| Autor |
Zpráva |
peta
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 09:52
- Nahlásit
nerad se vyjadruju, ale k tomuto tematu proste musim.
Je to asi mesic, kdy pri jedne honebni sobote, vletel bazant pred myslivci na nas dvur ( mame pozemky smerem k poli a od pole nas deli jenom ricni nahon ). No a co udelali pani myslivci ?
Bylo jich asi 12 a zacali po bazantovi strilet primo na nas dvur. To , ze je nazajimala nase drubez, kocour a pes, to bych se skripenim zubu jeste pochopil, ale ze jim bylo jedno, ze si tam hraje muj 7mi lety syn s o rok mladsim synovcem, tak to uz je snad extrem. Podotykam, ze se nad tim ani jeden nepozastavil a jeste meli plnou hubu kecu o tom, ze bazant je z jejich honitby nebo co, kdyz jsem na ne vylitl. Jeste ted, kdyz si na to vzpomenu, tak se mi otvira kudla v kapse a nebyt te vody, tak byl nekterej z nich mrtvej.
Takze neni dobrej jeden z 10ti, ale mooozna 1 ze 13ti.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 09:53
- Nahlásit
peta
pockej a to jsi zadnymu z nich nedal poradne pres usta??? stat se to mne, tak asi bych nakonec podlehl presile, ale oni by si taky odnesly nejaky sramy ....
|
peta
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 09:54
- Nahlásit
Jo a jejich jednani bylo uznano pouze jako prestupek. Vdyt se prece nikomu nic nestalo, ne. Muzu jim byt asi vdecnej, ze mam kluka celyho a zivyho.
|
peta
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 09:56
- Nahlásit
Jirikovo
no hned ne, dostal jeden potom v hospode.
Ale tohle nic neresi, proste by se jim mely omezit prava a meli by byt prisneji postihovani. Jenze oni sou takovej stat ve state.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 09:59
- Nahlásit
peta
ja nevim. kdybych byl na tvem miste a mel doma jakoukoliv strelnou zbran, tak po nich zacnu strilet a budu se odvolavat na nutnou sebeobranu. ale kdyz nejsem v ty situaci, tak se to dobre machruje, vzit do ruky treba jen vzduchovku a umyslne ji namirit na cloveka neni asi tak jednoduchy ...
|
peta
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:02
- Nahlásit
Ja doma flintu bohuzel nemam a taky jsem musel hned za deckama, byli z toho chudaci trochu vykuleni. No, ale v loni takhle soused prisel o psa, nastesti zadny deti u nej na dvorku tenkrat nebyli a bohuzel on je nevidel, jenom si to mysli. Kdyby se klukovi neco stalo, tak jdu sedet, protoze bych je zabil. A to myslim vazne.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:04
- Nahlásit
peta
tak jdu sedet, protoze bych je zabil
tomu verim. ja bych mel problemy se udrzet i v pripade, ze se nikomu nic nestalo ....
|
viky
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:05
- Nahlásit
No, tak to je teda sila. Pak, ze jsou to slusny lidi a pouze 5% z nich jsou hovada, jak tady nekdo psal. Tohle jestli neni hruby poruseni zakona, tak pak uz nevim co.
A to je to co rikam, ty jsi podal zalobu - nebo ne ? Ale jinej se na to vyflakne, protoze se boji. Pro to si delaji co chcou a teririzujou okoli.
|
peta
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:06
- Nahlásit
viky
jo podal,ale udajne je to pouze prestupek. Tak nevim jak ty nase zakony fungujou.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:13
- Nahlásit
viky
jaky je rozdil mezi Berdarem a myslivcema? zadnej, oba si strileji kam chteji a oboji je pouze prestupek. na pripadu myslivcu od peti aspon vidis, ze to ze neozalovali Berdara nema skutecne zadne politicke pozadi, ale jedna se o beznou praxi. pokud nikoho netrefis je to jenom prestupek ....
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:21
- Nahlásit
Čaute, už jsem se tu objevila. Bohužel nemám tolik času písat sem jako dřív. Takže o co tady jde. Jsem tady bohužel většinou jediná, která obhajuje myslivce a jejich způsob práce. Ovšem obhajuji myslivost jako celek, obhajuji její ušlechtilé cíle a zásady a ne jednotlivé blbce, kteří se prokazují absolutní neznalostí právních předpisů v této oblasti, a jiné.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:23
- Nahlásit
Evicka
tady nikdo netvrdi, ze ta prace nema smysl, bohuzel nekteri jeji vykonavatele maji zakalenou mysl ...
to jsem si po ranu hezky zabasnil ....
|
viky
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:38
- Nahlásit
Hm, me by zajimalo jaky smysl ta prace ma ? Vystrilet vsechnu zver, ktera v lesich je ? Spis zbytky zvere ?
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:41
- Nahlásit
viky
co takhle vystrilet premnozenou zver, ktera by v pripade nulove regulace mohla ty lesy a jejich prostredi uplne znicit? jinak myslivec neni v lese jen kvuli zveri, ale taky kvuli stromum, mel by hlidat jejich stav, podchytit, kdyz se nekde rozlezou kurovci a podobna verbez a tak ...
|
viky
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:54
- Nahlásit
Jirikovo
vystrilet premnozenou zver ?
Kdyz jsem pred asi 15ti rokama zacinala s kynologii a chodili jsme slapat stopy, tak se to zajici jen hemzilo. V dnesni dobe jich uz asi moc neni. Letos a to ted myslim vazne, jsem videla asi 10 zajicu za celej rok. Bydlim na dedine, pole mame hned za barakama ( vlastene krom poli a lesu, tam ani nic jinyho neni ). Tak kde je ta premnozena zver ?
A regulace typu hura hon, zabijeme na co prijdem, to my opravdu moc smyslu nedava.
V sobotu jsem byla s Vikouskem venku, zasli jsme si naslapat stopicku a na asi 30 metrech jsem nasla tri zastreleny kanata. Ze by se premnozily ?
V autobuse se nedavno dva bavili, jak je to hrozny, jak zastrelili jenom jednu lisku, driv jich mivali tak 10 a letos jenom jedna a loni to byla pry taky slabota.
Ja nevim, ale priroda se o sebe vdycky dokazala postarat sama, regulovala si sama populaci, prirozene.
Nerada bych se dockala toho, ze budu chodit svym detem ( jestli teda nejaky budu mit ) ukazovat do ZOO jak vypada zajic.
A co se tyce stromu, tak obycejni myslivci se o ne nestaraji. To dela hajnej a proti tem nic nemam. myslim, ze mezi temato dvema funkcema je obrovskej rozdil.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 10:57
- Nahlásit
viky
priroda se vzdycky o sebe dokazala sama postarat do te doby, nez do ni zacal zasahovat clovek. a ted musi clovek resit treba to, ze nekterym zviratum svoji cinnosti sebral prirozene nepratele a tim dal jednoznacny podnet k jejich premnozeni ...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:00
- Nahlásit
viky
treba cerna zver je premnozena na vetsine uzemi republiky, na hodne mistech je premnozena i srnci a vysoka. Mimochodem na decimovani zajicu ma vliv i ta cerna zver a hlavne zemedelstvi.
Jinak co se tyka myslivcu, podle mne je dulezita dohoda alespon u nas jsme se s myslivcema v pohode dohodli a nemame zadny problemy, muzeme trenovat v lese, bez problemu muzem na stopy atd. ale na druhou stranu kdyz nas pozadaj aby jsme nekam nechodili tak tam proste nechodime.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:10
- Nahlásit
Tchor
dekuji ti nacelniku, ze jsi se me zastal ...
|
viky
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:16
- Nahlásit
Tchor
OK cerna zver mozna, srnci si nemyslim, ze by se zas tak moc premnozila, ale budiz. Jenze oni zabijeji bez rozdilu uplne vsechno.Pak tedy nema ubivat prirozenych nepratel. A bohuzel dohoda neni mnohdy reseni, dohodnes se s jednim a druhej ti psa zasreli. I takove pripady znam.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 11:29
- Nahlásit
viky
Vis treba co je plan odstrelu? mnozstvi zastreleny zvere je docela planovano a kontrolovano. Ja osobne se myslivosti nezabyvam takze zdaleka nevim jak to presne chodi, ale ty to nevis taky proto rozhodne ani jeden znas nema pravo odsoudit myslivost jako takovou, je mozne odsoudit jednotlive "blbce" kteri jsou podle mne ale v mensine. Oni ti slusni nejsou totiz videt. jsou vetsinu casu v lese. Ale to je uplne stejny s kynologama tech slusnejch je mnohem vic nez tech grazlu, ale laici vidi vzdy jen ty grazly.
PS: pokud mi pes nebude litat po lese a bude na nem videt ze je stale pod kontrolou tak po nem nikdo strilet nebude.
|
viky
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 12:40
- Nahlásit
Tchor
vim co je to plan odstrelu. Bohuzel taky vim, ze to malo kdo dodrzuje. Neverim, ze vetsina jich je slusnych, spis naopak. Staci Petuv prispevek, ze 12ti myslivcu nebyl slusnej ani jeden.
Vim,ze se mezi nima najdou i ti slusni znam i takovy. Znam z vedlejsi vesnice pana hajnyho, kteryho si opravdu vazim. Stara se o les i o zvirata a sam odsuzuje vetsinu myslivcu.
Pises, ze kdyz ti pes nebude litat po lese a bude videt, ze je pod kontrolou, tak ze ti ho nikdo nezastreli. Znam pripad, kdy po domluve, trenoval jeden stopy na zkousky, pes mel stop,postroj a snuru ( to si myslim, ze je pod kontrolou dostatecne ) a stejne mu ho zastrelili.
Nevim, mozna jsi ze stastnyho kraje, ale ja mam jenom negativni zkusenosti. A to ne jenom s jednim nebo se dvema stejnyma.
Mimochodem v planech odstrelu jsou dravci ? Nemyslim.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 12:48
- Nahlásit
No, me zastrelili 3 mesicni stene kousek od baraku. Zakon o myslivosti rika, ze se nesmi strilet do 200ti metru od posledniho obydli nebo tak nejak ( nevim tu citaci presne ). Dar tenkrat nebyl ani 50m, proste jen vybehl ze zahrady a zvedave neco cichal. A mam taky bohuzel jenom negativni zazitky s myslivci. Ale jsem rada, kdyz slysim, ze se najdou i slusni mezi nima. Jinak, ale chte nechte musim souhlasit s viky. Dana
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 13:48
- Nahlásit
Ježiš, já to musím zase všechno psát znovu pro lidi typu Viky. Nejlepší by bylo dohledat moji debatu se zbytem odpůrců myslivosti a šupsnout ji sem.
Jen velice stručně. Člověk jako biologický druh nikoliv jako myslivec zdecimoval kolem sebe prakticky všechno na co v přírodě sáhnul, výrazným způsobem změnil složení a poměr sil v živočišné i zvířecí říši. Především kvůli své vlastní pochybné bezpečnosti vyhubil nebo vytlačil do okrajových oblastí (jakými jsou už jen národní parky) veškeré velké šelmy, jako vlky, rysy, medvědy, kteří se starali především o velkou zvěř, jako je černá, jelení, srnčí a udržovali v přírodě rovnováhu, slovit takový kus není nic jednoduchého ani pro vlky, a proto si vždy vybírali jen zvěř nemocnou či jinak oslavenou, která by podlehla přirozenému výběru. Tím nejen regulovaly stavy zvěře, ale i udržovaly zdravou populaci a přispívali výrazně ke zkvalitňování celkového chovu. Dalším škodlivým faktorem je naopak přílišné přemnožení drobných psovitých šelem a kunovitých šelem, na mysli mám lišky, psíka mývalovitého, kuny a jiné zavlečené druhy, které jsou velmi adaptabilní a původné predátory vytlačjí. Příkladem je třeba u nás velmi úspěšný americký norek, který nebo psík mývalovitý, kteří jsou u nás loveni myslivci v poměrně velkém množství, jsou to druhy nepůvodní, které nemají v naší přírodě co dělat a škodí. Velkým problémem jsou tyto drobné šelmy především pro drobnou zvěř, zajíce, bažanty, koroptve, ajiné, kteří jsou loveni ve zvýšené míře, neboť jaksi něčím je nutné mláďata i sebe krmit. Další faktor, který výrazně omezuje možnosti drobné zvěře je intenzivní zemědělství, používání chemických hnojiv, postřiků a různých těchto sraček, které se v tělech těchto drobných obyvatel hromadí a výrazně např. snižují schopnosti zabřeznutí zaječek a následně životaschopnost mláďat. Navíc obrovské lány monokultur neprospívají zvěři ať drobné či velké, ruší se remízky, které slouží jako přirozené útočitě zvěře nejen před stroji, ale i před predátory, poskytují jim možnosti pro rozmnožování. Navíc dříve bylo podstatně jiné složení polí a políček, jiné osazení divokými dřevinami, které produkovaly plodiny, které byly obživou živočichů, např. trnky, šípky, divoké jabloně, hrušně, lísky, atd. Teď pokud je remízek, tak je tam akorát křoví a bordel, ale aspoň zaplať pan bůh za to. Chcete ještě další rozbor naší situace.O přemnožených divočácích se přeci čte všude. Divočák je velmi inteligentní a velmi plaché zvíře, které se svým intelektem vyrovná psovi, ten díky nemožným monokulturám vzkvétá, je taky děsně plodný, neplatí pro tento druh zvěře již přirozené oddobí páření, ale je schopné se díky ideálním podmínkám rozmnožovat po celý rok. Škody, které páchá jsou závratné, obrovské, ale ulovit ho, už je obrovský problém. Nejen díky jeho plachosti, ale také díky tomu, že je to zvíře mogrující po velkém území, atd.
Myslivci mají odstřel zvěře jako obměnu nebo spíše bonus za své celoroční starání a péči o zvěř. Navíc slovit divokou zvěř, která je velmi plachá není nic jednoduchého a kdo to nezkusil, tak ať nekecá o tom, že jen střílí co se hne. Základem je chovat zvěř pro zachování kvalitní populace, výběr, který musí dělat člověk, protože příroda již není sama tento výběr provést a populace degeneruje. Jsou velmi krátkozraké pohledy většiny odpůrců myslivosti. Než zastřelím byť jediného srnce, čeká mě obrovský kus práce, zakládání políček, sušení sena, asanace zařízení, přeléčování zvěře, celoroční příkrm ze své kapsy, atd, atd. Já se za myslivce přimlouvám, protože ti skutečně slušní jsou a je jich většina.
Jinak všichni dravci, kteří se na našem území vyskytují trvale nebo jen po část roku či přelétávají jsou zákonem přísně chráněni a jakýkoliv odstřel je celoročně zakázán. Dravci v přirodě si zaslouží ochranu v nejvyšší možné míře.Všichni jsou knize ohrožených druhů. I když lze konstatovat, že se situace díky ochraně a umělým odchovům zlepšuje.
Jinak viky. Plán odtřelu se dodržuje absolutně. Vychází totiž z reálného stavu a reálných počtů na daném území s ohledem na další chov a cíle v chovu. Proto je plán odstřelu různý v různých honitbách. Prostě vidíš to viki černobíle bez návazností na další podstatné skutečnosti, jako jsou potřeby lesa jako biotopu, potřeby ekologů, myslivců, zemědělců. Každý si mele co se mu hodí do krámu , ale podívat se na to v souvislostech je problém, obzvláště v případě, že moje znalost problematiky je mizivá.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:02
- Nahlásit
Evicka
poměr sil v živočišné i zvířecí říši
jaky je rozdil mezi zivocichem a zviretem??? ja jsem taky pekny zvire a mam pocit, ze nekdy se chovam jako zivocich ...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:05
- Nahlásit
Já se musím viky také chtě nechtě zastat.
Chápu plán odstřelu, chápu přemnožení a chápu, že je myslivost jako taková potřebná. Bohužel to ale prostě tak růžové není. Tuším, že to tady kdysi psala Evička nebo možná Sali - myslivost je u nás braná jako všelidová zábava a tak to podle toho vypadá. Prostě asi není jiná možnost než ve zdraví přečkat až tito blbci vymřou.
Já třeba v místě, kde bydlím teď potkala myslivce jednou. Nic se nedělo, pes mi běhal na volno, ale myslivec viděl, že je ovladatelný, že se ode mě nevzdaluje daleko a nic neřešil. prohodil, ke mě pár žertíků o guláši, které jsem s úsměvem tolerovala a šli jsme každý svou cestou.
Kámoška ve vedlejším městě se také potkala s myslivcem. Už ani nevím, co muřekla, ale odpověď toho myslivce byla: já vím, vy sem chodíte cvičit, to je v pořádku, sledujem vás čato a víme, že ten pes je ovladatelný...
S takovými se dá domluvit vždycky, to máš pravdu Tchoři.
Ale bohužel, můj poslední zážitek je ten, co jsem psala dříve. Že na nás myslivec z docela velké dálky hodně nevybíravým způsobem řval, že nám ty psi všechny postřílí a bylo úplně jedno, že honí jen sami sebe a na povel "ke mě" se začli okamžitě vracet! Jak se chceš s takovým člověkem domluvit? A vážně věříš, že takový člověk nebude střílet bez důvodu. V podstatě máš pravdu, ale můj dovětek je: on si ten důvod vždycky najde!
Mimochodem, nedávno jsem se na tohle téma bavila s tátou. Argumentovala jsem proti myslivosti podobně jako Viky. Samozřejmě začal také s plánem odstřelu atd., ALE když jsme probírali jednoho myslivce po druhém co známe - jeden notorik vedle druhého. těch slušných jsme našli opravdu minimum.
Já si hrozně vážím lidí jako je Evička a její manžel, ale je fakt hrozná škoda, ýe nejsou víc vidět. Protože těch blbců jsou prostě mraky a zákony děravé.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:15
- Nahlásit
nefer moc hezky jsi to napsala, plně s tebou souhlasím
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:36
- Nahlásit
vloudila se mi chyba mělo být v živočišné a rostlinné.
Jinak o všelidové myslivosti jsem psala já, ale upozorňuji vás, že skončí. Mám pro to své důvody vysledované z praxe. A teď důvody. Spousta starých myslivců končí, prodává zbraně, nevyhoví zdravotním podmnínkám,nevyhoví přezkoušení. Dále je to čím dál tím dražší koníček, náboje i vybavení, včetně udržování zbraní v plně funkčním stavu stojí hodně peněz. (Vím o čem mluvím, můj muž je puškař). Dále zvěře je čím dál tím míň, spousta honiteb je pronajatá od vlastníků, tyto pronájmy nejsou malé a většinou se náklady pokrývaly z prodeje zvěřiny či jiné podobné činnosti na tomto území vykonávané. Proto si pronájem honitby může dovolit jen movitý člověk nebo člověk, který je ochoten investovat do krajiny i zvěře nemalé peníze, aby se mu ekonomicky tyto prostředky vrátily. Tudíž vznikají soukromé honitby, kde je poplatkový odstřel, tudíž profesionální personál s určitou úrovní znalostí a schopností.Běžné sdružení s běžným provozem musí dotovat ze svého, částky jdou do tisíců a ochotných k placení není zas tolik, počty členů ubýají a časem se stává honitba finančně neudržitelnou. Pokud k tomu připočteme škody způsobené zvěří, kteří se musejí vlastníkům lesa platit, tak to už položilo nejedno sdružení.Navíc lidi mají čím dál tím míň času vysedávat po posedech či podobně. Jde to do kelu. Věřte mi.Jo a co je zásadní, i když mladých myslivců přibývá, je jejich proškolování a výuka v kurzech na naprosto jiné úrovni, přednášejí skutečně znalí a fundovaní lidé a učí mladé myslivce předvším lásce k přírodě a zvěři vůbec. A právo tam má své nezastupitelné místo.Tady vidím perspektivu do budoucna. Až umře či odpadne ta stará garda, která je velmi silná se zbraní v ruce a hubou plnou keců, tak pak už to bude o především ekologickém přístupu a oné lásce. Chci tomu věřit, ne chci, já tomu věřím, protože spousta mladých, nadšených kluků má od nás psy a je to s nima fajn. Vážně se snaží. Ona myslivost se nedá jen dělat, musí to být určitý způsob života a myšlení. Musí se to dělat naplno, s láskou a pochopením pro potřeby zvěře. Jinak je to o ničem, jako všechno, co člověk dělá jen napůl.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:41
- Nahlásit
Jo, zrovna včera můj muž střelil koloucha. Malého, mizerného, který by zimu jistojistě nepřežil. Tak co je lepší? Odstřel slabého kusu a ušetření mu spousty dalšího trápení, protože zima je ještě dlouhá nebo ho nechat zdechnou na vyčerpání nebo nemoc? Co se vám zdá humánnější? A ta zvěřina, to je náše odměna za celoroční starání a péči.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:45
- Nahlásit
Prominte, ze vam lezu do diskuze a rovnou se omlouvam za to, ze se nepodepisu a vystupuji tudiz jako anonym. Jsem v mysliveckem sboru, jsem myslivec. Byl jim i muj tata i deda, mame to proste v krvi. Procetl jsem si vsechny prispevky z teto sekce a rad bych se vyjadril. A verte, ze toto je objektivni pohled na vec.
Takze : pro lidi jako je viky :
Ne opravdu nas prosim nehaz do jednoho pytle. Evicka ma v podstate pravdu az na par drobnosti.
Pro Evicku :
Mas pravdu ve vsem co pises o zveri, ale bohuzel se musim priklonit ( a velmi me to mrzi ) na stranu nasich odpurcu. Neni to uz davno pravda, ze prevazuji slusni myslivci. Bohuzel se v nasich radach opravdu vyskytuji cim dal tim vic ''hovada'', bez jakeho koliv vztahu k prirode. Stydim se za ne. Nejsou to ti obycejni ''pesaci'', kteri se v zime opravdu staraji o zver, jsou to bohati panove, kteri na myslivost dali z pouheho rozmaru. Je jim opravdu jedno co streli a i kdy. Jde jim jenom o to pochlubit se parozim nebo jinou trofeji. Radi se predvadi a maji pocit, ze muzou vsechno a ze jim nikdo nic nemuze.
Strili pro vzruseni, adrenalin. Neni jim lito, kdyz musi odstrelit zvire, ktere napr. ja znam od mladete. Smeji se u toho a delaji to pouze pro zabavu.
Je mi spatne z toho, co sam pisu, ale bohuzel je to tak.
Ja sam taky strilim, pripoustim. Oplakal jsem kazdy kus, ktery jsem musel odstranit ( nepovazuju to za slabosstvi ). Nikdy bych nezastrelil psa, kocku. Radeji pouziju uspavacku a zvire potom odvezu do utulku. Podle meho nazoru, to totiz ve velke vetsine pripadu neni nutne - hned zabit.
Je nas takovych vic a verte, ze jsme se a i nadale se snazime o zlepseni nasi povesti. Bohuzel penize jsou mocnejsi.
Na zaver tedy - ne nehazte nas do jednoho pytle, ale budte opatrni, nikdy nevite na koho narazite.
A Peto, to co se stalo tobe, me moc mrzi a omlouvam se za ty co se takto chovali.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2005 14:45
- Nahlásit
to Petra - díky
Evičko, to jsi napsala moc hezky a to je i můj názor. Také tomu věřím a doufám, že to tak bude. také jsem si všimla, že mlaďochů mezi myslivci přibývá a ti už snad mají jinýá pohled na život než právě to straé: hlavně si zastřílet, jedno po čem
|