| Autor |
Zpráva |
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 18:43
- Nahlásit
Dines
jojo, jen v rychlosti mi říkala, že se svým pesem to dělala tak, že když šílel, vzala si ho zády ke cvičícím, a připržela ho mezi nohama, aby se zklidnil, a pak mu dovolila se na ně zas koukat ale Dora je jako gumová hadice, zkoušela jsem to, ale prostě se vysmekne, sklouzne, nebo sebou hodí na zem a když jí držím, tak tu hlavu dokáže otočit a zkroutit tak, že na ně vidí
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 19:11
- Nahlásit
jitkaz
je pravda, že když jsem na ní koukala, tak docela divočina. moc jí nešlo udržet zády... jak blázen. ale aspoň že jí to baví. půjdete v sobotu?
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 19:15
- Nahlásit
helps
půjdete v sobotu?
My jo
je pravda, že když jsem na ní koukala, tak docela divočina. moc jí nešlo udržet zády... jak blázen.
Nojo, ještě si vás ty psi pořádně nevycvičili - když to drapneš za čumák, tělo s krkem fixuješ mezi kolenama, tak to drží - a když vydržíš dostatečně dlouho, tak se pesan pokusama o otáčení hlavy natolik vyčerpá, že to vzdá - ovšem to už je zhruba půl hodiny po tréninku
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 19:33
- Nahlásit
helps
jo jo, půjdem, já jsem tedy tady vyčerpaná, to je jak krotit divokýho koně v aréně
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 19:37
- Nahlásit
dines
dlouhá léta jsme měli boxery (tedy naši ještě maj), a krotila jsem nesocializovanýho divočáka z útulku, a nakonec byl zlatej a poslušnej, ale když oni ty bordery jsou trošku jiný povahou myslim, mám strach nějak tvrději jí domordovat a z tréninku já tedy nevím skoro nic, ptže jsem nic neviděla zkrzevá krocení
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 19:43
- Nahlásit
jitkaz
dlouhá léta jsme měli boxery (tedy naši ještě maj), a krotila jsem nesocializovanýho divočáka z útulku, a nakonec byl zlatej a poslušnej, ale když oni ty bordery jsou trošku jiný povahou myslim, mám strach nějak tvrději jí domordovat
Jsem ráda že nemám borderu, ale splachovacího pudlíka
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 19:55
- Nahlásit
Dines jitkaz
Tak to sme rádi, že Vás zase uvidíme tak brzo Já z jednoho tréninku odcházim a už se těším na další Ajsí tady chrní, měl toho chudák dneska plný kecky...
Jinak s tím krocením souhlasím, že zas přece jen třeba na kóliovitý je lepší v klidu a míru. Oni sou občas trošku labilní, takže Ajánek by se z toho psychicky léčil ještě tejden dybych ho drapla a nějak násilím fixovala I dyž on je v klidu dyž neběhá.. Horší je to občas dyž běží, to má nápady různý
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 20:22
- Nahlásit
helps
přesně, vím jistě, že to by mi Dorota neodpustila je pravda, že ještě od tý doby, co jsme se vrátily, tak neožila, akorát se nažrala, a taky chrní, což je fajn, jen kdybych takhle umrtvená nebyla taky od kdy je v SO trénink?
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 20:37
- Nahlásit
jitkaz
No právě a to přece nechceme. Jj, to znám. Taky si říkám, jak je fajn, že je unavenej, ale přitom já jsem na tom ještě hůř
No já bych ti slíbila, že čas tréninku nápíšu sem, ale minule sem se ho dozvěděla asi v jedenáct večer. Takže by bylo lepší, kdybys Nikče poslala SMS, že v SO taky přijdete a aby vám dala vědět sama. Ale tak odhaduju, že to bude jako pár posledních víkendů v 9.30
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 21:31
- Nahlásit
helps
ok, písnu jí zprávu
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2010 21:43
- Nahlásit
jitkaz
Zkus ji víc uposlušnit. Ono to teda nebude nic jednoduchýho, ale šla bych prostě přes tu poslušnost.
Pepa Žák oškubával Qvínoušovi chlupy. Quincy úplně přesně ječel u parkuru, Pepa se vždycky zezadu nenápadně přiblížil, chytl pár chlupů na zádech a škubl. Pochopitelně to bolelo, ale 1) psa to vytrhlo z transu, 2) nedokázal si spojit, že je to od Pepy, naopak utvořil si žádoucí spojení řvu=štípne to. Přestal
Mě na tohle u Pumy bezvadně fungovala březová metla. Byla to jediná věc na světě, které se Pumice bála . Stačilo ji držet v ruce a Puma mi dokázala spořádaně sedět u nohy a být úplně nejhodnější na světě. Je fakt, že jsem si připadala tak trošku jako magor - všichni kolem stáli s míčkama, uzlama, přetahovadlama...a já s metlou . Jenže pak jsem ji jednou zapoměla uklidit a Pumice ji naprosto zabila Rozkousala ji na atomy. Žádné jiné už se pak nikdy nebála
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 08:42 - Změnil/a: VerčaZ
- Nahlásit
jitkaz
Mě borderák dělal přesně totéž. Úplně se mohl pominout, když běhal někdo jinej. On teda začal už když jsem ho poprvé vzala k parkuru - někdy ve 3 měsících. Takže jsem se dlouho vyprdla na společný tréninky, spíš jsem si s ním chodila sama (ono s malým stejně trénuješ "jen" základy, že). A na společný tréninky jsme se chodili koukat. Nejdřív z dálky, potom jsme se přibližovali čím dál víc, dneska (je mu rok a půl) sice pořád je napruženej, ale ustojí to v klidu, bez šílení. Já jsem v žádným případě nechtěla aby mi šílel, mě by to hrozně sr..o. Takže jsem fakt obětovala tréninky agility a brala to jako tréninky poslušnosti. I dneska to ještě tak beru a v mezerách mezi běhama jsem prostě ve střehu, sleduju jeho reakce a podle toho jednám - když v pohodě ustojí start psa, přistane mu odměna, dám mu semtam nějakej povel, aby mě vnímal, atd. Samozřejmě to jen když je krátká pauza, když běhají smolící a medíci, dám ho dál, aby v klidu odpočíval.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 10:47
- Nahlásit
To mi zas přijde trochu extrém kvůli tomu pomalu přestat trénovat... Nešlo by to třeba na clicker? klikat když pes sedí v klidu a zakrmovat a podporovat správný chování?! Teda asi by to muselo bejt něco jóó chutnýho, aby zapoměla na běhající psy a kotouly na vodítku a hezky seděla. Ale podle mě by to šlo i v klidu a jinak než úplně přestat.
Biluška
Vy máte zážitků To se člověk dycky pobaví... prosim vás paní, vyfoťte Ajánkovi Lajenku ať jí taky vidí jak nám roste :-P A víte něco o Amazonce? Nějaký fotky nebo info? Už taky běhá?
|
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 18:27
- Nahlásit
jitkaz
Tak na FB Nikol napsala že sobotní trénink je opět od 9.30
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 19:32
- Nahlásit
b]helps[/b]
ok, dorazíme se taky zničit. Jak psala Tereza s Astičkou na FB, že je ze středy úplně zničená, tak to já taky - člověk by řekl, že je to jen obíhačka pár koleček, ale děsně mě teďka bolí stehenní svaly
no jo, střední věk už je přede dveřma
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 19:54
- Nahlásit
helps
jitkaz
Teda holky, vy kulový vydržíte
Já mám teda fyzičku nulovou a doběhnout pro mě jeden parkur je takřka na hranici mých možností, ale teda že by to na mě zanechalo následky dluohodobější?
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 19:59
- Nahlásit
dines
pučim ti na zkrocení naše krásné roztomilé klidné šťěnátko - ještě dneska mám pocit, že mi ruce visí vytahaný až u kolen
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 20:00
- Nahlásit
helps
No, když už ten pes běhá, tak bych asi úplně nepřestala. Ale určitě by to pro mě začalo bejt číslo jedna, pro mě je prostě priorita výchova... Jde o to, co kdo upřednostňuje, znám spoustu agiliťáků, kterým pes běhá super, ale pak nejsou schopní vyfotit si je ve skupině, protože jim nevydrží v odložení dýl jak půl minuty (viděla jsem na vlastní oči). Já to neodsuzuju, ale každej má fakt jiný priority, mě je ukradený, jestli pes zaběhne parkur A1, ale aby mi při uvázání u ploty řval a vzpínal se, nerozdejchám. Už jen kvůli tomu, že je po půl hodině fyzicky i psychicky hýn.
Přes klikr určitě ano (taky klikám), ale princip se musí, myslím si, dodržet stejný. Taky musíš postupně přibližovat k parkůru, postupně ztěžovat podmínky.
A ještě - myslím, že zadavatelka napsala, že je psovi půl roku, no tak to určitě ještě nějak extra neběhá, tady bych se teda opravdu soustředila na ten klid.
Jen jsem napsala, jak jsem to řešila já, je samozřejmě každýho věc, jestli to vadí natolik, že to bude řešit zásadně nebo jestli se jen pokusí a kdyžtak se na to vyprdne no...
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 20:04
- Nahlásit
verčaZ
tak samozřejmě budu mít snahu to řešit. Za normálních okolností /myslím tím "normální" kdekoli jinde, kde nevidí tunel/ je celkem na to, že má půl roku v pohodě, a to tak, že jí na 99% odvolám i od hrajících si psů, a na zbytku jasněže budu dále pracovat. Já osobně to tedy vůbec nemusím, když pes vyje, ječí a šílí, bohužel nás to taky postihlo. Uvidím, jak bude reagovat dál. Na klikr tady cvičíme.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 20:14
- Nahlásit
jitkaz
Jasný, přeju hodně štěstí.
Ono opravdu je hodně agiliťáků, kterejm to nevadí. Když mi to Atík dělal a já to začala řešit, tak to spousta z nich nechápalo. Ukazovali na svý psy a říkali "podívej, můj to dělá taky". Vůbec nechtěli přijmout, že já prostě nechci aby to pes dělal.
Jsem ráda, že jsou lidi, který to chtěj řešit
|
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 20:53
- Nahlásit
jitkaz
mě nic naštěstí nebolí pač chodíme denně do lesa a dyž nejsem se psem tak courám do školy a ze školy ale spíš sem hodně ospalá poslední dobou.
VerčaZ
No jasné, jsme tam spolu ve skupince začátečníků, ale nemyslím si, že přestat s tréninkama je řešení. A soukromí lekce by asi taky nešly, na to Nikča/trenérka/ nemá čas. Taky by mi to vadilo, ale podle mě je to taky hodně díky tomu, že jak jitkaz říkala, fenka měla psincák a přes týden byla zavřená doma, ven se jen vyčůrat. Takže myslím, že přebytek energie, to že zase viděla pesany a radost z překážek udělalo svoje. Takže teď se uvidí jak se bude tvářit v sobotu, ale taky bych to připisovala těmhle okolnostem
Jinak mě by to taky vadilo, to je jasný. Hlavně kvůli tomu psovi, že se škrtí atd. Ale myslím, že s clickrem by se to dalo.
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 21:09
- Nahlásit
all
teď zrovna jsem si psala s chovatelkou od Dorky, Petrou Vynikalovou, Tereza se s ní asi zná, a psala mi, že Bess je bohužel to samý /Dorky máma/, že jí to dělá u pasení, a jediný co jí pomáhá je kenela otočená zády a to Bess je teda vycepovaná naprosto vzorně. Tak po kom to ta holka má teda, že jo ??
|
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 21:14
- Nahlásit
jitkaz
tak to si ještě užijete... ale třeba aspoň ten postroj, větší vzdálenost a clicker by mohlo trochu pomoct.. dyžtak vás budeme zavírat s Dishem do tý boudy
Každej má něco.. Ajánek by se zas do mě nejradši zakous, vždyť víš
|
jitkaz
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 21:31
- Nahlásit
helps
no jo, Ajánek je i samotnej k sežrání, čím ho krmíš, že musí chudáááček konzumovat tvoje džíny ? postroj si určitě koupím, ten co má Dish je úplně super, uvidím co se dá sehnat po netu, čekat do jara na mezinárodku v ČB se mi moc nechce
|
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 21:50
- Nahlásit
jitkaz
jj Dish má Hurrta postroj a ty sou fakt dobrý...
Ajánek je náhodou krmenej Arden Grange a masem. Nic mu nechybí :-P
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 21:52
- Nahlásit
jitkaz
Koukni do zveráče na Vltavě - něco podobného tam měli
|
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2010 22:35
- Nahlásit
no každopádně by to šlo objednat i přes net
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2010 15:57
- Nahlásit
helps
To mi zas přijde trochu extrém kvůli tomu pomalu přestat trénovat... Nešlo by to třeba na clicker? klikat když pes sedí v klidu a zakrmovat a podporovat správný chování?! Teda asi by to muselo bejt něco jóó chutnýho, aby zapoměla na běhající psy a kotouly na vodítku a hezky seděla. Ale podle mě by to šlo i v klidu a jinak než úplně přestat.
Ono právě o tomhle CT je - najít místo, kde je pes schopný splnit moje požadavky (představy, kritéria) a tam začít klikat a odměňovat, protože tam je konečně schopný vnímat a třeba se i naučit, jaké chování mi vyhovuje a jaké ne. Pro některé psy agility není tak stimulující, takže po jednom kliku a pamlsku si dokáží hned přeorientovat svoji pozornost na páníčka a ten je může opět odměnit a krásně cvičit i třeba vedle překážky. Jinému psovi akorát pamlsek vypadne bez povšimnutí z řvoucí tlamy a nějaký klik pomalu ani nemůžou slyšet. V tom případě nemá smysl čekat půl hodiny na další příležitost, kdy se začne dusit nebo mu dojde dech a na chvíli v běsnění přestane, ale je lepší vzít ho do méně stimulujícího prostředí (vzdálenosti), kde bude schopný se trochu uklidnit.
Některé chování je také samoodměňující, dost často právě to pozorování a poštěkávání na ostatní psy, a v takovém případě se pes 10x odmění štěknutím a 1x za mlčení dostane pamlsek. Co se asi naučí lépe? Také pokaždé, když psa za nevhodné chování vezmete pryč od parkuru a za přijetelné s ním půjdete zpět, naučí se, že "za štěkání musím jít pryč, když jsem klidný, můžu se na ostatní dívat".
No, když už ten pes běhá, tak bych asi úplně nepřestala.
..., ale nemyslím si, že přestat s tréninkama je řešení.
Jak píše VerčaZ, není to o přestávce v trénincích, jen se trénuje to, co je aktuálně potřeba. Pokud bych měla problémy se zónami, tak bych asi přestala běhat celou kladinu, ale více bych se soustředila na trénink zón. U půlročního štěněte rozhodně není žádný stres, jestli zvládne uběhnout tři nebo čtyři skočky za sebou, jiné věci jsou mnohem důležitější.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2010 16:21
- Nahlásit
KaTachyon
Tak to sem netvrdila, že by měly stát hned vedle trati. Určitě vzdálenost dělá hodně, to znám, když jsem Ajsovi klikala, aby zůstal sedět u nohy a neodbíhal za psama. Taky bylo potřeba nejdřív z větší dálky.... Jen mi to od VerčiZ vyznělo, že má přestat s tréninkama úplně nebo jak myslím zmínila, chodit sami jen soukromě... Což mi prostě přijde jen ustupování, ale né řešení. S tvým postupem souhlasím a je mi jasný, že každej pes to má jinak. Ten můj snese sedět poměrně v klidu, takže to já neřeším a pamlsek je pro něj přednější. Vím ale co myslíš, protože když jsme učili ho trochu umravnit okolo psů, tak pamlsek taky občas jen propadl otevřenou hubou a ani si ho nevšiml.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2010 16:34
- Nahlásit
helps
en mi to od VerčiZ vyznělo, že má přestat s tréninkama úplně nebo jak myslím zmínila, chodit sami jen soukromě...
Což mi prostě přijde jen ustupování, ale né řešení.
Jéé, tak to jsem to asi blbě napsala. Ustupovat ne, ale netrénovat při společných agility trénincích hlavně agility, ale právě tu poslušnost. A za odměnu, že je v klidu, třeba jen nechat udělat tunýlek atd.
Ale to už asi dle příspěvků Jitkaz určitě pochopila.
|