| Autor |
Zpráva |
Biluška
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 12:15
- Nahlásit
Řešíme s kámoškou jeden hypotetický problém. Podotýkám, že v reálu se nic takového nestalo, je to jen "co by kdyby".
Představte si situaci, že pes strhne zvěř. Třeba srnu. Je u toho myslivec, vidí celou situaci, zastřelí psa. Mrtvou srnu si onen myslivec vezme a zpracuje (sežere). Má v tomto případě myslivecké sdružení, kterému srna patří a jehož je onen myslivec členem právo na náhradu škody, nebo ne? V případě, že majitel psa zaplatí mrtvou srnu má právo si ji vzít?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 12:34
- Nahlásit
Biluška
Podle mě (nejsem právník) má nájemce nebo vlastník honitby,teda myslivec,právo na škodu i na zvěř - veškerá zvěř a její části (třeba i paroží) náleží jemu - proto by měl člověk podle zákona (samozřejmě to nikdo neřeší) odevzdat i ty parohy nebo volat myslivce v případě,kdy na silnici usmrtí zvěř apod. Náhrada škody vychází z chovné hodnoty zvěře
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 12:41
- Nahlásit
jana33
TAkže majitel psa zaplatí maso, které zkonzumoval někdo jiný? Kámoška taky zastává tento názor. Mě se to pořád nezdá.
V situaci když můj pes zakousl slepici jsem slípku zaplatila a majitelka mi ji zcela automaticky dala.
I když rozbiju např. něco v obchodě musím to zaplatit, ale rozbitou věc si můžu odnést. De facto jsem si ji nedobrovolně koupila. S tou srnou mi to připadá stejné - pes ji zabil, ano musím nést za psa odpovědnost, musím ji uhradit, ale tím pádem je podle mě moje
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 12:47
- Nahlásit
Biluška
To by ti jí musel dotyčný myslivec dát,ale nárok na ní nemáš (podle mě). Je otázka,jestli se někdy něco takového konkrétně řešilo - pravděpodobnost,že myslivec i majitel budou přímo u toho a zároveň oba ochotný a schopný se domluvit,je asi dost malá.
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 12:56
- Nahlásit
taky je "poněkud" nereálné, v situaci kdy mi dotyčný zastřelil psa, handrkovat se s ním že chci mrtvou srnu
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:08
- Nahlásit
Ketrin1
v situaci kdy mi dotyčný zastřelil psa, handrkovat se s ním že chci mrtvou srnu
Bych ji stejně nechtěla, páč bych ji neuměla vyvrhnout a tak podobně.
jana33
ale nárok na ní nemáš (podle mě).
Když ji zaplatím? Protože tím, že majitel psa zaplatí tu "škodu" zaplatil tu mrtvou srnu, ne? Tak proč na ni nemá nárok když ji zaplatil?
Kdyby to bylo koncipováno jako "pokuta" tak to chápu. Ale přímo na stránkách kteréhosi mysliveckého spolku jsem našla formulaci "zaplatit škodu".
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:19
- Nahlásit
Biluška
já si svým velmi lajckým rozumem myslím, že "hodnota" srny v tomto případě nespočívá jen v mase - ty jim vlastně zaplatíš to, že jsi připravila jejich les o jednoho pobíhajícího čuchajícího živočicha... bych řekla
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:19 - Změnil/a: bilksa
- Nahlásit
Biluška
Manžel je právník, takže upřesňuji:
zvěř nepatří nikomu, takže náhradu škody může pořadovat orgán myslivosti. Myslivec si srnu nechat nemůže, o tom, co se s ní stane rozhoduje příslušné myslivecké sdružení (respektive jeho hospodář). Není to tak, že je u toho myslivec a srnu si hned večer dá k jídlu! V případě náhrady škody neplatíš jen maso, ale bere se v úvahu, jestli to byla srna, či chovný srnec, jestli nebyla březí, a jaká je škoda do budoucího chovu.
Stejně tak majitel psa může požadovat náhradu škody u orgánu myslivosti.
U zastřelení psa také záleží na plemeni, protože některé psy nesmí myslivec zastřelit, i když strhnou zvěř.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:22
- Nahlásit
bilksa
U zastřelení psa také záleží na plemeni, protože některé psy nesmí myslivec zastřelit, i když strhnou zvěř.
jelikož se jedná o hypotetický případ tak zastřelení psa můžeme klidně vynechat. Třá myslivec psa pouze zahnal.
Myslives si srnu nechat nemůže, o tom, co se s ní stane rozhoduje příslušné myslivecké sdružení (respektive jeho hospodář). Není to tak, že je u toho myslivec a srnu si hned večer dá k jídlu!
Co se s ní teda stane? Nechají ji tam ležet a na nejbližší schůzi rozhodnou kdo si ji vezme?
Tohle mě teda docela zajímá, protože ten můj věčně ožralý soused-picálek vozí domů skoro každý večer nějaké "maso". Někdy srnu, jindy divočáka, bažanty....prostě to co se mu podaří zastřelit.
takže náhradu škody může pořadovat orgán myslivosti
Orgán myslivosti je místně příslušné myslivecké sdružení?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:25
- Nahlásit
Baysha
ty jim vlastně zaplatíš to, že jsi připravila jejich les o jednoho pobíhajícího čuchajícího živočicha...
Tak já jim ho klidně nahradím...třá tím psem co tu srnu strhnul . Teď by mohl pobíhat a čuchat do alelujá
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:32
- Nahlásit
Biluška
Ano, domu ji samozřejmě vezme, tam ji "zpracuje", ale už dávno by měl volat hospodáři, či předsedovi, co s ní. A ten mu také řekne, jakým způsobem ji zpracovat (nechat v celku jen staženou, rozporcovat, apod.).
Vedení rozhodne, jestli si maso nechá myslivec, co střílel, či ho odevzdá - tzn. že se buď nechá pro celý spolek (např. se uvaří při schůzi majitelů pozemků v honidbě, nebo plese, apod.), nebo se maso rozdá členům sdružení, může se věnovat (např. majiteli největší části pozemků v honitbě, nebo zemědělci, který na těchto pozemkách hospodaří), nebo se může dát do prodeje.
|
lucYnka XIII
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:33
- Nahlásit
bilksa
Ktere konkretne?
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:34
- Nahlásit
Biluška
Orgány státní správy myslivosti:
http://www.myslivost.com/Poradny/Pravni-poradna/so ustava-organu-statni-spravy-myslivosti.aspx
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:48
- Nahlásit
bilksa
Je tam poradna, to zkusím schválně napsat tam
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:50 - Změnil/a: bilksa
- Nahlásit
Psíček
Biluška psala, že se jí jedná pouze o náhradu škody za srnu, jelikož jde pouze o hypotetický případ. Takže psi dál rozvádět nebudu.
Chceš-li blížší informace, či máš nějaký osobní problém, obrať se na některou z právních poraden.
Biluška
Zkus, sama jsem zvědavá, co ti odpoví. Známe právníky, každý si to umí vysvětlit po svém...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:53
- Nahlásit
Zcela nehypoteticky tento problém kdysi řešila známá - čuba jí strhla srnčí (srnu), myslivec psa na místě zastřelil. (pominu fakt, že konkrétní myslivec jednal v rozporu se zákonem, protože střílele v zastavěné lokalitě - prakticky mezi domy v těsném sousedství školy, na soukromé zahradě a k tomu nebyl mysl. stráž - tedy odsr... to s plnou parádou, ale to tu neřešíme).
Celá věc se ihned řešila s policií a na místo přivolaným právníkem, nakonec došlo i na soudního znalce v oboru myslivosti, ale to pochopitelně až u soudu. Známá musela kus zaplatit příslušnému mysl. sdružení, jehož hospodář byl taky na místo přivolán. Zvěř - v tomto případě stržená psem, v jiném případě třeba sražená autem patří mysliveckému sdružení, které s ní (tedy spíče už zvěřinou) nakládá dle svých odsouhlasených zvyklostí - většinou se zvěř prodává do interlovu, který pak zvěřinu zpracovává a prodává dále (pod veter. dozorem), třeba do konkrétních restaurací nebo obchodů atd.
Myslivecké právo je věc jiná. Jde o část střelené zvěře, jedná se o trofej - paroží (event. třá toulce u muflonů atd.), což tedy v případě zvěře "holé" - např. srna, srnče není, dále tzv. "pajšl" - plíce, játra, srdce, v tomto případě jde hlavně o játra.
U některých druhů zvěře, je někdy dohoda taková, že pokud myslivec střelí kus do xy kg náleží mu kus celý, pokud do yz kg náleží mu půlka, ... kýta ... apod. Jedná se především o prasata.
Tedy pokud pes strhne zvěř, je u toho mysl. stráží zastřelen, pak majitel psa má povinnost zaplatit mysl. sdružení škodu. S kusem je nakládáno dle zvyklostí, ale určitě po konzultaci s mysl. hospodářem, který by měl rozhodnout co s kusem bude. Předpokládám, že zvěř porvaná od psa bude do značné míry znehodnocena ve zvěřině a proto si myslím, že by byla rozdělena rovným dílem mezi myslivce. Ale každé sdružení by postupovalo třeba jinak.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 13:58
- Nahlásit
Eldoguero
Přesně tohle jsem psala viz výše. Jsem ráda, že to někdo potvrdí.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 14:02
- Nahlásit
Eldoguero
bilksa
Jelikož už to tvrdíte dvě tak vám teda věřím. Ale pořád mi to přijde na hlavu postavené, podle mě by logicky měl mít na to maso nárok ten, kdo ho zaplatil. Myslivecké sdružení ho má takto zaplacené dvakrát - od majitele psa a od interlovu. Ovšem vzhledem k tomu, že ti zelení picálci jsou stát ve státě a můžou prakticky všechno tak se tomu ani nedivím
Tím se teda v žádném případě nechci dotknout vás dvou, nebo jiných zdejších myslivecky činných lidí. Spíš těch věčně ožralých dědků s kulovnicema na posedu
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 14:05
- Nahlásit
Biluška
Ber to tak, že neplatíš maso, ale náhradu v chovu.
Jinak doufám, že to nikdy nebudeš muset řešit, a že se snad setkáš i s myslivci, kteří mají v něco v hlavě, ne jen v hlavni od zbraně.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 14:12
- Nahlásit
Biluška
Ono v reálu většinou ta zvěř, která je sražená autem nebo stržená psem do interlovu nejde, páč bývá zvěřina dost znehodnocená, ale samozřejmě to není vyloučný. Třá v případě, že zvěř byla sražena na hlavu, nebo jí pes porval jen krk (což teda není úplně obvyklý) a navíc byl včas vyvržen a vykrven...
Interlov si tak trochu stanovuje ceny sám, takže sdružení na tom zas takový rejžuňk nemá. Navíc každé sdružení musí každý rok platit škody za zvěř lesům, což je jaksi málo známý fakt
Úhrada škody za stržený kus je z důvodu jeho možného přínosu do reprodukce a stanovuje se podle pohlaví, věku, celkového zdravotního stavu apod.
Přesnou částku co platila známá za tu srnu už si nepamatuju, ale vím, že to bylo něco kolem 15 000 kč a ona sama zaplatila ještě sdružení něco navíc a dobrovolně, páč ta její čuba celých 7 let co jí měla věčně někde něco honila, majitelku věčně myslivci varovali, ať si jí vodí na vodítku, nebo jí aspoň dá náhubek.
Takže nějak z vděku, že jí psa nezastřelil někdo už na roce jim dala ňákou kačku jako sponzorský dar. Místní myslivci mají velmi velkou trpělivost, páč ona tato srna nebyla jediná, kdo padl tý čubě za oběť akorát tisíckrát předtím měla kliku no
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 14:13 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
bilksa
Přesně tohle jsem psala viz výše. Jsem ráda, že to někdo potvrdí.
pardon, nějak nedočítám
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 14:21
- Nahlásit
Eldoguero
V pohodě, jsem moc ráda, že je tu více stejných názorů. Nevypadám, že si to vycucávám z prstu.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 14:30
- Nahlásit
bilksa
to určitě ne
Bohužel je stále dost nejasností ohledně myslivců a psů, jejich majitelů a dalších a dalších záležitostí, naneštestí to negativně podporuje i řada dementů a namachrovaných blbečků z řad myslivců, což mě celkem mrzí
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 14:33
- Nahlásit
Eldoguero
Souhlas. Prostě blbci se najdou všude.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 15:38
- Nahlásit
Vypadá to, že se téhle debatě zaplaťpámbů vyhnuly hádky typické pro tohle téma - myslivci X pejskaři. Proto bych si dovolila vznést taky jeden dotaz, snad se to nezvrhne.
Pokud tedy srna patří mysliveckému sdružení, kterému platí majitel psa škodu, jak to bude (čistě hypoteticky), když někdo srnu srazí autem, bude mít na autě škodu a bude po mysliveckém sdružení žádat uhrazení škody?
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 15:51
- Nahlásit
VerčaZ
Si to nemůžeš nechat na cvičák a zeptat se rovnou??
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 15:54
- Nahlásit
bilksa
Ne, mě to napadlo teď, než dorazím na cvičák, tak to zapomenu
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 17:00
- Nahlásit
bude mít na autě škodu a bude po mysliveckém sdružení žádat uhrazení škody?
VerčaZ
Většinou teda vždycky je to vina řidiče,měl přizpůsobit jízdu,pojištovna zaplatí jak která spíš nic moc.Jo k tomu sežrání zvěře tam to ještě musí posoudit nějaký veterinář nebo tak něco jestli to je zdravý a jedlý
|
ondra444
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 17:31
- Nahlásit
no ja si mislim ze když ten pes ma ty lovecke pudy tak by ten mislivec nemusel toho psa odsuzovat hnet smrti vždyt ti mislivci se starají jen o to abi díky krmelcum mely ve svem reviru tech srnek co nejvíce a mohly si je pekne vklidu lovit což nechapu
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 29 Bře 2011 17:42
- Nahlásit
ondra444
Svatá pravda. A ke všemu ty srny ještě přesolují.
|