| Autor |
Zpráva |
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2013 23:36
- Nahlásit
Walda
To je bomba. Ty tu o sobě tvrdíš, jakej si asociál, a pak napíšeš:
jakým legislativním normám musí odpovídat? Kdo jej může dělat? jaké k tomu potřebuje vzdělání? Kdo vytváří normy pro tohle psychosociální šetření?
To se jako vylučuje? Abych napsal tohle a byl asociál? jak jsi na to prosím přišel, proč si to myslíš nebo z čeho to dedukuješ?
Najednou si myslíš, že na ministerstvu nebo v politice budou nějaký odborníci na asistenční psy, kteří by tohle mohli ošéfovat?
Ty jsi ale fakt planťucha zahradní.
Jednak jsem nikde nepsal, že si něco takového myslím. Druhak jsem se Tě ptal a ty jsi mi opět přímo neodpověděl . Ptal jsem se proto, že pokud tam ty lidi na toto nejsou, veškeré tebou vyzdvižené psychosociální šetření je jen nicneříkající pojem, který může být nejspíš normatizován kdejakým občanským sdružením, které zvládne založit kdejaký 18 letý mládenec se svými mladšími sourozenci nebo třeba kamarády z Ukrajiny.
Z téhle tvé představy mě jímá hrůza, to by dopadlo jako s dýchacíma maskama v autolékárničkách.
Z jaké mé představy? Ty jsi tu někde četl něco o nějakých mých představách? Já položil pár jednoduchých otázek a tys na ně bohužel jako skoro obvykle nebyl schopen odpovědět.
Ba ne, tímhle se musí zabývat lidi, kteří v tom pracují a rozumějí tomu, to jsou největší autority v téhle oblasti.
Dle zkušeností z naši milé zemičky předpokládám, že logicky tomu tedy nejvíce rozumí ti, co mají známé na patřičných místech, umí přeblafnout toho pravýho kolibříka, nejvíce pomlouvají ty ostatní či prokazují jiné schopnosti posunující je v tom našem zlodějském systému blíže k úspěchu.
Takže znova, kdo dělá ta tzv. psychosociální šetření? Jaké k tomu potřebuje vzdělání a kým stanovenými pravidly se takové sociálnípsychošetření řídí?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 16 Zář 2013 23:42
- Nahlásit
Ale já rozumím Tvé taktice, prostě až tu ty mé příspěvky nebudou, budou ty Tvé vypadat nanejvýš moudře. Dobře jste to u Vás vymysleli!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 00:33
- Nahlásit
zbrnd
To se jako vylučuje?
Ano.
Buď se prohlašuješ asociálem nezávislým na společnosti, jak píšeš: v podstatě v této společnosti necítím žádnou majoritní motivaci o cokoliv důležitého se snažit.
Nebo se dovoláváš státní moci, aby ti pomohla dát do života řád: jakým legislativním normám musí odpovídat? Kdo jej může dělat? jaké k tomu potřebuje vzdělání? Kdo vytváří normy pro tohle psychosociální šetření? Opět jen nějaké občanské sdružení?
Pokud potřebuješ k životu obé, je to poněkud schizofrenní.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 07:26
- Nahlásit
Tak se zeptám rovnou :
Jak je možné, že byla slepé paní předána (pronajata, prodána či jakou to má formu a paní za ni ručí nemalou finanční částkou) fena vycvičená organizací, která má strachovou a přímo panickou (bezhlavý útěk do háje) reakci na nárazový zvuk? Vždyť to znamená v dané situaci ohrožení života paní i feny?!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 08:14 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Neumi
Nevím, jak je to možné, psa neznám, ani nevím, kdo ho vycvičil. Někteří lidé si i pracovní psy cvičí sami.
Pes se strachovou reakcí normálně neudělá zkoušky. Ale i vycvičený pes může za špatných okolnností strachovou reakci získat.
Edit:
A ještě jednu obecnou věc si uvědomte:
Ani vycvičený pracovní pes není naprogramovaný stroj, který dělá pořád stejně to, co byl naučený dělat. Pracovní pes je normální pes se speciálním výcvikem, takže se mění a majitel s ním musí pracovat dál, jako s každým jiným psem. Jinak začne fungovat vniřní útlum a pes půjde dolů.
Je to jako u každého jiného psa - nikdy není delší dobu na stejné úrovní, buď se s ním dělá a jde nahoru, nebo je nechán ladem a jde dolů.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 08:41
- Nahlásit
Walda
Ano.
Buď se prohlašuješ asociálem nezávislým na společnosti, jak píšeš: v podstatě v této společnosti necítím žádnou majoritní motivaci o cokoliv důležitého se snažit.
Nebo se dovoláváš státní moci, aby ti pomohla dát do života řád: jakým legislativním normám musí odpovídat? Kdo jej může dělat? jaké k tomu potřebuje vzdělání? Kdo vytváří normy pro tohle psychosociální šetření? Opět jen nějaké občanské sdružení?
Pokud potřebuješ k životu obé, je to poněkud schizofrenní.
Zásadní problém v dialogu s tebou(aspoň tedy v takovém, který pravidelně předvádíš zde se mnou) je ten, že odmítáš diskutovat, ale místo reakce na to, co druhá osoba napíše reaguješ na to, co ji sám vložíš do úst(resp zde do jejich příspěvků), pozměníš, vymyslíš.
Zásadně nereaguješ na to, co se ti nehodí.
1/nikde jsem nepsal, že jsem nezávislý na této společnosti. Pokud chceš mé výroky vykládat doslova, pak jsi jej měl v této rovině napadnout již dříve a vyčinit mi, že si vymýšlím, protože píši, že nemám majoritní motivaci se o cokoliv důležitého se snažit a přitom jsem třeba na živu, což si odporuje, když se nesnažím obstarat si potravu například. Ale jak vidno z předešlé reakce, v tu chvíli si ten výrok takto jednoznačně nepochopil ani ty.
2/státní moci se nikterak nedovolávám, pouze jsem se ptal, jak jistá věc funguje, v dalším příspěvku jsem pak hodnotil, jak to může být, pokud se daná činnost uskutečňuje bez jakýchkoliv obecně závazných právních norem vymezujících dění v onom oboru, v oné činnosti....
Takže pokud chceš, klidně uznám, že má věta, v které píši v podstatě v této společnosti necítím žádnou majoritní motivaci o cokoliv důležitého se snažit. byla formulována nepřesně neb stále se snažím o naplnění např. mých základních potřeb, čímž ovšem nebude nikterak vyloučeno, že bych nemohl být asociál a ty pak můžeš s klidem a mírem v duši zrušit ten příspěvek o tom rozporu a v klidu odpovědět na ty věci, které jsi nechal nezodpovězeny a místo nich nastolil tuto svou opravdu velmi odvážnou sémantickou konstrukci.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 08:57
- Nahlásit
A k problému toho, jak normální či nenormální je třeba pes slepecký ve srovnání se psem zápasovým a proč si myslím, že jsou na tom v mnohém podobně?
Když jsem párkrát pozoroval slepeckého psa, viděl jsem prostě trosku strojově naučenou doprovázet člověka, jak moc vedl opravdu určit neumím. Standardní odpozorovaná reakce ve chvíli, kdy přijde např. druhý pes byla, že pes vodící sednul a ať seděl...jako stroj, ten druhý pes ho evidentně nezajímal. Zcela něco jiného než pes, který sedí dejme tomu na povel, ale návštěvníka si hlídá. Pro mne prostě zcela antinormální reakce, jakpak se toho asi dosahuje, aby byl pes v takovémto stavu? jaký ten stav asi je. No jsem přesvědčen, že velmi nepřirozený, pro psa devastující asvým způsobem velmi obdobný stavu opačnému, kdy psa celý život učíme reagovat na ostatní psy agresí, útokem, likvidačně.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 09:23
- Nahlásit
zbrnd
odmítáš diskutovat
Neodmítám, ale tohle je mnohem zajímavější. Jak jsi najednou změnil náhled na svou zásdní větu a stačilo jen jí postavit do kontrastu s jiným tvým vyjádřením.
