Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pro Esusovou 5
<< 1 ... 558 . 559 . 560 . 561 . 562 . 563 . 564 . 565 . 566 . 567 . 568 ... 580 . 581 . >>
Autor Zpráva
Xerxová
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 14:38
- Nahlásit

čaj ona je to prostě vada. A vada zubů často koreluje s vadami kosterní soustavy... Je to viditelný znak toho, že je někde genetická chybka. A pokud si můžu vybrat psa s čistým bonitačním kódem - tak si ho vyberu (jasně že musím zhodnotit víc věcí - viz. výše )

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 14:52
- Nahlásit

cernejcaj
jak pise Xerxova a zcela jednoduse i proto, ze kazdej zub je geneticky zalozenej zvlast, takze 2 zuby navic (nebo min, to je jedno) jsou 2 geneticky vady
a pokud by fenka skryte nesla tytez vadne geny, jen pro jine zuby, muzes uz mit v dalsich generacich steneata se 4 zuby navic, coz uz by bez nasledku na skusu a tak asi nebylo
proto treba u spousty plemen jsou povoleny chybejici pecka, ale nic vic, protoze proste tech pecek je dany mnozstvi a ani pri kumulaci ty vady pres ten pocet nepujdes
u spicu 10 let a vice zpatky nebyl u malych a trposu specifikovany pocet zubu, tkery muzou chybet a nebyli vyjimkou psi s 10 chybejicimi zuby, to proste solidni chovatel nechce
jako chybejici a prebyvajici, to je jedno, je to +- stejna vada

Fousisko
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 15:12
- Nahlásit

MayaXerxová

Díky za vysvětlení s těmi zuby...Popravdě mně taky bylo divné, že pes s chybějícím zubem se nezbonituje, zatímco s přebývajícím ano.....mně to totiž čistě selským rozumem přišlo taky jako stejný typ vady...
Ale pokud je to takhle, jak píšete, pak bych sama byla pro, aby se to tak stejně posuzovalo, a má-li pes zuby navíc, aby se prostě do chovu nepouštěl.....
Ovšem na druhou stranu, spoustě plemen by pak asi hrozil brzo úplný zánik, pokud by měly být podmínky chovu až takhle přísné.......A taky, pokud by se to bralo až takhle extra přísně, některá plemena by ani nemohla vzniknout a otázkou je, zda je to vlastně vůbec dobře, že vznikají, když už á priori vznikají na potencionálně defektních jedincích...... A zas na druhou stranu by třeba byla velká škoda, kdyby kvůli tomu nevzniknul třeba takový choďák....
No prostě na tohle téma by se toho dalo napsat a spousta lidí by to vůbec nechtěla slyšet a pokud by si někdo troufnul vůbec veřejně rozebírat konkrétnější věci, dostal by dříve či později od někoho pěkně přes "prsty"...

Xerxová
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 17:26
- Nahlásit

o svém šestém adventu se Night rozhodl, že miluje pečení a vše s tím spojené... žebrá, překáží, vylizuje, ochutnává... To nikdy nedělal - není velký žravec. Na stará kolena je na sladký...

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 19:38
- Nahlásit

Fousisko
Teda "VD" by me taky nastvalo, kor kdyz to melo takovyhle zakulisi. Taky bych mohla vypravet, prasarny se zkratka dejou ve vsech klubech. Se zubama souhlas s Mayou a Xerxovou.
Xerxová
Na stará kolena je na sladký...
Kusuj s tema staryma kolenama, sokolik jeden!

Xerxová
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 20:00
- Nahlásit

Fifi pokud jí rozhodčí vytkla zuby... tak jí klidně VD mohla dát. U dog jsem rozlišovala celou řadu rozhodčích - většiny si moc vážím - a posuzovali úplně odlišně - byli to "zubaři" (nejen skus, ale i počet, velikost, čistota), "hlavaři" (dogu dělá hlava), "pohybáři" (doga musí mít vznosný pohyb ušlechtilého oře), povaháři" (musí vrtichvostit a být nadšená) … co rozhodčí, to úplně odlišný pohled na stejného psa A málokdy z jejich úhlu pohledu neměli pravdu. Pravda - někdy ten úhel byl dost zvláštní

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 20:17
- Nahlásit

Xerxová
pokud jí rozhodčí vytkla zuby... tak jí klidně VD mohla dá
To ale nikde Fousisko nepsala, ze by Edovi na vystave nekdo vytykal zuby navic. To vadilo majitelce pripadny nevesty, co jsem pochopila? A kdyz jsou nadbytecny zuby povoleny, nemelo by to hodnoceni i tak ovlivnit.
Ale jak rikas, rozhodci jsou ruzni. A lobby dela taky svoje.
A jinak - VD driv bejvalo brany za solidni znamku. V dnesni dobe, kdo nema vybornou, je jak skorovorech nebo co, majitele i chovatele to berou jako potupu...

Maya
Člen
# Zasláno: 9 Pro 2019 21:58
- Nahlásit

Fifi
a to si vem když ještě před pár lety u špiců u střeďáků byly chybějící zuby zakázaný, ale klub je do chovu povoloval, takže někteří rozhodčí to přehlíželi a jiní ne
kam jet s takovým psem si pak musel majitel sakra rozmyslet, jinak to byly vyhozený prachy
a situace to generovalo pěkný
holt vystavování je vyšší dívčí a nějaký znalosti těch dějů kolem je dneska už potřeba znát

Fousisko
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 07:51
- Nahlásit

Abych to uvedla na pravou míru...Rozhodčí při posouzení Edy pouze konstatovala, že má 2 zuby navíc, ale to na posudek samotný vliv nemělo. Přímo se vyjádřila, že VD je za sbíhavý chod zadních končetin....Což ale byl jen ten účelový důvod, protože Eda se na všech výstavách předváděl furt stejně a vždy měl V a rozhodčí naopak vždy konstatovali správný pohyb všech končetin....To jako že by se mu najednou srazily nohy k sobě? To těžko, žejo....Prostě ta mafie....

Maya

holt vystavování je vyšší dívčí a nějaký znalosti těch dějů kolem je dneska už potřeba znát

Jojo, teď po tom všem, co už vím, s tímhle naprosto souhlasím. Ale právě tohle zjištění spoustu lidí (včetně mě) od vystavování odrazuje. Resp. ten fakt, že nestačí mít hezkého a vychovaného psa, který se předvést umí, ale že člověk, aby z té výstavy něco měl, musí ještě přemýšlet nad tím "kdo tam zase bude?" "není to náhodou kámoška támdletoho, co nás nemá rád?" atd. atd....
To je to, co mě na tom štve.
Pokud bych šla se psem v konkurenci několika dalších, tak sama asi poznám, který na to má a který méně. Zrovna na téhle výstavě byl jeden KS PS v mezitřídě, který byl moc hezký...jako typově stejně jak Eda, ale měl lepší kvalitu osrstění nohou. Kdyby spolu bývali šli potom ještě do závěrečných soutěží, tak bych mu výhru ze srdce přála, protože prostě celkově hezčí byl. (To, že při předvedení dělal kraviny a občas skákal po vystavovatelce, to bych mu klidně odpustila)... I jako majitel psa, kterému jde o to, být tam co nejlepší, když už tam jedu, dovedu uznat, když někdo lepší je a přeju mu to....Ale holt to prostředí o takovémhle přístupu prostě už dávno není (pokud kdy vůbec bylo)......

Fousisko
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 07:56
- Nahlásit

Jinak na Zvířetníku je článek od George z "Klokánie" o těch katastrofických požárech.....je to strašně smutné čtení....Nějaké mafiánské praktiky na výstavách jsou proti tomu úplný prd.
Naříkající zraněná - popálená zvířata v buši, spálená včelstva, není voda.....prostě katastrofa, jakou si tady nedovedeme snad ani představit....Je mi z toho smutno...

