s heirarchií. Takže já postel chválím.

Evicka
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 08:08
- Nahlásit

ještě odkaz na webové stránky, al enejsou dosti dlouho aktualizované, nemáme čas.
www.pospichal.wz.cz

Dasha
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 09:22
- Nahlásit

Evicka
no konečně!!! naprostý souhlas!!!

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 09:37
- Nahlásit

Evicka

Jupííííí, vypadá to že je to normální pes . No nemáte jich málo, jen co je pravda.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 09:39
- Nahlásit

Evicka
ještě mám dotaz, takže vy se zabýváte chovatelstvím, takže štěnda i prodáváte jo?

Dasha
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 09:46
- Nahlásit

Důležité je u foxlů nejen procházet se, třeba i několik hodin, to není to pravé, chce to se např. schovávat, aby vás pes hledal, házet aporty, vzít s esbou jiného psa, ukazovat mu zajímavé věci, atd. Běhání bez cíle není úplně to ono ke spokojenosti. Takže mi jim např. taháme po zahradě vlečky, házíme k aportování kozlíky nebo gumové hračky, přetahujeme se s nima, atd. tohle jsem se tu snažila jaksi holkám říct...víkednové celodenní lítaní nemůže konkurovat "10 minutám" (a pak 20 a 30...) hraní a cvičení s paničkou...

Evicka
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 12:02
- Nahlásit

Ještě k tomu pohybu, taky nemáme čas je všechny vyblbnout a vyběhat každý den, tak jak potřebují. Proto běhají za autem, na což je zvykáme od mala, začínáme zhruba v půl roce. To je výborné na přebytečnou energii. 5-10km postačí. Ale když prostě není čas, tak musí stačit zahrada 2000m2 a ta na všechny ty blbiny bohatě stačí. Takže 20 minut aportování vydá pro psa víc a je pro něj daleko větším přínosem než hodinová procházka kdekoliv. Taky hraní ahonění s jiným psem foxlíka vysloveně uspokojuje, protože je mrštný a hodně pohyblivý. Prostě fakt foxl potřebuje činnost, jakoukoliv, sport, agility, nejlepší je samozřejmě lov, což mu může poskytnout jen vybraná skupina, přetahování, aporty, coursing, cokoliv. Dasha to pochopila naprosto správně.

Štěnda prodáváme, ale páníky trochu testujeme a vybíráme. Neprodáváme za každou cenu a kdekomu, ceny jsou pevné a nesmlouvá se.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 14:36
- Nahlásit

Takže když vezmu psa s sebou běhat, tak to bude super parťák :-D

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 15:07
- Nahlásit

Ajamaja
Jo, ale jenom to běhání mu nebude stačit

Evicka
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 15:08
- Nahlásit

Jen samotný běh nestačí, základem výchovy dětí i zvířat je hra.
Běh pomůže utužit fyzickou kondici, unavit tělo, ale to u foxlů regeneruje velice rychle. Takže unavit a zaměstnat se musí také mysl.
Ale to platí obecně u všech temperamentních plemen. Je to stále ještě lovecké, tedy v podstatě pracovní, plemeno, vlohy jsou velmi silně zakořeněny, takže pokud nemůže pracovat po svém způsobu, tj. spolupracovat s člověkem při lovu, tak musí pracovat a rozvíjet svoji osobnost jinak. Stereotypní činoosti jsou k ničemu, pokud jsou konané samostatně, za což považuji běh. Ten by i mě osobně nudil.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 15:10
- Nahlásit

Evicka
Jak jsou na tom foxlové po zdravotní stránce? Na co je třeba si dát pozor? Jsou něčím víc zatíženi?

Děkuji

Evicka
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 15:42
- Nahlásit

Foxlové jsou obecně zdravé a velmi vitální plemeno. jediné, co je trápí i v poměrně mladém věku je zubní kámen. Což je záležitost kosmetická, která na kvalitu života nemá valný vliv.
Jinak nejsou zatíženi žádnými dědičnými či degenerativními onemocněními.
Vyskytne se u nich stejně jako u jiných plemen občas nějaká skrytá vada vznikající následkem nesprávného vývinu některého orgánu, ale jsou to záležitosti výjimečné, které se nedají paušalizovat pro plemeno obecně. Jsou to spíše vyjímky.
Nejčastější, co je u nás léčeno, jsou poranění měkkých tkání a kůže, občas nějaké zlomeniny, u staré feny 13leté máme vyměněny oba zadní křížové vazy, je prostě nutné u aktivně pracujícich psů počítat s větším opotřebením pohybového aparátu než u těch, kteří vedou pohodlný život. Jsou čilí a aktivní do poměrně vysokého věku. Náš dědek /letos 14 let/ kromě toho, že je hluchý, špatně vidí, má za sebou několik úrazů, je ve výborné fyzické formě, spokojený a nic ho prakticky netrápí. Na artrozu bere doplňky a myslím, že si žije fajn a ještě nějaký rok bude. Za svého života prožil komplikovanou šroubenou zlomeninu stehení kosti, rozpáranou od divočáka přední, atd. Prostě jsou to fakt tvrďáci a moc stojí o to žít.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 16:11
- Nahlásit

No to je paráda, máme tu super odborníka . Můžu mít takový osobnější dotaz, odkud že to jste?

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 16:20
- Nahlásit

Tak už vim, koukla jsem na stránky, to je někde poblíž Starého Města že?

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 21:50
- Nahlásit

Taaak jooo...rozmetaly jste mě i Terku na cucky. Chtěla jsem si časem k Terce pořídit ještě nějakého foxtlího kámoše, ve víře, že ji jednoho dne plně zvládnu, jako každého psa, kterého jsem vlastnila, nebo pomáhala s výcvikem, ale teď po těchto výše uvedených diskuzích, to taděj vzdám, jelikož sleduju, že jsem ve výchově psa naprostý břídil. Ale chtěla na svou i Terčinu obranu podotknout, že nejsem z těch lidí, kteří by si nějaké plemeno pořizovali jen tak. Ptala a četla jsem o foxech co se dalo.....důslednost? Určitě ano! Ale nikdo nepíše o tom, co ti divočáci někdy dokážou provést! Já mým psům věnuju tolik času a energie, co ani Eva ani lidi od Uragána neví (viděli nás jednou,dvakrát) to možná tuší pejskaři z lesoparku, kam chodíme trénovat a lítat s ostatníma,znají dlouhou dobu a znají i Terku a ví, že zase tak neřízená střela to prostě není! Divoká to holt je, když jí chytne amok, dokáže i nějakou tu dobrotu najít, ale dokáže být i kašpar s kterým se člověk fakt nasměje a nenudí!
Ještě že tady máme ještě Dandynka a jeho paničku a aspoň někdo se nás zastal!
A ještě mám pro Vás kritiky na nás jeden vzkaz - je od Terky a dala ho (hlavně mě, asi když ze mě cítila tu rozčarovanost z příspěvků o Vás) ...........když jsem Vám chtěla napsat odpověd, prostě vlezla pod pc stůl a překousla drát, prý se na to mám......... No nemám já doma chytré a inteligentní zvíře!!!!! A to jen pododtýkám....od štěňátka mi nerozkousla ani papuč! My dvě spolu ještě dokážeme věci! To budete koukat!

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 21:55
- Nahlásit

Jo a byl to drát přímo od PC, abych byla přesná....proto píšu až teď, jelikož jsme dnes museli koupit nový!!!!

Evicka
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 07:06
- Nahlásit

Klárko, nevztahuj si všechno, co jsem tady psala na sebe a Terku, některé věci, a to většina, jsou míněny obecně, nikoliv jako útok na tvoji osobu. Já přece vím, že se terce věnuješ na 120%. Prostě foxlík potřebuje trochu jiný přístup než jiná plemena. S tím, s čím jsem vystačila u německých ovčáků, slovenského čuvače, akity, co se poslušnosti a temperamentu týče, to nestačí na foxlíka. Tam musí být něco navíc. A to ty určitě děláš, snažíš se, trénuješ, makáš, to je všechno ok a to chválím, ale přeci jen na tom začátku je malé ale.... . To jsme ale probraly u nás. Tak nebuď otrávená nebo znechucená, příspěvky co sem píšu jsou pro všechny foxlaře, co se potýkají s nějakým problémem nejsou adresovány přímo tobě a Teryně, takže trochu nadhled.
A víš, že se upřimně těším na to, až vám budu moci pogratulovat k těm velkým nebo i malým věcem.

Uragán
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 09:34
- Nahlásit

Zdravím,
Klárko,prosím Tě ale lidi od Uragána to taky nemysleli zle,že by Tě jako chtěli rozcupovat,bereš si to moc osobně,Já jsem jen chtěla napsat/ a asi to tak nevyznělo/že syn svojí důsledností Uragána tak zpacifikoval,že za jeho přítomnosti je to ůplně jiný pes a to poslušný.Já to u něj nikdy nedokážu to vím, i když Brit mě naopak poslouchá.Ale teda mě to nijak nevadí,prostě na prochajdu jdem jen na stopovačce-teda s Uragánem,Brit je navolno,na což si Uroš už zvykl a takový to pořádný vylítání,to obstarává syn,konečně je to jeho pes a má jej k určitým účelům,chce s ním jít na svod a nějaké zkoušky,tak se zkrátka musí snažit.Víš měla jsem tak trošku pocit,že jsi z Terky jakoby nešťastná a já jsem Tě naopak chtěla podpořit,že není všem dnům konec a určitě bude líp.Tak promiň zda jsem se Tě nějak dotkla.Loni v létě jsem viděla na prostějovském cvičáku foxla,který dělal agility,umístěním byl na třetím místě,byla to lahoda pro oko jak jel a když jsem mluvila s tou slečnou,co jej vedla,začali trénovat skoro až ve třech letech a tohoto parádního výsledku dosáhl po cca 3 měsících trénování.Tak to je asi všechno,o Terynce si ráda přečtu,určitě ještě bude co.
Zdravím všechny pejskaře a foxlíky zvášť.A´T se daří.

younglady
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 09:38
- Nahlásit

Tak kamarádka si o víkendu jede pro štěňátko foxla, co mi tu povíte na co jí mám přiravit?

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 09:44
- Nahlásit

Jé ta se má? Jede pro papírového? Já ti zatím moc neporadím, protože já se na roli páníká foxe momentálně připravuju

younglady
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 09:48
- Nahlásit

Ajamaja
Jj s PP Fenečku

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 09:51
- Nahlásit

a můžu bejt tak zvědavá kam pro ní frčí? Sháním totiž chovatelské stanice, ne všechny mají svoje stránky, tak se třěba pak ani o nich moc nedozvím. A má ji teda do bytu?

younglady
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 09:55
- Nahlásit

Ajamaja
vives bohemia (http://www.vivesbohemia.cz)

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 10:00
- Nahlásit

Jj, děkuju, zatím se mi nepodřilo stránky otevřít, ale určo tam mrknu. A jaké má kamarádka s foxem plány? Nějakej cvičák, agility?

younglady
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 10:05
- Nahlásit

Ajamaja
Ona ho bude spíš mazlit Ale jinak určitě cvičák, její přítel bude dělat lovečinu

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 22 Led 2009 10:15
- Nahlásit

a budou ho tedy mít v bytě, jejich první pes? Vyzvídám co, ne mě to opravdu zajímá.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání