| Autor |
Zpráva |
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2019 17:12
- Nahlásit
šikovná Karel
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2019 18:46
- Nahlásit
gerda
tak to jste moooc sikovni!
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2019 21:53
- Nahlásit
gerda
šikovný obě
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 09:07
- Nahlásit
Gerda
jůů tančící karelíček....to musí být úžasný...bych moc chtěla vidět
Jinak pro všechny k zamyšlení...narazila jsem na tento článek
URL
Zajímal by mě Váš názor na to tvrzení toho vojenského kynologa, že elektrický obojek správně používaný dokonce může pomoci upevnit vztah psovoda a psa...že pes tu "šlupku" vnímá prý jako svou vlastní blbost a podruhé už to neudělá....
Mám teď relativně čerstvou zkušenost s fousiskem....U nás na takové zarostlé louce relativně kousek od domu pravidelně každý rok pasou ovce a kozy...prostě ti farmáři mají smlouvu s městskou částí..."biosekačka" na trávu Vždycky si to oplotí el. ohradníkem. V předchozích letech jsem si vždy brala před příchodem k ohradě fousisko na vodítko, neb on by ovečky honil děsně rád...Letos ale pastevci přijeli dříve než obvykle a hlavně pásli i na úplně jiném místě, než jsme byli zvyklí...no zkrátka tam, co běžně chodíme najednou byl přímo proti nám ohradník a fousisko se dotknul dřív, než jsem si ho stihla přivolat....a čumákem...dostal zřejmě velkou šlupku, protože vykviknul, odstřelil jak raketa stranou do křoví a zpátky ke mně se odmítnul vrátit, dokud jsem já neudělala aspoň pár kroků od ohradníku směrem k němu, pak už normálně přišel ke mně. Se mnou si tedy špatnou zkušenost nespojil....naštěstí. Ale po zbytek procházky v místech, kde jsme museli jít kolem ovcí, šel raději křovím a vysokou travou, než by se byť jen na chvíli přiblížil ohradníku. Ale protože ocásek byl stále nahoře a vrtěl, bylo vidět, že jde jen o opatrnost a ne strach. Abych si vyzkoušela, jak to na Edu zapůsobilo dlouhodobě, chodili jsme, dokud tam pastevci byli, na procházky k ovečkám pravidelně. Už jakmile jsme se blížili k místu pastvy, začal se fousisko chovat mnohem opatrněji, rozhlížel se a dával pozor, kde je ohradník. Ovcí už si ani nevšiml, jen sledoval, aby šel vždy cestou co nejdále od ohradníku. Nicméně byla to opět jen opatrnost, žádný strach. No a jako vrchol všeho...když jsme pak šli okolo úplně jiné ohrady s ovcemi, kde je klasický plot bez elektriky a ovce se tam chodí s lidmi i psy kámošit, Eda si těch ovcí ani nevšiml (přestože v předchozích letech se s nimi vždycky očuchával) a jen koukal po mně, jestli už jdu taky dál. Takže podle mě si tu šlupku spojil jednak s ohradníkem, ale i s ovcemi, že jsou "nebezpečné". Teď tedy můžeme projít kolem jakéhokoli ohradníku s čímkoli za ohradou a nemá potřebu to zkoumat. Pokud jsou za ohradníkem koně (které nevím proč nemá rád), tak třeba jednou blafne, ale k ohradě nejde.
Po téhle zkušenosti si o to víc myslím, že elektrika jako výcvikový prostředek - i kdyby byla používána "uvědoměle a správně", prostě není nic pro nás....Samozřejmě, že mně se tím procházky kolem zvířectva se psem značně zjednodušily a nemusím to teď už řešit, ale za jakou cenu??? Kdyby fousisko nebyl potvůrka odolná a "splachovací"...být to jen trochu labilnější pes...třeba by z toho měl doživotní trauma.... Prostě za mě elektrika v jakékoli formě je jen berlička a nevhodná....
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 09:59
- Nahlásit
ja clanek jdu orecist, za me elektrika SPRAVNE pouzita muze mit vysledek, ale problem je v tom soravne pouizta + rana od ohradniku je mnohem vyssi intenzity a chapu, ze pes se toho pak "boji"
nicmene podle me elektrika ma spis fungovat v situaci "pes je v rausi a nevnima, impuls ho vyhodi z transu" ale jinak musi mit nauceny dalsi veci
mnoho lidi elektriku pouziva ale spatne ze pes nema abi naucenej povel a oni si mysli, ze kdyz ti do nej budou rezat, ze mu to jako dojde ze ma prijit...
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 10:36
- Nahlásit
cernej caj
no právě "správně použitá"...přesně jak říkáš....elektrika ma spis fungovat v situaci "pes je v rausi a nevnima, impuls ho vyhodi z transu" ale jinak musi mit nauceny dalsi veci
S tímhle Tvým názorem naprosto souhlasím, ale pro nás by ta elektrika byla stejně nepoužitelná, protože když už se dostane do rauše fousisko, tak by muselo dostat fakt takovou šlupku, jako od toho ohradníku, aby ho to "vyhodilo z transu" a začal vnímat....To já pak radši jiný způsob, jak ho vyhodit z transu....tím, že na něj jinak neřvu (protože to nemá smysl) na něj docela dobře funguje obyčejné důrazné a hlasitější zavrčení "HEEEJ" anebo zadupat, tlesknout, zapištět (na pištění docela fousisko taky reaguje, i když je zrovna "mimo"...Moje drahá dcerunka má totiž občas pěkný "pisklák", takže pokud se zrovna ona nachomýtne k tomu, že fousisko a sousedovic bígl na sebe řvou přes plot, zapiští "Eďoure fůůůůj", tak on se překvapeně otočí, co je to za příšerný jekot a jde radši "od válu". )
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 10:52
- Nahlásit
Fousisko
taky strasne zalezi les od psa, treba kachna co tu driv chodivala mela utulkovyho lovecaka a porizeni EO ji nakonec dost ponohlo a ojo nakonec to ani nemusis pouzivat moc, a pak se to kuze hodit i pro starsi psy, kdy lehky zavrneni muze pri hluchote suplovat povel ke me, nebo nekdo zas pouziva ten piskac, aby nemusel kricet... ale hlavne je nutny, aby to uz pouzil clovek po dukladny analyze situace, kdyz to vypada jako pouzitelna cesta a ne bezhlave...
na druhou stranu mi pripada, ze chlap z clanku k EO pristoupil driv nez zkusil jiny metody...
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 11:45
- Nahlásit
na druhou stranu mi pripada, ze chlap z clanku k EO pristoupil driv nez zkusil jiny metody...
No právě to mě taky zarazilo.....Fakt se mi nechce věřit, že 2měsíční štěně (byť je to malina), bylo tak namachrovaný a "vrahounský", že potřebuje EO...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 12:21
- Nahlásit
fousisko
na druhou stranu, policejni psovod... vyvolava to asociace jako silne zakorenenej svazarmovskej pristup...
kdyz i dneska jsou lidi, delajici pecovatelsky pozice (txn. hodni, vstricni, empaticti) verit tomu, ze chozeji u nohy se nejlip naucis prirazenim psa kolenem ke zdi kdykoli prida do kroku... tak co tepr sorta jako policajrti a vojaci.. ty lidi maj proste jinou mentalitu
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 13:59
- Nahlásit
cernej caj
policajrti a vojaci.. ty lidi maj proste jinou mentalitu
tos, myslím, trefně vystihla
Je mi jasné, že výcvik služebního psa a společenského je jako nebe a dudy, ale ty zásady v přístupu ke psu by měly být všude stejné....Radši snad ani úplně nechci vědět ty detaily, jak to u těch "zelených" probíhá
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 14:17
- Nahlásit
Fousisko
myslim, ze okamzita efektivita funguje v jejich ocich lepe nez zdlouhavejsi prace s jemnejsimi nuancemi...
takze si taky myslim, ze je mozna lepsi nevedet, jak totam probiha...
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 15:01
- Nahlásit
Fousisko
co se elektriky týká, můj pes je poměrně citlivý zvíře, vůbec nic neloví, nikdy žádný zvíře nepronásleduje, žádnej tlak na ní není potřeba, je fakt děsně hodnoučká a žádnej tvrďák. prostě kromě nadměrnýho štěkání, který jí vyloženě baví, nedělá vůbec nic nežádoucího, všechno správně, takovej malej plesnivej hujer. Ohradníkem už dostala dvakrát, jednou probíjejícím sloupem pouličního osvětlení, a krom toho, že se tý lampě docela vyhýbá, nevidím na ní žádný známky traumatu. Jednou si do ohradníku kousla, jednou jí vzal přes záda. Elektronický obojek, pokud člověk ví, proč a jak ho chce použít, mi přijde jako výborná pomůcka a souhlasim s tím, že může pomoct k upevnění vztahu psa a psovoda.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 15:06
- Nahlásit
cernej caj
tak co tepr sorta jako policajrti a vojaci.. ty lidi maj proste jinou mentalitu
ALe no tááák )) můžu ti říct, že mnohem raději půjdu venčit psa s partou policajtů a s jejich vychovanýma psama, než se sídlištním rotvajlerem bez jediného vlivu jeho majitele. Ještě se mi nestalo, aby služebně vedenej pes nastartil na mýho, nebo na mě, nebo aby jakkoli dělal cokoli, co by neměl. Samozřejmě že neznám velký množství služebních zvířat a lidí, ovšem ty, který znám, o těch můžu směle prohlásit, že maj skvělý, milý, vychovaný parťáky. Ostatně dva z nich mě vláčej na canicrossovým amortizéru, abych mohla běžet, a do toho jim u hlavy řve moje šelmyje, aby zrychlili a makali pořádně On služební pes není zadarmo, je to parťák do práce, musíš se na něj spolehnout, žádnej voják ani policajt si nemůže dovolit mít doma zhroucenou umlácenu trosku. Taková mu těžko pomůže ve službě Hovada se najdou mezi všema kategoriema pejskařů.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 15:09
- Nahlásit
Fousisko
Radši snad ani úplně nechci vědět ty detaily, jak to u těch "zelených" probíhá
Nejdřív je polejou vařící vodou, potom je ohoblujou ze ssrsti, teprrve potom jim zapíchaj do krku hřebíky, napojej na dráty ze zásuvky, a pak už je na každém, jeslti psa bude kopat, nebo mlátit rukou.
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 15:32 - Změnil/a: Fousisko
- Nahlásit
Gerda
Ona ta naše debata nebyla původně vůbec o těch metodách výcviku služebních psů...mě zajímal jen ten názor na EO, že může pomoci upevnit vztah mezi psovodem a psem....já tomu prostě nevěřím...ale to je jen můj názor.
Jinak vůbec nepochybuju o tom, že ti služební psi jsou skvělí a že se svými psovody vztah určitě mají...musí mít, jinak by se na sebe navzájem nemohli spolehnout...to je bez debat. A taky nepochybuju o tom, že mohou fungovat v partě "běžných" psů, aniž by kohokoli "sežrali"..prostě jsou to taky "jen" psi, akorát vzdělanější.
Jinak mojí známé syn je policejní psovod a figurant a všechny své psy si cvičil sám....začínal s choďákem ještě jako kluk. A jeho současný policejní pes NO žije doma s rodinnými psími mazlíky - choďákem a dalším ovčounem...pohoda. Ale ten nikdy teda EO nepoužil...
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 16:32
- Nahlásit
znám lidi, co EO používají, co je nepoužívají... znám ty, co to se psy umí a co neumí...znám teoretiky, co papouškují moderní vize i ty, co je poslechne snad každý pes hned napoprvé...
A zase je to stejné jako granuláři a barfaří, pozitivkáři a nepozitivkáři, elektrikáři a neelektrikáři, ti co kastrují a nekastrují... Spíš by se mělo koukat na to, jak pes vypadá, jak se chová, jak si rozumí s páníkem a jak si spolu žijí... Co pro někoho je šílené,. je pro jiného normální...
Jen mám pocit, že je běžnou normou, že jen jeden názor je ten správný...
Mimochodem umím si představit malé štěně maliny s hodně vyhraněným kořistnickým pudem... Nejsou to štěňata k "normálním" majitelům - i kdyby předtím měli psů spoustu...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 18:17
- Nahlásit
Gerda
Tyjo, vy ste sikovny tanecnice!
Nejdřív je polejou vařící vodou, potom je ohoblujou ze ssrsti, teprrve potom jim zapíchaj do krku hřebíky, napojej na dráty ze zásuvky, a pak už je na každém, jeslti psa bude kopat, nebo mlátit rukou.
Elektronický obojek, pokud člověk ví, proč a jak ho chce použít, mi přijde jako výborná pomůcka a souhlasim s tím, že může pomoct k upevnění vztahu psa a psovoda.
Souhlasim.
Fousisko
Fakt se mi nechce věřit, že 2měsíční štěně (byť je to malina), bylo tak namachrovaný a "vrahounský", že potřebuje EO...
On ale nikde nerika, ze 2mesicnimu steneti cpal EO.
Obracet k lepšímu se jejich vztah začal až po necelém roce. Mimo jiné i díky elektrickému obojku.
Ver tomu, ze nektery miminka malin jsou doslova "vrahounsky" a musi se na ne dost odlisne nez na jiny plemena. Zadna sranda, clovek musi bejt opravdu zkusenej.
Po téhle zkušenosti si o to víc myslím, že elektrika jako výcvikový prostředek - i kdyby byla používána "uvědoměle a správně", prostě není nic pro nás....
Nemuzes prece porovnavat slupku od ohradniku s EO.
Ja jsem EO na psovi taky nikdy nemela, ale neodsuzuju to. Jak je psano vyse, kdyz s tim clovek umi, proc ne...
cernej caj
tak co tepr sorta jako policajrti a vojaci.. ty lidi maj proste jinou mentalitu
Sorac, ale znam dost cajtu i vojaku psovodu. Jsou to fajn lidi a se svyma psama (sluzebnima i domacima) maj bezva vztah. Nesmazi je EO, nepouzivaj svazarmovsky metody. Jasny, najde se mezi nima naky pako, ale to mas napric vsema oborama.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 19:59
- Nahlásit
Gerda
no ja nechtela rict, ze nemaj vychovany psy nebo ze s nima nemaj vztah. Na druho stranu ano, souhlasim s tim ze nejakej vykasanej magor z panelaku s rorvajlerem je taky podes a je to jako nebe a dudy ale spis sem tim proste myslela jinou mentalitu. stejne jako kokot s rotvajlerem ma taky jinou mentalitu. A nemaji ji proste stejnou.
Fifi
na me z toho clanku vyznelo, ze dostal EO protoze na nej vyjel hned prvni noc kdyz mu dal kost... ale je mozny, ze proste jak sem to cetla v praci, nekde mi neco uteklo.
jinak nerikam, ze nejsou fajn, ze nejsou psi fajn a ze nejsou vycviceni, ale proste mi jen prijde, ze ty lidi celkove maji jinaci mentalitu - coz je ale zaroven proste predurcuje k ty praci, kterou delaj a muzou delat a proto treba taky tu praci nedelame my. ale tim sem nemyslela, ze to sou spatny lidi nebo ze sou nejaci vrahouni a masakrovatele psu. Stejne jako klidne reknu, ze ten osetrovatel starejch babicek ma jinou mentalitu. Proste ma, na takovo praci proste musis mit hromadu vlastnosti a predpokladu, diky kterym ji muzes delat a taky proste bude trochu rozdil v tom pristupu, i proto, ze si treba nemuzo dovolit neco jen tak vyhnit nebo to musej razantneji resit. nemyslela sem to nejak vyhranene
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 20:02
- Nahlásit
a jak sem cetla o karlovi s ohradnikem, tak sem si uplne vzpomela, ze kamosky knirka byla desnej opatrnicek na sebe - ze kdyz treba slapla na kudlibabku tak se zastavila a proste stala, dokud panicka nesundala, nebo vetvicku v chlupech... jestli to taky neni u tech kniracu trochu spolecnej rys, ze pokud se jim deje krivda, tak sou proste vetsi "bolestinkove" nez treba jiny plemena?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 20:30
- Nahlásit
cernej caj
ze ty lidi celkove maji jinaci mentalitu - coz je ale zaroven proste predurcuje k ty praci
Ok, takhle to zni jinak. Pridam ale svoje "ale" - nevnimam u svych znamych z techto rad nakou jinaci mentalitu, jsou to normal lidi.
K ohradniku - s Dorotou jsem kdysi podlejzala na tabore ohradnik na kone (pristup ke koupani, byla tam pro nas udelana spesl mezera). Kde beha impulz, neni to furt pod napetim. Ona blbe skocila a flaklo ji to do nohy. Vzteky se okamzite otocila a kousla do ohradniku - priletel dalsi impulz. Pustila a od ty doby pres ohradnik sla nerada, ale sla. Nespojila si to s nicim. Maximalne s danym mistem.
"Bolestinek" byl Skritek po svym otresu mozku, kdy do ni nechtene na rohu baraku nacudila Amyna v trysku. Bala se pak nakyho rachtani, klece, nahubku, no nedivila jsem se ji. Nektery plemena maji urcite vetsi prah odolnosti vuci bolesti, nepohode, ale i tam to je indivindy, si myslim.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2019 22:46
- Nahlásit
tak můj názor je, že policejní psi jsou určitě tvrďáci a zároveň musej bejt fakt stopro vycvičení, což se asi nějakým ťuťuňuňu přístupem dosáhnout nedá, takže tam určitě má EO smysl, myslím, že dřív se určitě používali horší metody
záleží jen v podstatě na způsobu použití a to bude jak všude jinde, jsou magoři, co jsou na to schopní smažit štěně a na druhý straně lidi, kteří to umí použít s rozumem
za mě to je prostě tak, že EO by neměla být volně prodejná věc
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 06:02
- Nahlásit
fifi
jj.nepopiram.ze to nejsou normal lidi, tak sem to proste vubec nemyslela
Maya
ono je blby, kdyz jsou takovy ty tabory "kdo pouziva eo je debil" versus "nema privolani, dej mu eo"... ja treba chapu, ze nekdo rekne "pro nas to neni cesta" nebo "nam to pomohlo", ale takovy ty soudy cernobily, to je dycky pech...
a samozrejme hromada lidi v tom primarne vidi tyrani a druha samospasnou pomucku, jak ve vsem...
pripomelo.mi to myho kamose vegana co nemuze mit kozeny boty a vlneny ponozky ale jednou sme se s knigou na vylete bavili o mnozkach a on nechapal co je na tom spatne, kdyz prece usetris za stene... prislo mi to desne hloupy, jist prasatka protoze lidi jedli prasatka po tisice let je spatne, ale vyhazovat penize za pp psa je taky spatne kdyz te nejakej papir nezajima.a.ze ty zvirata sou v zubozenym stavu casto, bez lekarsky pece... to je jim proste fuk, nezajima je to. vidi jen proste zvirata = potrava pro lidi ale ostatni zvirata jsou jim u prdele. cirkusy, mnozky... tak mi to taky prijde proste... ze prece snist prase protoze to je evoluce neni to samy jako tyrany zvirat ale oni to maj nesmyslne obraceny..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 09:25
- Nahlásit
cernejcaj
podle me takovy lidi nejsou vegany a spol. z presvedceni, ale proste jen z pozy, ze je to moderni a cool
jen papouskuje, co si nekde precet a jinak se nad tim nezamejsli
nejhorsi sorta tehle lidi presne kvuli tomu co popisujes
vcera mi zubarska trochu zbrousila ostipany dva predni zuby a ten jeden furt cejtim, jako doufam ze to prejde, protoze je to otravny mnohem vic nez ostipanej zub teda
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 10:22
- Nahlásit
cernej caj
ze pokud se jim deje krivda, tak sou proste vetsi "bolestinkove" nez treba jiny plemena?
Člověče, řekla bych, že by na tom mohlo něco být....Ale viděla bych to spíš tak, jakože toho "bolestínkovství" kňouři prostě umí využít ve svůj prospěch. Teda aspoň pokud mohu soudit podle těch svých dvou fousatých a těch, co znám. Oni jako co do bolesti či nepohodlí vydrží ohromně moc, ale pokud je jim něco nepříjemné, z čeho mohou něco vytřískat na dvounožcích, tak to využijou. Ale to s těma kudlibabkama, jak píšeš, tak to mi Edan dělá taky...Začne okatě pajdat a uplně čeká, až řeknu to "čekej, pacinka" a vyndám ten lísteček, co se mu zasekl mezi drápky
všem
nechtěla jsem tu vyvolat dohady kolem EO...já taky neodsuzuju ty, co to používají s rozumem a vědí, co dělají. Ale jsem toho názoru, že jestli to někomu vůbec patří do ruky, tak opravdu jen těm, co fakt vědí, co dělají. Pokud o tom bude uvažovat "běžný pejskař" jako o výchovném prostředku na řešení něčeho, co sám podělal, tak takovým to do ruky podle mě nepatří. Já sama bych to nepoužila, ale nikomu neupírám jeho volbu.
Xerxová to řekla hezky....Jen mám pocit, že je běžnou normou, že jen jeden názor je ten správný... Nechť má každý svůj názor, je to jeho právo a neměl by za to být odsuzován. Od toho je právě diskuse, o té výměně názorů, ale u toho by mělo zůstat, to je fakt.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 10:31
- Nahlásit
Fousisko
jo, uplne presne jsi popsala kudlibabkovy nestesti
Maya
au au snad budou zuby OK brzo.
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 11:09
- Nahlásit
cernej caj
jo, uplne presne jsi popsala kudlibabkovy nestesti
Ale na druhou stranu se pak třeba stane, že si fousatec zapíchne mezi polštářky veliký trn a normálně lítá a až večer na pelechu začne lízat packu, tak koukám, co tam je a vytáhnu 2 cm dlouhý trn ze "špendlíkovníku" (máme ho na zahradě i hodně v okolí). To pak fousisko hodí vděčný pohled, ještě trochu políže a dobrý.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 11:21
- Nahlásit
fousisko
ale stejne me to rozesmalo ze proste jak fousisko tak kamosky knirka to mely takhle stejne mamiii zachran me, kudlibabky utoci
|
Fousisko
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 12:40
- Nahlásit
cernej caj
jojo, oni jsou kňouři obecně velcí šaškové....to se mi na nich strašně líbí. Fousisko vždycky baví celý autobus nebo metro, když nastoupíme a on, protože se nudí, tak si sedne do "zajíčka", vrtí přitom ocasem po zemi a podává střídavě packy a chce pamlsky....
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 18:02
- Nahlásit
od rána si říkám, že nesmím zapomenout na barborku… a vzpomněla jsem si kdy?? Teď... Jdu hledat čelovku a vzhůru do tmy...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2019 21:51
- Nahlásit
Xerxová
zejtra taky budou
|