Ty stejně o psech jen teoretizuješ (viz. tvůj poslední příspěvek - to provedení nějaké naučené akce psem je musí předcházet jen slovní povel?) tak z tohohle se dovíme víc.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 09:39
- Nahlásit
Walda
mně by místo toho rozhovoru sociála a asociálem (ač zajímavý to je) zajímalo, jak teda průměrný klient-psovod naplňuje tu potřebu pohybu svýmu vodícímu psovi. Jestli to, co znám od jedněch lidí (těch 5 minut z vycházky na volno v parku s ustavičným přivoláváním, páč pes využívá, že na něho nevidí, k humusárnám), je méně zářná výjimka, nebo to ten pes nepotřebuje....
Pak znám ještě jednu dívčinu, ty si docela dlouhou hrajou a aportujou, ale postupně to v čase taky pořád víc omezuje, protože jí pořád víc fena vyžírá popelnice a ona na to nevidí, takže blbý.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 11:19
- Nahlásit
Vero
k teda průměrný klient-psovod naplňuje tu potřebu pohybu svýmu vodícímu psovi
tady jedna klientka jí naplnuje celkem dobře fena jí dovede do obory a tam je vypuštěna k volnému pohybu,kterého si hojně dopřává nereagujíc na žádný povely téměř ..po cca 2 hodinách se nějak domotaj zas domů .Z mýho pohledu je ta čuba neskutečně nevychovaná(což je jistě způsobeno majitelkou,stačí chvilinku sledovat třá povelovou techniku )) ).ale život má doost dobrej.Pokud klientka ven nejde(něledí nebo nemoc nebo nevimúchodí s fenou její matka..normálně na vychajdy .na volno..
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 11:50
- Nahlásit
davidkova renata
a hele je schopná ta fena zároveň kvalitně vodit?
a pak by mě taky technicky zajímalo (to už je spíš na Waldu), může se nevidomý - a jak - dopracovat správné povelové techniky, když nevidí, esi na něho ten pes zareagoval a v který moment? ty chyby na povelování "ke mně" vidím u všech nevidomých, co potkáváme, a je to daný prostě tím, že nevnímají reakce psa, dokonce ani, že už třeba toho psa maj v podstatě u sebe na dosah čekajícího. (a to i přes ty rolničky.)
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 12:04
- Nahlásit
Vero
a hele je schopná ta fena zároveň kvalitně vodit?
a víš že na to asi neumim odpovědět?.řekla bych,že ta fena byla předána jako kvalitně vodící(vona teda už je docela starší,tipuju tak 8-10,ale takhle co jsem popsala to bylo dycky co jsem viděla),nicméně jakožto něcomáloobčascvičící jedinec vim,jak jeden pes může nádherně makat u někoho a u druhýho nepřijde ani na pocem )..takže on to vlastně umí tu práci kvalitně ,ale jaxi chyba neni na jeho přijímači.Ty dvě vídám na poměrně krátkým úseku než dojdou z domu do obory,fena to tam zná jak svý boty a jinde jsem je neviděla tak nemůžu soudit..
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 12:26
- Nahlásit
Walda
Neodmítám, ale tohle je mnohem zajímavější. Jak jsi najednou změnil náhled na svou zásdní větu a stačilo jen jí postavit do kontrastu s jiným tvým vyjádřením.
Já jsem žádný náhled nezměnil. Proč zase lžeš? Proč si zase vymýšlíš? Já se ti pouze snažil vysvětlil, že jsi z mé věty vyvodil vlastně iracionální sémantickou konstrukci. Psal jsem ti to prve ohleduplně, ale jak vidno, v tobě takové jednání tak nanejvýš vzbuzuje ještě větší nutkání k agresi.
Ty stejně o psech jen teoretizuješ No oproti tomu ty tu nejspíš provozuješ praxi ... tipuji ve wankingu. Zůza přinde dneska? Byla v tom taky dobrá.
(viz. tvůj poslední příspěvek - to provedení nějaké naučené akce psem je musí předcházet jen slovní povel?
Co v tom příspěvku mám vidět? Že je v něm jen teorie? Tak každej není takovej borec, že má v příspěvku i praxi, ale jsou lidi, kteří aspoň vědí, co píší a nemelou pátý přes devátý. Zkus to taky.
Proč by provedení nějaké naučené akce měl předcházet jen slovní povel?