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 08:29
- Nahlásit

Fousisko
ale s timhle, ze u jednoho je to dokonaly pes a u druheho sama vada, s tim ma zkusenosti kazdej kdo vystavuje a nejaky VD si odnese obcas i mezinarodni sampion
to je proste dany tim, ze posuzovani je ciste subjektivni nazor jednoho cloveka
nazyvat to mafie mi prijde uz trochu pres caru, staci blbej strih na nohach nebo se pes na tech par vterin blbe postavi ze to dojem tech sbihavych nohou udela (nebo jiny vady samo) a je vymalovano
holt hodnotit exterier psa nejak objektivne nejde
delat zavery z jedny vystavy nema smysl, kdybyste jeli vickrat, nejspis by Eda mohl vybehat i sampiona
ja treba s Dorinem jednou V a podruhy VD, protoze se rozhodl, ze ho to nebavi a daval furt ocas dolu, nekomu by to mozna nevadilo, ale tomu danemu rozhodcimu zrovna jo, i kdyz na kvalitu psa to taky zadnej vliv nema
a Kim dostal CAC, i kdyz zrovna lilo a byl zmoklej jak slepice, takze momentalne krasavec ani nahodou

Fousisko
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 10:12
- Nahlásit

nazyvat to mafie mi prijde uz trochu pres caru

ale jo, říkat tomu tak obecně to bych si taky netroufla tvrdit....je jasný, že to je subjektivní vždycky...každý rozhodčí klade důraz na něco jiného, to vím......ale v kontextu té konkrétní výstavy to prostě bylo neférové...celé to bylo o prezentaci jedné chovatelky, která likviduje konkurenci....navíc Eda je potencionální konkurent konkrétně jejího krycího psa... Ale to byste tam museli být a vidět to.... Ale už to nechme být....já tím nechtěla rozpoutat vzrušenou diskusi....jen jsem si tak postěžovala, protože mi bylo smutno....
Přechroustala jsem si to v makovičce tak, že už je mi to teď vlastně celkem jedno, zda bude Eda na výstavách VD nebo V....už se nehodlám hnát za tím nějakého "šampóna" doběhat, ale pokud bude příležitost vyrazit někam, kde to bude mít šanci aspoň na minimální "objektivitu" (asi chápete, jak to myslím), tak někam občas pojedeme, abychom podpořili tu dobrou reputaci těch pepřatých fousisek.

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 11:05
- Nahlásit

Fousisko
ale ja ti verim, ze na tehle konkretni vystave to bylo jak rikas, samo takovyhle kamaracofty existujou na vystavach tak jako vsude jinde, ale vetsinou to myslim si roli nehraje, takze pausalizovat to na vsechny vystavy je uz podle me moc
vsak muzes jezdit na zahranicni rozhodci, kde to tak nehrozi

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 11:07
- Nahlásit

Fousiska
jinak brat si nejak horsi znamku nema fakt cenu, zadnej pes nedostava jen V a vic, kazdej, i ten nejlepsi, si obcas odnese i horsi znamku
to neni tak, ze kdyz je pes samopion, ze kam prijde, tam vyhraje

Fousisko
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 11:30
- Nahlásit

Maya

jo, v pohodě, však já z toho opravdu nejsem nijak zničená Jen jsem v tom vystavování fakt byla hrozně naivní....chovatelka mi rozkryla spoustu věcí, které mě dřív nezajímaly....takže jak toho najednou na mě bylo moc, měla jsem trochu šok a vztek...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 12:17
- Nahlásit

dik za vysvetleni s tema zubama.

ja vychazela z .toho, ze pokud zuby nevadi na bonitaci, tak by logicky nemeli vadit ani pri vyberu chovnyho psa, protoze pes je "OK" - je zbonitovany - takze vlastne z tohoto hlediska by ciste teoreticky takovy pes nemel.byt ani zbonitovan, protoze to zvysuje riziko pokud druhej v paru bude prenasec, coz se nema vlastne moc jak zjistit.

na druhou stranu pak je problem napr. pri mnozeni, ze se nedostane nova kvalitni krev kvuli "druhorade chybe".

Neni v tomto pripade reseni psa s vadou nebonitovat ale v pripade vyzvamnyho prinosu do chovu i presto udelit nejakou vyjimku jako kvuli zubum (nwbo nevim bilymu fleku na zadku) psa pripustit na oziveni chovu?

maya
nedelala neco takovyho "moje" chovatelka s tim exlerimentalnim chovem ciste technicky vzato?

nicmene ja do toho vubec nevidim, ani jako xerxova natoz jako maya, ktera ma v tomhle fakt super znalosti. me jako laikovi prijde, ze pokud se zubama muze byt uchovnenej tak by to nemelo proste vadit nebo nema byt uchovnenej...

je to asi slozity.

navic je to asi jako s miss, nekdo ma rad prsa, nekdo bloncky. Proste takova vystava nikdy neni vylozene objektivji zalezitost, hlavne v situaci, kdy technicky parametry sou proste stejny a rozhoduju pak podle preferenci...

a jeste me napada, ze nekteri lidi jak prave jezdej na vsytavy bez konkurence ze to maj "jisty" tak treba rozhodci pak ma pocit, kdyz prijede haluzove necekane takovej clovek jako fousisko, ze prijela "na jistotu" a tuplem ji to neda jako upozorneni "takhle to fakt nefunguje" - ale to je jen takova teoreticka vsuvka.

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 12:50
- Nahlásit

cernejcaj
tak je spousta plemen, kde se do chovu strikne vyzaduje plnochrupost
problem nastava u mensich plemen, protoze plati ze cim mensi pes, tim mensi tlama a tim vetsi problem tam vsechny ty zuby vmestnat
takze spouste takovejch psu proste nejakej zub chybi a vyhodit je z chovu by znamenalo v podstate nemit na cem chovat
ovsem alespon se to drzi na uzde tim, ze se obvykle presne specifikuje, ktere zuby a kolik smi chybet, obvykle pecka
kdyz chybi zuby fence, tak je to min jedno, protoze chovatel si na ni muze chovat jak chce, akorat holt si vybira plnochrupe psy
kdyz chybi zuby psovi, tak je to horsi, protoze pravdepodobnost, ze si ho nekdo vybere na kryti, je daleko mensi
ale tak to je se vsema vadama, ze u fenek to holt lip projde a muze se na nich chovat, kdyby i na nich sel ten chov jen na vyjimku, spousta lidi by do tho nesla a opet by na to doplatilo plemeno zuzenim genofondu
Experimentalni chov chovatelky od Feri bylo neco jineho, vyjimka na kryti mezi razy, ktere se normalne kryt nesmi
jinak omezeni kvuli nejake mensi vade klub dava u spicu docela casto, obvykle pak maj u bonitace napsano uchovnen/a na jeden vrh

cernej caj
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 13:00
- Nahlásit

maya
ahaa zajimavy. Tak to je taky reseni, uchovnen na jeden vrh stejne nakonec velka cast uchovnenych psu do chovu nikdy nejde, ne?

Fousisko
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 14:54
- Nahlásit

cernej caj

a jeste me napada, ze nekteri lidi jak prave jezdej na vsytavy bez konkurence ze to maj "jisty" tak treba rozhodci pak ma pocit, kdyz prijede haluzove necekane takovej clovek jako fousisko, ze prijela "na jistotu" a tuplem ji to neda jako upozorneni "takhle to fakt nefunguje" - ale to je jen takova teoreticka vsuvka.

Já právě tyhle výstavy ráda nemám....to, že Eda ve třídě bude sám jsem se dozvěděla díky tomu, že mi psali, že ho omylem zařadili mezi čuby v katalogu... Ale máš pravdu, že hodně z těch vystavovatelů, kteří mají méně kvalitní psy a vystavovat chtějí, tak právě jezdí tam, kde mají minimum konkurence...
Já se na tuhle přihlásila z nějakého momentálního popudu, a protože byla blízko...no teď už vím, že je lepší jet dál...ale to až se mi fakt bude chtít a budu mít pro to podmínky

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 15:20
- Nahlásit

Fousisko
proste celkove ta vystava byla nejaka prokleta
cernejcaj
vetsina uchovnenych psu nikdy nekryje, protoze vsude se kreje par sampionama a je jen malo chovatelu, co jedou nekam k neznamemu psovi
protoze ono je to taky tezky, kdyz ty psy nikdo nikde nevidi a kryciho psa si nemuzes vybirat podle fotky
u fenek je to jiny, tam kdyz ji nekdo uchovni, tak vetsina ma minimalne ten jeden vrh

Xerxová
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 16:02
- Nahlásit

Night nese krev nepříbuznou na všechny tuzemské feny. Není krasavec, výstavu má VD - přesto byl uchovněn (a nemá žádné omezení na krytí). Krýt nebude. Tím jsem si skoro jista. Jednak nevystavujeme (tudíž pro malochovatele jsme neviditelní), a ti, co tomu rozumí a moc dobře ví, že naše Macho negro bylo dovezeno - tak s ním krýt nebudou. Nejen kvůli vzhledu - ale hlavně kvůli tomu, že jeho sestře se narodila nestandardně barevná štěňata. A riziko genu pro žlutou je tedy u Nighta vysoké... a rodokmenová hodnota mu rapidně poklesla.

Jinak dogaři co se na chovu podílejí významně - mají hodně odchovů … tak často kryjí v zahraničí a krev významně oživují

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 19:19
- Nahlásit

Fousisko
navíc Eda je potencionální konkurent konkrétně jejího krycího psa... Ale to byste tam museli být a vidět to....
Aha. No proste kdo chce psa bit, hul si najde.
Maya
tak je spousta plemen, kde se do chovu strikne vyzaduje plnochrupost
Ani nevim, zda se u nekterych plemen vylucujou z chovu psiska s nadbytecnyma zubama. Jak psala Fousisko, u fousu to neva, u rtw taky ne, u perdelu taktez ne.
Btw - Amyna, Kremylek milovanej, mela jeden horni rezak navic coby jedina z pocetnyho vrhu (zadny zuby zaroven nikomu nechybely). Nevsimnul si toho vubec nikdo - ani na svodu, ani na vystave, v posudku bylo plnochrupa fena. Chovatelka mi to nechtela verit, na tabore jsem ji to ukazovala a taky by to nezaregistrovala. Protoze fena mela dokonalej skus. Verim, ze ani na bonitaci by si toho nikdo nevsimnul, kdybych ji bejvala chtela fakt uchovnit.
Xerxová
Night nese krev nepříbuznou na všechny tuzemské feny. Není krasavec, výstavu má VD - přesto byl uchovněn (a nemá žádné omezení na krytí).
O tom jsme se uz driv bavily, jeste nez se ukazaly nestandardy ze strany jeho segry. Ze mi prijde skoda, nova a nepribuzna krev, nevyuzita pro oziveni zdejsiho chovu. Byt za cenu rizika spaditejsi zadi. No nic, hlavne, ze je Najtik zdrav a jak kamzik stale.

Xerxová
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 19:29
- Nahlásit

to víš, že mě spádité pozadí zajímalo hodně - u psů to prý nevadí, ale u fenek to může nést komplikovanější porody... Nightovi jeho úhlení evidentně nevadí - v terénu je stále velmi šikovný, obratnost má ukázkovou. A stále ještě neznám pomalejší zvedání či jakoukoli neochotu k pohybu (o nastupování do auta pomlčím - ale to nesouvisí s pohybovým aparátem)

cernej caj
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 19:40
- Nahlásit

proste je kolem.toho hromada "magie" a pokud se clovek o to uplne nezajima, tak je totoalne ztracen i v tech genetickych spuvislostech.

