| Autor |
Zpráva |
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2013 10:36
- Nahlásit
A zeptala ses těch lidí, co to vlastně dělají? Jen tak namátkou, mohli třeba testovat psa před přijetím do výcviku, jestli bude do výcviku vhodný
Tak teda nevím, ale pokud toho psa testovali a probíhalo to, co popsala PetraK, tak to zase svědčí o tom, že i v tomhle oboru se to hemží neschopnými amatéry.
Aneb když cokoliv či kohokoliv na cokoliv testuji, dělám to postupně a podle toho, co popsala PetraK mi to teda přijde, že kdyby se začalo postupně, nemohli by to takové situace ani dojít.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2013 10:50
- Nahlásit
zbrnd
To ty jako nevíš milá PetroK?
nevím, no . jsem hloupé stvoření, které neví vůbec ničehož a čekám,až se najde nějakej ten osvícenec, co mi rozstítí nad hlavou na obloze slunce.Jsem ráda, že umím jít a dýchat zároveň. když chci promluvit, musím se zastavit, jinak bych buď upadla, nebo se udusila.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2013 10:57
- Nahlásit
PetraK
Jsem ráda, že umím jít a dýchat zároveň.
To jsi dobrá, tohle mě máma učí už přes čtyřicet let a furt mi to moc nejde. Možná by mě to mohl doučit nějakej znalej s elektrikou, kdo ví.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2013 11:00
- Nahlásit
zbrnd
To jsi dobrá, tohle mě máma učí už přes čtyřicet let a furt mi to moc nejde. Možná by mě to mohl doučit nějakej znalej s elektrikou, kdo ví
člověče nevím, prej sou jedinci, který si dělají co chtěj életrika, neéletrika, tak aby ses buď neudusil a nebo si celej život jen nepoležel. Víš, vona ta életrika nejni prostě samospásná.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2013 17:33
- Nahlásit
Jestli pes něco od přirozenosti nechce, je muset se rozhodnout. Chce být veden podivnou stavbu věty nekomentuji, ale dík, moc mě toto pobavilo, fakt jsem se rozesmála
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 02:17
- Nahlásit
Ale tak pes určitě není stavěnej na rozhodování, ale na bytí veden... jakkoli to bylo nešikovně řečeno.
Já jen nevím, jak může pracovat dobře s postiženými lidmi a se psy člověk, kterej nepřipouští pochybnosti, minimálně o tom, že to nemusí probíhat ok někde jinde atd. Ale tak spíš je to jen taková póza na fóru.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 02:25 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Vero
Ale tak pes určitě není stavěnej na rozhodování, ale na bytí veden... jakkoli to bylo nešikovně řečeno.
No a vo tom to je. Tímhle stylem se dá konstatovat prakticky cokoliv. Třeba, že psu vyhovuje spíše tma než světlo, že psi krmení masem mohou být agresivní či třeba že pokud pes kousne člověka, může být dominantní ...nebo třeba jezevčík
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 07:41 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
mac1
Jestli pes něco od přirozenosti nechce, je muset se rozhodnout. Chce být veden.
podivnou stavbu věty nekomentuji
Jsou to věty dvě a jejich stavba je zcela normální a srozumitelná.
Jenom poznámka k věcnému obsahu - ano, ale neplatí to obecně, záleží na plemeni.
A mimochodem to platí i pro většinu lidstva.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 08:31
- Nahlásit
Vero
Ale tak pes určitě není stavěnej na rozhodování, ale na bytí veden...
to rozhodně, ale tak v takové té obecné psí rovině, ale to je podle mě něco naprosto jiného, než když rozhodnu, že zrovna tuten pes, bude u toho člověka monitorovat tu a tu chorobnou potíž, pokud tedy nevycházím z toho, že ten pes pro to ty vlohy má a sám je nabízí, alébrž, že tedy je k tomu většina vycvičena - alespoň tak to bylo uvedeno. Pokud je to jen a jen člověk, který toho rozhodne - je to další humáčovina v rovině lidského chování vůči psům.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 09:53
- Nahlásit
PetraK
já vím, jak to myslíš,
v podstatě mám pocit, že vím, jak to myslíte oba (pokud jde o věcnou rovinu).
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 09:59
- Nahlásit
ten pes pro to ty vlohy má a sám je nabízí
a výcvikem se tyto vlohy rozvíjí a usměrňují do požadované podoby (opět platí obecně pro každou činnost se psem, hezkým případem jsou například stopy...)
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:07 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
Jsou to věty dvě a jejich stavba je zcela normální a srozumitelná.
Jistě, jen ne moc česká. A hlavně !!! každý si ten obsah vysvětlí podle sebe a podle toho ho považuje buď za správný nebo třeba ne.
Ta věta jde klidně okomentovat tak, že je to blábol, protože pes se vlastně nerozhoduje, ale jedná pudově.
Taky jde okomentovat tak, že je to blábol, protože kdyby se pes nerozhodoval permanentně celý život, zemřel by už jako štěně.
Jsem přesvědčen, že pokud se chci pasovat do role odborníka na rádobykynologickém foru, měl bych se tedy o takovýchto věcech vyjadřovat exaktně.
Takže zase jen mletí o tom, co si kdo ve své hlavě zrovna představuje pod tím či oním pojmem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:14
- Nahlásit
Neumi
a výcvikem se tyto vlohy rozvíjí a usměrňují do požadované podoby (opět platí obecně pro každou činnost se psem, hezkým případem jsou například stopy...)
to ano. pak je to z mého pohledu jiná, to jsem tu i zmiňovala právě. Eneeemže on Walda psal, že tak to není, že jsou ti psi k tomu z valné většiny cvičeni, ne že jde o tý zvířata, která to v sobě mají tu pečovatelku, která se jen rozvine.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:14
- Nahlásit
zbrnd
a vždyť je to jedno, o psa tu jde až tak nějak skorem v poslední řadě.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:25
- Nahlásit
PetraK
ne že jde o tý zvířata, která to v sobě mají tu pečovatelku, která se jen rozvine.
a myslíš, že ta "pečovatelka" není součástí výbavy drtivé většiny zvířecí populace?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:30
- Nahlásit
kachna_
a myslíš, že ta "pečovatelka" není součástí výbavy drtivé většiny zvířecí populace?
Že vás to děučata furt baví, hodíte nějakej pojem, kterej si každá vysvětlí podle sebe pak se o tom pokoušíte diskutovat, přičemž každá klidně diskutujete o tom svém výkladu toho pojmu aniž by ho protistrana znala
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:34 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
kachna_
určitým způsobem logicky jo, ale v týhle souvislosti tou pečovatelkou mám na mysli takový ty jedince, kteří jsou tím "posedlí" je to jejich maximální zájem opečovávat, být v kontaktu s tím kdo má potíž, to zas až tak úplně fšicí nemají. Vidím ten rozdíl třeba i jen tehdy u Murphyho, který byl můj pečovatel a u Ešusa, který tolik není,tu potřebu nemá jen se s věkem posunul jinam. (vezmi si, že jsou prostě psí jedinci, který ten kontakt tolik nechtějí - blanka se na mě nalepí a už nikdy jí nesundám, Ešus tak velkou potřebu nemá)
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:37
- Nahlásit
Ta věta jde klidně okomentovat tak, že je to blábol, protože pes se vlastně nerozhoduje, ale jedná pudově
Je pes schopen se učit?
Taky jde okomentovat tak, že je to blábol, protože kdyby se pes nerozhodoval permanentně celý život, zemřel by už jako štěně.
souvisí s předcházející otázkou
Na základě čeho jedná narozené štěně? A co dál?
Jsem přesvědčen, že pokud se chci pasovat do role odborníka na rádobykynologickém foru, měl bych se tedy o takovýchto věcech vyjadřovat exaktně
Seženu literaturu, naučím a budu se vyjadřovat exaktně, slibuju.....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:49
- Nahlásit
zbrnd
Že vás to děučata furt baví,
baví, páč kachna mě třebas i pootočí ten úhel pohledu.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 10:55
- Nahlásit
zbrnd
každá klidně diskutujete o tom svém výkladu toho pojmu aniž by ho protistrana znala
však on přijde Walda a ten správný výklad pojmu nám vysvětlí
každá klidně diskutujete o tom svém výkladu toho pojmu aniž by ho protistrana znala
To si nemyslím:
Pojmy PetryK
"deprivant" - převzato z lidské psych., v širším smyslu použito na psa se závažným problémem, který mu výrazně ztěžuje existenci v lidské společnosti (ne tedy psa nevychovaného)
pes "pečovatel" - pes, kterého péče o jiné naplňuje stejně jako třeba většinu jack russelů aport
"asistenční pes" - pes coby kompenzační pomůcka
"pracovní pes" - pes coby pracovní pomůcka
Mám něco špatně?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 11:04
- Nahlásit
kachna_
však on přijde Walda a ten správný výklad pojmu nám vysvětlí
hííííl miiir, hilf míííír !
Mám něco špatně?
myslím, že ne.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 11:56
- Nahlásit
A definice "společenského psa" ?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:08
- Nahlásit
Neumi
A definice "společenského psa" ?
hele já vůbec nenašla, kde by to PetraK použila?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:15
- Nahlásit
kachna_
hele já vůbec nenašla, kde by to PetraK použila?
to ne,
ale když už to tu padlo ... každopádně.- jak by ho vlastně člověk specifikoval - kouknu-li na to třeba přes pekinéze??? Schválně říkám tohle plemeno, který si myslím, že i díky hodně zkrácené čenichové partii, nebude moc výrazně podnikat nějaký takový věci, jako třeba agi - i když netvrdím pochopitelně, aby mě někdo nenařknul, že to tak není , že tací nejsou a že to nezvládnou, to jim neupírám. Jen si myslím, že většina jich bude plnit tu funkci společenskou. A pak ted jako to definovat - pááááč zjednodušený pohled - společenský pes - pes coby dekorace na gauči se mi nelíbí, neb není pravdivý, věřím, že i tihle polštářoví psi jsou schopni toho být třebass v rámci svých možností zdatní tůristi, boloňáček zas klidně může lítat po agi parkůru.....
táákže se snažím si odpovědět na položenou otázku.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:22
- Nahlásit
Tohle je zase moooc výživná debata, jen co je pravda ...
Neumi
Jenom poznámka k věcnému obsahu - ano, ale neplatí to obecně, záleží na plemeni.
A mimochodem to platí i pro většinu lidstva.
Hele já bych napsala spíš, že míra ochoty být veden (řízen ...) záleží na plemeni, páč jak píšeš, že platí i pro většinu lidstva - ono to v širším slova smyslu platí pro všechny sociálně žijící zvířata.
Co se toho fůj ble očklivého slova - výcvik - týká, tak bych chtěla jen zopakovat, to co už tu bylo řečeno. Na konkrétní činnost se vybírají psi s konkrétními schopnostmi, které se pak rozvíjí. Tedy potřebuji-li asistenčního psa nesáhnu po kavkazanovi, ale logicky budu hledat spíše u plemen k tomu vhodnějších a z nich ještě vybírat ty jedince, kteří mají pro danou činnost vlohy.Jinými slovy jako slepeckého psa asi nebudu cvičit šílenýho labradora, který pro balonek skočí z desátýho patra nebo pod rozjetou tramvaj ...
Podobně jako třeba pro výcvik k vyhledávání výbušnin musím mít psa, který má o aport (balonek ...) absolutní zájem a musí být schopen kvůli němu vlézt i do kanálu, nebo ho třeba mnoho minut hledat aniž by ho nacházel.
To jsou vlastnosti, na kterých můžu stavět, pokud je pes nemá - není jaksi na čem stavět.
Pracovní pes ať je to pes slepecký, asistenční, pachovkář, hlídkař ... musí být schopen pracovat i pod jistým tlakem - ovšem ne stran psovoda, ale spíše okolí. Na druhou stranu není možné na takového psa klást přílišný tlak, který pes není schopen zvládnout. Pes pracující pod tímto tlakem (tlakem ze strany páníčka) ztrácí o práci zájem a vykonává ji nepřesně, chybuje (často vědomě - např. pes pachovkář značí falešné vzorky, aby nemusel dál hledat skutečný vzorek atd.). Takový pes za těchto podmínek ale není dál vhodný do práce, není spolehlivý. A zcela logicky pracovní pes, tak jak ho vnímáte vy, musí být spolehlivý, tedy svoji práci musí mít rád. Obráceně to prostě nejde ať chcete nebo ne
kachna_
pracovní pes" - pes coby pracovní pomůcka
Tak tahle definice mě po pravdě nikdy nenapadla a to mám kolem sebe pracovních psů několika plemen vcelku dost ... no asi opravdu záleží na úhlu pohledu.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:25
- Nahlásit
PetraK
společenský pes - pes coby dekorace na gauči se mi nelíbí, neb není pravdivý,
to je ale dost podobný tomu "pracovnímu" psu a psu co "slouží" ne? jen na každý nahlížíš z toho úhlu pohledu, který ti vyhovuje
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:28 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
Eldoguero
Tak tahle definice mě po pravdě nikdy nenapadla
no já to slovo použila spíš jako ekvivalent slova "lidský zdroj" (z angl. human resource a v tom smyslu, že péčí o ten zdroj od něj dostáváš odpovídající pracovní výsledky). Popravdě "psí zdroj" mi přišlo ještě horší
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:31
- Nahlásit
Eldoguero
jen na každý nahlížíš z toho úhlu pohledu, který ti vyhovuje
omyl. já na nic nenahlízím, já si hledám odpověď, která by nejlépe definovala společenského psa v tom úhlu pohledu o kterém se tu bavím s kachno. Asi tak.
no asi opravdu záleží na úhlu pohledu.
to bez pochyby, to je snad evidentní, ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:31
- Nahlásit
kachna_
Popravdě "psí zdroj" mi přišlo ještě horší
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 12:36
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, že "pes domácí" je lidský výrobek, jehož život je podstatně odlišný od života "původní suroviny", tak by se vlastně obecně dal definovat jako pomůcka, ne?
|