Proč si zase vymýšlíš koniny místo toho, aby jsi odpověděl na jednoduché otázky, které ti byly položeny?
Proč tady zase podsouváš nějakou svou variantu nutnosti předcházení slovního povelu, když já to ve své větě jasně zmiňuji pouze jako možnost navíc ne u psů, o kterých se zde prioritně nebavíme? Možná by jsi v záplavě té praxe, co ji provozuješ na internetu měl zkusit více dbát na vnímání toho, co čteš. Nejspíš by jsi pak dlouhodobě neprodukoval takové hlouposti.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 12:39
- Nahlásit
davidkova renata
ale jaxi chyba neni na jeho přijímači
tak to každopádně
říkala jsem si, že pokud ta fena je tak neposlušná na volno, tak že asi ani výkon vodění nebude úplně vono, samozřejmě že to způsobí časem páník.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 13:00
- Nahlásit
),nicméně jakožto něcomáloobčascvičící jedinec vim,jak jeden pes může nádherně makat u někoho a u druhýho nepřijde ani na pocem )..takže on to vlastně umí tu práci kvalitně
To je podobný i u lidí. Nejsme zas tak moc jiní než ta zvířata. Teda krom hnusů, v těch je jednoznačně předčíme. Žádná zvíře zatím nenapadlo například zotročit si jiný jen tak pro potěchu, pro permanentní možnost sexu, pro vyhledávání kořisti, pro doprovázení či hlídání těch nejslabších jedinců vlastního druhu, pro zabíjení nepřátel a pro spoustu dalších bohulibých činností v rámci deklarované morálky. My jsme došli už tak daleko, že zotročujeme i sami sebe.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 15:31 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Vero
může se nevidomý - a jak - dopracovat správné povelové techniky
Může. Na začátku to chce spolupráci s trenérem, postupně začne nevidomý kontrolovat psa sám, kde to jde hmatem, jinak sluchem, pes je naučený chodit do kontaktu - například při přivolání jen nepředsedá, ale zasune čunák mezi ruce psovoda, nebo se jen ruky dotkne. Postupně se člověk naučí získávat zpětnou vazbu.
Podle mě jsou na tom hůř třeba lidi s roztroušenou sklérózou nebo myopati, psa sice vidí, ale mají zásadně omezené možnosti komunikace, psa povelují třeba hlavně píšťalkou nebo bzučákem elektrického vozíku a tak. A funguje jim to.
Dohromady jde o to, aby byl pes v době předávání perfektně vycvičenej a klient s ním hned začal makat. Ale stejně má téměř každej po pár týdnech nebo měsících takovou krizi, která vznikne tak, že jim to na začátku supr funguje, tak on po čase trochu poleví a komunikace se psem jde do kopru. A v týhle chvíli jde o to, jak rychle to pochopí, dostanou se zpět na počáteční úrověň a začnou jít nahoru.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 15:59
- Nahlásit
Walda
Takže teoreticky by ten nevidomý člověk měl být schopen poznat, že pes na volno mu vybírá popelnici, válí se v humusu nebo se zasekl v přivolání a jde o to, že se potkávám s konkrétními případy, kteří to jen nezvládli?
Pravdou je, že si umím představit, že by mohli zvládnout sluchem aspoň to, že pes stojí dva metry vlevo od nich, aniž bych jim to třá musela říkat- stojí vám paní vedle. Ale těžko se do toho vžívá, samozřejmě.
Jak regulovat ty humusy, tam už si to ale neumím ani představit?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:02
- Nahlásit
Vero
že si umím představit, že by mohli zvládnout sluchem aspoň to, že pes stojí dva metry vlevo od nich,
no, jenže - pes by měl dostat podle mě větší volno, než je ty dva metry od pána, jenže... když je člověk slepej, podle mě, toho psa musí furt kontrolovat, takže přivolává... takže... ten oddech pro toho psa, pokud není venčič, nikdá nebude.
Pes, kterej má za úkol kontrolovat majiteli třeba polohu hlavy, aby se neudusil - to volno taky nemá nikdy, psi kteří jsou naučení hlídat nějaký atak ... to volno taky nemají nikdy, jsou tak nějak pořád na drátě.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:14
- Nahlásit
Walda
může se nevidomý - a jak - dopracovat správné povelové techniky
Může. Na začátku to chce spolupráci s trenérem, postupně začne nevidomý kontrolovat psa sám, kde to jde hmatem, jinak sluchem, pes je naučený chodit do kontaktu - například při přivolání jen nepředsedá, ale zasune čunák mezi ruce psovoda, nebo se jen ruky dotkne. Postupně se člověk naučí získávat zpětnou vazbu.
Tak to je bomba. To mi tedy vysvětli, jak konkrétně vypadá ta dopracovaná povelová technika třeba pro aport šplhem nebo třeba vyhledání figuranta? Mě napadá jedině možnost asistent, ale pochybuji, že předávání informací mezi asistentem a nevidomým je proveditelné dostatečně rychle na to, aby komunikaci se psem bylo možno časovat správně.
napadá mě i spousta dalších příležítostí, kdy si to správné dopracování povelové techniky dovedu jen těžko vysvětlit. Můžeme to klidně probrat situaci po situaci.
Takže dík za odborné praktické vysvětlení a doufám, že jsi rád, že jsem přistoupil byť prozatím jen pro tento jeden post na Tvůj způsob komunikace.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:17
- Nahlásit
PetraK
pes by měl dostat podle mě větší volno, než je ty dva metry od pána
já mluvím o situacích, kdy psák je na volno, paničkapřivolává, pes dojde, jenže si sedne moc daleko, a panička se zlobí a přivolává dál a tohle jsem viděla už mockrát...
když je člověk slepej, podle mě, toho psa musí furt kontrolovat, takže přivolává
a stejně zjistí, že mezitím mu něco provedl, a tak se volno zmenšuje- to je případ teda dvou paniček, co vím - samozřejmě nevím, jak většina.
Jak to píše Walda, tak to zní jinak, jen se bojím, esi to není idealismus kontra praxe?
Pes, kterej má za úkol kontrolovat majiteli třeba polohu hlavy, aby se neudusil - to volno taky nemá nikdy, psi kteří jsou naučení hlídat nějaký atak ... to volno taky nemají nikdy, jsou tak nějak pořád na drátě.
tak o tomhle už vím úplný houby.... pokud by měl pes kontrokovat polohu hlavy, asi to nedělá 24 hod? to by se zcvokl? a stejně na to nejde spolíhat?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:21 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Vero
Jak to píše Walda, tak to zní jinak, jen se bojím, esi to není idealismus kontra praxe?
No to rozhodně ne, dyk z toho, co zde Walda píše, vyplývá, že on je praktik veliký, sám praktikuje i na internetu! To neuměl ani pan Desenský s tachyonáma ani pa Milan nikdy nepsal, že by to zvládal.
tak o tomhle už vím úplný houby.... pokud by měl pes kontrokovat polohu hlavy, asi to nedělá 24 hod? to by se zcvokl? a stejně na to nejde spolíhat?
No rozhodně ale jde vydělat na prodeji takovýho psa, rozhodně jde vydělat na jeho krmení a veterinární péči o něj, takže je to v cajku.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:24
- Nahlásit
Mít "venčiče" by mělo být podmínkou pro předání vodícího psa. Jinka já také dávám psům povely převážně píšťalkou a nemám nijak omezené možnosti komunikace.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:25
- Nahlásit
zbrnd
To mi tedy vysvětli, jak konkrétně vypadá ta dopracovaná povelová technika třeba pro aport šplhem nebo třeba vyhledání figuranta
Proč by to pes měl dělat? To taky patří do povinné náplně spokojeného psa?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:26
- Nahlásit
Mac1 to by pak muselo být podmínkou pro všechny, co psa chtějí ) jinak by to byl diskriminační požadavek.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:32 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Neumi
Proč by to pes měl dělat? To taky patří do povinné náplně spokojeného psa?
Netvrdím, že by to pes měl dělat. Ptám se Waldy, jak se to dělá, protože on tvrdil, že se nevidomý může dopracovat správné povelové techniky.
Pokud nerozumíš logice mého konání, proč se ptám zrovna na tohle, je to IMHO zcela srovnatelný myšlenkový postup, který zde na jiném místě použil Walda. Ze zkušenosti s výchovou psa již vím, že mnohdy je dobré subjektu, se kterým chci komunikovat , snažit přiblížit úrovní komunikace, tak se nyní na tomto místě snažím tuto svou zkušenost zúročit tak, abych komunikoval v jeho stylu a on byl schopen pochopit, o čem píši. To mi přijde docela logické.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:42
- Nahlásit
Vero
Takže teoreticky by ten nevidomý člověk měl být schopen poznat
To se samozřejmě případ od případu liší. Znám naprosto nevidomou holku, která pozná, jak má psa v parku daleko a kterým směrem, že pes deset metrů od ní kadí (když si je jitá prostorem, někdy to jde sebrat), že se zastavil v přivolání, to žraní u popelnic by zvládla asi taky, ale neviděl jsem to. V těch situacích se orientuje a umí je řešit.
Jo a ještě - někteří nevidomí mají zbytky zraku, takže třeba vidí světlé fleky, tak se pro ně vybere světlý pes a oni jsou schopni vytušit, kde je.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 16:54 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
PetraK
psi kteří jsou naučení hlídat nějaký atak ... to volno taky nemají nikdy, jsou tak nějak pořád na drátě.
Ne tak úplně. Když je páníček OK, tak vědí, že můžou vypnout. Mám třeba tady v Praze vycvičenou fenku labroše, která to má rozdělený takhle:
- panička je OK, fena spí v noci vedle v místnosti a jen jde paničku několikrát za noc překontrolovat
- panička není úlně OK, ale taky ne ouvej, fenka spí v noci ve stejné místnosti jako panička, vedle postele a podvědomě kontroluje průběžně
- paničce je ouvej, fenka spí s paničkou v posteli a sama pozná, která část těla paničky je spastická nebo jí panička nemůže zrovna ovládat a podle toho se zařídí
- ráno dává fena chováním najevo, jaký bude den po zdravotní stránce - má se jít do úřadu, nebo zůstat doma
- přes den spí fena co nejblíž paničky a buď kontroluje průběžně (to jí spí pod psacím stolem na nohách), ale spí při tom tvrději než při průběžné kontrole v noci, nebo je s nimi někdo důvěryhodný v místnosti, tak spí i dál od paničky a uvolní se víc
- na procházkách se chová podle stavu paničky, čím hůř jí je, tím blíž se drží
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 17:23
- Nahlásit
A ještě k to mu, co je vidět navenek na veřejnosti u pracovních psů, bych chtěl připomenout tohle - já učím psy přepínat: práce - volno (procházka) - odpočinek. I mezi prací, když je chvíle klidu, odpočívat, dokud to jde. Pokud dostane na chvíli volno, hned přepnout na volno a po přovolání zase přepne zpět. A tak podobně.
Vy většinou vidíte na veřejnosti mód práce - pes je soustředěnej, je naučenej nereagovat na přebytečný podněty, může vypadat, že je uťápnutej, ale je to soustředění.
Ve fázi volno je to normální pes - má volno s venčící smečkou a řádí jak Černá ruka
Ve fázi odpočívání je naučenej odpočívat, jak to jde. Možná vám to bude připadat legrační, ale odpočinek a relaxace jsou první věci, který psy ve výcviku učím, učím je to "aktivně", tedy cíleně, je to pro každýho psa totiž jedna z nejdůležitějších věcí a pro pracovní psy zvlášť.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 17:44
- Nahlásit
Walda
Ne tak úplně. Když je páníček OK, tak vědí, že můžou vypnout.
Tak to je bomba!
Čili když je páneček OK, tak vypnou a až dá páneček povel třeba "atak je tu", tak zas zapnou, mezitím jsou prostě vypnutí.
To je skvělé takovýto mechanismus, to jsi vymyslel ty sám?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2013 17:49
- Nahlásit
Walda
Vy většinou vidíte na veřejnosti mód práce - pes je soustředěnej, je naučenej nereagovat na přebytečný podněty, může vypadat, že je uťápnutej, ale je to soustředění.
To je jasný, voni se tíhle psi prostě soustředěj oupa jinak než psi ostatní, to je bez debat, maj přecyž specyjelní výcvik od praktyků profýků z nejrůznějších kvalitních občanských sdružení.
No to dá rozum.
|