| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 17:51
- Nahlásit
PetraK
híml lidi milujete psy a nevidíte nic špatně? ne?
já mám hranice tam, že každý zvíře jehož život můžu ovlivnit (přímo i nepřímo) by mělo mít maximální možnou kvalitu života.
ale na tom, co napsala bonc mi přijde důležitá ještě souvislost s touhle větou Při výkonu služby, která ho baví a naplňuje
Znáš tuhle knížku? http://www.databazeknih.cz/knihy/psi-zivot-44018 (ten komentář je podle mě přesnej). Já už jsem od tý doby od Aškenázyho nic nedokázala přečíst. Vždycky jsem si vzpomněla na povídku o zabavený doze (myslim, že to byla doga, je to cca 18 let), co jí cvičili proti židům.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 18:19
- Nahlásit
PetraK
tuhle obehranou smyčku o potýrání jest možno uplatniti tak na Jindru and comp. u mě jaksi ztrácí smyslu.
edit - navíc jaksi nemá vůbec žádného smyslu v této debatě, to ti asi uteklo. Ta se ubírá trochu jinudy.
Hele, Petro, když víš, že se to vždycky bude ubírat tímhle směrem, proč máš potřebu to pořád rozebírat a dokola "vysvětlovat"?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 19:05
- Nahlásit
PetraK
proč by to musel být takový extrém hnedle?
Tobě to přijde jako extrém? no tak to se podívej na některý dřív pracovní plemena, některý už na to pomalu, ale jistě najížděj ...
prosím?????
Píšeš, že na věci koukáš z pohledu psa, tedy "hovoříš" za psy - minimálně v tomto tématu a mnoho dalších.
Jenže vůbec nepřipouštíš, že ten tvůj úhel pohledu by mohl být mimo.
tuhle obehranou smyčku o potýrání jest možno uplatniti tak na Jindru and comp. u mě jaksi ztrácí smyslu.
Hele a všimla jsis toho oslovení?
může být absurdní plamenně bojovat za týraný psy, ne? Ať to vezmem rovnou.
Sice je to na bonc, ale nezdá se ti, že to ženeš trochu do extrému.
Ono totiž, pokud bychom připustili, že jen ten tvůj úhel pohledu je správný, pak se dostáváme k tomu, že vlastně cokoliv co je víc než nutnost nezbytná pro přežití a řekněme víceméně normální soužití mezi člověkem a psem, psu škodí a je zbytečné, tedy cokoliv po něm člověk chce je zbytečné - pes to nepotřebuje. Pes nepotřebuje chodit na vodítku, leč musí, protože jsme si to my lidi tak nastavili ... chudák pes ...
Pes nepotřebuje hledat gumové balonky (i když někteří ...) může v klidu hledat třeba klacky, který si parádně zapíchne do tlamy nebo krku ... leč někdy musí, protože je to vcelku snadný a rychlý způsob jak psa zabavit a unavit ... chudák pes ...
Takhle bych mohla pokračovat do nekonečna a zase se dostáváme k tomu, že aby psu nezpůsobovalo soužití s člověkem trauma nebo jsme ho tedy nenutili k něčemu co vlastně vůbec nechce dělat ... museli bychom chovat psy bez většiny potřeb pracovních psů nebo raději žádné.
Psa každý z nás omezuje denodenně.
Já kupříkladu vůbec nepotřebuju, aby naši psi uměli chodit na vodítku...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 19:31
- Nahlásit
Eldoguero
Psa každý z nás omezuje denodenně.
hele,je možný, že jsem se ztratila, nebo se pak nějak změnilo Petřino vyjádření, ale původně, (nemyslím životu nebezpečné akce) se hovořilo jen o dostatečném odpočinku po práci pro člověka
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2013 20:00
- Nahlásit
kachna_
původně netuším, celý to nejsem schopna přečíst, reaguju v podstatě jen na ty poslední komentáře, konkrétně na její vyjádření (ne jen tady, jak jsme se shodly), že psa je zbytečný omezovat víc než je životně nutný (základní výchova) a je nefér vůči psovi požadovat po něm např. vyhledávání výbušnin, poslušnost na IPO atd. atd.
Zkrátka a dobře nemůžu souhlasit s tím, že pracovní pes, tey pes pracovně využívaný v rámci svých možností a schopností samozřejmě, je psem nespokojeným, nešťastným ... že má nedostatek odpočinku a je to vůči němu nefér. Jasně, že konkrétní zvíře může mít nedostatek ... (čehokoliv,podle toho co je jeho majitel zač), ale nedá se to přece brát v globále a říct, že pracovní pes je výrobní prostředek, kompenzační pomůcka ... a protože se nám ty slova nelíběj, tak je to celý špatně.
Prostě to strašlivě žene do extrému - toť můj názor.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 07:17
- Nahlásit
Pes byl stvořen jako pomůcka, ať už pro cokoliv, proč se před tím schovávat? Ale zároveň je to živá bytost, obdařená různými pudy, vlohami, mozkem (tak jsme je udělali tak to tak musíme respektovat) a ty je třeba uspokojovat - některý pes bude super šťastný, když ho budeš buzerovat na milimetrech při poslušnosti dle IPO3, některý by duši dal za kolo obran atd. atd., bordera bude nadšeně lítat kolem stáda (si myslím že radši než agilitit) Myslím, že práci (ne jen hru, ale práci) potřebují (hezky o tom píše M. Kvasnica...teda myslím....vzali jsme jim lov, musíme jim dát náhradu).
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 09:05 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
kachna_
by mělo mít maximální možnou kvalitu života.
to je hezký. taky se o to snažím. Výsledek je třeba pak ten, že po Kostižerovi už si žádnou další ptícu asi nepořídím, viděla jsem na něm, jak je ten pernatec šťastnej, že je svobodnej - relativně pochopitelně, ale prostě mohl si volně lítat venku, domů se vracel sám, jak chtěl. A vím ale, že tohle potom co zmizel, už nikdy asi žádnýmu dalšímu nedokážu umožnit.
přijde důležitá ještě souvislost s touhle větou Při výkonu služby, která ho baví a naplňuje
jo to mě taky.
knížku
knížku neznám, myslíš, že bych na to měla žaludek? trochu se bojím, že to nedám.
Lucie Kratochvílová
když víš, že se to vždycky bude ubírat tímhle směrem, proč máš potřebu to pořád rozebírat a dokola "vysvětlovat"?
jako doopravdy? Zcela jednoduchý - páč mě tahle hra velmi baví, má jasná,velmi jednoduchá a očekávatelná pravidla a průběh vždycky mě tuten cirkus pobaví, tak mě to vždycky přepere a jdu do toho. V momentě, kdy je to pro mě ztráata času, hrát přestanu, což evidentně asi bude dneska, páč o zábavu postaráno budu mít jinak, ale ještě nevím jestli to vyjde
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 09:08
- Nahlásit
kachna_
ale původně, (nemyslím životu nebezpečné akce) se hovořilo jen o dostatečném odpočinku po práci pro člověka
no bať neztratila jsi se.
Neumi
Pes byl stvořen jako pomůcka, ať už pro cokoliv, proč se před tím schovávat?
schovávat ne, proč to nezkusit změnit?
Myslím, že práci (ne jen hru, ale práci) potřebují
to jsem taky nikdy nepopřela a nepopřu (jsouc v majetku toho ohaře a ne polštářovýho stvoření) - bylo by to také vůči nim dost hnusný.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 09:30
- Nahlásit
ešče asi baví, takže:
Eldoguero
Já kupříkladu vůbec nepotřebuju, aby naši psi uměli chodit na vodítku.
to já taky ne, ale souvisí to s tím o čem se bavíme nějak?
je psem nespokojeným, nešťastným
to zde ovšem nikde, nikde nepadlo. Je vidět, že je to opravdu tak, jak píšeš:
, celý to nejsem schopna přečíst,
pak to jaksi celé ztrácí smysl.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 10:03
- Nahlásit
Neumi
Pes byl stvořen jako pomůcka, ať už pro cokoliv, proč se před tím schovávat?
Jojo k tomu byl stvořen, já zas znám živočichy, co byly stvořený, aby podržel"y", poklidil"y" a navařil"y".
PS: doufám, že to pochopíš jako prostou paralelu a nikoliv jako útok vůči některým prapodivným živočišným druhům.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 10:12
- Nahlásit
Eldoguero
Člověk vytvořil mraky psích plemen za nějakým účelem ať se nám to líbí nebo ne, ti psi mají vlohy k těm konkrétním účelům, chtějí, někteří se dokonce dožadují, nějaké činnosti, často velmi konkrétní činnosti. Pokud při tom nejde o život nebo třeba vážná zranění měli bychom je psovi dopřát nebo raději ne, aby náhodou přece ... ?
Krom toho člověk vytvořil plemeno ženy (ve specifických oblastech Země je to zcela běžné, tradiční a folklórní), která se s radostí věnuje službě svému pánovi, uspokuje je jak sexuálně, tak citově, stará se o něj a jeho smečku a věř nevěř dělá to s radostí, poněváč je k tomu vychována. To mi přijde taky jako velký počin člověka, že toto dokázal VYTVOŘIT.
největší sranda mimochodem je, že my lidé jsme tak bezduše nadutí, že věříme tomu, že jsme třeba vytvořili plemeno a napíšeme to s naprostou samozřejmostí, aniž by nám to přišlo diuuný
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 10:17
- Nahlásit
Kachništa
To si nemyslím:
Pojmy PetryK
"deprivant" - převzato z lidské psych., v širším smyslu použito na psa se závažným problémem, který mu výrazně ztěžuje existenci v lidské společnosti (ne tedy psa nevychovaného)
pes "pečovatel" - pes, kterého péče o jiné naplňuje stejně jako třeba většinu jack russelů aport
"asistenční pes" - pes coby kompenzační pomůcka
"pracovní pes" - pes coby pracovní pomůcka
Mám něco špatně?
Jo šecko páč jednak PetraK nebyla ta, kdo ten pojem použil, druhak ty s PetraK nediskutuješ, takže jetsli jsi ty uvědomuješ, co ona tím či oným pojmem myslí, neznamená, že si to uvědomuje její nynější protistrana, ke který jsm s obracel, třeťak nyní vůbec nešlo o pojem deprivant a imo bylo dosti plácáno neb to byla tak obecná vyjádření, že byla opraudu k naprosto ničemu.
Asi tak podobně, jako se můžem,e tady bavit jestli "Rosáková" je větší koška než Rosáková a bude to vo tom, že každý máme nejspíš jiný vnímání toho, co znamená HEZKÝ.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 10:24
- Nahlásit
Pes bude spokojený, pokud bude mít možnost vybít a uspokojit svoje pudy.
Absolutně mimo.
Opět.
Když se už chce přechytračovat, kdy bude pes spokojený, tak buď najdete nějaký vhodnější termín pro popis toho, co chcete popsat nebo to vyřešte jinak a hlavně přestaňte ty psy polišťovat, nezaslouží si to.
Nebo rovnou si zkuste aspoň na chvíli přestat lhát a bavte se na rovinu o tom, kdy bude spokojenej páníček, poněvač o to jde, o psa ne.
Neboli pes nebude spokojenej nikdy, je to lidskej pojem a pes být spokojenej prostě nemůže, není něčeho takovýho schopen.
Pokud jste přesvědčený o opaku, znamená to, že buď si nejste schopni uvědomit rozdíl podstaty bytí psa a člověka nebo jste na úrovni psa z hlediska myšlenkových procesů.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 10:34
- Nahlásit
zbrnd
Krom toho člověk vytvořil plemeno ženy
tady vidím dost velkou slabinu tvé argumentace
Neboli pes nebude spokojenej nikdy, je to lidskej pojem a pes být spokojenej prostě nemůže, není něčeho takovýho schopen
No, zkus navrhnout nějaký adekvátní psí pojem, jakožto člověk pojmenovávám věci/jevy/.... lidskými pojmy, tak jak mě to maminka a paní učitelka naučily...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 10:43
- Nahlásit
zbrnd
Neboli pes nebude spokojenej nikdy, je to lidskej pojem a pes být spokojenej prostě nemůže, není něčeho takovýho schopen.
hm, to máš pravdu- ovšem hned dodám svý možná .Schválně píšu možná, protože se náhled na zvířata a znalostti o nich stále prohlubují a mění, takže .... se možná jednou dobéřeme k nečekaným věcem. Nicméně - chápu, jak to v tomhle momentě myslíš. Dobře - zkusím to specifikovat jinak - pro mě je důležité aby se pes cítil dobře, aby bylo splněno to co potřebuje, abych podle jeho pohledu, výrazu, chování mohla /co mi moje smysly dovolí , abych byla přesná) / vyčít, že JE mu dobře, že mu nic neschází. Tzn. byly v míře maximální uspokojeny jeho psí potřeby.
A stejně se ale budu hádat.... když vidím toho hováda, jak si tancuje po ulici, páč si právě pohrál s kámoškou- není ten tvor spokojenej?? Není-li, jakej potom je? Jak bys to specifikoval?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:04
- Nahlásit
Neumi
tady vidím dost velkou slabinu tvé argumentace
A jsi schopna být konkrétní nebo Ti postačí, že jsi plácla tohle ... ?
No, zkus navrhnout nějaký adekvátní psí pojem, jakožto člověk pojmenovávám věci/jevy/.... lidskými pojmy, tak jak mě to maminka a paní učitelka naučily...
Ten pojem by měl být adekvátní čemu?
Já si myslím, že pes žádnou spokojenost neprožívá neb je to pojem opisující stav člověka a k dosažení tohoto stavu je podle mne třeba být člověkem(vybírám pouze z živočišných druhů, o jejichž existenci vím). Samozřejmě je to otázka výkladu toho pojmu, ale to pak můžeme diskutovat třeba taky o spokojených mouchách a jesli jsou více nebo méně spokojené než mravenci. Relevance té diskuze bude podobná tuším.
Ano, člověk pojmenovává věci lidskými pojmy, štěkáním bychom se asi moc nedomluvili. To ale ještě neznamená, že lze jakýkoliv pojem použít jakkoliv. nebo se za chvíli můžeme bavit třeba o tom, že trubci chodí každí den do práce.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:06
- Nahlásit
PetraK
A stejně se ale budu hádat.... když vidím toho hováda, jak si tancuje po ulici, páč si právě pohrál s kámoškou- není ten tvor spokojenej?? Není-li, jakej potom je? Jak bys to specifikoval?
Například: "vypadal spokojeně".
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:09
- Nahlásit
žiš nehrotte to..když může člověk říct,že na věci kouká z pohledu psa,,proč by nemoh bejt pes spokojenej jako člověk?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:11
- Nahlásit
davidkova renata
žiš nehrotte to..když může člověk říct,že na věci kouká z pohledu psa,,proč by nemoh bejt pes spokojenej jako člověk?
Tak člověk může říct cokoliv, třeba že Renáta, je delfínek. Otázkou ovšem bude, k čemu je takové konstatování dobré, ne?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:12
- Nahlásit
zbrnd
A jsi schopna být konkrétní nebo Ti postačí, že jsi plácla tohle ... ?
Co ti přesně není jasné?
Já si myslím, že pes žádnou spokojenost neprožívá neb je to pojem opisující stav člověka a k dosažení tohoto stavu je podle mne třeba být člověkem
Tvůj osobní subjektivní postoj mi je jasný a beru ho na vědomí. Nebo sem hodíš odkaz na nějaký/é výzkum/y studii/e, které toto prokazují objektivně?
Mimochodem, ještě jsi neprozradil svůj osobní postoj k otázce tobě položené : Je pes schopen se učit?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:13
- Nahlásit
zbrnd
"vypadal spokojeně".
přemýšlím.......... (jjooo dobře nesměj se mi, zní to nadneseně) - neobešel jsi to jen, když jsi to napsal takhle?
ale když se vrátím k tomu zda může /nemůže být spokojen. Myslím si že pravda bude na mojí straně - může. Víš když přijde z venku, vyřáděnej, nají se, je v bezpečí domova, v teple, svalí se na pelíšek, zamotá se do preclíku a vydá takovej ten blaženej zvuk, kdy si tak - já nevim jak to opsat ??- prostě spokojeně zavrní, vypustí se . Tak v ten moment se budu klidně prát, že ten pes je spokojenej.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:14
- Nahlásit
davidkova renata
proč by nemoh bejt pes spokojenej jako člověk
A čo také si Vy predstavujete pod tým pojmom "spokojený"?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:14
- Nahlásit
zbrnd
Otázkou ovšem bude, k čemu je takové konstatování dobré, ne?
ku prdu stejně jako když si homo sapiens myslí,že může na věci nahlížet jako pes
jinak delfínci mám rád..
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:18
- Nahlásit
PetraK
emýšlím.......... (jjooo dobře nesměj se mi, zní to nadneseně) - neobešel jsi to jen, když jsi to napsal takhle?
Těžko říct, to záleží na tom, jak kdo vnímáme význam slov.
Pokud konstatuji, že
"pes je spokojený"
podle mne tím vyjadřuji stav toho psa,
pkud napíši, že
"pes vypadal spokojeně",
podle mě tím vyjadřuji, jak na mne ten pes působil, jak jsem ho vnímal.
Vzhledem k tomu, že jsem člověk a mám svou představu o pojmu spoojenost, může na mě pes dělat dojem spokojeně vypadajícího jedince, ale těžko může být reálně spokojený.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:20
- Nahlásit
davidkova renata
ku prdu stejně jako když si homo sapiens myslí,že může na věci nahlížet jako pes
Souhlas.
jinak delfínci mám rád..
Taky, skoro jako koňský.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:20
- Nahlásit
ááá ještě jinak - jak tedy definovat pojem že je někdo spokojený??? ať se máme od čeho odpíchnout. Podle mě když jsou naplněné jeho potřeby. ano jiné potřeby budou naplněny v případě somálského dítěte a jiné potřeby u milionáře - ačkoliv ten třeba nebude spokojenej nikdy. Ale prostě definuju si to tak, že když jsou uspokojeny ty potřeby toho konkrétního jedince. Proč by to nemělo platit pro jiný tvory než jsme my? ostatně mělo by, protože - to somálské dítě bude mít možná ještě skromnější potřeby než náš civilizovanej pes, který ty nejzákladnější má - narozdíl od něj - stopro zajišěný /mám na mysli psy nás diskutujících, ne ty, kterým se jich nedostává/ a to další už je -oproti somálskému dítěti nadstavba.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:22
- Nahlásit
zbrnd
A čo také si Vy predstavujete pod tým pojmom "spokojený"?
áá tak nic, nashledanou
ešče přidám:
A Gdě som ja? Dnu?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 13:23
- Nahlásit
zbrnd
, ale těžko může být reálně spokojený.
počkej proč těžko?
Taky, skoro jako koňský.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 21:41
- Nahlásit
zbrnd
protistrana, ke který jsm s obracel
což jsem jaksi nepochopila, že jsem nebyla já
PetraK
add. knížka, ne, nečti jí.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2013 22:18
- Nahlásit
Jé děcka s váma je sranda, škoda, že už na vás nemám tolik času, musím se bohužel věnovat aktivitám se psema, který by možná nespadaly do škatulky - přípustné PetrouK a spol.
Možná, že to někdy i dočtu celý, až bude víc času a budu potřebovat rozveselit
|