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 19:45
- Nahlásit

Xerxová
o nastupování do auta pomlčím
Jsem videla fotky u tebe, nemaj chybu. Chudacek nastupovaci, si maknes.
cernej caj
proste je kolem.toho hromada "magie" a pokud se clovek o to uplne nezajima, tak je totoalne ztracen i v tech genetickych spuvislostech.
Jojo, ale kdyz uz neco clovek chce chovat, zajimat by se prave mel. A ne, ze kdyz nakryju malou fenu velkym psem, vylezou z toho stenata akoratni velikosti atd.

Xerxová
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 20:02
- Nahlásit

Fifi nojono - přední nožičky si do kufru dá - a pak počká, až mu zvednu pozadí a usadím ho na měkký pelíšek.
Sám nastupuje jen v případě nejvyšší nouze - tj. při průtrži mračen a nebo když nastupují Trpajzlíci a on má strach, že by snad výjimečně mohl zůstat doma - tj. tak jednou ročně Vždycky, když vidím, jak lehce se vyhoupne na skalní římsy, jak se dokáže otočit na minimálním prostoru, jak umí ovládat končetiny na neschůdných cestičkách... tak bych ho u auta vždy zabila... ale posiluju vlastně ráda...

Maya
Člen
# Zasláno: 10 Pro 2019 22:05
- Nahlásit

ono prostě většina chovatelů jede na jistotu a nakryjou šampionem, po kterým jsou pěkný štěňata
ale naštěstí sem tam se najde nějaký odvážlivec, co hledá zajímavý neznámý psy, ale to už znamená třeba je ho nejdřív domů okouknout naživo, nebo jezdit na všechny bonitace a tak, je to holt práce navíc a výsledek je velká neznámá, tak do toho moc lidí nejde

Fousisko
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2019 07:31 - Změnil/a: Fousisko
- Nahlásit

Děvčata, mám dotaz úplně mimo psy, ale v tomhle tématu to asi neva ...

Taky máte pocit, že papriky (ty barevné, hlavně červené a žluté), co se teď prodávají v obchodech nejsou normální? Ať koupím jakoukoli, pokaždé, když do ní kousnu, na chuť je v pohodě, ale cítím z ní smrad jako z pneumatik. Už se mi to stalo tolikrát a u paprik z několika různých obchodů, že už se mi je pomalu nechce kupovat vůbec....ale když my je máme rádi....
Čím to asi stříkají...jakým sajrajtem?

cernej caj
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2019 08:08
- Nahlásit

Fousisko
ja papriku ted nemela asi tyden ale nezaznamenala jswm to

Fifi
kdyz clovek opravdu chovat chce a nejede si proste jen "zbonitovat svoji fifinku - promin " protoze je to fesanda, tak by se asi o to asi zajimat aspon trochu mel, ale pro me to je proste "magie" ja ale.chovat nic neplanuju a tak je moje povedonki spis nulovy a celkem me prekvapuje, kolik toho fakt musi clovek vedet a tusit...

treba s tema.zubama.by me proste nenapadlo ze kdyz sou do bonitace ok tak ze na kryti takovej pes stejne nema sanci (laicky cekam, ze kdyz bonitaci ma.tak proste proc ne) a tak. ze vlastne to neni vubec jednoznacny... a ze to fakt clovek musi mot nastudovano, ze vi proc ne trnhle a tak..

dneska endo a fyziolamackomasaz... a pro posledni darky

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2019 08:41
- Nahlásit

Fousisko
ja teda kupuju cerveny papriky furt, v penny, a pripadaj mi normalni, zadnej smrad z nich necejtim, akorat chutove to oproti domaci neni ono, ale tak s tim clovek pocita, holt v zime domaci akose nejsou
asi zalezi na dodavateli, urcite je necim strikaj, obvykle ovoce zelenina se sklizi nedozrala a pak se to chemicky dodelava

<< 1 ... 558 . 559 . 560 . 561 . 562 . 563 . 564 . 565 . 566 . 567 . 568 ... 580 . 581 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání